Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Франківський національний технічний університет нафти і газу Кафедра документознавства та інформаційн.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Ю. Л. Романишин, Л. Ю. Бурківська

ІНФОРМАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,
 

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності

Ю. Л. Романишин, Л. Ю. Бурківська

ІНФОРМАЦІЙНИЙ

МЕНЕДЖМЕНТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт

Івано-Франківськ

2012

УДК 371.78.07(076)

ББК 73я73

Р-69

Б-92

Рецензент:

Демчина Л. І.  кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № 16  від 23.02 2012 р.)

Романишин Ю. Л., Бурківська Л. Ю.

 

Р-69 Б-92 Інформаційний менеджмент: методичні вказівки до виконання курсових робіт / Ю. Л. Романишин, Л. Ю. Бурківська. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2012. – 20 с.

МВ 02070855-3722-2012

Методичні вказівки містять загальні вимоги до змісту, написання та оформлення курсових робіт з дисципліни «Інформаційний менеджмент». Запропонована тематика курсових робіт розроблена відповідно до робочої програми навчальної дисципліни та навчального плану підготовки студентів IV курсу очної та заочної форм навчання.

Призначені для підготовки бакалаврів за напрямом 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність».

УДК 371.78.07(076)

ББК 73я73

МВ 02070855-3722-2012  © Романишин Ю. Л., Бурківська Л. Ю.

       © ІФНТУНГ, 2012

УДК 371.78.07(076)

ББК 73я73

Р-69

Б-92

Рецензент:

Демчина Л. І. кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри документознавства та інформаційної діяльності Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № 16 від 23. 02  2012 р.)

Романишин Ю. Л., Бурківська Л. Ю.

Р-69 Б-92 Інформаційний менеджмент: методичні вказівки до виконання курсових робіт / Ю. Л. Романишин, Л. Ю. Бурківська. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2012. – 20 с.

МВ 02070855-3722-2012

Методичні вказівки містять загальні вимоги до змісту, написання та оформлення курсових робіт з дисципліни «Інформаційний менеджмент». Запропонована тематика курсових робіт розроблена відповідно до робочої програми навчальної дисципліни та навчального плану підготовки студентів IV курсу очної та заочної форм навчання.

Призначені для підготовки бакалаврів за напрямом 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність».

УДК 371.78.07(076)

ББК 73я73

МВ 02070855-3722-2012    © Романишин Ю. Л., Бурківська Л. Ю.

         © ІФНТУНГ, 2012

Відповідальний за випуск,

завідувач кафедри документознавства

та інформаційної діяльності              Л. В. Дербеньова

Член експертно-рецензійної комісії університету          Л. Ф. Когут

Нормоконтролер                          Г. Я. Онуфрик

Інженер І категорії НТБ               Л. З. Костюк


ЗМІСТ

Вступ.…………..…………………………………............................................

4

1 Галузь використання………………………………...........................................

5

2 Визначення …………………………………………...........................................

5

3 Мета курсової роботи…………………………………………………………..

5

4 Організація виконання курсової роботи ………………………………………

5

5 Перелік тем курсових робіт з дисципліни «Інформаційний менеджмент»…

6

6 Структура та послідовність виконання курсової роботи……………………

8

7 Пояснювальна записка…………………………………………………………

12

8 Вимоги до оформлення………………….…….……………………………….

13

Додатки………………………………………………………………………..

Додаток А. Форми титульних аркушів на курсову роботу…………………

16

Додаток Б. Форми завдань на курсову роботу…...........................................

18

Рекомендовані джерела інформації ………………………………………….

20

ВСТУП

Науково-дослідна робота студентів (далі – НДРС) вищих навчальних закладів є однією з основних чинників підготовки висококваліфікованих фахівців відповідного профілю. НДРС об’єднує цілі та напрями навчальної й наукової діяльності, які здійснюються в начальному процесі та в позанавчальний час, що забезпечує формування науково-професійного світогляду, розвиток творчого мислення та індивідуальних здібностей студентів у вирішенні практичних завдань, розширення теоретичного кругозору та наукової ерудиції майбутнього фахівця. Без широкого залучення студентів до науково-дослідницького пошуку неможливо сьогодні і в майбутньому впроваджувати у практику нові науково-передові ідеї. Навчальна та науково-дослідна діяльність студентів повинна бути пов’язана з вирішенням актуальних проблем, що стосуються розвитку глобального інформаційного суспільства та інформаційного менеджменту зокрема.

Наукова діяльність – це інтелектуальна творча діяльність. У студентській науково-дослідній роботі мають бути елементи власних наукових оцінок і результатів, одержаних відповідно до самостійно здійсненого аналізу та синтезу основних положень наукових та професійно-виробничих документів та проведеного експерименту в певній інформаційній установі чи її структурному підрозділі. Курсова робота з дисципліни «Інформаційний менеджмент» – це поєднання ерудиції та творчих навичок у проведенні наукової та експериментальної роботи, спроможності критично осмислювати наукову інформацію, оцінювати її переваги й недоліки, «нестандартно» мислити, знаходити власні вирішення конкретної проблеми.

