Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

лекція і насінництво сільськогосподарських культурrdquo; за темою- Насінництво культура в господарстві

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Кафедра селекції і насінництва

Методичні вказівки

для виконання курсової роботи з дисципліни „Селекція і насінництво сільськогосподарських культур” за темою:

„Насінництво (культура) в господарстві „(назва)”

(назва) району  (назва) області”

для студентів денної форми навчання за спеціальністю 6.130100 „Агрономія”

та заочної форми навчання за спеціальністю 7.130102 „Агрономія”

Дніпропетровськ

2010

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Селекція і насінництво сільськогосподарських культур” для студентів денної форми навчання за спеціальністю 6.130100 „Агрономія” та заочної форми навчання з спеціальністю 7.130102 „Агрономія”.

Укладачі : доц. Ващенко В.В., ст. викладач Лобко Т.К., ас. Гаврюшенко О.О., ас. Шевченко О.О., ст. викладач кафедри менеджмент організацій Мазана Т.В.

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу „Селекція і насінництво сільськогосподарських культур” затверджені на засіданні кафедри селекції та насінництва (протокол № 8 від 9 березня 2010 року) та на засіданні кафедри менеджмент організацій (протокол № 10 від 2 березня 2010 року).

Схвалено науково-методичною радою агрономічного факультету ДДАУ

(протокол №       від        2010 р.).

Голова методичної ради агрономічного факультету,

канд. с.-г. наук, доцент                                              Амброзяк Ю.В.

Рецензент

Доктор с.-г. наук, професор                                       Храмцов Л.І.

В методичних вказівках наведена методика написання курсової роботи з насінництва сільськогосподарських культур.

Мета і завдання курсової роботи

Сучасне сільськогосподарське виробництво вимагає глибоких і всебічних знань з насінництва, тому що якісне насіння сортів та гібридів польових культур є однією з головних складових частин отримання високих та стабільних врожаїв культур. Високоякісному насінню належить провідна роль в підвищенні ефективності енерго- та ресурсозберігаючих технологій в рослинництві. Тому знання з насінництва є невід’ємною частиною системи знань та умінь майбутнього фахівця агропромислового комплексу держави.

Методичні вказівки укладені у відповідності з Освітньо-кваліфікаційною характеристикою та Освітньо-професійною програмою бакалаврів IV рівня акредитації за фахом „Агрономія”.

Мета курсової роботи – всебічна підготовка фахівців з насінництва до агрономічної діяльності по виробництву рослинницької продукції.

Курсова робота з насінництва є однією з форм самостійної роботи студентів, сприяє підвищенню рівня професійної підготовки майбутніх спеціалістів і набуттю навичок самостійної роботи з літературними та експериментальними даними, ознайомленню з основними правилами бібліографічного опису літературних джерел.

Головні завдання курсової роботи:

  •  закріплення та поглиблення теоретичних знань і професійних навичок з організації насінництва та технології вирощування сільськогосподарських культур на насіннєвих посівах, збирання, післязбиральна обробка, зберігання та використання насіння;
  •  аналіз стану насінництва в конкретному господарстві, набуття досвіду і навичок з проведення основних робіт на насінницьких посівах і документація насіння;
  •  розробка комплексу заходів по поліпшенню організації та технології виробництва високоякісного насіння в господарстві.

Матеріал та вимоги до курсової роботи

Курсова робота з насінництва виконується після закінчення вивчення курсу „Селекція і насінництво сільськогосподарських культур”, проходження виробничої практики, вивчення морфологічних ознак, біологічних та господарсько-цінних властивостей сортів рослин, методів створення сортів і гібридів та методів одержання елітного насіння.

В основу курсової роботи може бути покладений аналіз насінницької діяльності конкретного господарства, матеріали якого зібрані студентом під час проходження науково-агрономічної практики, або ж складання плану насінницької роботи в умовах певного господарства. Виконуючи курсову роботу, слід дати характеристику і практичну оцінку стану насінництва в господарстві та обґрунтувати шляхи його поліпшення у конкретній грунтово-кліматичній зоні. В роботі повинні бути описані системи та схеми насінництва в Україні, вирощування самозапильних ліній перехреснозапильних культур, методика проведення інспектування (апробації) сортових посівів певної культури, розрахунки насінницьких площ та потреби в базовому насінні або сертифікованому насінні першої генерації для проведення сортозаміни та сортооновлення.

При виконанні курсової роботи рекомендується користуватися вітчизняними та іноземними літературними джерелами: статтями, підручниками, монографіями, науковими збірниками, інформаційними листками, методичними розробками або вказівками, авторефератами дисертацій і самими дисертаціями.

План курсової роботи

Зміст

Вступ

1. Система та схема насінництва культури

2. Внутрішньогосподарський та державний контроль якості насіння

2.1. Методика проведення інспектування (апробації) сортових посівів

2.2. Методика проведення грунтконролю культури

2.3. Документи сортового насіння (сортові та посівні)

3. Стан насінництва в господарстві

3.1. Грунтово-кліматичні умови

3.2. Організація насінництва в господарстві

3.3. Розрахунки потреби в насінні та насінницьких площ

3.4. Технологія вирощування високоякісного насіння

3.5. Технологія збирання та післязбиральної обробки насіння

3.6. Контроль за якістю насіннєвих фондів

4. Економічна ефективність насінництва в господарстві

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Оформлення курсової роботи

Позначення окремих частин роботи

Рубрики курсової роботи можуть бути тематичними та німими. Прикладом тематичної рубрики є назва якого-небудь розділу. Наприклад: Розділ 3. Стан насінництва в господарстві. Німі рубрики оформляються за допомогою слів, які відображають специфіку окремих частин роботи: вступ, висновки, додатки.

