Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук КИЇВ ~2

Работа добавлена на сайт samzan.net:


КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

МАРТИНЮК ЛЮДМИЛА АНАТОЛІЇВНА

УДК 330.658:334.012.64(477)

ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ СИСТЕМИ

УПРАВЛІННЯ МАЛИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ УКРАЇНИ

08.06.01 –економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ –


Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі теоретичної та прикладної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Воротіна Людмила Іванівна,

Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу, професор кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Панченко Євгеній Григорович

Київський національний економічний університет,

професор кафедри міжнародного менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Клочко Юрій Олександрович

Київський державний університет інформаційно-комунікаційних технологій,

доцент кафедри економіки

Провідна установа: Національний інститут стратегічних досліджень при Адміністрації Президента України, відділ регіональної політики, м. Київ

Захист відбудеться 22 грудня 2004 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.001.12 Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 03022, м. Київ, вул. Васильківська, 90-а, ауд. 203

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 01033, м. Київ,                     вул. Володимирська, 58, к. 12.

Автореферат розісланий  22 листопада 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доцент          О.І.Жилінська


 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Необхідність створення ефективної системи управління малими підприємствами зумовлена їх важливим місцем у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку країни. Формування і розвиток в Україні соціально-орієнтованої ринкової економіки з розвиненим, конкурентоспроможним приватним сектором передбачає прискорений розвиток малого підприємництва та його основної складової –малих підприємств. В умовах переходу економіки країни до ринкових відносин суб’єкти малого підприємництва здатні гнучкіше та оперативніше реагувати на запити споживачів, порівняно легко пристосовуватись до кон’юнктури ринку, швидко освоювати нові види продукції та послуг, сприяти послабленню монополізму, створювати додаткові робочі місця.

Разом з тим, вітчизняні малі підприємства працюють нестабільно. Вони достатньо швидко створюються, проте також швидко банкрутують. В середньому, термін функціонування таких підприємств складає 3-4 роки. До основних факторів, що впливають на їх життєздатність, слід віднести: часті зміни податкового законодавства, обмеженість фінансових, матеріальних та кредитних ресурсів, труднощі з отриманням ліцензій, дозволів, комерційної інформації, нестача управлінських знань, відсутність практичного досвіду у керівника, велика кількість перевірок різними контролюючими органами тощо. Наслідки такого впливу для малих підприємств більш відчутні, ніж для великих.

В економічній літературі дослідженню проблем управління малими підприємствами (як на макро-, так і мікрорівнях) та їх ефективного функціонування присвячено багато праць закордонних вчених - Г. Аммельбурга, П.Друкера, В. Зомбарта, Т. Йеннера,  Ф.Капра, Б.Карича, Дж. Кеннета, А. Маршала, А. Обер-Крійо, Ф.Хайєка, К. Ховарда, Е. Цандера, О. Черноуцана, Г. Шмалена, Г. Шпрайєгга, Д. Штайнхоффа, Й. Шумпетера.

Значний внесок у вирішення проблем, пов’язаних з підвищенням конкурентоспроможності малих підприємств, зробили праці російських вчених, а саме: Т.Алімової, В.Афанасьєва, Г.Багієва, А.Блінова, С.Вайнштейна, Б.Ічітовкіна, А.Крутіка, М.Лапусти, В.Мосейко, П.Мягкова, Ю.Осипова, І.Разумнової, А.Стерліна, Ф.Шамхалова, О.Шулуса.

В Україні теж досить активно вивчаються різноманітні проблеми, пов’язані з функціонування малих підприємств (забезпечення матеріальними та фінансовими ресурсами, регуляторна політика, державна підтримка, самоорганізація малого підприємництва та ін.).

Серед відомих вітчизняних дослідників означених проблем можна вказати прізвища О.Барановського, В.Биковця, А.Бревнова, З.Варналія, Л.Воротіної, С.Громяка, Ю.Єханурова, Я.Жаліла, І.Жиляєва, А.Загороднього, Н.Ісакової, А.Кісельова, Ю Клочка, С.Кривцова, С.Ксьондза, О.Кузьміна, К. та Д. Ляпіних, С.Мочерного, Є.Панченка, В.Парсяка, С.Реверчука, А.Селіванова, В.Сизоненка   та ін.

Не дивлячись на значну кількість наукових розробок вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, присвячених малому бізнесу, низка проблем підприємств цього сектора економіки залишається недостатньо дослідженою. В першу чергу, це стосується становлення та розвитку системи управління малими підприємствами. Саме від її ефективності залежить посилення конкурентних позицій малих підприємств в умовах швидкозмінюваного конкурентного середовища. Тому адаптація малих підприємств до змін зовнішнього середовища їх функціонування  висуває  вимогу до системи управління ними щодо пошуку напрямів їх самостійного виживання та подальшого розвитку.

Це обумовлює необхідність теоретико-методичного дослідження особливостей як створення, так і розвитку системи управління малими підприємствами. Концептуально такі дослідження повинні базуватися на: врахуванні сучасного стану їх розвитку; юридично-правовій базі, що його супроводжує; готовності даного сектора національної економіки до здійснення ефективного внутрішньофірмового управління; врахуванні основних факторів, які впливають (або можуть вплинути в процесі їх функціонування) на становлення системи управління ними. Саме це вимагає застосування системного підходу до формування системи управління класом малих підприємств. Побудова такої системи управління передбачає: розробку основних принципів її створення; формування місії та основних цілей діяльності підприємства; розробку організаційної структури управління; здійснення аналізу зовнішнього середовища; оцінку внутрішнього потенціалу; вибір оптимальної конкурентної стратегії; необхідність застосування стратегічного планування; відповідне кадрове забезпечення управлінським персоналом на всіх рівнях структурно-функціональної організації малих підприємств тощо.

