Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Гроші На екрані ~ слайд гроші що сиплються

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ПОДОРОЖ ФІНАНСОВИМ ЛАБІРИНТОМ

Починається дійство піснею «Гроші». На екрані – слайд, гроші, що сиплються.

Перший ведучий. Добрий день, друзі. Чи любите ви гроші?... (ведучий показує одну з банкнот, 20 грн.)

А чи знаєте ви (не витягуючи з кишень), які особистості зображені на українських банкнотах 10, 20, 100, 500, 5, 2, 1…?

Другий ведучий Сучасний світ не можливо уявити без фінансів (грошових коштів). Фінансово грамотні люди більшою мірою захищені від фінансових ризиків і не передбачуваних ситуацій. Вони відповідальніше ставляться до управління особистими фінансами, здатні підвищувати добробут за рахунок розподілу наявних грошових ресурсів і планування майбутніх витрат.

Перший ведучий. Що ж таке гроші?

Перший доповідач. Слово «гроші» походить від латинського «гроссус» - великий. Уперше монету з такою назвою відкарбували в ХІІ ст. у Генуї (Італія). В останній чверті Х ст. розпочинається карбування найдавніших українських монет – злотників і срібляників. На лицьову боці монет було зображене князя Володимира на троні і тризуб. Нині гроші – це усе, що є носієм купівельної спроможності сприймається як плата за товари й послуги.

Перший ведучий. У яких формах люди можуть зберігати гроші?

Другий доповідач. Готівки, вклади у фінансовій установі, цінних паперів, творів мистецтв, автомобілів, золота, будівлі, земельних ділянках.

Другий ведучий. Чи задумувались ви коли-небудь, що термін «гривня» на відмінно від рубля, долара – жіночого роду?

Перший доповідач. Термін «гривня» був пов'язаний з нашийним обручем – жіночою прикрасою, (гривна) з дорогоцінного металу. Пізніше він набуває нового значення – еквівалента певної кількості (ваги) срібла, тобто з'являється срібна гривня. Сучасну паперову і металеву гривню введено в обіг 2 вересня 1996 року.

Другий Ведучий. Так склалось в українській ментальності – берегинею родинного вогнища «та що тримає три кути в хаті» - є жінка.

Перший ведучий. Які форми грошей перебувають сьогодні в обігу?

Другий ведучий. Банкноти номінальною вартістю 1,2,5,10,20,50,100,200, і 500 гривень, розмінні монети номінальною вартістю 1,2,5,10,25 і 50 копійок, обігові монети номінальною вартістю 1 гривня.

Перший доповідач. Щоб уберегти українські грошові знаки від підробки, держава передбачила захист банкнот. Основних захисних елементів – сім.

Водяний знак – зображення світлими лініями тризуба, яке повторюється по всій площі банкноти і видиме за розглядування проти світла (1, 2, 5, 10, 20 гривень); зображення портрета на білому полі , що повторює портрет на лицьовому боці банкноти і видиме за розглядування проти світла (50, 100 гривень).

Захисна нитка – вертикальна темна смужка шириною 0,8 мм у товщі паперу видима проти світла і має напис «Україна», який можна прочитати за допомогою збільшуваного скла (50, 100 гривень).

Мікротекст – слова або цифри, які повторюються і які можна прочитати за допомогою збільшуваного скла (1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 гривень).

Суміщений малюнок – розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти, усі елементи якого збігаються за розглядуванням проти світла (50, 100 гривень).

Рельєфні елементи – елементи зображення, які виступають над поверхнею паперу і відчутні на дотик (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).

Знак для сліпих – рельєфний елемент, розміщений у лівому куті банкноти, який відчувається кінчиками пальців і визначає номінал банкноти (50, 100, 200, 500 гривень).

Кодовий малюнок – малюнок, зображення на якому змінюється за розглядуванням під різними кутами зору.

Другий доповідач. Цікаво що нашу гривню визнано найкрасивішою з валют світу. Такий висновок швейцарські фінансисти під час щорічного засіданням комісії з естетики Міжнародного фінансового банку. (IFB).

Перший ведучий. А зараз проведемо гру «Шукачі скарбів» (див. додаток 1А).

Другий ведучий. Ось ви маєте гроші, які сьогодні можна потратити на покупку. Уявіть, ви перебуваєте в супермаркеті і вам не вистачає грошей на покупку. Чи існує інший варіант розрахунку? (Діти роздумують, навівши приклад розрахунку пластиковою карткою).

Будь-яка людина, яка хоч раз опинялась в неприємній ситуації через те, що втратила, або загубила гроші, мріяла про безпечний і зручний «супергаманець». Такий казковий предмет уже винайшли. Завтовшки близько міліметра і розміром із візитку, він здатний зберігати буде-яку суму і ним не може скористатись злодій. Цей «супергаманець» дуже зручний, гроші з нього не вилітають, до того ж він виручає у важкій ситуації і вміє економити. Мова про пластикову картку.

