Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА з підготовки фахівців за освітньокваліфікаційним рівнем Бакалавр за напрям

Работа добавлена на сайт samzan.net:


НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА»

з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

Київ 2012

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА

ЗАГАЛЬНОПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА»

з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

УКЛАДАЧІ:

Братасюк М.Г. – професор кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, доктор філософських наук, професор;

Осауленко О.І. – професор  кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук, професор;

Мозоль Н.І. – доцент кафедри  загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук;

Юрковська Л.Г. – викладач кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС;

Осауленко А.О. – доцент кафедри теорії держави та права НАВС, кандидат юридичних наук.

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Гусарєв С.Д. – начальник кафедри теорії держави і права НАВС, доктор юридичних наук, професор;

Пархоменко Н.М. – доктор юридичних наук, професор Інституту держави і права ім. Корецького НАН України;

Безклубий І.А. – завідувач кафедри теорії державим та права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор;

Пилипенко Л.І. – проректор з навчально-педагогічної діяльності ВНЗ «Національна академія управління».

Навчально-методичні матеріали з дисципліни “Теорія держави та права” затверджено на засіданні кафедри загальноправових ННІПП НАВС від 30.08.11 р. (протокол №1).

Рекомендовано до друку Методичною радою від «14» грудня 2011, (протокол №4)

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ

  1.  АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Здобуття фундаментальної та світоглядної вищої юридичної освіти за програмою «Бакалавр» починається з вивчення теорії держави і права — фундаментальної та методологічної дисципліни, інших навчальних дисциплін, що дозволяють формувати основу правового світогляду майбутніх юристів.

Предметом теорії держави і права є загальні і специфічні об'єктивні закономірності розвитку та функціонування держави і права.

Вивчаючи курс загальної теорії держави і права, необхідно враховувати її фундаментальний характер і визначальне значення. У системі юридичних наук теорія держави і права виконує функцію здобуття, оновлення і поглиблення знань про основні закономірності державно-правового середовища, систематизації і збагачення юридичної науки в цілому, а також відповідає за зв'язки юридичної науки з іншими суспільними науками.

Положення теорії держави і права використовуються галузевими й іншими юридичними науками як вихідні. Отже, одним з найважливіших завдань теорії держави і права є надання юридичній науці єдності, системності, методологічної цілісності.

Теорія держави і права вивчає загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ, глибинну сутність права і держави, взаємообумовлений характер їхніх зв'язків, зв'язок держави і права з різними суспільними явищами і процесами. Держава розглядається з точки зору її правового оформлення, а право – у контексті його державного забезпечення, надання йому загальної обов'язковості.

Закономірності розвитку та функціонування держави і права розглядаються у тісному зв'язку із загальними законами розвитку суспільства. Адже теорія держави і права належить до суспільних наук, а виникнення та розвиток і держави, і права є соціально обумовленими. Ця наука вивчає багатосторонню та складну взаємодію держави і права з суспільством, роль та місце держави і права в суспільстві, а також зворотний вплив суспільства на державно-правову дійсність.

Навчальний курс передбачає ознайомлення з державознавчими і правознавчими концепціями, які містяться у працях вітчизняних та зарубіжних авторів, а також широке використання даних інших наук (філософії, політології, соціології, історії та ін.). Провідними ідеологічними засадами у вивченні державно-правової сфери є ідеї пріоритетності прав і свобод людини і громадянина, правової соціальної держави, панування права і верховенства правового закону, демократії, законності.

Теорія держави і права – фундаментальна, вихідна і провідна навчальна юридична дисципліна. У системі юридичних наук, теорія держави і права дає найширші за обсягом і глибиною знання державно-правових явищ та процесів, показує закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права. Досягнення цієї науки використовуються галузевими й іншими юридичними науками як важливі, з методологічного аспекту вихідні пункти дослідження, що дозволяють уникнути однобокості у вирішенні галузевої наукової проблематики. Теорія держави і права в системі юридичних наук виступає як наука методологічна за своїм характером, адже її завданням є вносити методологічну єдність у дослідження галузевих та інших юридичних наук.

Глибоке оволодіння матеріалом цієї науки, є надійною теоретичною базою у подальшому для вивчення галузевих і міжгалузевих юридичних наук. запропоновані методичні матеріали є базисом, що відображає основний напрямок та обсяг учбової роботи студентів та слухачів.

Ці методичні матеріали розроблені таким чином, аби студент та слухач чітко усвідомлював рівень своїх знань з освоєння конкретної теми  програми курсу та прагнув до підвищення знань і розвитку аналітичного мислення.  

Таке комплексне забезпечення навчального курсу методичною документацією та користування нею допоможе студентам та слухачами зорієнтуватися в загальному обсязі навантаження та спланувати економічне використання свого робочого часу.

  1.  МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ  ДИСЦИПЛІНИ

Мета – ознайомити студентів та слухачів з найбільш значущими правовими теоріями, концепціями та юридичними догмами, що дозволяють сформувати світоглядний рівень професійної свідомості та культури правників, достатній для самостійного аналізу фактичних обставин справи та прийняття виваженого, справедливого і юридично  обґрунтованого рішення.

Завданням навчального курсу є навчити студентів та слухачів правильно давати правову оцінку соціально значущим фактам, політичним подіям та процесам, грамотно формулювати власні переконання щодо проявів правового нігілізму, використовувати свій світоглядний потенціал для прийняття юридично значущих рішень.

Завдання дисципліни „Теорія держави та права” полягає в тому, щоб в результаті її вивчення студенти:

ЗНАЛИ: правову термінологію, основні положення та особливості теорії держави та права, основні історичні етапи та концепції походження держави, функції та механізм держави та права, основи формування та систему державних органів при різних формах правління, форми здійснення народовладдя і особливості їх проведення;

УМІЛИ:  правильно користуватися понятійним апаратом, яким оперує наука теорії держави та права, працювати з нормативним матеріалом, аналізувати зміст правових норм та концепцій походження держави, давати характеристику функціям держави, а також формулювати основні функції органів законодавчої, виконавчої та судової влади, користуватися  міжнародними правовими документами для вирішення практичних завдань, логічно викладати матеріал, аргументовано  висловлювати свою думку,  робити висновки,  застосовувати правові знання для пояснення фактів навколишнього життя.

3. РЕКОМЕНДОВАНИЙ РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

На І-й семестр

№ з/п

Назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:

З них:

З них:

Лекцій

Семінарських занять

Практичних занять

Самостійна робота

Індивідуальна робота

 

Змістовний модуль 1

90

36

16

20

0

28

26

1.

Тема 1. Предмет, метод ТДП. Людина, суспільство, держава і право.

10

4

2

2

 

4

 

2.

Тема 2. Громадянське суспільство: сутнісні характеристики, роль та значимість в суспільному розвитку.

10

4

2

2

 

4

 

3.

Тема 3. Походження, сутність держави.

10

4

2

2

 

4

 

4.

Тема 4. Функції держави.

10

4

2

2

 

4

 

5.

Тема 5.  Механізм держави.

12

4

2

2

 

4

 

6.

Тема 6. Форма держави.

14

6

2

4

 

4

 

7.

Тема 7. Поняття походження та сутність права. Типи праворозуміння.

14

6

2

4

 

2

 

8.

Тема 8.  Правова культура, правова свідомість та їх вплив на формування права та громадянське суспільство.

10

4

2

2"+"

 

2

 

 

ВСЬОГО ГОДИН:

90

36

16

20

0

28

26

4. ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль проводиться для оцінювання рівня навчальних досягнень під час семінарських, практичних занять та якості виконання індивідуальної і самостійної роботи та передбачає перевірку рівня засвоєння знань, умінь і навичок курсантом (слухачем, студентом) з кожного окремого модуля навчальної дисципліни.

Поточний контроль – проведення семінарських занять, відпрацювання академічних заборгованостей.

Поточний контроль під час проведення семінарських занять передбачає перевірку рівня засвоєння знань, умінь і навичок студентом з кожного окремого навчального (змістового) модуля навчальної дисципліни та їх корекцію. Прозорість оцінювання рівня знань студентів забезпечується чіткими критеріями.

Конкретна кількість балів за роботу студентів під час семінарських та практичних занять визначається керівником заняття.

Результати поточного контролю під час проведення семінарських та практичних занять заносяться науково-педагогічним працівником до журналу обліку відвідування занять курсантами студентами та їх успішності.

Модульний контроль – визначає якість виконаної студентом навчальної роботи з певного навчального (змістового) модуля та оцінюється за сукупними підсумками поточної успішності, включаючи виконану індивідуальну, самостійну та модульну контрольну роботу.

Підсумковий контроль – виставляється як сума балів з усіх модулів навчальної дисципліни та обраховується, як правило, як середнє арифметичне складових модулів. Протягом семестру студент має  виконати та захистити  курсову роботу. По закінченню вивчення навчальної дисципліни студент складає семестровий іспит.

5. КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

За шкалою ЕСТS

За 100-бальною шкалою

За національною шкалою

Визначення *

A

86 - 100

відмінно

відмінно – відмінні знання з охопленням додаткового матеріалу, прояв високого рівня компетенції

B

80 - 85

добре

дуже добре – вище середнього рівня з кількома несуттєвими помилками

C

71 - 79

добре – в цілому правильно  з незначною кількістю помилок

D

66 - 70

задовільно

задовільно – непогано, але зі значною кількістю недоліків

E

60 - 65

достатньо – виконання задовольняє мінімальні критерії

FX

30 - 59

незадовільно з можливістю повторного складання

незадовільно – потрібно додатково працювати для отримання позитивної оцінки

F

0 - 29

незадовільно з обов'язковим повторним курсом

незадовільно – необхідна серйозна подальша робота з повторним вивченням курсу

6. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. Предмет, метод ТДП. Людина, суспільство, держава і право

Теорія держави і права як система знань про основні та загальні закономірності держави і права, її мета і завдання. Характеристика предмета теорії держави і права. Теорія держави і права в системі суспільних наук. Роль і місце теорії держави і права в системі юридичних наук. Особливості науки теорії держави і права. Зв'язок теорії держави і права з суспільною практикою. Загальнофілософські питання наукової методології та методів наукового пізнання. Методологія теорії держави і права та її роль у пізнанні державно-правових явищ. Взаємозв'язок предмета і методу. Структура методології теорії держави і права. Основні підходи до вивчення держави і права. Методологічні принципи. Логічні прийоми. Методи юридичного пізнання та їх класифікація: загальнонауковий, часткові, спеціальні та спеціально-юридичні. Методологія юридичної теорії і методологія юридичної практики. Значення теорії держави і права в сучасних умовах розвитку українського суспільства. Співвідношення людини, суспільства з правом і державою. Теорія держави і права як навчальна дисципліна, її мета і завдання. Система курсу "Теорія держави і права".

Тема 2. Громадянське суспільство: сутнісні характеристики, роль та значимість в суспільному розвитку

Юридико-теоретичне осмислення взаємозв'язку суспільства, громадянського суспільства, особи, права і держави, його необхідність і специфіка. Поняття громадянського суспільства, значення його організації. Громадянське суспільство: структура, соціальні і політичні інститути, соціальне регулювання. Загальні етапи становлення громадянського суспільства. Обумовленість соціальної організації, соціальної влади і соціального регулювання.

Суспільство, політика і влада.. Місце держави та громадянського суспільства в політичній системі. Громадські об’єднання і політичні партії. Співвідношення та взаємодія громадянського суспільства і держави. Суспільство і право. Політична організація суспільства і громадянське суспільство. Характер співвідношення і взаємозв'язку громадянського суспільства і держави як критерій цивілізованості держави. Взаємодія держави і комерційних об’єднань. Відносна самостійність держави.

Тема 3. Походження, сутність держави

Необхідність дослідження проблем походження держави і права в загальнонауковому і теоретико-правовому аспектах. Первісне і похідне виникнення держави. Державність. Загальна характеристика існуючих теорій виникнення держави і права: підстави і причини різноманітності підходів. Основні теорії походження держави і права: теологічна, патріархальна, патримоніальна, органічна, теорія насильства, психологічна, договірна, історико-матеріалістична, іригаційна. Загальна характеристика первісного суспільства: економіка, організація, регулювання. Суспільна влада та соціальні норми у докласовому суспільстві. Причини й умови виникнення держави і права. Східний (азіатський) і західний шляхи виникнення держави. Загальні закономірності виникнення держави. Держава — складне та історично обумовлене суспільно-політичне явище. Основні підходи до розуміння сутності держави, плюралізм у розумінні і визначенні держави. Державна влада як основа сутності держави. Співвідношення класового і загальнолюдського в сутності держави. Еволюція сутності і соціального призначення держави. Пошук універсального визначення поняття держави. Розуміння держави в субстанційному, атрибутивному, інституційному і міжнародному аспектах. Основні ознаки держави, що відрізняють її від первісного суспільства та інших суспільних організацій (наявність території, публічної (державної) влади, всеохоплюючий, офіційний, універсальний характер, суверенітет, нерозривний зв'язок з правом). Методи здійснення державної влади (переконання і примус.

Тема 4. Функції держави

Поняття, значення й об'єктивний характер функцій держави, співвідношення їх з цілями, завданнями і принципами діяльності держави. Основні характерні ознаки функцій держави. Конкретно-історична обумовленість функцій держави. Обумовленість функцій держави її сутністю і соціальним призначенням. Класифікація функцій держави. Основні внутрішні функції держави. Основні зовнішні функції держави. Основні і додаткові, постійні і тимчасові функції держави. Функції держави і функції окремих її органів. Функціонування держави. Форми здійснення функцій держави: правові і не-правові. Методи здійснення функцій держави. Характеристика основних внутрішніх і зовнішніх функцій сучасної Української держави. Динаміка функцій держави. Зв'язок і взаємодія функцій держави. Межі діяльності держави. Теоретичні основи і значення типології держав. Необхідність визначення різних типів держав. Типологія як один з найважливіших прийомів і засобів пізнання історичного процесу розвитку держави. Проблеми типології держав. Критерії типології держав: географічний принцип, ідеальний тип, типи розвитку (динамічний і статичний), суспільно-економічна формація, цивілізація. Фактори, що визначають тип держави. Формаційний підхід: переваги і недоліки. Особливості держави в межах одного історичного типу. Наступність у розвитку держави. Характеристика окремих типів держав. Рабовласницька держава. Феодальна держава. Капіталістична держава. Соціалістична держава: ідеал чи реальність. Держава перехідного типу.

Цивілізаційний підхід: переваги і недоліки. Класифікація цивілізаційних підходів: виокремлення східних, західних та змішаних держав; стародавніх, середньовічних і сучасних; аграрних, індустріальних і постіндустріальних та ін. Діалектика співвідношення формаційного і цивілізаційного підходів у типології держави.

Тема 5. Механізм держави

Поняття і призначення механізму держави, його роль у здійсненні функцій і завдань держави. Широке і вузьке розуміння механізму держави. Співвідношення механізму держави та її апарату. Структура державного апарату. Поняття й ознаки державних органів, їх система і класифікація. Основні принципи організації і здійснення державної влади. Проблема поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову. Правоохоронні і "силові" органи держави (міліція, податкова поліція, прокуратура, служба безпеки, розвідка). Органи держави і органи місцевого самоврядування, їх співвідношення. Принципи організації і діяльність державного апарату. Державна служба. Державний службовець і посадова особа. Поняття і суть бюрократії. Демократичний і бюрократичний централізм. Вимоги до державного апарату та основні засади його діяльності в умовах демократичної, правової, соціальної держави. Гарантії діяльності органів державної влади. Проблеми вдосконалення організації і діяльності механізму Української держави.

Тема 6. Форми держави

Форма держави як сукупність найбільш значущих її ознак. Співвідношення форми держави і її сутності. Форма правління: поняття, суть, зміст і типологія. Загальна характеристика монархій і республік. Форма державного правління України, її розвиток у сучасних умовах. Співвідношення типу і форми держави. Різноманітність форм правління в межах одного типу держави.

Форма державного устрою, її сутність і види: унітарна, федеративна і конфедеративна. Складна і проста держава. Унітарна держава, федерація, конфедерація, імперія, їх основні ознаки й особливості. Співдружність і співтовариство. Роль економічних, політичних, національних та інших факторів у виборі форми держави. Державний режим як характеристика форми держави, його співвідношення з формою правління і державним устроєм. Види державних режимів. Демократичний, авторитарний, тоталітарний режими. Тиранія, деспотія, охлократія, олігархія, теократія. Демократичні і недемократичні державні режими. Теоретичні аспекти форми держави України (форма державного правління, форма державного устрою, тип державно-політичного режиму) за Конституцією України 1996 р.

Тема 7. Поняття походження та сутність права.

Типи праворозуміння

Проблеми походження права. Регулювання суспільних відносин у період первісно общинного ладу. Обряди, ритуали, табу, звичаї. Причини, умови та закономірності виникнення права. Методологічні основи визначення сутності права. Ознаки, що відрізняють норми права від норм поведінки в первісному суспільстві. Етнокультурний зміст права. Основні юридичні джерела формування права у різних народів світу. Поняття і ознаки права. Властивості права, Співвідношення права і закону.

Загальні питання праворозуміння і його значення для практичної діяльності. Поняття право-розуміння. Суб'єкт, об'єкт і зміст праворозуміння. Розуміння права у світовій і вітчизняній юриспруденції. Теорія юридичного позитивізму. Нормативістська теорія права. Соціологічна теорія права. Психологічна теорія права. Теорія природного права. Теорія широкого розуміння права. Інтегративний підхід до розуміння сутності права. Поняття типу права. Історичні типи права: рабовласницьке, феодальне, буржуазне, соціалістичне.

Тема 8. Правова культура, правова свідомість та їх вплив на формування права та громадянське суспільство

Поняття, основні характеристики і функції правової культури. Структура правової культури суспільства й окремої особистості. Рівень розвитку правової культури суспільства. Поняття, джерела і форми вираження правового нігілізму. Поняття, причини і наслідки правового ідеалізму. Правове виховання як основний засіб цілеспрямованого формування правової культури особистості: поняття, форми і методи здійснення. Правова культура суспільства, її поняття, структура і зміст. Правова активність особи. Правова культура професійної групи. Структура професійної культури юриста. Професійно-правове мислення юриста.

Психологічні аспекти розуміння сутності і соціального призначення права. Право і суспільна свідомість. Місце і ролі, правосвідомості в системі форм суспільної свідомості (політичної, економічної, моральної, релігійної та ін.). Поняття правової свідомості. Структура правової свідомості, її раціональні, емоційні і поведінкові компоненти. Правова психологія і правова ідеологія. Функції правосвідомості: пізнавальна, оціночна і регулятивна, їх практична реалізація. Класифікація правосвідомості за суб'єктами (індивідуальна і колективна), за рівнем відображення правової дійсності (повсякденна, професійна і теоретична). Взаємодія права і правосвідомості. Роль правосвідомості у правотворчому і правореалізаційному процесах. Формування громадянського суспільства за допомогою правової культури та правової свідомості.

Тема 9. Система права і система законодавства

Системність як одна з визначальних характеристик права. Поняття і зміст системи права, її відмінність від правової системи Структура системи права та її складові - галузі, підгалузі та інститути. Предмет і метод правового регулювання як підстави побудови системи права. Поняття галузі права. Загальна характеристика галузей права. Інститут права: поняття і види. Галузевий і міжгалузевий інститут права. Співвідношення міжнародного і національного права. Система права України і міжнародне право. Співвідношення матеріального і процесуального права. Співвідношення публічного і приватного права.

Термін "законодавство" у вузькому і широкому розумінні. Поняття системи законодавства. Співвідношення системи права і системи законодавства. Система законодавства як формальне вираження системи права. Будова системи законодавства: горизонтальна (галузева) і вертикальна (ієрархічна). Поняття її ознаки нормативно-правового акта як складової системи законодавства. Класифікація нормативно-правових актів. Чинність нормативно-правових актів у часі, просторі і за колом осіб. Поняття, зміст, призначення і принципи систематизації нормативно-правових актів. Облік нормативних актів. Основні види систематизації нормативно-правових актів: інкорпорація, консолідація, кодифікація. Проблеми систематизації українського законодавства.

Тема 10. Норми права та інші соціальні норми

Поняття, ознаки, функції і види соціальних норм. Соціальні і технічні норми, їх взаємозв'язок. Техніко-юридичні норми. Історична обумовленість соціальних норм. Економічні норми, політичні норми, корпоративні норми, норми звичаю, релігійні норми, норми моралі, технічні норми, лінгвістичні норми. Нормативність як одна з провідних характерне пік права. Поняття і суть норми права. Міс це норм права в системі соціальних норм. Ознаки правових норм, що відрізняють їх від інших норм регулювання суспільно значимої поведінки. Норми права та соціальні норми: їх співвідношення і взаємодія.

Поняття, суть і підстави класифікації правових норм. Класифікація норм права за суб'єктами відання, за соціальним призначенням, за об'єктом, за методом правового регулювання, за сферою дії тощо. Види правових норм: установчі (норми-принципи), охоронні (норми-заборони), забезпечувальні (норми-гарантії), регулятивні (норми-правила поведінки), декларативні (норми-оголошення), дефінітивні (норми-визначення), колізійні (норми-арбітри), оперативні (норми-інструменти).

Поняття структури правової норми. Логічна обумовленість будови правових норм. "Ідеальна" трьохелементна конструкція правової норми. Особливості будови регулятивних і охоронних правових норм. Поняття, ознаки і види гіпотез правових норм. Поняття, зміст і види диспозиції. Поняття, види і призначення санкцій правових норм.

Тема 11. Правотворчість

Правоутворення, правотворчість і нормотворчість: поняття і співвідношення. Зміст і цілі правотворчості, її призначення в суспільстві. Роль держави в утворенні правових норм. Співвідношення правотворчості і нормотворчості. Об'єктивне і суб'єктивне у праві. Принципи правотворчості: гуманізм, демократизм, науковість та ін. Суб'єкти правотворчості. Правотворчість як процес. Стадії (етапи) правотворчого процесу. Види правотворчості: відомча, делегована, санкціонована, локальна. Забезпечення правотворчої діяльності. Проблеми оптимізації правотворчої діяльності. Понятті юридичної техніки. Правила і прийоми юридичної техніки (правила зовнішнього оформлення юридичних документів, їх зміст, структура, виклад). Облік юридичних документів. Юридична термінологія і юридичні конструкції. Юридичний стиль і мова, вимоги до них.

Формальна визначеність як одна з найважливіших властивостей права. Проблеми визначення форм і джерел права, існуючі підходи. Співвідношення понять "форма" і "джерело" права. Поняття юридичних форм (джерел) права, їх співвідношення. Основні види форм (джерел) права. Поняття й ознаки нормативно-правового акта як форми (джерела) права. Поняття і суть судового (адміністративного) прецеденту. Правовий звичай як форма (джерело) права, його сутність. Принципи і норми міжнародного права як джерела права в сучасному світі. Поняття і суть нормативного договору як форми (джерела) права. Особливості джерел права сучасних, правових систем. Основні форми (джерела) права в Україні.

Тема 12.  Проблема реалізації права

Правове регулювання і правореалізація: співвідношення і взаємодія. Соціокультурні  аспекти  реалізації права. Залежність реалізації права від стану розвитку суспільства, політичного чинника, економічного, духовно-морального тощо. Соціальна цінність процесу реалізації права в сучасному суспільстві.

Форми реалізації норм права. Поняття і суть реалізації права як кінцевої мети правового регулювання. Забезпеченість державою як підстава підвищеної здатності права до реалізації. Необхідність урахування багатоплановості змісту права з точки зору його природного і позитивного, об'єктивного і суб'єктивного характеру при вивченні реалізації права.

Поняття реалізації права та форм реалізації права з позицій основних типів праворозуміння: нормативістського (легістського) та юридичного (юснатуралістичного). Принципи реалізації норм права, принцип законності, принцип обґрунтованості, принцип доцільності. Особливості правореалізації в сучасних правових системах. Форми безпосередньої правореалізації: виконання, дотримання і використання. Поняття механізму правореалізації. Характеристика правових норм на підставі яких здійснюється безпосередня реалізація норм права. Вплив якісного виміру форм права на  реалізацію права. Проблема реалізації прав людини в сучасному світі та посттоталітарній Україні.

Існуючі в юридичній науці підходи до правозастосування. Поняття й основні ознаки правозастосування як особливої форми реалізації норм права. Підстави і необхідність правозастосування. Види правозастосування: оперативно-виконавче і правоохоронне. Форми здійснення правозастосування. Суб'єкти правозастосування. Принципи правозастосування. Змістовні та формальні вимоги правильного правозастосування. Принцип верховенства права в правозастосуванні. Стадії процесу правозастосування: аналіз фактичних обставин справи, вибір і тлумачення норми права, кваліфікація, прийняття рішення щодо справи. Умови та юридичні гарантії законного й обґрунтованого застосування права. Правозастосовний акт як результат правозастосування: поняття, ознаки і відмінності від нормативно-правового акта. Види правозастосовних актів. Механізм правозастосування. Європейські стандарти прав людини в контексті правозастосування в сучасній Україні: проблемні аспекти.

Тема 13. Тлумачення норм права

Правнича герменевтика, її гуманістичний вимір. Герменевтика в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського (законницького) та юридичного (юснатуралістичного). Герменевтика як пояснення та онтологічно угрунтована герменевтика.

Поняття і загальна характеристика тлумачення права. Необхідність у тлумаченні правових норм. З'ясування, роз'яснення та інтерпретація правових норм. Суб'єкти тлумачення права. Основні способи тлумачення права: граматичний, систематичний, логічний, історико-політичний, телеологічний (цільовий), спеціально-юридичний, функціональний. Види тлумачення за обсягом: буквальне, розширене й обмежене. Види тлумачення за суб'єктами: офіційне (казуальне і нормативне), автентичне, делеговане. Прогалини в законодавстві: поняття, причини виникнення і способи подолання (аналогія закону і аналогія права).

правнича герменевтика, тлумачення, офіційне тлумачення, неофіційне тлумачення, розширене та звужене тлумачення, способи тлумачення (граматичний, систематичний, теологічний, спеціально-юридичний, історико-політичний), акти тлумачення норм права. Правова реальність як загальний герменевтичний об’єкт.

Тема 14. Правові відносини

Характеристика суспільних відносин, які набувають правового характеру, і підстави його набуття. Соціологічні аспекти праворозуміння. Проблема правовідносин в контексті двох основних типів праворозуміння. Поняття й основні ознаки правових відносин. Структура правових відносин та її елементи (суб'єкти, об'єкти, юридичні факти та їх взаємодія). Суб'єктивні права та юридичні обов'язки учасників як юридичний зміст правових відносин. Класифікація правових відносин.

Поняття суб'єкта правових відносин. Види суб'єктів правових відносин. Правосуб'єктність як підстава участі суб'єкта у правових відносинах. Структура правосуб'єктності фізичних осіб. Поняття і суть правоздатності. Поняття дієздатності та її співвідношення з правоздатністю. Дієздатність в основних правових галузях. Поняття деліктоздатності. Особливості правосуб'єктності юридичних осіб.

Поняття об'єктів правових відносин, їх роль і місце у правових відносинах. Класифікація об'єктів правових відносин. Поняття, ознаки і суть юридичних фактів. Призначення юридичних фактів у правових відносинах. Класифікація юридичних фактів. Складні юридичні факти і фактичні склади. Конкретизація юридичних фактів. Проблема вибору юридичних фактів. Юридичні факти і соціальні ситуації. Фактичні системи. Презумпції як різновид юридичних фактів.

Тема 15. Правова поведінка

Поведінка особи і право. Поведінка у правовій сфері як безпосередній об'єкт правового регулювання. Поняття правової поведінки та її основні ознаки. Критерії класифікації правової поведінки: відповідність правовим нормам, соціальна значимість, юридичні наслідки. Поняття правового вчинку. Склад правового вчинку: суб'єкт, суб'єктивна сторона, об'єкт, об'єктивна сторона. Поняття, ознаки і суть правомірної поведінки. Правомірна поведінка як мета державно-правового регулювання. Класифікація видів правомірної поведінки: за суб'єктами, суб'єктивною стороною, об'єктивною стороною, формою реалізації норм права. Стимулювання правомірної поведінки.

Правопорушення як соціальний і правовий антипод правомірної поведінки. Поняття й ознаки правопорушення. Суспільна шкідливість і небезпечність, протиправність, негативні юридичні наслідки як основні ознаки правопорушення. Юридичний склад правопорушення як сукупність його суб'єктивних і об'єктивних характеристик. Види правопорушень. Поняття й ознаки злочину. Поняття і види проступків, їх характеристика. Соціальні причини правопорушень. Шляхи і засоби попередження правопорушень. Об'єктивно протиправне діяння. Зловживання правом.

Тема 16. Юридична відповідальність

Методологічні проблеми дослідження відповідальності. Основні підходи до розуміння сутності юридичної відповідальності. Ідея позитивної (перспективної) правової відповідальності та її недоліки. Проблеми розмежування загальної теорії юридичної відповідальності і теорій відповідальності галузевих юридичних наук. Проблеми розмежування "матеріальної" і "процесуальної" юридичної відповідальності.

Поняття й ознаки юридичної відповідальності. Мета, завдання і функції юридичної відповідальності. Принципи юридичної відповідальності. Поняття і зміст підстав юридичної відповідальності. Порядок покладення юридичної відповідальності. Юридична відповідальність і державний примус, питання їх співвідношення. Підстави звільнення від юридичної відповідальності. Класифікація юридичної відповідальності за галузевою ознакою: кримінальна, адміністративна, цивільна, дисциплінарна. Класифікація юридичної відповідальності за характером санкцій: штрафна і правовідновлювальна. Юридична відповідальність у системі юридичних категорій. Співвідношення юридичної відповідальності та інших заходів державного примусу.

Тема 17. Принципи верховенства права як засада правового розвитку України

Витоки верховенства  права (античність, середні віки, Відродження, Новий час, Просвітництво). Принцип верховенства права в контексті правових доктрин: легізму та юснатуралізму. Принцип верховенства права в міжнародному праві. Рада Європи, Статут Ради Європи, Європейський Суд з прав людини та принцип верховенства права (судовий контроль, справедливе судочинство).

Ідеї верховенства права в українській правовій культурі. Принцип верховенства права: вітчизняна правова  теорія. Проблема зміни правової доктрини. Принцип верховенства права як конституційний принцип: зміст, програмний характер, співвідношення із принципом законності. Принцип верховенства права в контексті сучасної української державної політики. Верховенство права в системі українського  законодавства. Проблеми забезпечення принципу верховенства права в сучасній Україні.

Тема 18. Правове регулювання та його механізм

Необхідність і закономірність соціальної регламентації суспільних відносин. Право в системі соціального нормативного регулювання. Дія права. Поняття правового впливу та його види: інформаційний, логічний, виховний, соціальний. Поняття правового регулювання. Правовий вплив і правове регулювання, їх співвідношення. Предмет, методи, способи і типи правового регулювання. Засоби правового регулювання. Стимули і обмеження як специфічні інформаційно-психологічні засоби правового регулювання: їх поняття і природа. Поняття правових режимів. Співвідношення стимулів і обмежень у різних правових режимах.

Поняття і характеристика основних стадій правового регулювання. Механізм правового регулювання, існуючі підходи до розкриття його сутності, елементного складу і функціонування. Поняття і суть механізму правового регулювання. Характеристика структури механізму правового регулювання. Проблеми ефективності права і правового регулювання. Вдосконалення механізму правового регулювання в сучасній Україні.

Тема 19. Правова система: поняття, характеристика елементів

Поняття, зміст і структура правової системи. Розмежування термінів "система права" і "правова система". Характеристика статичних та динамічних елементів правової системи. Місце юридичної практики в правовій системі: поняття, структура, види. Правова система сучасної України: необхідність глибинного реформування.

Історичні і соціально-культурні витоки правової системи України. Особливості правової системи України. Форми (джерела) права в Україні. Становлення і розвиток правової системи України. Основні напрямки вдосконалення організації і функціонування правової системи України. Місце і роль української держави у правовій системі. Основні принципи держави Україна та їх конституційне закріплення. Завдання розвитку держави і права України на сучасному етапі.

Тема 20. Сучасні правові системи та правові сім’ї

Поняття та типи правових сімей. Значимість порівняльно-правового підходу для дослідження права. Критерії класифікації правових сімей. Класифікація правових сімей. Романо-германська правова сім’я. Основні риси, джерела, структура права романо-германської правової сім’ї. Англо-американська правова сім’я. Основні риси, джерела, структура права англо-американської правової сім`ї. Релегійні правові сім`ї. Сім’я мусульманського права. Основні риси, джерела, структура права мусульманської правової сім`ї. Сім’я звичаєвого права. Основні риси, джерела, структура права сім’ї звичаєвого права Особливості стилів правового мислення в різних правових сім’ях. Історія зародження і розвитку правової системи Європейського союзу.

Правові сім'ї в умовах глобалізації. Зближення правових систем в  контексті євро інтеграційних та глобалізацій них  процесів сучасності.  Місце  правової системи України в цьому контексті.

Тема 21. Основні сучасні концепції держави та права

Об'єктивні і суб'єктивні причини існування різних концепцій держави. Класифікація сучасних концепцій держави. Загальна характеристика основних сучасних концепцій, що пояснюють сутність та призначення держави: теорія  економічного детермінізму (марксистська теорія), теорія держави загального добробуту, теорія конвергенції, ліберальна теорія держави, теорія плюралістичної демократії, теорія солідаризму, теорія дозованої демократії тощо.Характеристика держави в доктринах соціологічного характеру. Теорія солідаризму, теорія держави загального благоденства, теорія плюралістичної демократії, теорія еліт, теорія конвергенції, технократична доктрина. Юридичні теорії держави. Теорія правової держави і теорія соціальної держави, їх органічне поєднання на сучасному етапі розвитку цивілізації. Еволюція вчення про правову державу. Основні принципи і характеристики правової держави. Поняття соціальної держави, її співвідношення з правовою державою. Формування правової, соціальної держави в сучасній Україні: успіхи, проблеми і перспективи.

Методологічні основи визначення сутності права. Загальні питання праворозуміння і його значення для практичної діяльності. Поняття праворозуміння. Суб'єкт, об'єкт і зміст праворозуміння. Розуміння права у світовій і вітчизняній юриспруденції. Теорія юридичного позитивізму. Нормативістська теорія права. Соціологічна теорія права. Вчення Є.Ерліха про «живе право». Психологічна теорія права. Психологічні концепції права (Л.Петражицький,  З.Фрейд, К.Юнг, Е.Фром та ін.). Вчення Р.фон Ієрінга про правове почуття.Теорія природного права. Концепція відродженого природного права (Г.Радбрух). Теорія широкого розуміння права. Інтегративний підхід до розуміння сутності права. Поняття типу права. Історичні типи права: рабовласницьке, феодальне, буржуазне, соціалістичне. Використання сучасних політичних та правових концепцій в процесі державно-правового розвитку України. Роль і значимість філософського підходу до права. для розвитку правознавства.

7. ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ

Змістовий модуль 1

Тема 1. Предмет, метод ТДП. Людина, суспільство, держава і право

Вступ

  1.  Предмет теорії держави та права.
  2.  Методологія теорії держави та права. Основні методи наукового пізнання.
  3.  Функції теорії держави і права.
  4.  Місце теорії держави і права в системі суспільних та юридичних наук.
  5.  Взаємозв’язок людини, суспільства, держави і права.

Висновки

Тема 2. Громадянське суспільство: сутнісні характеристики, роль та значимість в суспільному розвитку

Вступ

  1.  Поняття громадянського суспільства, його структура та функції.
  2.  Значимість громадянського суспільства в контексті сучасного суспільного розвитку.
  3.  Влада: сутнісні  характеристики, різновиди  та призначення.
  4.  Правова держава як соціокультурне утворення.
  5.  Громадянське суспільство як суб'єкт творення правової держави.

Висновки

Тема 3. Походження, сутність держави

Вступ

  1.  Основні закономірності виникнення держави та формування держави у різних народів світу.
  2.  Основні наукові теорії походження держави.
  3.  Поняття та ознаки держави. Сутність держави.
  4.  Типологія держав. Загальна характеристика основних історичних типів держав.
  5.  Поняття та структура політичної системи суспільства. Держава в політичній системі суспільства.

Висновки

Тема 4. Функції держави

Вступ

  1.  Поняття, сутність та еволюція функцій держави.
  2.  Класифікація функцій держави.
  3.  Характеристика внутрішніх і зовнішніх функцій держави.
  4.  Форми і методи здійснення функцій держави.

Висновки

Тема 5. Механізм держави

Вступ

  1.  Поняття механізму держави та його складові елементи.
  2.  Поняття і структура апарату держави та його ознаки.
  3.  Види органів держави, їхні ознаки та класифікація.
  4.  Принципи діяльності органів державної влади.
  5.  Характеристика органів сучасної Української держави.

Висновки

Тема 6. Форма держави

Вступ

  1.  Поняття форми держави та її елементи.
  2.  Форма правління: поняття та види.
  3.  Форма національно-державного та адміністративно-територіального устрою.
  4.  Політичний та державний режим: поняття та види.
  5.  Форма Української держави.

Висновки

Тема 7. Поняття походження та сутність права. Типи праворозуміння

Вступ

  1.  Право як культурно-цивілізаційне явище.
  2.  Поняття, принципи та функції права в контесті основних типів праворозуміння: легістського та юридичного (юснатуралістичного).
  3.  Основні закономірності виникнення права.
  4.  Право в об’єктивному та суб’єктивному розумінні.
  5.  Поняття, принципи та функції позитивного (державного) права.  Проблема співвідношення права і закону.

Висновки

Тема 8. Правова культура, правова свідомість та їх вплив на формування права та громадянське суспільство

Вступ

  1.  Поняття та структура правосвідомості.
  2.  Класифікація форм правосвідомості та характеристика її функцій
  3.  Правова культура: поняття та види.
  4.  Правове виховання.

Висновки


Змістовий модуль 2

Тема 9: Система права і система законодавства

Вступ

  1.  Поняття системи права, її структурні елементи.
  2.  Система законодавства та її співвідношення з системою права.
  3.  Галузі та інститути права, співвідношення із структурою законодавства.
  4.  Систематизація законодавства. Інкорпорація, кодифікація, консолідація.
  5.  Облік нормативно-правових актів та його форми.
  6.  Система права сучасної України: проблемні аспекти.

Висновки

Тема 10: Норми права та інші соціальні норми

Вступ

  1.  Соціальні норми: поняття і види.
  2.  Місце норм права в системі соціальних норм.
  3.  Юридична природа норм права в контексті основних типів праворозуміння: легістського та юридичного.
  4.  Структура правової норми. Співвідношення правової норми та статті нормативно-правового акту.
  5.  Проблема якості та ефективності норм права.

Висновки

Тема 11: Правотворчість

Вступ

  1.  Поняття та загальна характеристика правоутворення.
  2.  Поняття, види та принципи правотворчості, суб’єкти правотворчості.
  3.  Поняття і стадії правотворчого (законотворчого) процесу.
  4.  Поняття форми права та їх різновиди. Джерела права.
  5.  Юридична природа нормативно-правового акту в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського та юридичного.
  6.  Поняття юридичної техніки. Основні прийоми та способи творення правових актів.

Висновки

Змістовий модуль 3

Тема 12: Проблема реалізації права

Вступ

  1.  Поняття реалізації права з позицій основних типів праворозуміння: нормативістського (легістського) та юридичного (юснатуралістичного).
  2.  Основні форми реалізації норм права: дотримання, виконання, використання.
  3.  Характеристика правових норм, на підставі яких здійснюється безпосередня реалізація норм права.
  4.  Загальна характеристика застосування права як особливої форми реалізації права.
  5.  Застосування  права: поняття, відмінність правозастосування від інших форм реалізації права.
  6.  Процес правозастосування та його стадії.
  7.  Правозастосовчий акт: поняття, ознаки, види.
  8.  Прогалини в праві та юридичні колізії та шляхи їх усунення.
  9.  Змістовні та формальні вимоги до правильного правозастосування. Принцип верховенства права в правозастосуванні.

Висновки

Тема 13: Тлумачення норм права.

Вступ

  1.  Правова герменевтика в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського (законницького) та юридичного (юснатуралістичного).
  2.  Сутність тлумачення нормативно-правових актів.
  3.  Види та способи тлумачення права.
  4.  Акти тлумачення: поняття та види.
  5.  Правова реальність як тотальний герменевтичний об’єкт.

Висновки

Тема 14: Правові відносини.

Вступ

  1.  Проблема правовідносин в контексті двох основних типів праворозуміння. Поняття, ознаки і види правовідносин.
  2.  Склад правовідносин: сутність та основні елементи.
  3.  Суб'єкти правовідносин: поняття та види. Правосуб'єктність фізичної та юридичної особи. Держава як суб’єкт правовідносин.
  4.  Об’єкти правовідносин. Поняття, ознаки, функції та види юридичних фактів.
  5.  Зміст правовідносин; сутність, структура. Суб’єктивне право та юридичний обов'язок як основний зміст правовідношення.

Висновки

Змістовий модуль 4

Тема 15: Правова поведінка

Вступ

  1.  Правова поведінка як  засада творення правової держави. Поняття правової поведінки, її ознаки і види.
  2.  Співвідношення між правовою та правомірною поведінкою. Поняття, ознаки, склад та види правомірної поведінки.
  3.  Поняття, ознаки, склад та види протиправної поведінки (правопорушення).
  4.  Поняття та ознаки правопорушення. Склад правопорушення.
  5.  Характеристика основних елементів складу правопорушення.
  6.  Основні підходи до класифікації правопорушень.

Висновки

Тема 16: Юридична відповідальність

Вступ

  1.  Юридична відповідальність в контексті сучасного правового життя. Поняття і ознаки юридичної відповідальності.
  2.  Види юридичної відповідальності та їх характеристика.
  3.  Підстави для притягнення і звільнення від юридичної відповідальності.
  4.  Функції юридичної відповідальності: поняття і види.
  5.  Принципи юридичної відповідальності: поняття і характеристика.

Висновки

Тема 17: Принципи верховенства права як засада правового розвитку України

Вступ

  1.  Витоки верховенства  права (античність, середні віки, Відродження, Новий час, Просвітництво).
  2.  Принцип  верховенства права в  міжнародному праві.
  3.  Ідеї верховенства права в українській правовій культурі та вітчизняній правовій теорії. Проблема зміни правової доктрини.
  4.  Принцип верховенства права як конституційний принцип: зміст, програмний характер, співвідношення із принципом законності.
  5.  Принцип верховенства права в контексті сучасної української державної політики. Верховенство права в системі українського  законодавства.
  6.  Проблеми забезпечення принципу верховенства права в сучасній Україні.

Висновки

Тема 18: Правове регулювання та його механізм

Вступ

  1.  Правове регулювання: поняття, принципи, предмет.
  2.  Способи, методи, типи правового регулювання.
  3.  Стадії правового регулювання.
  4.  Поняття механізму правового регулювання. Види і характеристика елементів механізму правового регулювання.
  5.  Правове регулювання в сучасній Україні: проблемні аспекти.

Висновки

Змістовий модуль 5

Тема 19: Правова система: поняття, характеристика елементів

Вступ

  1.  Поняття правової системи з позицій легістського та юридичного підходів та її структура.
  2.  Характеристика статичних та динамічних елементів правової системи.
  3.  Місце юридичної практики в правовій системі: поняття, структура, види.
  4.  Співвідношення поняття системи права, правової системи та правової сім`ї.
  5.  Правова система сучасної України: необхідність глибинного реформування.

Висновки

Тема 20:  Сучасні правові системи та правові сім’ї

Вступ

  1.  Поняття та типи правових сімей.
  2.  Загальна характеристика романо-германської правової сімї.
  3.  Загальна характеристика англо-американської правової сімї.
  4.  Загальна характеристика сімї мусульманського права.
  5.  Загальна характеристика сімї звичаєвого права.
  6.  Зближення правових систем в контексті євроінтеграційних та глобалізаційних процесів сучасності. Місце правової системи України в цих процесах.

Висновки

Тема 21: Основні сучасні концепції держави та права

Вступ

  1.  Загальна характеристика основних сучасних концепцій, що пояснюють сутність та призначення держави.
  2.  Природно-правові погляди на право. Соціологічна юриспруденція. Вчення Є.Ерліха про «живе право». Концепція відродженого природного права (Г.Радбрух).
  3.  Юридичний позитивізм (легізм). Нормативістський підхід до права.
  4.  Психологічні концепції права (Л.Петражицький, З.Фрейд, К.Юнг, Е.Фром та ін.). Вчення Р.фон Ієрінга про правове почуття.
  5.  Інтегративна теорія права.
  6.  Використання сучасних політичних та правових концепцій в процесі державно-правового розвитку України.

Висновки

8. МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться з метою поглибленого вивчення дисципліни «Теорія держави і права». Це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення  студентами питань програмного матеріалу.

Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню  навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Головна мета семінарських занять – допомогти студентам опанувати курс «Теорія держави і права» добре засвоїти предмет.

Основою ефективного розгляду положень історії держави та права на семінарських заняттях є вивчення лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні конспектуванні навчальної, наукової літератури курсу, підготовка та виступ з реферативними повідомленнями. Така робота передбачає використання навчальної програми, де кожне питання теми має бути засвоєним.

Самостійну роботу варто починати з вивчення теоретичного матеріалу (тексту лекції), засвоєння законодавства, потім прочитати й законспектувати в зошит для семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізуючи прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словничками чи іншими допоміжними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпаним. Студенти мають використовувати інші джерела і особливо періодичні видання, наукові праці вчених.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору щодо суспільно-історичних явищ і, головне, усвідомлення практичного значення набутих знань з історії держави та права України.

Готуючись до семінарського заняття, необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті варто будувати свій виступ так, щоб відокремити його головні чинники:

  •  обґрунтування цього положення і розкриття  характерних ознак і властивостей;
  •  аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними фактами дійсності, суспільно-політичними, економічними, культурними факторами;
  •  значення питань, які розглядаються, для практичної  діяльності.

Вимоги до організації самостійної роботи студентів, структура навчальних завдань визначаються робочими навчальними програмами навчальних дисципліни.

Основними завданнями самостійної роботи студентів є підготовка і виконання поточних завдань, а також самостійне вивчення окремих розділів дисципліни під керівництвом викладача.

 Навчальним планом НАВС передбачена самостійна робота студентів по окремим питанням курсу «Теорія держави і права».

 Студенти зобов‘язані самостійно опанувати матеріалом по окремим темам, що передбачені програмою курсу. Така самостійна робота передбачає можливість самостійного опанування студентами основними теоретичними положеннями, категоріями, термінами, що використовуються даною навчальною дисципліною, а також самостійне  оволодіння основними методами наукового дослідження та розвиток самостійного теоретичного правового мислення.

Опрацьовуючи самостійно матеріал студенти зобов‘язані використовувати джерела, що запропоновані в загальному списку рекомендованих джерел, а також останніми редакціями нормативно-правових актів, що, в свою чергу, дасть можливість уникнути використання норм та положень, що втратили чинність.

Формами контролю виконання студентами самостійної роботи є робота на семінарських заняття, участь у круглих столах, науково-практичних конференціях та іспит.

Індивідуальна робота включає: консультації для студентів з методики складання таблиць, схем, логічних ланцюжків; характеристику методики написання контрольних, самостійних робіт, рефератів, доповідей та наукових робіт; підготовку з питань до модульного контролю, заліку та іспиту; роботу зі студентами, які потребують навчальної допомоги з окремих тем.

Загалом, самостійна та індивідуальна навчально-дослідна робота студентів проводиться з метою глибшого вивчення змісту окремих питань і тем навчального курсу, а також набуття практичних вмінь та навичок самостійного аналізу окремих міжнародних нормативно-правового актів та актів національного законодавства, юридичної практики тощо з використанням опанованого понятійно-категоріального та методологічного апарату теорії держави і права.

Загалом, самостійна та індивідуальна навчально-дослідна робота студентів є однією з важливих форм навчального процесу при підготовці юристів-правознавців. Виконання завдань самостійної та індивідуальної науково-дослідної роботи створює можливість глибшого опанування студентами основних теоретичних положень, понять та категорій, що становлять основний зміст навчальної дисципліни «Теорія держави і права», а також дозволяє студентам самостійно поглиблювати та відпрацьовувати володіння основними методами наукового дослідження, розвивати самостійне теоретичне правове мислення.

Навчально-дослідна робота повинна мати чітку і логічну структуру: вступ обсягом 1-1,5 сторінки формату А4, основна частина обсягом 9-10 сторінок та висновки 1,5-2 сторінки. Загальний обсяг навчально-дослідної роботи не повинен перевищувати 23-24 сторінок формату А4, не враховуючи списку літератури.

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, ступінь її наукової розробленості у працях вітчизняних та зарубіжних вчених, визначаються питання, які вимагають вирішення. Також в цій частині роботи вказується об’єкт, предмет, мета, завдання і методологічна основа дослідження, характеризуються джерела одержання інформації.

Основна частина контрольної роботи передбачає глибоке і всебічне розкриття сутності даної тематики, досліджуються і аналізуються основні проблеми та обґрунтовуються тенденцій розвитку і шляхів їх вирішення. Матеріал викладається відповідно до затвердженого плану навчально-дослідної роботи. Кожен з розділів залежно від обсягу викладеного матеріалу може складатись із кількох параграфів.

У висновках підводяться підсумки дослідження, здійснюються теоретичні узагальнення. Зазвичай, увага акцентується на пропонованих шляхах вирішення основних проблем, що встановленні в результаті дослідження.

В кінці навчально-дослідної роботи необхідно вказати список використаних у роботі джерел.

Спеціальні джерела і нормативний матеріал студент підбирає самостійно. Консультацію з бібліографії можна отримати у працівників бібліотеки і викладачів кафедри.

Особливу увагу слід приділити підбору нормативно-правових актів, які стосуються теми, монографій, наукових статей та інших джерел.

Надавати перевагу необхідно новітніми джерелами та останніми редакціями нормативних актів. Це дасть можливість уникнути використання застарілих норм і положень. Проте, залежно від мети та завдань дослідження, можуть широко використовуватись і інші наукові, публіцистичні, статистичні джерела, аналізуватися нормативно-правові акти та їх редакції, що втратили чинність.

Наукові джерела потрібно використовувати творчо. Пряме запозичення чужих думок без посилання на автора і просте переписування не дозволяється.

Список джерел, що використовувалися в навчально-дослідній роботі, повинен включати:

  •  нормативно-правові акти (Конституція України, міжнародні нормативно-правові акти, закони України, підзаконні акти);
  •  наукові праці (монографії, брошури, статті тощо);
  •  статті в періодичні виданнях (журналах, газетах, збірниках);
  •  електронні ресурси Інтернету (дані з офіційних сайтів органів державної влади, міжнародних організацій тощо);
  •  інші джерела.

Всі джерела розміщують в алфавітному порядку згідно діючих стандартів бібліографічного опису.

Якщо в роботі використані посилання на застарілі (нечинні чи змінені) нормативно-правові акти, то така робота не може бути оцінена позитивно і підлягає переробці.

Вибір теми навчально-дослідної роботи проводиться індивідуально за узгодженням з викладачем, що здійснюватиме контроль за ходом виконання та результатами дослідження.

Результати індивідуальної навчально-дослідної роботи студента можуть бути оцінені викладачем максимально у 10 балів, які додаються до рейтингу студента у поточному навчально-змістовному модулі відповідної дисципліни.

Навчально-дослідні роботи, рівень виконання яких оцінений як незадовільний, підлягають доопрацюванню відповідно до зауважень викладача.

Результати самостійної роботи студента можуть бути оцінені викладачем максимально у 5 балів, які додаються до рейтингу студента у поточному навчально-змістовному модулі відповідної дисципліни.

9. РЕКОМЕНДОВАНА ТЕМАТИКА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Метою проведення практичних занять з теми «Норми права та інші соціальні норми» є:

- аналіз змісту соціальних норм, розкриття їх сутності та виділення особливостей правових норм в системі соціальних норм;

- на підставі практики суспільного життя навести приклади моральних, естетичних, технічних та інших соціальних норм та розкрити їх співвідношення з нормами права;

  •  проаналізувати структуру норм права кримінального та цивільного кодексів, визначити в нормах права гіпотезу, диспозицію та санкцію;
    •  розглянути співвідношення норм права та статей нормативно-правових актів, виділити прямі способи викладення норм права в статтях нормативно-правових актів, посилковий спосіб викладення, а також казуїстичний спосіб викладення;
    •  на підставі аналізу норм особливої частини кримінального кодексу та кодексу про адмінпорушення визначити прості, складні та альтернативні гіпотези та диспозиції правових норм;
    •  на підставі аналізу норм особливої частини кримінального кодексу та кодексу про адмінпорушення визначити прості санкції, складні, альтернативні, а також абсолютно визначені санкції та відносно визначені.

Метою проведення практичних занять з теми «Правова поведінка» є:

  •  аналіз соціальної поведінки в суспільстві та виділення в системі соціальної поведінки – правової поведінки;
    •  на підставі аналізу суспільного життя навести приклади правової та не правової поведінки;
    •  на підставі аналізу суспільного життя навести приклади принципової, звичної, конформістської та маргінальної поведінки як різновидів правомірної поведінки;
    •  навести приклади конкретних правопорушень та визначити в них суб’єкти, об’єкти, об’єктивну та суб’єктивну сторони правопорушень;
    •  детально проаналізувати об’єктивну сторону конкретних правопорушень та розкрити сутність протиправного діяння, негативних наслідків такого діяння та охарактеризувати причинно наслідковий зв'язок  між ними;
    •  на прикладі конкретних правопорушень розкрити суб’єктивну сторону кожного правопорушення;
    •  навести приклади правопорушень з прямим та непрямим умислом, а також приклади протиправної самовпевненості та протиправної недбалості.

На І-й семестр

10. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1

ТЕМА 1. Предмет, метод ТДП. Людина, суспільство, держава і право

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Зміст сучасного правового мислення та його  актуальність  в контексті  розбудови Української державності.
  2.  Предмет теорії держави і права.
  3.  Методологія  теорії держави і права.
  4.  Функції теорії держави і права. Місце і значимість теоретико-правового знання в контексті сучасного правознавства.
  5.  Гуманістичний вимір права. Право в контексті ціннісно-нормативного континууму суспільства.

Реферати

  1.  Наука теорії держави і права – історія та сучасність.
  2.  Місце теорії держави і права в системі  юридичних наук.
  3.  Значимість філософсько-антропологічного  підходу до права.
  4.  Синергетичний  метод в правознавстві.
  5.  Значення ТДП для формування сучасного правознавця.

Основні терміни та поняття

Наука, предмет науки ТДП, філософія права, соціологія права, правові категорії, юридичні терміни, функції ТДП, методологія юридичної науки, парадигма, діалектичний метод, загально-соціологічні методи, системно-структурні методи, порівняльно-юридичний метод, формально-юридичний метод, правове моделювання, суспільство, політична система суспільства, громадянське суспільство, народ, нація, населення, первісний лад, первісне стадо, рід, фратрія, плем’я, старійшина, суспільна влада, мононорми, історичні типи держави і права.   

Література:

  1.  Азаркин Н.М. Монтескье. - М., 1988.
  2.  Алексєєв С.С. К вопросу об общем понятии права. "Государство и право", 1993, №6, с. 128-133.
  3.  Бобылев А. И. Предмет и методология права и государства / А. И. Бобылев // Право и политика. – 2000. − № 11. – С. 14−20.
  4.  Букач В. Зміст конституційних політичних прав і свобод громадян // Право України, 2001, №9.-С.21-23.
  5.  Кисіль В. Новітні тенденції кодифікації міжнародного приватного права у Великобританії // Право України. - 2001. - №7. - С.109 - 111.
  6.  Кельман М. С. Методологічне значення і предмет загальної теорії права і держави / М. С. Кельман // Держава і право. – К. : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2009. – Вип. 44. – С. 44−50.
  7.  Клочков В. В.  Диалектика как методология изучения теории государства и права:риторические проблемы и неопровержимые теории / В. В.  Клочков // Философия права. – 2005. − № 2. – С. 18−23.
  8.  Козлов В.А. Проблемы предмета и методологии общей теории права. - Л.:   изд-во ЛГУ, 1989.- 116 с.
  9.  Козюбра М. Верховенство права і українські реалії та перспективи // Право України. - 2010.- №3. - С.6-18.
  10.   Кондратьєв Р., Гернего О. Принципи права та їх роль у регулюванні суспільних відносин // Право України. - 2000-№2.-С.43-45.
  11.   Нерсесянц В. С. Общая теория государства и права: [учебник] / В. С. Нерсесянц. – М.: Изд-во „НОРМА”, 2000. – Гл. 1: Предмет и метод теории права и государства. – С. 1−10.
  12.   Осауленко О.,  Пунько О. Змінювання законності в правозастосовчому процесі // Право України.-2004.-№12.С.61-63.
  13.   Рабинович П. Пріоритетна функція загальнотеоретичного праводержавознавства // Право України. - 2010.- №1. - С.25-31.
  14.   Селіванов В. Правова політика України (деякі теоретичні питання сутності, змісту та технології) // Право України, 2001, №12.-С.6.
  15.   Тихомиров О. Юриспруденції методологія / О. Тихомиров // Міжнародна поліцейська енциклопедія / відп. ред.: Ю. І.  Римаренко,  Я. Ю. Кондратьєв,       В.  Я. Тацій,   Ю. С. Шемшученко. – К. : Концерн „Вид Дім „Ін Юре”, 2003. –      Т. 1. – С. 1118−1120.
  16.   Шпак А. Методологические и содержательные предпосылки исследования силы права / А. Шпак // Философия права. – 2004. − № 1. – С. 33−41.
  17.   Ющик О. І. Теорія права в контексті узагальненого знання / Ющик О. І. // Юридична наука: сучасний стан та перспективи розвитку : матеріали міжнар. наук. конф., (Київ, 13 трав. 2009 р.). – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2009. – С. 57−63.

ТЕМА 2. Громадянське суспільство: сутнісні характеристики, роль та значимість в суспільному розвитку

/Семінарське заняття – 2 год./                                                                                      

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Поняття громадянського суспільства, його структура та функції.
  2.  Значимість громадянського суспільства  в контексті сучасного суспільного розвитку.
  3.  Влада: сутнісні  характеристики, різновиди  та призначення.
  4.   Держава як соціокультурне утворення. Сучасні наукові концепції про  походження, поняття держави та функції її.
  5.  Держава як елемент політичної системи суспільства.
  6.  Громадянське суспільство як суб'єкт творення правової держави.

Реферати

  1.  Взаємозв’язок  громадянського суспільства та правової держави.
  2.  Громадянське суспільство: структура, зміст та проблеми формування в сучасній Україні.
  3.  Основні ідеї правової держави та тенденції її розвитку в Україні.

Основні терміни та поняття

Держава, правова держава, державність, символіка держави, державні кордони, ознаки держави, суверенітет, громадянство, влада (соціальна, політична, державна), легальність, легітимність влади, “гілки влади”, тип держави, соціальна система, соціальний порядок, соціальне управління, політична система, політична норма, громадянське суспільство, політичний плюралізм, політична партія, опозиція, багатопартійність, національна політика держави, расизм, шовінізм, сепаратизм, теократія суспільні організації та об’єднання, інституціоналізація, реформа, політична свідомість, політична культура.

Література:

  1.  Алексєєв С.С. К вопросу об общем понятии права. "Государство и право", 1993, №6, с. 128-133.
  2.  Афанасьєв К. Що до змісту категорії законодавства України // Право України. - 2009.- №11. - С.124-126.
  3.  Кін. Дис. Громадянське суспільство. Старі образи, нове обличчя. К.-2000.-231с.
  4.  Ковальчук В. Взаємодія громадянського суспільства та державної влади // Право України. - 2009.- №6. - С.90-93.
  5.  Конституція України. - К., 1996.
  6.  Ладигін С. Конституційно-правове регулювання інституту громадянства в Україні / С. Ладигін, О. Нестеренко // Юридична Україна. − 2009. − № 4. −   С. 25−30.
  7.  Леваневский В.А. Моделирование в социально-правовых   исследованиях. - М.: 1986.  
  8.  Липецький С. Методологічні засади осмислення місця і ролі державного режиму в структурі державного ладу України // Право України. - 2000. -  №6. - С.19-22.
  9.  Манжура Н. Поновлення в громадянстві України як підстава набуття громадянства / Н. Манжура  // Юридичний журнал. − 2007. − № 5. −С. 63−65.
  10.  Міщенко М. М. Конституційно-правова характерристика інституту громадянства в Україні / М. М. Міщенко  // Актуальні питання правового забезпечення політичної реформи суспільства : тез. доп. наук.-практ. конф., (Київ, 8 квіт. 2003 р.). − Київ, 2003. − С. 41−44.
  11.  Подима Є. В. Конституційно-правовий принцип єдиного громадянства України / Є. В. Подима  // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 35. − С. 239−246.
  12.  Рабінович П. Природне право: діалектика приватного і публічного // Право України.-2004-№9.-С.61-64.
  13.  Смирнова Е. С. Регулирование вопросов гражданства стран Содружества Независимых Государств в свете европейского опыта / Е. С. Смирнова  // Государство и право. − 2001. − № 6. − С. 74−80.
  14.  Смородин С. М. История развития гражданства / Н. М. Смородин, В. Н. Калинин // Вестн. Моск. ун-та МВД России. − 2004. − № 4. − С. 145−150.
  15.  Суржинський М. І. Конституційно-правове регулювання громадянства в Україні / М. І. Суржинський  // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 37. − С. 189−195.
  16.  Толкачова І. Конституційний принцип єдиного громадянства / І. Толкачова  // Право України. − 2009. − № 11. − С. 196−201.  

ТЕМА 3. Походження, сутність держави

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Основні закономірності виникнення держави та формування держави у різних народів світу.
  2.  Основні наукові теорії походження держави.
  3.  Поняття та ознаки держави. Сутність держави.
  4.  Типологія держав. Загальна характеристика основних історичних типів держав.
  5.  Поняття та структура політичної системи суспільства. Держава в політичній системі суспільства.

Реферати

  1.  Історичні типи держави.
  2.  Різноманітність поглядів на поняття “держава”.
  3.  Держава та особа - взаємозалежні категорії.

Основні терміни та поняття

Винекнення держави, цілі держави, наукові теорії, теорії походження держави, розвиток первіснообщинного суспільства,Східний шлях виникнення держави, Європейський шлях виникнення держави,причини виникнення держави, поняття держави, ознаки держави, конституційний лад, сутність держави, історичні типи держав, держава в політичній системі суспільства.

Література:

  1.  Бальжик І. А. Теократична держава та „симфонія влади” / І. А. Бальжик // Держава і право. – К. : Ін-т держави  і права ім. В. М. Корецького, 2006. – Вип. 32. – С. 67−75.
  2.  Бужор В. Г. Происхождение права и государства // Бужор В. Г. Общая теория государства и права / В. Г. Бужор. – Измаил : Измаил. Ин-т водного транспорта, 2010. – С. 14−16.
  3.  Венгеров А. Б. Теоря государства и права : [учебник] / А. Б. Венгеров. –  М. : Новый юрист, 1998. – Гл. 2 : Происхождение государства. – С. 25−58.
  4.  Венгеров А. Б. Теоря государства и права : [учебник] / А. Б. Венгеров. –М. : Новый юрист, 1998. – Гл. 2 : Происхождение права. – С. 58−85.
  5.  Глущенко В. А. Основные теории происхождения государства и права / В. А. Глущенко // Юридична наука та правоохоронна діяльність : матеріали міжвуз. наук.-практ конф. курсантів і студентів, (травень 2000 р.). – Дніпропетровськ : Дніпропетровський юрид. ін.-т внутр. справ, 2000. − Вип. 1. − С. 22−24.
  6.  Евсеенко Т. П. О понятии  „простого” государства в юридической науке /   Т. П. Евсеенко // Изв. вузов. Правоведение. – 2004. − № 1. – С. 196−202.
  7.  Кашанина Т. В. Происхождение государства и права : [учеб. пособие] /          Т. В. Кашанина. – М. : Высш. школа, 2004. – 325 с.
  8.  Крестовська Н. М. Сучасні підходи до історичної типології права /           Н. М. Крестовська // Правове життя сучасної України : тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу,  21−22 трав. 2010 р. – Одеса : Фенікс,  2010. – С. 62−64.
  9.  Некрасов О. С. Теорії походження держави / О. С. Некрасов  // Юридична наука та правоохоронна діяльність : матеріали міжвуз. наук.-практ конф. курсантів і студентів, (травень 2000 р.). – Дніпропетровськ : Дніпропетровський юрид. ін.-т внутр. справ,  2000. − Вип. 1. − С. 159−162.
  10.  Нерсесянц В. С. Общая теория государства и права : [учебник] /                          В. С. Нерсесянц. – М. : Изд-во „НОРМА”, 2000. – Р. 1Y, гл. 2 : Основные концепции происхождения и сущности права и государства. – С. 204−236.
  11.  Прокопов Д. Теоретико-методологічні основи аналізу поняття природного права у Г. Гроція  / Д. Прокопов  // Вісник Академії правових наук. – Х. : Право, 2008. − № 4. – С. 69−80.
  12.  Рабінович  П. Держава (виникнення) / П. Рабінович // Міжнародна поліцейська енциклопедія / відп. ред.: Ю. І.  Римаренко,  Я. Ю. Кондратьєв, В. Я. Тацій, Ю. С. Шемшученко. – К. : Концерн „Вид Дім „Ін Юре”, 2003. – Т. 1. –         С. 130−131.
  13.  Скакун О. Ф. Теорія права і держави : [підруч.] / О. Ф. Скакун. – К. : Правова єдність, 2009.  – Ч. 1, розд. 2 : Походження права і держави. – С. 26−54.
  14.  Тельник  М. В. Современное национальное государство как закономерный этап исторического развития общества  / М. В. Тельник  // Правове життя сучасної України : тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу,  21−22 трав. 2010 р. – Одеса : Фенікс,  2010. – С. 48−53.
  15.  Тимошенко В. Держава (точка зору на теорії виникнення) / В. Тимошенко // Міжнародна поліцейська енциклопедія / відп. ред.: Ю. І.  Римаренко,                  Я. Ю. Кондратьєв,  В. Я. Тацій,  Ю. С. Шемшученко.  –  К. : Концерн „Вид Дім „Ін Юре”, 2003.–  Т. 1. – С. 137−138.   
  16.  Тимошенко В. І. Договірна теорія виникнення держави / В. І. Тимошенко // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. − Одеса, 2005. − № 1. − С. 201−205.
  17.  Тимошенко В. І. Патріархальна теорія походження держави в політико-правовій думці України і Росії (кінець Х1Х−початок ХХ ст.) / В. І. Тимошенко // Юридична енциклопедія.– К. : Укр. енцикл., 2002. – Т. 4. – С. 459−460.
  18.  Актуальні проблеми держави та права. Ч. 1 : Актуальні проблеми теорії держави : [навч. посіб.] / С. М. Тимченко, С. К. Бостан, С. М. Легуша та ін. – К. : КНТ, 2007. – Розд. 3,1: Теорії походження держави  / С. К. Бостан. – С . 70−83.
  19.  Тимошенко В. Плюралістична теорія держави Б. О. Кістяковського / В. Тимошенко // Право України. – 2005. − № 3. – С. 122−125.
  20.  Тимошенко В. І. Психологічна теорія держави (З історії правової і політичної думки) / В. І. Тимошенко  // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького,  2005. − Вип. 27. − С. 12−19.

ТЕМА 4. Функції держави

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Поняття, зміст та класифікація функцій держави.
  2.  Внутрішні та зовнішні функції держави.
  3.  Форми і методи здійснення функцій держави.
  4.  Роль права в реалізації функцій держави.
  5.  Проблема реалізації функцій  Української держави в контексті  її завдань та цілей

Реферати

  1.  Форми і методи здійснення функцій держави.
  2.  Взаємозв’язок завдань та функцій держави.
  3.  Класифікація функцій держави на види та критерії такої класифікації.
  4.  Внутрішні та зовнішні функції Української держави.
  5.  Співвідношення функцій держави та функцій органів держави.

Основні терміни та поняття

Завдання держави, цілі держави, функції держави, класифікація функцій держави, внутрішні функції держави, зовнішні функції держави, функція охорони конституційного ладу, прав і свобод громадян, забезпечення законності та правопорядку, економічна, соціальна, культурна функція, екологічна функція, фіскальна функція, функція оборони держави, підтримки світового порядку, функція розвитку міждержавного співробітництва, правові форми здійснення функцій держави, організаційні форми здійснення функцій держави.