Саме цим визначається актуальність вирішення проблеми становлення та розвитку системи управління малими підприємствами в Україні, що й стало визначальним при виборі теми дисертації.

Зв’язок з науковими програмами і темами. Наукова робота виконувалась у рамках комплексної теми наукових досліджень кафедри теоретичної та прикладної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Теорія і практика соціально-економічного розвитку України в умовах ринкових перетворень” (реєстраційний номер №01 БФ040-01). Автором проведене дослідження основних тенденцій становлення та функціонування сектора малого бізнесу України.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є дослідження сутності та закономірностей становлення і розвитку системи управління малими підприємствами як одного зі структуроутворюючих чинників ринкової економіки для розробки теоретико-методичного забезпечення формування і вдосконалення такої системи. Для досягнення мети визначені такі основні задачі дослідження:

  •  визначити сутність та місце малих підприємств як об’єкту управління за умов становлення й розвитку ринкових відносин в Україні;
  •  конкретизувати сутність визначення “система управління малими підприємствами” з врахуванням реальних умов функціонування національної економіки;
  •  виявити основні фактори впливу на становлення системи управління малими підприємствами в Україні залежно від сфери їх діяльності;
  •  дослідити особливості застосування методів стратегічного планування вітчизняними малими підприємствами та визначити перспективні напрямки їх розвитку;
  •  розробити на основі теорії конкурентної стратегії комплекс управлінських важелів, які нададуть можливість малим підприємствам успішно функціонувати в умовах динамічного ринкового середовища;
  •  визначити шляхи вдосконалення системи управління малими підприємствами в сучасних умовах господарювання з врахуванням потреб  розвитку національної економіки та його соціально-орієнтованої спрямованості.

Предмет і об’єкт  дослідження. Об’єктом дослідження є малі підприємства  як форма розвитку підприємництва. Предметом дослідження є організаційно-економічні відносини формування та розвитку системи управління малими підприємствами в умовах ринкової трансформації економіки України.

Методи дослідження. Дослідження проводилось із використанням  загальнонаукових і спеціальних методів: наукової абстракції, системно-функціонального підходу, аналізу та синтезу, кількісного і якісного аналізу, статистичного аналізу, економіко-правового синтезу, методу аналогій. Зокрема, системно-функціональний підхід застосовувався при аналізі галузевої структури малих підприємств, розподілу їх за формами власності. Економіко-правовий синтез став основою для формування умов стратегічного розвитку малих підприємств. За допомогою статистичного і кількісного аналізу здійснювалась оцінка ефективності управління малими підприємствами різних впливу форм власності. На підставі аналогій зі світовою практикою господарювання обґрунтовувався  вибір оптимального типу конкурентних стратегій для малих підприємств.

Інформаційну базу дослідження складають статистична інформація Державного комітету статистики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, матеріали Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Інституту Конкурентного Суспільства, результати опитування підприємств, проведеного Українською Маркетинговою Групою за сприяння Міністерства закордонних справ Норвегії, наукові матеріали Інституту Економічних Досліджень та Політичних Консультацій. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення сучасних концепцій управління, теорії систем та теорії організації. При перевірці запропонованих методик використовувалися методи експертних оцінок, соціологічних досліджень, економіко-статистичні методи, методи економічного аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів:

У дисертації отримано нові обґрунтовані  результати, які в сукупності вирішують важливе наукове завдання розробки теоретико-методичного забезпечення формування системи управління малими підприємствами, спрямованої на підвищення їх конкурентоспроможності в умовах становлення ринкової системи господарювання. Найбільш суттєві теоретичні та практичні результати, які характеризують новизну дослідження й особистий внесок автора, такі:

 вперше: 

  •  запропоновано авторське  визначення “система управління малими підприємствами” з врахуванням особливостей функціонування економіки в умовах її ринкової трансформації та формування приватного сектору, в якому акцентовано увагу на необхідності використання внутрішніх можливостей розвитку малих підприємств, спрямованих на їх адаптацію до вимог конкурентного середовища;
  •  обґрунтовано, що становлення та розвиток системи управління малими підприємствами є об’єктивним процесом, обумовленим єдністю та суперечливістю соціально-економічних та організаційно-економічних трансформацій державної форми власності  в процесі формування недержавного сектору економіки;
  •  сформульовано основні принципи управління малими підприємствами, які сприяють їх адаптованості до вимог конкурентного середовища,  а   саме: формування органічного (гнучкого) типу організаційної структури управління;  орієнтація  на діяльність в умовах локального ринку;  використання в практиці управління основних принципів функціонування “малих груп”.
  •   запропоновано механізм  стратегічного розвитку малих підприємств в умовах конкурентного ринку України, котрий зорієнтований  на  зміну ідеології системи державного управління в  Україні з метою посилення життєздатності сектора малого підприємництва і  на використання внутрішніх можливостей розвитку малих підприємств;

удосконалено:

  •  теоретичне обгрунтування шляхів вдосконалення організаційного механізму управління при становленні нової форми господарювання  (малого підприємництва), завдяки виваженому визначенню підприємцем місії та цілей діяльності, аналізу зовнішнього середовища, реальній оцінці внутрішнього потенціалу, розробці організаційної структури управління тощо;
  •  механізм формування організаційних структур управління малими підприємствами, спрямованого на  підвищення ефективності витрат робочого часу керівників  за допомогою встановлення оптимального діапазону контролю;.