Курсова робота як самостійне навчально-наукове дослідження має виявити рівень загальнонаукової та спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати одержані знання під час вирішення конкретних проблем, схильність до аналізу та самостійного узагальнення матеріалу з теми дослідження.

Написання курсової роботи є однією з форм організації навчально-дослідної діяльності у вищій школі, що передбачає закріплення, поглиблення та узагальнення теоретичних та практичних знань з фахових дисциплін. При підготовці та написанні курсової роботи у студентів удосконалюються та поглиблюються вміння самостійно працювати з науковою фаховою літературою, формуються професійні навички роботи з інформаційними джерелами. Під час захисту курсової роботи студенти вчаться публічно захищати та аргументовувати результати власних досліджень.

Курсова робота вимагає від студента як глибоких знань з обраної теми, так і володіння методикою дослідження. У процесі її виконання студент повинен самостійно знайти та вивчити літературу з обраної теми, узагальнити досвід діяльності підприємства, здійснити відповідний аналіз показників його роботи, продемонструвати вміння вирішувати практичні професійні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань інформаційної сфери підприємства.

Курсову роботу з дисципліни „Інформаційний менеджмент” виконують студенти IV курсу очної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність» відповідно до робочої програми дисципліни та навчального плану підготовки.

Метою цих методичних вказівок є ознайомлення студентів із загальними вимогами до змісту та оформлення курсової роботи, надання допомоги у виборі теми та написанні.

1 ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Ці методичні вказівки встановлюють загальні вимоги до змісту та оформлення курсової роботи з дисципліни «Інформаційний менеджмент», які виконують бакалаври за напрямом підготовки 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність».

2 ВИЗНАЧЕННЯ

Курсова робота є самостійно виконаною і відповідно оформленою роботою студента з вирішення конкретного практичного завдання з дисципліни «Інформаційний менеджмент» на основі набутих теоретичних та практичних знань. Курсова робота виконується протягом 7 навчального семестру відповідно до робочої програми дисципліни та навчального плану підготовки бакалаврів за напрямом 6.020105 – «Документознавство та інформаційна діяльність».

3 МЕТА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Основною метою курсової роботи є:

  •  оволодіння та вдосконалення студентами професійних навичок і практичних вмінь у сфері інформаційного менеджменту;
  •  вивчення, систематизація, узагальнення знань з обраної теми, розроблення рекомендацій щодо покращення діяльності тієї чи іншої установи;
  •  сприяння розвитку творчих навичок студентів, закріплення, поглиблення та узагальнення теоретичних знань, набутих студентами у процесі вивчення курсу; вироблення вмінь застосовувати їх для практичного вирішення питань щодо розробки та впровадження в організації інформаційних систем, інформаційних ресурсів, інформаційних технологій, інформаційних продуктів та послуг тощо;
  •  перевірка рівня теоретико-практичної підготовки, розвиток зацікавленості до самостійного наукового дослідження та формування спеціальних дослідницьких умінь;
  •  подальший розвиток умінь самостійного критичного опрацювання наукових джерел;
  •  стимулювання до самостійного наукового пошуку;
  •  набуття навичок письмового викладу теоретичних положень та аналізу одержаних результатів.

4 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Вихідним документом для виконання курсової роботи є завдання, яке видається студенту не пізніше ніж через тиждень від початку семестру, в якому виконується робота. Завдання видає керівник курсової роботи.

Тематика курсових робіт затверджується на засіданні кафедри документознавства та інформаційної діяльності.

Керівник курсової роботи узгоджує зі студентом план роботи на весь період виконання із зазначенням конкретних термінів завершення окремих розділів і підрозділів.

Студент представляє керівнику чернетку своєї роботи. Керівник розглядає її та дає зауваження з обсягу і по суті виконаної роботи та виявлених у ній помилок і недоліків.

За прийняті в курсовій роботі рішення, достовірність всіх даних відповідає студент – автор роботи.

Завершену курсову роботу студент не пізніше ніж за 15 днів до дня захисту (або в термін, визначений керівником роботи) підписує, реєструє на кафедрі документознавства та інформаційної діяльності та подає керівнику, який після перевірки та схвалення підписує її з відповідним висновком про допуск студента до захисту курсової роботи.

Якщо робота містить недоліки, керівник повертає роботу студентові на доопрацювання та виправлення всіх зазначених зауважень. Виправлену роботу студент повинен представити науковому керівнику не пізніше ніж за 7 днів до захисту курсової роботи. Не зареєстровані на кафедрі роботи; роботи, в яких не виправлені зауваження наукового керівника; роботи, які не відповідають вимогам вищої школи до такого виду робіт; роботи, які містять плагіат та не відповідають вибраній студентом темі курсової роботи, не допускаються до захисту.

5 ПЕРЕЛІК ТЕМ КУРСОВИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

«ІНФОРМАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

1 Сучасні форми організації та ведення бізнесу на основі Інтернет-технологій.

2 Порівняльний аналіз ефективності сучасних систем електронного документообігу.