Література:

  1.  Барчук В. Роль Служби безпеки України в реалізаціїї внутрішніх правоохоронних функцій держав / В. Барчук, І. Дуленчук // Підприємництво, господарство і право. − 2005. − № 10. − С. 83−87.
  2.  Беляєва Н. В. Класифікація функцій Української держави / Н. В. Беляєва // Науковий вісник Дніпропетровської Юридичної академії МВС. − Дніпропетровськ, 2004. −  № 4.− С. 127−134.
  3.  Варич О. Основні засади ефективності економічних функцій держави / О. Варич  // Право України. − 2009. − № 11. −  С. 175−180.
  4.  Варич О. Г. Функції сучасної держави:проблеми визначення та класифікації / О. Г. Варич // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і прав ім. В. М. Корецького НАН України,  2005. − Вип. 30. − С. 73−77.
  5.  Влах И. Функции государства и государственного управления / И. Влах  // Закон и жизнь. − 2009. −  № 11. − С. 26−29.
  6.  Гусарєв С. Д. Особливості сучасних інтепретацій змісту категорії "функція держави"/ С. Д. Гусарєв, І. І. Мотиль / Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. − Київ, 2009. −  № 1. − С. 18−27.
  7.  Давиденко В. В. Економічна функція сучасних держав: порівняльна характеристика та тенденції розвитку / В. В. Давиденко // Держава і право.− Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2005. −       Вип. 30. − С. 66−73.
  8.  Джураєва О. О. До питання про культурно-просвітницьку функцію сучасної держави / О. О. Джураєва // Правове життя сучасної України : тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу, 21−22 трав. 2010 р. – Одеса : Фенікс,  2010. – С. 90−92.
  9.  Джураєва О. О. Економічні функції сучасної держави / О. О. Джураєва // Матеріали ІІ Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Львів, 5−6 груд. 2003 р. – Одеса : Юрид. література, 2004. – С. 99−101.
  10.  Кваша Л. Ф. Структурно-организационное обеспечение милицией охранительных функций государства в условиях переходного периода / Л. Ф. Кваша // Российский следователь. − 2006. − № 4. − С. 54−58.
  11.  Клімов О. О. Деякі питання класифікації функцій держави та форм і методів їх здійснення / О. О. Клімов   // Право і безпека. − 2005. − №4−5. − С. 17−20.
  12.  Копієвська О. Р. Структура механізму реалізації культурної функції держави: реалії та перспективи розвитку / О. Р. Копієвська  // Четверті  юридичні читання : матеріали  міжнар. наук. конф., 3−4 квіт. 2008 р. – К. : Вид-во Нац. пед. ун-та ім. М. П. Драгоманова, 2008. – С. 80−83.
  13.  Краковська А. Реалізація соціальної функції держави і становлення соціального законодавства в Україні / А. Краковська  // Юридична Україна.− 2009. − № 8. − С. 16−17.
  14.  Лощихін О. М. Вчення про механізм реалізації функцій держави: історія становлення та сучасні підходи / О. М. Лощихін // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 42−51.
  15.  Лощихін О. М. Деякі теоретичні та методологічні підстави дослідження функцій сучасної держави / О. М. Лощихін   // Держава і право.− Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2006. − Вип. 33. − С. 30-39.
  16.  Мотиль І. І. Основні внутрішні функції української держави : монографія / І. І. Мотиль. – К. : ТОВ «ВБ Аванпост –Прим», 2008. – 183 с.
  17.  Наливайко Л. Форми здійснення політичної функції Української держави /  Л. Наливайко, М. Беляєва // Підприємництво, господарство і право. − 2006. − № 8. − С. 3−8.
  18.  Онопенко П. Види та зміст правоохоронних функцій держави / П. Онопенко // Підприємництво, господарство і право. − 2004. − № 11. − С. 66−69.
  19.  Падалко Г. До сучасного розуміння наукової категорії "функція держави" (загальний огляд проблеми) / Г. Падалко // Право України.− 2006. − № 8. − С. 63−69.
  20.  Падалко Г.  Функції Української держави у сфері місцевого самоврядування / Г.  Падалко // Право України. − 2006. − № 11. − С. 21−27.
  21.  Пелих Н. Функції української держави / Н. Пелих / Підприємництво, господарство і право.− 2005.− № 1.− С. 3−7.
  22.  Родионова О. В. Социальная функция государства:правовая сущность и проблемы ее осуществления на современном этапе / О. В. Родионова // Государство и право. − 2006. − № 8. − С. 98−101.
  23.  Сердюк В. Еволюція функцій держави в процесі розвитку суспільства / В. Сердюк // Юридична Україна. – 2006. − № 12. – С. 21−27.
  24.  Сидоров А. І. Функції держави як важливий аспект та спосіб її дослідження / А. І. Сидоров // Часопис Київського університету права.− 2008.− № 4.− С. 69−75.
  25.  Тихомиров О. До проблеми розуміння функцій сучасної держави /                 О. Тихомиров // Підприємництво, господарство і право. − 2009.− № 1.− С. 72−76.

ТЕМА 5. Механізм держави

/Семінарське заняття – 2 год./

 /Самостійна робота – 4 год./

План

1. Поняття механізму держави, його структура та співвідношення з апаратом держави, засади  діяльності.

2. Органи держави, їх ознаки.  Класифікація органів держави.

3. Апарат держави, принципи його організації та діяльності.

4. Антропологічний та соціокультурний контекст діяльності механізму держави.

5. Механізм Української держави, проблема ефективності його роботи в контексті  сучасного суспільного розвитку.

Реферати

  1.  Механізм держави як система державних організацій.
  2.  Принцип розподілу влади та його історичні витоки.
  3.  Співвідношення форми та механізму держави.
  4.  Органи державної влади України.
  5.  Критерії диференціації органів держави.
  6.  Принцип демократизму як засада діяльності  державного механізму.

Основні терміни та поняття

Механізм держави, державні підприємства, державні установи, державні органи, бюрократія, диктатура, креативна корпорація, соціальна ієрархія, державне планування, державне прогнозування, державне програмування, державне моделювання, державний апарат, державний орган, законодавчі, виконавчі, судові органи, представницький орган, органи державного управління, глава держави.  

Література:

  1.  Борденюк В. Механізм (апарат) державного управління як система органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування / В. Борденюк  // Право України. − 2005. − № 6.− С.16−21.
  2.  Гусарєв В. Д. Українська та російські традиції у розумінні механізму держави / Гусарєв В. Д., В. М. Тітич // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної, соціальної, правової держави (пам’яті професора В. В. Копєйчикова) : матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Київ, 26 груд. 2008 р.). – К. : Київський нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 98−100.
  3.  Заяць Н. Теоретико-правові проблеми інституту президенства в механізмі реалізації державної влади в Україні / Н. Заяць // Право України. − 2009. − № 6. − С. 29−38.
  4.  Зінченко В. М.  Механізм держави та правоохоронні органи / В. М.  Зінченко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2005. − Вип. 27. − С.121−126.
  5.  Кубко Є. Б. Методологічні основи вдосконалення державної влади в Україні / Є. Б. Кубко // Проблеми організації державної влади в Україні в контексті політико-правової реформи : матеріали методол. сем., (м. Київ, 2 квіт. 2008 р.).  –  К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2008. − С. 32−35.
  6.  Кузнецов Е. Л. Из истории создания института Президента СССР / Е. Л. Кузнецов // Государство и право. − 1996. − № 5. − С. 95−104.
  7.  Ладиченко В. Системні параметри державної влади / В. Ладиченко // Юридична Україна. −  2007. − № 8. − С. 4−9.
  8.  Наливайко Л.  Конституційно-правові основи механізму Української держави та його принципів / Л. Наливайко // Підприємництво, господарство і право. – 2005. − № 11. − С. 8−12.
  9.  Наливайко С. До питання про визначення поняття "механізм Української держави" / С. Наливайко // Підприємництво, господарство і право. − 2005. − № 10. − С. 92−97.
  10.  Нижник Н. Р. Деякі аспекти сучасної концепції державного управління в Україні / Н. Р. Нижник // Вісник Академії правових наук. − Харків, 1995. − Вип. 4. − С. 17−25.
  11.  Парасюк Е. А. Теоретико-правовое исследование понятия „механизм государства” / Е. А. Парасюк  // Российская юстиция. −  2009. − № 11. − С. 7−11.
  12.  Пелих Н. Державний апарат в умовах сьогодення / Н. Пелих // Підприємництво, господарство і право.− 2005. − № 8. − С. 78−82.
  13.  Поклонська О. Співвідношення влади і права / О. Поклонська // Право України. – 2010. − № 4. – С. 225−231.
  14.  Ракул О. Напрями вдосконалення діяльності сучасного державного апарату України / О. Ракул // Підприємництво, господарство і право. − 2009. − № 10. − С. 17−22.
  15.  Скрипнюк В. М. Політичний, управлінський та правовий елементи в функціонуванні державної влади в Україні: теорія і практика /                   В. М. Скрипнюк  // Трансформація політики в право: різні традиції і досвід: матеріали міжнар. наук.  конф. / за ред. В. Я. Тація. – Х.: Право, 2006. – С. 206−215.
  16.  Тацій В. Т. Функціонування державної влади в аспекті / В. Т. Тацій // Право України. − 1997. − № 8. − С. 29−34.
  17.  Теорія держави і права. Академічний курс : [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. – К. : Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 6 : Механізм та апарат держави / С. В. Бобровник. – С. 145−172.
  18.  Харченко Н. П. Механізм держави та його структура / Н. П. Харченко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 41. − С. 91−98.
  19.  Шульженко Ф. П.  Органи управління в механізмі держави : деякі аспекти реформування / Ф. П. Шульженко // Державно-правова реформа в Україні.− Київ, 1997. − С. 260−261.
  20.  Ющик О. І. Правова реформа як спосіб перетворення (реорганізації) інститутів держави: автореф. дис. ра здобуття наук.ступеня  канд. юрид. наук: спец. 12.00.01 „Теорія держави і права; історія політичних і правових вчень.” − К., 1996. – 15 с.

ТЕМА 6. Форма держави

                                                                                    /Семінарське заняття – 4 год./

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Поняття форми держави та її елементи.
  2.  Форма правління.
  3.  Форма національно-державного та адміністративно-територіального устрою.
  4.  Політичний та державний режим: поняття та види.
  5.  Особливості елементів форми української держави.

Реферати

  1.  Співвідношення типу та форми держави.
  2.  Особливості елементів форми української держави
  3.  Сучасні держави з монархічною формою правління та їх статус на міжнародній арені.
  4.  Територіальна та національна федерація: спільні та відмінні риси.
  5.  Сутність, основні риси та принципи демократії.
  6.  Авторитарний політичний режим. Відмінність авторитарного режиму від тоталітарного.

Основні терміни та поняття

Форма держави, форма правління, форма державного устрою, політичний (держано-правовий) режим, монархія, необмежена монархія, деспотія, тиранія, обмежена монархія, конституційна монархія, дуалістична монархія, парламентська монархія, республіка, ознаки республіки, президентська, парламентська, змішана республіка, соціалістична республіка, імпічмент, право вето, радянська республіка, народно-демократична республіка, унітарна держава, федерація, автономія, конфедерація, протекторат, унія, демократія, політичний та державний режим, демократичний режим, антидемократичний режим, тоталітаризм, диктатура пролетаріату, партократія, військовий режим, фашизм.

Література:

  1.  Авер’янов В.Б. Принци верховенства права у сфері виконавчої влади: питання теорії та практики реалізації // Право України. - 2010.- №3. - С.72-79.
  2.  Авер’янов В.Б. Проблеми організації виконавчої влади // Правова держава – Вип. №7.-1996.-С. 20-29.
  3.  Агешин Ю.А. К вопросу о противоречии между нормами права и морали // Правоведение. - 1971. - №2.
  4.  Азаркин Н.М. Монтескье . - М., 1988.
  5.  Афанасьєв К. Що до змісту категорії законодавства України // Право України. - 2009.- №11. - С.124-126.
  6.   Бабкін В.Ф. Державна влада і політична організація // Правова держава. Вип.№7. –1996.- С.193-199.
  7.  Байтин М.И. Сущность права.- М., 2006.
  8.  Беляневич О. Дія закону за колом осіб // Право України. - 2009.- №8. - С.79-81.
  9.  Бердяев Н. Философия неравенства. - М., 1990.
  10.  Борденюк В. Теоретичні аспекти співвідношення актів державного управління та актів органів місцевого самоврядування // Право України.-2004.-№11.-С.16.
  11.  Венгеров А. Теория государства и права, ч. 1 ,с.21-48.
  12.  Гегель Г. Философия права. - М., 199О.
  13.  Дюрягин И.Я. Применение норм советского права. - Свердловск, 1973.
  14.  Кампо. В. Українські реформи: політика і право. - К.,1995.
  15.  Керимов Д.А. Философские основания политико-правовых исследований. - М.: Мысль,1986.
  16.  Ковальчук В. Взаємодія громадянського суспільства та державної влади // Право України. - 2009.- №6. - С.90-93.
  17.  Кравець В.М. Поняття права: багатоманітність визначення та єдність сутності / Науковий вісник НАВСУ – 2005.-№2.-С.24-30.
  18.  Леваневский В.А. Моделирование в социально-правовых   исследованиях. - М.: 1986.
  19.  Липецький С. Методологічні засади осмислення місця і ролі державного режиму в структурі державного ладу України // Право України. - 2000. -  №6. - С.19-22.
  20.  Пендюра М.М. Теорія держави і права. - К.: ТЕКСТ, 2008. - 192 с.
  21.  Петров В.С. Сущность, содержание и формы государства. - Л., 1971.  Політологія посткомунізму. - К. 1995.
  22.  Погорілко В.Ф. Конституційні основи державного ладу України // Правова держава – Вип. №7.-1996.-С.3-19.
  23.  Прокопенко О.Г. Функції сучасної держави: загальнотеоретична характеристика // Держава и право. Вип. №15. - 2002. - С. 41 - 48.
  24.  Рабинович П. Пріоритетна функція загальнотеоретичного                                   праводержавознавства // Право України. - 2010.- №1. - С.25-31.
  25.  Сиренко В.Ф. Интересы - власть - управление. - К., 1991.
  26.  Телешун С. Поняття державного устрою України: проблеми теорії і практики // Право України.-2000.-№6.-С.14-18.
  27.  Чиркин В.Е. Разделение властей: социальные и юридические аспекты // Советское господарство и право. -1990. -№8.
  28.  Шаповал В. Вищі органи сучасної держави. Порівняльний аналіз. - К., 1995.
  29.  Нерсесянц В.С. Юриспруденция. – М., 1998.

ТЕМА 7. Поняття, походження та сутність права. Типи  праворозуміння

                                                                              

       /Семінарське заняття – 4 год./

/Самостійна робота – 2 год./

План

  1.  Поняття, ознаки та походження права.
  2.   Етапи формування права.
  3.  Ознаки та основні юридичні джерела формування права у різних народів світу.
  4.  Сутність та принципи права
  5.  Функції права.
  6.  Співвідношення права і закону.
  7.  Сучасні концепції праворозуміння.

Реферати

  1.  Характеристика основних типів праворозуміння.
  2.  Передумови виникнення та етапи формування права.
  3.  Типологія права: цивілізаційний та інформаційний підходи.
  4.  Право і мораль.
  5.  Вплив економічних чинників на формування і функціонування права.
  6.  Основні школи та напрями розвитку права.
  7.  Приватне та публічне право України.

Основні терміни та поняття

Право, праворозуміння, ознаки права, нормативність, формальне значення права, системність права, сутність права, класовій підхід до сутності права, загально соціальний підхід до сутності права, об’єктивне право, суб’єктивне право, закон, концепція природного права, позитивізм, історична школа права, реалістична школа права, соціологічна школа права, психологічна школа права, нормативістська теорія права, марксистська теорія права, принципи права, загально правові, міжгалузеві, галузеві принципи права, функції права, класифікація функцій права.

Література:

  1.  Берцов І. О. Проблемні питання українського парламентаризму  / І. О. Берцов // Право і наука в сучасних умовах державотворення : зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми : Університетська книга, 2009. – С. 114−117.
  2.  Біба О. А. Аналіз концептуальних підходів до поняття „флома державного устрою” / О. А. Біба // Правова держава. – К., 2007. – Вип. 18. – С. 498−504.
  3.  Біба О. А.  Класифікація форм державного устрою в сучасній юридичній науці / О. А. Біба // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького,  2007. − Вип. 37. − С.71−79.
  4.  Боброва К. Н. Юридическая природа и сущность формы государства / К. Н. Боброва // Вестник Московского университета МВД России.− 2006. − № 2. − С. 23−26.
  5.  Бондаренко І. В. Окремі теоретичні аспекти вдосконалення державного устрою України / І.  В. Бондаренко, І. Л. Машковська // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика). – Київ : МНДЦ, 2009.− № 20.− С.163−177.
  6.  Бостан С. К. Форма правління сучасної держави: проблеми історії, теорії, практики : монографія / С. К. Бостан. – Запоріжжя : Дике поле, 2005. – 539 с.
  7.  Власов В. И. Понятие "режим" в государствоведческой и политической науках / В. И. Власов  // Философия права. − 2003.− № 1.− С. 83−86.
  8.  Гдиченський Б. Державний устрій України: політико-історичний аспект / Богдан Гдиченський. – Чернівці : Рута, 2007. – 167 с.
  9.  Георгіца А. Парламентарна форма державного правління: особливості та видові ознаки / А. Георгіца  // Право України. − 2009.− № 10.− С. 67−72.
  10.  Гетьман  А. Б. Конституційно-правові основи адміністративно-територіального устрою України / А. Б. Гетьман   // Держава і право.− Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 40.−    С. 175−181.
  11.  Гребенников В. В. Развитие республиканской формы правления на постсоциалистическом пространстве / В. В. Гребенников, Ю. А. Джитриев // Государство и право. − 2006. − № 7. − С. 5−14.
  12.  Демократія і федералізм // Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. − 2000. − № 3. − С. 52−56.
  13.  Дроботова Т. Інститути народовладдя і забезпечення демократизму державно-правового режиму сучасної України / Т. Дроботова // Юридична Україна. – 2010. − № 3. – С. 39−49.
  14.  Дроботова Т.  Правові ознаки демократичного державно-павового режиму: актуальні питання систематизації / Т. Дроботова  // Юридична Україна. − 2010. − № 1.− С. 34−41.
  15.  Карапетян М. К вопросу о „моделях” федерализма / М. Карапетян // Государство и право. – 1996. − № 12. – С. 53−66.
  16.  Колодій А. До питання про політичний режим в Україні / А. Колодій // Сучасність. – 1999. − № 7. – С. 84−97.
  17.  Копєйчиков В. Державний устрій. Забезпечити баланс інтересів / В. Копєйчиков, В. Селіванов // Віче. – 1994. − № 7. – С. 33−43.
  18.  Левіна Ю. Демократія як форма політичного режиму / Ю. Левіна // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2006. − № 3. − С. 244−249.
  19.  Мартинюк Р.  Проблеми легімітації змішаної форми правління в сучасній Україні / Р. Мартинюк // Вибори та демократія. − Київ, 2009. − № 1. −              С. 52−58.
  20.  Орзіх М.  Президентська республіка − різновид республіканської форми правління / М. Орзіх  // Право України. − 2009. − № 10.− С. 72−78.
  21.  Петришин О.  Змішана республіканська форма державного правління: питання теорії і практики/ О. Петришин, С. Серьогіна // Право України.− 2009. − № 10. − С. 57−61.
  22.  Пістоляка Д. М. Форма державного правління / Д. М. Пістоляка // Право і наука в сучасних умовах державотворення : зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми : Університетська книга, 2009. – С. 103−106.
  23.  Святоцький О.  Питання пошуку оптимальної моделі форми державного правління: особливості та видові ознаки / Святоцький О.  // Право України.− 2009. − № 10. − С.67−72.
  24.  Супруненко  В. І. Форма державного устрою (загальна характеристика) /       В. І. Супруненко // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 28. − С. 142−149.
  25.  Телешун С. Поняття держа вного устрою України: проблеми теорії і практик / С. Телешун // Право України. – 2000. −  № 6. – С. 14−19.
  26.  Теорія держави і права. Академічний курс : [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 5: Форми держави / Н. М. Пархоменко. – С. 124−145.
  27.  Терещук М. М.  Різновиди республікапнської форми правління: поріняльна характеристика / М. М.Терещук  // Держава і право.− Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2006. − Вип. 33. − С.72−78.
  28.  Чушенко В.  Форма державного правління в теорії та практиці українського державотворення / В. Чушенко  // Право України. − 2009.− № 10. − С. 78−83.
  29.  Шаповал В. Форма держави в конституційному праві / В. Шаповал  // Вісник Конституційного Суду України.− 2003. − № 3. − С. 65−81.
  30.  Юрченко Ю В. Форма держави / Ю. В. Юрченко // Юридична наука та правоохоронна діяльність : матеріали міжвуз. наук.-практ. конф курсантів і студ. (травень, 2000 р.). – Дніпропетровськ, 2000. – Вип. 1. – С. 97−101.

ТЕМА 8. Правова культура, правова свідомість та їх вплив на формування права та громадянське суспільство

                                                                                        /Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 2 год./

План

  1.  Поняття та структура правосвідомості.
  2.  Класифікація форм правосвідомості та характеристика її функцій
  3.  Правова культура: поняття та види.
  4.  Правове виховання та форми його здійснення.
  5.  Вплив правової культури та правової свідомості на формування права та громадянське суспільство.

Реферати

  1.  Професійна правосвідомість і культура в діяльності працівників правоохоронних органів.
  2.  Місце парвовї свідомості в структурі правової культури.
  3.  Форми і методи правового виховання.
  4.  Вплив правової культури та правової свідомості на формування права та громадянське суспільство.

Основні терміни та поняття

Культура, свідомість, правова культура, правова свідомість, поняття правової свідомості, структура правової свідомості, форми правосвідомості, класифікація форм правосвідомості, функції правосвідомості, понятя правової культури, види правової культури, виховання, правове виховання, співвідношення правовї культури та правового виховання, значення правової культури для розвитку громадянського суспільства, правовий нігілізм.

Література:

  1.  Атоян О. Н. Правосознание как потребность социума:многослойность феномена / О. Н. Атоян // Философия права. − 2004. − № 2. − С. 80−84.
  2.  Бова А. А. Правосвідомість:структура, функції, вплив засобів масової інформації / А. А. Бова // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією : міжвід. наук. збірник. − Київ, 2001. − Т. 24. − С. 107−123.
  3.  Васькович Й.  Правосвідомість та її вплив на менталітет українського народу / Й. Васькович Й. // Право України. − 1998. − № 6. − С. 108−111.
  4.  Волковицька Н. Поняття правової свідомості та її структури: теоретичні і методологічні проблеми дослідження / Н. Волковицька // Юридична Україна. − 2010. − № 2. − С. 28−35.
  5.  Герасіна Л. М. Значення правосвідомості для подолання девіантної поведінки / Л. М. Герасіна // Державотворення та правотворення в Україні: проблеми та перспективи : матеріали Першої звітної наук. конф., 2 берез. 2007 р. – Львів : Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2007. – С. 24−26.
  6.  Герасіна Л. М. Правосвідомість і культура політичного вибору громадян: структурно-ціннісні зв’язки  / Л. М. Герасіна // Правова культура і громадянське суспільство в Україні: стан і перспективи розвитку : матеріали міжнар. наук. конф., м. Харків, 2 жовт. 2007 р. – Х. : Право, 2007. – С. 14−18.
  7.  Голосніченко І. Правосвідомість і правова культура у розбудові Української держави / І. Голосніченко // Право України. − 2005. − № 4. − С. 24−26.
  8.  Данильян О. Проблема оцінки реального стану правосвідомості і правової культури у транзитних умовах  / О. Данильян // Вісник Академії правових наук. – Х., 2008. − № 4. – С. 57−69.
  9.  Дмитрієнко Ю. М. Національна правосвідомість у структурі етновідносин (за сторінками зарубіжних досліджень) / Ю. М. Дмитрієнко // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 42. − С. 20−27.
  10.  Дмитрієнко Ю. М. Сучасна академічна думка про правосвідомість / Ю. М. Дмитрієнко // Право і безпека. − 2006. − № 5−2. − С. 15−21.
  11.  Жданов І. О. Правосвідомість: основні структурні елементи / І. О. Жданов // Держава і право. – Київ :  Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 68−74.
  12.  Журавель Н. О. Особливості формування правосвідомості курсантів вищих навчальних закладів системи МВС / Н. О. Журавель  // Науковий вісник Дніпропетровської юридичної академії МВС. − Дніпропетровськ, 2002. − № 2. − С. 263−271.
  13.  Калиновський Ю. Ю. Правосвідомість українського суспільства: ґенеза та сучасність / Ю. Ю. Калиновський. − Х. : Право, 2008. – 288 с.
  14.  Клімова Г. П. Поняття та структура правосвідомості: соціологічний аспект аналізу / Г. П. Клімова // Правова культура і громадянське суспільство в Україні: стан і перспективи розвитку : матеріали міжнар. наук. конф.,  м. Харків, 2 жовт. 2007 р. – Х. : Право, 2007. – С. 80−83.
  15.  Конох М. Правова свідомість і правова культура студентської молоді у дзеркалі громадської думки / М. Конох, А. Хрідочкін // Право України. − 2006. − № 3. − С. 82−86.
  16.  Коробка В. М. Сучасні процеси формування правосвідомості підлітків /        В. М. Коробка // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. – Донецьк : Донецький ін.-т внутр. справ, 2005. − № 2. − С. 54−60.
  17.  Макарова О. В. Низька правосвідомість і правова культура молоді як віддзеркалення недоліків сімейного та шкільного виховання / О. В. Макарова // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2009. − Вип. 43. − С. 139−144.
  18.  Максимов С. И. Правосознание:философско-правовое осмысление / С. И. Максимов // Проблеми законності. – Харків : Нац. юрид. акад. ім. Я. Мудрого, 2002. − Вип. 52. − С. 148−156.
  19.  Омельчук І. А.Правосвідомість молоді в сучасних умовах:порівняльний аспект / І. А. Омельчук // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. − Хмельницький, 2003. − № 3−4. − С. 41−46.
  20.  Певцова Е. А. Формирование правового сознания школьной молодежи:состояние, проблемы и перспективы / Е. А. Певцова // Государство и право. − 2005. − № 4. − С. 28−37.
  21.  Пересыпкин А. С. Некоторые аспекты исследования конституционного правосознания / А. С. Пересыпкин // Государство и право. − 2005. − № 1. − С. 92−97.
  22.  Похватюк П. Перспективи зміцнення правової свідомості в Україні /             П. Похватюк  // Проблеми боротьби з корупцією та організованою злочинністю : міжвід. наук. зб. – Київ : НДІ „Пробл. людини”, 1998. − Т.7. − С. 606−608.
  23.  Почтовий М. Про співвідношення понять "правова свідомість" та "правова культура" / М. Почтовий // Юридична Україна. − 2009. − № 11−12. − С. 17−21.
  24.  Правосвідомість і правова культура як базові чинники державотворчого процесу в Україні. – Х. : Право, 2009. – 351 с.
  25.  Скакун О. Ф. Правосознание  как  компонент  правовой системы / О. Ф. Скакун // Правова культура і громадянське суспільство в Україні: стан і перспективи розвитку : матеріали міжнар. наук. конф., м. Харків, 2 жовт. 2007 р. – Х. : Право, 2007. – С. 34−39.
  26.  Тацій В. Конституція України  і  правосвідомість  юристів / В. Тацій, Ю. Тодика // Вісник Академії правових наук. − Харків, 1998. − Вип. 4(15). − С. 44−54.
  27.  Тимошенко В. Визначальні фактори правової свідомості / В. Тимошенко  // Право України. − 2008. − № 6. − С. 41−47.
  28.  Цимбалюк М. Онтологічний аспект дослідження права і правосвідомості / М. Цимбалюк // Право України. − 2007. − № 2. − С. 31−35.
  29.  Цимбалюк М. Функції правосвідомості та їх онтологічна інтерпретація /   М. Цимбалюк // Право України. − 2006. − № 11. − С. 31−35.
  30.  Штанько А.О. Правосвідомість та її роль у формуванні правової поведінки / А. О. Штанько // Держава і право. – Київ : Ін-т  держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2009. − Вип. 43. − С. 144−153.
  31.  Юрашевич Н. М. Эволюция понятия правового сознания / Н. М. Юрашевич // Изв. вузов. Правоведение. − 2004. − № 2. − С. 165−182.

Модульний контроль


11. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ДО ЗМІСТОВИХ МОДУЛІВ

Модуль 1

До теми 1:

Рівень “А”:

  1.  Що таке наука?
  2.  Що означає предмет дослідження ТДП?
  3.  Що означає метод та категорія науки?
  4.  Назвіть функції ТДП.
  5.  Дайте визначення суспільства у вузькому і широкому значенні.
  6.  Назвіть складові частини суспільства.

Рівень “Б”:

  1.  Якою наукою є теорія держави і права з погляду використання практичних результатів?
  2.  Вкажіть на відмінність між доктринальними та легальними визначеннями.
  3.  Розкрийте відмінність нормативно та індивідуального регулювання.

Рівень“В”:

  1.   Проблеми методології ТДП в умовах політичного та ідеологічного плюралізму.

До теми 2:

Рівень “А”:

1. Суспільство це –

а) суверенна політико-територіальна організація суспільства, що володіє владою, яка здійснюється державним апаратом на основі юридичних норм, що забезпечують захист і узгодження суспільних, групових, індивідуальних інтересів і використовує, у разі потреби, легальний примус;

б) система взаємодії людей, які пов'язані між собою інтересами у сфері виробництва, обміну, використання життєвих благ і встановлюють межі поведінки в суспільних інтересах за допомогою соціальних норм (у тому числі юридичних);

в) система взаємодії в межах права вільних і рівноправних громадян держави, їх об'єднань, що добровільно сформувались і перебувають у відносинах конкуренції й солідарності, поза безпосереднім втручанням держави, покликаної створювати умови для їх вільного розвитку;

г) система взаємодії людей, які пов'язані між собою інтересами у сфері виробництва, обміну, використання життєвих благ і встановлюють межі поведінки в суспільних інтересах за допомогою соціальних норм (у тому числі юридичних).

2. Що визначається як правило поведінки, яке склалось внаслідок фактичного його застосування протягом тривалого часу?

а) право;

б)звичай;

в) мораль.

3. В якому суспільстві відносини між людьми регулюють «мононорми»?

а) рабовласницькому;

б) феодальному;

в) первісному.

4. Які ознаки притаманні нормативній регуляції первісного суспільства?

а) перевага заборон; неподільність прав та обов'язків;

б) відсутність механізму примусу відокремленого від суспільства, який забезпечує виконання норм;

в) все перераховане + основна форма – звичай.

Рівень “Б”:

  1.  Що означає громадянське суспільство?
  2.  Чи здійснюють взаємовплив одне на одне держава та громадянське суспільство?

Рівень“В”:

  1.  Окресліть етапи розвитку громадянського суспільства в Україні?
  2.  Охарактеризуйте ознаки громадянського суспільства?

До теми 3:

Рівень “А”:

  1.  Що таке держава та які ознаки в ній виділяють?
  2.  Що таке публічність?
  3.  Що таке територіальна організація?
  4.  Що означає суверенітет та яким він може бути?
  5.  Які способи виникнення держави знає людство?
  6.  Дайте визначення та назвіть основні елементи політичної системи.

Рівень “Б”:

  1.  Що означає суверенітет та яким він може бути?
  2.  Розкрийте спільні та відмінні риси між такими категоріями як: громадська організація, політична партія і політичний рух.

Рівень“В”:

  1.  Політична система суспільства за законодавством України.

До теми 4:

Рівень “А”:

  1.  Що таке функції держави та завдання?
  2.  Які існують класифікації функцій держави?
  3.  Які можна виділити критерії для класифікації функцій держави?

Рівень “Б”:

  1.  Які завдання держави належать до стратегічних, а які до тактичних?
  2.  Куди спрямовані і що забезпечують внутрішні та зовнішні функції держави?

Рівень“В”:

6. Розкрийте основні форми і методи забезпечення функцій держави.  

До теми 5:

Рівень “А”:

1. Що таке механізм держави?

2. Дайте визначення державних підприємств, установ та організацій.

3. Що таке апарат держави?

4. Що таке представницькі органи держави?

Рівень “Б”:

5. Що належить до органів управління та примусу і яка між ними існує відмінність?

Рівень“В”:

6. Розкрийте роль державного апарату в здійснені функцій держави.

7. Вкажіть, яке значення має інститут державного службовця в розбудові правової держави?

До теми 6:

Рівень “А”:

  1.  Дайте визначення форми держави та її складових (форми правління, форми державно-територіального устрою та політичного (державного) режиму).
  2.  Що таке автономія?
  3.  Які існують форми правління?
  4.  Які існують види держав за  формою державно-територіального устрою?
  5.  Що таке міждержавні об’єднання?
  6.  Що таке монархія та які ви знаєте види монархії?

Рівень “Б”:

  1.  Що таке імперія та які існують класифікації імперій?
  2.  Яка відмінність між унітарною, простою унітарною та складною унітарною державою?
  3.  Що таке федерація, які існують класифікації федерацій та які принципи притаманні федераціям?

Рівень“В”:

  1.  Що належить до державоподібних та міждержавних об’єднань?
  2.  Що таке конфедерація та які сучасні конфедерації ви можете назвати?

До теми 7:

Рівень “А”:

  1.  Які існують шляхи утворення права?
  2.  Додайте визначення “права” та перерахуйте ознаки права.
  3.  Що означає загальнообов’язковість права?
  4.  Назвіть принципи права.
  5.  Дайте визначення функцій права та перерахуйте їх види.
  6.  Як ви розумієте “системність права”?

Рівень “Б”:

  1.  Яким чином співвідносяться право в об’єктивному та суб’єктивному розумінні?
  2.  Які існують правові аксіоми?
  3.  Які існують школи утворення права?

Рівень“В”:

  1.  Яке значення відіграють принципи права для юридичної практики?
  2.  Чи погоджуєтесь ви з твердженням, що право – цінність сучасної цивілізації? Обґрунтуйте свою думку.

Рівень “Г”:

  1.  Яким шляхом досягти високого рівня правової культури у сіспільстві?
  2.  Визначте поняття “правової свідомості” та перерахуйте її ознаки.
  3.  Що означає правовий нігілізм?
  4.  Дайте визначення правової культури.

Рівень “Д”:

  1.  Яким чином співвідносяться правова культура та правова свідомість?
  2.  Які впливає правова культура на формування права?

Рівень“Є”:

  1.  Яке значення відіграють правова культура та правова свідомість для юридичної практики?
  2.  Чи погоджуєтесь ви з твердженням, що висока правова свідомість дорівнює високій моральній свідомості? Обґрунтуйте свою думку.

До теми 8:

Рівень “А”:

  1.  Які існують види свідомості?
  2.  Роль правової свідомості в системі суспільної свідомості.
  3.  Розкрийте структуру правової свідомості?
  4.  Дайте визначення правової свідомості?
  5.  Розкрийте особливості ідеологічних і психологічних елементів правової свідомості.
  6.  Вплив правової свідомості на формування та реалізацію права.