отримали подальшого розвитку:

  •  критерії оцінки ефективності управління малими підприємствами різних форм власності, а саме: темпи зростання обсягів виробництва, витрати на одиницю виробленої продукції, фінансові результати до оподаткування, величина чистого прибутку, рентабельність господарської діяльності, валові інвестиції в нематеріальні активи;
  •  підходи щодо вибору та застосування в практиці господарювання малих підприємств стратегії фокусування, котра базується на вузькій спеціалізації і зорієнтована  на певний  регіональний  ринок або на поставку продукції великим підприємствам.

Практичне значення  отриманих результатів полягає у тому, що вони поглиблюють та доповнюють існуючі дослідження стосовно основних засад становлення і розвитку системи управління малими підприємствами  і можуть бути використані в процесі вдосконалення існуючої системи управління вітчизняних малих підприємств. Зокрема, результати  дослідження можуть  використовуватись на малих підприємствах при формуванні організаційних структур управління, виборі типу виробничого процесу,  конкурентних стратегій, здійсненні стратегічного планування.

Основні положення дослідження використовувались у навчальному процесі - при  підготовці та викладанні навчальних курсів  “Підприємництво ”, “Економіка підприємства”, “Менеджмент” на економічному факультеті Київського  національного  університету імені Тараса Шевченка (довідка №. 511/246  від 29.06.04).

Положення і пропозиції дисертаційної роботи щодо підвищення ефективності господарської діяльності малих підприємств, що займаються промисловим виробництвом,  були використані Спілкою малих, середніх та приватизованих підприємств при підготовці і проведенні круглих столів з обговорення питань функціонування малих підприємств, підтримки і розвитку малого бізнесу в Україні, а також регіональних громадських слухань з цих питань в містах Ужгороді, Кіровограді, Хмельницькому (довідка №460/1 від 26.11.2003 р.)

Запропонована методика і практичні рекомендації щодо формування  організаційної структури управління були використані державним комунальним підприємством “Палітурник” при виборі норм керованості з метою оптимізації витрат робочого часу директора підприємства (довідка №30 від 16.09.2002 р.); практичні рекомендації, які пов’язані  з розробкою інноваційної  моделі  розвитку малих підприємств, враховані під час підготовки до слухань в Комітеті з питань промислової політики і підприємництва на тему: “Про хід впровадження Закону України “Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності” (довідка №06-11/12-426 від 15.09.2004 р.)    

Особистий внесок здобувача полягає в обґрунтуванні положення про те, що необхідною умовою сталого економічного зростання сектору малого підприємництва є розвиток та модифікація системи управління в умовах глибоких ринкових трансформацій економіки, а також сформульовано пропозиції щодо основних складових інноваційної моделі його стратегічного розвитку. Наукові положення, результати досліджень, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації.  Основні висновки та положення  дисертаційної роботи доповідались на Всеукраїнській науковій студентській конференції “Проблеми трансформації економічних систем та становлення ринкового господарства в Україні (Київ, листопад 1996 р.), науково-практичній конференції “Проблеми управління соціально-економічними системами” (Київ, травень 1999 р.), науково-практичній конференції “Підприємництво в умовах трансформації економіки Країни” (Київ, березень 2000 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Україна наукова, 2003” (Дніпропетровськ, червень 2003 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Перспективи розвитку внутрішнього ринку промислових товарів в Україні” (Київ, березень 2004 р.).

Публікації. Результати дослідження опубліковані у 9 наукових роботах, у тому числі 6 статтях (5 –у фахових виданнях) та 3-х матеріалах конференцій (загальним обсягом 8,8 д.а.).

Обсяг та структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (232 найменувань) та семи додатків. Основний зміст дисертації викладено на 176 сторінках тексту. Робота вміщує 25 таблиць, 5 схем, 16 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У “Вступі” обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено об’єкт та предмет дослідження, показано стан розробки наукової проблеми, сформульовано мету і завдання дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи становлення системи управління малими підприємствами”  встановлено, що існування малих підприємств пов’язане з використанням ринкових ніш. Мале підприємство –це юридично самостійне підприємство з невеликою кількістю працюючих, що має високу господарсько-фінансову незалежність, спрощену організаційну структуру управління й здатність до швидкої адаптації стосовно вимог ринку. Основні фактори впливу на функціонування малих підприємств розподіляються на дві групи: за сферою впливу (зовнішні і внутрішні);  за характером впливу.

У дисертаційній роботі обґрунтовано необхідність здійснення класифікації малих підприємств, оскільки це суттєво впливає на специфіку формування їх системи управління. Запропоновано малі підприємства вирізняти за типом економічного зростання, сектором економіки, в якому вони функціонують, характером ринку, галузевою належністю, ступенем самостійності функціонування на ринку, формою власності, ступенем підпорядкованості великим підприємствам. Зазначено, що малі підприємства володіють значною кількістю конкурентних переваг, однак їм притаманна і низка ознак, що визначають їх слабку життєздатність. Для врівноваження дії різних груп факторів, які впливають на функціонування малих підприємств, вони потребують розробки ефективної системи управління.

В дослідженні обґрунтовано, що основним методологічним підходом до аналізу становлення системи управління малими підприємствами є системний підхід.

Становлення системи управління малими підприємствами базується на сукупності класичних та сучасних принципів управління. В дисертаційному дослідженні визначено основні вимоги до формування принципів системи управління малими підприємствами.