3 Оцінювання характеристик джерел інформації в діяльності сучасного підприємства (провести порівняльний кількісний, якісний, видовий, критеріальний аналіз джерел інформації в діяльності організації).

4 Використання можливостей інформаційних та Інтернет-технологій у формуванні (створенні) інформаційних ресурсів підприємства.

5 Проведення реінжинірингу бізнес-процесів на підприємстві за допомогою інформаційних технологій.

6 Аналіз комунікаційних процесів на підприємстві.

7 Аналіз ефективності процесів інформаційної логістики в діяльності підприємства.

8 Аналіз та модернізація інформаційної системи для підприємства (розглянути такі складові: етапи розробки, елементи, життєвий цикл, аспекти забезпечення функціонування інформаційної системи).

9 Дослідження світових напрямків та сучасних тенденцій розвитку інформаційного менеджменту: використання та їх впровадження в діяльність організації.

10 Аналіз інформаційного забезпечення організації.

11 Використання інформаційних технологій в інформаційних процесах ІФНТУНГ (на прикладі факультету або конкретної кафедри).

12 Інформаційно-аналітичне забезпечення організації та використання в цьому процесі інформаційних технологій.

13 Моніторинг комунікаційної політики організації на основі ресурсів мережі Інтернет.

14 Аналіз інформаційних ресурсів підприємства.

15 Аналіз та розробка інформаційних проектів для потреб організації.

16 Задоволення інформаційних потреб установи за допомогою інформаційно-телекомунікаційних технологій.

17 Моніторинг згадувань обєктів (подій) у мережі Інтернет (обєкт за вибором студента).

18 Аналітичний моніторинг українського та світового ринків інформаційних продуктів та послуг.

19 Використання методів інформаційного моделювання для покращення інформаційних процесів в організації.

20 Аналіз та вдосконалення ефективності баз даних підприємства.

21 Вплив та проектування (різних видів) Інтернет-реклами для підвищення ефективність роботи підприємства.

22 Порівняльний аналіз правового забезпечення сучасних інформаційних технологій в Україні та за кордоном.

23 Проектування (модернізація) комплексу автоматизованих робочих місць для організації інформаційної галузі.

24 Сучасні форми й методи інформаційного обслуговування в організації.

25 Аналіз ефективності інформаційних потоків підприємства.

26 Політика інформаційної безпеки на підприємстві.

27 Аналіз інформаційного простору організації.

28 Аналіз сучасних українських інформаційно-пошукових систем та служб в Інтернеті.

29 Аналіз національних інформаційних ресурсів України в мережі Інтернет.

30 Розробка інформаційних продуктів та послуг для задоволення потреб організації.

31 Розробка інформаційно-рекламної продукції засобами інформаційних технологій.

32 Моніторинг та створення консалтингових послуг за допомогою інноваційних технологій.

33 Розробка інформаційного супроводу діяльності організації.

34 Формування цільового інформаційного ресурсу організації.

35 Професійні Інтернет-послуги в інформаційній діяльності організації.

36 Сучасні форми здійснення комунікації організаціями: соціальні мережі, блоги, форуми.

37 Соціальні мережі як новітні медіа та бізнес-моделі для сучасних підприємств.

38 Аналіз професійних вітчизняних та закордонних інформаційно-комунікаційних соціальних мереж: проблеми та тенденції розвитку.

39 Аналіз інформаційного виробництва організації.

40 Аналіз використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі студентів ВНЗ.

Запропонована тематика курсових робіт охоплює актуальні питання курсу «Інформаційний менеджмент», дослідження яких сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців. Тематика спрямована на поглиблене вивчення процесів інформаційного менеджменту.

Студент добровільно вибирає тему. При цьому він повинен керуватися своїм інтересом до того чи іншого наукового питання, бажанням глибше вивчити його. Практика засвідчує, що коли студент вибирає тему курсової роботи з урахуванням своїх індивідуальних здібностей та уподобань, тоді він працює над розробкою поставленої проблеми з більшим бажанням.

Ту саму тему чи варіант теми не можуть вибрати двоє й більше студентів.

Кожна тема повинна досліджуватися на конкретному підприємстві, організації, установі чи фірмі незалежно від форм власності та сфери діяльності. Кожен студент добровільно вибирає підприємство. Зміни до формулювання теми проводяться за дозволом керівника курсової роботи. Студент може запропонувати власну тему курсової роботи, над якою він хотів би працювати відповідно до потреб вибраної організації, попередньо узгодивши її з керівником курсової роботи.

Курсова робота повинна мати прикладний характер, містити рекомендації, розроблені автором роботи, щодо модернізації, вдосконалення чи впровадження спроектованих нововведень відповідно до сфери та напрямку діяльності підприємства та теми курсової роботи. Якщо робота має теоретичний характер, то вона повинна містити аналіз сучасних досліджень, цифровий матеріал, новітні погляди науковців та фахівців відповідно до теми роботи, а також власні роздуми та бачення проблеми.

6 СТРУКТУРА ТА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота має свою специфіку, її деталі завжди потрібно узгоджувати з науковим керівником.