Рівень “Б”:

  1.  Розкрийте місце правової свідомості в структурі праововї культури.
  2.  Дайте визначення правової культури?
  3.  Взаємозв'язок правової свідомості та правової культури.

Рівень“В”:

  1.  Розкрийте структуру правової культури?
  2.  Особливості групової правосвідомості та правової культури.
  3.  Охарактеризуйте професійну правову культуру та правову свідомість.
  4.  Назвіть основні показника правової культури?
  5.  Розкрийте особливості правової психології та правової ідеології правової культури.

Рівень“Г”:

  1.  Що включає в себе поняття правової культури?
  2.  Дайте визначення правовому вихованню?
  3.  Розкрийте основні цілі правового виховання?
  4.  Охарактеризуйте основні форми правового виховання?
  5.  Назвіть та охарактеризуйте основні суб’єкти правовиховної роботи?
  6.  Вплив правової культури на формування права.
  7.  Правова культура та функціонування держави.


12. ТЕМАТИЧНІ НАПРЯМКИ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

  1.  Наука теорії держави і права – історія та сучасність.
  2.  Місце теорії держави і права в системі  юридичних наук.
  3.  Значимість філософсько-антропологічного  підходу до права.
  4.  Синергетичний  метод в правознавстві.
  5.  Значення ТДП для формування сучасного правознавця.
  6.  Взаємозв’язок  громадянського суспільства та правової держави.
  7.  Історичні типи держави.
  8.  Різноманітність поглядів на поняття “держава”.
  9.  Держава та особа - взаємозалежні категорії.
  10.  Громадянське суспільство: структура, зміст та проблеми формування в сучасній Україні.
  11.  Основні ідеї правової держави та тенденції її розвитку в Україні.
  12.  Форми і методи здійснення функцій держави.
  13.  Взаємозв’язок завдань та функцій держави.
  14.  Класифікація функцій держави на види та критерії такої класифікації.
  15.  Внутрішні та зовнішні функції Української держави.
  16.  Співвідношення функцій держави та функцій органів держави.
  17.  Механізм держави як система державних організацій.
  18.  Принцип розподілу влади та його історичні витоки.
  19.  Співвідношення форми та механізму держави.
  20.  Органи державної влади України.
  21.  Критерії диференціації органів держави.
  22.  Принцип демократизму як засада діяльності  державного механізму.
  23.  Особливості елементів форми української держави.
  24.  Співвідношення типу та форми держави.
  25.  Сучасні держави з монархічною формою правління та їх статус на міжнародній арені.
  26.  Територіальна та національна федерація: спільні та відмінні риси.
  27.  Сутність, основні риси та принципи демократії.
  28.  Авторитарний політичний режим. Відмінність авторитарного режиму від тоталітарного.
  29.  Характеристика основних типів праворозуміння.
  30.  Передумови виникнення та етапи формування права.
  31.  Типологія права: цивілізаційний та інформаційний підходи.
  32.  Право і мораль.
  33.  Вплив економічних чинників на формування і функціонування права.
  34.  Основні школи та напрями розвитку права.
  35.  Приватне та публічне право України.
  36.  Співвідношення системи права і системи законодавства.
  37.  Основні галузі права України.
  38.  Критерії побудови системи законодавства.
  39.  Основні засоби забезпечення верховенства закону в державному та суспільному житті.
  40.  Система права і система законодавства України: тенденції в сучасних умовах.
  41.  Систематизація законодавства та його значення.
  42.  Співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права.
  43.  Співвідношення норм права та норм моралі.
  44.  Види соціальних норм та місце у них норми права.
  45.  Правові норми та норми моралі: єдність, відмінність, взаємодія, суперечності.
  46.  Сутність норми права та її місце у системі права.
  47.  Форми викладу правових норм у статтях нормативно правових актів.
  48.  Структура (елементи) правової норми: види гіпотез, диспозицій, санкцій.
  49.  Класифікація норм права.
  50.  Правоутворення (законотворчість) та правотворчість, співвідношення між цими категоріями.
  51.  Правовий звичай як джерело права в Україні: історія і сучасність.
  52.  Правотворчий процес: суб’єкти, стадії, юридична техніка.
  53.  Нормативно-правовий акт як джерело права романо-германської правової сім’ї.
  54.  Дія нормативно-правових актів (у часі, просторі та по колу осіб).
  55.  Загальна характеристика основних джерел права.
  56.  Роль міжнародних договорів у врегулюванні взаємовідносин між державами.


13. ПРИБЛИЗНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

  1.  Зміст сучасного правового мислення та його  актуальність  в контесті  розбудови Української державності.
  2.  Предмет теорії держави і права.
  3.  Методологія  теорії держави і права.
  4.  Функції теорії держави і права. Місце і значимість теоретико-правового знання в контексті сучасного правознавства.
  5.  Гуманістичний вимір права. Право в контексті ціннісно-нормативного континууму суспільства.
  6.  Поняття, принципи та функції права в контесті основних типів праворозуміння: легістського та юридичного (юснатуралістичного)
  7.  Поняття і сутність права як соціокульурного феномену.
  8.  Загальне поняття та ознаки держави.
  9.  Влада та її види. Особливості державної влади.
  10.  Суверенітет держави, його співвідношення з суверенітетом нації, народу.
  11.  Поняття і сутність держави соціально-демократичної орієнтації.
  12.  Основні ознаки держави за чинною Конституцією України.
  13.  Причини виникнення держави. Особливості її виникнення у різних народів світу.
  14.  Закономірності виникнення держави.
  15.  Держава і громадянське суспільство.
  16.  Загальна характеристика громадянського суспільства.
  17.  Сучасні теорії виникнення держави.
  18.  Ознаки, які відрізняють державу від інших організацій у суспільстві.
  19.  Ознаки, які відрізняють державну владу від влади первісного соціально однорідного суспільства.
  20.  Поняття правової держави та її ознаки.
  21.  Внутрішні функції держави.
  22.  Зовнішні функції держави.
  23.  Загальне поняття та елементи форми держави.
  24.  Форма Української держави за Конституцією України.
  25.  Поняття державного правління. Види форм правління сучасних держав.
  26.  Основні юридичні властивості республіки та монархії.
  27.  Порівняльний аналіз парламентської, президентської та парламентсько-президентської республік.
  28.  Поняття державного устрою, види устрою сучасних держав.
  29.  Основні ознаки федерації.
  30.  Порівняльний аналіз унітарної, федеративної та конфедеративної держави.
  31.  Поняття державного (політичного) режиму. Види державних режимів.
  32.  Основні ознаки демократичного та антидемократичного режимів.
  33.  Механізм держави та його структура.
  34.  Загальна характеристика апарату держави.
  35.  Принципи формування та діяльності апарату держави.
  36.  Поняття та структура політичної системи суспільства.
  37.  Елементи політичної системи України.
  38.   Громадські об’єднання в політичній системі суспільства.
  39.  Політичні партії (поняття і види).
  40.  Взаємозв’язок держави і права.
  41.  Поняття та ознаки державного суверенітету.
  42.  Органи державної законодавчої влади в Україні.
  43.  Органи державної виконавчої влади в Україні.
  44.  Судові органи в Україні.
  45.  Функції держави (поняття та види).
  46.  Методи здійснення функцій держави та напрямки державної діяльності.
  47.  Сутність загально дозвільних принципів права.
  48.  Теорія позитивного та природного права.
  49.   Поняття і ознаки права.
  50.  причини виникнення права.
  51.  Поняття права в суб’єктивному та об’єктивному значеннях.
  52.  Принципи права: поняття, різновиди та їх роль у правовому регулюванні суспільних відносин.
  53.  Верховенство права і закону.
  54.  Зв'язок права з іншими соціальними явищами (мораль, справедливість, релігія тощо).
  55.  Поняття і види соціальних норм.
  56.  Юридична природа норм права в контексті основних типів праворозуміння: легістського та юридичного. Правова та неправова норма.
  57.  Співвідношення правових та корпоративних норм.
  58.  Поняття і загальні ознаки норм права.
  59.  Структура норми права.
  60.  Класифікація норм права. Загальна характеристика їх видів.
  61.  Співвідношення норм права і статті нормативно-правового акту.
  62.  Система законодавства України: поняття і структура.
  63.   Поняття галузі права і інституту права, їх види.
  64.  система права і система законодавства в їх співвідношенні.
  65.  Юридична природа нормативно-правового акту в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського та юридичного.
  66.  Правова система: поняття, склад, фактори формування і розвитку.
  67.  Поняття правотворчості та її співвідношення з процесом правоуворення.
  68.   Функції і принципи правотворчості.
  69.  Види і форми правотворчості.
  70.  Стадії правотворчості.
  71.  Систематизація нормативно-правових актів (поняття, необхідність, значення, способи).
  72.  Сутність інкорпорації нормативно-правових актів.
  73.  Поняття кодифікації нормативно-правових актів.
  74.  Поняття нормативно-правового акта та його відмінність від акту застосування норм права.
  75.  Чинність нормативно-правових актів у просторі та щодо кола осіб.
  76.  Чинність нормативно-правових актів у часі.
  77.  Закони: поняття, основні властивості і види.

На ІІ-й семестр

14.  ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

Змістовний модуль 2

ТЕМА 9. Система права і система законодавства

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Поняття системи права, її структурні елементи.
  2.  Система законодавства та її співвідношення з системою права.
  3.  Галузі та інститути права. Система права і правова система.
  4.  Систематизація законодавства. Інкорпорація, кодифікація, консолідація.
  5.  Облік нормативно-правових актів та його форми.
  6.  Система права сучасної України: проблемні аспекти.

Реферати

  1.  Співвідношення системи права і системи законодавства.
  2.  Основні галузі права України.
  3.  Критерії побудови системи законодавства.
  4.  Основні засоби забезпечення верховенства закону в державному та суспільному житті.
  5.  Система права і система законодавства України: тенденції в сучасних умовах.
  6.  Систематизація законодавства та його значення.
  7.  Співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права.

Основні терміни та поняття

Система права, природне та позитивне право, приватне та публічне право, звичаєве право, прицедентне право, договірне право, корпоративне право, кодифіковане право, статутне право, декларативне право, право законів, матеріальне та процесуальне право, правова норма, інститут права, галузь права, підгалузь права, правове регулювання, метод правового регулювання, імперативний та диспозитивний методи, заохочувальний, рекомендаційний метод, типи правового регулювання, внутрішньодержавне право, міжнародне право, правова система, система законодавства, верховенство закону, горизонтальна (галузева) будівля системи законодавства, вертикальна (ієрархічна) будівля системи законодавства, федеративна будівля системи законодавства, інкорпорація, консолідація, кодифікація.

Література: 

[1;2;3;4;6;7;11;13;14;31;38;40;41;45;48;48;50;52; 89;101;102;105;124;134]

ТЕМА 10. Норми права та інші соціальні норми

                                                                             /Семінарське заняття – 2 год./

/Практичне заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 2 год./

План

  1.  Соціальні норми: поняття і види.
  2.  Місце норм права в системі соціальних норм.
  3.  Юридична природа норм права в контексті основних типів праворозуміння: легістського та юридичного. Правова та неправова норма.
  4.  Структура правової норми.
  5.  Співвідношення правової норми та статті нормативно-правового акту.
  6.  Проблема якості та ефективності норм права.

Реферати

  1.  Співвідношення норм права та норм моралі.
  2.  Види соціальних норм та місце у них норми права.
  3.  Правові норми та норми моралі: єдність, відмінність, взаємодія, суперечності.
  4.  Сутність норми права та її місце у системі права.
  5.  Форми викладу правових норм у статтях нормативно правових актів.
  6.  Структура (елементи) правової норми: види гіпотез, диспозицій, санкцій.
  7.  Класифікація норм права.

План практичного заняття

  1.  Проаналізувати зміст статей КК України та визначити в кожній із статей структурні елементи норми права.
  2.  На підставі аналізу виділити декларативні норми, норми-принципи, а  також норми дефініції.
  3.  Знайти в тексті кодексу норми з прямим, посилковим та казуїстичним способами викладення.
  4.  Аналогічну роботу здійснити з нормами Кодексу про адмінпорушення та Цивільного кодексу.

Основні терміни та поняття

Соціальні норми, норми моралі, звичаї, традиції, корпоративні норми, релігійні, технічні норми, норма права, структура (елементи) норми права, гіпотеза, диспозиція, санкція, статті нормативно-правового акту, ефективність норм права.

Література: [1;2;3;4;6;7;11;25;40;48;53;57;59;60;66;69;70;73;74;77;84;85;157;97;99;131;138;

140;158;162;172;182]

ТЕМА 11. Правотворчість

                                                                                        /Семінарське заняття – 2 год./

/Практичне заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

План

  1.  Поняття та загальна характеристика правоутворення.
  2.  Поняття, види та принципи правотворчості, суб’єкти правотворчості. Правотворчість та законотворчість.
  3.  Поняття і стадії правотворчого (законотворчого) процесу.
  4.  Юридична конструкція: поняття та функції.
  5.   Правові та науково-теоретичні засади  правотворчості. Проблема якості законодавства.
  6.  Поняття форми права та їх різновиди. Джерела права.
  7.  Юридична природа нормативно-правового акту в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського та юридичного.
  8.  Поняття юридичної техніки. Основні прийоми та способи творення правових актів.

Реферати

  1.  Правоутворення (законотворчість) та правотворчість, співвідношення між цими категоріями.
  2.  Правовий звичай як джерело права в Україні: історія і сучасність.
  3.  Правотворчий процес: суб’єкти, стадії, юридична техніка.
  4.  Нормативно-правовий акт як джерело права романо-германської правової сімї.
  5.  Дія нормативно-правових актів (у часі, просторі та по колу осіб).
  6.  Загальна характеристика основних джерел права.
  7.  Роль міжнародних договорів у врегулюванні взаємовідносин між державами.

План практичного заняття

  1.  Проаналізувати зміст статей ЦК та КК України та визначити в кожному із кодексів особливості структурної побудови.
  2.  На підставі аналізу за зазначених кодексів виділити декларативні норми, норми-принципи, а  також норми дефініції.
  3.  На підставі аналізу законодавчих актів, які розміщені в газеті «Голос України» та в «Бюлетні Верховної Ради України» визначити термін набуття чинності законодавчих актів, припинення їх дії та поширення в просторі і колом осіб.
  4.  На підставі аналізу законодавчих актів розкрити особливості юридичної техніки цих актів.
  5.  Знайти в тексті вищезазначених законодавчих актів норми з прямим, посилковим та казуїстичним способами викладення.
  6.  На підставі аналізу міжнародно-правових актів відшукати в текстах національних законів міжнародні норми, які імплентовані в тексти національних законодавчих актів.

Основні терміни та поняття

Правоутворення, правотворчість, нормотворчість, принципи правотворчості, стадії правотворчості, суб’єкти правотворчості, юридична техніка, форми (джерела) права, нормативно-правовий акт, правовий звичай, судовий  (адміністративний) прецедент, нормативний договір, закон, підзаконні акти, індивідуальний правовий акт, дія нормативно правових актів.

Література: [1;2;4;6;7;11;14;25;40;48;53;57;59;60;66;69;70;73;74;77;84;85;157;97;99;131;

138;140;158;162; 172;182]

Модульний контроль

Змістовий модуль 3

ТЕМА  12. Проблеми реалізації  права

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові терміни та поняття до теми: реалізація права, реалізація норм права, форми реалізації права, форми реалізації норм права, дотримання, виконання, використання, механізм реалізації норм права, принципи реалізації норм права, принцип законності, принцип обґрунтованості, принцип доцільності, правозастосування, правозастосовча діяльність, правозастосовчий процес, правозастосовчий акт, вимоги правильного правозастосування, обґрунтованість правозастосування, законність правозастосування, доцільність правозастосування, справедливість правозастосування, функції правозастосування.

Семінарське заняття з теми  12

План

  1.  Поняття  реалізації права та форм реалізації права з позицій основних типів праворозуміння: нормативістського (легістського) та юридичного (юснатуралістичного).
  2.  Поняття та основні форми реалізації норм права: дотримання, виконання, використання.
  3.  Характеристика правових норм на підставі яких здійснюється безпосередня реалізація норм права.
  4.  Застосування  права: поняття, відмінність правозастосування від інших форм реалізації права.
  5.  Особливості застосування норм права як однієї із форм реалізації права.
  6.  Процес правозастосування та його стадії.
  7.  Правозастосовчий акт: поняття, ознаки, види.
  8.  Прогалини в праві та шляхи їх усунення.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке реалізація норм права?
    1.  Суб’єкти реалізації норм права.
    2.  Що виступає об’єктом реалізації права?
    3.  Які є форми реалізації норм права?
    4.  Що таке стимулювання, переконання та примус?
    5.  Що таке застосування  права?
    6.  Що таке позитивне застосування норм права?
    7.  Що таке юрисдикційне застосування норм права?
    8.  Що таке правозастосовчий акт?
    9.  Які ви знаєте види правозастосовчих актів?
    10.  Що таке прогалини в праві?
    11.  Що таке юридичні колізії?
    12.  Назвіть стадії правозастосовчої діяльності?
    13.  Охарактеризуйте  акти застосування права назвіть їх ознаки та види?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Соціальна цінність процесу реалізації права в сучасному суспільстві.
  2.  Форми реалізації норм права.
  3.  Механізм реалізації норм права.
  4.  Соціокультурні  аспекти  реалізації права. Залежність реалізації права від  стану розвитку суспільства, політичного чинника, економічного, духовно-морального тощо.
  5.  Вплив якісного виміру форм права на  реалізацію права. Проблема реалізації прав людини в сучасному світі та посттоталітарній Україні.
  6.  Застосування як особлива форма реалізації норм права.
  7.  Прогалини в законодавстві України та шляхи їх усунення.
  8.  Правозастосовчий акт – як результат правозастосовчого процесу.
  9.  Принцип верховенства права в правозастосуванні.
  10.  Проблеми ефективності реалізації права в сучасній Україні.

Література до рефератів:

  1.  Білас Ю. Ю. Вітчизняне правозастосування і методологія дослідження /       Ю. Ю. Білас  // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. − Київ, 2010. − Вип. 2. − С. 83−91.
  2.  Гнатюк  М. Д. Поняття, сутність та ознаки застосування права / М. Д. Гнатюк // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. – Вип. 29. − С. 95−102.
  3.  Дума В. В. Правозастосовча діяльність та її форми: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.01 „Теорія і історія держави і права; історія політичних і правових учень” / В. В. Дума. – К., 2010. – 20 с.
  4.  Дума В. Правозастосування та форми його здійснення / В. Дума, В. Цимбалюк // Правова інформатика. – 2006. − № 3. – С. 57−60.
  5.  Кельман Л. М. Правозастосовчий процес: соціальний аспект / Л. М. Кельман // Держатворення та правотворення в Україні: проблеми та перспективи : матеріали Другої звітної наук. конф., 29 лют. 2008 р. – Львів : Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2007. – С. 46−50.
  6.  Кельман Л. М. Правозастосовчий процес: соціальний аспект / Л. М. Кельман // Держатворення та право творення в Україні: проблеми та перспективи: матеріали  Другої звітної наук. конф., 29 лют. 2008 р. – Львів: Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2007. – С. 46−50.
  7.  Козюбра М. Принцип верховенства права та вітчизняна теорія і практика /       М. Козюбра  // Українське право. − Київ, 2006. − Ч.1. − С. 15−24.
  8.  Колотова О. В. Види прогалин у праві / О. В. Колотова  // Держава і право. –    Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 41. − С. 86−91.
  9.  Колотова О. В. Поняття та сутність прогалин у праві / О. В. Колотова // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008.  −  Вип. 39. − С.74−81.
  10.  Костюк Н. П. Правозастосовчі акти органів виконавчої влади в Україні: проблеми теорії і практики / Н. П. Костюк  // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. − Київ, 2007. − № 3. −                   С. 123−131.
  11.  Костюк Н. П. Проблема ефективності юридичного механізму правозастосування як особливої форми  управління / Н. П. Костюк  // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 34. − С. 94−99.
  12.  Невзоров І. Л. До питання співіснування правозастосовних і виконавчо-розпорядчих актів  /  І. Л. Невзоров //  Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2002. −   № 4. – С. 43−46.
  13.  Пригара  Л. І. Процесуальні правозастосовчі акти:особливості юридичної техніки / Л. І. Пригара // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 3. − С. 30−35.
  14.  Рісний М. Б. Правозастосувальний акт: загальнотеоретична характеристика /     М. Б. Рісний // Матеріали 1 Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Львів, 11−12 груд. 2002 р. – Одеса : Юрид. література, 2003. – С. 133−138.
  15.  Савчин М. В. Зміст принципу верховенства права та конституційна юриспруденція / М. В. Савчин // Держава і право.− Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 249−256.
  16.  Тарануха В. Прогалини в праві: поняття, сутність, способи їх усунення та подолання / В. Тарануха // Юридична Україна. − 2009. − № 2. − С. 15−20.
  17.  Тарнопольська О. М. Поняття терміну "прогалина" в праві: загальна характеристика / О. М. Тарнопольська  // Адвокат. − 1999. − № 3. − С. 23−26.
  18.  Ткачук П. Застосування принципу верховенства права судами конституційної та загальної юрисдикції / П. Ткачук // Вісник Конституційного Суду України. − 2005. − № 5. − С. 94−102.
  19.  Уварова О. Про зміст і форму правозастосовних актів / О. Уварова // Вісник Академії правових наук. − 2005.− № 4. − С. 207−213.
  20.  Уранский Ф. Р. Восполнение и устранение пробелов в праве:теоретические аспекты содержания и использования терминов / Ф. Р. Уранский // Российская юстиция. − 2005.− №3. − С.10−12.
  21.  Уранский Ф. Р. К вопросу о понятии и видах пробелов в праве /                      Ф. Р. Уранский // Вестн. Моск. ун-та. Серия 11, Право. − 2005. − № 5. −             С. 111−122.
  22.  Федоров Г. Проблемные вопросы пробелов в праве / Г. Федоров  // Закон и жизнь. − 2009. − № 6. − С. 10−19.
  23.  Царьов В. "Прогалини в праві − неминучі"/ В. Царьов // Український юрист. − 2005. − № 5. − С. 34−35.
  24.  Черкасов А.Д. О природе правоприменительных актов / А. Д. Черкасов // Вопросы теории государства и права. – Саратов : Изд-во Сарат. ун-та, 1991. –    С. 160−170.
  25.  Шиндяпина Е. Д. Способы преодоления пробелов в праве (историко-правовые аспекты) / Е. Д. Шиндяпина  // Вестн. Моск. ун-та МВД России. − 2007. − № 3. − С. 159−160.

Література до теми:

  1.  Білас Ю. Ю. Вітчизняне правозастосування і методологія дослідження /       Ю. Ю. Білас  // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. − Київ, 2010. − Вип. 2. − С. 83−91.
  2.  Боннер А. Т. Законность и справедливость в правоприменительной деятельности / А. Т. Боннер. – М., 1992. 
  3.  Гнатюк  М. Д. Поняття, сутність та ознаки застосування права / М. Д. Гнатюк // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. – Вип. 29. − С. 95−102.
  4.  Гнатюк М. Д. Правозастосування як форма реалізації права: дис. … кандидата юрид. наук : 12.00.01 / М. Д.Гнатюк. – К., 2007. – 211 с.
  5.  Дума В. Актуальні засади правозастосовної діяльності на сучасному етапі розвитку Україні / В. Дума, О. Жовнір // Правова інформатика. – 2008. − № 2. – С. 67−71.
  6.  Дума В. В. Правозастосовча діяльність та її форми: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.01 „Теорія і історія держави і права; історія політичних і правових учень” / В. В. Дума. – К., 2010. – 20 с.
  7.  Дума В. Правозастосування та форми його здійснення / В. Дума, В. Цимбалюк // Правова інформатика. – 2006. − № 3. – С. 57−60.
  8.  Колотова О. В. Види прогалин у праві / О. В. Колотова  // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 41. −   С. 86−91.
  9.  Колотова О. В. Поняття та сутність прогалин у праві / О. В. Колотова // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008.  −  Вип. 39. − С.74−81.
  10.  Костенко О. Необережність при застосуванні закону: "біла пляма" в праві /       О. Костенко  // Юридичний журнал. − 2006. − № 5. − С. 77−95.
  11.  Лазарев В. В. Пробелы в праве / В. В. Лазарев. – М., 1974.  
  12.  Недбайло П. Е. Применение норм советского права. – Львов, 1960. – С. 176−218.
  13.  Осауленко О. Зміцнення законності у правозастосовчому процесі /                      О. Осауленко, О. Пунько // Право України. − 2004. − № 12. − С. 61−64.
  14.  Павлишин О. В. Оптимізація правозастосовчої діяльності: теоретико-правові та логіко-філософські засади: [навч. посіб.] / О. В. Павлишин. – К.: Київський нац. ун-т внутр. справ, 2008. – 122 с.
  15.  Старостюк А. В. Застосування норм права: [навч. посіб.]  / А. В. Старостюк. – Ірпінь: Нац. акад. ДПС України, 2007. – 136 с.
  16.  Тарануха В. Прогалини в праві: поняття, сутність, способи їх усунення та подолання / В. Тарануха // Юридична Україна. − 2009. − № 2. − С. 15−20.
  17.  Тарнопольська О. М. Поняття терміну "прогалина" в праві: загальна характеристика / О. М. Тарнопольська  // Адвокат. − 1999. − № 3. − С. 23−26.
  18.  Уранский Ф. Р. Восполнение и устранение пробелов в праве:теоретические аспекты содержания и использования терминов / Ф. Р. Уранский // Российская юстиция. − 2005.− №3. − С.10−12.
  19.  Уранский Ф. Р. К вопросу о понятии и видах пробелов в праве /                      Ф. Р. Уранский // Вестн. Моск. ун-та. Серия 11, Право. − 2005. − № 5. − С. 111−122.
  20.  Федоров Г. Проблемные вопросы пробелов в праве / Г. Федоров  // Закон и жизнь. − 2009. − № 6. − С. 10−19.
  21.  Царьов В. "Прогалини в праві − неминучі"/ В. Царьов // Український юрист. − 2005. − № 5. − С. 34−35.
  22.  Чулінда Л. І. Вплив наукових досліджень на ефективність правозастосування / Чулінда Л. І. // Вісник Академії адвокатури України. − Київ, 2004. − Вип.1. −         С. 44−51.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

  1.  Дайте визначення реалізації норм права;
  2.  Що таке безпосередня реалізація норм права?
  3.  Охарактеризуйте таку форму реалізації норм права як використання;
  4.  Охарактеризуйте додержання (дотримання) норм права, як одну з форм реалізації;
  5.  Охарактеризуйте виконання норм права, як форму реалізації норм права;
  6.  Що таке дотримання заборон?
  7.  Що таке виконання обов’язків?
  8.  Чому застосування – це особлива форма реалізації норм права?
  9.  Розкрийте структуру правозастосовчого акту.
  10.  Які стадії включає в себе процес застосування норм права.
  11.  Дайте визначення прогалин у праві.
  12.  Вкажіть на шляхи подолання прогалин у праві.
  13.  Дайте визначення юридичних колізій.
  14.  Вкажіть причин виникнення юридичних колізій.
  15.  У чому полягає відмінність між правозастосовчим та нормативно-правовим актами?

9. Чи тотожними є поняття «прогалини в праві» та «прогалини в законі»? (Відповідь обґрунтуйте).

Рівень Б:

  1.  Розкрийте суть об’єктивного підходу до реалізації норм права;
  2.  Розкрийте суть суб’єктивного підходу до реалізації норм права;
  3.  Чи в усіх галузях права України допускається застосування аналогії? (Відповідь обґрунтуйте).

Рівень В:

10. Вкажіть до якої з форм реалізації норм права належить вказана поведінка:

а). утримання громадянина від спроб вивезти за межі країни предмети, заборонені для вивозу;

б). неухильне здійснення працівником своїх трудових обов’язків відповідно до вимог трудового законодавства;

в). реалізація права на вищу освіту.

 Практичні завдання для самостійної роботи:

1. У якому з вказаних нижче випадків втілюється така форма реалізації норм права, як їх застосування:

а). Зарахування на навчання до вищого навчального закладу;

б). Придбання проїзного квитка для проїзду громадським транспортом;

в). Реєстрація уповноваженим органом об’єднання громадян;

г). Поновлення на робочому місці незаконно звільненого працівника;

д). Винесення судом рішення про накладення штрафу на особу, яка порушила правила дорожнього руху;

е). Звернення громадянина з заявою, до компетентного органу, про надання субсидії на сплату комунальних платежів.

2. Які із вказаних нижче актів є нормативними, а які правозастосовчими?

а). Наказ міністра про реструктуризацію міністерства;

б). Рішення органу місцевого самоврядування про будівництво дитячого    майданчика;

в). Постанова компетентного органу, про притягнення особи в якості підозрюваного, у скоєнні правопорушення;

г). Постанова Міністерства освіти і науки, у відповідності до якої, випускників загальноосвітніх шкіл будуть зараховувати до вищих навчальних закладів на підставі зовнішнього тестування;

д). Указ Президента про помилування.

3. Яким чином вирішуються юридичні колізії, у наступних ситуаціях?

а). Колізії між Конституцією і всіма іншими актами;

б). Колізії між законами і підзаконними актами;

в). Колізії між актами, що їх видав той самий орган;

г). Колізії між актами, прийнятими різними органами;

д). Колізії між загальним і спеціальним актом.

4. Студентка Сухонос подала заяву до керівництва ВНЗ з проханням надати їй академічну відпустку тривалість в один навчальний рік у зв’язку з народженням дитини:

а). Яку з форм реалізації норм права втілили у своїх діях студентка Сухонос та керівник ВНЗ?

б). Який правовий акт буде прийнятий керівником ВНЗ в результаті розгляду заяви студентки Сухонос, та яку форму зовнішнього вираження матиме вказаний акт?

в). Вкажіть стадії застосування норм права, що їх буде пройдено в результаті розгляду заяви студентки Сухонос.

5. Громадянина Петренко притягнуто до адміністративної відповідальності за паркування у забороненому місці:

а). Яка з форм реалізації норм права втілюється у поведінці суб’єктів юридичної справи?

б). Визначте стадії застосування норм права при вирішенні вказаної адміністративної справи;

в). Якої форми зовнішнього вираження набуде правозастосовчий акт прийнятий в результаті вирішення юридичної справи. Які функції буде виконувати прийнятий правозастосовчий акт (юридичної констатації чи нового юридичного обов’язку)?

ТЕМА 13.  Тлумачення норм права

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 2 год./

Ключові терміни та поняття до теми: правнича герменевтика, тлумачення, офіційне тлумачення, неофіційне тлумачення, розширене та звужене тлумачення, способи тлумачення (граматичний, систематичний, теологічний, спеціально-юридичний, історико-політичний), акти тлумачення норм права.

Семінарське заняття з теми 13

План

  1.  Герменевтика в контексті двох основних типів праворозуміння: легістського (законницького) та юридичного (юснатуралістичного). Герменевтика як пояснення та онтологічно угрунтована герменевтика.
  2.  Загальні характеристики правничої герменевтики,  її гуманістичний вимір.
  3.  Тлумачення нормативно-правових актів. Види  та способи тлумачення (загальна характеристика).
  4.  Офіційне та неофіційне тлумачення.
  5.  Нормативне та казуїстичне тлумачення.
  6.  Тлумачення норм права за обсягом.
  7.  Акти тлумачення: поняття та види.
  8.  Правова реальність як тотальний герменевтичний об’єкт.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке тлумачення норм права?
  2.  Які існують види тлумачення норм права?
  3.  Які існують способи тлумачення норм права?
  4.  Що таке акт тлумачення норм права?
  5.  Що таке казуальне тлумачення?
  6.  Що таке нормативне тлумачення?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Особливості  розвитку правничої герменевтики.
  2.  Герменевтична природа судочинства.
  3.  Тлумачення Конституції України та інших законів Конституційним Судом.
  4.  Особливості окремих видів тлумачення.
  5.  Різновиди актів тлумачення.

Література до рефератів:

  1.  Бернюков А. Загальний зміст юридичної герменевтики / А. Бернюков  // Право України. – 2007. − № 8. – С. 18−22.
  2.  Богачов А. Герменевтика філософська / А. Богачов // Філософський енциклопедичний словник. – К.: Абрис, 2002. – С. 115−116.
  3.  Бринцев В. Доктринальне тлумачення норм права у конституційному судочинстві  /  В. Бринцев  // Вісник Академії правових наук. – Х., 2008. − № 4. – С. 80−91.
  4.  Гончаров  В. Методологія тлумачення юридичних норм у світлі граматології /    В. Гончаров // Вісник Академії правових наук. – Х., 2010. − № 1. – С. 257−267.
  5.  Євгафова Є. Доктринальне тлумачення норм права (законів): природа і здійснення / Є. Євгафова  // Вісник Академії правових наук. – Х., 2010. − № 2. – С. 40−52.
  6.  Зубенко А. В. Співвідношення та взаємодія актів тлумачення норм права з правозастосовчими та нормативно-правовими актами / А. В. Зубенко // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2009. − Вип. 45. − С. 82−86.
  7.  Лисенков С. Л. Тлумачення (інтерпретація) норм права: причини необхідності, види та способи / С. Л. Лисенков  // Законодавство України. − 2006. − № 5. −     С. 3−10.
  8.  Маленкта В.  Доктринальне тлумачення норм права / В. Маленкта  // Юридична Україна. − 2008. − № 12. − С. 30−37.
  9.  Мережко А. А. Юридическая герменевтика и методология права / А. А. Мережко // Проблеми філософії права. − 2001. –Т. 1. – С. 4−12.
  10.  Овчинников А. И. Юридическая герменевтика как правопонимание / А. И. Овчинников  // Изв. вузов. Правоведение.  – 2004. − № 4. – С. 160−170.
  11.  Патей-Братасюк М. Г. Філософія права: [навч. посіб.] / М. Г. Патей-Братасюк. – Тернопіль: „Вид-во Астон”, 2006. – Т. 8: Герменевтичний аналіз права. – С. 141−157.
  12.  Подорожна Т. Законодавчі дефініції як різновид тлумачення: теоретико-правовий аспект / Т. Подорожна   // Підприємництво, господарство і право. − 2008. − № 11. − С. 133−137.
  13.  Рабінович П. Офіційне тлумачення законодавства: герменевтичний аспект /      П. Рабінович // Право України. – 2001. − № 11. – С. 22−25.
  14.  Селіванов А. О. Право тлумачити закони та юридичні наслідки застосування офіційної інтерпретації / А. О. Селіванов  // Вісник Верховного Суду України. − 2006. − № 7. − С. 2−7.
  15.  Селіванов А. Теоретичні і практичні погляди на тлумачення Конституційним Судом України норм законодавства / А. Селіванов // Право України. – 1999. − № 10. – С. 37−41.
  16.  Соцуро Л. В. Неофициальное толкование норм права: [учеб. пособие] /             Л. В. Соцуро. – М.: Профобразование, 2000. – 106 с.
  17.  Тодика Ю. Способи  тлумачення Конституції і законів України Конституційним Судом / Ю. Тодика // Вісник академії правових наук. – Х., 2001. − № 2. – С. 51−60.