Система управління  малими підприємствами –це сукупність принципів, методів і засобів управління всіма видами ресурсів з метою використання внутрішніх можливостей розвитку,  спрямованих на адаптацію підприємства до вимог конкурентного середовища і досягнення цілей діяльності. Система управління малими підприємствами включає організаційний та економічний механізми. Основними елементами організаційного механізму є: визначення місії та цілей діяльності, принципи, функції, методи, персонал, техніка та технологія, інформація, організаційна структура управління. Економічний механізм ґрунтується на системі економічних законів та методів. Це, зокрема, цінова політика малого підприємства, діюча система оподаткування, система мотивації, інвестиційна та інноваційна політика тощо.

У дослідженні доведено, що діяльність малих підприємств в умовах трансформації економічних відносин потребує посилення організаційного механізму як складової системи управління. Пояснюється це тим, що на етапі становлення ринкової економіки сектор малого підприємництва в Україні якісними характеристиками суттєво відрізняється від аналогічного сектору в країнах  з розвиненою ринковою економікою. Використовуючи дані останніх досліджень стосовно проблем розвитку малих підприємств виділено 4 групи факторів, що стримують їх розвиток: 1) економічні; 2) ресурсні; 3) адміністративні; 4) соціально-політичні.

У роботі значну увагу приділено аналізу основних типів моделей організацій. В теорії управління виділяють чотири типи моделей організацій, для яких однією з характерних рис є наявність певної специфічної системи управління. Дослідженням доведено, що малі підприємства відносяться до четвертого класу моделей організації, де підприємство розглядається як суспільна організація, в діяльності якої зацікавлені різні групи людей. Для такого типу моделей характерним є підприємницький стиль діяльності, що базується на концепції підприємницького управління. Підприємницький тип управління дозволяє створити організацію, орієнтовану на діяльність в умовах невизначеності, суттєвих ресурсних обмежень, конфліктів із зовнішнім середовищем.

Теоретично обґрунтовано, що управління малими підприємствами розглядається як відповідь на вплив зовнішнього середовища. В зв’язку з цим використання підприємницького типу управління стає першочерговим завданням малих підприємств, де умови для його реалізації є оптимальними (невелика чисельність, вагомі стимули до праці, сприятливий мікроклімат).

У дисертаційній  роботі доведено, що для малих підприємств притаманним є органічне управління, “м’які” методи управління, що забезпечують їм можливість не тільки “виживання”, але й розвитку в умовах швидкозмінюваного ринкового середовища.

Встановлено, що основними ознаками управління в малому бізнесі є малочисельна управлінська команда, багатофункціональна роль менеджера, неформальні системи контролю, сприятливі умови для домінування лідера.

У другому розділі  “Організаційний механізм становлення системи управління малими підприємствами” досліджено особливості створення підприємств у секторі малого бізнесу, формування організаційної  структури управління ними,  основні фактори впливу на становлення  системи управління малими підприємствами, визначені критерії ефективності управління малими підприємствами різних форм власності.

Аналіз дослідження стану підприємницького середовища свідчить, що за 1991-2003 рр. розвиток малого підприємництва в Україні характеризується стійкою тенденцією до зростання  кількості суб’єктів малого підприємництва. У 2003 році за даними Держкомстату  України функціонувало 272,7 тис. малих підприємств (табл. 1).

Таблиця 1

Основні показники розвитку малих підприємств

   

1994

2002

Кількість  малих підприємств, одиниць

85799

96019

96270

136238

173404

197127

217930

233607

253791

272741

Теми зростання кількості малих підприємств, %

1,2

11,9

0,3

41,5

27,3

13,7

10,5

7,2

8,6

7,5

Кількість  малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення, одиниць

17

19

19

27

35

40

44

48

53

57

Середньорічна кількість найманих працівників на малих підприємствах, тис.осіб

1104,3

1124,9

1178,1

1395,5

1559,9

1677,5

1709,8

1807,6

1918,5

2034,2

 частка малих підприємств у загальному обсязі виробленої продукції, робіт, послуг  (без ПДВ і акцизу) в цілому  по економіці

11,3

11,1

6,9

7,3

7,3

7,7

 

Однак, незважаючи на зростання кількості суб’єктів малого підприємництва, існує велика кількість факторів, що впливають на їх життєздатність. У дослідженні обґрунтовано, що значна частина невдач малих підприємств пов’язана з низькою кваліфікацією менеджерів або професійною некомпетентністю власників (нестача загального управлінського досвіду стосовно організації виробництва, збуту, фінансового забезпечення, вміння працювати в малому колективі).

В Україні за результатами дослідження, проведеного Міжнародною Фінансовою Корпорацією у 2000 році, 20% із 900 опитаних респондентів вказали на недостатність управлінських знань. В роботі зазначено, що організація управлінської діяльності та формування ефективної системи управління на малих підприємствах залежить від сфери діяльності, форми власності, професійно-кваліфікаційних характеристик  менеджера (власника), стану ринкової кон’юнктури. Визначені основні фактори, що впливають на сферу діяльності малого підприємства: правові та економічні обмеження; економічна кон’юнктура в регіоні, галузі; знання, досвід, вміння підприємця; цілі бізнесу; доцільність співпраці і кооперації з іншими суб’єктами господарювання .