Раціонально організувати роботу над курсовою роботою, правильно розподілити свій час, спланувати його, ґрунтовно розробити вибрану тему допоможе алгоритм написання курсової роботи.

Курсову роботу доцільно виконувати в такій послідовності: вибір теми — з'ясування об'єкта і предмета — визначення мети і завдань дослідження — зібрання і відбір літератури з теми, її вивчення — складання попереднього плану — написання вступу — виклад теорії й методики — вивчення досвіду роботи — формулювання висновків і рекомендацій — оформлення списку використаних джерел та додатків. Потім слід літературно й технічно оформити роботу, зробити її рецензування, підготовку до захисту й захист курсової роботи.

Виконання курсової роботи здійснюється відповідно до графіка, затвердженого на кафедрі.

Процес роботи над дослідженням поділяється на три основні етапи: підготовчий; етап роботи над змістом; завершальний етап.

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми.

Вибір теми є одним із найважливіших етапів наукової роботи. Правильність вибору теми багато в чому визначає якість і результат  її виконання. Для правильної постановки і формулювання проблеми  дослідження в конкретній науковій роботі необхідно насамперед чітко визначити її рівень вивчення і встановити, чи розроблялася ця тема раніше. Назва теми роботи повинна бути конкретною, узгоджуватися з об’єктом і предметом дослідження. Після цього здійснюють ретельний системний аналіз запитів практики, на основі чого встановлюється актуальність розробки наукової проблеми. Актуальність дослідження конкретної наукової проблеми зумовлюється соціальним замовленням, практичними завданнями певної галузі науки, необхідністю розширення сучасних уявлень про певні процеси чи явища, недостатнім рівнем розробки окремих аспектів наукової проблеми.

Об’єкт дослідження — це частина об’єктивної реальності, яка на конкретному етапі стає предметом практичної й теоретичної діяльності дослідження. Іншими словами, об’єкт дослідження — це те, що досліджується. Правильне науково обґрунтоване визначення об'єкта дослідження — це не формальна, а суттєва, змістова наукова акція, зорієнтована на виявлення місця і значення предмета дослідження в більш цілісному й широкому понятті дослідження.

Предмет дослідження розкриває окремі аспекти об’єкта. В об’єкті дослідження визначається загальна сфера наукового пошуку, а у предметі дослідження чітко зазначається явище, етап чи процес, які розглядатимуться в курсовій роботі.

Мета дослідження є визначенням авторської стратегії щодо здобуття нових знань про об’єкт і предмет дослідження.

Для правильної постановки мети необхідно чітко уявляти основні завдання:

• сутність досліджуваної проблеми, її основні суперечності, а також основні проблемні питання майбутнього дослідження, які підлягають розв’язанню шляхом експериментального дослідження;

• існуючі теоретичні знання, які можуть бути використані для забезпечення функціонування досліджуваного об’єкта;

• основні шляхи та обсяг необхідної розробки об’єкта дослідження;

• існуючі в науці методи та засоби для обґрунтування об’єкта.

Сформульовані завдання повинні давати уявлення про те, що саме необхідно зробити в роботі для отримання конкретних результатів і досягнення поставленої мети.

Виконання завдань дослідження неможливе без ознайомлення з основними літературними джерелами з теми курсової роботи. З метою повного їх виявлення необхідно використовувати різні джерела пошуку: каталоги й картотеки кафедр та бібліотеки вищого навчального закладу, а також провідних наукових бібліотек міста, бібліотечні посібники, виноски й посилання в підручниках, монографіях, словниках та ін., покажчики змісту річних комплектів спеціальних фахових періодичних видань.

Характеристика новизни наукового дослідження спрямована, зокрема, на таке:

• розкриття теоретичної (створення концепції, методики, класифікації, закономірностей) та практичної (розробка методичних рекомендацій, нових форм організації роботи) новизни;

• визначення рівня новизни отриманих теоретичних і практичних результатів, їх місця серед відомих наукових фактів (конкретизація, доповнення, трансформація);

• оцінка нових результатів у розгорнутому, аргументованому й чіткому викладі.

Практичне значення характеризується реальною можливістю впровадження у практику результатів дослідження.

Другий етап починається з вивчення та конспектування літератури з теми курсової роботи. Спочатку студент ознайомлюється зі станом опрацювання теми для обґрунтування її актуальності, вибору предмета дослідження та постановки завдань на основі літературних, довідкових, методичних, статистичних та інших матеріалів. Важливе місце займає робота зі статистичним матеріалом, що в подальшому стане базою для аналітичної частини дослідження та емпіричних розрахунків. На основі опрацьованого матеріалу складається план роботи.

Звернення до праць інших авторів є універсальною практикою для написання навчально-наукової роботи, оскільки можна продемонструвати, що думку автора поділяють відомі та авторитетні дослідники. Можна також використати працю відомого автора як приклад – такий підхід є особливо продуктивним, коли порівнюємо декілька позицій. Звернення до думок, фактів, сюжетів, викладених у працях попередників, дозволяє помістити курсову роботу в контекст певної наукової дискусії, пов’язати її з ширшими темами й сюжетами. Використовувати праці інших авторів можна шляхом цитування, перефразовування або узагальнення.

