Поможем написать учебную работу
Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.
Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.
ИЗ ТВЕРСКОЙ ЛЕТОПИСИ XV в.
ПОВЕСТЬ О ТВЕРСКОМ ВОССТАНИИ 1327 г.
Тверское восстание 1327 г. нашло отражение в летописной повести XIV в. и в устной народной песне о Щелкане Дудентьевиче, вошедшей в сборник «Древние российские стихотворения, собранные Киршею Даниловым». Повесть сохранилась в Тверской и московских летописях. В тверской редакции излагаются подробности о событиях, в московской некоторые детали утрачены при сохранении основной сюжетной канвы.
Текст повести печатается по изданию: Полное собрание русских летописей. Спб., 1865. - Т. XV.
< 1327.> Того же лъта князю Александру Михалковичу1 дано княжение великое, и приде изъ Орды, и съде на великое княжение. Потом, за мало дний, за умножение гръхъ ради нашихъ, богу по-пустившу диаволу възложити злаа въ сердце безбожным Татаромъ глаголати безаконному царю: «Аще не погубиши князя Александра и всъхъ князей Рускыхъ, то не имаши власти надъ ними». И беза-конный, проклятый и всему [злу] началник Шевкаль, разоритель христианскый, отврьзе уста своа скврьняа, начат глаголати, диаво-ломъ учимы «господине царю, аще ми велиши, азъ иду въ Русь, и разорю христианьства, а князи ихъ избию, а княгини и дъти кь тебъ приведу». И повель ему царь сътворити тако. Безаконный же Шевкалъ, разоритель христианьскый, поиде въ Русь съ многыми Татары, прииде на Тверь, и прогна князя великого съ двора его, а самь ста на князя великого двор съ многою гордостию; и въздвиже гонение велико надъ христианы, насилство[мъ], и граблениемъ, и бие[ние]мъ и поруганием. Народи же, грьдостию повсегда оскрьб-ляеми отъ поганыхъ, жаловахуся многажды великому князю, дабы ихъ оборонилъ; онь же, видя озлобление людий своихъ, не могый оборонити, трьпъти имъ веляше; и сего не трьпяще тверичи, и искаху подобна времени. И бысть въ 15 день мъсяца августа, въ полуутра, како торгь снимается, нъкто диакон, тверитинъ, прозвище ему Дюдко, поведе кобилицу младу и зъло тучна пойти на Волзъ воды; татарове же видъвше, отъяша ю. Диаконъ же сжалив-си, и зъло начать въпити, глаголя: «О мужи тверьстии, не выдайте!» И бысть межу ими бой; татарове же, надъющеся на самовластие*, начаша съчи, и абие стекошася человъци, и смятошася лю-дие, и удариша въ колоколы, и сташа въчиемъ, и поворотися весь градъ, и весь народъ томъ чась събрашася, и бысть въ нихъ замятня*, и кликнуша тверичи, и начаша избывати татар, где кого зас-тронивъ, дондеже и самого Шевкала убиша и всъхъ поряду. Не ос-тавиша и въстоноши, развъ еже на поли пастуси коневии пасуще, и похватиша лучший жеребци, и скоръ бъжаша на Москву, и оттлъ въ [О]рду, и тамо възвъстиша кончину Шевкалову... И то слышавъ безаконный царь, на зиму посла рать на землю Рускую, а воевода Федорчюкь, 5 темниковъ; и людей множество погубиша, а иныа въ плънь поведоша, а Тверь и вся гради огнемъ пожгоша. Великий же князь Александрь Михаиловичь, не трьпя безбожныхъ крамолы, оставль княжение Руское и вся отечествиа своа, и иде въ Пъсковъ съ княгынею и съ дьтми своими, и пребысть въ Пьсковъ.
1 Александр Михалкович князь тверской (13011339), был убит в Орде вместе с сыном Федором в 1339 г.; ранее этого, в 1318 г., в Орде были убиты его отец Михаил Ярославич и брат Дмитрий Михайлович.