Література до теми:

  1.  Бринцев В. Доктринальне тлумачення норм права у конституційному судочинстві  /  В. Бринцев  // Вісник Академії правових наук. – Х., 2008. − № 4. – С. 80−91.
  2.  Власов Ю. Л. Проблеми тлумачення норм права / Ю. Л. Власов. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2001. – 177 с.
  3.  Гончаров В. Американська оригіналістична теорія тлумачення юридичних норм і сучасність / В. Гончаров // Право України. − 2010. − № 1. − С.142−148.
  4.  Гончаров  В. Методологія тлумачення юридичних норм у світлі граматології /    В. Гончаров // Вісник Академії правових наук. – Х., 2010. − № 1. – С. 257−267.
  5.  Євгафова Є. Доктринальне тлумачення норм права (законів): природа і здійснення / Є. Євгафова  // Вісник Академії правових наук. – Х., 2010. − № 2. – С. 40−52.
  6.  Заєць А. Г. Тлумачення норм права − спеціальний вид юридичної діяльності / А. Г. Заєць // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім.  В. М. Корецького НАН України,  2005. − Вип. 28. − С. 85−89.
  7.  Заєць А. Г.  Тлумачення правових норм у сучасних умовах: функції і методи / А. Г. Заєць // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 37. − С. 66−71.
  8.  Зубенко А. В. Співвідношення та взаємодія актів тлумачення норм права з правозастосовчими та нормативно-правовими актами / А. В. Зубенко // Держава і право. − Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2009. − Вип. 45. − С. 82−86.
  9.  Иванников И. А. Толкование права: вопросы теории / И. А. Иванников // Философия права. − 2003. − № 1. − С. 53−57.
  10.  Каращук К. Деякі аспекти тлумачення норм права / К. Каращук  // Вісник Академії прокуратури України. − Київ, 2008. − № 4. − С. 118−124.
  11.  Лисенков С. Л. Тлумачення (інтерпретація) норм права: причини необхідності, види та способи / С. Л. Лисенков  // Законодавство України. − 2006. − № 5. −     С. 3−10.
  12.  Маленкта В.  Доктринальне тлумачення норм права / В. Маленкта  // Юридична Україна. − 2008. − № 12. − С. 30−37.
  13.  Мармазов В. Про теологічне (цільове) тлумачення Європейської Конвенції про захист прав людини / В. Мармазов // Право України. − 2004. − № 1. −  С. 26−29.
  14.  Марченко М. Н. Проблемы теории государства и права / М. Н. Марченко. –     М., 2005. – 265 с.
  15.  Подорожна Т. Законодавчі дефініції як засоби забезпечення однозначного тлумачення та застосування закону  / Т.  Подорожна  // Підприємництво, господарство і право. − 2008. − № 9. − С. 10−13.
  16.  Подорожна Т. Законодавчі дефініції як різновид тлумачення: теоретико-правовий аспект / Т. Подорожна   // Підприємництво, господарство і право. − 2008. − № 11. − С. 133−137.
  17.  Рабінович П. Офіційне тлумачення законодавства: герменевтичний аспект /      П. Рабінович // Право України. – 2001. − № 11. – С. 22−25.
  18.  Селіванов А. О. Право тлумачити закони та юридичні наслідки застосування офіційної інтерпретації / А. О. Селіванов  // Вісник Верховного Суду України. − 2006. − № 7. − С. 2−7.
  19.  Селіванов А. Теоретичні і практичні погляди на тлумачення Конституційним Судом України норм законодавства / А. Селіванов // Право України. – 1999. − № 10. – С. 37−41.
  20.  Соцуро Л. В. Неофициальное толкование норм права: [учеб. пособие] /             Л. В. Соцуро. – М.: Профобразование, 2000. – 106 с.
  21.  Теорія держави і права. Академічний курс: [підруч] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 22 : Тлумачення норм права /    Н. М. Оніщенко. – С. 468−480.
  22.  Тодика Ю. Способи  тлумачення Конституції і законів України Конституційним Судом / Ю. Тодика // Вісник академії правових наук. – Х., 2001. − № 2. – С. 51−60.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Що таке зясування?

2. Що таке роз’яснення?

3. Назвіть види тлумачення за суб’єктами.

4. Назвіть види тлумачення за сферою дії.

5. Назвіть види тлумачення за обсягом дії?

6. Які види тлумачення належать до офіційних, а які до неофіційних?

7. Що таке легальне тлумачення?

8. Що таке автентичне тлумачення?

9. У чому полягає різниця між буденним та професійним тлумаченням?

10. Що таке спеціально-юридичний спосіб тлумачення?

Рівень Б:

11. У чому полягає мета тлумачення норм права?

12. Що таке правозастосувальне тлумачення?

13. Чи існує відмінність між доктринальним та професійним тлумаченням? Якщо так, то у чому вона полягає.

Рівень В:

14. Кожен має право на підприємницьку діяльність: 

а). розтлумачте вказану частину норми частину норми права;

б). вкажіть, які способи тлумачення Ви при цьому використовували;

в). охарактеризуйте дане вами тлумачення за наступними видами:

  •  за суб’єктами;
    •  за сферою дії;
    •  за обсягом.

ТЕМА 14.  Правові  відносини

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 2 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Правовідносини, склад правовідносин, зміст правовідносин, суб’єктивне право, юридичний обов’язок, суб’єкти правовідносин, деліктоздатність, об’єкти правовідносин, юридичні факти.

Семінарське заняття з теми 14

План

  1.  Правовідносини в системи суспільних відносин
  2.  Проблема правовідносин в контексті двох основних типів праворозуміння. Поняття, ознаки і види правовідносин.
  3.  Склад правовідносин. Суб’єктивне право та юридичний обов'язок як основний зміст правовідношення. Структура суб’єктивного права. Правовий обов'язок і його структура.
  4.  Суб'єкти правовідносин: поняття та види. Правосуб'єктність  фізичної особи.
  5.  Поняття юридичної особи. Правосуб'єктність юридичної особи.
  6.  Держава як суб’єкт правовідносин.
  7.  Об’єкти правовідносин.
  8.  Поняття, ознаки, функції та види юридичних фактів.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке правовідносини?
  2.  Які види правовідносин ви знаєте?
  3.  Хто такі суб’єкти правовідносин?
  4.  Що таке об’єкт правовідносин?
  5.  Що таке зміст правовідносин?
  6.  Що таке юридичний факт?
  7.  Які є види юридичних фактів.
  8.  Чи є держава суб’єктом правовідносин?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Класифікація правовідносин.
  2.  Співвідношення між фактичним та юридичним змістом правовідносин.
  3.  Поняття та види юридичних фактів.
  4.  Класики юриспруденції про суб’єкта  права (Є.Спекторський, Р.фон Ієринг, Є.Ерліх  та ін.).

Література до рефератів:

  1.  Архипов С. И. Субъект права в центре правовой системы / С. И. Архипов // Государство и право. − 2005. − № 7. − С. 13−24.
    1.  Бровченко Н. В. Місце юридичних фактів у структурі механізму конституційно-правового регулювання / Н. В. Бровченко  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 1. − С. 74−79.
    2.  Гнатущенко Ю. В. "Суб’єкт права" та "суб’єкт правовідносин": співвідношення понять / Ю. В. Гнатущенко  // Часопис Київського університету права. − 2008. −    № 1. − С. 39−43.
    3.  Гнатущенко Ю. В.  Юридичний обов’язок як складова змісту правовідносин / Ю. В. Гнатущенко  // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 123−129.
    4.  Гудима Д. Деякі новелив інтерретації поняття „суб’єкт права”: абсурдні чи перспективні? / Д. Гудима // Право України. − 2010. − № 2. − С. 82−88.
    5.  Гудзь Д. С. Історія виникнення правових презумпцій та розвиток поняття про них / Д. С. Гудзь // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                   В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 32. − С. 99−106.
    6.  Гудима Д. Деякі новелив інтерретації поняття „суб’єкт права”: абсурдні чи перспективні? / Д. Гудима // Право України. − 2010. − № 2. − С. 82−88.
    7.  Гудзь Д. С. Історія виникнення правових презумпцій та розвиток поняття про них / Д. С. Гудзь // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 32. − С. 99−106.
    8.  Капітан А. О. Правова презумпція та суміжні правові категорії /А. О. Капітан  // Вісник Запорізького юридичного інституту. − Запоріжжя, 2006. − № 2. − С. 105−111.
    9.  Кикоть Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права / Г. Кикоть  // Право України. − 2003. − № 7. − С. 29−34.
    10.  Кім Н. Р. Автономний індивід як ідеальний суб’єкт права на вільний розвиток особистості / Н. Р. Кім // Вісник Луганської академії внутршніх справ МВС. − Луганськ, 2005. − Вип.1. − С.147−154.
    11.  Коваль О. А.  Класифікація юридичних фактів:наукова фікція і реальність / О. А. Коваль // Законодавство України. − 2004. − № 1. − С. 8−13.
    12.  Котуха О. Презумпції, фікції: порівняльний аспект / О. Котуха  // Підприємництво, господарство і право. − 2008. − № 12. − С. 122−125.
    13.  Магазинер  Я.  М.  Объект права / Я. М. Магазинер // Изв. вузов. Правоведение. − 2000. −  № 6. – С. 202−212.
    14.  Малько А. В. Субъективное право и законный интерес /  А. В. Малько //  Изв. вузов. Правоведение. − 2000. − № 3. – С. 30−48.
    15.  Мацелик  Т. Суб’єкт права як наукова категорія / Т. Мацелик  // Підприємництво, господарство і право. − 2010. − № 7. − С. 14−18.
    16.  Мікуліна М. Законні інтереси та суб’єктивні права: потенціал можливостей /    М. Мікуліна // Підприємництво, господарство і право. – 2010. − № 3. – С.  25−27.
    17.  Окунєв І. С. Класифікація правових статусів суб’єкта права / І. С. Окунєв // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 34. − С. 67−75.
    18.  Окунєв І. С. Проблема правосуб’єктивності як складова теорії правового статусу суб’єкта права / І. С. Окунєв // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 37. − С. 58−66.
    19.  Самбор М. Реалізація суб’єктивного права й інтересу у праві:єдність відмінностей / М. Самбор  // Підприємництво, господарство і право. − 2007. − № 8. − С. 87−91.
    20.  Стремоухов А. А. Особенности специального субъекта права / А. А. Стремоухов  // Изв. вузов. Правоведение. − 2004. − № 3. − С. 139−144.
    21.  Чувакова А. М. Юридические факты, фактические составы и их дефекты /               А. М.Чувакова. – Одесса: Фенікс, 2009. – 109 с.
    22.  Якимов Я. Ю. Статус субъекта права (теоретические вопросы) /               Я. Ю. Якимов // Государство и право. − 2003. − № 4. − С. 3−11.

Література до теми:

  1.  Абрамов А. И. Правоотношение: функциональные аспекты / А. И. Абрамов  // Изв. вузов. Правоведение. − 2008. − № 2. − С.178−190.
    1.  Архипов С. И. Субъект права в центре правовой системы / С. И. Архипов // Государство и право. − 2005. − № 7. − С. 13−24.
    2.  Бровченко Н. В. Місце юридичних фактів у структурі механізму конституційно-правового регулювання / Н. В. Бровченко  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 1. − С. 74−79.
    3.  Вавилова А. А.  Презумпция знания закона / А. А. Вавилова // Вестн. Моск. ун-та. Серия 11, Право. − 2006. − № 1. − С. 84−93.
    4.  Гнатущенко Ю. В. "Суб’єкт права" та "суб’єкт правовідносин": співвідношення понять / Ю. В. Гнатущенко  // Часопис Київського університету права. − 2008. −  № 1. − С. 39−43.
    5.  Гнатущенко Ю. В.  Юридичний обов’язок як складова змісту правовідносин / Ю. В. Гнатущенко  // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права  ім.    В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 123−129.
    6.  Гревцов Ю. К.  К правопониманию: правовые отношения в связи с юридическими фактами и нормами права / Ю. К.  Гревцов // Право України. − 2010. − № 4. −        С. 148−156.
    7.  Гудима Д. Деякі новелив інтерретації поняття „суб’єкт права”: абсурдні чи перспективні? / Д. Гудима // Право України. − 2010. − № 2. − С. 82−88.
    8.  Гудзь Д. С. Історія виникнення правових презумпцій та розвиток поняття про них / Д. С. Гудзь // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.   В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 32. − С. 99−106.
    9.  Дудченко В. В. Нормативні факти як втілення позачасових цінностей в емпіричних фактах / В. В. Дудченко  // Правове життя сучасної України: тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу,  21−22 трав. 2010 р. – Одеса: Фенікс,  2010. – С. 60−62.
    10.  Завальний А. Юридичні факти: історичні та сучасні аспекти розуміння / А. Завальний  // Право України. − 2006. − № 1. − С. 113−116.
    11.  Завальний А. М. Понятійні ознаки правової категорії "юридичний факт" / А. М. Завальний   // Наукове забезпечення правоохоронної діяльності: історія, сучасність та міжнародний досвід: тези доп. загальноунівер. підсумк. наук.-теорет. конф., присвяченої Дню науки, (Київ, 19−20 трав. 2006 р.). – Київ : Київський нац. ун-т внутр. справ, 2006. − С. 19−21.
    12.  Завальний  А.  М.  Поняття юридичного факту: плюралізм наукових підходів / А. М. Завальний // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. –  К., 2004. − № 1. − С. 70−79.
    13.  Исаков В. Б.  Юридические факты в советском праве. – М.: Юрид. лит., 1984.
    14.  Капітан А. О. Правова презумпція та суміжні правові категорії /  А. О. Капітан  // Вісник Запорізького юридичного інституту. − Запоріжжя, 2006. − № 2. − С. 105−111.
    15.  Кикоть Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права / Г. Кикоть  // Право України. − 2003. − № 7. − С. 29−34.
    16.  Кім Н. Р. Автономний індивід як ідеальний суб’єкт права на вільний розвиток особистості / Н. Р. Кім // Вісник Луганської академії внутршніх справ МВС. − Луганськ, 2005. − Вип.1. − С.147−154.
    17.  Коваль О. А.  Класифікація юридичних фактів:наукова фікція і реальність /    О. А. Коваль // Законодавство України. − 2004. − № 1. − С. 8−13.
    18.  Котуха О. Презумпції, фікції: порівняльний аспект / О. Котуха  // Підприємництво, господарство і право. − 2008. − № 12. − С. 122−125.
    19.  Легуша С. М. Правові відносини як форма і результат правової діяльності / С. М. Легуша // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 1. –  С. 25−30.
    20.  Ляшенко Р. Д. Дослідження проблеми презумпцій у правовій науці в дореволюційний період / Р. Д. Ляшенко  // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 41. − С. 116−122.
    21.  Магазинер  Я.  М.  Объект права / Я. М. Магазинер // Изв. вузов. Правоведение. − 2000. −  № 6. – С. 202−212.
    22.  Мацелик  Т. Суб’єкт права як наукова категорія / Т. Мацелик  // Підприємництво, господарство і право. − 2010. − № 7. − С. 14−18.
    23.  Мікуліна М. Законні інтереси та суб’єктивні права: потенціал можливостей /    М. Мікуліна // Підприємництво, господарство і право. – 2010. − № 3. –  С.  25−27.
    24.  Окунєв І. С. Класифікація правових статусів суб’єкта права / І. С. Окунєв // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 34. − С. 67−75.
    25.  Окунєв І. С. Проблема правосуб’єктивності як складова теорії правового статусу суб’єкта права / І. С. Окунєв // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 37. − С. 58−66.
    26.  Пшонка А. В. Деякі аспекти генезису правовідносин / А. В. Пшонка // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 31. − С. 58−66.
    27.  Самбор М. Реалізація суб’єктивного права й інтересу у праві: єдність відмінностей / М. Самбор  // Підприємництво, господарство і право. − 2007. − № 8. − С. 87−91.
    28.  Санжарук Т. О. Українська держава як суб’єкт права / Т. О. Санжарук  // Матеріали ІІ Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Одеса,  5−6 груд. 2003 р. – Одеса: Юрид. література, 2004. – С. 131−133.
    29.  Стремоухов А. А. Особенности специального субъекта права / А. А. Стремоухов  // Изв. вузов. Правоведение. − 2004. − № 3. − С. 139−144.
    30.  Теорія держави і права. Академічний курс: [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 20: Правовідносини / Н. М. Оніщенко. – С. 432−450.
    31.  Ульяновська О. Правові фікції і правові презумпції:єдність та відмінність / О. Ульяновська // Право України. − 2005. − № 6. − С. 101−103.
    32.  Фаршатов  И. А. Производные  правоотношения / И. А. Фаршатов // Государство и право. − 1998. − № 2. − С. 28−34.
    33.  Чувакова  А. Идентификация юридических фактов / А. Чувакова  // Юридический вестник. − 2002. − № 3. − С. 82−87.
    34.  Чувакова А. М. Юридические факты, фактические составы и их дефекты /               А. М.Чувакова. – Одесса : Фенікс, 2009. – 109 с.
    35.  Якимов Я. Ю. Статус субъекта права (теоретические вопросы) /               Я. Ю. Якимов // Государство и право. − 2003. − № 4. − С. 3−11.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Вкажіть на місце правовідносин в системі соціальних відносин.

2. Розкрийте структуру правовідносин.

3. Розкрийте співвідношення між юридичним та фактичним змістом правовідносин.

4. Розкрийте зміст поняття «правосубєктність».

5. Охарактеризуйте поняття «юридичний факт».

6. Які є види юридичних фактів?

7. Чи тотожними є поняття дія та діяння? (Відповідь обґрунтуйте).

Рівень Б:

8. У чому полягає відмінність між фізичними та юридичними особами як суб’єктами правовідносин?

9. Які ознаки відрізняють подію від дії? Назвіть види вказаних правових категорій.

Рівень В:

10. Охарактеризуйте таку правову категорію як презумпція та вкажіть її види.

11. Що таке правова фікція?

Модульний контроль

Змістовний модуль 4

ТЕМА 15.  Правова поведінка

/Семінарське заняття – 2 год./

/Практичні заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 2 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Правова поведінка, правомірна поведінка, протиправна поведінка, правопорушення, склад правопорушення, проступок, злочин.

Семінарське заняття з теми 15

План

  1.  Правова поведінка як  засада творення правової держави. Поняття правової поведінки, її ознаки і види.
  2.  Співвідношення між правовою та правомірною поведінкою. Поняття, ознаки, склад  та види правомірної поведінки.
  3.  Різні теоретичні підходи до поняття протиправної поведінки. Людиномірний аспект протиправної поведінки.
  4.  Поняття, ознаки, склад та види протиправної поведінки (правопорушення).
  5.  Поняття та ознаки правопорушення. Склад правопорушення.
  6.  Характеристика основних елементів складу правопорушення.
  7.  Вина  як  ознака правопорушення. Винна діяльність і невинне причинення шкоди.
  8.  Види правопорушень по мірі суспільної небезпеки і в контексті галузей права.
  9.  Причини правопорушень. Соціокультурні засади правопорушень. Злочинність в сучасній Україні: стан, причини  та можливі шляхи  їх подолання.

План практичного заняття на підставі прикладів юридичної практики

1. Психічно хвору особу,  громадянина А., помістили до лікувального закладу, однак, йому вдалося вийти непоміченим за територію лікувального закладу, де громадянин А. скоїв правопорушення, вирвав із рук прохожої жінки сумочку й утік. Який вид правової поведінки вчинив громадянин А.?

2. Підприємство “УкрАгро”  перерахувало кошти в формі благодійного внеску, на рахунок організації “Нова генерація” для розширення інфраструктури дитячих спортивних секцій при загальноосвітніх школах.

а). Вкажіть вид правової поведінки підприємства “УкрАгро”;

б). Охарактеризуйте вид правомірної поведінки підприємства УкрАгро, за наступними критеріями:

-   за юридичним закріпленням; 

-    за об’єктивною стороною;

-    за суб’єктом;

-  за формою реалізації норм права; 

-  за суб’єктивною стороною. 

3. Студенти Львова провели акцію протесту, в які виразили свою незгоду здавати вступні іспити для вступу до магістратури, після закінчення бакалаврату тими студентами, які підписали договір із ВНЗ, про надання освітніх послуг, на 5 років.

а). Який вид правової поведінки втілюють у своїх діях студенти Львова;

б). Охарактеризуйте вказаний вид правомірної поведінки за наступними критеріями:

-   за юридичним закріпленням; 

-   за об’єктивною стороною;

-    за суб’єктом;

-    за формою реалізації норм права; 

-    за суб’єктивною стороною. 

4. Громадянин А. побудував навколо свого будинку високий паркан, який затінив присадибну ділянку сусіда, в результаті чого посаджені ним рослини не хотіли рости.

Сусід звернувся до суду з негаторним позовом, який був задоволений. Визначте вид вказаної правової поведінки громадянина А.

5. Працівниками правоохоронних органів було затримано громадянина Н., коли він полював на території заповідника. В результаті чого, на громадянина Н. було накладено штраф та позбавлено його права на полювання  (спеціального права).

а). Вкажіть вид протиправної поведінки громадянина Н.  

б). Визначте склад вказаного правопорушення.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке правова поведінка?
  2.  Що таке зловживання правом?
  3.  Що таке пасивна правомірна поведінка?
  4.  Що таке правопорушення?
  5.  Які ви знаєте види правопорушень?
  6.  У чому полягає різниця між проступком і злочином.

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Правова поведінка: поняття та види.
  2.  Види правомірної поведінки.
  3.  Характенристика видів правовміроної поведінки залежно від рівня правової культури громадян.
  4.  Правопорушення: поняття, склад і види.
  5.  Ознаки правопорушення.
  6.  Характеристика елементів правопорушення.

Література до рефератів:

  1.  Васильев А. А. Общественная опасность −основной критерий отграничения административных праконарушений от преступлений / А. А. Васильев // Государство и право. – 2007. − № 4. – С. 84−91.
    1.  Воробей П. А. Поняття злочину: [лекція] / П. А. Воробей.-К., 1999. -27 с.
    2.  Герасименко Є. Форми та види вини при вчиненні адміністративного правопорушення / Є.  Герасименко  // Право України. – 1998. −  № 7. – С. 80−86.
    3.  Дяченко О. Визначення суб’єкта адміністративного правопорушення та його загальних ознак: окремі проблеми / О. Дяченко // Право України. − 2001. −№ 8. − С. 83−86.
    4.  Заруба П. Злочин як соціальне явище / П. Заруба // Підприємництво, господарство і право. – 2005. − № 10. – С. 137−141.
    5.  Зуй В. В. Административное правонарушение, его состав / В. В. Зуй // Административное право Украины: [учебник] / Ю. П. Битяк, В. В. Богуций,      В. Н. Гаращук и др.; [под. ред. Ю. П. Битяка]. – 2-е изд., перераб. и доп. –                 Х.: Право, 2003. – С. 181−189.
    6.  Іскров К. Суб’єктивна та об’єктивна сторона злочинів проти людяності за Статутом міжнародного кримінального суду / К.  Іскров // Право України. – 2008. − № 4. – С. 146−151.
    7.  Капітанська С. А. Правомірна бездіяльність: проблеми юридичної  кваліфікації / С. А. Капітанська  // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К.,  2004. − № 2. − С. 57−66.
    8.  Кельман М. С. Загальна теорія держави і права: [підруч.] / М. С. Кельман, О. Г. Мурашин, Н. М. Хома. – Львів: „Новий світ −2000”, 2003. – Міжнародні правопорушення. – С. 459−465.
    9.  Кирилюк Т. Ю. Правомірна поведінка як форма реалізації суб’єктивних прав та юридичних обов’язків / Т. Ю. Кирилюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 42. − С. 111−118.
    10.  Кирилюк Т. Ю. Види правомірної поведінки та її вплив на формування правопорядку в суспільстві / Т. Ю. Кирилюк  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 4. − С. 64−69.
    11.  Конрад С. С. Юридично значуща поведінка:основні концепції та підходи вивчення / С. С. Конрад // Держава і право. – Київ:  Ін-т держави і права ім.       В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 30. − С. 73−77.
    12.  Конрад С. С. Правомірна поведінка та правопорядок: взаємозв’язок та взаємообумовленість  / С. С. Конрад // Держава і право.− Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 31. − С. 35−39.
    13.  Константінов С. Ф. Правомірна та маргінальна поведінка, їх співвідношення / С. Ф. Константінов // Константінов С. Ф. Адміністративно-правове забезпечення протидії маргіналізації населення в Україні: [монографія] / С. Ф. Константінов. –   К.: Вид-во ТОВ „НВП” „ІНТЕРСЕРВІС”, 2010. – С. 28−40.
    14.  Коробов  А. Е. Правонарушение как основание юридической ответственности / А.  Е. Коробов, Е. В. Хохлов // Изв. вузов. Правоведение. − 2009. − № 3. −   С. 62−76.
    15.  Лихолоб В. Г. Правопорушення: правова і моральна оцінка: [навч. посіб.] /      В. Г. Лихолоб. – К. : Укр. акад. внутр. справ, 1994. – 172 с.
    16.  Маляренко В. Т. Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку / В. Т. Маляренко, Т. М. Роцька // Законодавство України. – 2006. − № 5. – С. 10−19.
    17.  Матусовський Г. Юридична характеристика злочинів / Г. Матусовський // Вісник Академії правових наук. – Х., 1998. − № 2. – С. 120−125.
    18.  Микитчик О. Загальне і відмінне у філософському і юридичному розумінні злочину / О. Микитчик // Право України. – 2001. − № 9. – С. 24−27.
    19.  Остапенко О. І. Кваліфікація адміністративних правопорушень: [навч.-прак. посіб.] / О. І. Остапенко. – Львів: Львівський ін.-т внутр. справ, 2000.-173 с.
    20.  Панов М. Поняття злочину / М. Панов, В. Тихий // Вісник Конституційного Суду України. – 2004. − № 1. – С. 88−96. Ролінський В. І. Поняття злочинів у міжнародному кримінальному праві / В. І. Ролінський // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. − Одеса, 2005. − № 1. − С. 180−184.
    21.  Сливка С. С. Основи складу злочину / С. С. Сливка // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – Львів, 2003. − № 2. – С. 47−50.
    22.  Строган  А. Ю. Суспільно небезпечне діяння як визначальна і провідна ознака злочину та його складу / А. Ю. Строган   // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 37. −  С. 563−569.
    23.  Теорія держави і права. Академічний курс: [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука,     Н. М.Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 23, 3 Правопорушення: поняття, склад, види / Т. І. Тарахонич. – С. 487−492.
    24.  Туркот М. Щодо визначення складу злочину / М. Туркот // Право України. – 2004. − № 11. – С. 18−25.

Міжнародні правопорушення

  1.  Адельханян Р. Агрессия как преступления против всеобщего мира /                    Р. Адельханян // Законность. – 2003. − № 6. – С. 33−35.
    1.  Акімов М. О. Піратство: історичний, міжнародно-правовий та кримінально-правовий аспекти / М. О.  Акімов // Науковий вісник Київського національного університету внутрішніх справ. – К., 2010. – Вип. 3. – С. 29−37.
    2.  Аніщук Н. До проблеми работоргівлі жінками / Н. Аніщук // Право України. – 2002. − № 9. – С. 99−100.
    3.  Будаков М. О. Актуальні питання боротьби з міжнародним морським піратством / М. О. Будаков // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика). – К.: Міжвід. наук.-дослід. центр боротьби з орг. злочинністю і корупцією,  2006. − № 13. – С. 73−80.
    4.  Валерко В. Міжнародний наркобізнес  − злочин проти людства (Про боротьбу правоохоронних органів України з контрабандним находженням наркотиків на  терориторію України) / В.  Валерко  // Міліція України. − 2002. − № 10. − С. 6−7.
    5.  Глотова  С. В.  Международный терроризм как международное преступление / С. В. Глотова  // Вестн. Моск. ун-та. Серия 11, Право. − 2005. − № 6. – С. 49−60.
    6.  Горбачов В. Рабство у сучасному світі: міжнародна протидія (торгівля людьми) / В. Горбачов, М. Добреля  // Іменем закону. − 2008. − № 31. − С. 6−7.
    7.  Дроздова М. А. Транснациональная организованная преступность и наркобізнес / М. А. Дроздова  // Изв. вузов. Правоведение. – 2004. − № 5. – С. 199−205.
    8.  Іващенко В. Проблеми відповідальності за міжнародні злочини та злочини міжнародного характеру / В. Іващенко  // Юридичний журнал. – 2005. − № 6. – С. 44−49.
    9.  Іващенко В. Проблеми класифкації міжнародних злочинів у статуті Нюрнберського міжнародного воєнного трибуналу / В. Іващенко  // Підприємництво, господарство і право. – 2004. − № 10. – С. 12−15.
    10.  Комаров П. В. Ядерный тероризм / П. В. Комаров  // Изв. вузов. Правоведение. – 2004. − № 1. − С. 143−149.
    11.  Космина  А.  Світова пральня (Відмивання грошей) / А. Космина // Український юрист. − 2005. − № 2. − С. 62−65.
    12.  Наумов А. В. Преступления против мира и безопасности человека и преступления международного характера / А. В. Наумов // Государство и право. – 1995. − № 6. – С. 48−57.
    13.  Осика І. Деякі роблеми боротьби з „відмиванням” грошей як міжнародним злочином / І. Осика // Вісник академії правових наук. – Х., 1997. − № 4. –                С. 155−160.
    14.  Перга Т.  Екологічний тероризм / Т. Перга // Політика і час. − 2002. − № 12. −      С. 46−51.
    15.  Піщенко Г. Торгівля людськими органами – протиправна діяльність і надприбутковий бізнес / Г. Піщенко, С. Мінченко, О. Тущенко //  Право України. – 2005. − № 11. –С. 67−70.
    16.  Потапчук Г. В.  Морське піратство: до актуалізації проблеми протидії та її міжнародно-правової регламентації / Г. В. Потапчук // Держава і право. −         Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. −  Вип. 33. − С. 527−531.
    17.  Савченко А. Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку в Україні та США (на рівні федерації):порівняльний аналіз /  А. Савченко // Підприємництво, господарство і право. – 2006. − № 1. –               С. 116−120. 
    18.  Савченко А. Протидія злочинам, що вчиняються з ненависті:міжнародний досвід / А. Савченко, Ю. Іщенко // Міліція України. – 2007. − № 1. – С. 24−25. 
    19.  Середа Г. Міжнародно-правові аспекти протидії сучасному морському піратству / Г. Середа  // Право України. − 2009. − № 4. − С. 116−123.
    20.  Стрельцов Е. Отдельные элементы состава международных преступлений / Е. Стрельцов // Вісник Луганського інституту внутрішніх справ МВС України. Спеціальний випуск. – Луганськ, 1999. − № 3. – С. 9−16.
    21.  Христюк О. С. Суїцідальний тероризм у рамках міжнародного тероризму /   О. С. Христюк // Юридична психологія та педагогіка. − Київ, 2007. − № 1. −  С. 55−64.

Література до теми:

  1.  Білозьоров Є. Юридична відповідальність як передумова правомірної поведінки особи:теоретичні аспекти / Э. Білозьоров  // Право України. − 2006. − № 1. −   С. 50−54.
    1.  Богачевська-Хом’як М. Межі та мережі маргінальності / М. Богачевська-Хом’як // Розбудова держави. – 2003. − № 9−12. – С. 92−96.
    2.  Бузало П. М. Обставини формування девіантної поведінки особистості злочинця молодіжного віку / П. М.  Бузало // Право і безпека. – 2006. −  № 5−3. − С. 26−33.
    3.  Герасимова О. И. Особенности формирования девиантного поведения несовершеннолетних в современных условиях / О. И. Герасимова // Российский слеователь. – 2005. − № 4. – С. 25−27.  
    4.  Джужа О. Проблеми девіантної поведінки (кримінологічний аспект) /             О. Джужа, С. Корецький // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К., 1999. − № 1. – С. 179−184.
    5.  Дмитрієнко Ю. М. Українська правова свідомість як джерело правової поведінки особистості / Ю. М. Дмитрієнко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 36. − С. 41−49.
    6.  Жигайло Н. І. Соціальна педагогіка: [навч. посіб.]  / Н. І. Жигайло. – Львів: Новий Світ, 2007. – Розд. 7: Девіантна поведінка дітей та молоді як форма соціальної дезаптації – С. 105−117.
    7.  Забзалюк  Д.  Є. Злочинність як форма девіантної поведінки / Д. Є.  Забзалюк // Проблеми боротьби з корупцією, організованою злочинністю та контрабандою: між від. наук. зб. – К.: НДІ „Проблеми людини”, 1999. – Т. 18. – С. 224−230.
    8.  Капітанська С. А. Правомірна  бездіяльність: проблеми юридичної  кваліфікації / С. А. Капітанська  // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. – К.,  2004. − № 2. − С. 57−66.
    9.  Кирилюк Т. Ю. Види правомірної поведінки та її вплив на формування правопорядку в суспільстві / Т. Ю. Кирилюк  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 4. − С. 64−69.
    10.  Кирилюк Т. Ю. Правова поведінка: поняття та види / Т. Ю. Кирилюк // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної, соціальної, правової держави (пам’яті професора В. В. Копєйчикова): матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Київ, 26 груд. 2008 р.). – К. : Київський нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 43−45.
    11.  Кирилюк Т. Ю. Правомірна поведінка як форма реалізації суб’єктивних прав та юридичних обов’язків / Т. Ю. Кирилюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 42. − С. 111−118.
    12.  Клименко Н. І. Поведінка / Н. І. Клименко // Юридична енциклопедія. – К.: Укр. енцикл., 2002. – Т. 4. – С. 582.
    13.  Конрад С. С. Правомірна поведінка та правопорядок: взаємозв’язок та взаємообумовленість  / С. С. Конрад // Держава і право.− Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 31. − С. 35−39.
    14.  Конрад С. С. Юридично значуща поведінка:основні концепції та підходи вивчення / С. С. Конрад // Держава і право. – Київ:  Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 30. − С. 73−77.
    15.  Константінов С. Ф. Правомірна та маргінальна поведінка, їх співвідношення / С. Ф. Константінов // Константінов С. Ф. Адміністративно-правове забезпечення протидії маргіналізації населення в Україні: [монографія] / С. Ф. Константінов. –    К. : Вид-во ТОВ „НВП” „ІНТЕРСЕРВІС”, 2010. – С. 28−40.
    16.  Мантуляк Ю. Юридичний склад правомірного вчинку / Ю. Мантуляк // Прокуратура. Людина. Держава. − 2005. − № 9. − С. 33−43.
    17.  Марченко М. Н. Правомерное  поведение  и  правонарушение  // М. Н. Марченко // Теория государства и права / М. Н. Марченко. – [2- е изд., перераб. и доп.]. –  М.: ТКБ Велби, Изд-во Проспект, 2005. – С. 605−621.
    18.  Мотринець І. М. Проблеми девіантної поведінки молоді в умовах демократизації українського суспільства. Питання теорії і практики / І. М. Мотринець. – Львів: Львів. держ. ун-т, 1994. – 245 с.
    19.  Писарєв В. Г. Маргінальна поведінка особи / В. Г. Писарєв // Проблеми правової реформи та розбудови громадянського суспільства в Україні: тези доп. на Всеукр. наук. конф. ад’юнктів, аспірантів, здобувачів. – Львів: Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2008. – С. 194−197.
    20.  Поведінкові типи в українському соціокультурному середовищі: історичний досвід та аналіз тенденцій: зб. наук. пр. за результатами міжнар. наук. конф.,  25 жовт. 2007 р. – К.: Київ. ун-т,  2007. – 383 с.
    21.  Полянський Т. Зловживання правом (загальнотеоретичний аналіз) /                     Т. Полянський  // Право України. − 2010. − № 1. − С. 128−134.
    22.  Социальные отклонения: Введение в общую теоию. – М., 1980.
    23.  Тимошенко В. І. Мотивація правової поведінки / В. І. Тимошенко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 36. − С. 8−16.
    24.  Тимошенко В. Примус як мотив поведінки / В. Тимошенко // Право України. − 2007. − № 6. − С. 104−107.
    25.  Тимошенко В. І. Мотивація правової поведінки / В. І. Тимошенко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 36. − С. 8−16.
    26.  Тимошенко В. Примус як мотив поведінки / В. Тимошенко // Право України. − 2007. − № 6. − С. 104−107.