У дисертаційному дослідженні обґрунтовано положення про те, що одним із вагомих факторів впливу на ефективність системи управління малого підприємства є підприємницький потенціал керівника (власника). Виділено  якості підприємця, необхідні для успішної  підприємницької діяльності: 1) спроможність здійснювати ефективне керівництво підприємством, включаючи формулювання цілей і організацію діяльності  працівників, спрямовану на їх реалізацію; 2) здатність виявляти незадоволені потреби ринку; 3) вміння в процесі управління максимізувати економічні вигоди; 4) здатність аналізувати структурні чинники розвитку підприємства, створювати нові кращі структури. З метою покращення ефективності управління вітчизняними малими підприємствами запропоновано піраміду розвитку управлінських навичок.

У роботі здійснено оцінку ефективності управління малими підприємствами різних форм власності. З цією метою запропоновані критерії оцінки ефективності управління малими підприємствами різних форм власності, а саме: темпи зростання обсягів виробництва; витрати на одиницю виробленої продукції; фінансові результати до оподаткування; величина чистого прибутку; рентабельність господарської діяльності; валові інвестиції в нематеріальні активи.

За результатами господарської діяльності у 2002 році  вітчизняні малі підприємства всіх форм власності, крім приватної, працювали збитково. Підприємства приватної форми власності у 2002 році отримали 169,0 млн. грн. чистого прибутку. У цьому ж році найбільші витрати на одиницю виробленої продукції у підприємств,  заснованих на власності міжнародних організацій, –коп./грн., у підприємств комунальної форми власності –,6 коп./грн. та у малих підприємств державної форми власності –,7 коп./грн.  у підприємств приватної форми власності витрати на одиницю виробленої продукції складали 94,2 коп./грн.  

Як позитивну тенденцію варто відмітити, що підприємства приватної та колективної форм власності прагнуть здійснювати інвестиції в нематеріальні активи: в майбутньому це дасть змогу забезпечити стійкі позиції в конкурентній боротьбі.

У третьому розділі “Стратегія управління розвитком малих підприємств в умовах конкурентного ринку України” запропоновано схему розробки стратегії розвитку малого підприємства, яка містить аналіз зовнішнього середовища; аналіз внутрішнього стану; формування цілей за різними  видами діяльності; стратегічний вибір основних напрямів діяльності.

У роботі аргументовано, що для успішного ведення конкурентної боротьби малим підприємствам необхідно зосереджувати увагу на розробці та реалізації конкурентної стратегії. Зазначено, що основними типами конкурентних стратегій є: 1) віолентна (“силова”) стратегія; 2) патієнтна (“нішова”) стратегія; 3) коммутантна (“пристосувальна”) стратегія; 4) експлерентна (“піонерська”) стратегія. Доведено, що орієнтація малих підприємств на функціонування у певній ринковій ніші суттєво посилює їх конкурентні переваги. Розглянуто три різновиди стратегії фокусування, кожна з яких має свої особливості і можливості розвитку. Мале підприємство, використовуючи стратегію фокусування, може зосередити свою увагу на певному регіональному ринку, на поставці продукції великим підприємствам, на пропозиції нового товару.

Виявлено, що підприємницьке середовище в Україні не підготовлене до застосування стратегічного планування. Визначено особливості стратегічного планування діяльності вітчизняних малих підприємств. Перша –переважання в ньому неформальних прийомів; аналіз зовнішнього середовища в цьому випадку зводиться до вивчення споживачів і постачальників підприємства. Друга особливість стратегічного планування на малих підприємствах полягає в особливій ролі керівника-власника. Стратегія малих підприємств визначається рівнем прагнень, кваліфікацією, здатністю до аналізу, схильністю підприємця до ризику. Третя особливість пов’язана з тим, що мале підприємство зазвичай випускає незначну кількість видів продукції. Так, згідно з результатами опитування, проведеного Інститутом  Економічних Досліджень у грудні 2001 року, в середньому на малому підприємстві випускалось близько 12 найменувань продукції. Близько 21% підприємств вибірки випускали лише один продукт, а 76,6%  - не більше 10 найменувань продукції. Дві третини опитаних підприємств випускали відносно просту продукцію: 43% підприємств потрібно було до 10 різних видів сировини і напівфабрикатів; 23% - 11-15 видів, 13,7% підприємств –від 26 до 50 видів; 13,1% підприємств –від 51 до 100 видів. Четверта особливість стратегічного планування –досить обмежена кількість функціональних   стратегій.

У дисертаційній роботі запропоновано механізм стратегічного розвитку малих підприємств (рис.1).

Реалізація даного механізму передбачає максимальне  використання малими підприємствами в практиці господарювання внутрішніх можливостей розвитку. Другою складовою даного механізму є оцінка рівня економічного розвитку країни та визначення впливу економічної політики держави, фактичних результатів господарювання, пропорцій, які склалися між окремими галузями економіки, між попитом і пропозицією на фінансові, матеріально-технічні, трудові ресурси на ефективність функціонування підприємницьких організацій. З цією метою запропоновано  виділяти чотири етапи дослідження внеску малого підприємництва в економіку країни: 1) аграрна економіка; 2) індустріальна економіка; 3) зріла індустріальна економіка; 4) економіка послуг та високих технологій.

 

 

Рис. 1.  Механізм стратегічного розвитку малих підприємств в Україні

Важливими умовами забезпечення стратегічного розвитку малих підприємств слід вважати: наявність необхідних фінансових, матеріальних і трудових ресурсів для виробництва продукції або послуг; застосування прогресивних форм організації їх взаємодії; наявність ринків збуту і платоспроможного попиту на продукцію; виважена державна політика підтримки суб’єктів малого підприємництва.

Таким чином, реалізація механізму стратегічного розвитку малих підприємств сприятиме посиленню їх життєздатності та забезпеченню стійких позицій як сектора вітчизняної економіки.

