Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і При опитуванні встановлено вторинний прогресуючий характер дисменореї

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Крок 2 Загальна лікарська підготовка 2005 рік

1 Жінка 39 років, в анамнезі 3 вагітності та 3 пологів, скаржиться на маткові кровотечі. При опитуванні встановлено вторинний прогресуючий характер дисменореї. Під час вагінального дослідження визначається тверда, дифузно збільшена матка. Результати біопсії ендометрію без патології. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аденоміозит

B. Ендометриоз

C. Ендометрит

D. Лейоміома

E. Саркома матки

 2 Хвора доставлена ургентно зі скаргами на біль внизу живота з іррадіацією в пряму кишку, кров'янисті виділення зі статевих шляхів, запаморочення. Скарги з'явилися раптово. Остання менструація 2 тижні тому. Шкірні покриви бліді, Ps- 102 уд/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Живіт напружений, незначно болісний у нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини слабкопозитивні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Апоплексія яєчника

B. Фіброїд, який народжується

C. Позаматкова вагітність

D. Кишкова непрохідність

E. Аборт, що розпочався

 3 Хвора 49 років надійшла зі скаргами на напади сильного головного болю, який супроводжувався відчуттям пульсації у скронях, підвищення АТ до 280/140 мм рт.ст. Запідозрено феохромоцитому. Який механізм гіпертонічної кризи у цієї хворої?

A. Збільшення концентрації катехоламінів

B. Збільшення виділення тироксину

C. Збільшення виділення вазопресину

D. Збільшення рівня альдостерону в крові

E. Збільшення плазмової активності реніну

 4 Головному районному педіатру необхідно провести аналіз рівня показника смертності немовлят. Що він повинен взяти за одиницю спостереження?

A. Випадок смерті дитини на першому місяці життя

B. Випадок смерті дитини під час пологів

C. Випадок смерті дитини у віці до 1 року

D. Випадок смерті дитини після 28 днів життя

E. Випадок смерті дитини у перші 7 діб життя

 5 Хворого госпіталізовано до лікувально-профілактичного закладу з діагнозом дифілоботріоз. Під час вживання якої риби відбулося зараження?

A. Камбала

B. Окунь морський

C. Карп річний

D. Палтус морський

E. Мінтай

 6 Хворий 62 років звернувся зі скаргами на періодичне відходження червоподібних кров'яних згустків з сечею. У правій половині живота під час пальпації визначається горбисте, безболісне, рухливе утворення. Який з перерахованих методів обстеження необхідно застосувати у першу чергу?

A. Комп'ютерну томографію тазу

B. Цистоскопію

C. УЗД нирок та заочеревинного простору

D. Екскреторну урографію

E. Хромоцистоскопію

 7 Дівчинка 14 років скаржиться на порушення сну, зниження маси тіла, серцебиття, кардіалгії, стомлюваність. Відзначено гіперплазію щитовидної залози ІІ ст., екзофтальм. Які порушення рівнів гормонів найбільш характерні для цього захворювання?

A. Зниження рівня тироксину

B. Підвищення рівня йоду, зв’язаного з білком

C. Підвищення рівня тиреотропного гормону

D. Підвищення рівня тироксину та трийодтироніну

E. Зниження рівня трийодтироніну

 8 У вагітної 37 років, що народжує вперше, пологова діяльність триває протягом 10 годин. Перейми по 20-25 сек через 6-7 хв. Положення плоду повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз. Під час піхвового дослідження: шийка матки довжиною до 1 см, пропускає 2 поперечні пальці. Плідний міхур відсутній. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Нормальна пологова діяльність

B. Первинна слабкість пологової діяльності

C. Вторинна слабкість пологової діяльності

D. Патологічний прелімінарний період

E. Дискоординація пологової діяльності

 9 У хворого з субфебрильною температурою та втратою ваги відзначається погана екскурсія діафрагми, притуплення при перкусії та ослаблене дихання з правого боку. Трахея відхилена праворуч. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Плевральний випіт, зумовлений гістоплазмозом

B. Пухлина середостіння

C. Діафрагмальна кила

D. Пневомторакс

E. Ателектаз

 10 У промисловому районі одного із індустріальних міст у дітей дошкільного віку почастішали захворювання на хронічний астматичний бронхіт та бронхіальну астму. Який із постійних забруднювачів повітря міг стати їх причиною?

A. Оксид вуглецю

B. Діоксид сірки

C. Оксиди азоту

D. Свинець

E. Продукти фотохімічних реакцій

 11 Вагітна в терміні 7 тижнів направлена для штучного аборту. Під час операції при розширенні каналу шийки матки розширювачем Гегара № 8 лікар запідозрив перфорацію матки. Яка першочергова тактика лікаря для підтвердження діагнозу?

A. Бімануальне дослідження

B. Зондування порожнини матки

C. Метросальпінгографія

D. Ультразвукове дослідження

E. Лапароскопія

 12 Хворий 54 років скаржиться на задишку під час незначного фізичного навантаження, кашель з харкотинням, що важко відділяється. Об'єктивно: дифузний ціаноз. Грудна клітка бочкоподібної форми. У легенях ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи. АТ- 140/80 мм рт.ст., Ps- 92 уд/хв., ритмічний. Спірографія: ЖЄЛ/ДЖЄЛ- 65\%, ОФВ1/ФЖЄЛ–\%. Визначте тип дихальної недостатності (ДН) у хворого:

A. Дихальної недостатності немає

B. Змішаний тип ДН з переважанням обструкції

C. Змішаний тип ДН з переважанням рестрикції

D. Рестриктивний тип ДН

E. Обструктивний тип ДН

 13 Юнак 17 років скаржиться на серцебиття, що раптово виникло 10 хвилин тому. Об'єктивно: шкіра звичайного кольору. Межі серця не змінені, ЧСС=Ps- 200 уд/хв., ритм правильний. АТ- 135/75 мм рт.ст. Тони серця посилені. На ЕКГ: QRS- 0,09 сек. Які дії слід виконати на першому етапі допомоги?

A. Утриматись від лікування

B. Виконати вагусні проби

C. Дати анаприлін per os

D. Ввести новокаїнамід в/в

E. Провести кардіоверсію

 14 У хворого 50 років, будівельника, утримується підвищений АТ навіть після призначення трьох антигіпертензивних прапаратів. Препаратів, що сприяють підвищенню АТ, хворий НЕ приймає. Об'єктивно: АТ 160/95 мм рт.ст. Результати фізикального обстеження в нормі, електроліти сироватки крові без порушень. Які найбільш доцільні наступні дії лікаря?