Цитування варто звести до мінімуму і вдаватися до нього лише тоді, коли воно справді необхідне. Цитуючи, потрібно дотримуватися кількох формальних правил:

  •  цитата повинна бути дослівною;
  •  цитата не повинна бути надто довгою;
  •  цитата повинна подаватися у лапках і супроводжуватися посиланням на джерело у примітці.

Вилучення певних фрагментів, яке дозволяє уникнути довгого цитування, позначається трьома крапками – (...).

Перефразовування, переказування, як правило, становить матеріал для більшої частини тексту курсової роботи. Кроки, які дозволяють адекватно передати думки чужого тексту і при цьому уникнути плагіату, є такими:

  •  виділити основні ідеї;
  •  змінити структуру речень;
  •  використовувати синоніми або слова з подібним значенням, змінювати форми слів.

Узагальнення дозволяє одним реченням передати зміст цілого розділу або цілої авторської праці.  

Перефразовуючи, узагальнюючи чи цитуючи праці інших авторів, передусім потрібно висловити власну позицію. Чужі тексти потрібно використовувати для того, щоб підтвердити власну думку, проілюструвати власну позицію, протиставити її думці авторитетів чи продемонструвати слабкість аргументації опонентів. Слід постійно стежити за тим, щоб власна думка не змішувалась у тексті із цитованою. 

Дослівне запозичення чужого тексту, яке не супроводжується посиланням на джерело, називається плагіатом і суворо карається у науковому середовищі. Робота, автор якої допустився плагіату, знімається з розгляду незалежно від стадії підготовки без права її повторного захисту.

Пояснювальний або теоретичний етап. На цьому етапі створюється власне наукове знання. Якщо попередні етапи були присвячені переважно роботі з емпіричним (фактичним, дослідним) матеріалом, то цей передбачає ряд логічних операцій, спрямованих на його опис, аналіз, пошук зв’язків і залежностей між подіями та явищами. Дослідник намагається осмислити й порівняти наявні в його розпорядженні факти, можливі трактування цих фактів, відстежити тенденції й закономірності. На цьому етапі студент найповніше реалізує своє право на власне розуміння феномена чи сюжету, які є темою курсової роботи. Таке пояснення передбачає застосування певної ідеї, теорії, так званих „позаджерельних” (тобто теоретичних) знань.

При зібранні та опрацюванні літератури слід враховувати таке:

  •  список використаної літератури повинен містити не менше 25 джерел;
  •  допустиме використання Інтернет-джерел, але вони повинні бути відображені у списку використаних джерел точною Інтернет-адресою та не складати більшості опрацьованої літератури (за винятком електронної версії періодичних видань);
  •  варто зосередити увагу на роботі із фаховими виданнями, тематичними підручниками, посібниками, уникати використання газетних статей публіцистичного характеру;
  •  обов’язковим є використання нових актуальних праць (за останні 2-3 роки) на час написання курсової роботи;
  •  використання іншомовних джерел підвищує інформативну та аналітичну цінність роботи.

Третій етап – завершальний етап роботи, який призначений для написання студентом вступу та висновків до курсової роботи, оформлення списку літератури та додатків, редагування тексту, його доопрацювання з урахуванням зауважень наукового керівника, підготовка роботи до захисту.

Вступ доцільно писати тільки після того, як написана основна частина курсової роботи. У вступі обґрунтовується актуальність теми, що вивчається, її практична значущість; визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження; розглядаються методи дослідження; розкривається структура роботи, її основний зміст. Обов’язково потрібно подати короткий огляд літератури, на яку опирався автор курсової роботи. Необхідно у вступі описати методи, які використані у процесі роботи над темою, а також пояснити принципи структурної побудови праці. Рекомендований обсяг – до 3-х сторінок.

Висновки є підсумком того, чого студент досягнув у своїй роботі. Вони повинні базуватися на проведеному студентом власному аналізі проблеми, шляхів її подолання й досвіду роботи з цією проблемою та відповідати завданням курсової роботи. Рекомендації мають пропонувати шляхи покращення діяльності, спрямованої на подолання проблеми, бути конкретними й реальними. Обсяг висновків – 2 сторінки.

У списку використаної літератури вказуються офіційно видані, надруковані або розміщені в мережі Інтернет літературні джерела (монографії, статті, методичні та звітні матеріали), що були опрацьовані студентом під час підготовки  курсової роботи. Список використаної літератури має бути оформлений відповідно до наукових стандартів (ДСТУ ГОСТ 7.1:2006).

Додатки повинні містити ілюстрації, таблиці або текст допоміжного характеру. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки із вказівкою посередині сторінки «Додаток А» і мати заголовок, який розташовується нижче під словом «Додаток». Якщо один додаток складається з декількох сторінок, то вони повинні бути пронумеровані в межах цього додатка посередині сторінки у верхній її частині. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів. Якщо в пояснювальній записці прийнята специфічна термінологія, а також використовуються маловідомі скорочення, нові символи, позначення і т. ін., то їх перелік повинен бути представлений у пояснювальній записці на окремому аркуші після змісту. Перелік скорочень, символів, одиниць і термінів з їх детальним розшифруванням подають в алфавітному порядку.

