Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

завдання навчальної дисципліни Метою вивчення дисципліни є надання знань умінь здатностей компетенц

Работа добавлена на сайт samzan.net:


  1.  Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є надання знань, умінь, здатностей (компетенцій) для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров’я та працездатності працівників у різних сферах професійної діяльності.

У результаті засвоєння студентами навчального матеріалу вони повинні знати:

  1.  головні положення нормативно-правових документів з охорони праці на рівні об’єкта господарювання та країни загалом;
  2.  систему управління охороною праці та її організацію на об’єкті господарювання, організаційно-технічні заходи з безпеки праці;
  3.  основні методи збереження здоров’я та працездатності виробничого персоналу.

вміти:

  1.  виконувати функції, обов’язки повноваження з питань охорони праці щодо забезпечення особистої та колективної безпеки;
  2.  обгрунтовувати вибір безпечних режимів праці та організовувати діяльність виробничого колективу з врахуванням вимог охорони праці;
  3.  проводити заходи з профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності.
  4.  Програма навчальної дисципліни Змістовний модуль 1. Нормативно-правове забезпечення охорони праці та організація забезпечення виробничої безпеки та гігієни праці

Тема 1. Загальні питання охорони праці.

Лекція 1. Головні поняття охорони праці

Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном. Об’єкт та предмет охорони праці. Суб’єкти охорони праці. Головні поняття та визначення в галузі охорони праці. Головні принципи державної політики України у галузі охорони праці. Використання світового досвіду з організації роботи щодо поліпшення умов праці.

Лекція 2. Стан травматизму в Україні та методичні підходи його оцінювання.

Порівняльний аналіз стану травматизму в У країні та світі, методи для оцінювання стану травматизму на державному рівні. Зв’язок між ВВП і безпекою праці. Динаміка зміни загального та смертельного виробничого травматизму в Україні. Регіональний та галузевий виміри.

Самостійна робота. Перспективи розвитку охорони праці в умовах ринкової економіки Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих чинників.

Тема 2. Правові та організаційні основи охорони праці

Лекція 3. Конституційні засади охорони праці в Україні та нормативно-правові

документи зохорони праці..

Законодавство України про охорону праці. Закон України «Про охорону праці». Гарантії прав працівників на охорону праці, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Обов'язки працівників щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Нормативно-правові документи з охорони праці (НПАОП): визначення, основні вимоги та ознаки. Структура НПАОП. Реєстр НПАОП.

Стандарти в галузі охорони праці. Система стандартів безпеки праці (ССБП). Міждержавні стандарти ССБП. Національні стандарти України з охорони праці. Санітарні, будівельні норми, інші загальнодержавні документи з охорони праці.

Документи з охорони праці, що діють в організації, їхній склад і структура. Інструкції з охорони праці. Опрацювання та затвердження документів з охорони праці, що діють в організації.

Самостійна робота. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці. Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів. Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій.

Фінансування охорони праці. Основні принципи і джерела. Заходи і засоби з охорони праці, витрати на здійснення і придбання яких включаються до валових витрат.

Засади державної політики в галузі охорони праці на прикладі нормативно-правових документів.

Аналіз нормативно-правовових документів з погляду забезпечення здорових і безпечних умов праці.

Права та обов’язки громадян з питань охорони праці на прикладі нормативно-правових документів.

Аналіз нормативно-правових документів з погляду обов’язків і прав працівників з питань охорони праці.

Тема 3. Управління охороною праці.

Лекція 4. Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський

контроль за охороною праці

Система державного управління охороною праці в Україні. Компетенція та повноваження органів державного управління охороною праці. Національна рада з питань безпечної життєдіяльності населення.

Органи державного нагляду за охороною праці, їхні головні повноваження і права. Громацський контроль за дотриманням законодавства за охороною праці

Лекція 5. Організація охорони праці на підприємстві.

Структура, головні функції і завдання управління охороною праці в організації. Обов’язки роботодавця щодо створення безпечних та здорових умов праці. Служба охорони праці підприємства. Статус і підпорядкованість. Основні завдання, функції служби охорони праці. Структура і чисельність служб охорони праці. Права і обов’язки працівників служби охорони праці.