Таблиці та рисунки

Таблиці є найбільш зручним способом подання цифрового матеріалу. Таблиці повинні бути зрозумілими. Дані, що підлягають порівнянню повинні розміщуватися поряд. Назва таблиці повинна відповідати її змістові. В тексті слід подавати скорочені посилання на таблицю (наприклад: табл. 4). Номер таблиці ставиться перед її назвою. Наприклад:

4. Розрахунки насінницьких площ і потреби в насінні для господарства

Після назви таблиці крапка не ставиться, в дужках можуть бути наведені деякі додаткові відомості: рік проведення досліджень, попередники, місце проведення досліджень, культура, сорт тощо.

Всі види ілюстрацій (фото, графіки, діаграми, рисунки) мають загальну назву рисунки. Рисунок супроводжується підрисунковим підписом з поясненням усіх деталей рисунка.

Одиниці виміру

При написанні курсової роботи дуже часто використовуються одиниці виміру фізичних величин Міжнародної системи СІ: метр – м, кілограм – кг, квадратний метр –  м2, грам – г, а також одиниці, які не входять у систему СІ: час – ч, літр - л, гектар – га, центнер с гектара – ц/га, тона з гектара – т/га, температура в градусах Цельсія - 0С.

Використання літературних джерел

Посилання на літературні джерела робляться таким чином:

а) наводиться номер джерела у квадратних дужках: [17], де 17 – порядковий номер джерела в списку літератури;

б) наводиться прізвище автора з ініціалами та рік видання літературного джерела: „За даними П.П.Лук’яненко (1973), сорт озимої пшениці має бути високоврожайним та стійким до вилягання (П.П.Лук’яненко, 1973). Якщо необхідно зробити посилання на одного й того ж автора, то його прізвище вказують один раз і перелічують роки: (В.М.Ремесло, 1963, 1976, 1981). Якщо дається кілька посилань на публікації одного року, то після кожного року ставиться літера в алфавітній послідовності відповідно хронології у списку літератури: І.Г.Строна, 1980а, 1980б.

Якщо авторів більше двох, то вказують перше прізвище і далі пишуть „та ін.”

Посилання на іноземного автора в тексті бажано давати в українській транскрипції, а в дужках вказувати прізвище на іноземній мові: „Згідно даних В.Робертсона (V.Robertson, 1986) ...”

Всі цитати слід брати в лапки та вказувати сторінки з першоджерел. Список літератури складається в алфавітній послідовності, якщо їх багато. Якщо їх мало, то список джерел складається в тій послідовності, в якій вони зустрічаються у тексті.

При описі літературного джерела слід вказувати прізвище автора, ініціали, назву джерела, місце видання, видавництво, рік видання, загальну кількість сторінок, наприклад:

  1.  Книга: Зінченко О.І. Рослинництво /О.І.Зінченко, В.Н.Салатенко, М.А.Білоножко. К.: Аграрна наука, 2003. – 176 с.
  2.  Стаття: Ковалевська Н.І. Метод добору вихідного матеріалу при селекції озимої пшениці для умов Степу України /Н.І.Ковалевська, В.П. Пастух // Бюлетень Інституту зернового господарства УААН. – Дніпропетровськ, 2007. – № 30. – С. 109 – 112.
  3.  Автореферати дисертації: Философский анализ роли символов в научном познании: Автореф.дис… д-ра филос. наук: 09.00.08/Моск.гос.пед.ин-т.-М., 1985.-35 с.
  4.  Збірки наукових праць: Генетика кількісних ознак: Зб. наук. пр.- К.: Либідь, 1993. – 99 с.
  5.  Перекладні видання: Гроссе Э. Химия для любознательных: Пер.с нем. –М.: Химия, 1980.- 392 с. 
  6.  Іноземного журналу: Десятковий код для визначення стадій розвитку злакових культур // Eucarpia Bulletin. – 1974. – № 7 – С. 49 - 52.

Виконання курсової роботи

Зібраний матеріал про грунтово-кліматичні та економічні умови господарства, організацію та технологію насінництва всебічно аналізується і на його базі розробляється курсова робота.

Тема курсової роботи: „Насінництво (культура) в господарстві „(назва)”

(назва) району  (назва) області”

Об’єктом виконання курсової роботи може бути насінництво окремої провідної для господарства культури, групи культур або все насінництво господарства.

Приблизна схема виконання курсової роботи

Вступ. В цьому розділі обсягом дві-три сторінки викладається проблема в цілому, розкривається значення насінницької роботи у виробництві продукції рослинництва, обґрунтовується мета та завдання курсової роботи.

1. Система та схема насінництва. В цьому розділі обсягом дві-три сторінки характеризується система та схема насінництва культури в Україні, методи створення насіння еліти, техніка вирощування самозапильних ліній для створення гібридного насіння, особливості вирощування гібридного насіння на ділянках гібридизації тощо.

2. Внутрішньогосподарський та державний контроль якості насіння. В цьому розділі слід розглянути значення внутрішньогосподарського та державного контролю в збереженні сортової чистоти та типовості елітного насіння в ланках первинного насінництва та при подальшому розмноженні насіння еліти на насінницьких ділянках рядових господарств, привести методику проведення інспектування (апробації) та реєстрації сортових посівів та сортові документи, які необхідно складати за результатами інспектування (апробації) та реєстрації посівів.

