Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Поняття про кров Кров лімфа тканинна рідина складають внутрішнє середовище організму в якому функціону

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

1. Поняття про кров

Кров, лімфа, тканинна рідина складають внутрішнє середовище організму, в якому функціонують клітини і тканини. Внутрішнє середовище має відносну постійність і тим самим створює найсприятливіші умови для життєдіяльності організму як єдиного цілого. Кров, циркулюючи в замкнутій системі кровоносних судин. Кров – це рідка, сполучна тканина організму.

2. Внутр. середовище організму

Кров, лімфа і тканинна рідина складають внутрішнє середовище організму. Внутрішнє середовище здійснює зв’язок між усіма органами й клітинами організму, між організмом і навколишнім середовищем. Здатність зберігати постійність внутрішнього середовища шляхом саморегуляції називається гомеостазом. Тканинна рідина заповнює простір між клітинами, тканинами й органами. Вона утворюється з плазми та є посередником між кров’ю і клітинами. З кровоносних капілярів поживні речовини надходять у тканинну рідину, а потім по градієнту концентрації — у клітини. Продукти життєдіяльності клітин через тканинну рідину потрапляють у кров, яка доставляє їх до органів виділення.

3. Ф-ції крові

Кров — вид сполучної тканини. В організмі людини вона виконує такі функції: 1) транспортна — переносить кисень, вуглекислий газ, поживні речовини, гормони, вітаміни, продукти метаболізму клітин; 2) захисна: а) здатна до зсідання при пораненнях, пошкодженнях судин; б) містить речовини й клітини, які знищують хвороботворні мікроорганізми, токсини, віруси; 3) регуляторна (гомеостатична) — бере участь у підтримці біологічних констант — температури, осмотичного тиску, рН, сольового складу. Загальна кількість крові різних тварин (у % до маси тіла) неоднакова: у коня — 9,8, корови — 8, вівці — 8,1, свині — 4,6, собаки — 6,4, кішки — 5,7, кроля — 5,4, курки — 8,5, костистих риб — 0,9-3,7.

4. Власт. крові

Реакція крові слаболужна, рН артеріальної крові 7,4, венозної, яка містить більше вуглекислоти, — 7,35. Реакція крові відносно стала. Тривала зміна концентрації іонів на 0,1-0,2 може викликати тяжкі наслідки, а то й смерть. Сталість рН крові пояснюється буфер-_ ними властивостями плазми крові та еритроцитів, а також функцією легень, нирок, потових залоз та інших органів виділення, завдяки яким з організму виділяється СО2, кислоти, луги.

5. Буферні с-ми

1. Бікарбонатна буферна система, яка становить 7-9% буферної здатності крові. 2. Фосфатна буферна система — дегідрофосфат (NaH2PO4) та гідро фосфат. 3. Буферна система білків плазми крові. 4. Буферна система гемоглобіну. Серед буферних систем крові гемоглобіну належить перше місце.

6. Плазма крові

Плазма складається з води (90-92%) і сухих речовин (8-10%), переважно білків і мінеральних речовин. Основні білки плазми — це альбуміни, глобуліни і фібриноген. Загальна кількість їх 6-8%. Місце утворення білків крові — печінка, кістковий мозок, селезінка. Кров містить продукти розщеплення білків — амінокислоти, сечовину, сечову кислоту, аміак. Азот цих речовин називається залишковим. У плазмі крові є глюкоза, ліпіди, фосфатиди, холестерин, а також У незначній кількості продукти обміну — ацетонові тіла, молочна й піровиноградна кислоти.

7. Білки плазми крові

Основні білки плазми — це альбуміни, глобуліни і фібриноген. Загальна кількість їх 6-8%. Альбуміни — водорозчинні білки, глобуліни розчиняються в сольових розчинах. Значення білків плазми важко переоцінити: вони підтримують рН крові; є пластичним матеріалом для тканинних білків; обумовлюють осмотичний тиск, тобто здатність притягувати воду; забезпечують в'язкість крові, а також транспортування гормонів, мінеральних речовин, ліпідів, холестерину; беруть участь у зсіданні крові і утворенні імунних тіл; перешкоджають осіданню еритроцитів.

8. Тиск крові

Сумарна концентрація солей, білків, глюкози, сечовини та інших речовин, розчинених у плазмі, створює осмотичний тиск. Осмотичний тиск плазми в основному створюється неорганічними солями, бо концентрація цукру, білків, сечовини та інших органічних речовин у плазмі невелика. Він забезпечує в організмі обмін води між кров'ю і тканинами. Сталість осмотичного тиску крові має важливе значення для життєдіяльності організму. Онкотичний тиск – частина осмотичного тиску, що створюється білками. В утворенні онкотичного тиску найбільшу роль відіграють низькомолекулярні білки альбуміни. Його нормальна величина складає 25-30 мм рт.ст.

