Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

лекція рослин Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогос

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

6

ІНСТИТУТ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

КЛИМЧУК ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ

УДК: 633.15: 631.527: 633.582.1

ВИХІДНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ,

ВИРОЩУВАНИХ В УМОВАХ МОНОКУЛЬТУРИ

ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

06.01.05 –селекція рослин

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Київ –

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Вінницькому державному аграрному університеті протягом 2003 –рр.

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук, професор

                                              ЗОЗУЛЯ Олександр Лаврентійович,

                                              Вінницький державний аграрний університет.

Офіційні опоненти: доктор  сільськогосподарських наук, професор

                                           ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Станіслав Петрович,

                                                Білоцерківський державний аграрний університет,

завідувач кафедри селекції та насінництва;

        кандидат сільськогосподарських наук, доцент

                                           ЖЕМОЙДА Віталій Леонідович,

                                  Національний аграрний університет,

завідувач кафедри селекції та насінництва.

Захист дисертації відбудеться “13” лютого 2008 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.360.01 при Інституті цукрових буряків УААН за адресою: 03141, м. Київ, вул. Клінічна 25, корпус 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту цукрових буряків УААН, 03141, м. Київ, вул. Клінічна 25, корпус 2.

Автореферат розісланий “12” січня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат сільськогосподарських наук                                                 Сторожик Л.І.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Кукурудза є універсальною культурою за використанням і має високий урожайний потенціал, що сприяє її широкому поширенню на території України. Їй належить одне з чільних місць у збільшенні виробництва зерна і продукції тваринництва. Однак, висока потенційна зернова продуктивність кукурудзи реалізується не повністю, і дана проблема є однією із найважливіших, що стоїть перед сільським господарством нашої країни.

Кукурудза відноситься до культур, придатних до вирощування в умовах монокультури, тому подальше зростання її виробництва значною мірою визначається досягненнями селекції по створенню гібридів з високою врожайністю, її стабільністю та стійкістю до шкідників і хвороб.

Актуальність теми. З появою в Україні нових форм власності на землю та форм господарювання, зросла кількість господарств з невеликою площею землекористування і зерновою спеціалізацією, що зумовило вирощування сільськогосподарських культур в монокультурі. Кукурудза за своїми біологічними особливостями придатна до беззмінного вирощування, що має значні переваги як з організаційної, так і з економічної точки зору. Тому на сучасному етапі вимоги до селекції вихідного матеріалу та гібридів кукурудзи, вирощуваних в умовах монокультури, значно зросли.

Між тим, реакція селекційного матеріалу кукурудзи на умови монокультури неоднакова, і питання, який із зареєстрованих або перспективних гібридів з найбільшою ефективністю може вирощуватися на постійних ділянках, вивчено недостатньо. Тому особливого значення набуває розробка методів оцінки вихідного матеріалу для селекції гібридів кукурудзи, придатних для вирощування в монокультурі. Все це обумовлює актуальність і доцільність здійснення досліджень за темою дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проведені дослідження за темою дисертаційної роботи виконувались згідно до НТП УААН „Зернові і олійні культури”, завдання „Селекція, оцінка та ідентифікація самозапилених ліній кукурудзи” (номер державної реєстрації 0103U008830) та тематичних планів наукової роботи кафедри рослинництва, селекції та насінництва (у 2005 р. перейменованої на кафедру рослинництва та технологій) Вінницького державного аграрного університету.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження була оцінка та ідентифікація вихідного матеріалу кукурудзи за придатністю до вирощування в умовах монокультури й розробка основних принципів підбору пар для створення високопродуктивних гібридів.

Для досягнення даної мети були поставлені наступні завдання:

–провести комплексну оцінку самозапилених ліній кукурудзи за основними показниками високої придатності до умов монокультури і розробити принципи ідентифікації вихідного матеріалу за даними ознаками;

2

– на основі виділених самозапилених ліній кукурудзи у створених простих гібридів встановити характер успадкування ними високої врожайності та придатності до вирощування в монокультурі;

– провести порівняльне вивчення реципрокних гібридів за врожайністю та придатністю до монокультури;

– визначити стійкість вихідного матеріалу кукурудзи до шкідників і хвороб, які виявляли найбільшу шкодочинність в умовах тривалої монокультури;

– виділити придатні для вирощування в умовах монокультури самозапилені лінії та гібридні комбінації.

Об’єкт дослідження: ознаки, що визначають придатність вихідного матеріалу для вирощування в монокультурі, та характер їх успадкування простими гібридами кукурудзи.

Предмет дослідження: самозапилені лінії кукурудзи вітчизняної й зарубіжної селекції та створені на їх основі прості гібриди.

Методи дослідження: органолептичний – для виявлення фенотипової мінливості селекційних зразків; вимірювальний – для визначення морфологічних характеристик рослини та її складових елементів; розрахунковий – для встановлення характеру варіювання досліджуваних ознак і кореляційного зв’язку між ними, проведення регресійного та шляхового аналізів, визначення показників комбінаційної здатності, варіанс і компонентів генетичного аналізу; математично-статистичний – для оцінки достовірності отриманих результатів досліджень; розрахунково-порівняльний – для визначення біоенергетичної оцінки гібридного матеріалу кукурудзи із різною придатністю до вирощування в умовах монокультури.

Наукова новизна одержаних результатів. В умовах Лісостепу України вперше були виділені самозапилені лінії й гібридні комбінації, які характеризуються високою врожайністю та придатністю до вирощування в монокультурі. Виявлено кореляційні зв’язки між господарсько-цінними ознаками селекційного матеріалу кукурудзи, що дають можливість виконувати добір на придатність до вирощування в монокультурі. Проведено аналіз комбінаційної здатності вихідного матеріалу кукурудзи за врожайністю зерна та стійкістю до шкодочинних організмів в умовах монокультури. Встановлено, що у генетичному контролі врожаю зерна явище домінування відіграє більш істотну роль, ніж адитивна дія генів. Уперше здійснено групування селекційного матеріалу кукурудзи за рівнем урожайності в умовах монокультури.

