Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА Кафедра екологічної політики та менеджменту природоохоронної діяльності

Работа добавлена на сайт samzan.net:


НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Кафедра екологічної політики та менеджменту природоохоронної діяльності

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Голова методичної комісії

базового напряму

к.е.н., доц. Грибик І.Б.

_________________________

«_____» ____________ 2014 р.

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

з напряму підготовки

6.030601 “Менеджмент” фахового спрямування «Менеджмент організацій»

Програму державного екзамену

розглянуто і схвалено на засіданні

методичної комісії базового напряму  

6.030601 “Менеджмент”

Протокол №__ від «___» ___________ 2014 р.

м. Львів


ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

з напряму підготовки

6.030601 “Менеджмент” фахового спрямування «Менеджмент організацій»

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

У Національному університеті «Львівська політехніка» державна атестація студентів у формі проведення державного екзамену здійснюється на основі Положення Політехніки про організацію та проведення державної атестації студентів №43-10 від 23.03.2011 р., яке розроблене із урахуванням  Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого Наказом МОН України від 02.06.1993 р. № 161, Рекомендацій про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України (Лист МОН України від 29.12.1993 р. № 83-5/1259), інших нормативних документів МОН України та Університету.

У відповідності до цього положення, державний екзамен – це підсумковий контроль рівня знань та умінь студента, які він повинен продемонструвати для підтвердження відповідності набутих ним компетенцій нормативним вимогам. Державний екзамен може проводитись як після завершення навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні, так і певного етапу освітньо-кваліфікаційного рівня, визначеного Галузевими стандартами вищої освіти чи навчальними планами Університету. Виділяють такі види державних екзаменів:

  1.  кваліфікаційний державний екзамен, який проводиться, як правило, після завершення навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні  і передбачає перевірку знань та умінь студентів з фахових дисциплін, передбачених навчальним планом;
  2.  державний екзамен з навчальної дисципліни, передбаченої навчальним планом.

Для студентів напряму підготовки 6.030601 “Менеджмент” фахового спрямування «Менеджмент організацій» навчальним планом передбачено кваліфікаційний державний екзамен.

Державна екзаменаційна комісія створюється у складі голови, його заступника (за потребою), секретаря та членів комісії, з кожного напряму підготовки (спеціальності). Можливе створення спільної комісії для споріднених напрямів підготовки чи спеціальностей.

Державні екзаменаційні комісії створюються щорічно і є чинними упродовж календарного року. До складу державної екзаменаційної комісії з напряму підготовки (спеціальності) входять: директор навчально-наукового інституту, декани, завідувачі кафедр, професори, доценти (викладачі) профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та працівники науково-дослідних інститутів. До участі в роботі державної екзаменаційної комісії як екзаменатори з правами членів комісії можуть залучатися професори і доценти (викладачі) інших кафедр.

Персональний склад державної екзаменаційної комісії затверджується наказом ректора Університету не пізніше, як за місяць до початку роботи державної екзаменаційної комісії.

Головою державної екзаменаційної комісії призначається висококваліфікований фахівець виробництва або науковий чи науково-педагогічний працівник з тієї ж спеціальності, який не є працівником університету.

Голову державної екзаменаційної комісії за поданням ректора Університету затверджує Міністерство освіти і науки України. Одна і та ж сама особа може бути головою державної екзаменаційної комісії не більше трьох років підряд.    

Обов’язки Голови державної екзаменаційної комісії:

  1.  ознайомлення усіх членів комісії з їх правилами та обов’язками, забезпечення роботи комісії відповідно до затвердженого розкладу;
  2.  керівництво роботою державної екзаменаційної комісії під час захисту кваліфікаційних робіт чи складання державних екзаменів, активна участь в обговоренні результатів екзаменів, захисту кваліфікаційних робіт, виставленні оцінок, вирішенні питання присвоєння ОКР та вручення дипломів;
  3.  контроль роботи секретаря комісії щодо підготовки необхідних документів до початку роботи державної екзаменаційної комісії та оформлення протоколів засідань комісії;
  4.  складання звіту за підсумками роботи державної екзаменаційної комісії.