ВИСНОВКИ

У дисертації науково обґрунтовано, що необхідною умовою сталого економічного зростання суб’єктів малого підприємництва є розвиток та вдосконалення системи управління малими підприємствами,  що дозволило зробити такі висновки:

  1.  Основою виникнення малих підприємств є поглиблення суспільного поділу праці, підвищення рівня усуспільнення виробництва, що поєднує процеси відокремлення та інтеграції суб’єктів господарювання. Мале підприємство як організація, що має господарсько-фінансову незалежність, володіє значними конкурентними перевагами в порівнянні з іншими господарюючими суб’єктами, а саме:  мобільність; технологічна гнучкість виробничих процесів; низька капіталоємність; здатність до мобілізації доступних ресурсів; раціональна організація управлінської діяльності. Для формування системи управління малими підприємствами необхідно здійснювати їх класифікацію за наступними ознаками: тип економічного зростання, сектор економіки, характер ринку, галузева належність, ступінь самостійності функціонування на ринку, форма власності, ступінь підпорядкованості великим підприємствам.
  2.  Основним методологічним підходом аналізу становлення системи управління малими підприємствами є системний підхід. Система управління малими підприємствами –це сукупність принципів, методів і засобів управління всіма видами ресурсів з метою посилення життєздатності і досягнення цілей їх діяльності в сучасних умовах функціонування економіки України. Характерною ознакою системи управління малими підприємствами є  її здатність до швидкої адаптації відповідно до вимог зовнішнього середовища. Становлення системи управління малими підприємствами базується на сукупності класичних та сучасних принципів управління. Система управління малими підприємствами включає організаційний та економічний механізми. Доведено, що діяльність малих підприємств в сучасних умовах  потребує посилення організаційного механізму як складової системи управління, оскільки на етапі становлення ринкової економіки сектор малого підприємництва в Україні якісними характеристиками суттєво відрізняється від аналогічного сектору в країнах з розвиненою ринковою економікою.
  3.  В теорії управління виділяють 4 типи моделей організацій, для яких характерною рисою є наявність специфічної системи управління. Малі підприємства відносяться до четвертого класу моделей організації. Для такого типу моделей характерним є підприємницький стиль діяльності, в основу якого покладено концепцію підприємницького управління. Підприємницький тип управління  посилює здатність малих підприємств функціонувати  в умовах невизначеності, значних ресурсних обмежень, конфліктів із зовнішнім середовищем.  
  4.  Ефективність управління малими підприємствами як відкритими соціально-економічними системами, однією із характерних рис яких є персоніфікація власності, праці, управління і відповідальності, поєднаних в одній особі, великою мірою залежить як від внутрішнього, так і  зовнішнього середовища функціонування підприємства та від мотивації самого підприємця. Основними факторами впливу на становлення системи управління малими підприємствами в сучасних умовах господарювання є: тип підприємства, сфера діяльності, цілі бізнесу, внутрішній потенціал підприємства, стан ринкової кон’юнктури, забезпеченість управлінським персоналом.
  5.  Для більш  глибокого розуміння специфіки формування системи управління малим підприємством слід використовувати поняття “підприємницький потенціал керівника”. Останній можна охарактеризувати як потенційну можливість підприємця приймати та реалізовувати найбільш ефективні управлінські рішення, які потребують від нього прояву певних здібностей, особистих рис характеру, використання комплексу спеціальних знань, вмінь, для чого проаналізовано три базові ролі керівника підприємства: власник, підприємець, управлінець. Запропонована піраміда розвитку управлінських навичок згідно з базовими ролями керівника.
  6.  При формуванні організаційної структури управління малими підприємствами необхідним є використання цільового підходу, який полягає в тому, що кожний структуроутворюючий елемент, взаємодіючи з іншими, повинен бути орієнтованим на досягнення загальних цілей організації. Раціональна структура управління малими підприємствами повинна передбачати чіткий розподіл всіх функцій управління між відповідними ланками; мінімальну кількість ланок управління; дотримання норм керованості; мінімальну кількість джерел “прийому” і  “виходу” у кожної ланки управління.
  7.  Аргументовано необхідність для малих підприємств розробки та реалізації конкурентних стратегій  для успішного ведення конкурентної боротьби. Доведено, що зосередженість малих підприємств на випуску вузькоспеціалізованої продукції суттєво підвищує їх конкурентноспроможність. Проаналізовано три різновиди стратегії фокусування, кожна з яких має свої особливості і можливості розвитку. Мале підприємство, використовуючи стратегію фокусування, може зосередити свою діяльність на певному регіональному ринку, на поставці продукції великим підприємствам, на пропозиції унікального товару.

8. Визначено характерні риси стратегічного планування на малих підприємствах. Перша особливість –переважання неформальних прийомів (аналіз зовнішнього середовища зводиться на вітчизняних малих підприємствах до вивчення споживачів та постачальників). Друга  –специфічна роль керівника-власника (стратегія малих підприємств визначається кваліфікацією підприємця, рівнем прагнень, здатністю до аналізу, схильністю до ризику). Третя –мале підприємство, як правило, провадить діяльність в одній зоні господарювання  (спеціалізація на виготовленні одного або декількох видів продукції). Четверта особливість –нестача фінансових ресурсів, особливо на початковому етапі функціонування, що позбавляє можливості маневрування на ринку. П’ята –більш компактна система стратегій (для малих підприємств вона може бути обмеженою і включати тільки фінансову і маркетингову). Встановлено, що в Україні стратегічне планування використовують лише 13- 15 % малих підприємств. Основними причинами відсутності  стратегічного планування є: незнання методів стратегічного планування, невизначеність майбутньої економічної ситуації в країні, брак часу, пов’язаний із завантаженістю повсякденною роботою.