A. Призначити рентгенографію черепу

B. Обстежити пацієнта на наявність хвороби Кушінга

C. Перевірити, як пацієнт приймає препарати

D. Призначити ангіографію нирок

E. Обстежити пацієнта на наявність коарктації аорти

 15 У чоловіка 52 років спостерігаються прогресуюча задишка та кашель з гнійним харкотинням протягом 2 днів. Він палить по пачці цигарок на день протягом 30 років. Температура $37,2^0C$. Дихання послаблене, з поодинокими сухими та свистячими хрипами. У крові: лейк. $9*10^9$/л, формула не змінена. Мазок харкотиння за Грамом показує велику кількість нейтрофілів та грам-негативних диплококів. На рентгенограмі грудної клітини підвищення повітряності легень. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Емболія легеневої артерії

C. Бронхіт

D. Стрептококова інфекція

E. Астма

 16 У хворого 38 років після підняття вантажу з’явився біль в поперековому відділі хребта з ірадіацією по задній поверхні лівої ноги. Біль наростає при зміні положення тіла та у вертикальному положенні. Під час обстеження виявлені позитивні симптоми натягу. Який попередній діагноз?

A. Пухлина спинного мозку

B. Арахномієліт

C. Мієлопатія

D. Поліневрит

E. Патологія міжхребцевих дисків

 17 Хворий 35 років, який протягом 10 років працює прохідником у шахті, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з виділенням невеликої кількості харкотиння. Температура тіла у нормі. У легенях хрипи не вислуховуються. ШЗЕ- 8 мм/год, реакція Манту з 2 ТО–папула 10 мм. На рентгенограмі: по всьому об'єму обох легенів дрібні, підвищеної інтенсивності вогнища, які чітко контуруються. Який попередній діагноз?

A. Бронхіоліт

B. Антракоз

C. Туберкульоз

D. Канцероматоз

E. Пневмонія

 18 У хворого 42 років на 5 день після падіння на бите скло у ділянці підвищення першого пальця правої верхньої кінцівки з’явилися припухлість, почервоніння, місцеве підвищення температури шкіри. Вказана ділянка болюча при рухах та пальпації, характеризується явищами флюктуації. Яке лікування слід застосувати?

A. Розкриття флегмони, дренування, антибактеріальна терапія 

B. Напівспиртові компреси та антибіотикотерапія

C. Загальна антибактеріальна терапія

D. Пункція ділянки нагноєння з введенням протеолітичних ферментів

E. УВЧ-терапія

 19 У хлопчика 2 років спостерігається набряклість очей та кісточок протягом останнього тижня. Об'єктивно: АТ- 100/60 мм рт.ст., Ps- 110/хв, ЧД- 28/хв. Збільшення живота з позитивним симптомом хвилі. Сироваткова концентрація креатиніну- 0,45 мкмоль/л, альбуміну- 14 г/л та холестерину- 11,8 ммоль/л. У сечі білок ++++, еритроцити не виявлені. Який найбільш

A. Нефротичний синдром внаслідок фокального та сегментарного гломерулосклерозу

B. Хвороба Шенлейн-Геноха з нефритом

C. Нефротичний синдром

D. Гемолітико-уремічний синдром

E. Гострий постстрептококовий гломерулонефрит

 20 Хлопчик 12 років доставлений до лікарні зі скаргами на біль у правому нижньому квадранті живота. Зі слів батьків біль виник вчора у біляпупковій дільниці та супроводжувався дворазовим блюванням протягом ночі. Температура нормальна. При огляді відзначається напруженість передньої черевної стінки у правому нижньому квадранті живота. Кишкові шуми прослуховуються. У крові: лейк.- $10,0*10^9$/л. У сечі: лейк.- 5-10 у полі зору. Вкажіть, коли необхідна консультація хірурга, враховуючи таку клінічну картину?

A. Невідкладно

B. У разі лейкоцитозу вище $15,0*10^9$/л

C. У разі підвищення температури тіла

D. Немає потреби

E. У разі проявів симптомів подразнення очеревини

 21 Хворий 50 років скаржиться на туман перед лівим оком, райдужні круги, головний біль, нудоту. Такі скарги виникали вже два рази, але поступово всі симптоми миналися, зір відновлювався. Зараз всі симптоми тривають понад 2 доби. Об’єктивно: набряк повік, застійна ін’єкція, рогівка тьмяна, мілка передня камера, зіниця широка, на світло не реагує. Пальпаторно (Т+3). Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Цикліт

B. Затяжний гострий напад глаукоми

C. Ірит

D. Кератит

E. Іридоцикліт

 22 У 5-річної дитини гостро виник напад серцебиття, що супроводжувався нудотою, запамороченням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксована тахікардія з ЧСС- 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані та розширені. Зубець Р відсутній. Який першочерговий препарат слід призначити для надання невідкладної допомоги?

A. Седуксен

B. Лідокаїн

C. Ізоптин

D. Новокаїнамід

E. Строфантин

 23 Новонароджена дитина після пологів загальмована, рухи повільні. Народилася з нормальною вагою від 4-ї вагітності у матері 28 років. Вагітність перебігала без ускладнень, пологи швидкі, було застосовано місцеву анестезію та в/в введення промедолу. Що з запропонованого слід зробити для поліпшення стану новнародженого?

A. Запросити на консультацію невропатолога

B. Ввести налоксон

C. Ввести вітамін К

D. Досліджувати концентрацію електролітів сироватки крові

E. Провести інфузію 10\% розчину глюкози

 24 До хірургічного відділення госпіталізовано хворого 75 років з перфоративною виразкою шлунку. За 2 тижні до цього хворий переніс інфаркт міокарду, в анамнезі - гостре порушення мозкового кровообігу. Від операції хворий та його родичі категорично відмовляються. Яка тактика лікаря у такій ситуації?

A. Метод гіпербаричної оксигенації

B. Метод форсованого діурезу

C. Інфузійна терапія

D. Метод Тейлора

E. Антибактеріальне лікування

 25 Хворого 28 років госпіталізовано на 9 день хвороби зі скаргами на підвищення температури до $39^0С$, головний біль, загальну слабкість, затримку випорожнень та порушення сну. На животі - поодинокі розеоли, Ps- 78 уд/хв., печінка збільшена на 2 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Черевний тиф

C. Висипний тиф

D. Бруцельоз

E. Сепсис

 26 Хвора 42 років скаржиться на ниючий біль у попереку, більше з правої сторони, інколи підвищення температури тіла до субфебрильної, головний біль. 10 років тому під час вагітності у пацієнтки був напад болю в правій половині попереку, який супроводжувався різким підвищенням температури. 5 років тому спостерігалося підвищення АТ до 200/110 мм рт.ст. У сечі: білок- 0,99 г/л, лейк.- 10–у п/з, ер.- 2-4 у п/з, циліндри гіалінові- 1–у п/з, креатинін- 102 мкмоль/л. Який найбільш

A. Хронічний гломерулонефрит

B. Туберкульоз нирок

C. Хронічний пієлонефрит

D. Амілоїдоз нирок

E. Гіпертонічна хвороба

 27 Пацієнт 50 років вилучений з прісної води з клінікою справжнього утоплення: збудження, ціаноз шкіри, дихання часте, на відстані чути шуми в дихальних шляхах, кашель, тахікардія, артеріальна гіпотензія, блювання. Яка головна

A. Приступити до штучного дихання та закритого масажу серця

B. Забезпечити інгаляцію кисню

C. Розпочати масивну інфузійну терапію

D. Ввести підшкірно кордіамін для збудження дихального центру

E. Негайно звільнити дихальні шляхи

 28 До стаціонару надійшов хворий 33 років із зупиненою повторною виразковою кровотечею. Під час огляду виснажений, блідий. У крові: Нb–г/л, Нt–,25. У зв’язку з наявністю анемії двічі була спроба переливання одногрупної $А(ІІ)Rh+$ крові. Обидва рази переливання було зупинено у зв’язку з розвитком анафілактичної реакції. Переливання якого трансфузійного середовища бажано у даному випадку?