7 ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Пояснювальна записка (далі – ПЗ) курсової роботи – це документ, у якому подано необхідні практичні розробки та обґрунтування прийнятих у роботі прикладних та запропонованих і аргументованих рішень.

Обсяг ПЗ 30-35 друкованих сторінок формату А4 без додатків і використаної літератури.

Найбільш повному відображенню в ПЗ має підлягати діяльність, яка виконана студентом при розробці спеціальних питань, передбачених завданням на курсову роботу.

Загалом ПЗ повинна містити:

  •  титульний аркуш;
  •  завдання на курсову роботу;
  •  анотацію;
  •  зміст;
  •  перелік основних позначень і скорочень, символів та одиниць;
  •  вступ;
  •  основну частину;
  •  висновки;
  •  перелік посилань на джерела;
  •  додатки;
  •  бібліографічну довідку.

Для курсової роботи в ПЗ допускається не включати :

  •  перелік основних позначень і скорочень, символів та одиниць;
  •  бібліографічну довідку.

Титульний аркуш оформляється на бланку. Зразки оформлення титульних аркушів пояснювальної записки курсової роботи подано в додатках А і Б.

Зміст ПЗ подають на окремих аркушах і розміщують після завдання на курсову роботу.

Слово "Зміст" розміщують посередині сторінки з великої літери. У змісті мають бути наведені порядкові номери і назви розділів, при необхідності – підрозділів, а також додатків із поданням їх позначення та заголовків із зазначенням номерів сторінок, на яких вони наведені. Зміст включають у загальну кількість аркушів ПЗ.

Зміст основної частини ПЗ визначається специфікою курсової й повинен містити розділи, зазначені в завданні на виконання курсової роботи.

Основна частина структурується згідно з логікою викладення матеріалу. В кожному пункті/розділі основної частини має обговорюватись окремий аспект проблеми: як саме його представлено в опрацьованій літературі. Наприкінці кожного пункту/розділу має бути зроблено короткий підсумок, який відображає самостійне узагальнення матеріалу літературних джерел і водночас зумовлює логічний перехід до наступної частини роботи. В основній частині, як правило, розкриваються:

– сутність, причини, прояви та наслідки проблеми курсової роботи;

– історіографія вивчення проблеми;

– зміст технологій, методів і форм організації роботи, спрямованої на подолання обраної проблеми, їх відповідність основним принципам інформаційного менеджменту як прикладної дисципліни, можливість їх застосування в сучасних умовах на конкретних підприємствах чи установах.   

У курсовій роботі мають бути висвітлені конкретні рішення, пропозиції й заходи. Основна частина, як правило, складається з кількох підрозділів відповідно до завдань курсової роботи. Кожен підрозділ повинен завершуватись висновками щодо проаналізованого матеріалу. Структура основної частини має бути відображена у змісті. Розмір основної частини роботи визначається специфікою теми, особливостями стилю автора, проте він повинен становити майже 80% загального обсягу курсової роботи.

8 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ

Основними вимогами до викладу матеріалів курсової роботи є послідовний, логічно взаємопов'язаний і науково аргументований виклад.

Текст ПЗ повинен бути стислим, точним, недвозначним, логічно послідовним, необхідним та достатнім для повного викладу змісту.

Курсову роботу виконують за допомогою комп’ютера на одній сторінці аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм). Курсова робота повинна бути скріплена або зброшурована у твердій обкладинці.

При оформленні документів на аркушах без рамки текст набирають у текстовому редакторі Microsoft Word за такими вимогами: формат сторінки А4 (210×297); відступи: зліва, зверху та знизу – 20 мм, справа – 10 мм.

Основний текст: гарнітура – Times New Roman; кегль – 14; абзац –1,25; шрифт – звичайний; міжрядковий інтервал – 1,5; вирівнювання – по ширині.

Назви розділів: гарнітура – Times New Roman; кегль – 14 (великими літерами); шрифт – напівжирний; вирівнювання – по центру.

Назви підрозділів, пунктів та підпунктів: гарнітура – Times New Roman; кегль – 14; абзац –1,25; шрифт – напівжирний; міжрядковий інтервал – 1,5; вирівнювання – по ширині.

Рисунки та графіки вставляють у текст ПЗ в одному з растрових форматів (bmp, tif) з роздільною здатністю не менше ніж 300dpi. Прості рисунки допускається виконувати засобами Microsoft Word, обов’язково групуючи в окремий об’єкт, складні багатокомпонентні рисунки формувати за допомогою програмних комплексів Visio, CorelDraw та інші. Написи на рисунках виконують шрифтом основного тексту, кегль – 12. Рисунки нумерують і підписують (під рисунком) шрифтом основного тексту, кегль – 14, вирівнювання – по центру.