Комісія з питань охорони праці підприємства. Головні завдання та права комісії. Регулювання питань охорони праці у колективному договорі. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці, їхні обов'язки і права.

Лекція 6. Навчання з питань охорони праці та профілактика травматизму і

професійних захворювань

Принципи організації та види навчання з питань охорони праці. Вивчення основ охорони праці у навчальних закладах і під час професійного навчання. Навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників під час прийняття на роботу і в процесі роботи. Інструктажі з питань охорони праці. Види інструктажів. Порядок проведення інструктажів для працівників. Інструктажі з питань охорони праці для вихованців, учнів, студентів.

Виробничі травми, професійні захворювання, нещасні випадки виробничого характеру. Інциденти та невідповідності. Мета та завдання профілактики нещасних випадків професійних захворювань і отруєнь на виробництві. Основні причини виробничих травм та професійних захворювань. Розподіл травм за ступенем тяжкості. Мета, головні завдання та зміст атестації. Організація робіт та порядок проведення атестації робочих місць. Карта умов праці. Гігієнічна класифікація умов праці та критерії оцінювання умов праці за окремими чинниками, проведення атестації умовного робочого місця за умовами праці.

Самостійна робота. Громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці. Участь працівників в управлінні охороною праці. Повноваження профспілок у здійсненні контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

Громадський контроль за станом охорони праці в організації. Кабінети промислової безпеки та охорони праці, основні завдання та напрямки роботи кабінетів. Кольори, знаки безпеки та сигнальна розмітка. Стимулювання охорони праці.

Навчання з питань охорони праці посадових осіб. Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки. Стажування (дублювання) та допуск працівників до самостійної роботи. Основні заходи по запобіганню травматизму та професійним захворюванням.

Визначення організаційного чинника забезпечення безпеки праці, кількісні оцінки нормативів з охорони праці, що діють на об’єкті господарювання, кількісні оцінки штрафних санкцій.

Тема 4. Гігієна праці, виробнича санітарія в системі заходів охорони праці.

Лекція 7. Основи фізіології та гігієни праці Основи фізіології праці. Роль центральної нервової системи в трудовій діяльності людини. Втома. Гігієна праці, її значення. Чинники, що визначають санітарно-гігієнічні умови праці. Загальні підходи до оцінки умов праці та забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці. Головні вимоги закону “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” щодо організації, розміщення виробництва та створення умов праці, що відповідають санітарним нормам.

Ліцензування видів діяльності, пов’язаних з потенційною небезпекою для здоров’я людей. Ідентифікація та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки. Влаштування та утримання робочих місць та виробничих приміщень. Класи шкідливості підприємств за санітарними нормами.

Лекція 8. Мікроклімат та повітря робочої зони.

Робоча зона та повітря робочої зони. Мікроклімат робочої зони. Нормування та контроль параметрів мікроклімату. Заходи та засоби нормалізації параметрів мікроклімату.

Склад повітря робочої зони: джерела забруднення повітряного середовища шкідливими речовинами (газами, парою, пилом, димом, мікроорганізмами). Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин. Контроль за станом повітряного середовища на виробництві. Заходи та засоби попередження забруднення повітря робочої зони.

Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну. Природна вентиляція. Системи штучної (механічної) вентиляції, їхній вибір, конструктивне оформлення. Місцева (локальна) механічна вентиляція.

Самостійна робота. Класи шкідливостей підприємств за санітарними нормами. Санітарно-захисні зони підприємств. Вимоги до розташування промислового майданчика підприємства, до виробничих та допоміжних приміщень. Енерго- та водопостачання, каналізація, транспортні комунікації. Вимоги охорони праці до розташування виробничого і офісного обладнання та організації робочих місць.

Вібрація. Джерела, класифікація і характеристики вібрації. Гігієнічне нормування вібрацій. Методи контролю параметрів вібрацій. Типові заходи та засоби колективного та індивідуального захисту від вібрацій.

Шум, ультразвук та інфразвук. Параметри звукового поля: звуковий тиск, інтенсивність, частота, коливальна швидкість. Звукова потужність джерела звуку. Класифікація шумів за походженням, за характером, спектром та часовими характеристиками. Нормування шумів. Контроль параметрів шуму, вимірювальні прилади. Методи та засоби колективного та індивідуального захисту від шуму.