Правопорушення

  1.  Бойко А. Детермінація злочинності як вид соціальної детермінації / А. Бойко // Право України. − 2009. − № 7. − С. 39−45.
    1.  Бойко А.  Корупція як один із чинників сучасної економічної злочинності в Україні / А. Бойко // Вісник Академії прокуратури України. – К., 2008. − № 1. − С. 28−34.
    2.  Бойко А. Соціально-економічні передумови економічної злочинності в Україні у період переходу до ринкової економіки / А. Бойко // Вісник Академії прокуратури України. – К., 2007. − № 4. − С. 22−28.
    3.  Бойко А.  Корупція як один із чинників сучасної економічної злочинності в Україні / А. Бойко // Вісник Академії прокуратури України. – К., 2008. − № 1. − С. 28−34.
    4.  Бойко А. Соціально-економічні передумови економічної злочинності в Україні у період переходу до ринкової економіки / А. Бойко // Вісник Академії прокуратури України. – К., 2007. − № 4. − С. 22−28.
    5.  Дудченко В. В. Концепції причинності у праві / В. В. Дудченко // Право і безпека. − 2005. − № 4−3. − С. 14−18.
    6.  Коробов  А. Е. Правонарушение как основание юридической ответственности / А.  Е. Коробов, Е. В. Хохлов // Изв. вузов. Правоведение. − 2009. − № 3. −               С. 62−76.
    7.  Літвінко В. Про деякі умови трансформації правопорушень в сучасному пострадянському суспільстві / В. Літвінко // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2007. − № 2. − С. 226−233.
    8.  Лихолоб В. Г. Правопорушення: правова і моральна оцінка : [навч. посіб.] /      В. Г. Лихолоб. – К.: Укр. акад. внутр. справ, 1994. – 172 с.
    9.  Патей-Братасюк М. Г. Філософія права: [навч. посіб.] / М. Г. Патей-Братасюк. – Тернопіль: „Вид-во Астон”, 2006. – Р. ІІ, т. 6: Філософія злочину. –                    С. 279−297.
    10.  Петрова Л. В. До проблеми причинності в праві / Л. В. Петрова // Вісник Одеського інституту  внутрішніх справ України. − 2001.− № 4.− С. 3−6.
    11.  Теорія держави і права. Академічний курс: [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М.Оніщенко. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 23, 3 Правопорушення: поняття, склад, види / Т. І. Тарахонич. – С. 487−492.
    12.  Штанько А. О. Правопорушення: теорія і законодавча практика / А. О. Штанько // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права  ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 38. − С. 129−137.
    13.  Штанько А. О. Правопорушення як вид правової поведінки: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 „Теорія держави і права: історія політичних і правових учень” / А. О. Штанько. – К., 2009. – 16 с.

Склад правопорушення

  1.  Вереша Р. Вина і склад злочину в кримінальному праві України: співвідношення понять / Р.  Вереша // Підприємництво, господарство і право. – 2004. − № 2. –          С. 91−95.
    1.  Гук А. Поняття вини у сучасному цивільному праві України / А. Гук // Юридичний журнал. − 2006. − № 7. − С. 41−46.
    2.  Донська Л. Особливості причинного зв’язку при множинності правопорушень ( у цивільному праві) / Л. Донська  // Підприємництво, господарство і право. − 2005. − № 11. − С. 108−114.
    3.  Луговий І. О. Склад адміністративного правопорушення законодавства про вибори / І. О. Луговий // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і пава ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 31. − С.152−157.
    4.  Ляпунов Ю. Функции состава преступления / Ю. Ляпунов, Л. Родина // Уголовное право. – 2005. − № 3. – С. 44−49.
    5.  Маликов В. П. Состав преступления в теории и законе / В. П. Маликов // Государство и право. – 1996. − № 7. – С. 105−113.
    6.  Савченко А. В. Склад злочину: порівняльно-правовий аспект /  А. В.  Савченко // Право і суспільство. – 2009. − № 4. – С. 70−74.
    7.  Сливка С. С. Основи складу злочину / С. С. Сливка // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – Львів, 2003. − № 2. – С. 47−50.
    8.  Строган А. Ю. Склад злочину як підстава кримінальної відповідальності : [навч. посіб.] / А. Ю. Строган. – К.: Атіка, 2007. – 423 с.
    9.  Т. 1: Загальна частина. – С. 433−435.
    10.  Туркот М. Щодо визначення складу злочину / М. Туркот // Право України. – 2004. − № 11. – С. 18−25.
    11.  Герасименко  Є. Суб’єкт адміністративного проступку / Є. Герасименко // Право України. − 1999. − № 4. − С. 41−45.
    12.  Герасименко Є. Форми та види вини при вчиненні адміністративного правопорушення  / Є. Герасименко  // Право України. − 1998. − № 7. − С. 80−86.
    13.  Дяченко О. Визначення суб’єкта адміністративного правопорушення та його загальних ознак: окремі проблеми / О. Дяченко // Право України. − 2001. −  № 8. − С. 83−86.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Що означає соціальна значущість правової поведінки?

2. Що розуміють під правовою регламентацією?

3. Назвіть види правомірної поведінки.

4. З чого витікає конформістська правомірна поведінка?

5. Вкажіть причини маргінальної правомірної поведінки.

6. Що таке склад правопорушення?

7. Охарактеризуйте правопорушення з матеріальним та формальним складом.

Рівень Б:

8. Чи тотожними є поняття правової та правомірної поведінки.

9. Охарактеризуйте субєктивну сторону правопорушення.

Рівень В:

10. Чи можна ототожнювати поняття обєкта та предмета правопорушеення? (Відповідь обґрунтуйте).

ТЕМА 16. Юридична відповідальність

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Соціальна відповідальність, юридична відповідальінсть, перспективна юридична відповідальність, ретроспективна юридична відповідальність, кримінальна відповідальність, адміністративна відповідальінсть, цивільно правова відповідальність, матеріальна відповідальність, дисциплінарна відповідальність.

 

Семінарське заняття з теми 16

План

  1.  Юридична відповідальність в контексті сучасного правового життя. Поняття, види і ознаки юридичної відповідальності.
  2.  Види юридичної відповідальності та їх характеристика.
  3.  Підстави для притягнення і звільнення від юридичної відповідальності.
  4.  Функції юридичної відповідальності: поняття і види.
  5.  Принципи юридичної відповідальності: поняття і характеристика.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке юридична відповідальність?
  2.  Які ви знаєте підстави юридичної відповідальності?
  3.  Які існують принципи юридичної відповідальності?
  4.  Що означає принцип законності?
  5.  За що настає цивільно-правова відповідальність?
  6.  За що настає матеріальна відповідальність?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Класики правознавства про юридичну відповідальність.
  2.  Позитивна і ретроспективна юридична відповідальність: соціальне значення і співвідношення.
  3.  Нормативна конструкція юридичної відповідальності.
  4.  Особливості санкцій, на підставі яких здійснюється застосування окремих видів юридичної відповідальності.
  5.  Диференціація та індивідуалізація юридичної відповідальності.

Література до рефератів:

  1.  Белоновский В. Н. Позитивные и ретроспективные формы реализации юридической ответственности / В. Н. Белоновский // Вестн. Моск.  ун-та МВД России. − 2005. − № 4. − С. 30−33.
    1.  Бондарев А. С.  Юридическая ответственность − исключительно позитивное свойство субъектов права / А. С. Бондарев // Изв. вузов. Правоведение. −      2008. − № 1. − С. 133−145.
    2.  Іваненко О. В. Теоретико-правові аспекти позитивної юридичної відповідальності / О. В. Іваненко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 42. − С. 44−49.
    3.  Осауленко О. А. Співвідношення санкції та юридичної відповідальності / О. А. Осауленко  // Вісник прокуратури. − 2008. − № 8. − С. 87−92.

Література до теми:

[15, 21, 28, 35, 44, 47, 55, 57, 74, 88, 91, 103, 117].

  1.  Алексеєнко Л.  Актуальні питання матеріальної відповідальності в трудовому праві / Л. Алексеєнко // Юридичний журнал. − 2006. − № 7. − С. 50−53.
    1.  Андрушко А. В. Дисциплінарний поступок як підстава дисциплінарної відповідальності / А. В. Андрушко  // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 41. − С. 380−386.
    2.  Батанова Н. М. До питання про конституційно-правову відповідальність в Україні / Н. М. Батанова  // Правова система України у світлі європейського вибору : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, м. Київ,         13 черв. 2008 р. –  К.: Юрид. думка, 2008. – С. 21−27.
    3.  Баулін Ю. Кримінальна відповідальність: сутність, зміст та правова форма / Ю. Баулін // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2003. − № 2(33). − С. 626−633.
    4.  Белоновский В. Н. Позитивные и ретроспективные формы реализации юридической ответственности / В. Н. Белоновский // Вестн. Моск.  ун-та МВД России. − 2005. − № 4. − С. 30−33.
    5.  Бондарев А. С.  Юридическая ответственность − исключительно позитивное свойство субъектов права / А. С. Бондарев // Изв. вузов. Правоведение. −      2008. − № 1. − С. 133−145.
    6.  Бородін І. Дисциплінарна відповідальність та дисциплінарне провадження /   І. Бородін // Право України. − 2006. − № 12. − С. 93−97.
    7.  Габричидзе Б. Н. Юридическая ответственность / Б. Н. Габричидзе, А. Г. Чернявский. – М.: Альфа-М, 2005. – 686 с.
    8.  Духно Н. Понятие и виды юридической ответственности / Н. Духно, В. Ивакин // Государство и право. – 2000. − № 6. – С. 12−18.
    9.  Джавадов Х. А. Юридическая ответственность: феноменологические признаки сущности и оснований / Х. А. Джавадов  / Часопис Київського університету права. − 2006. − № 2. − С. 144−150.
    10.  Дугин А. Т. Понятие и виды ответственности / А. Т. Дугин // Российская юстиция. − 2009. − № 9. − С. 21−23.
    11.  Зелена О. В. Актуальні проблеми визначення підстав юридичної відповідальності / О. В. Зелена // Науковий вісник Дніпропетровської юридичної академії МВС. − Дніпропетровськ, 2002. − № 2. − С. 12−20.
    12.  Зелена О. Визначення підстав юридичної відповідальності :актуальні питання / О. Зелена // Право України. − 2003. − № 4. − С. 21−26.
    13.  Зелена О. Поняття юридичної відповідальності: окремі проблеми /  О. Зелена  // Право України. − 2002. − № 11. − С. 109−112.
    14.  Іваненко О. В. Теоретико-правові аспекти позитивної юридичної відповідальності / О. В. Іваненко // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2008. − Вип. 42. − С. 44−49.
    15.  Иванов А. А. К вопросу о стадиях юридической ответственности / А. А. Иванов  // Российский следователь. − 2009. − № 6. − С. 11−14.
    16.  Иванов А. А. Цели юридической ответственности, ее функции и принципы / А. А. Иванов // Государство и право. − 2003. − № 6. − С. 66−70.
    17.  Інститут юридичної відповідальності у демократичних правових системах / [Н. М. Оніщнко, Т. І. Тарахонич, Н. М. Пархоменко, Н. М. Оніщенко]; за заг. ред. Н. М. Оніщенко. – К.: Юридична думка, 2009. – 216 с.
    18.  Котляр Г. О. Теоретико-правовий аналіз юридичної природи кримінальної відповідальності / Г. О. Котляр // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 4. − С. 143−147.
    19.  Кудрявцев В. Н. Закон, поступок, ответственность. – М.: Юрид. лит., 1986. –   С. 132−195.
    20.  Кудрявцев В. Н. Право и поведение. – М., 1979.
    21.  Липинский Д. А. Юридическая ответственность: [монография] / Д. А. Липинский. – СПБ. : Изд-во „Юрид. центр Пресс”, 2004. – 400 с.
    22.  Львова О. Л. Природа юридичної відповідальності та її стимулююча роль /   О. Л. Львова // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 41. − С. 55−61.
    23.  Митрофанов І. Поняття та складові реалізації кримінальної відповідальності / І. Митрофанов  // Юридична Україна. − 2009. − № 7. − С. 102−108.
    24.  Оніщенко Н. М. Юридична відповідальність: теоретичний аналіз та практичні виміри / Н. М. Оніщенко // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 42. − С. 3−11.
    25.  Орєхов В. Ю. Функціональне спрямування санкцій у праві / В. Ю. Орєхов // Часопис Київського університету права. − 2007. − № 3. − С. 50−56.
    26.  Осауленко О. А.  Особливості нормативно-правової конструкції юридичної відповідальності / А. О. Осауленко // Науковий вісник академії внутрішніх справ України. – К., 2005. − № 2. − С. 79−86.
    27.  Осауленко О. А. Співвідношення санкції та юридичної відповідальності /   О. А. Осауленко  // Вісник прокуратури. − 2008. − № 8. − С. 87−92.
    28.  Пархоменко Н. М. Функції юридичної відповідальності в умовах глобалізації / Н. М. Пархоменко // Інститут юридичної відповідальності у демократичних правових системах / [Н. М. Оніщенко, Т. І. Тарахонич, Н. М. Пархоменко,  Н. М. Оніщенко]; за заг. ред. Н. М. Оніщенко. – К.: Юридична думка, 2009. – С. 70−91.
    29.  Пащенко А. Фактичні та юридичні підстави конституційної відповідальності  / Пащенко А. // Право України. − 2002. − № 5. − С.126−130.
    30.  Пентєгов В. Концепції кримінальної відповідальності, її позитивний та ретроспективний аспекти / В. Пентєгов  // Підприємництво, господарство і право. − 2006. − № 12. − С. 63−67.
    31.  Тарахонич Т. І. Види юридичної відповідальності / Т. І. Тарахонич // Інститут юридичної відповідальності у демократичних правових системах / [Н. М. Оніщенко, Т. І. Тарахонич, Н. М. Пархоменко,  Н. М. Оніщенко]; за заг. ред. Н. М. Оніщенко. – К.: Юридична думка, 2009.
    32.  Угрюмова Г. Загальна характеристика дисциплінарної відповідальності і дисциплінарного проступку за українським трудовим правом / Г. Угрюмова  // Право України. − 2005. − № 5. − С. 78−81.
    33.  Хуторян Н. М. Реформування трудового законодавства про матеріальну відповідальність / Н. М. Хуторян  // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2006. − Вип. 33. − С. 231−234.
    34.  Федорова  М. В. Ответственность в международном праве / М. В. Федорова  // Вестн. Моск. Серия 11, Право. − 2008. − № 6. − С. 107−115.
    35.  Хуторян Н. Трудове правопорушення як підстава матеріальної відповідальності / Н. Хуторян  // Юридический вестник. − 2002. − № 3. − С. 110−114.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Чи правильним є твердження про те, що юридична відповідальність є видом соціальної відповідальності?

2. Назвіть функції юридичної відповідальності.

3. Перерахуйте види юридичної відповідальності.

4. Розкрийте сутність позитивної юридичної відповідальності.

5. Розкрийте сутність ретроспективної юридичної відповідальності.

6. Охарактеризуйте стадії юридичної відповідальності.

7. Що означають такі принципи як індивідуалізація покарання та неприпустимість подвоєння відповідальності?

Рівень Б:

8. Розкрийте співідношення між цілями та функціями юридичної відповідалності.

9. Назвіть підстави звільнення від юридичної відповідальності.

Рівень В:

10. Що таке відповідальність за вину та яким чином вказаний принцип поширюється на відповідальність юридичних осіб?

ТЕМА 17.  Принцип  верховенства права як  засада правового розвитку України

                                                                           /Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові слова та терміни: принцип верховенства права, Рада Європи, Статут Ради Європи, Європейський Суд з прав людини, верховенство закону, гарантування прав людини, юридична визначеність, законність, пропорційність, судовий контроль, справедливе судочинство.

Семінарське заняття з теми 17

План

  1.  Витоки верховенства  права (античність, середні віки, Відродження, Новий час, Просвітництво).
  2.  Принцип  верховенства права в  міжнародному праві.
  3.  Ідеї верховенства права в українській правовій культурі.
  4.  Принцип верховенства права: вітчизняна правова  теорія. Проблема зміни правової доктрини.
  5.  Принцип верховенства права як конституційний принцип: зміст, програмний характер, співвідношення із принципом законності.
  6.  Принцип верховенства права в контексті сучасної української державної політики.
  7.  Верховенство права в системі українського  законодавства.
  8.  Проблеми забезпечення принципу верховенства права в сучасній Україні.

Питання для самоконтролю:

  1.  Охарактеризуйте витоки принципу верховенства права.
  2.  Назвіть змістовні характеристики принципу верховенства права.
  3.  В яких міжнародних правових документах закріплено принцип верховенства права?.
  4.  Чи властивий принцип верховенства права українській правовій культурі?.
  5.  Як співвідносяться принцип верховенства права та принцип законності?.
  6.  Що означає принцип верховенства права в законотворчості?
  7.  Яке значення має принцип верховенства права для захисту прав людини?
  8.  Що означає принцип верховенства права в державній політиці?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Принцип верховенства права в контексті правових доктрин: легізму та юснатуралізму.
  2.  Принцип верховенства права і сучасне правове мислення.
  3.  Верховенство права  і українська державна політика.
  4.  Проблеми забезпечення принципу верховенства права в сучасній Україні.

Література до рефератів:

  1.  Авер’янов В. Б. Принцип верховенства права в новій адміністративно-правовій доктрині / В. Б. Авер’янов // Часопис Київського університету права. − 2006.− № 1. − С. 3−9.
    1.  Авер’янов В. Б. Принцип верховенства права у сфері виконавчої влади: питання теорії та практики / В. Б. Авер`янов // Право України. – 2010. − № 3. – С. 72−80.
    2.  Головатий С. Верховенство права: у 3 кн. / С. Головатий. – К.: Фенікс, 2006.
    3.  Кн. 1: Від ідеї до доктрини. – 2006. – 622 с.
    4.  Кн. 2: Від доктрини до принципу. – 2006. – 625 с.
    5.  Головатий С. Верховенство права, або ж Правовладдя: вкотре про доктринальні манівці вітчизняної науки / С. Головатий // Право України. − 2010. − № 4. −   С. 206−220.
    6.  Козюбра М. Верховенство права: українські реалії та перспективи /                  М. Козюбра // Право України. − 2010. −№ 3. – С. 6−19.
    7.  Козюбра М. Принцип верховенства права та вітчизняна теорія і практика /  М. Козюбра  // Українське право. − Київ, 2006. − Ч.1. − С. 15−24.
    8.  Костицький М. В. Філософські питання верховенства права // Костицький М. В. Філософські та психологічні проблеми юриспруденції: вибр. наук. твори  / М. В. Костицький. – Чернівці: Рута, 2009. – Кн. 1. − С. 41−46.
    9.  Оборотов Ю.  Верховенство права як шлях до правової гармонії в Україні /  Ю. Оборотов  // Вісник Академії прокуратури України. − Київ, 2008. − № 4. −  С. 5−12.
    10.  Погребняк С. П. Основні принципи права (змістовна характеристика) : [монографія] / С. П.  Погребняк – Х.: Право, 2008. – 240 с.
    11.  Прокопов Д. Верховенство права у контексті проблеми природного права /       Д. Прокопов // Право України. – 2010. − № 3. – С. 36−44.
    12.  Скрипнюк О. В.  Верховенство права та його роль у побудові демократичної, правової, соціальної держави / О. В  Скрипнюк // Вісник Верховного Суду України. − 2008. − № 8. − С. 33−36.

Література:

  1.  Головатий С. Верховенство права: у 3 кн. / С. Головатий. – К.: Фенікс, 2006.
    1.  Кн. 1: Від ідеї до доктрини. – 2006. – 622 с.
    2.  Кн. 2: Від доктрини до принципу. – 2006. – 625 с.
    3.  Кн. 3: Український досвід. – 2006. – 470 с.
    4.  Головатий С. Верховенство права, або ж Правовладдя: вкотре про доктринальні манівці вітчизняної науки / С. Головатий // Право України. − 2010. − № 4. −        С. 206−220.
    5.  Дутка Г. І.  Верховенство закону і верховенство права: взаємовиключення чи взаємопоєднання? / Г. І. Дутка // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 32. − С. 3−9.
    6.  Кампо В. Судова доктрина верховенства права: український досвід в європейському контексті / В. Кампо  // Юридичний журнал. − 2008. − № 10. − С. 68−77.
    7.  Коваль О. А. Принцип верховенства права / О. А. Коваль // Законодавство України : наук.-практ. коментарі. − 2005. − № 6. − С. 3−9.
    8.  Козюбра М. Верховенство права: українські реалії та перспективи /                  М. Козюбра // Право України. − 2010. −№ 3. – С. 6−19.
    9.  Козюбра М. Принцип верховенства права та вітчизняна теорія і практика /  М. Козюбра  // Українське право. − Київ, 2006. − Ч.1. − С. 15−24.
    10.  Колодій А. М. Принципи права України / А. М. Колодій. – К., 1998. – 208 с.
    11.  Костицький М. В. Філософські питання верховенства права // Костицький М. В. Філософські та психологічні проблеми юриспруденції: вибр. наук. твори  / М. В. Костицький. – Чернівці: Рута, 2009. – Кн. 1. − С. 41−46.
    12.  Кучук А. М. Справедливість, верховенство права й українське суспільство / А. М. Кучук // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної, соціальної, правової держави (пам’яті професора В. В. Копєйчикова): матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Київ, 26 груд. 2008 р.). – К.: Київський нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 70−73.
    13.  Лемак В. Принцип верховенства права в Україні: основні загрози / В. Лемак // Право України. – 2010. − № 3. – С. 44−52.
    14.  Львова О. Л. Принцип верховенства права та правові цінності: аспекти взаємодії / О. Л. Львова  // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної, соціальної, правової держави (пам’яті професора В. В. Копєйчикова): матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Київ, 26 груд. 2008 р.). – К.: Київський нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 73−76.
    15.  Оборотов Ю.  Верховенство права як шлях до правової гармонії в Україні /  Ю. Оборотов  // Вісник Академії прокуратури України. − Київ, 2008. − № 4. −  С. 5−12.
    16.  Петришин О. Верховенство права в системі правового регулювання суспільних відносин / О. Петришин // Право України. – 2010. − № 3. – С. 24−36.  
    17.  Погребняк С. П. Основні принципи права (змістовна характеристика): [монографія] / С. П.  Погребняк – Х.: Право, 2008. – 240 с.
    18.  Погребняк С. Основні вимоги, що випливають з принципу верховенства права / С. Погребняк // Вісник Академії правових наук України. − Харків, 2007. − № 4. − С. 41−54.
    19.  Погребняк С. Принцип верховенства: деякі теоретичні проблеми / С. Погребняк // Вісник Академії правових наук. − 2006. − № 1. − С. 26−37.
    20.  Пришутя І. Забезпечення верховенства права в умовах судово-правової реформи України / І. Пришутя  // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2006. − № 3. − С. 198−206.
    21.  Прокопов Д. Верховенство права у контексті проблеми природного права /  Д. Прокопов // Право України. – 2010. − № 3. – С. 36−44.  
    22.  Рабінович П. Верховенство права з погляду Страсбурзького суду / П. Рабінович // Віче. − 2006. − № 9−10. − С. 40−44.
    23.  Рабінович П. Верховенство права (за матеріалами практики Страсбургзького суду та Конституційного Суду України) / П. Рабінович  // Вісник Академії правових наук України. − Харків, 2006. − № 2. − С. 3−15.
    24.  Рабінович П. Верховенство права як соціально-природний феномен (контур ідеалу) / П. Рабінович // Право України. – 2010. − № 3. – С. 19−24.  
    25.  Рабінович П. Інтерпретація верховенства права Конституційним Судом України / П. Рабінович // Право України. − 2006. − № 11. − С. 27−31.
    26.  Скрипнюк О. В.  Верховенство права та його роль у побудові демократичної, правової, соціальної держави / О. В  Скрипнюк // Вісник Верховного Суду України. − 2008. − № 8. − С. 33−36.
    27.  Ткачук П. Застосування принципу верховенства права судами конституційної та загальної юрисдикції / П. Ткачук // Вісник Конституційного Суду України. − 2005. − № 5. − С. 94−102.
    28.  Чепульченко Т. О.  Принцип верховенства права як відображення генези прав людини в сучасній правовій державі / Т. О. Чепульченко // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 48−53.
    29.  Шевчук С.  Судова правотворчість у контексті застосування принципів права / С. Шевчук  // Вісник Академії правових наук України. − Харків, 2007. −  № 4. −  С. 54−71.

ТЕМА 18.  Правове регулювання та його механізм

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Правовий вплив, правове регулювання, предмет правового регулювання, метод правового регулювання, механізм правового регулювання та його елементи.

Семінарське заняття з теми 18

План

  1.  Поняття правового впливу, його види та механізм.
  2.  Співвідношення правового впливу та правового регулювання.
  3.  Предмет та методи правового регулювання.
  4.  Правове регулювання: поняття, способи та методи.
  5.  Типи та принципи правового регулювання.
  6.  Стадії правового регулювання.
  7.  Поняття механізму правового регулювання.
  8.  Види і характеристика елементів механізму правового регулювання.
  9.  Правове регулювання в сучасній Україні: проблемні аспекти.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке правовий вплив?
  2.  Що таке правове регулювання?
  3.  Що таке правовий режим?
  4.  Як ви розумієте поняття «протекціонізм»?
  5.  Які виділяють стадії правового регулювання?
  6.  Що таке механізм правового регулювання?
  7.  Що таке правові засоби?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Правове регулювання і його соціальне значення.
  2.  Правопорядок як мета і результат правового регулювання суспільних відносин.
  3.  Проблеми вибору типів правового регулювання.
  4.  Співвідношення між способами та типами правового регулювання.

Література до рефератів:

  1.  Державно-правове регулювання в умовах трансформації суспільних відносин: [монографія] / за заг. ред. Ю. Л. Бошицького. – К.: Юрид. думка, 2009. – 536 с.
    1.  Ємельянець Г. Є.  Методи, типи і способи правового регулювання: до проблеми співвідношень / Г. Є. Ємельянець // Матеріали ІІ Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Одеса, 5−6 груд. 2003 р. – Одеса: Юрид. література, 2004. – С. 133−136.
    2.  Кашанина Т. В. Индивидуальное регулирование в правовой сфере / Т. В. Кашанина  // Сов. государство и право. − 1992. − № 1. − С. 122−130.
    3.  Кондратюк О.  А. Правове регулювання як засіб соціального регулювання  / О. А. Кондратюк // Правова система України у світлі європейського вибору: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, м. Київ, 13 черв. 2008 р. –     К.: Юрид. думка, 2008. – С. 65−70.
    4.  Краснояружский С. Г. Индивидуальное правовое регулирование (общетеоретический аспект) / С. Г. Краснояружский // Государство и право. −1993. −№ 7. – С. 127−134.
    5.  Мельник О. М. Метод правового регулювання як засіб підвищення ефективності правового регулювання суспільних відносин / О. М. Мельник  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 32−38.
    6.  Сарновська С. О. Базові засади правового регулювання / С. О. Сарновська // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права  ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 27.− С. 50−57.

Література до теми:

  1.  Боброва О. І. Правове регулювання суспільних відносин: соціальне значення / О. І. Боброва  // Проблеми захисту прав людини і громадянина в умовах розбудови  громадянського  суспільства в Україні : тези доп. наук.-практ. конф., (Київ, 22−23 квіт. 2005 р.). − Київ, 2005. − С. 23−26.
    1.  Варламова Н. В. Эффективность правового регулирования: переосмысление концепции / Н. В. Варламова // Изв. вузов. Правоведение. − 2009. − № 1. −  С. 212−233.
    2.  Гайдамака І. Юридична конструкція правового режиму / І. Гайдамака // Юридична Україна. − 2010. − № 1. − С.10−16.
    3.  Ганзенко О. О. Правові та інші засоби заохочення у механізмі правого регулювання України / О. О. Ганзенко  // Науковий вісник Дніпропетровської Юридичної академії МВС. − Дніпропетровськ, 2004. − № 4.  С. 140−146.
    4.  Державно-правове регулювання в умовах трансформації суспільних відносин : [монографія] / за заг. ред. Ю. Л. Бошицького. – К.: Юрид. думка, 2009. – 536 с.
    5.  Кашанина Т. В. Индивидуальное регулирование в правовой сфере / Т. В. Кашанина  // Сов. государство и право. − 1992. − № 1. − С. 122−130.
    6.  Кикоть Г. Юридичні факти у механізмі правового регулювання:проблеми теорії / Г. Кикоть // Право України. − 2005. − № 7. − С. 109−112.
    7.  Клименко К.  Історико-філософські та правові основи методології правового регулювання суспільних відносин / К. Клименко // Право України. – 2007. −     № 3. – С. 32−37.
    8.  Корчевна Л. До критики поняття "механізм правового регулювання" /                 Л. Корчевна // Право України. − 2003. − № 1. − С. 117−120.
    9.  Косович В. М. Гносеологічні проблеми правового регулювання /                В. М. Косович  // Вісник Львівського університету. Серія : юридична. − Львів, 1994. − Вип. 31. − С. 87−90.
    10.  Краснояружский С. Г. Индивидуальное правовое регулирование (общетеоретический аспект) / С. Г. Краснояружский // Государство и право. −1993. −№ 7. – С. 127−134.
    11.  Красовська В. Г. Механізм правового регулювання як система правових засобів / В. Г. Красовська  // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім.                 В. М. Корецького НАН України,  2009. − Вип. 43. − С. 81−87.
    12.  Кривицький Ю. Теоретико-методологічні основи розуміння механізму правового  регулювання / Ю. Кривицький  // Підприємництво, господарство і право. − 2009. − №10. − С. 22−26.
    13.  Кузьменко О. В. Методи правового регулювання:теоретичні аспекти / О. В. Кузьменко  // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України. − Київ, 2005. − № 2. − С. 5−16.
    14.  Мельник О. М. Метод правового регулювання як засіб підвищення ефективності правового регулювання суспільних відносин / О. М. Мельник  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 32−38.
    15.  Новікова М. М. Принципи правового компромісу в механізмі правового регулювання / М. М. Новікова  // Вісник Запорізького юридичного інституту. − Запоріжжя, 2004. − № 2. − С. 43−51.
    16.  Новікова М. Юридичний компроміс як додатковий метод правового регулювання / М. Новікова  // Право України. − 2006. − № 9. − С. 34−38.
    17.  Пашутін В. В. Поняття правового регулювання та правового впливу:проблеми розмежування / В. В. Пашутін  // Вісник Луганської академії внутрішніх справ України. − Луганськ, 2004. − Вип. 4. − С. 19−28.
    18.  Сарновська С. О. Базові засади правового регулювання / С. О. Сарновська // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права    ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 27.− С. 50−57.
    19.  Селіванов В. Д. Правова природа регулювання суспільних відносин /                В. Д. Селіванов, Н. Віденко // Право України.  – 2000. − № 10. – С. 10−20.
    20.  Спаський А. Категорія „правовий режим: ознаки та поняття” // Право України. – 2008. − № 7. – С. 13−17.
    21.  Спаський А. Категорія „правовий режим”: підходи до інтерпретації // Право України. – 2008. − № 4. – С. 27−31.
    22.  Тостенко В. Л. Проблеми впливу правової ідеології на правове регулювання і розвиток правової системи / В. Л. Тостенко // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права  ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 42.-С. 11−20.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Співвідношення між правовим регулюванням і правовим впливом.

2. Перерахуйте елементи структури правового регулювання.

3. Охарактеризуйте способи правового регулювання.

4. До якого з типів правового регулювання можна віднести наступні формули для яких галузей права вини характерні:

а). «дозволено все, крім забороненого»;

б). «Заборонено все, крім дозволеного».

5. Ознаки та види правового режиму.

6. Ознаки механізму правового регулювання.

7. Що означає класифікація правових засобів за інформаційно-психологічною спрямованістю?

Рівень Б:

8. які існують сфери і межі правового регулювання.

9. Співвідношення правового регулювання з іншими видами регулювання.

Рівень В:

10. У чому полягає відмінність між імперативним та диспозитивним методами правового регулювання?

Модульний контроль

Змістовний модуль 5

ТЕМА 19. Правова система: поняття, характеристика елементів

/Самостійна робота – 2 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Правова система, статичні елементи правової системи, динамічні елементи правової системи, система законодавства, юридичні установи, юридична практика, правова ідеологія, правова психологія, правова культура, порівняльне правознавство.

