Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Поточний облік валютних операцій До складу фінансоворозрахункових операцій також відносяться операції.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Питання для самостійного опрацювання:

1. Поточний облік валютних операцій

До складу фінансово-розрахункових операцій також відносяться операції з обліку валютних активів підприємства.

Операції, пов'язані з веденням обліку руху коштів в іноземній валюті, оформлюються тими ж самим документами, що й аналогічні операції в національній валюті з необхідністю зазначення виду іноземної валюти.

Специфічними операціями з обліку коштів в іноземній валюті є операції купівлі-продажу іноземної валюти та операції переоцінки валютних монетарних активів підприємства.

Платіжні документи надходження і списання безготівкових грошових коштів використовуються для обліку операцій як у гривнях, так і в іноземній валюті. Відповідна валюта вказується в договорі контрагента. При проведенні документів формуються проводки в національній та іноземній валюті.

Поточний облік валютних операцій в конфігурації представлено як стандартним пакетом документів (Платіжні доручення (вхідні та вихідні), авансові звіти, документи реалізації товарів і послуг), так і низкою документів, які не мають аналогів у первинному бухгалтерському документообігу, — купівля (продаж) валюти.

Платіжне доручення вихідне або ВКО  (операція «Купівля валюти») – Купівля-продаж валюти (операція «Купівля валюти») – Платіжне доручення вхідне (операція «Купівля валюти»)

Платіжне доручення вихідне (операція «Купівля/продаж валюти») – Купівля-продаж валюти (операція «Продаж валюти») – Платіжне доручення вхідне (операція «Купівля/продаж валюти»)

Курси валют. Для перерахунку іноземної валюти в гривні і навпаки використовують дані про курси валют, установлені Національним банком України на дату проведення операції. Дані про курси валют необхідно постійно оновлювати:

  1.  вручну;
  2.  через Інтернет із сайта Finance.ua.

Документи з відображення руху готівкових грошових коштів, а саме видаткові та прибуткові касові ордери, також можуть оформлятися в іноземній валюті. Необхідно мати на увазі, що в одній касі організації може зберігатися валюта тільки одного виду. Валюта, зазначена при настроюванні каси, є валютою касових документів. Це положення стосується й оформлення розрахунків з підзвітними особами в інвалюті. Валютою підзвітної особи буде валюта, в якій оформлено видатковий касовий ордер. У цій же валюті має бути відображено й авансовий звіт. Конфігурація не проведе у бухгалтерському обліку документ, якщо вибрана валюта не відповідатиме валюті каси, в якій було отримано грошові кошти підзвітною особою.

Операції конверсії однієї валюти в іншу в конфігурації не передбачено, але через підбір документів з відповідними операціями із зарахування та перерахування валютних коштів (як це показано на малюнках вище) та бухгалтерських операцій (уведених вручну) можливо відобразити з системі і цю господарську операцію.

Процес відображення в поточному обліку різниці курсів валют за операціями відбувається при оперативному проведенні документів: додатні (від'ємні) різниці відносяться на доходи (витрати) періоду.

Купівля-продаж валюти. Якщо на рахунку з іноземною валютою у вас немає коштів, їх доведеться придбати. Для цього, заздалегідь дізнавшись курс у будь-якому відділенні банку, формуємо та подаємо заявку на придбання валюти. В «1С:8.2» для цього призначено документ «Заявка на купівлю-продаж валюти» (головне меню «Банк»), Заповнення цього документа не є обов'язковим. Він використовується для фіксації та передачі до уповноваженого банку друкованої форми заявки на купівлю або продаж валюти. Жодних проводок документ не формує.

У документі, натиснувши на кнопку «Операція», можна вибрати вид операції «купівля» чи «продаж» валюти. Залежно від вибраної операції зміниться і зовнішній вигляд форми документа. У формі документа вказуються всі необхідні для оформлення заявки на купівлю-продаж валюти реквізити.

У заявці також вказуємо кількість валюти, що буде купуватися, та максимальний курс, за яким ми згодні її придбати. Під максимальним курсом мається на увазі курс МВРУ (Міжбанківського валютного ринку України), за яким буде придбано валюту.

Документом «Купівля/продаж валюти» відображається відразу декілька операцій:

  1.  переведення гривні у валюту (за ринковим курсом) або навпаки;
  2.  відображення нарахувань заборгованості перед Пенсійним фондом;
  3.  нарахування комісійних банку.