Практичне значення одержаних результатів. На основі комплексної оцінки виділено самозапилені лінії кукурудзи різних груп стиглості – В 37, СМ 5-1-1, К 212, МА 22, МА 23С, Oh 43 H.t., УХ 405, ХЛГ 224, ХЛГ 489, ХЛГ 562, ХЛГ 1128, ХЛГ 1339, які відзначаються інтенсивним ростом у фазі 3-5 листків, високою пилковою продуктивністю, тривалим міжфазним періодом цвітіння качанів – повна стиглість зерна, несхильністю до утворення безплідних рослин, наявністю довгих качанів, великою кількістю зерен в ряду та кількістю квіток на качані, стійкістю до шкідників і хвороб. Використання представлених ліній як батьківських компонентів забезпечує створення високоврожайних гібридів кукурудзи із комплексним поєднанням господарсько-цінних ознак в умовах монокультури, що забезпечує зменшення затрат на одиницю площі та підвищення ефективності вирощування даної культури.

3

Передано 14 самозапилених ліній кукурудзи різних груп стиглості, придатних до вирощування в монокультурі, для реєстрації в Національному центрі генетичних ресурсів рослин України УААН при Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва (м. Харків).

Включено в селекційний процес лабораторії селекції та насінництва Навчально-наукового інституту рослинництва та ґрунтознавства Національного аграрного університету 9 самозапилених ліній кукурудзи, які придатні для створення гібридів, вирощуваних в умовах монокультури.

Розроблено та передано до Інституту кормів УААН (м. Вінниця) методику оцінки зразків кукурудзи на придатність до вирощування їх в  монокультурі.

Особистий внесок здобувача. Здобувач провів систематизацію й узагальнення наукових, теоретичних і практичних напрацювань у вітчизняній та зарубіжній літературі за темою дисертаційної роботи, польові та лабораторні дослідження, їх статистичну й математичну обробку на персональному комп’ютері. Зроблено аналіз і теоретичне обґрунтування одержаних експериментальних результатів, на основі яких сформульовано висновки, опубліковано наукові праці, внесено пропозиції для селекційної практики та передано до впровадження результати досліджень.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати досліджень доповідались і обговорювались на засіданнях кафедри рослинництва, селекції та насінництва ВДАУ та вченій раді агрономічного факультету (2003-2005 рр.); на третій міжвузівській науково-практичній конференції аспірантів „Сучасна аграрна наука: напрями досліджень, стан і перспективи” 17-19 березня 2003 р. (ВДАУ, Вінниця); на другій міжнародній конференції молодих вчених „Сучасні проблеми генетики, біотехнології і селекції рослин” 19-23 травня 2003 р. (Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Харків); на четвертій міжвузівській науково-практичній конференції аспірантів „Сучасна аграрна наука: напрями досліджень, стан і перспективи” 5-7 квітня 2004 р. (ВДАУ, Вінниця); на п’ятій міжвузівській науково-практичній конференції аспірантів „Сучасна аграрна наука: напрями досліджень, стан і перспективи” 17-19 травня 2005 р. (ВДАУ, Вінниця).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 9 наукових праць у фахових наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота викладена на 203 сторінках машинописного тексту, містить 58 таблиць, 5 рисунків та 11 додатків. Складається із вступу, 6 розділів, висновків і пропозицій для селекційної практики. Список використаних джерел літератури містить 198 найменувань, у т.ч. 23 латиницею.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Селекційна цінність та значення вирощування кукурудзи в монокультурі

(огляд наукової літератури)

У розділі представлено узагальнення джерел літератури про стійкість та характеристику господарсько-цінних ознак селекційного матеріалу кукурудзи, придатного до вирощування в умовах монокультури. Аналіз наукової літератури засвідчує різнобій думок з приводу рівня врожайності та стійкості до шкодочинних організмів селекційного матеріалу кукурудзи в монокультурі, відсутність методики оцінки вихідного матеріалу для ведення селекції на придатність до вирощування в умовах монокультури. Тому дана проблема залишається актуальною і потребує подальшого її вивчення.

4




1. Тема- Биполярные транзисторы
2. химические свойства биополимеров и их растворов
3. Иркутский государственный университет ФГБОУ ВПО ИГУ Исторический факультет ИОО.html
4. Карты четвертичных отложений
5. на тему- ldquo; М
6. Пищевые и биологические активные добавки
7. Реферат Введение
8. на тему Машины для уборки льна Содержание 1Агротехнические требования 2Льнотеребилка ТЛН15А
9. Финансовые стратегии при реструктуризации государственного долга
10. Вариант 4 1
11. 11234567 Адрес электронной почты resume@smple
12. Методы прогнозирования численности работающих
13.  и внешнеполитического курса страны топливноэнергетический ТЭК военнопромышленный ВПК и аграрнопромы
14. .8 GLi ~ рядный четырехцилиндровый типа с центральным впрыском топлива жидкостного охлаждения.
15. Политическое прогнозирование
16. Тема урока- Транспортный комплекс России
17. плана В этом блоке кратко излагается практически весь бизнесплан
18. 17 Жанры- Слэш яой Романтика Драма Психология Повседневность POV ШколаПредупреждения- Нецензурная лекси
19. 1. Развитие и популяризация кикбоксинга как пропаганда здорового образа жизни среди молодежи и лиц других
20. Облік і аудит для студентів заочної форми навчання Затверджено на засіданні методичної к