3. Стан насінництва в господарстві. Дається опис господарства, його географічне розміщення, грунтово-кліматичні умови, наводяться багаторічні та за роки проведення досліджень дані кількості опадів (табл. 1) і температури (табл. 2) – ці дані можна взяти в найближчої до господарства метеостанції.

В підрозділі „Організація насінництва в господарстві” основну увагу слід надати підбору сортів (гібридів) для проведення сортозаміни та сортооновлення (табл. 3), плану проведення сортооновлення в господарстві, співвідношенню товарних і насінницьких посівів в господарстві (табл. 4), питомій долі насіння різних репродукцій, висіяних в господарстві, урожайності сільськогосподарських культур (табл. 5).

Отримані дані занести у відповідні таблиці.

1. Багаторічна та середньомісячна кількість опадів за даними

(назва)метеостанції

Рік

Кількість опадів, мм

Середньомісячна

За рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

200_

200_

200_

Багаторічна

2. Багаторічна та середньомісячна температура повітря за даними

(назва) метеостанції

Рік

Температура повітря, 0С

Середньомісячна

За рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

200_

200_

200_

Багаторічна

3. Набір сортів (гібридів) для господарства

Культура

Сорт, гібрид

Використовувати далі

чи провести сортозаміну

Озима пшениця

Ячмінь

Озиме жито

Тритикале

Овес

Горох

Соя

Соняшник

Кукурудза

4. Площа посіву і урожайність сортів культури (або групи культур)

Роки

Культура

Сорт

Вид посіву

Площа, га

Урожайність, ц/га

200_

товарний

насінницький

200_

товарний

насінницький

200_

товарний

насінницький

5. Питома доля насіння різних категорій і генерацій культури (групи культур) в господарстві

Рік

Культура

Сорт

Вид посіву

Категорія та генерація насіння, га

БН

(базове

насіння)

СН1

СН2

СНн

200_7

товарний

насінницький

200_8

товарний

насінницький

200_9

товарний

насінницький

20_10

товарний

насінницький

В підрозділі „Розрахунки потреби в насінні та насінницьких площ” слід надати розрахунки потреби в базовому насінні для проведення сортооновлення в господарстві.

Для розрахунку потреби в насінні і насінницьких площ необхідно знати:

  1.  Площу товарного посіву даної культури і сорту,
  2.  Прийняту норму висіву,
  3.  Загальний урожай насіння,
  4.  Урожай кондиційного насіння,
  5.  Розміри страхових фондів для різних категорій та генерацій насіння,
  6.  Порядок руху насіннєвого матеріалу:

БН(на ділянку розмноження)СН1(на насіннєву ділянку) СН2(на товарну площу).

  1.  Строки сортооновлення.

Дані для розрахунку:

  1.  Товарна площа ячменю сорту Партнер – 500 га
  2.  Норма висіву – 4 млн. схожих зерен на 1 га
  3.  Загальна урожайність ячменю сорту Партнер – 40 ц/га
  4.  Вихід кондиційного насіння 60 %, а урожайність кондиційного насіння
  5.  Строки сортооновлення щорічно насінням еліти на ділянку розмноження.

Розрахунки:

  1.  Норма висіву 4 млн/га, маса 1000 зерен – 50 г, чистота 99,0 %, схожість 92 %. Господарська цінність 91 %. Норма висіву: (4*50)/91=219,7≈220 кг/га = 2,2 ц/га
  2.  Скільки необхідно насіння 2 генерації (СН2)

Всього: 1100+(1100*0,15)=1265 ц

500 га*2,2 = 1100 ц +15 % страховий фонд

  1.  Площа насіннєвої ділянки

1265/24=52,7≈53 га

  1.  Скільки насіння 1-ої генерації (СН1) необхідно виростити

53*2,2=116,6 ц+15 %=116,6+17,4=134,0 ц

  1.  Площа ділянки розмноження
  2.  134/24=5,58≈6 га
  3.  Скільки базового (БН) насіння необхідно купити:

6 га*2,2=13,2 ц +30%=13,2+3,9=17,1 ц (БН).

Аналогічні розрахунки проводять по всіх культурах, а результати заносять в табл. 6.

6. Розрахунок насінницьких площ зернових, зернобобових та інших культур для господарства

Показники

Культура

Озима пшениця

Подолянка

Озима пшениця Співанка

Ярий ячмінь

Партнер

Площа товарного посіву, га

Норма висіву, млн. схожих насінин на 1 га

5

5

4

Маса 1000 зерен, г

Чистота, %

Схожість, %

Норма висіву , ц/га

Загальна урожайність, ц/га

Вихід кондиційного насіння, %

Урожайність кондиційного насіння, %

Страховий фонд, %

Потреби в насінні СН2, ц

Площа насінницької ділянки, га

Необхідно насіння СН1

Площа ділянки розмноження, га

Необхідно купити насіння еліти (БН), ц

Методика розрахунку насінницьких площ для кукурудзи

Вихідні дані для розрахунку:

  1.  Загальна площа посіву, га – 80000 га (графа 3)
  2.  Норма висіву F1 на загальну площу, кг/га – 20 кг/га (графа 4)
  3.  Норма висіву на ділянках гібридизації простих поміжлінійних гібридів, кг/га:
    •  для F1 материнської форми - 16 кг/га (графа 10),
    •  F1 батьківської форми – 8 кг/га (графа 11),
  4.  Страховий фонд:
    •  для F1 товарного посіву – 25% (графа 6),
    •  для F1 простих гібридів (материнська форма) – 30 % (графа 13)
    •  для F1 (батьківська форма) - 30 % (графа 16);
    •  для самозапилених ліній – 100% (графа 24, графа 27, графа 30, графа 33),
  5.  Вихід очищеного кондиційного насіння F1 на ділянці гібридизації з рослин материнської форми , ц/га – 20 ц/га (графа 8)
  6.  Вихід очищеного кондиційного насіння на ділянках гібридизації простих гібридів, ц/га – 12 ц/га (графа 18)
  7.  Вихід очищеного кондиційного насіння самозапилених ліній, ц/га –

     10 ц/га (графа 35)

10. Порядок руху насіннєвого матеріалу:

БН самозапилених ліній ділянку розмноження самозапилених ліній СН1 самозапилених ліній ділянку гібридизації простих гібридів СН2 ділянки гібридизації подвійних поміжлінійних гібридів F1 (материнська і батьківська форма)загальну площу.

Методика розрахунку насінницьких площ і кількості гібридного насіння кукурудзи на прикладі подвійного поміжлінійного гібриду Славутич 162 СВ:

графа 1- № п/п  

графа 2  - гібрид (сорт) - Славутич 162 СВ

графа 3 - площа посіву, га - 80000

графа 4 - норма висіву, кг/га - 20

Необхідно насіння F1, ц:

графа 5 - на загальну площу:

80000*20=1600000 кг = 16000 ц

графа 6 - страховий фонд, 25 %

графа 7 - всього: 16000+4000=20000 ц

графа 8 - вихід очищеного кондиційного насіння на ділянці гібридизації з рослин материнської форми, ц/га – 20 ц/га

графа 9 - Площа ділянки гібридизації подвійних поміжлінійних гібридів, га:

20000/20=1000 га

Норма висіву на ділянках гібридизації, кг/га: (в даному випадку норма висіву рекомендована від оригінатора)

графа 10 - F1 материнська форма – 16 кг/га

графа 11 - F1 батьківська форма – 8 кг/га

Необхідно насіння простих гібридів, ц:

графа 12 - Материнської форми: на площу ділянки гібридизації:

1000 га (графа 9) * 16 кг (графа 10)=16000 кг=160 ц

графа 13 - страховий фонд, 30 %:

графа 14всього – 208 ц

160 ц (графа 12) + 48 ц (графа 13)=208 ц

графа 15 - F1 - Батьківської форми на площу ділянки гібридизації – 80 ц:

1000 (га) (графа 9) * 8 кг= 8000 кг= 80 ц

графа 16 - страховий фонд – 30% - 24 ц:

80 *30 / 100=24 ц

графа 17 - всього:

80 ц +24 ц=104 ц

графа 18 - Вихід очищеного кондиційного насіння на ділянках гібридизації, ц/га12 ц/га

Площа посіву ділянки гібридизації простих гібридів, га

графа 19гібриду F1 материнської форми – 18 га

208 (графа 14) / 12 (графа 18)=17,3 ≈ 18 га

графа 20 - гібриду F1 батьківської форми – 9 га

104 (графа 17) / 12 (графа 18)=8,6≈9 га

Норма висіву на ділянках гібридизації простих гібридів, кг/га в даному випадку норма висіву рекомендована від оригінатора):

графа 21 - материнські форми – 16 кг/га

графа 22- батьківські форми – 8 кг/га

Необхідно насіння самозапилених ліній на площі ділянки гібридизації, ц:

Материнської лінії № 1:

графа 23 – 2,9 ц

18 га (графа 19)*16 кг (графа 21)=288 кг = 2,9 ц

графа 24 - страховий фонд, 100 % =2,9 ц

графа 25 – всього

2,9+2,9=5,8 ц

Батьківської лінії № 1:

графа 26 - на площу ділянки гібридизації – 1,45 ц

2,9 (графа 23) / 2 = 1,45 ц

графа 27 - страховий фонд, 100 %=1,45 ц

графа 28 - всього – 2,9

1,45 ц (графа 26)+1,45 ц (графа 27)=2,9 ц

Необхідно насіння самозапилених ліній на площі ділянки гібридизації, ц

Спочатку розраховуємо необхідну кількість насіння батьківської лінії

№ 2 на площі ділянки гібридизації:

графа 32 – 0,72 ц

9 га (графа 20) * 8 кг (графа 22)=72 кг =0,72 ц

графа 33 - страховий фонд, 100 % =0,72 ц

графа 34 – всього – 1,44 ц

0,72 (графа 32)+0,72 (графа 33)=1,44 ц

Материнської лінії № 2 необхідно в два рази більше ніж батьківської лінії № 2:

графа 29 – 1,45 ц

0,72*2=1,44≈1,45 ц

графа 30 – страховий фонд – 1,45 ц

графа 31 – всього – 2,9 ц:

1,45 (графа 29)+1,45 (графа 30)= 2,9 ц

Вихід очищеного кондиційного насіння самозапилених ліній, ц/га (графа 35) = 10 ц/га

Площі ділянок розмноження самозапилених ліній, га

Материнської лінії № 1 – 0,58 га

5,8 ц (графа 25) / 10 га = 0,58 га

Батьківської лінії № 1 – 0,29 га

2,9 га (графа 28) / 10 га = 0,29 га

Материнської лінії № 2 – 0,29 га

2,9 ц (графа 31) / 10 га = 0,29 га

Батьківської лінії № 2 – 0,15 га

1,44 (графа 34 / 10 га = 0,15 га

Результати розрахунку насінницьких площ і кількості гібридного насіння кукурудзи на прикладі подвійного поміжлінійного гібриду Славутич 162 СВ: наведені в табл. 7.