A. Свіжоцитратна кров

B. Еритроцитарна маса, яка бідна на лейкоцити та тромбоцити

C. Еритроцитарна взвісь

D. Еритроцитарна маса (нативна)

E. Відмиті еритроцити

 29 Працівник унаслідок захворювання був тимчасово непрацездатним протягом 16 днів. Лікувався амбулаторно. Лікар-куратор видав листок непрацездатності спочатку на 5 днів та продовжив його до 10 днів. Хто може продовжити далі листок непрацездатності цьому працівникові?

A. Заступник головного лікаря з експертизи непрацездатності

B. Лікар-куратор спільно із завідувачем відділення

C. Завідувач відділення

D. Лікар-куратор з дозволу головного лікаря

E. Лікарсько-консультативна комісія

 30 Чоловік 80 років, раніше ніколи не був госпіталізований, надійшов до хірургічного відділення з ознаками та симптомами непрохідності тонкого кишечнику. Які з наступних клінічних знахідок будуть найбільш ефективними у постановці діагнозу?

A. рН- 7,5; $РСО_2$- 50 мм рт.ст.

B. Утворення у тазу, що пальпується

C. Лейкоцитоз 40

D. Наявність "чаш" Клойберга на оглядовій рентгенограмі

E. Аспірат з шлунка кольору "кавової гущі"

 31 Дитина віком 1 тиждень надійшла до приймального відділення у зв'язку з гострим початком хвороби. Об-но: блювання з домішками жовчі. Оглядовий знімок черевної порожнини вказує на обструкцію дванадцятипалої кишки. За допомогою барієвої клізми виявлено диспозицію сліпої кишки. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гіпертрофічний стеноз пілоричного відділу шлунку

B. Вроджена патологія кишечнику (нарушение ротації кишечнику)

C. Інвагінація кишечнику

D. Атрезія порожньої кишки

E. Гострий апендицит

 32 Хворий 55 років скаржиться на слабкість протягом 2-х місяців, біль у правій половині грудної клітки, кашель, виділення харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічно: інтенсивна тінь трикутної форми на ділянці нижньої частки, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

A. Плевропневмонія

B. Туберкульоз легень

C. Інфаркт легень

D. Бронхоектатична хвороба

E. Рак легень

 33 Хвора страждає на ревматоїдний артрит більше 1 року. Перебіг хвороби швидкопрогресуючий. Рентгенологічно підтверджено наявність краєвих узур. Лікування яким базисним препаратом є найдоцільнішим?

A. Метотрексат

B. Аспірин

C. Преднізолон

D. Делагіл

E. Диклофенак-натрію

 34 Дівчина 14 років надійшла зі скаргами на рясні кров'янисті виділення зі статевих шляхів протягом 10 днів після затримки місячних на 1,5 місяці. Подібні кровотечі повторюються періодично з 12 років на фоні невстановленого циклу. Під час ректального дослідження патології з боку внутрішніх статевих органів не виявлено. У крові: Нb–г/л, ер.- $2,3*10^{12}/л$, Ht–. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Синдром полікістозних яєчників

B. Ювенільна кровотеча, постгеморагічна анемія

C. Гормонпродукуюча пухлина яєчника

D. Неповний самовільний аборт

E. Хвороба Верльгофа

 35 Жінка 37 років скаржиться на стискаючий біль за грудниною, що виникає під час фізичного навантаження. Об'єктивно: межі серця розширені вліво, систолічний шум на аорті, ЧСС=Ps- 72 уд/хв., АТ- 130/80 мм рт.ст. На ЕКГ–ознаки гіпертрофії лівого шлуночку. Який метод обстеження є найбільш інформативним у даному випадку?

A. Рентгенографія

B. Сфігмографія

C. Фонокардіографія

D. Коронарографія

E. Ехокардіографія

 36 У новонародженої дівчинки на 4 добу спостерігається набухання молочних залоз із виділенням секрету, набухання вульви, кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Яка найбільш вірогідна причина цього стану?

A. Прийом матір'ю гормонів під час вагітності

B. Тестикулярна фемінізація

C. Підвищення рівня тиреотропного гормону у новонародженої

D. Гранульозоклітинна пухлина

E. Перехід естрогенів матері до плоду

 37 Чоловік 70 років хворіє на ішемічну хворобу серця. Настрій помітно знижений, тривожний. На фоні тривалого безсоння з`явилися страхи, небажання жити, думки покінчити з собою. Подовгу сидить, не змінюючи пози, відповідає не одразу, тихо, монотонним голосом. Вираз страждання, болю, страху. Який провідний психопатологічний синдром?

A. Фобічний

B. Астенічний

C. Параноїдний

D. Депресивний

E. Обсесивний

 38 У хворої 35 років після застосування синтетичного миючого засобу протягом двох-трьох тижнів трималося почервоніння шкіри нижньої третини передпліччя та кістей, яке супроводжувалося свербіжем. Об'єктивно: гіперемія, набряк, дисеміновані папульозні елементи. Який діагноз найбільш

A. Обмежений нейродерміт

B. Професійна екзема

C. Алергічний дерматит

D. Токсикодермія

E. Простий дерматит

 39 До хірургічного відділення надійшов хлопчик у першу добу після народження з пінистими виділеннями з носу та роту, нападами ціанозу. Рентгенологічно: сліпий кінець стравоходу на рівні II грудного хребця, газовий міхур шлунка під лівим куполом діафрагми. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Параезофагеальна грижа стравоходного отвору діафрагми

B. Бронхо-стравохідна нориця

C. Атрезія стравоходу тотальна

D. Атрезія стравоходу, трахео-стравохідна нориця

E. Атрезія стравоходу без нориці

 40 Хворий надійшов до клініки зі скаргами на виражену слабкість, підвищення температури до $39,2^0С$, біль у горлі під час ковтання, геморагічне висипання на шкірі тулуба. У крові анемія, тромбоцитопенія, бласти–\%, ШЗЕ- 40 мм/год. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. Стернальна пункція

B. Рентгенографія кісток черепу

C. Розгорнутий аналіз крові

D. Посів із мигдаликів

E. Коагулограма

 41 Передбачається будівництво багатопрофільної лікарні в одному із центральних районів міста. Який тип забудови найбільш доцільний у даному випадку?