9. Еритроцити

Еритроцити, або червоні кров'яні тільця, становлять основну масу формених елементів крові. У ссавців вони округлої форми, двоякоувігнуті, без'ядерні. Еритроцити птахів, амфібій, рептилій і риб мають ядра. Основна функція еритроцитів транспортна. Вони поставляють клітинам кисень, поживні речовини, а від клітин забирають вуглекислий газ. Крім того, еритроцити беруть участь у регуляції рН крові, адсорбують на своїй поверхні деякі отрути. Кількість їх у різних тварин різна. Еритроцити утворюються в червоному кістковому мозку плоских кісток, руйнуються в селезінці, печінці та нирках.

10. Гемоліз

Гемоліз — процес ушкодження еритроцитів, при якому гемоглобін виходить у навколишнє середовище. Після Г. кров являє прозору рідину, забарвлену в червоний колір. Г. може виникнути як у кров’яному руслі, так і в пробірці під впливом найрізноманітніших агентів.  Відбувається гемоліз частіше вже поза організмом - під час взяття крові або при транспортуванні, він може бути наслідком проблемного взяття проби крові, інтенсивного збовтування проби, випадкового заморожування цільної нецентрифугованого крові. Осмотична резистентність еритроцитів (ОРЕ) – безпосередній показник стабільності еритроїдної клітини та один із маркерів багатьох патологічних станів організму в цілому.

11. Швидкість осідання еритроцитів(ШОЕ)

Якщо взяти пробірку з кров'ю і запобігти її зсіданню, то через деякий час можна спостерігати осідання еритроцитів. Швидкість цієї реакції неоднакова у різних тварин і навіть у осіб одного і того ж виду. Швидкість осідання еритроцитів залежить від багатьох причин — кількості еритроцитів, їх електричного заряду та питомої маси, кількості альбумінів, глобулінів, фібриногену в плазмі крові. Швидкість осідання еритроцитів використовують у ветеринарії та медицині з метою діагностики захворювань.

12. Гемоглобін

З'єднання гемоглобіну з киснем залежить від концентрації цього газу в навколишньому середовищі. Якщо в легенях найбільше кисню, то гемоглобін, згідно з законом дифузії газів, майже повністю перетворюється в оксигемоглобін. У капілярах тканин напруження кисню дуже низьке, внаслідок чого він відділяється під гемоглобіну і використовується клітинами в процесі обміну речовин. Оксигемоглобін, віддавши кисень, називається відновленим, або редукованим, гемоглобіном. Гемоглобін також легко з'єднується з окисом вуглецю, або чадним газом, утворюючи стійку сполуку — карбоксигемоглобін. Це отруйна речовина, нездатна приєднувати кисень. Гемоглобін має одну широку смугу поглинання в жовто-зеленій частині спектра. Вміст гемоглобіну в крові сільськогосподарських тварин коливається у межах 11-15 г на 100 мл крові. Кольоровий показник здорових тварин дорівнює одиниці. При деяких хворобах, особливо анеміях, він може бути вищим або нижчим одиниці.

13. Лейкоцити

Лейкоцити — це білі кров'яні тільця, які мають ядро і протоплазму. На відміну від еритроцитів, їх приблизно в тисячу раз менше. Розрізняють зернисті (гранулоцити) та незернисті (агранулоцити) лейкоцити. У протоплазмі зернистих лейкоцитів є зернята, а у незернистих вони відсутні. До зернистих лейкоцитів належать базофіли, еозинофіли, нейтрофіли, до незернистих — лімфоцити, моноцити.

14. Лейкоцитарна формула

Співвідношення різних форм лейкоцитів (%) називається лейкоцитарною формулою, або лейкограмою. У ветеринарії цю формулу широко використовують з діагностичною метою. Так, при рожі свиней має місце збільшення еозинофілів, при інфекційній анемії коней — лімфоцитів. Дослідження лейкоцитарної формули має велике значення в діагностиці більшості гематологічних, інфекційних захворювань, а також для оцінки тяжкості стану і ефективності терапії.

15. Поняття про імунітет

Гуморальні фактори протиінфекційного захисту людини являють собою різні білки, розчинні в крові і рідинах організму. Вони можуть самі мати антимікробні властивості чи здатні активувати інші гуморальні і клітинні механізми проти інфекційного імунітету. Цілком розділити клітинний імунітет і гуморальний неможливо: в ініціації утворення антител беруть участь клітки, а в деяких реакціях клітинного імунітету важливу сполучну функцію виконують антитіла.  Гуморальна імунна відповідь  являє собою кульмінацію ряду клітинних і молекулярних взаємодій.

16. Зсідання крові

Фізіологічна суть цього явища полягає в тому, що розчинний білок крові — фібриноген, під впливом ферменту тромбіну, перетворюється в нерозчинений фібрин, нитки якого утворюють основу згустка, що припиняє кровотечу. Основними компонентами зсідання крові є: тромбопластин, протромбін, фібриноген, іони кальцію, вітамін К. Процес зсідання крові відбувається у три фази: I фаза — утворення тромбопластину. II фаза — утворення тромбіну. III фаза — утворення нерозчинного фібрину, в густу сітку якого осідають формені елементи крові.