7. Розрахунок насінницьких площ і кількості гібридного насіння кукурудзи на прикладі подвійного поміжлінійного гібриду Славутич 162 СВ

№ п/п

Гібрид (сорт)

Площа посіву, га

Норма висіву, кг/га

Необхідно насіння F1, ц

Вихід очищеного кондиційного насіння на ділянці гібридизації з рослин материнської форми, ц/га

Площа ділянки гібридизації подвійних

поміжлінійних гібридів, га

Норма висіву на ділянках гібридизації, кг/га

на загальну площу

страховий фонд, 25 %

всього

материнська форма

батьківська форма

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Славутич 162 СВ

8000

20

16000

4000

20000

20

1000

16

8

Продовження таблиці 7

Необхідно насіння простих гібридів, ц

Вихід очищеного

кондиційного насіння на ділянках гібридизації, ц/га

Площа посіву ділянки гібридизації простих гібридів, га

Норма висіву на ділянках гібридизації простих гібридів,  кг/га

материнські форми

батьківські форми

на площу ділянки гібридизації

страховий фонд, 30 %

всього

на площу ділянки гібридизації

страховий фонд, 30 %

всього

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

160

48

208

80

24

104

12

18

9

16

8

Продовження таблиці 7

Необхідно насіння самозапилених ліній, ц

материнська

батьківська

материнська

батьківська

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

2,9

2,9

5,8

1,45

1,45

2,9

1,45

1,45

2,9

0,72

0,72

1,44

Продовження таблиці 7

Вихід очищеного кондиційного насіння самозапилених ліній, ц/га

Площі ділянок розмноження самозапилених ліній, га

35

36

37

38

39

10

0,58

0,29

0,29

0,15

Результати розрахунку насінницьких площ під кукурудзу занести в табл. 7а.

7а. Розрахунок насінницьких площ і кількості гібридного насіння кукурудзи на прикладі подвійного поміжлінійного гібриду Славутич 162 СВ

№ п/п

Гібрид (сорт)

Площа посіву, га

Норма висіву, кг/га

Необхідно насіння F1, ц

Вихід очищеного кондиційного насіння на ділянці гібридизації з рослин материнської форми, ц/га

Площа ділянки гібридизації подвійних

поміжлінійних гібридів, га

Норма висіву на ділянках гібридизації, кг/га

на загальну площу

страховий фонд, 25 %

всього

материнська форма

батьківська форма

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Продовження таблиці 7а

Необхідно насіння простих гібридів, ц

Вихід очищеного

кондиційного насіння на ділянках гібридизації, ц/га

Площа посіву ділянки гібридизації простих гібридів, га

Норма висіву на ділянках гібридизації простих гібридів,  кг/га

материнські форми

батьківські форми

на площу ділянки гібридизації

страховий фонд, 30 %

всього

на площу ділянки гібридизації

страховий фонд, 30 %

всього

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

Продовження таблиці 7а

Необхідно насіння самозапилених ліній, ц

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

на площі ділянки гібридизації

страховий фонд 100 %

всього

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

Продовження таблиці 7а

Вихід очищеного кондиційного насіння с`амозапилених ліній, ц/га

Площі ділянок розмноження самозапилених ліній, га

35

36

37

38

39


В підрозділі „Технологія виробництва високоякісного насіння” на основі літературних джерел розкриваються елементи енергозберігаючої інтенсивної технології вирощування високоякісного насіння з високими посівними якостями та врожайними властивостями: обробіток ґрунту, підготовка насіння до сівби, способи, строки та норми висіву, система добрив.

В підрозділі „Технологія збирання та післязбиральної обробки насіння” висвітлюються особливості збирання насіннєвих ділянок та післязбиральної обробки насіння польових культур, підготовці насіннєвих фондів до зберігання, умови зберігання насіння тощо.

Підрозділ „Контроль за якістю насіннєвих фондів” присвячується аналізу сортових та посівних якостей вирощеного в господарстві насіння, якості проведених фітосанітарних, видових та сортових прочисток, польовій та комірної апробації. Результати заносяться в табл. 8 та 9.

8. Сортові якості насіння (певної культури або групи культур) в господарстві

Культура, сорт

Категорія,

генерація

Сортова чистота, %

Ураженість посівів сажкою, %

Важковідокремлювані, %

летюча

тверда

культурні

бур’яни

БН

СН1

СН2

СНн

БН

СН1

СН2

СНн

9. Посівні якості насіння (певної культури або групи культур) в господарстві

Культура, сорт

Категорія,

генерація

Вологість насіння, %

Енергія проростання, %

Схожість насіння, %

Маса 1000 насінин, г

Посівна придатність насіння, %

БН

СН1

СН2

СНн

БН

СН1

СН2

СНн

Для кукурудзи, соняшнику, гороху та деяких інших культур форми таблиць 8 і 9 відрізняються від наведених вище (форми таблиць див. ДСТУ 2240-93).

В розділі 4 „Економічна ефективність насінництва наводиться економічна характеристика насінництва в господарстві: калькуляція собівартості насіння, рівень рентабельності виробництва насіння, розглядаються шляхи її підвищення.