Третій доповідач. Пластикова картка дає змогу мати доступ до грошей протягом 24 годин на добу, 7 днів на тиждень. На відмінно від паперових грошей , вона може бути прийнята до сплати за товари та послуги практично в будь-якій країні світу без попередньої конвертації грошей, що є картці у місцеву валюту, при цьому конвертація проводиться автоматично.

Використання платіжної картки набагато зручніше, надійніше і звичайно ж безпечніше від готівки.

Перший ведучий. Запам'ятай!..

Четвертий доповідач.

  1.  Загублено або вкрадену платіжну картку можна протягом кількох хвилин заблокувати, а загублену або вкрадену готівку не повернеш;
  2.  Платіжна картка захищена PIN-кодом, що відомий тільки вам. У разі крадіжки злодієві не вдасться зняти готівку, оскільки після трьох неправильних спроб уведення PIN-коду картка буде вилучена банкоматом.
  3.  Власник картки може встановити ліміт витрати коштів , що не дасть змоги витратити велику суму коштів.
  4.  Під час перетину кордону власникові картки не потрібно декларувати суму коштів на картці.

Другий ведучий. Це важливо знати…

Четвертий доповідач.

Ніколи не випускайте пластикову картку зі свого поля зору. Не дозволяйте продавцеві брати із собою картку куди-небудь при оплаті – він може скопіювати ваші дані. Якщо торгівельній точці встановлений стаціонарний POS-термінал (у кафе ресторані) пройдіть за продавцем, офіціантом, і самостійно введіть ваш PIN-код (якщо потрібно).

Вимагайте чек про оплату в торгівельній точці, якщо ви його не отримали, і зберігайте чек якомога довше.

У торгівельній точці може статися подвійне списання з вашої картки.

Щоб уникнути таких випадків зберігайте чек про оплату. Якщо ви помітили подвійне списання, негайно звертайтесь у банк.

Перший ведучий. Але щоб здійснювати витрати, нам необхідні доходи. На вашу думку доходи сім'ї це… (діти називають, з'являється схема доходів на слайді презентації).

Другий ведучий. Якщо є доходи то є і друга складова…? (відповідь дітей «Витрати»).

Назвіть основні витрати вашої сім'ї. (Діти називають, з'являється схема витрат на слайді презентації).

Четвертий ведучий. Цікаво знати! В останні роки одним із найважливіших факторів збільшення доходів домогосподарств (особливо західних областей України) стала трудова міграція за кордон. Статистика свідчить, що в середньому один мігрант, який перебуває в Італії, щороку пересилає до дому близько 6 тисяч доларі США, а в Карпатському регіоні (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області) щорічні доходи тільки сільських домогосподарств від трудових мігрантів сягають 9 тисяч доларів США. Це при тому, що масштаби зовнішньої трудової міграції становлять 15-20 % від загальної чисельності населення. Заробітки трудових мігрантів витрачаються на сам перед на поліпшення житлових умов, освіту, медичне обслуговування, придбання автомобілів, складної побутової техніки, тобто кошти в основному витрачаються на споживання.

П'ятий доповідач. Отже основним чинником, який впливає на величину і структуру витрат сім'ї, є рівень доходів отриманий її членами.

Рівень доходів і сімейних витрат тісно пов’язані між собою. У перше це дослідив учений економіст Е. Енгель, який стверджував, що зі зростанням доходу частка витрат сім'ї на харчування зменшується; витрати на одяг, житло опалення й освітлення змінюються порівняно менше, неістотно; а частка витрат на задоволення культурних та інших нематеріальних потреб помітно зростає. Сім'ї з низькими доходами витрачають більшу частину своїх доходів на харчування, одяг, житло. Ця закономірність в економічній науці отримала назву «Закон Енгеля».

Перший ведучий. Доходи і видатки … Що становить сукупність цих понять?

Другий ведучий. Це сімейний бюджет – сукупність доходів і витрат сім'ї за певний період часу (найчастіше за місяць, бо витрати і доходи орієнтовані саме на цей період). Складається він з відомих двох частин: доходів і витрат. Перша з них – це джерела поповнення сімейного бюджету, а друга – це витрати сім'ї.

Другий ведучий. Отже планування нашого фінансового життя є дуже важливим елементом для того, щоб досягти фінансового благополуччя на довгі роки.

Другий ведучий. Існує приказка «без сплати податку немає достатку», чому? (діти дають версії відповіді).