17. Швидкість зсідання крові

Швидкість зсідання крові у різних тварин різна. Найшвидше зсідається кров у риб — протягом кількох секунд. Прискорити зсідання крові можна нагріванням, витяжками з внутрішніх органів, у яких багато тромбопластину, жовчними кислотами та іншими речовинами. При нестачі у плазмі антигемофільних факторів, фібриноген не перетворюється в фібрин, внаслідок чого виникає гемофілія. Виявляється ця хвороба у тривалих кровотечах з пошкоджених судин, схильності до утворення гематом при травмах.

18. Історія про групи крові

Вперше переливання крові провів у 1666 р. англійський анатом Р. Лоуер одного собаки іншому. Перше переливання крові однієї людини іншій зробив англійський акушер Бландель (1819). У Росії таке переливання провів петербурзький акушер Г. Вольф у 1832 р. Однак подібні маніпуляції нерідко закінчувались смертю хворих. Так тривало до 1901 p., коли австрійський учений Карл Ланд-Щтейнер установив три групи крові, а його учні де Кастелло і Стурлі (1902) відкрили четверту групу. Остаточна класифікація основних груп крові у людини була оформлена чеським ученим Я. Янським (1907).

19. Групи антигенів

В основі розподілу крові на групи лежить наявність в еритроцитах аглютиногенів (антигенів), позначених латинськими буквами А і В, а в плазмі або сироватці аглютинінів (антитіл), позначених грецькими буквами а і р. Еритроцити IV (АВ) групи, в яких є аглютиногени А і В, склеюються сироватками всіх груп, а сироватка цієї групи не склеює еритроцити жодної групи. Особи IV групи є універсальними реципієнтами, їм можна переливати кров людей усіх чотирьох груп. Групи II і III займають проміжне положення. Еритроцити II групи склеюються сироваткою І і III груп, а еритроцити III групи — групами І і II.

20. Резус-фактор

Даний фактор відкрито у 1940 р. К. Ландштейнером та І. Віннером у еритроцитах мавп макак-резус. 85% людей цей фактор мають — вони резус-позитивні (Rh+), a 15% — не мають — вони резус-негативні (Rh-). Якщо кров донора з Rh+ перелити реципієнту Rh-, то у такого реципієнта утворюються ангирезус-аглютиніни. Повторне переливання такій людині резус-позитивної крові може викликати аглютинацію еритроцитів донора з дальшим їх гемолізом.

21. Кровотворення

Основним органом кровотворення є червоний кістковий мозок. Тут утворюються еритроцити, зернисті лейкоцити та тромбоцити. Лімфоцити, крім кісткового мозку, утворюються в лімфатичних вузлах, селезінці, лімфоїдній тканині кишок і мигдаликах, моноцити—в мононуклеарній фагоцитарній системі. Згідно з існуючою теорією, усі формені елементи крові походять з єдиної материнської клітини під назвою стовбурової. У регуляції кровотворення значне місце займає нервова система.

22. Особливості с-ми крові

В ембріональному періоді перші кровотворні осередки з'являються в жовтковому міхурі, потім у міру закладання і розвитку вн. орг., кровотворення відбувається в печінці, селезінці, тимусі, лімф. вузлах, кістковому мозку. Після народження всі клітини крові утворюються тільки в червоному кістковому мозку. Всі клітини крові походять від стовбурової клітини.

PAGE  3




1. Удава проглотили кролики Кое-что о новом Пелевине
2. тематическое Программирование базы данных ПО 1
3. темаnbsp; является составной частью ОТВЕТ финансовойсистемы ВОПРОС В развитых странах черезбюдже
4. равликамолюска ахатіна особливості їх будови та спосіб життя
5. Трудовое право Направление подготовки- 030500 Юриспруденция Специальность- 030501 Юриспруденция Форма об
6. Реферат Что мы знаем о финансах шесть важнейших финансовых концепций
7. Почему эстетический объект Сартр рассматривает как ирреальное Произведение искусства это ирреальное
8. Введение Медицина гордится тем что является основанной на науке практической деятельностью которая пров
9. тема государственноуправленческих административных взглядов идей представлений о законах регламентирую
10. Органы и функции исполнительной власти.html
11. шведская интервенция в начале XVII века.html
12. Помощник младшего медицинского персонала При себе иметь МЕДИЦИНСКУЮ КНИЖКУ форму дневника
13. Языкознание как наука о языке
14. сосудистой системы ребенка может возникнуть по разным причинам
15. Ракетный удар по Алтаю
16. В западном обществе должен присутствовать страх причиной которому может также служить и то что с момента п
17. Установление режима работы ШСНУ с учетом влияния деформации штанг и труб для скважины 796 Серафимовского месторождения
18. Первые погребения древних египтян
19. Ю Г О Р С К И Й П О Л И Т Е Х Н И Ч Е С К И Й К О Л Л Е Д Ж Комплект к.html
20. 63 На нижеследующих страницах речь пойдет о чувстве абсурда обнаруживаемом в наш век повсюду о чувстве а