Семінарське заняття з теми 19

(для самостійної підготовки на наступне заняття)

План

  1.  Поняття правової системи та структурних елементів.
  2.  Ознаки правової системи.
  3.  Характеристика статичних елементів правової системи.
  4.  Характеристика динамічних елементів правової системи.
  5.  Роль принципів права та правової політики держави при формуванні правової системи.
  6.  Вплив системи права та системи законодавства на функціонування правової системи в Україні.
  7.  Місце юридичної практики в правовій системі: поняття, структура, види.
  8.  Правова система сучасної України: необхідність глибинного реформування.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке правова система?
  2.  Назвіть статичні елементи правової системи?
  3.  Назвіть динамічні елементи правової системи?
  4.  Що таке національна правова система?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Правова система України та перспективи її розвитку.
  2.  Співвідношення понять система права та правова система.

Література до рефератів

  1.  Бондаренко І.  Адаптація законодавства України до європейського законодавства − один з пріорітетних напрямів реформування правової системи України / І. Бондаренко  // Право України. − 2002. − № 7. − С. 63−66.
    1.  Куренда А. П. Правова система України: динаміка розвитку та особливості функціонування на сучасному етапі  / А. П. Куренда // Актуальні питання реформування правової системи України: зб. наук. статей за матеріалами 1У міжнар. наук.-практ. конф., м. Луцьк, 1−2 черв. 2007 р. – Луцьк: Волинський держ. ун-т, 2007. – Т. 1. − С. 66−69.
    2.  Лавріненко О. В. Удосконалення національної системи права в контексті євроінтеграції України: актуальні питання теорії та методології / О. В. Лавріненко // Економіка. Фінанси. Право. − 2007. − № 4. − С. 30−35.
    3.  Луць Л. Трансформація нормативної частини сучасної правової системи України − вимога часу / Л. Луць  // Право України. − 2003. − № 3. − С. 117−121.
    4.  Міжнародна конференція з проблем реформування правової системи України // Право України. − 2004. − № 6.− С.114−115.
    5.  Мірошниченко  М. Системно-інформаційний підхід у контексті методологічного забезпечення наукового аналізу проблем теорії правової системи України / М. Мірошниченко // Право України. − 2007. − № 6. − С. 22−26.
    6.  Нагорська О. Ф. Умови реформування правової системи України / О. Ф. Нагорська  // Актуальні питання реформування правової системи України: зб. наук. статей за матеріалами 1У міжнар. наук.-практ. конф.,  м. Луцьк,            1−2 черв. 2007 р. – Луцьк: Волинський держ. ун-т, 2007. – Т. 1. −  С. 91−94.
    7.  Оніщенко Н.  Гармонізація правової системи України: основні напрями і тенденції / Н. Оніщенко  // Сучасна українська держава: історичні імперативи становлення, тенденції та проблеми розвитку: збірник. – К.: Ін-т політ. і етнонац. досліджень  ім. І. Ф.Кураса, 2007. – С. 318−329.
    8.  Оніщенко Н. М. Генезис правової системи та соціальна регуляція / Н. М. Оніщенко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. – Вип.  29. − С. 3−7.
    9.  Оніщенко Н. М. Європейські стандарти законності в розвику національної правової системи України / Н. М. Оніщенко // Правова система України у світлі європейського вибору: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, м. Київ, 13 черв. 2008 р. – К.: Юрид. думка, 2008. – С. 10−17.
    10.  Оніщенко Н. М. Проблеми розвитку національної правової  системи /                     Н. М. Оніщенко // Правова держава: щорічник наук. праць Ін-ту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України.  – К., 2008. – Вип. 19. – С. 81−88.
    11.  Правова система України: історія, стан та перспективи: у 5 т. – Х.: Право, 2008 −.−
    12.  Т. 1: Методологічні та історико-теоретичні проблеми формування і розвитку правової системи України / за заг ред. М. В. Цвіка, О. В. Петришина. – 2008. –   728 с.
    13.  Риженко Ю. М. Система права та правова система: особливості взаємозв’язку та взаємовпливу / Ю. М. Риженко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького,  2009. − Вип. 45. − С. 113−119.
    14.  Риженко Ю. М. Система права: теоретико-правові аспекти розгляду /            Ю. М. Риженко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                            В. М. Корецького,  2007. − Вип. 37. − С. 85−92.
    15.  Хаустова М. Г. Національна правова система за умов розбудови правової демократичної держави в Україні : монографія / М. Г. Хаустова. – Х.; Право, 2008. – 160 с.

Література до теми:

  1.  Бобилев А. И. Актуальные теоретические проблемы правовой системы общества / А. И. Бобилев, Р. Г. Минниахметов // Государство и право. − 2004. − № 7. −  С. 108−114.
    1.  Голік О. В. Правова система держави / О. В. Голік // Юридична наука та правоохоронна діяльність: матеріали міжвуз. наук.-практ конф. курсантів і студентів (травень 2000 р.). − Дніпропетровськ, 2000. − Вип. 1. − С. 146−147.
    2.  Грегуль Г. В.  Теоретичні питання реформування правової системи України / Г. В. Грегуль // Актуальні питання правового забезпечення політичної реформи суспільства: тез. доп. наук.-практ. конф. (Київ, 8 квіт. 2003 р.). − Київ, 2003. − С. 36−38.
    3.  Гущина Н. А. Система права и система законодательства: соотношение и переспективы развития / Н. А. Гущина // Изв. вузов. Правоведение. − 2003. − № 5. − С.198−205.
    4.  Іншин М. І. Сутність, зміст і структура правової системи демократичної держави / М. І. Іншин // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених. − Сімферополь, 2004. − Вип. 6. − С. 10−15.
    5.  Куренда А. П. Правова система України: динаміка розвитку та особливості функціонування на сучасному етапі  / А. П. Куренда // Актуальні питання реформування правової системи України: зб. наук. статей за матеріалами 1У міжнар. наук.-практ. конф., м. Луцьк, 1−2 черв. 2007 р. – Луцьк: Волинський держ. ун-т, 2007. – Т. 1. − С. 66−69.
    6.  Лавріненко О. В. Удосконалення національної системи права в контексті євроінтеграції України: актуальні питання теорії та методології / О. В. Лавріненко // Економіка. Фінанси. Право. − 2007. − № 4. − С. 30−35.
    7.  Лук’янець Д. Методологічні аспекти визначення структури системи права / Д. Лук’янець  // Підприємництво, господарство і право. − 2006. − № 3.−            С. 7−11.
    8.  Оніщенко Н. М. Правова система і держава в Україні / Н. М. Оніщенко. − К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2002. − 132 с.
    9.  Оніщенко Н. М. Правова система: проблеми теорії : [монографія] /                           Н. М. Оніщенко. −  К. : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2002. − 352 с.
    10.  Правова система України: історія, стан та перспективи: у 5 т. – Х.: Право, 2008 −.−
    11.  Т. 1: Методологічні та історико-теоретичні проблеми формування і розвитку правової системи України / за заг ред. М. В. Цвіка, О. В. Петришина. – 2008. –     728 с.
    12.  Рабінович П. Загальносоціальна („природна”) правова система: поняття і структура / П. Рабінович // Вісник Академії правових наук. – Х., 2008. – С. 3−12.
    13.  Риженко Ю. М. Система права та правова система: особливості взаємозв’язку та взаємовпливу / Ю. М. Риженко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького,  2009. − Вип. 45. − С. 113−119.
    14.  Риженко Ю. М. Система права: теоретико-правові аспекти розгляду /            Ю. М. Риженко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                            В. М. Корецького,  2007. − Вип. 37. − С. 85−92.
    15.  Руденко Б. В. Функції правової системи / Б. В. Руденко // Держава і право. – Київ :  Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2005. − Вип. 28. − С. 79−84.
    16.  Скакун О. Ф. Правова система України на правовій карті світу / О. Ф. Скакун. – Х.: Еспада, 2004. – 96 с.
    17.  Трансформація правової системи України: євроінтеграційний вибір / за ред. В. Д. Гвоздецького. – К.: Логос, 2008. – 377 с.
    18.  Хаустова М. Г. Національна правова система за умов розбудови правової демократичної держави в Україні: монографія / М. Г. Хаустова. – Х.; Право, 2008. – 160 с.
    19.  Хаустова М. Г. Національна правова система за умов розбудови правової демократичної держави в Україні: монографія / М. Г. Хаустова. – Х.; Право, 2008. – 160 с.
    20.  Хаустова М. Г. Структура правової системи суспільства / М. Г. Хаустова // Вісник Академії правових наук. – Х., 2010. − № 1. – С. 49−59.
    21.  Шакун В. І. Правова система − основа державно-правової реформи в Україні / В. І. Шакун, А. М. Колодій // Державно-правова реформа реформа в Україні. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 1997. – С. 123−125.  

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Чим відрізняються поняття «правова система» та «система права»?

2. Юридичні установи та їх роль у правовій системі країни.

3. Назвіть елементи правої системи.

4. Місце правових принципів в правовій системі.

5. Яку роль відіграє правова політика в правовій системі?

Рівень Б:

6. Для чого виділяється суб’єктивний рівень правової системи?

7. В чому полягає зв'язок законодавства з юридичною практикою?

Рівень В:

8. Які існують критерії типології правових систем різних держав?

9. Які завдання стоять перед порівняльним правознавством?

ТЕМА 20. Сучасні правові системи та правові сімї

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові терміни та поняття до теми: правова система, правова сімя, романо-германська правова сімя, англо-американська правова сімя, мусульманська правова сімя, сімя звичаєвого права.

Семінарське заняття з теми 20

План

  1.  Поняття та типи правових сімей.
  2.  Романо-германська правова сімя.
  3.  Англо-американська правова сімя.
  4.  Сім´я мусульманського права.
  5.  Значимість порівняльно-правового підходу для дослідження права.
  6.  Сімя звичаєвого права.
  7.  Особливості стилів правового мислення в різних правових сім’ях.
  8.  Зближення правових систем в  контексті євро інтеграційних та глобалізацій них  процесів сучасності.  Місце  правової системи України в цьому контексті.

Питання для самоконтролю:

  1.  Що таке правова сімя?
  2.  Джерела романо-германської правової сімї.
  3.  Які групи національних правових систем належать до англо-американської правової сімї?
  4.  У чому полягають основні особливості сімї мусульманського права?
  5.  Які суттєві відмінності між європейським та африканським правом?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Проблеми зближення сучасних правових сімей.
  2.  Історія зародження і розвитку правової системи Європейського союзу.
  3.  Основні критерії розподілу сучасних правових систем на правові сімї.
  4.  Традиційні та релігійні правові системи, перспективи їх розвитку і зближення.

Література до рефератів:

  1.  Андрійчук О. Онтологія європейського права / О. Андрійчук // Юридичний журнал. − 2007. − № 1. − С.16−21.
    1.  Андрійчук О. Судові системи країн Вишеградської групи в контексті приготувань до втупу в Європейську Унію / О. Андрійчук  // Юридичний журнал. − 2006. − № 1. − С. 22−24.
    2.  Аннерс  Э. История Европейского права / Э. Аннерс. – М.: Наука, 1999. – 394 с.
    3.  Базедов Ю. Возрождение процесса унификации права: Европейское договорное  право и его элементы / Ю. Базедов // Государство и право. – 2000. −  № 2. – С. 65−77.
    4.  Бехруз Х. Многообразие правовых систем и проблема их классификации /          Х. Бехруз // Європейське право та порівняльне правознавство: зб. статей. – К. – Шамборі: Логос, 2010. – С. 71−89. 
    5.  Брацук І. Конституційно-правовий механізм взаємодії права Європейського Союзу та національного права держав-членів / І. Брацук // Підприємництво, господарство і право. − 2009. − № 9. − С. 18−22.
    6.  Гелей С. Д. Політико-правові системи світу: [навч. посіб.] / С. Д. Гелей,   С. М. Рутар. – К.: Знання, 2006. – 668 с.
    7.  Давид Р. Основные правовые системы современности / Р. Давид, Жоффре-Спинози К.; [пер. с англ. В. А. Туманова]. – М. : Междунар. отношения, 2003. – 398 с.
    8.  Дудченко В. Критерії  стилю правових систем сімей сучасного світу / В. Дудченко // Юридический вестник. – 2006. − № 4. – С. 63−68.
    9.  Дудченко В. Про великі правові системи сучасності (роздуми над книгою професора Раймона Леже) / В. Дудченко // Право України. – 2010. − № 3. – С. 98−106.
    10.  Европейское право: Право Европейского Союза и правовое обеспечение защиты прав человека: [учебник] / М. В. Каргалова, Е. Ю. Козлов,                 С. О. Корогод и др.; [отв. ред. Л. М. Энтин]. – М. : НОРМА, 2007. – 939 с.
    11.  Леже Р. Великие правовые системы современности: сравнительно-правовой подход /            Р. Леже. − [2-е изд., перераб.] – М.: Волтерс Клувер, 2010. – 592 с.
    12.  Луць Л. Типологізація сучасних правових систем світу: загальнотеоретичні та порівняльно-правові аспекти / Л. Луць // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – Львів, 2001.− № 2. – С. 34−42.
    13.  Оксамытный В. В. Правовые системы в ХХ1 веке: новые подходы к классификации / В. В. Оксамытный // Європейське право та порівняльне правознавство : зб. статей. – К. – Шамборі, Логос, 2010. – С. 50−71.
    14.  Пархоменко Н. М. Основні напрями інтеграції систем джерел права різних правових систем / Н. М. Пархоменко // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 20−26.
    15.  Поволокіна К. П. Сучасні трансформаційні процеси правового розвитку               ( взаємодія та взаємовплив правових систем) / К. П. Поволокіна // Держава і право. – К. : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2007. – Вип. 36. –   С. 78−84.
    16.  Слепець В. М. Етапи формування європейського права / В. М. Слепець // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ України. – Одеса, 2001.− № 4. –                 С. 171−174.
    17.  Слепець В. М. Сутність Європейського права як правової системи  /              В. М. Слепець // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2002. − № 2. – С. 28−31.
    18.  Сунєгін С. О. Правова сім’я та правова система: співвідношення категорій, підходи до вивчення та рівні визначення / С. О. Сунєгін // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. −  Вип. 39. − С. 81−86.
    19.  Бехруз  Х. Методология изучения исламского права: аксиологический подход   / Х. Бехруз // Юридический вестник. – 2006. − № 4. – С. 68−74.
    20.  Бехруз Х. Философское измерение исламского права / Х. Бехруз // Юридический вестник. – 2006. − № 1. – С. 113118.
    21.  Вовк Д. Про природу релігійного права в аспекті співвідношення права і релігії / Д. Вовк // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2008. − № 2. −    С. 68−79.
    22.  Гречанюк С. В. Мусульманське право: сучасні погляди та концепції / С. В. Гречанюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                     В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 27. − С. 97−103.
    23.  Львова О. Л. Виникнення та розвиток мусульманського права /
      О. Л. Львова // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 2. −             С. 9−15.
    24.  Міма  І.  В.  Особливості визначення місця релігійних норм у правовій системі /   І. В. Міма  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 57−63.
    25.  Хашматулла Б. Ісламські традиції права: монографія / Б. Хашматулла. – Одеса : Юридична література, 2006. – 296 с.

Література до теми:

  1.  Абашидзе А. Х. Право Совета Европы / А. Х. Абашидзе, Е. С. Алисиевич. – М. :  Междунар. отношения, 2007.− 303 с.
    1.  Андрійчук О. Онтологія європейського права / О. Андрійчук // Юридичний журнал. − 2007. − № 1. − С.16−21.
    2.  Андрійчук О. Судові системи країн Вишеградської групи в контексті приготувань до втупу в Європейську Унію / О. Андрійчук  // Юридичний журнал. − 2006. − № 1. − С. 22−24.
    3.  Аннерс  Э. История Европейского права / Э. Аннерс. – М.: Наука, 1999. – 394 с.
    4.  Базедов Ю. Возрождение процесса унификации права: Европейское договорное  право и его элементы / Ю. Базедов // Государство и право. – 2000. −  № 2. – С. 65−77.
    5.  Берман  Г.  Дж. Западная традиция права: эпоха формирования / Берман Г.  Дж.; пер. с англ. – [2-е изд.]. – М.: Из-во Моск ун-та: Изд. Группа „ИНФРА-М-НОРМА”, 1998. – 624 с.
    6.  Бернхем В. Вступ до права та правової системи США /  В. Бернхем. –  К.: Україна, 1999. – 214 с.
    7.  Бехруз  Х. Методология изучения исламского права: аксиологический подход   / Х. Бехруз // Юридический вестник. – 2006. − № 4. – С. 68−74.
    8.  Бехруз Х. Многообразие правовых систем и проблема их классификации /          Х. Бехруз // Європейське право та порівняльне правознавство: зб. статей. –      К. – Шамборі: Логос, 2010. – С. 71−89.
    9.  Бехруз Х. Философское измерение исламского права / Х. Бехруз // Юридический вестник.  – 2006. − № 1. – С. 113118.
    10.  Богатырев В. В.  Правовая глобалистика  / В. В.  Богатырев // Государство и право. − 2008. − № 8. − С. 73−78.
    11.  Богдановская Ю. И. Правовые системы Канады, Австралии и Новой Зеландии: особенности развития / Ю. И. Богдановская // Право и политика. – 2002. − № 8. – С. 21−25.
    12.  Брацук І. Конституційно-правовий механізм взаємодії права Європейського Союзу та національного права держав-членів / І. Брацук // Підприємництво, господарство і право. − 2009. − № 9. − С. 18−22.
    13.  Брацук І. Механізм імплементації норм права ЄС у національні правопорядки держав-членів: загальнотеоретична характеристика / І. Брацук // Юридична Україна. − 2009. − № 5. − С. 126−132.
    14.  Буткевич О. Міжнародне право в ісламській системі / О. Буткевич  // Віче. − 2007. − № 13. − С. 34−37.
    15.  Васецький  В. Ю. Проблеми співвідношення нормативно-правових і прецедентно-правових засад в англосаксонській та романо-германській правових системах / В. Ю. Васецький   // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 35. − С. 100−104.
    16.  Васильев А. А. Правовые доктрины как источник английского права  /               А. А. Васильев // Журнал зарубежного законодательства и сравнительного праведения. – 2009. − № 2. – С. 114−127.
    17.  Васянович О. А. Вплив основних постулатів ісламу на формування права мусульман / О. А. Васянович // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 39. − С. 93−98.
    18.  Васянович О. А. Правовий звичай у правових системах країн Африки та Мадагаскару / О. А. Васянович // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 2. − С. 38−42.
    19.  Ващенко Ю. В. Порівняльний аналіз романської і германської правових груп / Ващенко Ю. В. // Право і наука в сучасних умовах державотворення: зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми: Університетська книга, 2009. – С. 79−81.
    20.  Вовк Д. Про природу релігійного права в аспекті співвідношення права і релігії / Д. Вовк // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2008. − № 2. −    С. 68−79.
    21.  Гевлич Т. В. Особливості сім’ї англо-американського права / Т. В. Гевлич // Право і наука в сучасних умовах державотворення: зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми: Університетська книга, 2009. – С. 81−84.
    22.  Гелей С. Д. Політико-правові системи світу: [навч. посіб.] / С. Д. Гелей,  С. М. Рутар. – К.: Знання, 2006. – 668 с.
    23.  Голик А. А. Сучасна правова система США / А. А. Голик // Право і наука в сучасних умовах державотворення: зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми : Університетська книга, 2009. – С. 84−87.
    24.  Гордимов А. В. Університетська юстиція як складова доктринальних джерел романо-германської правової системи / А. В. Гордимов // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2009. −Вип. 46. − С. 30−35.
    25.  Гречанюк С. В. Мусульманське право: сучасні погляди та концепції / С. В. Гречанюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                     В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 27. − С. 97−103.
    26.  Давид Р. Основные правовые системы современности / Р. Давид, Жоффре-Спинози К.; [пер. с англ. В. А. Туманова].- М.: Междунар. отношения, 2003.-398 с.
    27.  Дудченко В. Критерії  стилю правових систем сімей сучасного світу /                 В. Дудченко // Юридический вестник. – 2006. − № 4. – С. 63−68.
    28.  Дудченко В. Про великі правові системи сучасності (роздуми над книгою професора Раймона Леже) / В. Дудченко // Право України. – 2010. − № 3. –   С. 98−106.
    29.  Европейское право: Право Европейского Союза и правовое обеспечение защиты прав человека: [учебник] / М. В. Каргалова, Е. Ю. Козлов,                 С. О. Корогод и др.; [отв. ред. Л. М. Энтин]. – М.: НОРМА, 2007. – 939 с.
    30.  Задорожний Ю. А. Вплив римського права на формування романо-германської правової системи / Ю. А. Задорожний // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 4. − С. 37−42.
    31.  Зайчук О. В. Правовая система США (историко-теоретический анализ) / О. В. Зайчук. – К. : Наук. думка, 1992. – 136 с.
    32.  Зайчук  О. В. Теоретична і практична значущість класифікації правових систем / О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко // Правова держава : щорічник.  – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. – Вип. 16. – С. 68−77.
    33.  Зіллер, Жак. Політико-адміністративні системи країн ЄС: порівняльний аналіз / Зіллер, Жак; [пер. з фр. В. Ховхуна]. – К.: Основи, 1996. – 420 с.
    34.  Кармазіна К. Механізм взаємодії джерел континентального права /                      К. Кармазіна   // Право України. − 2008. − № 10. − С. 92−98.
    35.  Кармаліта М.  Правова доктрина у романо-германській та англосаксонській  правових сім’ях / М. Кармаліта // Підприємництво, господарство і право. − 2010. − № 2. − С. 6−10.
    36.  Касянович О. А. Канонічне право: історія та сучасність / О. А. Касянович // Віче. − 2007. − № 18. – С. 41−42.
    37.  Касянович О. А. Правовий звичай та інші джерела права у сучасному праві Ізраїлю // О. А. Касянович // Четверті  юридичні читання : матеріали  міжнар. наук. конф., 3−4 квіт. 2008 р. – К.: Вид-во Нац. пед. ун-та ім. М. П. Драгоманова, 2008. – С. 108−110.
    38.  Корчевна Л. О. Джерела західного права (до постановки проблеми)  /             Л. О. Корчевна  // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2002. −        № 3. – С. 3−9.
    39.  Корчевна О. Римське право і загальне право Європи / О. Корчевна // Закон и жизнь. – 2004.− № 6. – С. 14−18.
    40.  Костенко Л. Право звичаїв / Л. Костенко // Юридичний журнал. – 2006. − № 8. – С. 91−96.
    41.  Кравчук М. В. Правова система США / М. В. Кравчук. − К.: Нора-Друк, 2004. − 144 с.
    42.  Кривега Л. Д. Специфіка нормативного регулювання в арабсько-мусульманських країнах / Л. Д. Кривега  // Запорізькі правові читання: тези доп. щорічної Міжнар. наук.-практ. конф., м. Запоріжжя, 18−19 трав. 2006 р. – Запоріжжя: Запорізький нац. ун-т, 2006. – С. 43−45.
    43.  Куприянов А. Церковное право и его рецепция в российское законотворчество /  А. Куприянов // Российская юстиция. − 2001. − № 2. − С. 68−69.
    44.  Леже Р. Великие правовые системы современности: сравнительно-правовой подход /   Р. Леже. − [2-е изд., перераб.] – М.: Волтерс Клувер, 2010. – 592 с.
    45.  Лубський В. І. Мусульманське право: [навч. посіб.] / В. І. Лубський, В. Д. Борис. – К. : Вілбор, 1997. – 256 с.
    46.  Луць Л. А. Джерела права Ради Європи :загальнотеоретична характеристика / Л. А. Луць // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2005. − Вип. 27. − С. 19−25.
    47.  Луць Л. Типологізація сучасних правових систем світу: загальнотеоретичні та порівняльно-правові аспекти / Л. Луць // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – Львів, 2001.− № 2. – С. 34−42.
    48.  Львова О. Л. Виникнення та розвиток мусульманського права /
      О. Л. Львова // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 2. −             С. 9−15.
    49.  Львова О. Л. Місце прав людини в мусульманському праві / О. Л. Львова // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 26−32.
    50.  Макаренко Л. О.  Історичні передумови виникнення та розвитку англійського права / Л. О.  Макаренко // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 2. − С. 16−22.
    51.  Марченко М. Н. Иудейское право как подсистема общей системы израильского права / М. Н. Марченко // Вестн. Моск. ун-та. Сер.11, Право. – 2001. – № 3. −    С. 76−88.
    52.  Марченко М. Н. Основные принципы иудейского права / М. Н. Марченко // Вестн. Моск. ун-та. Сер.11, Право. – 2001. − №1. – С. 65−77;  № 2. – С. 36−47.
    53.  Марченко М. Н.  Особенности судебного прецедента в системе романо-германского права / М. Н. Марченко // Государство и право. − 2006. − № 8. − С. 22−29.
    54.  Марченко М. Н. Правовые системы современного мира: [учебник] /                  М. Н. Марченко. – М.: Зерцало, 2008. – 521 с.
    55.  Марченко М. Н. Разнообразие взглядов на судейское право в современном романо-германской семье / М. Н. Марченко // Изв. вузов. Правоведение. −     2007. − № 3. − С. 17−28.
    56.  Міма  І.  В.  Особливості визначення місця релігійних норм у правовій системі /      І. В. Міма  // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 57−63.
    57.  Мінченко О. В. Окремі аспекти правової системи Німеччини / О. В. Мінченко // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. – К., 2006. −  № 2. – С. 101−108.
    58.  Мінченко О. В. Особливості здійснення юридичної діяльності в умовах германської правової сім`ї: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня кнд. юрид. наук : спец. 12.00.01 «Теорія держави і права; історія політичних і правових вчень» / О. В. Мінченко. − К., 2009. − 20 с.
    59.  Мірошніченко М. І. Генезис національних правових систем: теоретико-методологічний аспект / Марія Іванівна Мірошніченко. – К.: Відкритий міжнар. ун-т розвитку людини „Україна”, 2007. – 270 с.
    60.  Нерсесянц В. С. Общая теория государства и права: [учебник] /                               В. С.  Нерсесянц. – М.: Изд-во „НОРМА”, 2000. – Р. V, гл. 6: типология систем права: основные „правовые системы” современности. – С. 447−474.
    61.  Оксамытный В. В. Правовые системы в ХХ1 веке: новые подходы к классификации / В. В. Оксамытный // Європейське право та порівняльне правознавство: зб. статей. – К. – Шамборі, Логос, 2010. – С. 50−71.
    62.  Онищенко Г. В. Правові системи світу: тенденції розвитку / Г. В. Онищенко // Матеріали ІІ Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Одеса,  5−6 груд. 2003 р. – Одеса: Юрид. література, 2004. – С. 117−119.
    63.  Оніщенко Н. М. Джерела права та правові системи сучасності / Н. М. Оніщенко // Правова держава: щорічник наук. праць ін-ту держави і права ім. В. М. Корецького. – К., 2001. – Вип. 12. – С. 90−112.
    64.  Оніщенко Н. М. Механізм зближення національних правових систем: сучасні характеристики та підходи вивчення / Н. М. Оніщенко // Правова система України у світлі європейського вибору : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, м. Київ, 13 черв. 2008 р. – К.: Юрид. думка, 2008. –  С. 5−10.
    65.  Оніщенко Н. М. Плюралізм сучасного праворозуміння та визначень національних правових систем / Н. М. Оніщенко // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2007. – Вип. 36. – С. 3−8.
    66.  Оніщенко Н. М. Правова система Європейського Союзу в контексті концепцій та вимірів науки порівняльного правознавства / Н. М. Оніщенко // Європейське право та порівняльне правознавство: зб. статей. – К. – Шамборі : Логос, 2010. – С. 89−105.
    67.  Пархоменко Н. М. Основні напрями інтеграції систем джерел права різних правових систем / Н. М. Пархоменко // Часопис Київського університету права. − 2008. − № 3. − С. 20−26.
    68.  Петренко С. В. Місце закону у правовій системі Англії / С. В. Петренко // Право і безпека. − 2005. − № 4−4. − С. 30−33.
    69.  Петрова Е. А. Европейское право как юридический феномен: теоретико-правовой аспект / Е. А. Петрова // Європейське право та порівняльне правознавство: зб. статей. – К. – Шамборі, Логос, 2010. – С. 105−113.
    70.  Плєва К. Історичний розвиток Англосаксонської системи кримінального процесу на прикладі США / К. Плєва // Закон и жизнь. − 2009. − № 8. − С. 18−21.
    71.  Поволокіна К. П. Сучасні трансформаційні процеси правового розвитку ( взаємодія та взаємовплив правових систем) / К. П. Поволокіна // Держава і право. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2007. – Вип. 36. –            С. 78−84.
    72.  Примак Т. К. Договор в мусульманской политико-правовой доктрине /               Т. К. Примак, С. А. Старостина // Государство и право.− 2008. − № 9. − С. 73−77.
    73.  Руденко Б. До питання про класифікацію правових систем / Б. Руденко // Підприємництво, господарство і право. – 2007. −  № 4. – С. 137−141.
    74.  Саидов А. Х. Сравнительное правоведение: Основные правовые системы современности: [учебник] / А. Х. Саидов. – М.: Юрист, 2003. – 441с.
    75.  Самощук  В.  І.  Історія виникнення і розвитку правових сімей / В. І. Самощук // Право і наука в сучасних умовах державотворення: зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми: Університетська книга, 2009. – С. 106−109.
    76.  Семенихін І. В. Роль правової доктрини в країнах англо-американської правової системи / І. В. Семенихін  // Правове життя: сучасний стан та перспективи розвитку: зб. тез наук. доп. V1 Міжнар. наук.-практ. конф. молодих учених, (19−20 берез. 2010 р.). – Луцьк : Волинський нац. ун-т, 2010. – С. 59−62.
    77.  Синюков В. Н. Российская правовая система: Введение в общую теорию /  В. Н. Синюков – Саратов : Полиграфист, 1994. – 496 с.
    78.  Ситар І. М. Правові системи сучасності (західна традиція сучасності): [навч. посіб.] / І. М. Ситар. – Львів: Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2009. –         407 с.
    79.  Ситар І. М. Романо-германська правова сім’я: гносеологічні та теоретичні аспекти: [навч. посіб.] / І. М. Ситар. − Львів: Львівський держ. ун-т внутр. справ, 2009. –   167 с.
    80.  Слепець В. М. Етапи формування європейського права / В. М. Слепець // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ України. – Одеса, 2001.− № 4. –                 С. 171−174.
    81.  Слепець В. М. Сутність Європейського права як правової системи  /              В. М. Слепець // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2002. −  № 2. – С. 28−31.
    82.  Степанюк А. Взаємодія національних правових систем як принцип міжнародного приватного права / А. Степанюк  // Право України. − 2005. −             № 10. − С. 111−114.
    83.  Сунєгін С. О. Загальна характеристика статичних і динамічних елементів романо-германської правової сім’ї / С. О. Сунєгін // Віче. − 2007. − № 8. −         С. 60−61.
    84.  Сунєгін С. О. Правова сім’я та правова система: співвідношення категорій, підходи до вивчення та рівні визначення / С. О. Сунєгін // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. −  Вип. 39. − С. 81−86.
    85.  Сунєгін С. О. Статичний елемент романо-германської правової сім’ї –юридичні норми, принципи та інститути / С. О. Сунєгін // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. − Вип. 41. − С. 74−80.
    86.  Сунєгін С. О. Сукупність статичних та динамічних елементів як характеристика формування та розвитку правових сімей сучасності / С. О. Сунєгін // Правова  система  України у світлі європейського вибору: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених, м. Київ, 13 черв. 2008 р. – К.: Юрид. думка, 2008. – С. 151−155.
    87.  Суслопарова  Ю.  Английские юристы Х111-ХУ111 вв. О природе английского права / Ю. Суслопарова // Изв. вузов. Правоведение. − 2009. − № 2. − С. 146−154.
    88.  Тарасенко О. П. Мусульманське право: джерела, еволюція та роль у сучасному світі / О. П. Тарасенко  // Матеріали ІІ Всеукр. наук. конф. студ. і аспірантів „Актуальні проблеми теорії та історії прав людини, права, держави і політології”, присвяч. пам’яті  П. О. Недбайла, О. В. Сурілова,  В. В. Копєйчикова, Одеса,  5−6 груд. 2003 р. – Одеса: Юрид. література, 2004. – С. 131−133.
    89.  Теорія держави і права. Академічний курс: [підруч.] / за ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. − К.: Юрінком Інтер, 2006. – Гл. 27: Правові системи сучасності  /  О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко. – С. 567−618.             
    90.  Хартли Т. К. Основы Европейского Сообщества / Т. К. Хартли; [пер. с англ.]. – М. : Закон и право; ЮНИТИ, 1998. – 703 с.
    91.  Хашматулла Б. Ісламські традиції права: монографія / Б. Хашматулла. – Одеса : Юридична література, 2006. – 296 с.
    92.  Шпакович О. Вплив права Європейського Союзу на внутрішнє право третіх країн / О. Шпакович  // Віче. − 2007. − № 5−6. − С.72−74.
    93.  Штурмак Н. Л. Періодизація розвитку мусульманського права у безпосередньому поєднанні з еволюцією ісламу / Н. Л. Штурмак  // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної, соціальної, правової держави (пам’яті професора В. В. Копєйчикова): матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Київ, 26 груд. 2008 р.). – К.: Київський нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 163−165.
    94.  Штурмак Н. Л. Періодизація розвитку індуїзму та індуського права  / Н. Л. Штурмак  // Право і наука в сучасних умовах державотворення: зб. матеріалів  наук.-практ.  конф. студентів. – Суми: Університетська книга, 2009. – С. 133−136.

Питання до самостійної роботи:

  1.  Джерела права в процесі становлення, розвитку правових сімей.
  2.  Соціалістична правова сімя.
  3.  Характеристика правових систем, що входять до релігійної правової сімї.
  4.  Змішані (гібридні) правові сім’ї, їх риси та ознаки.

ТЕМА 21. Основні сучасні концепції держави і права

/Семінарське заняття – 2 год./

/Самостійна робота – 4 год./

Ключові терміни та поняття до теми: Теорія «держави загального благоденства», теорія «плюралістичної демократії», теорія еліт, теорія конвергенції, теорія позитивізму, соціологічна юриспруденція, нормативізм, психологічна теорія права, теорія природного права, відроджене природне  право (неокантіанства, неогегельянства, феноменологічна філософія права, юридична герменевтика).

Семінарське заняття з теми 21

План

  1.  Загальна характеристика основних сучасних концепцій, що пояснюють сутність та призначення держави: теорія  економічного детермінізму (марксистська теорія), теорія держави загального добробуту, теорія конвергенції, ліберальна теорія держави, теорія плюралістичної демократії, теорія солідаризму, теорія дозованої демократії тощо.
  2.  Природно-правові погляди на право.  Соціологічна юриспруденція.
  3.  Юридичний позитивізм (легізм). Нормативістський підхід до права. Несумісність нормативістського підходу до права з демократичними засадами суспільного розвитку.
  4.  Психологічні концепції права (Л.Петражицький,  З.Фрейд, К.Юнг, Е.Фром та ін.). Вчення Р.фон Ієрінга про правове почуття.
  5.  Вчення Є.Ерліха про «живе право».
  6.  Концепція відродженого природного права (Г.Радбрух).
  7.  Інтегративна теорія права.
  8.  Використання сучасних політичних та правових концепцій в процесі державно-правового розвитку України.