Заступником Голови державної екзаменаційної комісії (за необхідності) може призначатись завідувач кафедри чи його заступник. Якщо навчальним планом передбачається складання державних екзаменів перед захистом кваліфікаційної роботи, а також проведення державних екзаменів з окремих навчальних дисциплін за згодою Голови ДЕК його обов’язки може виконувати заступник.

Секретарем державної екзаменаційної комісії з організації та проведення державних екзаменів чи захисту кваліфікаційних робіт з кожного напряму підготовки (спеціальності) призначається працівник випускної кафедри.

Секретар державної екзаменаційної комісії несе відповідальність за правильне і своєчасне оформлення протоколів засідання державної екзаменаційної комісії та інших документів про її роботу. Виправлення помилок у документах державної екзаменаційної комісії підтверджуються підписом голови і секретаря державної екзаменаційної комісії.

Для формування державної екзаменаційної комісії на наступний календарний рік завідувач кафедри щорічно готує на ім’я проректора з науково-педагогічної роботи подання з пропозиціями щодо персонального складу та голів державних екзаменаційних комісій, яке подає до Навчально-методичного відділу Університету до кінця жовтня поточного року. До цього Подання додають такі документи щодо претендента на посаду голови державної екзаменаційної комісії:

  1.  заяву на ім’я ректора Університету від претендента на посаду голови державної екзаменаційної комісії;
  2.  2 кольорові фотокартки (3×4 см);
  3.  копію паспорта (1, 2 і 11 сторінки) та ідентифікаційного номера;
  4.  копію дипломів про вищу освіту, присвоєння наукових ступенів і вчених звань;
  5.  особову картку з основного місця праці (копію або дублікат);
  6.  дозвіл від керівника претендента на голову державної екзаменаційної комісії за основним місцем праці на виконання обов’язків голови державної екзаменаційної комісії в Університеті (на фірмовому бланку з печаткою).

На осіб, які вже працювали головами державної екзаменаційної комісії в Університеті в попередні роки, з вищенаведеного переліку подають лише заяву.

Внесення змін до персонального складу державної екзаменаційної комісії можливе не пізніше як за місяць до початку роботи комісії. Підставою для внесення змін до персонального складу державної екзаменаційної комісії може бути:

  1.  довготривале відрядження члена державної екзаменаційної комісії;
  2.  стаціонарне лікування члена державної екзаменаційної комісії;
  3.  звільнення члена державної екзаменаційної комісії із займаної посади в Університеті (крім голови ДЕК).

Форму подання списків голів державної екзаменаційної комісії до Міністерства освіти і науки України регламентують Рекомендації про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України (Лист МОН України від 29.12.1993 р. № 83-5/1259).

Державні екзаменаційні комісії працюють у терміни, передбачені навчальними планами кожного напряму підготовки чи спеціальності відповідно до графіку навчального процесу Університету.

Розклад роботи державної екзаменаційної комісії, узгоджений з головою комісії, затверджує проректор з науково-педагогічної роботи на підставі подання директора інституту. Розклад роботи державної екзаменаційної комісії оголошується не пізніше, як за місяць до початку складання державних екзаменів.

Позачергове засідання державної екзаменаційної комісії може бути скликане за наказом ректора в особливих випадках за наявності відповідних підстав.

Допуск студентів до державної атестації оформляється наказом ректора. Для цього деканати не пізніше, ніж за тиждень до початку роботи державної екзаменаційної комісії згідно з графіком навчального процесу, готують відповідний проект наказу.

До початку роботи державної екзаменаційної комісії секретар готує необхідні матеріали, які забезпечують роботу комісії.

Складання державних екзаменів проводиться на відкритому засідання ДЕК за участю не менш ніж половини її складу за обов’язкової присутності голови комісії. Засідання державної комісії оформлюють протоколом. Тривалість засідання не повинна перевищувати шести академічних годин на день.