A. Блочний

B. Змішаний

C. Централізовано-блочний

D. Децентралізований

E. Централізований

 42 У хворого 28 років без постійного місця проживання, госпіталізованого з попереднім діагнозом “грип”, на 5 день хвороби з'явився розеолезно-петехіальний висип на тулубі та внутрішніх поверхнях кінцівок. Температура $41^0С$, ейфорія, гіперемія обличчя, почервоніння склер, тремор язика, тахікардія, спленомегалія, збудження. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Алкогольний делірій

B. Кір

C. Лептоспіроз

D. Висипний тиф

E. Черевний тиф

 43 Жінці 50 років, яка хворіє на хронічний пієлонефрит, в період загострення було призначено комбінацію антибактеріальних засобів - гентаміцин (80 мг 3 рази на добу) та бісептол (960 мг 2 рази на добу). До яких наслідків може призвести призначення такої комбінації антибіотиків?

A. Гломерулосклероз

B. Гостра надниркова недостатність

C. Хронічна ниркова недостатність

D. Гостра ниркова недостатність

E. Комбінація антибіотиків оптимальна та цілком безпечна

 44 Дитина 2-х місяців, що народилася у строк з масою тіла 3500 г, знаходилася на змішаному вигодовуванні. Фактична маса тіла - 4900 г. Дайте оцінку маси тіла дитини:

A. Гіпотрофія І ступеня

B. Відповідає вікові

C. Гіпотрофія ІІ ступеня

D. Паратрофія І ступеня

E. На 150 г менше належного

 45 Вагітна 27 років в терміні 17 тижнів надійшла до стаціонару для лікування. В анамнезі - 2 самовільні викидні. Під час бімануального дослідження: матка збільшена до 17 тижнів вагітності, шийка матки вкорочена, вічко пропускає кінчик пальця. Встановлено діагноз: істміко-цервікальна недостатність. Яка тактика лікаря?

A. Накласти шов на шийку матки

B. Переривання вагітності

C. Провести гормональне лікування

D. Зробити амніоцентез

E. Токолітична терапія

 46 Лікарю-терапевту доручено провести аналіз захворюваності населення на дільниці. Які з джерел вивчення захворюваності забезпечують набільш повний облік гострих захворювань?

A. Спеціально організоване вивчення

B. Опитування населення

C. Профілактичні огляди

D. Причини смерті

E. Звернення до амбулаторно-поліклінічних закладів

 47 У дівчинки 3-х років спостерігаються підвищення температури тіла до $38^0С$, що триває другу добу, нежить, сухий поверхневий кашель, кволість, зниження апетиту. Пальпаторних змін над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипів немає. В крові - лейкопенія, лімфоцитоз, прискорена ШЗЕ. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. Рецидивуючий бронхіт, фаза загострення

C. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

D. Гострий простий бронхіт

E. Гострий простий трахеїт

 48 На одній із дільниць залізничної станції, де проводиться розвантаження вагонів з піском насипом, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу та перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеня важкості. За яким із перелічених критеріїв могла бути проведена оцінка праці вантажників?

A. Час активних дій, \% до тривалості зміни

B. Величина статичного навантаження за зміну

C. Час пасивного спостереження, \% до тривалості зміни

D. Інтелектуальна напруженість

E. Максимальна маса вантажу, що переміщується

 49 У жінки 30 років - повторні пологи, що тривають 14 годин. Серцебиття плоду приглушене, аритмічне, 100/хв. Вагінальне дослідження: відкриття шийки матки повне, голівка плоду в площині виходу з малого тазу. Сагіттальний шов у прямому розмірі, мале тім’ячко біля лона. Яка подальша тактика проведення пологів?

A. Використання порожнинних акушерських шипців

B. Стимуляція пологової діяльності окситоцином

C. Шкірно-головні щипці за Івановим

D. Кесарський розтин

E. Використання вихідних акушерських щипців

 50 Чоловік 30 років скаржиться на лихоманку та біль у горлі протягом декількох днів. У день звернення до лікаря у хворого з'явилися осиплість, утруднене дихання та слинотеча. Об'єктивно: фебрильна лихоманка та хрипи у легенях на вдоху. Яка подальша тактика лікаря?

A. Амбулаторне лікування ампіциліном

B. Призначення бронхоскопії

C. Призначення рентгенографії грудної клітки

D. Госпіталізація до відділення ІТ з консультацією отоларинголога

E. Призначення посіву мазка з зіву

 51 У чоловіка 32 років, гомосексуаліста, спостерігаються гнійні виділення з уретри. При посіві виділена Neisseria gonorrhoeae, чутлива до пеніциліну. Через тиждень після припинення лікування пеніциліном у пацієнта спостерігається рецидив виділень. Посів знову визначає N.gonorrhoeae, чутливу до пеніциліну. І хворий, і його партнер ВІЧ-негативні. Під час огляду у статевого партнера виявлена анальна тріщина; посів з уретри N.gonorrhoeae не виявив. Що з перерахованого є найбільш вірогідною причиною рецидиву уретральної інфекції?

A. Реінфікування від партнера

B. Супутня інфекція вірусом герпесу

C. Виникнення бактеріальної резистентності

D. -

E. Неадекватна пеніцилінотерапія

 52 Хворий скаржиться на наявність патологічного утворення, що з'являється в правій пахвинній ділянці під час фізичного навантаження. Утворення округлої форми, діаметром близько 4 см, при пальпації м'яко-еластичної консистенції, розташовується біля медіальної частини пупартової зв'язки. Утворення розташоване досередини від сім'яного канатика. Який попередній діагноз?

A. Варикозне розширення вен правого стегна

B. Правобічна пряма пахвинна кила

C. Правобічна коса пахвинна кила

D. Правобічна стегнова кила

E. Ліпома правої пахвинної ділянки

 53 У 23-річної жінки, яка 5 років страждала на синдром Рейно, місяць тому з'явилися підвищення температури тіла до $38,5–,2^0С$, біль у суглобах, гіперемія обличчя, схуднення, слабкість. У крові: лейк.- $3,2*10^9/л$, ШЗЕ– 38 мм/год. Дослідження яких з імунологічних показників буде мати найбільшу діагностичну цінність?