Інфразвук та ультразвук. Джерела та параметри інфразвукових та ультразвукових коливань. Нормування та контроль рівнів, основні методи та засоби захисту від ультразвуку та інфразвуку.

Електромагнітні поля та випромінювання радіочастотного діапазону. Джерела, особливості і класифікація електромагнітних випромінювань та електричних і магнітних полів. Характеристики полів і випромінювань. Нормування електромагнітних випромінювань. Прилади та методи контролю. Захист від електромагнітних випромінювань і полів.

Випромінювання оптичного діапазону. Класифікація та джерела випромінювань оптичного діапазону. Оцінювання рівня природного освітлення приміщень та забезпечення оптимального штучного освітлення.

Особливості інфрачервоного (14), ультрафіолетового (УФ) та лазерного випромінювання, їх нормування, прилади та методи контролю. Засоби та заходи захисту від 14 та УФ випромінювань.

Класифікація лазерів за ступенями небезпечності лазерного випромінювання. Специфіка захисту від лазерного випромінювання.

Іонізувальне випромінювання. Виробничі джерела, іонізувального випромінювання, класифікація і особливості їхнє використання. Типові методи та засоби захисту персоналу від іонізуючого випромінювання у виробничих умовах

Мікроклімат виробничих приміщень та його роль у створенні комфортних умов перебування людини в середовищі. Обґрунтування вибору засобів підтримання оптимальних параметрів мікроклімату.

Тема 5. Основи виробничої безпеки.

Лекція 9. Основи електробезпеки та пожежної профілактики.

Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів.

Дія електричного струму на організм людини. Електричні травми. Чинники, що впливають на наслідки ураження електричним струмом.

Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом. Умови ураження людини електричним струмом. Ураження електричним струмом при дотику або наближенні до струмоведучих частин і при дотику до неструмоведучих металевих елементів електроустановок, яки отінились під напругою.

Показники вибухопожежонебезпечних властивостей матеріалів і речовин. Категорії приміщень за вибухопожежонебезпечністю. Класифікація вибухо-небезпечних та пожежонебезпечних приміщень і зон.

Головні засоби і заходи забезпечення пожежної безпеки виробничого об’єкту. Пожежна сигналізація. Засоби пожежогасіння.

Дії персоналу у разі виникнення пожежі. Забезпечення та контроль стану пожежної безпеки на виробничих об’єктах.

Самостійна робота. Безпечна експлуатація електроустановок: електрозахисні засоби і заходи. Напруга кроку та дотику. Безпека під час експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки.

Безпека під час вантажно-розвантажувальних робіт. Вивчення питань пожежної безпеки працівниками. Надання першої допомоги у разі ураженні електричним струмом.

Класифікація приміщень щодо пожежної небезпеки, класифікація пожеж, обґрунтування вибору первинних засобів гасіння пожеж.




1. Вклады культуры и искусства XX века в мировую цивилизацию
2. ТЕМА- Одонтогенні та неодонтогенні лімфаденіти ЩЛД
3. Синдром системной воспалительной реакции
4. Рынок ценных бумаг в РБ
5. 201г
6. пейських або загальноєвропейських структурах
7. На тему загальна будова автомобіля Учня 15 групи Новопсковського ПАЛ Романченко Руслана
8. Казначейская система России
9. КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ ИННОВАЦИОННЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ
10. Факторы, влияющие на развитие малого бизнеса в Украине
11. Информационные технологии в журналистике Напр
12. галузь психології що вивчає психологічні аспекти здоров`я та хвороби- психологію індивідуальних
13. Обломовщина
14. М ПОЛЯН СОВЕТСКИЕ ГРАЖДАНЕ В РЕЙХЕ- СКОЛЬКО ИХ БЫЛО ПОЛЯН Павел Маркович ~ главный научный сотрудн1
15. Олимпия Дзержинского района г
16. Тема- Особенности экономического развития страны в начале 20 века
17. Статья- Через Марьину рощу в Останкино
18. Раны лица
19. Бедность не порок По стихотворению Р Бёрнса Честная бедность
20. 1 Отбор клиентов аудиторскими фирмами Чтобы снизить риск неудачи аудиторской проверки аудиторы и аудиторс