Після закінчення роботи державної екзаменаційної комісії секретар повинен:

  1.  не пізніше п’яти робочих днів після останнього засідання державної екзаменаційної комісії подати до навчально-методичного відділу звіт голови державної екзаменаційної комісії;
  2.  не пізніше десяти робочих днів після останнього засідання державної екзаменаційної комісії передати на кафедру та в деканат по одному примірнику звіту голови державної екзаменаційної комісії, а також передати в деканат оформлені залікові книжки та книгу протоколів засідання державної екзаменаційної комісії.

Державний екзамен проводиться за індивідуальними завданнями як комплексна перевірка рівня знань та умінь студента, які він повинен продемонструвати для підтвердження відповідності набутих ним компетенцій до нормативних вимог.

Програму державного екзамену з напряму підготовки 6.030601 “Менеджмент” фахового спрямування «Менеджмент організацій» розробляє випускова кафедра, розглядає Науково-методична рада навчально-наукового інституту і затверджує директор.

Програму державного екзамену секретар державної екзаменаційної комісії доводить до відома студентів не пізніше ніж за два тижні до початку складання цього екзамену згідно з календарним графіком навчального процесу, а також встановлює її в інформаційній системі «Віртуальне навчальне середовище Львівської політехніки».

ІІ. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Державний екзамен проводять у письмово-усній формі. Тривалість письмової компоненти державного екзамену, як правило, не повинна перевищувати трьох академічних годин.

У разі складання декількох державних екзаменів інтервал між ними повинен становити не менше п’яти календарних днів.

Екзаменаційні білети, критерії оцінювання відповідей на завдання, перелік наочного приладдя і матеріалів розробляють викладачі кафедри, яка організовує і проводить державний екзамен, після чого їх розглядають на засіданні цієї кафедри і, не пізніше як за місяць до початку роботи державної екзаменаційної комісії зі складання державних екзаменів, подають на затвердження директору навчально-наукового інституту.

Екзаменаційні білети та критерії оцінювання відповідей на завдання розробляють відповідно до Методичних рекомендацій щодо формування тестових завдань і тестів. Вони повинні забезпечувати об’єктивне оцінювання знань студентів за 100-бальною шкалою.

Критерії оцінювання знань студентів:

94 бали, відповідає оцінці «А» (відмінно) за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент у повному обсязі засвоїв теоретичний зміст дисциплін, вільно оперував науковими термінами та поняттями; давав повну розгорнуту відповідь на поставлені питання; оволодів відповідними практичними навичками та вміннями, набув здатність використовувати їх; глибоко і всебічно розкривав зміст завдань та опису зразків товарів; правильно зробив розрахунки задач; аргументовано і логічно формулював висновки та робив узагальнення.

84 бали, що відповідає оцінці «В» (добре)  за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент у повному обсязі засвоїв теоретичний зміст дисциплін, вільно оперував науковими термінами та поняттями; давав повну розгорнуту відповідь на поставлені питання; оволодів відповідними практичними навичками та вміннями, набув здатність використовувати їх; глибоко і всебічно розкривав зміст завдань та опису зразків товарів; правильно зробив розрахунки задач; аргументовано і логічно формулював висновки та робив узагальнення, але у відповідях допустив окремі неточності.

75 балів, що відповідає оцінці «С» (добре)  за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент у повному обсязі засвоїв теоретичний зміст дисциплін,  оперував науковими термінами та поняттями; давав повну  відповідь на поставлені питання; оволодів відповідними практичними навичками та вміннями, набув здатність використовувати їх;  розкривав зміст запропонованих  завдань; надав товарознавчу характеристику зразкам; правильно зробив розрахунки задач; сформулював відповідні висновки та зробив узагальнення, але допустив окремі помилки у відповідях та розрахунках.