A. Кількість Т-лімфоцитів

B. Рівень імуноглобулінів сироватки крові

C. Кількість Т-супресорів

D. Антитіла до фосфоліпідів

E. Антитіла до dsДНК

 54 Чоловік 40 років скаржиться на слабкість, втрату ваги та біль у животі. Об'єктивно: дифузна гіперпігментація шкіри, поліартрит (суглоби зап'ястків та кульшовий суглоб), пальпується збільшена печінка. Цукор крові 9,25 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хвороба Аддісона

B. Інсулінзалежний цукровий діабет

C. Гемохроматоз

D. Хронічний гепатит

E. Карцинома підшлункової залози

 55 Жінці 54 років виконана лапаротомія з приводу великого утворення у тазу, яке виявилося однобічною пухлиною яєчника з значними метастазами у сальник. Найбільш прийнятна інтраоперативна тактика передбачає:

A. Видалення сальника, матки та обох яєчників з трубами

B. Видалення сальника та обох яєчників з трубами

C. Біопсія сальника

D. Біопсія яєчника

E. Видалення яєчника та метастазів у сальнику

 56 У дівчинки 10 років через 14 днів після ангіни з'явилася макрогематурія. АТ- 170/100 мм рт.ст., помірні набряки ступней та гомілок. Сироватковий азот сечовини 32 ммоль/л. Що з перерахованого є найбільш вірогідною причиною виникнення вказаних симптомів?

A. Збільшення об'єму внутрішньосудинної рідини

B. Коарктація аорти

C. Зменшення вироблення ендотеліального релаксуючого фактору

D. Збільшення вироблення катехоламінів

E. Збільшення вироблення альдостерону

 57 Чоловік 30 років скаржиться на сильний біль, почервоніння шкіри, набряк у ділянці гомілковоступневого суглобу, підвищення температури до $39^0С$. Захворів раптово. В минулому були подібні напади тривалістю до 5-6 днів без залишкових змін у суглобі. Шкіра над суглобом гіперемована без чітких контурів та інфільтративного валу на периферії. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Остеоартроз

B. Подагра

C. Інфекційний артрит

D. Ревматоїдний артрит

E. Бешихове запалення

 58 У пацієнта 54 років з інфарктом міокарду на другу добу раптово виникла ядуха, загальна слабкість. Об‘єктивно: ціаноз, ЧДР- 36/хв, ЧСС- 110/хв, АТ- 130/70 мм рт.ст. Над легенями дихання ослаблене, у нижніх відділах - вологі хрипи. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневим стовбуром. З якого препарату найбільш раціонально розпочати лікування?

A. Еуфілін

B. Нітрогліцерин

C. Дофамін

D. Лазикс

E. Анаприлін

 59 Хворий 65 років скаржиться на біль у правій половині обличчя, головний біль, підвищення температури. Хворіє 3 дні, захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'єктивно: в ділянці правої половини шкіри чола - запальна гіперемія, набряк. На місцях пухирів - ерозії з некротичним нальотом. По краях вогнища - пухирці з запальною гіперемією. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Екзема

B. Дерматит

C. Червоний плескатий лишай

D. Бешиха

E. Оперізуючий лишай

 60 Протягом 2-х годин після народження плоду стан роділлі добрий: матка щільна, куляста, дно її на рівні пупка, кровотечі немає. Затискач, накладений на відтинок пуповини, знаходиться на попередньому рівні, при глибокому вдиху та при натискуванні ребром долоні над симфізом пуповина втягується в піхву. Кров'янистих виділень зі статевих шляхів немає. Якою буде подальша тактика лікаря?

A. Внутрішньовенно ввести окситоцин

B. Застосувати спосіб Абуладзе

C. Провести ручне відокремлення плаценти

D. Провести кюретаж порожнини матки

E. Застосувати спосіб Креде-Лазаревича

 61 У жінки 34 роки, яка мала 4 вагітності, без наявності гінекологічних захворювань в анамнезі, на 17 день менструального циклу виникла маткова кровотеча. Яке з обстежень найбільш важливе у даному впадку?

A. Кольпоцитологія

B. Гістеросальпінгографія

C. Діагностичне вишкрібання порожнини матки

D. Визначення тиреоїдного профілю

E. Кольпоскопія

 62 За результатами лікарняно-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 9-ому класі побудована фізіологічна крива, що характеризується поступовим збільшенням частоти пульсу у ввідній частині, приростом частоти пульсу на 80\% під час основної частини, крива має 4-зубчатий вигляд. Як можна оцінити організацію уроку фізкультури?

A. Урок побудований правильно

B. Тривалі проміжки між вправами

C. Фізичне навантаження надмірне

D. Фізичне навантаження недостатнє

E. Фізичне навантаження достатнє

 63 Хворий 52 років впав з висоти 3 м на рівну поверхню землі правою поперековою ділянкою. Скарги на біль у правій поперековій ділянці. У сечі - мікрогематурія. За даними екскреторної урографії - функція нирок задовільна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Паранефральна гематома

B. Субкапсулярний розрив нирки

C. Множинні розриви нирки

D. Відрив нирки

E. Забій нирки

 64 Хвора 20 років скаржиться на аменорею. Об'єктивно: гірсутизм, ожиріння з переважним розподілом жирової тканини на обличчі, шиї, верхній частині тулуба. На обличчі –acne vulgaris, на шкірі –смуги розтягнення. АТ- 170/100 мм рт.ст. Психічний розвиток та інтелект не порушені. Гінекологічний статус: волосистість на зовнішніх статевих органах помірна, гостра гіпоплазія піхви та матки. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Синдром Іценка-Кушинга

B. Синдром Шихана

C. Синдром Шерешевського-Тернера

D. Синдром Штейна-Левенталя

E. Синдром Пехранца-Бабінського-Фреліха

 65 Вагітна в терміні 30 тижнів перенесла вдома напад еклампсії. При госпіталізації в пологове відділення АТ- 150/100 мм рт.ст. Передбачувана маса плоду- 1500 г. Пастозність обличчя та гомілок. Білок у сечі –,66 г/л. Пологові шляхи до пологів не готові. Розпочато інтенсивну комплексну терапію. Яка правильна тактика ведення даного випадку?

A. Розродити шляхом операції кесарського розтину

B. Почати родозбудження шляхом внутрішньовенного введення окситоцину або простагландинів

C. На фоні лікування пролонгувати вагітність на 3-4 тижні

D. На фоні лікування пролонгувати вагітність на 1-2 тижні

E. Лікувати гестоз і пологи вести консервативно

 66 Які обов'язкові дії лікаря при виявленні у дитини або підлітка на рентгенограмі вперше внутрішньогрудних лімфовузлів з бічною кальцинацією?

A. Взяти на диспансерне спостереження

B. Призначити хіміопрофілактику двома препаратами

C. Взяти на диспансерний облік та призначити лікування

D. -

E. Призначити хіміопрофілактику одним препаратом

 67 Чоловік 45 років з гіпертонічною хворобою 2 ст. та шлуночковими екстрасистолами відзначає появу стенокардитичних нападів під час фізичного навантаження. Об'єктивно: Ps- 80 уд/хв., АТ- 170/100 мм рт.ст. Який препарат найбільш доцільний для лікування хворого?