П'ятий доповідач. Потрібно знати, що облік доходів здійснюється і на державному рівні. Усі доходи громадян оподатковуються (крім виграшів у національні державні лотереї та інших випадків, передбачених чинним законодавством). Ці кошти перераховуються, до державного і місцевих бюджетів країни, де вони розподіляються на виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, працівникам бюджетних установ (учителям, лікарям, вихователям дитячих дошкільних установ та ін.) на утримання армії, міліції, держапарату тощо.

Громадяни, які ухиляються від сплати податків, підлягають штрафуванню, що не звільняє їх від сплати податків.

Перший ведучий. Отже «не сплата податку – причина безпорядку»

А тепер проведемо гру «Економічні перегони» (додаток Б).

Другий ведучий. Як стати успішним у житті? Чому, говорячи про успішність, ми зазвичай думаємо про фінанси? (діти роздумують та наводять аргументи).

Перший ведучий. Успіх – це не завжди наявність власного бізнесу. Хіба всі люди хочуть мільйонерами чи президентами? Чи всі готові взяти відповідальність за долю своєї фірми і думати про добробут мільйонів людей.

Другий ведучий. Мені здається що головне у житті – пізнати себе, свої сильні сторони і добре розуміти, чого ти хочеш. Це і є твою успішність: розуміти свою життєву мету і усвідомлювати, як до неї іти.

Зазвичай наша успішність пов’язана з професійною діяльністю. Потрібно пізнати себе людині, щоб обрати «свою» працю – писав Г. Сковорода.

Перший ведучий. Чи є серед вас бажаючі зіграти пантоміму? (чотири учні беруть  участь у грі «Вгадай професію», додаток В)

Шостий доповідач. Професія потрібна людині не лише для власного задоволення, а й для того, щоб заробляти за свою працю гроші.

Усі професії можна класифікувати у різний спосіб, наприклад, залежно від предмета праці (слайд):

  1.  Людина – природа;
  2.  Людина – людина;
  3.  Людина – техніка;
  4.  Людина – знакова система;
  5.  Людина – художній образ.

Перший ведучий. Друже, подумай та визнач якомога більше професій. До яких можна застосувати епітети: весела, красива, зелена, грошова, розумова, технічна професія. (На слайді з'являється спочатку епітети професій, а далі їх перелік).

Другий ведучий. Проведемо гру «Кодове слово» (умови гри додаток Г).

Перший ведучий. Мені потрібний доброволець. Хто сміливий? Вітаємо! Виходь за двері в коридор та не підслуховуй.

Другий ведучий. Я підійду до кожного з вас і ви оберете картку зі своїм «таємним» словом.

Перший ведучий. Отже, всі вже знають своє «кодове» слово. Зараз до зали зайде наш доброволець. І кожен з вас має сказати йому своє слово так щоб він запам’ятав саме його. Як ви це будете робити – ваша справа.

Другий ведучий. (Кількість) слів – чудовий результат! Піднесіть руки чиї слова потрапили до списку. Чудово!

Перший ведучий. (Звертається до учня добровольця) Як гадаєш чому ти запам’ятав саме ці, а не інші слова? (Звертається до зали).(на основі результатів гри учні роблять висновок, який озвучує ведучий).

Отже, важливі не лише одні слова та їхній зміст, а й форма подачі: інтонація, жести, ілюстрації, логічні та римовані асоціації.

Сьомий доповідач. Важливо! Вміти себе презентувати, показати з найкращого боку, адже від цього  залежить і твоя робота, твоя зарплата.

Як це зробити?

Перша складова – одяг (без виклику), друга – діловий етикет, третя – вміння скласти резюме. І ще важливий інструмент ділової людини – правильно оформлена візитна картка.

Восьмий доповідач. Під час вибору справи життя слід пам’ятати, що молодій людині часто заважають упередження:

  1.  Ставитись до професії як до чогось раз і назавжди визначеного;
  2.  Обирати престижну професію;
  3.  Вибір професії за компанію;
  4.  Захоплення відомими людьми, що показує тільки зовнішній бік професії;
  5.  Успіхи з того чи іншого шкільного предмета, здібності до нього – це одне, а професій пов’язаних з ним багато;
  6.  Застарілі уявлення про працю;
  7.  Невміння чи небажання розібратися у своїх особистих здібностях, схильностях і якостях;
  8.  Не правильна оцінка своїх фізичних особливостях і стану здоров'я при виборі професії.

Перший ведучий. Отже постав собі запитання вже сьогодні:?

Перший ведучий. «Чому я хочу бути фрілансером»?

Другий ведучий. «Чому я хочу мати постійну роботу»?

Перший ведучий. «Чи хочу я бути успішним»?

Другий ведучий. Коли ти даси собі відповідь на поставлені запитання, то наблизишся на крок до істини.

Перший ведучий.  Запам’ятай! Твій успіх – це айсберг, де лише       5-10 % становить удача в житті, везіння, сприятливі обставини, решта – це праця, вдосконалення.