Таблиці подають як окремі об’єкти у форматі Microsoft Word або Microsoft Exel з такими вимогами до розмірів, як і до сторінки складання. Текст таблиці виконують шрифтом основного тексту, кегль – 12, заголовки колонок: кегль – 12, шрифт – напівжирний, вирівнювання – по центру; заголовки (назви) таблиць: кегль – 14, шрифт – звичайний; нумерація таблиць: кегль – 14, шрифт – звичайний.

Титульний аркуш оформляється відповідно до встановлених вимог. Текст титульного аркуша заповнюється стандартним шрифтом або друкується на комп’ютері, підписується студентом і керівником курсової роботи.

Завдання на курсову роботу заповнюється на стандартному бланку. У ньому зазначається тема та зміст роботи за розділами, календарний план і терміни виконання. Тут подається перелік основних таблиць і графіків. Завдання підписує керівник курсової роботи і студент. Зміст оформляється відповідно до плану курсової роботи й містить перелік основних розділів роботи: вступ, основна частина (розділи й підрозділи), висновки, список використаних джерел, додатки. До кожного пункту рубрикації в тексті змісту проставляються сторінки. Зміст повинен суворо відповідати розділам і підрозділам.

Вступ, назви розділів курсової роботи, висновки, список використаних джерел розміщують симетрично до тексту й пишуть великими літерами стандартним шрифтом. Назва розділу повинна бути короткою і відповідати змісту. Перенесення слів у назві не допускається. Заголовки підрозділів пишуть з абзацу малими літерами (крім першої великої). Крапка в кінці заголовка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою. Підкреслювати заголовки і виділяти їх кольором не можна. Відстань між заголовками і текстом зверху і знизу, а також між заголовками розділу й підрозділу, підрозділу й тексту повинна дорівнювати 2 інтервалам.

Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки, а підрозділів подавати як продовження сторінки. Якщо після назви підрозділу на сторінці вміщується менше трьох рядків тексту, то він переноситься на наступну сторінку.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, малюнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами. Номер підрозділу складається з номера розділу й підрозділу, розділеного крапкою. Наприклад, «2.1» – перший підрозділ другого розділу. Першою сторінкою роботи, що входить до загальної нумерації сторінок, є титульний аркуш. На титульному аркуші, бланку завдання (він має дві сторінки) номер сторінки не ставлять. На наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) розміщують у тексті ПЗ для пояснення викладеного матеріалу та розрахунків. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті ПЗ. Ілюстрації слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці, а за необхідності — в додатку. За наявності в тексті ПЗ таблиць, що доповнюють ілюстрації, таблиці необхідно розміщувати після графічного матеріалу. Ілюстрації можуть мати тематичну назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрації, за винятком графічного матеріалу додатків, потрібно нумерувати арабськими цифрами в межах розділу. Ілюстрації потрібно розміщувати на аркушах так, щоб їх було зручно розглядати без повороту ПЗ або з поворотом її за годинниковою стрілкою.

Скорочення слів у тексті і в надписі над ілюстраціями не допускаються. Винятком можуть бути скорочення, встановлені державними стандартами. Не рекомендується вводити власні скорочення позначень і термінів.

У тексті ПЗ дають посилання на використані джерела та на текст ПЗ. Посилання в тексті ПЗ на джерела слід зазначати у квадратних дужках порядковим номером за переліком посилань, наприклад, «… у роботах [1, 2, 3 …7]…». У випадку цитування з джерел потрібно вказати номер сторінки, наприклад, [3, с. 34]. При посиланні на текст ПЗ зазначають номери розділів, підрозділів, пунктів, переліків, графічного матеріалу, таблиць, додатків.

Додаток А

(обовязковий)

Форми титульних аркушів

А.1 Форма титульного аркуша пояснювальної записки

курсової роботи

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра _______________________________________________

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни _____________________________________

(назва дисципліни згідно з навчальним планом)

Тема: ______________________________________________

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

_______________________________

(позначення)

Студент групи ____________________________________________

(шифр групи) (підпис)   (розшифрування підпису)

Допускається до захисту

Керівник курсової роботи

_________________________________________

(дата)            (посада)         (підпис)           (розшифрування підпису)

_____

(рік)

А. 2 Приклад заповнення титульного аркуша пояснювальної записки

курсової роботи

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни ____Інформаційний менеджмент_______

    (назва дисципліни згідно з навчальним планом)

Тема: Дослідження світових напрямків та сучасних тенденцій розвитку інформаційного менеджменту: використання та впровадження їх в діяльність організації

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

КР. ДМ – 04.00.000 ПЗ

     (позначення)

Студент групи ДМ-08-4            М. Б. Кондрин__________

(шифр групи)      (підпис)   (розшифрування підпису)

Допускається до захисту

Керівник курсової роботи

25.04.2012     доц.                              Ю. Л. Романишин

(дата)                  (посада)         (підпис)               (розшифрування підпису)

2012

Додаток Б

Форма завдання на курсову роботу (перша сторінка аркуша)

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності_______________________

Дисципліна Інформаційний менеджмент_____________________________________

Спеціальність 6.020105 Документознавство та інформаційна діяльність___________

Курс  4         Група  ДМ – 08 – 4  Семестр     7

  

ЗАВДАННЯ

НА КУРСОВУ РОБОТУ

Студенту _________________________________________________________________

  (прізвище, ім.’я, по-батькові)

1 Тема роботи ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 Термін здачі студентом закінченої роботи ____________________________________

3 Вихідні дані до роботи _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 Зміст пояснювальної записки (перелік питань, що їх належить розробити) _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 Перелік графічного матеріалу _______________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дата видачі завдання ________________________________________________________

Продовження додатку Б

Форма завдання на курсову роботу (на звороті першого аркуша)

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН

Номер і назва етапів курсової роботи

Термін виконання етапів роботи

Примітки

Студент ______________       ____________________

 (підпис)    (розшифрування підпису)

Керівник _____________                   ____________________

 (підпис)    (розшифрування підпису)

“_____” _________ 20____ р.