A. Ізосорбіду динітрат

B. Ніфедипін

C. Еналаприл

D. Верапаміл

E. Пропранолол

 68 25-річна хвора госпіталізована у зв’язку з випотним перикардитом. Скаржиться на задишку, слабкість, стиснення у грудях. Вважає, що захворіла 2 тижні тому, після застуди. Яка із особливостей, виявлених при обстеженні, буде вказувати на хронічний характер ураження перикарду?

A. Ознаки кальцифікації перикарду

B. Зменшення вольтажу електрокардіограми

C. Значне розширення серцевої тканини, ослаблення пульсації

D. Приглушення тонів серця

E. Ознаки застою по великому колу

 69 Хвора 36 років госпіталізована зі скаргами на гострий біль за грудниною, який виник після випадкового проковтування риб'ячої кістки. При езофагогастроскопії виявити стороннє тіло не вдалося. Біль підсилився, локалізувався між лопатками. Через добу підвищилася температура тіла, погіршився стан, підсилилась дисфагія. Яке ускладнення має місце?

A. Обтурація стравоходу

B. Ателектаз легені

C. Перфорація стравоходу з розвитком медіастиніту

D. Стравохідна кровотеча

E. Аспіраційна пневмонія

 70 У чоловіка 33 років без будь-яких скарг АТ- 166/112 мм рт.ст. Рівень електролітів у сироватці крові у межах норми. Для зниження вірогідності розвитку якого стану необхідна антигіпертензивна терапія?

A. Інсульт

B. Інфаркт міокарду

C. Аневризма аорти

D. Ниркова недостатність

E. Застійна серцева недостатність

 71 У хворого 50 років виявлені жовтяниця, дефанс (напруження м'язів) у правому верхньому квадранті живота, судинні зірочки на шкірі та асцит. Медичні препарати не приймає. Зловживає алкоголем. Що найбільш вірогідно виявлятиметься при обстеженні пацієнта?

A. Напружені яремні вени

B. Тільця Малорі при біопсії печінки

C. Швидке клінічне одужання після припинення прийому алкоголю

D. АлАТ набагато вище АсАТ

E. Спленомегалія

 72 У хворого після операції з приводу перфоративної виразки шлунку, термінальної фази розлитого перитоніту, ендотоксичного шоку в післяопераційному періоді проводиться штучна вентиляція легень з інгаляцією 60\% киснем. Гази крові: $РаО_2$- 70-78 мм рт.ст., гіпоксемія не зменшується, ЦВТ- 150-180 мм вод.ст., АТ- 90/60 мм рт.ст. (на фоні застосування великих доз дофаміну). На R-грамі дифузна інфільтрація легень. Яка причина стійкої артеріальної гіпоксемії?

A. Респіраторний дистрес-синдром

B. Набряк легень

C. Синдром Мендельсона

D. Двобічна пневмонія

E. Пневмоторакс

 73 Хворого 30 років турбують напади ознобу, гарячки, профузного поту, якi повторюються кожний третій день. Хворіє 2 тижні. Склери та шкiра яскраво жовтяничні. Печінка та селезінка збільшені. Рік тому працював в Африці. Який з дiагнозiв найбiльш вірогідний?

A. Лептоспiроз

B. Малярiя

C. Вiрусний гепатит

D. Сепсис

E. Рак головки підшлункової залози

 74 У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2-гу добу з'явилася жовтяниця, на 3-ю - зміни у неврологічному статусі: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері $А(II)Rh-$, дитини - $А(II)Rh+$. На 3 добу Hb у дитини 200 г/л, ер.- $6,1*10^{12}$/л, білірубін у крові- 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Ht- 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

A. Фетальний гепатит

B. Фізіологічна жовтяниця

C. Гемолітична хвороба новонароджених

D. Атрезія жовчовивідних шляхів

E. Черепно-мозкова пологова травма

 75 Під час оформлення дитини у дитячий колектив виявлено систолічний шум з с punctum maximum у II-III міжребер'ї по лівому краю груднини. Яку вроджену ваду серця можна

A. Септальний дефект

B. Фіброеластоз

C. Стеноз аорти

D. Коарктація аорти

E. Відкрита артеріальна протока

 76 Хвора 65 років через 10 днів після травми ділянки ступні відзначила утруднене відкривання рота. На наступний день з трудом могла приймати їжу, приєдналися напруження м'язів потилиці, спини, живота. На третій день хвороби відзначено тонічне напруження усіх груп м'язів, генералізовані судоми кожні 10-15 хвилин. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Менінгоенцефаліт

B. Геморагічний інсульт

C. Тетанія

D. Правець

E. Епілепсія

 77 У дитини 7 років переймоподібний біль у животі та висипка на спині, ногах, сідницях і розгианльних поверхнях передпліч. У лабораторних показниках - протеїнурія та мікрогематурія. який найбільш вірогідний діагноз?

A. Анафілактоїдна пурпура

B. Артеріїт Такаясу

C. Дерматоміозит

D. Постстрептококовий гломерулонефрит

E. Системний червоний вовчак

 78 У вагітної у третьому триместрі діагностована гостра інфекція сечовивідних шляхів. Якому антибактеріальному препарату слід надати перевагу у цьому випадку?

A. Сульфоніламід

B. Тетрациклін

C. Гентаміцин

D. Цефалексин

E. Нітрофурантоін

 79 Жінка 33 років, 1 вагітність та 1 пологи в анамнезі, народила дівчинку 2460 г на 38-му тижні вагітності (пологи фізіологічні). У новонародженої гепатоспленомегалія, відкрита артеріальна протока та катаракта. На 8-му тижні вагітності у матері спостерігалися макулопапульозна висипка, збільшення шийних лімфовузлів, біль у горлі та артралгії, які спонтанно припинилися через 1 тиждень. У подальшому пренатальному періоді ускладнень не було. Який з перерахованих аналізів під час вагітності найбільш вірогідно дозволив би передбачити такі відхилення у плода?

A. Серійні титри антитіл до віруса краснухи

B. Амніоцентез для визначення каріотипу

C. Культуральне дослідження на вірус Herpes Simplex

D. Аналіз сечі на цитомегаловірус

E. Тест на сифіліс

 80 Жінка 60 років скаржиться на підвищену втомлюваність та задишку. Палить. Який симптом буде найбільш специфічним доказом застійної серцевої недостатності у цієї хворої?

A. Збільшення ваги

B. Посилення задишки

C. Набряки у ділянці кісточок

D. Протодіастолічний ритм галопу

E. Застійні хрипи у легенях

 81 У хворого 32 років, який лікувався у стаціонарі з приводу гострого абсцесу правої легені, після кашлю раптово з'явилися важке дихання, ціаноз, біль у правій половині грудної клітки. Яке ускладнення найбільш вірогідне?