9. Запропоновано механізм стратегічного розвитку малих підприємств України. Формування даного механізму передбачає використання малими підприємствами їх конкурентних переваг, а саме: швидкої адаптованості до вимог ринку, використання місцевих джерел сировини, здатності до перебудови організаційної структури управління, наявності постійного сегменту споживачів тощо. Для реалізації механізму стратегічного розвитку  малих підприємств необхідними є виважена державна політика підтримки сектору малого підприємництва, розвиток інфраструктури щодо надання консультаційних та інформаційних послуг, співпраця та кооперація малих підприємств з великими.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

  1.  Мартинюк Л.А. Формування стратегії діяльності малих підприємств // Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України. –. - №2.- C. 16-20.- 0,3 д.а
  2.  Мартинюк Л.А. Конкурентні стратегії як фактор розвитку малих підприємств // Збірник наукових праць “Теорії мікро- макроекономіки”.- 2000. –С.109- 115.- 0,4 д.а.
  3.  Мартинюк Л.А. Бізнес-інкубатори як складова інфраструктури підтримки малого підприємництва // Вісник  Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України. –. - №1. –С.77 - 81.- 0,3 д.а.
  4.  Мартинюк Л.А. Обгрунтування вибору конкурентної стратегії підприємствами у секторі малого бізнесу // Підприємництво, господарство і право. – 2003. - №12. –- 130. –,6 д.а.
  5.  Мартинюк Л.А. Формування організаційної структури управління малими підприємствами // Збірник наукових праць “Теоретичні та прикладні питання економіки”. Випуск 4. –. –С.257 –. –.4 д.а.

у інших виданнях:

  1.  Мартинюк Л.А. Фактори успіху в розвитку малого бізнесу // Тези виступів на Всеукраїнській науковій студентській конференції “Проблеми трансформації економічних систем та становлення ринкового господарства в Україні”, м. Київ 28-29 листопада 1996 р. - С.81-83.- 0,1 д.а.
  2.  Мартинюк Л.А. Вплив форм власності на результати господарської діяльності малих підприємств України // Збірник наукових праць. Випуск 1. “Теоретичні та прикладні питання економіки”. –. –С.405- 411.- 0.3 д.а.
  3.  Мартинюк Л.А. Фактори впливу на ефективність  управління малими підприємствами // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова 2003”, м. Дніпропетровськ-Запоріжжя 16-20 червня 2003 р. Том 16 “Економіка підприємства” –. –С.58-59.- 0,1 д.а.
  4.  Мартинюк Л.А. Малі підприємства перехідної економіки: теоретичний аспект та практична реалізація // Збірник наукових праць “Теорії мікро-макроекономіки”. –. –С.184-191.- 0,3 д.а.
  5.  Малий бізнес та підприємництво в ринкових умовах господарювання: Навч. посібник / Л.І.Воротіна, В.Є.Воротін, Л.А.Мартинюк, Т.В.Черняк; За ред. проф. Л.І.Воротіної. –К.: Вид-во Європейського університету, 1-е вид., 2001. –с. (автора –д.а.)
  6.  Малий бізнес та підприємництво в ринкових умовах господарювання: Навч. посібник / Л.І.Воротіна, В.Є.Воротін, Л.А.Мартинюк, Т.В.Черняк; За ред. проф. Л.І.Воротіної. –К.: Вид-во Європейського університету, 2-е вид., 2002. –с. (автора –д.а.)
  7.  Малий бізнес та підприємництво в ринкових умовах господарювання: Навч. посібник / Л.І.Воротіна, В.Є.Воротін, Л.А.Мартинюк, Т.В.Черняк; За ред. проф. Л.І.Воротіної. –К.: Вид-во Європейського університету, 3-е вид., 2004. –с. (автора –д.а.)

АНОТАЦІЯ

Мартинюк Л.А. Особливості становлення та розвитку системи управління малими підприємствами України. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 –економіка, організація і управління підприємствами. –Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2004.

Дисертаційну роботу присвячено дослідженню становлення та розвитку системи управління малими підприємствами України в умовах трансформації економічних відносин. У роботі представлені науково-методичні підходи та практичні рекомендації щодо вдосконалення механізму управління господарською діяльністю малих підприємств.

Визначено особливості управління малими підприємствами як підприємствами, що потребують підприємницького стилю управління. Виявлено основні фактори впливу на становлення системи управління малими підприємствами. Запропоновано критерії з метою оцінки ефективності управління малими підприємствами різних форм власності. Розглянуто особливості та основні проблеми використання стратегічного планування вітчизняними малими підприємствами. Проаналізовано особливості створення малих підприємств у секторі малого бізнесу. Запропоновано механізм стратегічного розвитку малих підприємств з метою підвищення ефективності їх функціонування.

Ключові слова: система управління, малі підприємства, організаційна структура управління, тип виробничого процесу, стратегічне планування, конкурентні стратегії.

АННОТАЦИЯ

Мартынюк Л.А. Особенности становления и  развития системы управления малых предприятий Украины. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук специальности 09.06.01 –экономика, организация и управление предприятиями. -  Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2004.

Диссертационная работа посвящена исследованию становления и развития системы управления малыми предприятиями Украины. В работе представлены научно-методические подходы и практические рекомендации по усовершенствованию механизма управления хозяйственной деятельностью малых предприятий.