Вихідні формули для розрахунку:

1. Виробничі витрати включають:

  •  витрати на оплату праці, грн.;
  •  вартість насіння, грн.;
  •  вартість органічних добрив, грн.;
  •  вартість мінеральних добрив, грн.;
  •  вартість засобів захисту рослин, грн.;
  •  вартість паливно-мастильних матеріалів, грн.;
  •  амортизаційні відрахування, грн.;
  •  витрати на поточний ремонт, грн.;
  •  транспортні витрати, грн.;
  •  плата за оренду земельних ділянок, грн.;
  •  страхові платежі, грн.;
  •  загальновиробничі витрати, грн.;

Виробничі витрати планують в типових або поточних технологічних картах.

2. Вартість продукції з 1 га, грн.:

ВП=В*Ц, де

ВП – вартість продукції з 1 га, грн.;

В – врожайність, ц/га;

Ц – реалізаційна ціна 1 ц, грн.;

3. Затрати праці на 1 ц, люд.-год., розраховують наступним чином:

- затрати праці в розрахунку на 1 га встановлюють виходячи із технологічних карт на вирощування с.-г. культур;

- потім цей показник необхідно розділити на врожайність з 1 га і отримаємо затрати праці в розрахунку на 1 ц.

4. Собівартість 1 ц насіння, грн. – це відношення виробничих витрат на 1 га (грн.) до врожайності (ц/га).

5. Умовно чистий доход з 1 га розраховується за формулою:

ЧД=ВП-ВВ, де

ЧД – чистий дохід з 1 га, грн.;

ВП – вартість продукції з 1 га, грн.;

ВВ – виробничі витрати на 1 га, грн.

6. Рівень рентабельності визначається за формулою:

Р=ЧД/ВВ*100, де

Р – рівень рентабельності, %;

ЧД – чистий дохід, грн.;

ВВ – виробничі витрати, грн.

Зробивши відповідні розрахунки, заносимо дані в таблицю 9.

10. Економічна ефективність насінництва в господарстві

Культура, сорт

Вид посіву

Урожай-

ність, ц/га

Виробничі затрати, грн.

Вартість продукції, грн./га

Собівар-

тість 1 ц насіння, грн.

Умовно чистий дохід з 1 га, грн.

Рівень рентабель-

ності, %

товарний

насінницький

товарний

насінницький

У висновках узагальнюється стан насінництва в господарстві та шляхи його удосконалення.

Список рекомендованої літератури

  1.  Бондаренко Л.В. Положення про виробництво насіння первинних ланок та еліти зернових, зернобобових і круп'яних культур в Україні (Методичні рекомендації). - К.: Аграрна наука. - 1998. - 23 с.
    1.  Березкин А.Н. Организация семеноводства сельскохозяйственных культур в Канаде. /А.Н. Березкин, А.М. Малько – М.: 1998. – 76 с.
      1.  Вавилов Н.И. Избранные сочинения: Генетика и селекция. – М.: Колос, 1966. - 559 с.
      2.  Вавилов Н.И. Теоретические основи селекции. - М.: Наука, 1987. - 512 с.
      3.  Вольф В.Г. Соняшник. 2-е вид., перероб. та доп. – К.: Урожай, 1972.

– 228 с.

  1.  Гаврилюк М.М. Оптимізація заходів прискореного розмноження насіння нових сортів зернових і зернобобових культур у ланках первинного та елітного насінництва: Атореф. Дис….канд. с.-г. наук – К., 1966. – 174 с.
    1.  Гужов Ю.Л. Селекция и семеноводство культурних растений. /Ю. Гужов, А. Фукс, П. Валичек - М.: Агропромиздат, 1991.- 463 с.
      1.  Гуляев Г.В. Селекция и семеноводство полевих культур. /Г.В Гуляев, Ю.Л. Гужов - М.: Агропромиздат, 1987. - 447 с.
      2.  Довідник по апробації польових культур /Упоряд. В.В.Волкодав та ін. -К.: Урожай, - 2002.
      3.  ДСТУ 2240-93. Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови, - К.: Держстандарт України, 1994. - 74 с.
      4.  ДСТУ 2249-94. Насіння сільськогосподарських культур. Терміни та визначення. - К.: Держстандарт України, 1995. - 63 с.
      5.  ДСТУ (проект). Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості.
      6.  Закон України „Про насіння і садивний матеріал” //Відомості Верховної Ради України,1994, № 2.
      7.  Зозуля О.Л. Селекція і насінництво польових культур. /О.Л. Зозуля, В.С. Мамалига -К.: Урожай, - 1993. – 415 с.
      8.  Закон України «Про охорону прав на сорти рослин».
      9.  Ковалевская Н.И. Организация сортового и семенного контроля в семеноводстве полевых культур в Украине. Днепропетровск, - 1997.
      10.  Коновалов Ю.Б. Практикум по селекции и семеноводству полевых культур. - М.: Агропромиздат, - 1987. – 307 с.
  2.  Коновалов Ю.Б. Частная селекция полевых культур. Ю.Б. Коновалов, Л.М. Долгодворова, Л.В. Степанова – М.: Агропромиздат - 1990.
  3.  Макрушин Н.М. Основи гетеросперматологии.- М.: Агропромиздат.1989.- 228 с.
  4.  Макрушин Н.М. Экологические основы семеноводства зерновых культур.-М.: Агропромиздат, 1985.
  5.  Молоцький М.Я. Селекція та насінництво польових культур. - М.Я.Молоцький, С.П.Васільківьський, В.І. Князюк К.: Вища шк., 1994. - 454 с.
  6.  Житков А.А. Пшеница. - К.: Урожай, 1989.
  7.  Лобода Н.В.. Селекция и семеноводство зерновых культур / Н.В.Лобода, В.Н. Ремесло. К.: Урожай, 1987.
  8.  Весна Б.А., Справочник по семеноводству./ Б.А Весна., М.М.Сирота и др.) – К.: Урожай, 1991.- 352 с.
  9.  Чучмий И.П. Генетические основы селекции скороспелых гибридов кукурузы. И.П. Чучмий, В.В. Моргун – К.: Наук. думка, 1990.-284 с
  10.  Щербаков В.К. Мутации в эволюции и селекции растений. – М.: Колос, 1982.
  11.  Яшовский И.В. Селекция и семеноводство проса. - М.: Агропромиздат, 1987.-255 с.
  12.  Шемавньов В.І.. Насінництво польових культур. / В.І. Шемавньов. Н.І. Ковалевська, В.В. Мороз – Дніпропетровськ: - 2004.
  13.  Шемавньов В.І. Практичні поради з насінництва польових культур. /Головне управління сільського господарства і продовольства і Дніпропетровський державний аграрний університет. Дніпропетровськ: - 2003.

