Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

дозріла для революц

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Австрійська імперія в період революції 1848-1849 рр.

У 1п. XIX ст. австрійська частина імперії продовжувала залишатися аграрною. У сільському і лісовому гос-стві напри.XVIII ст. було зайнято 75% населення, а до середини XIX ст. його частка скоротилася лише на 3%. У землеробстві протягом всього XIX століття в цілому панувало трипілля.

Багатонац. імперія Габсбургів до 1848 р. цілком «дозріла» для революц. повалення феод. ладу, що став нестерпним для величезної більшості населення. Бродіння охопило, за винятком вузького шару імущих класів, всі верстви сус-тва. Неврожайні 1845-1847 роки викликали небачений до того зростання цін на продовольчі товари, включаючи картоплю, що став за якийсь десяток років основним, поряд із хлібом, продуктом харчування для мільйонів знедолених. Прискорена механізація текстил. виробництва, з одного боку, англійська конкуренція - з іншого, позбавляли роботи тисячі людей, єдиним джерелом існування яких був наймана праця. До Відня, третій тоді за величиною місто Європи, хлинув потік безробітних. Влітку 1848 року протиріччя між середнім класом та робітниками ще більше загострились. Економіч.ситуація продовжувала погіршуватись, різко зросли безробіття та інфляція, малі та середні підприємства опинились на межі банкрутства.Революція восени 1849 р. завершилася перемогою прихильників старого порядку і абсолютизму. Але перемога аж ніяк не означала повного повернення до феод.-абсолютистських порядків, принаймні у сфері соціально-економічної. Повної реставрації не вдалося спочатку домогтися і в сфері політики. Тому сталий режим на відміну від попередньої епохи вже не був феодально-абсолютистські; його зазвичай називають неоабсолютістскім.Класову основу неоабсолютізма становив контрреволюц. союз великої буржуазії з дворянством та монархією.Економ. політика нового режиму відповідала в цілому інтересам капіталісти. розвитку австро-німецької великої буржуазії і великих землевласників. У 1853 р. були видані патенти, що дозволили останнім безболісно пережити перехід їх господарств від дармової панщини до найманої праці. Викупна сума в австр. половині імперії встановлювалася в розмірі 17-кратного річного доходу від скасованих повинностей. У кишені великих землевласників перекочували мільйонні суми викупу, частково виплачувані селянством. Князі Шварценберг отримали 1 млн. 870 тис. флоринів, Ліхтенштейни - понад 1 млн. Значна частина викупних сум пішла на модернізацію дворянських господарств, на перетворення їх у великі капіталістичні маєтку. Селян позбавили частині раніше оброблюваних ними ділянок, а також права на користування лісами і луками, раніше колишніми общинними. У багатьох провінціях імперії дворяни зберегли за собою величезні угіддя, як правило, найбільш родючі і дохідні. Найважливіші зрушення в сільськогосподарському виробництві другої половини століття - перехід до сучасного сівозміні, застосування удосконалених агрегатів, в тому числі парових машин, масового виробництва цукрових буряків - істотно підняли його на якісно новий рівень.

Капіталістичні перетворення в селі, а також ліквідація митного кордону між Австрією та Угорщиною, скасування обмежень, утискували зовнішню торгівлю, надання залізничним і пароплавним компаніям права на скупку земельних ділянок, шахт, рудників і інші заходи стимулювали пожвавлення економічного життя і сприяли суттєвому розширенню внутрішнього ринку. Особливо важливу роль у втягуванні в капіталістичний оборот найвіддаленіших і глухих куточків імперії відігравало інтенсивне залізничне будівництво. У 1857 р. залізниця зв'язала Відень із Трієстом. До кінця 60-х років протяжність сталевих шляхів досягла вже 6 тис. км. На промислових підприємствах в середині 60-х років діяло близько 3 тис. парових двигунів, потужність їх збільшилася в порівнянні з початком 50-х років в 5 разів.

Період неоабсолютізма був відзначений надзвичайно застійним характером внутрішньополітичного життя імперії. Нестійким, слабким, неміцним було і міжнародне становище монархії. У європейських справах Австрія вже не грала колишню роль. Лише в Німеччині та Італії їй ще вдавалося до пори до часу зберігати свої позиції.




1.  It hs never stopped nd it never will
2. на тему- Проблема средневековых ересей в художественной кинематографии
3. ПДШИ АНО Естественного развития человека РАНГ
4. Общая характеристика предприятия.html
5. Линии телефонной связи
6. Архитектура Москвы ХХ века
7. а ракурс временитечения ракурс взаимодействия событий который существует пока мы живём
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Київ
9. Отчет по практике- Организация работа следственного комитета
10. полковник міліції
11. ва примен. для леч
12. Приемы и уловки спора
13. База данных Пассажирские железнодорожные перевозки.html
14. Яга Цыганка Шапокляк
15. 2012 р Херсон ~ 2012 Лабораторне заняття 4 Усні джерела в курсі ldquo;Історичне краєзнавств
16. педагогическая запущенность является одной из самых распространенных проблем развития детей и подростков
17. местное хозяйство.html
18. Все биомембраны построены одинаково; они состоят из двух слоев липидных молекул толщиной около 6 нм в кото
19. МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ 2 Семестр осінній Дисципліна Основи програмування і алгоритмічні мовиrdquo; К
20. Клиническая анатомия поджелудочной железы