Другий ведучий. Отже, здобуття необхідних фінансових знань допоможе нам розвинути необхідні практичні навички їх застосування, що дасть можливість комфортно почуватися в сучасному світі та приймати правильні самостійні рішення.

(звучить пісня «Наша гривня»).

Д о д а т о к  А

Гра «Шукачі скарбів»

Умови гри. Для гри потрібні дві посудинки з піском, в яких заховано одинакову кількість монет одного номіналу.

Ведучий для участь запрошує двох учасників які надягають рукавички і за 2 хвилини мають знайти у піску якомога більше монет.

Д о д а т о к  Б

Гра «Економічні перегони»

Умови гри. Ведучий швидко зачитує запитання, а учні із залу відповідають, отримавши за правильну відповідь цукерки-монетки.

Зміст запитань і правильних відповідей:

  1.  Де ціну фіксують молотком (на аукціоні).
  2.  Робити це ні в чужому, а тим паче у своєму будинку не можна: гроші втратиш… (свистіти).
  3.  Зоологічний еталон бідності (миша «бідний як церковна миша»).
  4.  Яким знакам віддають перевагу банкіри (водяним).
  5.  Хто головний рекламний агент болота («кожна жаба своє болото хвалить»).
  6.  Хто мене зробив – не каже,

Хто не знає – приймає,

А хто знає – у двір не пускає

(Фальшива монета).

  1.  Хто рахує мільйони тисячами? (мільярдер).
  2.  Маленька, кругленька, із кишені в кишеню стрибає (Монета).
  3.  Нумізмати цінують у купюрах рік випуску, а пересічні громадяни – кількість. Чого? (нулів).
  4.  У якого російського художника – іконописця було «валютне призвіще» (Андрій Рубльов).
  5.  Сим багаті загрібають гроші (Лопатою).
  6.  Що коштує дешевше а ціниться дуже дорого (Ввічливість).
  7.  Що рахувати у чужій кишені не гарно, але дуже цікаво? (Гроші).
  8.  На яку категорію перетворюється велика кількість грошей? (капітал).

Д о д а т о к  В

Гра «Вгадай професію»

Обладнання:картки з словами професій: «тесля», «жонглер», «доярка», «швачка», «лікар», «учитель», «ревізор», «суддя», «будівельник», «дизайнер».

Умови гри. Ведучий для участі запрошує чотирьох учасників. Кладе на стіл картки з написом професій до низу. Кожен з учасників гри має обрати по дві картки, не демонструючи однокласникам. Коли всі отримають картки, то через хвилину учасники по черзі мімікою або жестами мають зобразити свою професію. Глядачі за пантомімою повинні вгадати професію. Виграє той учасник який отримає гучніші оплески від глядачів.

Д о д а т о к  Г

Гра «Кодове слово»

Умови гри. Перший ведучий викликає для гри одного учасника-добровольця, якого проводить за двері.

Тим часом другий ведучий підходить до кожного учня і дає картку з випадковим «таємним» словом, яке він повинен запам’ятати.

Коли всі присутні знають своє слово «кодове слово», ведучий запрошує до зали учасника-добровольця. І кожен по черзі повинен назвати своє слово так щоб наш доброволець запам’ятав саме його слово. (Розгубленість учня добровольця – нормальна реакція).

Коли всі учні скажуть свої слова, ведучий запитує, які слова учасник доброволець запам’ятав. А далі ведучі аналізують разом з учнями, чому він запам’ятав саме ці слова.

(Учні мають зрозуміти: важливі не лише самі слова і їхній зміст, але форма подачі: інтонація, жести, ілюстрації, логічні та римовані асоціації).




1. КОНАРМИИ И Э БАБЕЛЯ В 1920 г
2. производственной практики по общему уходу за больными хирургического профиля-
3. Современные теории происхождения права
4. Малювання схем в текстовому редакторі Word 2007
5. Менеджер и его функци
6. Политический человек психология выбора
7. Эти 25 лет были самыми счастливыми годами для меня и самыми несчастными для нее
8. Оценка эффективности социальной политики российского государства
9. Державний моніторинг навколишнього природного середовища
10. Тема 14 Бихевиоризм как новое направление в психологии Постулаты поведенческой психологии изначально был
11. Условия и порядок заключения брака
12.  В умовах безпосереднього процесу виробництва час обслуговування компресора складає 82 хвилини на протязі
13. Таможенная декларация является основополагающим документом в котором заявляются точные сведен
14. свойства компонента dtGridView
15. Поэтическое новаторство Н. А. Некрасова
16. На имеющую вакантную должность претендуют несколько кандидатов
17. Фотоэффект
18. Механика раннего средневековья
19. Экономика и закон спроса
20. владелец автомобиля данной марки то этот сотовый телефон Вы просто обязаны купить Телефон HUMMER очень редкий