Додатки

Додаток 1

ЗАВДАННЯ НА КУРСОВУ РОБОТУ СТУДЕНТА

(прізвище, ім'я., по-батькові)__________________________________

___________________________________________________________

1.Тема роботи________________________________________

____________________________________________________

2 Термін здачі студентом закінченої роботи___________________

3 Вихідні дані до роботи___________________________________

_________________________________________________________

4. Зміст розрахунково-роз'яснювальної записки (перелік питань, які необхідно розробити)_____________________________________________

Дата видачі завдання________________________

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Строки виконання курсової роботи ______________________________

____________________________________________________________

Студент_________               _______________________________

                        (підпис)                                                       (прізвище, ім'я. по-батькові)

Керівник__________                           ___________________________

                        (підпис)                                                       (прізвище, ім'я, по-батькові)

;,_____"___________________200 _ Р.

Додаток 2

ОРІНТОВАНІ РОЗМІРИ СОРТОВИХ НАДБАВОК, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ ЦІНИ

КОНДИНЦІЙНОГО НАСІННЯ

1. Насіння зернових, зернобобових та круп’яних  культур

Культура

Генерація насіння

Розмір сортової надбавки, %

Пшениця

БН (ЕН)

120

СН1 (РН1)

80

СН2-3 (РН2-3)

60

Тритикале

БН (ЕН)

150

СН1 (РН1)

120

СН2-3 (РН2-3)

80

Ячмінь

БН (ЕН)

160

СН1 (РН1)

120

СН2-3 (РН2-3)

80

Овес

БН (ЕН)

130

СН1 (РН1)

80

СН2-3 (РН2-3)

60

Горох

БН (ЕН)

170

СН1 (РН1)

140

СН2-3 (РН2-3)

100

Вика яра

БН (ЕН)

190

СН1 (РН1)

160

СН2-3 (РН2-3)

120

Вика озима

БН (ЕН)

365

СН1 (РН1)

300

СН2-3 (РН2-3)

260

Сочевиця

БН (ЕН)

150

СН1 (РН1)

120

СН2-3 (РН2-3)

80

Маш

БН (ЕН)

80

СН1 (РН1)

60

Просо

БН (ЕН)

130

СН1 (РН1)

90

СН2-3 (РН2-3)

70

Гречка

БН (ЕН)

130

СН1 (РН1)

90

СН2-3 (РН2-3)

70

Рис

БН (ЕН)

130

СН1 (РН1)

90

СН2-3 (РН2-3)

70

Боби

БН (ЕН)

170

СН1 (РН1)

140

СН2-3 (РН2-3)

100

Квасоля

БН (ЕН)

170

СН1 (РН1)

140

СН2-3 (РН2-3)

100

Нут, чина

БН (ЕН)

230

СН1 (РН1)

120

СН2-3 (РН2-3)

80

Люпин

БН (ЕН)

150

СН1 (РН1)

100

СН2-3 (РН2-3)

70

Сорго

БН (ЕН)

230

СН1 (РН1)

150

СН2-3 (РН2-3)

80

F1 (насіння першого покоління гібридів)

400

Примітка. Ціна на насіння перспективних сортів зернових та зернобобових культур прирівнюється до ціни сортів внесених до Державного реєстру сортів рослин України.

Додаток 3

Насіння високих генерацій зернових, зернобобових та круп’яних культур

Культура

Розмір сортової надбавки, %

розсадник розмноження

Добазове насіння (ДН)

першого року

другого року

Озимі

Пшениця, жито, тритикале, ячмінь

900

600

250

Вика

1000

700

300

Жито гібридне F1

900

Ярі

Пшениця, ячмінь, овес

1000

500

250

Тритикале

1000

700

250

Гречка, просо, рис

1000

500

250

Горох

1000

600

250

Соя

800

600

400

Квасоля, сочевиця, нут, чина

1200

600

250

Боби, вика, люпин

1200

600

300

Додаток 4

3. Насіння першого покоління (F1) гібридів кукурудзи

Тип

Розмір сортових надбавок, %

Прості гібриди

1100

Прості модифіковані

1000

Інші типи

400

Додаток 5

Насіння батьківських форм гібридів кукурудзи

Тип

Розмір сортової надбавки, %

Розсадники

7400

3700

3200

Добазове насіння (ДН)

самозапильних ліній

стерильні

фертильні

Базове насіння (БН)