Питання для самоконтролю:

  1.  У чому полягає суть патріархальної теорії?
  2.  Кому належить авторство теологічної теорії?
  3.  Яка основоположна ідея психологічної теорії?
  4.  Що стало підґрунтям для утворення теорії загального благоденства?
  5.  Що таке правова держава?
  6.  Хто був прихильником теорії національної держави та які небезпеки може крити в собі ця теорія?
  7.  У чому полягає суть теорії природного права?
  8.  Як юридичний позитивізм трактує право і закон?
  9.  У чому полягає суть нормативізму?
  10.  Що дали для розуміння права психологічні концепції ?
  11.  Охарактеризуйте концепцію відродженого природного права Г.Радбруха.
  12.  В чому суть концепції «живого права» Є.Ерліха?

Теми рефератів та доповідей:

  1.  Концепція соціальної держави і політики загального благоденства.
  2.  Характеристика антидемократичних державно-правових концепцій.
  3.  Теорія соціологічної юриспруденції.
  4.  Є.Ерліх про правове мислення.
  5.  Філософсько-правові ідеї  в роботах Р.фон Ієрінга «Дух римського права» та «Боротьба за право».
  6.  Роль і значимість філософського підходу до права. для розвитку правознавства.

Література до рефератів:

  1.  Гуменюк І. Концепція соціальної держави: теоретико-методологічні засади формування змісту / І. Гуменюк  // Право України. − 2008. − № 7. − С. 9−13.
    1.  Кондратьєв Р. Соціальна держава в теоретико-правових і філософських дослідженнях / Р. Кондратьєв // Право України. − 2005. − № 2. − С. 81−84.
    2.  Нерсесянц В.С. Философия права в ХХ в.: основные концепции //           Нерсесянц В.С. Философия права: [учебник].  М.: ИНФРАМ-М−НОРМА, 1997. – С. 553-644.
    3.  Кондратьєв Р. Соціальна держава в теоретико-правових і філософських дослідженнях / Р. Кондратьєв // Право України. − 2005. − № 2. − С. 81−84.
    4.  Лейбин В. М. Фрейд, психоанализ и современная западня философия /         В. М.  Лейбин. − М.: Политиздат , 1990. − 397 с.
    5.  Панкевич О. З. Соціальна держава: проблеми загальної теорії /  О. З. Панкевич. – Львів : Львівський юрид. ін-т, 2004. – 175 с.
    6.  Патей-Братасюк М. Г. Психологічні концепції права // Патей-Братасюк М.Г. Філософія права: [навч. посіб.]. –Тернопіль: „Вид-во Астон”, 2006. – С. 141−156.
    7.  Прокопов Д. Є. Психологічна теорія права в контексті співвідношення інуїтивного та позитивного права (Л.Петражицький) / Д. Є. Прокопов // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права НАН України, 2007. − Вип. 35. − С. 95−121.
    8.  Румянцева В. Г. Социологическая интерпретация права в учении Е. Єрлиха / В. Г. Румянцева // История государства и права. – 2005. − № 1. – С. 12−14.
    9.  Сердюк О. В.  Концептуалізація соціальності права в сучасному позитивізмі / О. В. Сердюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 35. − С.104−111.
    10.  Шульженко Ф. Філософсько-правові питання класифікації соціальних держав / Ф. Шульженко  // Юридична Україна − 2008. − № 3. − С. 19−25.

Література до теми:

  1.  Антологія лібералізму: політико-правничі вчення та верховенство права / упоряд.: С. Головатий, М. Козюбра, О. Сироїд. − К.: «Книги для бізнесу», 2008. − 992 с.
    1.  Братасюк  В. Юридичний позитивізм − необхідність переосмислення в умовах сучасності / В. Братасюк  // Підприємництво, господарство і право. – 2004. − № 4. – С. 65−69.
    2.  Воротилин Е. А. Естественное право и формирование юридического позитивизма / Е. А. Воротилин  // Государство и право. − 2008. − № 9. –            С. 67−73.
    3.  Глущенко В. А. Основные теории происхождения государства и права / В. А. Глущенко // Юридична наука та правоохоронна діяльність: матеріали міжвуз. наук.-практ конф. курсантів і студентів, (травень 2000 р.). – Дніпропетровськ: Дніпропетровський юрид. ін.-т внутр. справ, 2000. − Вип. 1. − С. 22−24.
    4.  Графский В.Г. Политические и правовые идеи ХХ ст. // История правовых и политических учений / под общ. ред. В.С.Нерсесянца. − М.: ИНФРА-М, 1996. − С. 657-722.
    5.  Гребеньков Г. В.  Культурно-антропологічні витоки права / Г. В. Гребеньков // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. − Донецьк, 2005.− № 2. −    С. 3−14.
    6.  Дудченко В. В. До історико-матеріалістичного вчення про право /                       В. В. Дудченко // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім.                      В. М. Корецького НАН України,  2006. − Вип. 34. − С. 594−599.
    7.  Кашанина Т. В. Происхождение государства и права: [учеб. пособие] /              Т. В. Кашанина. – М.: Высш. школа, 2004. – 325 с.
    8.  Киріченко І. До питання про визначення права в умовах некласичного нормативізму / І. Киріченко // Підприємництво, господарство і право. – 2010. − № 5. – С. 98−102.
    9.  Копоть В. Специфічність та особливість концепції правового реалізму /  В. Копоть // Юридический вестник. − 2006. − № 1.− С. 98−101.
    10.  Коркунов Н. М. Лекции по общей теории права / Н. М. Коркунов. − [2-е изд.]. – СПб.: Изд-во „Юрид. Центр. Пресс”, 2004. – Гл.1V: Происхождение права. – С. 132−154.
    11.  Костенко О. „Натуралістична юриспруденція” і правова реформа в Україні / О. Костенко // Вісник Національної академії прокуратури України. – К., 2008. −   № 4. − С. 12-20.
    12.  Костенко О. Соціальний  натуралізм  як методологічний принцип юриспруденції і кримінології / О. Костенко  // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2004. −    № 4. − С. 133−145.
    13.  Крестовська Н. М. Сучасні підходи до історичної типології права /                 Н. М. Крестовська // Правове життя сучасної України : тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу,  21−22 трав. 2010 р. –    Одеса : Фенікс,  2010. – С. 62−64.
    14.  Курочкіна Н. М. Інтуїтивне право та його місце у психологічній теорії Л.Петражицького / Н. М. Курочкіна // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 1. − С. 54−60.
    15.  Лапаева В. В. Либертарная концепция права В. С. Нерсесянца / В. В.  Лапаева // Государство и право. − 2008. − № 10. − С. 69−78.
    16.  Мартышин О. В.  Метафизические концепции права / О. В. Мартышин // Государство и право. − 2006. − № 2. − С. 64−72.
    17.  Мартышин О. В. О „либерально-юридической теории права и государства” /    О. В. Мартышин // Государство и право. – 2002.− № 10. – С. 5−16.
    18.  Мартышин О. Классические типы правопонимания и „новые теории права ” /   О. Мартышин //  Право України. − 2010. − № 4. − С. 92−100.
    19.  Марченко М. Н. Теория государства  и  права / М. Н. Марченко. − [2-е изд., испр. и доп. ]. – М.: Изд-во „Проспект”, 2005. – Гл. ІІІ : Происхождение государства и права. – С. 97−151.
    20.  Некрасов О. С. Теорії походження держави / О. С. Некрасов  // Юридична наука та правоохоронна діяльність: матеріали міжвуз. наук.-практ конф. курсантів і студентів, (травень 2000 р.). – Дніпропетровськ : Дніпропетровський юрид. ін.-т внутр. справ,  2000. − Вип. 1. − С. 159−162.
    21.  Нерсесянц В. С. Общая теория государства и права: [учебник] /                          В. С. Нерсесянц. – М.: Изд-во „НОРМА”, 2000. – Р. 1V, гл. 2 : Основные концепции происхождения и сущности права и государства. – С. 204−236.
    22.  Общая теория государства и права : Академический курс: в 3 т. / отв. ред.             М. Н. Марченко. – [2-е изд.]. − М. : ИКД „Зерцало-М”, 2001 –
    23.  Т. 1, гл. ІІІ: Разнообразие теорий происхождения государства и права. –  С. 28−84.
    24.  Патей-Братасюк М. Г. Феноменологія права. Екзистенціальна філософія права // Патей-Братасюк М. Г. Філософія права. – Тернопіль: „Вид-во Астон”, 2006. –  С. 86−95.
    25.  Петрушенко В.Л. Зарубіжна філософія ХХ ст. // Петрушенко В.Л. Філософія : [підруч.]. − Львів: «Магнолія плюс», вид. СПД ФО В.М. Піча, 2006. − С. 178-207.
    26.  Прокопов Д. Є. Психологічна теорія права в контексті співвідношення інуїтивного та позитивного права (Л.Петражицький) / Д. Є. Прокопов // Держава і право. – Київ : Ін-т держави і права НАН України, 2007. − Вип. 35. − С. 186−194.
    27.  Рабінович С. Поняття природного права – невід’ємна складова предмета юридичної науки / С. Рабінович // Право України. − 2010. − № 1.− С. 62−68.
    28.  Рабінович П. Правоврозуміння „природне” та „легістське” неминучість співіснування / П. Рабінович // Право України. – 2009. − № 3. – С. 65−71.
    29.  Рабінович П. Приватне й публічне у природному праві та законодавстві / П. Рабінович // Вісник Академії правових наук. − Харків, 2004. − № 3. −С. 3−15.
    30.  Рабінович П. Природне право: діалектика приватного і публічного /                    П. Рабінович // Право України. – 2004. − № 9. – С. 61−64.
    31.  Румянцева В. Г. Социологическая интерпретация права в учении Е. Єрлиха /   В. Г. Румянцева // История государства и права. – 2005. − № 1. – С. 12−14.
    32.  Рябошапко Л.  Природне право чи юридичний позитивізм / Л. Рябошапко // Віче. − 2008. − № 5−6. − С. 58−59.
    33.  Сердюк О. В.  Концептуалізація соціальності права в сучасному позитивізмі / О. В. Сердюк // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України,  2007. − Вип. 35. − С.104−111.
    34.  Сердюк О. В.  Обгрунтування соціальності права: теорія „правового поля”   П. Бурд’є /  О. В. Сердюк // Держава і право. − Київ: Ін-т держави і права ім.  В. М. Корецького НАН України, 2007. − Вип. 36. − С. 55−61.
    35.  Сливка С. До історії розвитку теорії природного права (філософія нового часу) / С. Сливка // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. − Львів, 2001. − № 2. − С. 51−59.
    36.  Соболєв А. С. Юридичний позитивізм і школа "природного права": від протистояння до толерантності / А. С. Соболєв // Часопис Київського університету права. − 2006. − № 1.− С. 40−46.
    37.  Тельник  М. В. Современное национальное государство как закономерный этап исторического развития общества  / М. В. Тельник  // Правове життя сучасної України: тези доп. Міжнар. наук. конф. професорсько-викладацького і аспірант. складу,  21−22 трав. 2010 р. – Одеса : Фенікс,  2010. – С. 48−53.
    38.  Тимошенко В. Держава (точка зору на теорії виникнення) / В. Тимошенко // Міжнародна поліцейська енциклопедія / відп. ред.: Ю. І.  Римаренко, Я. Ю. Кондратьєв,  В. Я. Тацій,  Ю. С. Шемшученко.  –  К.: Концерн „Вид Дім „Ін Юре”, 2003.–  Т. 1. – С. 137−138.   
    39.  Тимошенко В. І. Договірна теорія виникнення держави / В. І. Тимошенко // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. − Одеса, 2005. − № 1. −   С. 201−205.
    40.  Тимошенко В. І. Патріархальна теорія походження держави в політико-правовій думці України і Росії (кінець Х1Х−початок ХХ ст.) /   В. І. Тимошенко // Юридична енциклопедія.– К.: Укр. енцикл., 2002. – Т. 4. – С. 459−460.
    41.  Актуальні проблеми держави та права. Ч. 1 : Актуальні проблеми теорії держави : [навч. посіб.] / С. М. Тимченко, С. К. Бостан, С. М. Легуша та ін. – К.: КНТ, 2007. – Розд. 3,1: Теорії походження держави  / С. К. Бостан. – С . 70−83.
    42.  Тимошенко В. Плюралістична теорія держави Б. О. Кістяковського /                   В. Тимошенко // Право України. – 2005. − № 3. – С. 122−125.
    43.  Тимошенко В. І. Психологічна теорія держави (З історії правової і політичної думки) / В. І. Тимошенко  // Держава і право. – Київ: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького,  2005. − Вип. 27. − С. 12−19.
    44.  Тихомиров О. Права основні сучасні концепції // Міжнародна поліцейська енциклопедія / відп. ред.: Ю. І. Римаренко, В. Я. Тацій, Я. Ю. Кондратьєв, Ю. С. Шемшученко. − К.: Ін-Юре, 2003. − Т. 1. − С. 605-607.

Питання до самостійної роботи:

Рівень А:

1. Теорії про походження держави.

2. Теорії про сутність держави.

3. Теорії про цілі та завдання держави.

4. Теорії про засоби і методи діяльності держави.

5. Теорії про шляхи і перспективи подальшого розвитку держави.

Рівень Б:

6. Поясніть, яка з теорій походження права відповідає вашому світогляду і чому:

  •  природно-правова доктрина;
  •  неотомістське  вчення про природне право;
  •  світська доктрина природного права;
  •  юридичний позитивізм;
  •  історична школа права.

7. Поясніть, яка з  онтологічних концепцій права відповідає вашому світогляду і чому:

  •  теорія нормативізму;
  •  психологічна теорія;
  •  марксистська теорія;
  •  теорія вільного права;
  •  інструментально-прагматичний підхід;
  •  концепція солідаризму.

Рівень В:

8.  Які характерні риси філософії права?.

9. У чому полягає зміст теорії «золотого мільярду» та до якої з груп теорій філософії держави вона належить?  

15. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ КУРСОВИХ РОБІТ

1. Поняття предмету теорії держави та права.

2. Система юридичних наук і місце в ній ТДП.

3. Методологія теорії держави та права.

3. Влада і норми поведінки в первісному суспільстві.

4. Загальні закономірності виникнення держави і права.

5. Загальна характеристика теорій походження держави і права.

6. Типологія та основні типи держав.

7. Сутність та соціальне призначення держави.

8. Держава і політична система суспільства.

9. Функції держави.

10. Механізм держави.

11. Форми держави.

12. Державна влада.

13. Правова держава і громадянське суспільство.

14. Поняття та сутність права.

15. Праворозуміння та його значення для юридичної практики.

16. Право в системі соціальних норм.

17. Система права та її основні елементи.

18. Система права і система законодавства.

19. Норми права та їхня структура.

20. Правоутворення та форми (джерела) права.

21. Нормативно-правові акти та їх систематизація.

22. Дія нормативно-правових актів.

23. Реалізація норм права.

24. Застосування норм права як особлива форма їх реалізації.

25. Поняття правовідносин та їх види.

26. Юридичні факти.

27. Правова поведінка: поняття та види.

28. Правомірна поведінка: поняття, структура, види.

29. Правопорушення: поняття, склад, види.

30. Юридична відповідальність: поняття, підстави, види.

31. Прогалини в праві і шляхи їх усунення.

32. Законність: поняття , принципи та система гарантій.

33. Правопорядок як мета і результат правового регулювання суспільних  відносин.

34. Роль правоохоронних органів в охороні та зміцненні законності, правопорядку та суспільного порядку.

35. Поняття, структура та види правосвідомості.

36. Правова культура та правове виховання.

37. Предмет, метод, способи і типи правового регулювання.

38. Механізм правового регулювання та його елементи.

39. Тлумачення норм права.

40. Основні правові системи сучасності.

41. Принцип верховенства права як засада правового розвитку сучасної України.

42. Основні типи правопорушення: легістський (законницький) та юридичний.

43. Норма права в контексті двох основних типів праворозуміння.

44. Правова держава як форма втілення принципу верховенства права.

45. Проблема формування правового мислення в сучасній Україні.

46. Юридичне (юснатуралістичне) праворозуміння: поняття, основні цінності та принципи.

47. Проблема реформування правової системи сучасної України.

48. Європейські стандарти прав людини в контексті правозастосування сучасної України.

16. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ
  1.  Поняття предмету та  методології теорії держави та права.
  2.  Функції науки теорії держави та права.
  3.  Система юридичних наук і місце в них теорії держави та права.
  4.  Значення вивчення ТДП для підготовки юристів.
  5.  Поняття та ознаки права.
  6.  Поняття та ознаки держави.
  7.  Право і держава: аспекти співвідношення.
  8.  Загальна характеристика Конституції України 1996 р.
  9.  Причини та теорії походження держави.
  10.    Поняття та структура суб'єктивного права.
  11.    Політична система суспільства: поняття, основні функції та елементи.
  12.    Місце і роль держави в політичній системі України.
  13.    Поняття та класифікація функцій держави.
  14.    Внутрішні функції держави: поняття і зміст.
  15.    Зовнішні функції держави: поняття та зміст.
  16.    Форми і методи здійснення функцій держави.
  17.    Роль правоохоронних органів України в здійсненні державних функцій.
  18.    Поняття та елементи форми держави.
  19.    Поняття та види форми правління.
  20.    Поняття та види форми державного устрою.
  21.    Поняття та види державно-правового режиму.
  22.    Особливості елементів форм Української держави.
  23.    Механізм держави як система державних організацій..
  24.    Поняття та структура державного апарату України.
  25.    Принципи організації та функціонування апарату держави.
  26.    Поняття та ознаки органів держави.
  27.    Види органів держави.
  28.    Правоохоронні органи в механізмі держави.
  29.    Поняття та ознаки правової держави.
  30.    Доктрина держави загального благоденства та технократії.
  31.    Основні ідеї марксистського вчення про державу.
  32.    Основні положення теорії плюралістичної демократії.
  33.    Теорія еліт та елітарної демократії.
  34.    Поняття та види державної дисципліни.
  35.    Класифікація конституційних прав громадян України.
  36.    Поняття предмету та методу правового регулювання.
  37.    Поняття права та його соціальна цінність.
  38.    Принципи права та їх характеристика.
  39.    Поняття та види функцій права.
  40.    Характеристика спеціально-юридичних функцій права.
  41.    Поняття системи права.
  42.    Основні елементи системи права і їх характеристика.
  43.    Поняття і зміст системи законодавства.
  44.    Місце та роль Основного Закону в системі законодавства.
  45.    Поняття і види систематизації нормативно-правових актів.
  46.    Поняття і види соціальних норм, їх основні властивості.
  47.    Види норм права.
  48.    Структура норм права.
  49.    Норма права і стаття нормативно-правового акту.
  50.    Співвідношення і взаємодія норм права з іншими соціальними нормами.
  51.    Суб’єкти та види правотворчості.
  52.    Принципи правотворчості.
  53.    Стадії правотворчості.
  54.    Поняття і види форм /джерел/ права.
  55.    Нормативно-правовий акт як основна форма /джерело/ права України.
  56.    Види нормативно-правових актів.
  57.    Закон та його види.
  58.    Види правових актів.
  59.    Дія нормативно-правових актів у просторі та по колу осіб.
  60.    Дія нормативно-правових актів у часі.
  61.    Поняття та форми реалізації норм права.
  62.    Реалізація норм права у сфері професійної діяльності юристів.
  63.    Застосування норм права як особлива форма їх реалізації.
  64.    Стадії застосування норм права.
  65.    Способи тлумачення норм права.
  66.    Поняття і види тлумачення норм права.
  67.    Офіційне та неофіційне тлумачення норм права.
  68.    Тлумачення норм права за обсягом.
  69.    Прогалини в законодавстві і шляхи їх усунення.
  70.    Тлумачення норм права, що здійснюється юристами-практиками.
  71.    Акти застосування норм права.
  72.    Вимоги правильного застосування норм права.
  73.    Поняття і основні ознаки правовідносин.
  74.    Види правовідносин і критерії їх класифікації.
  75.    Склад правовідносин.
  76.    Зміст правовідносин.
  77.    Поняття і види об’єктів правовідносин.
  78.    Поняття та види суб’єктів права.
  79.    Поняття та класифікація юридичних фактів.
  80.    Види правової поведінки.
  81.    Правова поведінка: поняття та ознаки.
  82.    Поняття та ознаки правомірної поведінки.
  83.    Види правомірної поведінки.
  84.    Правопорушення: поняття, ознаки та види.
  85.    Склад правопорушень.
  86.    Поняття та ознаки юридичної відповідальності.
  87.    Підстави притягнення та звільнення від юридичної відповідальності.
  88.    Види юридичної відповідальності.
  89.    Гарантії законності.
  90.    Поняття та принципи законності.
  91.    Поняття та співвідношення суспільного порядку і правопорядку.
  92.    Поняття і структура правосвідомості.
  93.    Правова культура: поняття і структура.
  94.    Правове регулювання як різновид правового впливу на суспільні відносини.
  95.    Стадії процесу правового регулювання.
  96.    Поняття механізму правового регулювання та його структура.
  97.    Поняття та елементи правового статусу особи.
  98.    Поняття правової системи та характеристика її структурних елементів.
  99.    Романо-німецька правова сім’я.
  100.   Англо-американська правова сім’я.
  101.  Сім´я мусульманського права.

 

 

  

 

 

17. ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Нижченаведений перелік рекомендованої літератури містить джерела переважно загального характеру. Список літератури з навчальної дисципліни наводять у відповідних робочих навчальних програмах.

Основні нормативно-правові акти

  1.  Конституція України. // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 30, ст. 141
  2.  Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, N 18, N 19-20, № 21-22, ст.144.
  3.  Кодекс адміністративного судочинства України. // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2005, N 35-36, N 37, ст. 446.
  4.  Кримінальний кодекс України. // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 25-26, ст.131.
  5.  Про Державний бюджет України на 2011 рік Закон України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, N 7-8, ст.52.
  6.  Про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Закон України від 1.07.2010 // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, N 40, ст. 527
  7.  Про Кабінет Міністрів України Закон України від 7.10.2010 // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, N 9, ст.58
  8.  Про судоустрій та статус суддів: Закон України вiд 07 липня 2010 р. № 2453-VI (зі змінами і доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. – 2010. – № 41, / № 41-42; № 43; № 44-45 /. – ст. 529.
  9.  Про центральні органи виконавчої влади: Закон України від 17 березня 2011 р. № 3166-VI // Офіційний вісник України. – 2011. – № 27. – ст. 1123,
  10.  Сімейний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, N 21-22, ст. 135.
  11.  Сімейний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2002. — №21—22. — Ст. 135.
  12.  Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2003. — №40—44. — Ст. 356.
  13.  Цивільний кодекс України. // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, NN 40-44, ст.356.
  14.  Цивільний процесуальний кодекс України // Відомості Верховної Ради. — 2004. — №40—41, 42. — Cт. 492.

Основна література

  1.  Венгеров А. Б. Теория государства и права. — М., 2000.
  2.  Загальна теорія держави і права / За ред. В. В. Копєйчикова. - К., 2000.
  3.  Комаров С. А. Теория государства и права, - М., 1999.
  4.  Котюк В. О. Теорія права: Курс лекцій, - К.: Вентурі, 1996.
  5.  Кузьмін С.А., Карпенко Д.М.. Теорія держави та права в питаннях і відповідях [Текст] : посібник / С. А. Кузьмін, Д. М. Карпенко. - К. : Вид. Паливода А. В., 2010. - 128 с. - (Серія "Шпаргалка"). - Бібліогр.: с. 121-122.
  6.  Общая теория государства и права: Акад. курс в 2 т. / Под ред. М. Н. Марченко. — М., 1998.
  7.  Общая теория права и государства / Под ред. В. В. Лазарева — М., 2000.
  8.  Скакун О. Ф, Теория государства и права. — Харьков, 2000.
  9.  Сурнлов А, В. Теория государства и права. — К.; Одесса, 1989.
  10.  Теория государства и права / Под ред. В. М. Корельского и В. Д. Перевалова. — М., 1998.
  11.  Теория государства и права: Курс лекций / Под ред. Н. И. Матузова и А. В. Малько. — М., 2001.
  12.  Теорія держави і права [Текст] : навч. посіб. / О. М. Головко [та ін.] ; за заг. ред. І. М. Погрібного ; Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Х. : ХНУВС, 2010. - 277 с. - Бібліогр.: с. 273-276.
  13.  Юридична енциклопедія: У 6 т. / Редкол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 1998-2001.

Додаткова література

  1.  Авер’янов В.Б. Принци верховенства права у сфері виконавчої влади: питання теорії та практики реалізації // Право України. - 2010.- №3. - С.72-79.
  2.  Аграновская Е. В. Правовая культура и обеспечение прав личности. — М., 1988.
  3.  Білас Ю. Ю. Європейські стандарти прав людини в контексті правозастосування сучасної України : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.12 / Білас Юлія Юліанівна ; Нац. акад. внутр. справ. - К., 2011. - 19 с.
  4.  Бобрешов Є. Г. Судове правозастосування в Україні: проблеми теорії і практики : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Бобрешов Євген Геннадійович ; Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. - К., 2011. - 18 с.
  5.  Бобровник С.В. Богінич О.Л. Систематизація законодавства України: актуальні проблеми та перспективи розвитку. — К., .1994.
  6.  Боднар С.Б. Рівність як категорія філософії права: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.12 / С.Б. Боднар; Львів. держ. ун-т внутр. справ. — Л., 2010. — 20 с.
  7.  Братусь С. Н. Юридическая ответственность и законность. -М., 1978.
  8.  Бурдоносова М. А. Теоретичні аспекти правового ідеалізму та правового нігілізму : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Бурдоносова Марина Анатоліївна ; НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. - К., 2011. - 20 с.
  9.  Бутенко В. О. Феноменологічні, методологічні та практичні основи правової експертизи юридичних документів : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Бутенко Вадим Олексійович ; Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. - К., 2011. - 19 с.
  10.  Вопленко Н. Н. Официальное толкование норм права. — М., 1976.
  11.  Всеобщая декларация прав человека как международных стандарт правового положения личности в Украине. Луганск, 1999.
  12.  Гарасимів О. І. Філософсько-правовий аспект соціальної відповідальності в діяльності органів внутрішніх справ : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.12 / Гарасимів Олена Іванівна ; Львів. держ. ун-т внутр. справ. - Л., 2011. - 18 с.
  13.  Гарник Л. Л. Зупинення дії нормативно-правового акту (питання теорії та практики): автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Л. Л. Гарник; Інститут законодавства Верховної Ради України. — К., 2010. — 20 с.
  14.  Гетьман Є.А. Кодифікація законодавства України: поняття, особливості, види: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Є.А. Гетьман; Харк. нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2010. — 20 с.
  15.  Денпсов Ю. А. Общая теория правонарушения и ответственности. – Л., 1983.
  16.  Дзюбенко О.Л. Юридична техніка відомчої нормотворчості в Україні: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / О.Л. Дзюбенко; Київ. нац. ун-т внутр. справ. — К., 2010. — 16 с.
  17.  Донченко О.П. Свобода як категорія права: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.12 / О.П. Донченко; Одес. нац. юрид. акад. — О., 2010. — 18 с.
  18.  Дубінчак В.М. Правоохоронна діяльність: сутність, суб’єкти, засоби забезпечення (теоретико-правовий аспект): автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 / В. М. Дубінчак; Київ. нац. ун-т внутр. справ. — К., 2010. — 20 с.
  19.  Дума В.В. Правозастосовча діяльність та форми її здійснення: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / В.В. Дума; Київ. нац. ун-т внутр. справ. — К., 2010. — 20 с.
  20.  Заєць А. П. Правова держава в контексті новітнього українського досвіду. — К., 1999.
  21.  Законодавство: проблеми ефективності / В.Б. Аверьянов, В.П. Денисов, В.Ф. Сіренко та ін. — К., 1995.
  22.  Зивс С. Л. Источники права. — М., 1981.
  23.  ІІерсесянц В. С. Право в системе социальной регуляции: История и современность. — М., 1986.
  24.  Казимирчук В.П. Право и методы его изучения. — М., 1965.
  25.  Калєніченко Л. І. Правозастосовні помилки працівників міліції та способи їх усунення : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Калєніченко Лідія Іванівна ; Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Х., 2011. - 18 с.
  26.  Калиновський Ю.Ю. Правосвідомість українського суспільства як соціокультурний феномен: філософсько-правова рефлексія: автореф. дис. ... д-ра філософ. наук : 12.00.12 / Ю.Ю. Калиновський; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого. — Х., 2010. — 36 с.
  27.  Канцір В. С. Тероризм у сучасному глобалізаційному просторі: філософсько-правовий вимір : монографія / В. С. Канцір. - Л. : Край, 2011. - 554, [4] с.
  28.  Карташев В.И. Юридическая деятельность: понятие, структура, ценность. – Саратов, 1989.
  29.  Ковальський В. С. Охоронна функція права як соціальний правовий феномен : автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.01 / Ковальський Віктор Семенович ; Ін-т законодавства Верховної Ради України. - К., 2011. - 36 с.
  30.  Козлихин И.Ю. Идея правового государства: История и современность. — СПб., 1993.
  31.  Козлов В. А. Проблемы предмета и методологии общей теории права. — Л., 1989.
  32.  Козюбра М. Верховенство права і українські реалії та перспективи // Право України. - 2010.- №3. - С.6-18.
  33.  Колізії у законодавстві України: проблеми теорії і практики. – К., 1996.
  34.  Колодій А. М. Принципи права України. — К., 1998.
  35.  Коментар до Конституції України / В. Б. Авер'янов, В. Ф. Бойко та ін. — К., 1998.
  36.  Кудрявцев В. Н. Правовое поведение: норма и патология. — М., 1982.
  37.  Малюська А.Л. Проблеми співробітництва України з прикордонними державами в контексті забезпечення прав національних меншин (1991 - 2010 рр.) [Текст] : автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.02 / Малюська Анатолій Леонтійович ; Дип. акад. України. - К., 2011. - 20 с.
  38.  Мапеин Н. С. Правонарушение: понятие, причины, ответственность. — М., 1985.
  39.  Оборотов Ю. Дослідження цінності держави як актуальний напрям сучасного правознавства // Право України. - 2010.- №1. - С.44-51.
  40.  Оксамытный В. В.  Правомерное поведение личности. — К., 1985.
  41.  Основы теории политической системы. — М., 1985.
  42.  Рабинович П. Пріоритетна функція загальнотеоретичного праводержавознавства // Право України. - 2010.- №1. - С.25-31.
  43.  Разумович Н.Н. Источники и формы права // Сов. государство и право. — 1982. – № 3.
  44.  Реалізація права на сім'ю шляхом створення дитячих будинків сімейного типу [Текст] : монографія / Ю. Ю. Черновалюк. - Запоріжжя : Просвіта, 2011. - 171 с. - Бібліогр.: с. 156-171.
  45.  Решетников Ф. М.  Правовые системы стран мира: Справочник. — М., 1993.
  46.  Семитко А.П. Развитие правовой культуры как правовой прогресс. — Екатеринбург, 1996.
  47.  Социальное государство и защита прав человека. — М., 1994.
  48.  Спасов Б. Закон и его толкование. — М., 1986.
  49.  Татаринцева Е. В. Правовое воспитание. – М., 1990.
  50.  Шаповал В. М. Вищі органи сучасної держави: Порівняльний аналіз. — К.: Програма Л, 1995.
  51.  Щедрова Г.П. Громадянське суспільство, правова держава і політична свідомість громадян. —   К., 1994.
  52.  Якушик В. М. Государство переходного типа. – К., 1991.

Інтернет-ресурси:

  1.  http://portal.rada.gov.ua   - Офіційний веб-сайт Верховної Ради України.
  2.  http://kmu.gov.ua             - Офіційний веб-сайт Кабінету Міністрів України.
  3.  http://ccu.gov.ua        - Офіційний веб-сайт Конституційного Суду України.
  4.  http://president.gov.ua        -    Офіційний веб-сайт Президента України.             
  5.  http://www.nau.ua         Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)».

ЗМІСТ

Анотація…………..………………………………………………………………3

Мета та завдання вивчення дисципліни..............................................................4

Розподіл навчального часу для студентів денної форми навчання..................5

Засоби проведення поточного та підсумкового контролю……….…………...7

Критерії оцінки знань студентів………..……………………………………....8

Зміст дисципліни……………………….……………………..…………...….....9

Плани лекцій………………………………………………...………………..….20

Методичні подади до семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи………………………………………………………………………………...27

Рекомендована тематика практичних занять………………………………......30

Плани семінарських та практичних занять (І ч.)..…………………….…....….32

Завдання для самостійної роботи до змістових модулів.…………………..…50

Тематичні напрямки індивідуальної навчально-дослідної роботи студентів..55

Приблизхний перелік питань для підсумкового контролю…………..……….57

Плани семінарських та практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи (ІІ ч.)…………………………………………...…………………….…........59

Орієнтовний перелік тем курсових робіт…….……………………………….124

Орієнтовний перелік питань для підсумкового контролю……………...…...126

Перелік рекомендованої літератури…………….…………………………….129




1.  20 р
2. тематикой журнала
3. я. Внесок видатних вчених- професорів Мінакова П
4. Курсовая работа- Характеристика младшего школьника с трудностями в общении
5. Структурно-временной анализ урока по физической культуре
6. описание своей жизни включающая обучение и образ жизни
7. среды Потенциальные источники воздействия 1 2 3
8. Банковское дело 1 семестр 1 Понятие сущность организации предприятия
9. РГУФКСМиТ по легкой атлетике Место ФИ курс
10. Фондовые биржи, виды биржевых сделок
11. безусловные рефлексы
12. Основи проектування автоматизованих інформаційних систем
13. совокупность организационных и экономических мер по привлечению инвестиций с целью возрождения экономики
14. Возраст таких мировых религий как буддизм и христианство исчисляется несколькими тысячелетиями.
15. Тема Анализ маркетинговой деятельности предприятия Вопросы- Анализ продаж
16. гос сектор и покупки крестьян с землёй при обязательном их использовании на мануфактурахпосессионные
17. 1Конкурс проводится для создания условий по распространению позитивного опыта и наиболее успешных методик
18. Дипломная работа- Оценка состояния популяции диких гусей Верхнего Приамурья
19. Задание по проверке качества знаний Аудит
20. Полное описание витаминов