A. Ексудативний плеврит

B. Інфаркт міокарда

C. Інфаркт-пневмонія

D. Піопневмоторакс

E. Перфорація стравоходу

 82 Дитину 6 років протягом двох місяців непокоять спрага, поліурія, підвищений апетит. При цьому відзначається зниження маси тіла на 3 кг. Протягом тижня приєднався нічний енурез. Під час обстеження виявлено гіперглікемію 14 ммоль/л. Встановлено діагноз: цукровий діабет, тип І. Який найбільш вірогідний генез даного захворювання?

A. Нейрогенний

B. Вірусний

C. Вірусно-бактеріальний

D. Бактеріальний

E. Аутоімунний

 83 Хвора 52 років звернулася до лікаря зі скаргами на слабкість, болісне свербіння шкіри після умивання, миття у ванній, важкість у голові. Об'єктивно: шкірні покриви обличчя, шиї, кінцівок гіперемійовані. АТ- 180/100 мм рт.ст. Селезінка на 4 см нижче краю реберної дуги. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дерматоміозит

B. Эритремія

C. Гіпертонічна хвороба

D. Системна склеродермія

E. Алергічний дерматит

 84 Дівчина 18 років скаржиться на слабкість, запаморочення, зниження апетиту, меноррагії. Об'єктивно: на шкірі верхніх кінцівок петехії різного кольору. У крові: Hb–г/л, ер.- $3,2*10^{12}$/л, КП–,95, тромб.–$20*10^9$/л. Час зсідання крові за Лі-Уайтом–$5'$; тривалість кровотечі за Дюком–$8'$, проби щипка та джгута (+). Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Тромбоцитопенічна пурпура

B. Гемофілія

C. Залізодефіцитна анемія

D. Геморагічний діатез

E. Хвороба Маркіафави-Мікелі

 85 Доношена дитини перенесла анте- та інтранатальну гіпоксію, народилася в асфіксії (оцінка за шкалою Апгар 2-5 балів). Після народження у дитини прогресує збудження, відзначаються блювання, ністагм, судоми, косоокість, спонтанні рефлекси Моро та Бабинського. Яка локалізація внутрішньо-черепного крововиливу найбільш вірогідна?

A. Перивентрикулярні крововиливи

B. Крововиливи в шлуночки мозку

C. Дрібні крововиливи в тканину мозку

D. Субдуральний крововилив

E. Субарахноїдальний крововилив

 86 У раніше здорового хлопичка 15 років спостерігається переймоподібний біль у ділянці пупка; через декілька годин біль змістився у правий нижній квадрант та став постійним. Спостерігалося декілька епізодів блювання. Живіт болісний під час глибокої пальпації у правому нижньому квадранті. При рентгенографії органи грудної та черевної порожнини без відхилень. У крові лейк. $15*10^9$/л. У сечі 3 лейкоцити у п/з. Що з перерахованого є першочерговою дією по відношенню до даного хворого?

A. Внутрішньовенна пієлографія та цистографія

B. Комп'ютерна томографія черевної порожнини

C. Симптоматичне лікування вдома; повторна госпіталізація при підсиленні болю

D. Іригоскопія

E. Діагностична лапаротомія

 87 Хвора скаржиться на неприємні відчуття, що виникають в різних частинах тіла та внутрішніх органах, а іноді "дуже обтяжливі відчуття стягування, скручення, перевертання". Неодноразово зверталась до лікарів, проходила обстеження в терапевтичній клініці, після чого направлена до психіатра. Який психопатологічний розлад найбільш вірогідний?

A. Іпохондрія

B. Парастезії

C. Деперсоналізація

D. Синестезії

E. Сенестопатії

 88 Заступник головного лікаря з медичної роботи провів дослідження рівня захворюванності населення, яке обслуговується у поліклініці за останні 5 років. За допомогою яких статистичних величін він може обчислити рівні поширеності 

A. Абсолютні величини

B. Стандартизовані величини

C. Відносні величини

D. Динамічний ряд

E. Середні величини

 89 У хворого 30 років з глибокими опіками до 30\% поверхні тіла через 30 днів визначається постійна лихоманка, відсутність апетиту, нічна пітливість. Опікова поверхня в'яло гранулює. Визначте стадію опікової хвороби:

A. Гостра опікова токсемія

B. Вторинний опіковий шок

C. Первинний опіковий шок

D. Септикотоксемія

E. Реконвалесценція

 90 Чоловік 64 років звернувся до лікаря з скаргами на біль за грудниною, котрий непокоїть його протягом останніх 2-х місяців. Біль носить короткотривалий характер, виникає декілька разів на день та триває 10-15 хвилин. Під час фізикальних досліджень патологічних змін не виявлено. ЕКГ- у межах вікової норми. Який наступний крок повинен бути здійснений для оцінювання наявної симптоматики?

A. Холтерівське моніторірування

B. ФЕГДС

C. Рентгенографія органів грудної клітини

D. Велоергометрія

E. Ехокардіографія

 91 У хворого 35 років, що страждає на хронічний гломерулонефрит та 3 останні роки знаходиться на гемодіалізі, з'явилися перебої в діяльності серця, гіпотензія, зростаюча слабкість, задишка. На ЕКГ: брадикардія, атріовентрикулярна блокада І ст., високі загострені зубці Т. Напередодні - грубе порушення питного та дієтичного режимів. Яка найбільш вірогідна причина вказаних змін?

A. Гіперкаліємія

B. Гіпергідратація

C. Гіпокаліємія

D. Гіпернатріємія

E. Гіпокальціємія

 92 Військовослужбовець 30 років одержав одноразову дозу випромінювання 15 Гр на радіактивно забрудненій території. З`явились скарги на стискаючий головний біль, підвищення температури тіла до $38^0С$, нудоту, дворазове блювання. Клініка якої форми гострої променевої хвороби розвинеться у цієї людини?

A. Токсемічна

B. Кістковомозкова

C. Церебральна

D. -

E. Кишкова

 93 У хворої 60 років на третій день після венектомії з приводу тромбофлебіту підшкірних вен раптово з'явилося гостре відчуття нестачі повітря. Шкіра стала спочатку різко ціанотичною, а потім попелястого кольору. Виражене психомоторне збудження, тахіпное, загруднинний біль. Яке ускладнення післяопераційного періоду виникло?

A. Кровотеча

B. Клапанний пневмоторакс

C. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Інфаркт міокарду

E. Гіпостатична пневмонія

 94 Хвора у непритомному стані, з ушкодженнями голови у вигляді перелому кісток склепіння, АТ- 60/40 мм рт.ст., з патологічною неврологічною симптоматикою. На якій підставі можна розцінювати дані ушкодження як важкі?