самозапильних ліній

стерильні

фертильні

3500

2500

Сертифіковане насіння СН1 

самозапильних ліній

стерильні

фертильні (перше покоління)

3000

2100

Прості та сестринські гібриди

стерильні

фертильні (перше покоління)

Фертильні (друге покоління)

3000

3300

2100

Трилінійні

Стерильні

Фертильні (перше покоління)

Фертильні (друге і наступні покоління)

1300

1400

400

Прості гібриди

Фертильні (друге покоління)

400

400

Сорти-відновлювачі фертильності

Супереліта

Еліта

Перша репродукція

600

550

500

Розлусна та цукрова кукурудза

Добазове насіння (ДН)

Базове насіння (БН)

Перша і наступні генерації

СН1-н

2000

1800

1400

Додаток 6

Насіння олійних культур

Культура

Категорія (генерація) насіння

Розмір сортової

надбавки, %

Сертифіковане насіння (СН)

Соняшник

СН1

200

Льон олійний

СН1

150

Гірчиця

СН1

280

СН2

140

Рижій

СН1

120

Соя

СН1

150

СН2

80

Ріпак, суріпиця

СН1

310

Мак олійний

СН1

570

Рицина

Базове насіння (БН)

Соняшник

ДН

600

БН

350

Льон олійний

ДН

1100

БН

550

Гірчиця

ДН

650

БН

300

Рижій

ДН

400

БН

200

Соя

ДН

400

БН

250

Ріпак

ДН

650

БН

300

Суріпиця

ДН

440

БН

220

Мак олійний

ДН

400

БН

200

Рицина

ДН

600

БН

300

Додаток 7

Насіння батьківських форм гібридів соняшнику

Тип

Розмір сортової надбавки, %

Добазове насіння

Стерильні аналоги ліній

5000

Лінії-закріплювачі стерильності,-відновлювачі фертильності пилку

2200

Базове насіння

Стерильні аналоги ліній

2500

Стерильні гібриди-материнська форма

складних гібридів

2000

Лінії-закріплювачі стерильності,-відновлювачі фертильності пилку

1700

Додаток 8

Насіння першого покоління гібридів соняшнику

Тип

Розмір сортової надбавки, %

Прості гібриди

1650

Сортолінійні та складні гібриди

900

Примітка. Реалізаційна ціна на сертифіковане насіння олійних культур та насіння гібридів соняшнику першого покоління визначається від діючої ціни на товарну продукцію, реалізаційна ціна на добазове, базове та насіння батьківських форм від ціни на сертифіковане та гібридне насіння.

Додаток 9

Насіння багаторічних і однорічних трав, кормових коренеплодів та медоносних рослин

Культури

Генерація насіння

Розмір сортової надбавки, %

Багаторічні бобові трави:

люцерна посівна; конюшина лучна, повзуча, гібридна; лядвенець рогатий; буркун білий, еспарцет піщаний; галега східна; люцерна хмелевидна, фацелія

Розсадники розмноження

400

добазове насіння (ДН)

300

Базове насіння (БН)

200

Багаторічні злакові трави:

Райграс пасовищний: багатоукісний, високий, однорічний (дворучка); костриця лучна, очеретяна, червона; стоколос безостий; тимофіївка лучна; грястиця збірна; лисохвіст лучний; тонконіг лучний та ін.

Розсадники розмноження

350

Добазове (ДН)

250

Базове (БН)

150

Капустяні кормові культури: ріпак озимий; ріпак ярий; гірчиця біла; редька олійна; суріпиця; капуста кормова; тифон; перко

Розсадники розмноження

500

Добазове (ДН)

450

Базове (БН)

400

Однорічні кормові культури: горох кормовий, пелюшка; середела; конюшина відкрито зіва, конюшина олександрійська

Розсадники розмноження

400

Добазове (ДН)

300

Базове (БН)

200

Однорічні злакові кормові культури: суданська трава; сорго-суданковий гібрид; пайза; могар; сорго; райграс однорічний

Розсадники розмноження

300

Добазове (ДН)

200

Базове (БН)

120

Кормові коренеплоди:

Розсадники розмноження

400

Добазове (ДН)

300

Базове (БН)

120




1. 03100.html Рак ' общее название для группы заболеваний характеризующихся аномальным неконтролируемым ростом
2. Ричардом Йейтсом в юбке и даже американским Чеховым; она публиковалась в НьюЙоркере и в журнале Опры У
3. ФП Влияние шума на организм человека Шумом принято называть нежелательное для восприятия органами слу
4. Тема моєї курсової це природний світ Сафарі
5. тематичних наук Львів ' Дисертацією є рукопис
6. Согласно классической схеме Д
7. Особенности сахарного диабета
8. Внебюджетные фонды в России
9. Модуль выдачи Модуль сдачи Лексановая панель Столик
10. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~ Дисертаціє
11. Приходи Масленица Цели- познакомить учащихся с основными традициями празднования Масленицы в разных ст
12. Белшина одно из крупнейших предприятий в Европе выпускающее более 200 типоразмеров шин для легковых грузо
13. Проблемы переводимости в свете лингвистического описания
14. Тема 8 Финансы домашних хозяйств Ответьте на следующие вопросы- Как определяется домашнее хоз
15. і Під виробничою потужністю розуміють максимально можливий випуск продукції переробки сировини за рік доб
16. лексичне ядро мови
17. графическое изображение зависимости между величинами
18. Reclmre кричать; фр
19. Правила и процедуры маркетинговых исследований
20. философ впервые употребил и объяснил древнегреческий философ Пифагор