Витрати на комісійну винагороду банку та збір до ПФ збільшують витрати в б/о та податковому обліку.

Документ здійснює поточний розрахунок курсових різниць та відображення їх у проводках:

  1.  додатна різниця між курсом НБУ і ринковим курсом відноситься на дохід;
  2.  відємна – на витрати.

При веденні обліку операцій в іноземній валюті слід постійно контролювати зміст періодичного реквізиту «Курс» довідника «Валюти», оскільки явно поточний курс іноземної валюти в більшості документів не зазначається.

2.Інформаційне забезпечення прийняття управлінських

рішень щодо фінансово-розрахункових операцій

Для забезпечення керівництва підприємства належними обсягами інформації щодо стану розрахунків підприємства та поточної наявності грошових коштів слід скористатися такими звітами:

 Визначення суми наявних грошових коштів:

  1.  за допомогою стандартних звітів (Оборотно-сальдова відомість за рахунками обліку грошових коштів);
  2.  за допомогою спеціальних звітів та обробок (Касова книга, Виписка банку);
  3.  з використанням регламентованої звітності (Баланс, Звіт про рух грошових коштів).

Визначення поточної суми дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства:

  1.  за допомогою стандартних звітів (Оборотно-сальдова відомість за рахунками обліку дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства, Аналіз рахунків обліку дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства, Аналіз субконто «Контрагенти» тощо);
  2.  з використанням регламентованої звітності (Баланс).

Визначення поточного стану взаєморозрахунків з контрагентом:

  1.  за допомогою стандартних звітів;
  2.  з використанням спеціальних звітів та документів щодо стану взаєморозрахунків, наприклад Акт звірки взаєморозрахунків;

Визначення поточної суми заборгованості підприємства перед бюджетом та органами соціального страхування і пенсійним фондом:

- за допомогою стандартних звітів (Оборотно-сальдова відомість за рахунками обліку розрахунків підприємства з бюджетом, фондами соціального страхування та пенсійним фондом, Аналіз рахунків обліку розрахунків підприємства з бюджетом, фондами соціального страхування та пенсійним фондом тощо);

  1.  з використанням регламентованої звітності (Баланс, Звіти до пенсійного фонду, звіти щодо податкових платежів підприємства);
  2.  з використанням спеціальних звітів (Зведення відрахувань в фонди).

Визначення переліку виконаних на підприємстві фінансово-розрахункових операцій:

- за даними журналів «Каса», «Банк», «Покупка», «Продаж», «Податковий облік», «Зарплата» тощо.

Для задоволення додаткових інформаційних потреб керівництва підприємства слід використовувати додаткові звіти, розроблені відповідно до потреб керівництва підприємства.




1. Современные образовательные технологии инструмент повышения эффективности образовательного процесса
2. 020105 ldquo;Документознавство та інформаційна діяльністьrdquo; Затверджено на засіданні каф
3. Ребенка обобрали сделали больнымэпилепсия пил курил не глядя на все это я его забрал и вырастил нормальн
4. і О~ыту мен т~рбиелеуді~ ма~саты- Білімділік Т~рбиелік- студенттерді талдау ~орытынды жасау ~нім
5. Лекция 9 8 Интерференция Этим словом обозначается в общемто всего лишь сложение волн
6. ЗАДАНИЕ 1 ВАРИАНТ Найти предельные отклонения рассчитать допуски для деталей и соедине
7. Политический маркетинг
8. Древние государства Шумера и Аккада
9. Освоєння іншомовної лексики в сучасній українській мові
10. тема материнства участн
11. Психологическая характеристика межличностных отношений подростка в семье и в школе
12.  Неопределенный артикль в английском языке может иметь три значения- классифицирующее обобщающее и числен
13. Тема - Прогнозирование и его методологические основы
14. а- завтрак в отеле
15. Значение в системе высшего медицинского образования.
16. . Определите основные группы отношений которые можно выделить в предмете конституционного права с учетом их
17. Здоровье ~ главное достояние человека.html
18. хозяйственную деятельность вследствие чего она объявляется банкротом юридически.
19. Приобщение к историкокультурному наследию СанктПетербурга средствами театрализации на базе гостиницы
20. Исследование рупорных антенн