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ

1 ДСТУ ГОСТ 2.051:2006 ЕСКД Електронні документи. Загальні положення.

2 ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Система стандартів з інформації бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання.

3 Ананьєв О. М. Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності: підруч. / О. М. Ананьєв, В. М. Білик, Я. А. Гончарук. – Львів: Новий світ-2000, 2006. – 584 с.

4 Батюк А. Є. Інформаційні системи в менеджменті: навч. посіб. / А. Є. Батюк, З. П. Двуліт, К. М. Обельовська, І. М. Огородник, Л. П. Фарбі. – Львів: Національний університет „Львівська політехніка” (Інформаційно-видавничий центр ІНТЕЛЕКТ+ Інститут післядипломної освіти), Інтелект-Захід, 2004. – 520 с.

5 Войтко С. В. Менеджмент у телекомунікаціях: навч. посіб. / С. В. Войтко,  К. П. Ангелов. – К.: Знання, 2007. – 295 с.

6 Глівенко С. В. Інформаційні системи в менеджменті: навч. посіб. / С. В. Глівенко, Є. В. Лапін, О. О. Павленко та ін. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2005. – 407 с.

7 Жигалов В. Т. Основи менеджменту і управлінської діяльності: підручник / В. Т. Жигалов, Л. М. Шимановська. – К.: Вища школа, 1994.

8 Інформаційні системи та технології в економіці / за ред. В. С. Пономаренка. – К.: Академія, 2002. – 544 с.

9 Матвієнко О. Основи інформаційного менеджменту: навч. посіб. / О. Матвієнко. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 128 с.

10 Мельник В. Д., Романишин Ю. Л. Інформаційний менеджмент [Електронний ресурс]: конспект лекцій / В. Д. Мельник, Ю. Л. Романишин. – Івано-Франківськ: Факел, 2008. – 88 с.

11 Новак В. О. Інформаційне забезпечення менеджменту: навч. посіб. / В. О. Новак, Л. Г. Макаренко, М. Г. Луцький. – К.: Кондор, 2006. – 462 с.

12 Новаківський І. І. Інформаційні системи у менеджменті: системний підхід: навч. посіб. / І. І. Новаківський, І. І. Грибик. – Львів: В-во Національного університету «Львівська політехніка», 2007. – 196 с.

13 Романишин Ю. Л. Інформаційний менеджмент: методичні вказівки / Ю. Л. Романишин. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2011. – 47 с.

14 Пахомов В. М. Курсова робота з діловодства: тематика, написання, оформлення, захист / В. М. Пахомов, І. В. Кисіль. – Івано-Франківськ: Факел, 2007. – 96 с.

15 Тарнавська Н. П. Менеджмент: Теорія та практика: підруч. для вузів / Н. П. Тарнавська, Р. М. Пушкар. – Тернопіль: Карт-бланш, 1997. – 456 с.

16 Твердохліб М. Г. Інформаційне забезпечення менеджменту: навч. посіб. / М. Г. Твердохліб. – 2-ге вид., доп. та перероб. – К.: КНЕУ, 2002. – 224 с.

17 Шейко В. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності: підруч. / В. М. Шейко, Н. М. Кушнаренко. – 4-те вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2004. – 307 с.

25




1. Великая Отечественная война советского народа 1
2. Реферат- Структура рабочей сети Internet
3. тема 1 1 предмет и методы психологии 1.html
4. Сетевые коммуникации
5. Лекция 6 Программное обеспечение компьютеров 6
6. Оценка качества воздуха нефтегазодобывающих районов
7. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук Київ 2005 Дисерт
8.  Изменение социальноэкономической структуры
9. 95 80 01 Оперативное искусство в целом по видам Вооруженных Сил родам войск и специальным войскам в том числе
10. Эффективность конкурентного рынка
11. шапкой Мономаха на царство первый венчанный царь Моск
12. бесшабашным попробуй раскрутиться в полную силу своих возможностей тогда дети во всём начнут подражат
13. Математическая статистика
14. трансплантат проти хазяїна
15. модуль 2 Основи діагностики лікування та профілактики основних хвороб органів травлення Практичне з
16. Ефросинья Полоцкая
17. Барщина
18. климат внутренней среды этих помещений который определяется действующими на организм человека сочетаниям
19. ПОЛОЦКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ к выполнению к
20. Операции с банковскими картами