Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Ті видозміни що сталися з членами родини можна було б назвати моральною катастрофою

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Родина Кайдашів являє собою своєрідне художнє узагальнення стану селянської родини у певний період її розвитку, стану суспільства взагалі. Ті видозміни, що сталися з членами родини, можна було б назвати моральною катастрофою. І тому досить смішна й гумористична повість викликає у читача зовсім не веселий сміх, а сміх крізь сльози. Тому що на його очах відбувається знищення найважливішого складника родини і суспільства загалом — сімейного затишку, порозуміння між близькими людьми. Усе це, ніби повінь, змиває сила руйнування і саморуйнування.

Вже на перших сторінках повісті письменник досить яскраво характеризує своїх героїв. Так, Карпо і Лаврін, будучи дуже різними за своєю натурою, по-різному дивляться на світ, по-своєму уявляють дівчат, висловлюючи в розмові між собою відмінне ставлення до них: «Доладна, як писанка» — «ходить легенько, наче в ступі горох товче, а як-говорить, то носом свистить»; «повновида, як повний місяць» — «гарна... мордою хоч пацюки бий»; «тоненька, як очеретина, гнучка станом, як тополя; личко маленьке і тоненьке, мов шовкова нитка; губи маленькі, як рутяний лист» — «лице, як тріска, стан, наче копистка, руки, як кочерги, сама, як дошка, а як іде, аж кістки торохтять». Життя складається так, що хлопці і вибирають собі дівчат кожний до вподоби.

Незабаром після одруження Карпа в хаті починаються сварки між свекрухою та невісткою, а також між Карпом і батьком. Сварки ці дуже дріб'язкові і зовсім не варті емоцій, які вони викликають у героїв, та родичі настільки поринають у з'ясування стосунків, що втрачають здоровий глузд і перетворюються на ворогів.

Іван Франко вважав, що «І. Нечуй-Левицький малює в «Кайдашевій сім'ї» гірку картину розпаду українського патріархалїзму під впливом індивідуалістичних змагань кожного її члена». Справді, традиційно провідна роль батька в українській родині зведена до нуля. Старий Омелько виступає в повісті як людина, що роздирається двома протирічними пристрастями: надзвичайна богомільність та забобонність і схильність до випивки. Тому, цілковито захоплений своїм власним борінням, батько істотно не впливає на формування і розвиток стосунків між членами родини, і фіналом падіння його авторитету стає сцена побиття батька Карпом.

І

Герої повісті «Кайдашева сім'я» яскраві і характеристичні, кожен з них індивідуально неповторний, і це надає твору неперевершеного колориту.

Повість Івана Нечуя-Левицького багато про що змушує задуматися читача. І перш за все над тим, чим же вимірюється сенс людського життя? Чи великими вчинками, чи дріб'язковими сварками, мізерними ситуаціями, дрібними інтересами? Чи варто розмінюва¬ти величність своєї душі на те, щоб з'ясувати, кому буде давати плоди спільна груша, чи кому відрізали зайвий сантиметр поля? Чи варто високість кохання проміняти на горщики та борщі, а любов до батьків замінити бажанням отримати від них спадок? Чи робиться людина щасливішою через те, що зіпсувала і зробила нестерпним життя своїх близьких? Саме про ці проблеми з болем говорить український письменник. Він розкриває глибинні психологічні особливості людської душі, і тому значення його творчості не втрача¬ється з роками, десятиліттями. Я думаю, що головне для нас — не перетворитися на Кайдашів, залишитися людьми люблячими, здатними на прощення і глибину почувань.




1. Развитие произвольной памяти у дошкольников
2. Технологія виробництва сільськогосподарської культури та обґрунтування засобів механізації для студ
3. Корма, наиболее пригодные для свиней
4. 65 ЖУРНАЛИСТИКА 5 КУРС 20132014 УЧЕБНЫЙ ГОД ДАТА 51 ГРУППА
5. Тема- Выставочный павильон Выполнил- студент гр
6. ПЕРЕВОДЧИК В СФЕРЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ КОММУНИКАЦИИ 2 курс
7. На тему- Денежные системы Исполнитель-
8. Принципы международных коммерческих договоров (Принципы УНИДРУА)
9. з-2 период срочных родов.html
10. .12 20 11 г
11. Существуют разные критерии классификации экспериментальных планов- критерий строгого истинного экс
12. Мраморность пластмассового базиса протеза появляется- при несоблюдении технологии замешивания пластмассы
13. ТЕМА 1. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ ПСИХОФИЗИОЛОГИИ 1
14.  Бухгалтерія забезпечує відповідних користувачів в першу чергу керівництво повною та неупередженою інформ
15. 072 Дата прийняття- Втр 05-10-2011 ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРО
16. материальные ценности ТМЦ является обстоятельное изучение условий сохранности ТМЦ выявление фактов искаж.
17. На які дві зони поділяється слизова оболонка порожнини носа Дихальну і секреторну Дихальну і з
18. рёберные отростки на типичных шейных позвонках А
19. Планирование и его роль в деятельности банка К понятию планирования Планирование представляет собой ц
20. Аварии на химически опасных объектах