66 бали, що відповідає оцінці «Д» (задовільно) за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент  засвоїв теоретичний зміст дисциплін, в достатній мірі  оперував науковими термінами та поняттями; давав неповну  відповідь на поставлені питання;  частково оволодів відповідними практичними навичками та вміннями, недостатньо розкривав зміст запропонованих  завдань, надав товарознавчу характеристику зразкам; допускав окремі помилки у  розрахунках задач; сформулював відповідні висновки.

55 балів, що відповідає оцінці «Е» (задовільно) за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент  засвоїв теоретичний зміст дисциплін, але  в недостатній мірі  оперував науковими термінами та поняттями; давав часткову  відповідь на поставлені питання;  недостатньо оволодів відповідними практичними навичками та вміннями,  розкрив зміст окремих запропонованих  завдань;  надав неповну товарознавчу характеристику зразкам; допускав  помилки у  розрахунках задач.

0 балів, що відповідає оцінці «FX» (незадовільно) за шкалою ЄКСТ:

Якщо  студент  фрагментарно оволодів теоретичними  питаннями, що становить незначну частину змісту дисциплін, поверхнево розкривав зміст питань; допускав суттєві помилки у  відповідях та розрахунках; надав неповну товарознавчу характеристику зразкам.

ІІІ. ЗМІСТ

1. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

Сутність менеджменту. Менеджери і підприємці, спільне і відмінне між ними. Рівні управління. Сутність та класифікація організацій. Організація як відкрита динамічна система. Внутрішнє середовище організації. Зовнішнє середовище організації. Процес менеджменту. Характеристика і класифікація функцій менеджменту. Планування як функція менеджменту. Стратегічне планування. Тактичне планування. Бюджетне планування. Характеристика бізнес-планування. Сутність і характеристика функції організування. Характеристика повноважень. Сутність організаційної структури управління та їх класифікація. Оцінка та аналіз організаційних структур управління. Сутність та моделі мотивування. Класифікація теорій мотивування. Фактори, які визначають системи матеріальних стимулів. Структура заробітної плати. Форми та системи оплати праці. Поняття контролю, його цілі, класифікація. Етапи процесу контролю. Поняття, види та етапи регулювання. Сутність та класифікація методів менеджменту. Економічні методи менеджменту. Технологічні методи менеджменту. Адміністративні методи менеджменту. Сутність та класифікація управлінських рішень. Умови прийняття управлінських рішень. Етапи процесу вироблення раціональних рішень. Підходи до оптимізації управлінських рішень. Сутність комунікації та її види. Інформація та її класифікація. Сутність документація, її класифікація. Комунікаційний процес. Сутність та основні засади керівництва. Форми влади. Стилі керівництва. Сутність та види відповідальності.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ МЕНЕДЖЕРА

Функціональний поділ праці та його значення. Функції менеджменту і менеджера в організації. Методологічні аспекти праці менеджера. Особливості праці менеджера. Завдання наукової організації праці. Основні принципи наукової організації праці. Напрями наукової організації праці. Сутність і значення організації праці. Складові організації праці менеджера. Суб’єкти організації праці менеджера. Затрати робочого часу працівників апарату управління. Трудові нормативи і норми праці. Методи нормування управлінської праці. Вимоги до організації та обслуговування робочих місць. Планування робочих місць і службових приміщень. Оснащення робочих місць. Обслуговування робочих місць. Особливості діяльності менеджера і загрози його здоров’ю. Фактори, умови праці та гігієнічні рекомендації менеджерам. Режим праці та відпочинку. Культура праці. Особливості трудових процесів у сфері управління підприємствами. Аналіз трудових процесів. Вдосконалення трудових процесів у сфері управління підприємствами. Сутність, значення і об’єкти регламентування управлінської праці. Регламентування діяльності керівників організації. Значення і класифікація управлінської інформації. Інформаційна система підприємства та її складові. Інформаційні потреби керівників та вимоги до інформації. Організація інформаційного забезпечення менеджера. Сутність і практичне значення делегування повноважень керівників. Організація делегування повноважень. Контроль за роботою підлеглих працівників. Планування праці менеджера. Самоконтроль виконання запланованих досягнень. Управлінські рішення як основа менеджменту. Вимоги до якості управлінських рішень. Технологія підготовки рішень. Організація виконання рішень і звітність виконавців. Контроль виконання рішень. Основні види і форми спілкування менеджерів. Спілкування менеджера з підлеглими. Ділова бесіда і переговори. Організація підготовки та проведення ділових нарад. Листування як форма ділового спілкування. Приймання з особистих питань. Формальне і неформальне лідерство. Стиль керівництва та його значення. Значення оцінювання праці менеджера. Стимулювання праці менеджерів.

3. ОСНОВИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Характеристика причин та передумов розвитку ЗЕД. Сутність та основні положення ЗЕД. Принципи ЗЕД України. Суть та особливості зовнішньоекономічної політики країни. Механізм державного регулювання ЗЕД. Органи державного регулювання ЗЕД. Недержавні органи регулювання ЗЕД. Методи регулювання ЗЕД. Зовнішньоторговельна політика: суть, напрями та інструменти. Тарифне регулювання ЗЕД. Інструменти нетарифного регулювання. Види митного режиму в Україні. Валютний курс: види і фактори, що впливають на його величину. Регулювання величини валютного курсу. Валютний ринок та валютні операції. Нормативні основи валютного регулювання. Міжнародні фінансові інститути. Операції в системі зовнішньоекономічних зв’язків. Зовнішньоторговельні операції. Експортно-імпортні операції. Реекспортні та реімпортні операції. Операції зустрічної торгівлі. Міжнародні орендні операції. Міжнародні товарні ринки. Міжнародні біржі. Міжнародні торги. Міжнародні аукціони. Міжнародна торгівля результатами інтелектуальної діяльності. Ліцензійна торгівля. Франчайзинг. Інжиніринг. Базисні умови постачання. Види транспортних перевезень. Фактори, що впливають на вибір способу транспортування. Спільні підприємства. Вільні економічні зони. Офшорні зони. Сутність та розрахунок економічної ефективності ЗЕД країни. Характеристика показників ефективності ЗЕД підприємства. Визначення ефективності експортних угод при виході підприємства на зовнішній ринок.

4. ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Місце економічного аналізу в системі наук. Система показників, її формування та використання в економічному аналізі. Поняття фактора в аналізі як умови, що визначає соціально – економічні явища та процеси. Класифікація методів обробки економічної інформації та прийоми аналізу: економіко – логічні (традиційні) та економіко – математичні. Метод балансового пов’язування. Методи ланцюгових підстановок. Аналіз виробничої програми підприємства. Аналіз можливості формування договорів з виробництва і поставки продукції (портфель замовлень). Аналіз виконання договорів поставки. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції. Аналіз якості виготовленої продукції. Зміст і завдання аналізу кадрового потенціалу підприємства. Аналіз чисельності та структури працівників. Аналіз організації праці. Аналіз продуктивності праці та трудомісткості продукції. Аналіз витрат на заробітну плату. Оцінка витрат на пряму заробітну плату за окремими групами і категоріями працівників. Аналіз фонду заробітної плати. Аналіз динаміки обсягу, складу і структури, технічного стану основних засобів. Факторний аналіз фондовіддачі. Аналіз роботи виробничого устаткування і виробничої потужності підприємства. Аналіз потреби матеріальних ресурсів за видами та  складом матеріалів та сировини. Аналіз показників матеріаломісткості та матеріаловіддачі. Аналіз витрат за економічними елементами і статтями калькуляцій. Аналіз собівартості продукції за її показниками. Аналіз витрат на гривню продукції. Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства. Аналіз фінансової стійкості підприємства. Аналіз складу прибутку. Аналіз показників рентабельності.

5. УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Управління персоналом як часткова функція менеджменту. Підходи та стадії  управління персоналом. Особистість: сутність, структура, організаційна поведінка. Структура і чисельність персоналу підприємства. Колектив як соціальна група. Етапи створення і розвитку трудового колективу. Формальні та неформальні групи трудового колективу. Суть та стадії згуртованості колективу. Психологічна сумісність працівників. Сутність та значення соціального розвитку колективу. Поняття і значення сучасної кадрової політики підприємств. Стратегії управління персоналом підприємства. Зміст кадрової політики на різних етапах життєвого циклу підприємства. Організація роботи кадрової служби підприємства. Діловодство в роботі кадрової служби підприємства. Зміст, завдання та принципи кадрового планування. Методи визначення потреб персоналу. Види планів з питань персоналу. Оперативний план роботи з персоналом. Залучення персоналу: створення бази даних кваліфікованих кандидатів для відбору. Методи залучення кандидатів на роботу. Оцінка кандидатів при прийманні на роботу. Конкурсний відбір персоналу. Порядок приймання на роботу. Переведення на іншу роботу. Сутність, задачі, види та зміст ділового оцінювання персоналу підприємства. Оцінювання спеціалістів та керівників у підприємстві. Атестація персоналу підприємства. Сутність поняття, типи і фактори кар’єри. Етапи кар’єри та етапи життя. Вибір кар’єри. Принципи управління і планування кар’єрної стратегії. Технологія управління кар’єрою. Фактори успішного розвитку кар’єри. Процедура звільнення персоналу. Підготовка та оформлення наказів по персоналу. Сутність та функції соціального партнерства. Соціально-трудові відносини у підприємстві та система його регулювання. Колективний договір як засіб зміцнення соціального партнерства. Функціональні проблеми управління персоналом. Основні критерії оцінки ефективності роботи служби управління персоналом. Управління плинністю і трудовою мотивацією працівників у фірмах і компаніях. Удосконалення моделі кадрового менеджера.

IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

  1.  Кузьмін О.Є. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник / Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. – Львів: НУ «ЛП», «Інтелект-Захід», 2009. – 384 с.
  2.  Шегда А.В. Менеджмент: Підручник. – К.: Знання, 2004. – 687 с.
  3.  Завадський І.С. Менеджмент: Підручник. – К.: УФІМБ, 1998. – 541 с.
  4.  Іванова І.В. Менеджмент підприємств. Практикум: Навч. посіб. – К.:Київ. нац. торг.-ек. ун-т, 2001. – 247 с.
  5.  Гріфін Р. Основи менеджменту: Підручник / Гріфін Р., Яцура В. – Львів: БаК, 2001. – 624 с.
  6.  Колот А.М. Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу: Навчальний посібник / Колот А.М. – К.: КНЕУ, 1998. – 224 с.
  7.  Хміль Ф.І. Менеджмент: Підручник.- К.: Вища школа, 1995. – 351 с.
  8.  Білецька К.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник / Білецька К.В. – Луцьк, 2013. – 226 с.
  9.  Менеджмент: Навчальний посібник / за ред. Л.С. Шевченко. – Харків: Право, 2013. – 209 с.
  10.  Бардась А.В. Менеджмент: Навчальний посібник / Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. – Дніпропетровськ: НГУ, 2012. – 380 с.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ МЕНЕДЖЕРА

  1.  Балабанова, Л.В., Сардак О.В. Організація праці менеджера : навчальний посібник  [Текст] / Л.В. Балабанова, О.В.Сардак. – К.: ВД "Професіонал", 2008. – 345 с.
  2.  Балабанова Л. В. Управління персоналом: навч. посіб. / Л. В. Балабанова, О. В. Сардак. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 468 с.
  3.  Виноградський М.Д. Організація праці менеджера: Навчальний посібник. – К.6 2011. – 504 с
  4.  Данюк В.М. Організація праці менеджера : навчальний посібник [Текст] / В.М. Данюк.  – К. : КНЕУ, 2006. – 276 с.
  5.  Кузьмін О.Є. Менеджмент. Навч. посібник для студентів галузей знань «Економіка і підприємництво» та «Менеджмент та адміністрування» /О.Є. Кузьмін, Л.С. Ноджак, О.Г. Мельник. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 152 с.
  6.  Кузьмін О.Є. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник / Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. – Львів: НУ «ЛП», «Інтелект-Захід», 2009. – 384 с.
  7.  Мостенська Т.Л. Менеджмент: Підручник. - К.: Кондор, 2012. - 458с
  8.  Мурашко М.І. Менеджмент персоналу : навч. посіб. / М.І. Мурашко. — 3-тє вид., випр. і доп. — К. : Т-во «Знання», КОО, 2008. — 435 с.
  9.  Скібіцька Л.І. Організація праці менеджера : Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2010
  10.  Хомяков В.І. Менеджмент підприємства. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: Кондор, 2009. – 434 с.

3. ОСНОВИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

  1.  Закон України від 16.04.91 р. № 959-ХП "Про зовнішньоекономічну діяльність", зі змінами.
  2.  Гребельник О.П. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Підручник. – К.: ЦУЛ, 2008. – 432с.
  3.  Дідівський М.І. ЗЕД підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 462с.
  4.  ЗЕД підприємства: Навч. посіб. / За ред. д.е.н. Ю.В. Макогона. – К.: ЦНЛ, 2006. – 424с.
  5.  Торгова Л.В., Хитра О.В. Основи ЗЕД: Навч. посіб. – Львів: Новий світ-2000, 2006. – 510с.
  6.  Міжнародна економічна діяльність України: Навч. посіб. / За ред. І.В.Багрової. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 384 с.
  7.  Георгіаді Н.Г. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб. / Георгіаді Н.Г., Передало Х.С., Князь С.В. – Львів: НУ «Львівська політехніка», 2009. – 235 с.
  8.  Зінь Е.А. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Підручник / Зінь Е.А., Н.С. Дука. – К.:Кондор, 2009. – 431 с.
  9.  Чекмасова І.А. Основи зовнішньоекономічної діяльності / Чекмасова І.А. – Харків: НТУ «ХПІ», 2009. – 116 с.
  10.  Сазонець І.Л. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб. / І.Л. Сазонець, Ж.М. Чабаненко, І.Ю. Приварникова. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. – 367 с.

4. ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

  1.  Анализ финансово-хозяйственной деятельности: практикум. [Текст] / О.В. Губина, В.Е. Губин 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ФОРУМ, ИНФРА-М, 2012. - 192 с.
  2.  Андреева Г. І. Економічний аналіз [Текст]: навч.-метод. посібник / Г. І. Андрєєва. - К. : Знання, 2008. - 263 с. - (Серія "Вища освіта ХХІ століття").
  3.  Баканів М.І. Фінансовий аналіз: навч. посіб. [Текст] / М.І. Баканів. - К.: Кондор, 2009 . - 296 с.
  4.  Булатів А.С. Економічний аналіз діяльності підприємств: навч. посіб. [Текст] / А.С. Булатів. - К.: Знання, 2007. - 408с.
  5.  Гадзевич О. І. Основи економічного аналізу і діагностики фінансово-господарської діяльності підприємств: навч. посіб. [Текст] / О. І. Гадзе-вич. - К.: Кондор, 2007. -180 с.
  6.  Герасимова В. Д. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности промышленного предприятия: учебное пособие [Текст] / В.Д.Герасимова. - М.: КНОРУС, 2011. - 360с.
  7.  Герасимов Б.И., Комплексный экономический анализ финансово-хозяйственной деятельности организации [Текст] / Б.И. Герасимов, Т.М.Коновалова, С.П. Спиридонов, Н.И. Саталкина.- Тамбов: ТГТУ, 2008. - 160 с.
  8.  Гушко С. В. Фінансовий аналіз: навч. посіб. [Текст] / С. В. Гушко, А.В. Шайкан, Н.П. Шайкан, О.А.Гушко. - Вид. 2-е, перероб. і допов. - Кривий Ріг: Чернявський Д. О., 2011. - 174 с.
  9.  Економічний аналіз і діагностика стану сучасного підприємства / Вид .2-ге пер. та доп: навч. посіб. [Текст] / Т. Д. Костенко та ін. - К.: Центр учбової літератури, 2007. - 400 с.
  10.  Шеремет А.Д. Теория экономического анализа [Текст] /А.Д. Шеремет. - М.: ИНФРА-М, 2011. - 352с.

5. УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

  1.  Балабанова Л. В. Управління персоналом: навч. посіб. / Л. В. Балабанова, О. В. Сардак. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 468 с.
  2.  Виноградський МД. Управління персоналом : навч. посіб. / М.Д. Вино- градський, A.M. Виноградська, О.М. Шкапова. — 2-ге вид. — К. : Центр учбової літератури, 2009. — 502 с..
  3.  Виноградський М.Д. Організація праці менеджера: Навчальний посібник. – К.6 2011. – 504 с
  4.  Воронкова В.Г. Управління людськими ресурсами : філософські засади : навч. посіб. / під ред. д.ф.н., проф. В.Г. Воронкової. — K. : Професіонал, 2006. — 576 с.
  5.  Крушельницька О.В. Управління персоналом: Навчальний посібник. Видання друге, перероблене і доповнене. – К., «Кондор». – 2006 – С.308.
  6.  Петюх В.М., Базилюк Б.Г., Герасименко О.О. Управління персоналом: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2007. – 320 с
  7.  Савельєва B.C. Управління персоналом: навч. посіб. / B.C. Савельєва.К. : Професіонал, 2005. — 336 с.
  8.  Мостенська Т.Л. Менеджмент: Підручник. - К.: Кондор, 2012. - 458с
  9.  Мурашко М.І. Менеджмент персоналу : навч. посіб. / М.І. Мурашко. — 3-тє вид., випр. і доп. — К. : Т-во «Знання», КОО, 2008. — 435 с.
  10.  Хомяков В.І. Менеджмент підприємства. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: Кондор, 2009. – 434 с.

Розглянуто та с хвалено на засіданні кафедри екологічної політики та менеджменту природоохоронної діяльності

Протокол № 10 від 17 січня 2014 р.

В.о. завідувача кафедри ___________________ Князь С.В.




1. Модуль І. Загальні питання діагностичної радіології
2. Теремок Ведущий- На обочине дорог Был построен теремок
3. Контрольная работа- Организация проведения внутренних аудитов качества
4. Технология сварки в инертных газах
5. химических и физических методов применяемых для обнаружения элементов радикалов и соединений входящих в с
6. Пока жива и здорова наша поэзия до тех пор нет причины сомневаться в глубоком здоровье русского народа
7. Введение В условиях рыночной экономики предприятия функционируют как самостоятельные субъекты коммерч
8. Политология очной формы обучения.html
9. Каковы основные движущие силы в жизни человека какие страсти определяют его поведение 2 Какие внутренние
10. КВАНТЕ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОГО УЗЛА СВЯЗИ Часть 1 Утверждено редакционноиздательским советом ун
11. философия греческого происхождения означающий любовь к мудрости
12. эЛ используется банками чтобы сделать сделки онлайн безопасными 4
13. ОРГАНИЗАЦИЯ РАБОТЫ С РЕЗЕРВОМ ДЛЯ НАЗНАЧЕНИЯ НА ДОЛЖНОСТИ РУКОВОДЯЩЕГО СОСТАВА ОРГАНОВ ВНУТРЕННИХ ДЕЛ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В СВЕТЕ ТРЕБОВАНИЙ АДМИНИСТРАТИВНОЙ РЕФОРМЫ
14. тематичної моделі узагальненої неявнополюсної електричної машини для проведення проектних та експлуата
15. Создание трансгенных продукто
16. Тема Экология и проблемы охраны природы 4 часа Цели- Рассмотреть основные экологические пробле
17. первых следует учитывать область допустимых значений
18. Особенности расчетов с подотчетными лицами
19. Теория вероятности
20. 1 1.2 1.4 Соблюдать принципы профессиональной этики- эффективно общаться с пациентом и его окруже