Определены особенности управления малыми предприятиями, для которых характерным является предпринимательский стиль управления. Выявлены основные факторы влияния на становление системы управления малыми предприятиями. Предложены критерии для оценки эффективности управления малыми предприятиями разных форм собственности.  Исследованы особенности и основные проблемы использования стратегического планирования малыми предприятиями в Украине. Проанализированы особенности создания малых  предприятий  в секторе  малого бизнеса. С целью повышения эффективности функционирования малых предприятий предложен механизм их стратегического развития.

Ключевые слова: система управления, малые предприятия, организационная структура управления, тип производственного процесса, стратегическое планирование, конкурентные стратегии.

ANNOTATION

Martynjuk L.A. Special features of formation and development of the small enterprises management system in Ukraine. – Manuscript.

The dissertation on reception of the scientific candidate of economic sciences behind a specialty 08.06.01 – economy, organization and management of enterprises. –The Kiev national university of a name of Taras Shevchenko, Kiev –.

The thesis is devoted to researching formation and development of management system of small enterprises in Ukraine under transformation conditions of economic relations. An aggregate of methodical, theoretical, organizational, psychological and practical management aspects of small enterprises is researched in this work. Essence and specific features of small enterprises as management object in the system of market relation’s formation and development in Ukraine are defined. The definition “small enterprises management system” is formatted and main factors that influence management system of small enterprises formation were found out.

It is proved that small enterprises as an open socio-economic system is characterized by entrepreneurial type of management which is based on working out and achievement of strategic goals orientation.

An innovation model of strategic development of small enterprises in competitive market conditions is proposed. It is proved that the necessity of the government support strengthening for the innovation development of small enterprises achievement, forming a system of business-centers and business-incubators, techno parks, an introduction of collaboration with big companies.

The necessity of using a strategy of focusing o practice by small enterprises with an aim of increasing their viability level is argumented.

The basis of small enterprises’appearing is public division of labour intensification, increasing the level of public production that combine the process of isolation and integration of management subject. Small enterprises have some competitive advantages among the other form of management: 1) they are very mobile; 2) technological flexibility of production processes; 3) low capital capacity; 4) ability for resources mobilization; 5) rational organization of management activities. The effectiveness of small enterprises management depends on both internal and external surroundings of small enterprises functioning, entrepreneur motivation. For understanding the specific of formation the small enterprises management system it is necessary to use the definition "an owner’s manager potential". It is characterized by manger’s potential possibility to take and to realize more effective administrative decisions. It is described three basic small manager’s roles: 1) owner, 2) entrepreneur, 3) manager. It is proposed the pyramid of the management skills development. There are main principles of organization structure formation for small enterprises running: efficient distribution of all management functions between corresponding benches, minimizing the management benches quantity, holding to leaderships standard, excluding the function’s duplicating.

It is based in the paper that formation and development of small enterprises’ management system is objective process. This process is conditioned by unity of social-economic and organizational-economic state property form transformation and by nonstate economics sectors formation. It is exposed the main principles of small enterprises management. They are based on such small enterprises’ characteristics as adaptation for market demands and modern competitive environment that promotes dynamical development. It is theoretically based an importance of organization management mechanism strengthening for definitely management form formation. It is proved that small enterprises should work out and realize competitive struggle conduction. The focus strategy is optimum for small enterprises. It is considered three types of focus strategy and each of them have peculiarity and possibility of development. Using the focus strategy small enterprise can focus own activity on definitely region market, on delivery of goods to big enterprises, on supply of unique commodity. For stating the value of small enterprises’ management effectiveness it is proposed some criterions: rate of output volume growth, output expenditure, financial results before taxation, net profit, management activity profitability, gross assets investment. Some causes the lack of strategic planning by small enterprises is explained. There is ignorance of strategic planning methods, lack of time, programme of work.

Strategic planning should be mechanism of realization the main way of small enterprises’development. Author describes the strategic planning characteristics. The first problem is analysis external surrounding as researching consumer and supplier. The other problem is specific manager’s role. The third problem of small enterprises is execution in definitely region or zone. Lack of financial resources, especially in start-up period, is the other important problem. The last problem is a compact strategic system. According to these problems only 13-15% of Ukrainian small enterprises use strategic planning.

Key words: management system, small enterprises, organizational structure of management, strategic planning, competitive strategies, and focus strategy.




1. Система форм (источников) права
2. Владимир I Креститель
3. Научноисследовательский институт химических проблем БИЗНЕСПЛАН проекта Тео
4. Тема 1ПСИХОЛОГИЯ КАК НАУКА
5. Реферат- Про практичність соціальної психології
6. вариантов- 5 Преподаватель- Борзова Л
7. Лекция 10 9 Квантовая интерференция
8. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 7 Знакомство с пакетом utodesk Inventor ТЕМА
9. Психофизиологические особенности человека
10. рефератине дослідження з оглядом літератури участь в експериментальному дослідженні створення ілюстрацій
11. Алма-Ата - столиця Казахстану
12. Гуманитарная деятельность ООН в Палестине
13. они предназначены только медитирующим
14. Периандр (правитель) Коринфа
15. Международные отношения Курсовая рабоТА ПРОБЛЕМА ПРАВЛЕНИЯ ДЕПУТАТОВ
16. Детская музыкальная школа г
17. . ~ 304 с. ил. 296 301 Библиография Абрамова А
18. Военно-транспортный самолёт Ил-76
19. Лекция 3. Архитектура и протоколы ЛВС
20. ЛЕКЦИЯ 22 ДРЕВНИЙ РИМ В ПЕРИОД ИМПЕРИИ