A. Характер рани

B. Терміни розладу стану здоров'я

C. Стійка втрата працездатності

D. Неврологічні патологічні симптоми

E. Симптоми, небезпечні для життя

 95 У чоловіка 56 років, що регулярно вживав алкоголь, протягом 20 років неодноразово виникав інтенсивний оперізуючий біль у животі. Останні 2 роки з'явився неоформлений рясний стул, 2-3 рази на добу. Схуд на 8 кг за 2 роки. Об'єктивно: живіт м'який, безболісний. Амілаза крові - 12 г/л. В аналізі калу - нейтральний жир 15 г/добу, зерна крохмалю. Що найбільш доцільно призначити для лікування хворого на цьому етапі?

A. Панкреатин

B. Контрикал

C. Левоміцетин

D. Амінокапронова кислота

E. Імодіум

 96 Під час медичного огляду учня 3-го класу встановлено дисгармонійний фізичний розвиток. Об'єктивно: біологічний вік відповідає календарному, має місце компенсований хронічний бронхіт. Клінічні функціональні зміни з боку інших органів відсутні. До якої групи здоров'я відноситься учень?

A. ІV група

B. V група

C. І група

D. ІІІ група

E. ІІ група

 97 Чоловік 31 року багато років психічно хворий. На фоні тривалого безсоння з’явилися страхи, думки покінчити з собою, намагався повіситись. Настрій помітно знижений, від лікування відмовляється. Які дії є найбільш доцільними для профілактики суїциду у даному випадку?

A. Госпіталізація до неврологічного відділення

B. Психотерапевтична бесіда

C. Амбулаторне лікування

D. Госпіталізація до психлікарні

E. Суворий нагляд вдома

 98 Жінка 55 років страждає на тяжку депресію, поліурію, ніктурію, виражену спрагу. В анамнезі - радикальна мастектомія з приводу карциноми молочної залози (рік тому). У крові: глюкоза- 5,5 ммоль/л, $Na^+$- 149 ммоль/л; $K^+$- 3,6 ммоль/л; $Ca^{2+}$- 2,37 ммоль/л (сироватка); сечовина (сироватка)- 10,71 ммоль/л. Осмотичність сечі- 150 мОсм/л. Який найбільш івірогідний діагноз?

A. Гіперкальційурія

B. Нецукровий діабет

C. Ниркова глюкозурія

D. Психогенна полідипсія

E. Синдром неприйнятної секреції антидиуретичного гормону (SIADH)

 99 До лікаря-терапевта звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що посилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяці. Об'єктивно: на шкірі міжпальцевих складок кистей, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, вкритих кров'янистими кірочками, лінійні розчухування. Які додаткові методи обстеження слід застосувати для уточнення діагнозу?

A. Дослідження зіскобу висипних елементів

B. Визначення рівня глюкози крові

C. Визначення дермографізму

D. Серологічне дослідження крові

E. Обстеження на гельмінти

 100 Медсестра 40 років госпіталізована з приводу високої температури ($39,4^0С$). Така температура зберігається протягом 2 тижнів, етіологія лихоманки не встановлена. Яке захворювання НЕ СЛІД враховувати при проведенні диференційної діагностики та подальшому обстеженні хворої?

A. Прихована бактеріальна інфекція

B. Респіраторна інфекція

C. Штучна гіпертермія

D. Хвороба Стілла

E. Лімфома

 101 У дитини, хворої на стафілококову пневмонію, раптово розвинулося тахіпное, дихання поверхневе. Який найбільш вірогідний діагноз, що потребує негайних заходів?

A. Напружений пневмоторакс

B. Плевральний випіт

C. Напад страху

D. Прогресування пневмонії

E. Формування пневмоцеле

 102 Під час піхвового дослідження визначається голівка плоду, що виповнює задню поверхню лобкового зчленування та крижову западину, пальпації доступні нижній край лобкового зчленування, ості сідничних кісток, крижово-куприкове зчленування. У якій площині малого тазу розташована голівка

A. У площині вузької частини порожнини тазу

B. У площині виходу з малого тазу

C. У площині широкої частини порожнини тазу

D. У площині входу у малий таз

E. Над входом у малий таз

 103 Дитина 7 років доставлена до приймального відділення. Протягом 3 годин у неї температура $39,5^0С$ та біль у горлі. Дитина налякана, дихання за типом помірного інспіраторного стридору. Що слід зробити негайно?

A. Приготувати все для встановлення повітроводу

B. Дослідити гази крові та встановити в/в катетер

C. Взяти мазок з зіву для отримання культури

D. Госпіталізувати дитину та помістити його в кювез з високою вологістю

E. Провести рентгенографію грудної клітки, рентгенографію шиї у боковій проекції

 104 Жінка 74 років скаржиться на пекучий, оперізуючий біль у правому верхньому квадранті живота, епігастральній ділянці, який іррадіює у спину. При огляді: патологічне напруження передньої черевної стінки відсутнє. Під час проведення УЗД - жовчний міхур у нормі. Рівень амілази крові у нормі. Який

A. Herpes zoster

B. Безкаменевий холецистит

C. Дивертикульоз сліпої кишки

D. Загострення хронічного панкреатиту

E. Пенетруюча виразка цибулини 12-палої кишки

 105 Хворий 33 років з вперше виявленим цукровим діабетом за допомогою дієти підтримує глікемію після їди менше 10,0 ммоль/л. Від інсулінотерапії утримується. Яке дослідження найбільш важливо провести для диференціації 1-го (інсулінозалежний) та 2-го (інсулінонезалежний) типів діабету?

A. Глюкозотолерантний тест

B. Дослідження глікемії натщесерце

C. Визначення фруктозаміну в крові

D. Визначення глікозильованого гемоглобіну крові

E. Визначення антитіл до острівцевих клітин

 106 У хворої на ревматизм визначається діастолічне тремтіння грудної стінки ("котяче муркотіння"), посилений І тон на верхівці, діастолічний шум з пресистолічним посиленням, тон відкриття стулок мітрального клапану, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Яка вада серця у хворої?

A. Недостатність клапанів аорти

B. Відкрита артеріальна протока

C. Стеноз лівого атріовентикулярного отвору

D. Стеноз легеневої артерії

E. Недостатність мітрального клапану

 107 У хворого з’явилися набряки гомілок, обличчя та повік, підвищився тиск до 160/100 мм рт.ст., Ps- 54 уд/хв., добова втрата білка з сечею - 4 г. Яка терапія є патогенетичною в даному випадку?

A. Антибіотики

B. Сечогінні

C. Антагоністи кальцію

D. Кортикостероїди

E. НПЗП

 108 У жінки 37 років виявлено утворення діаметром 6 см на передній поверхні стегна, яке спостерігається протягом 10 місяців. Утворення фіксовано до підлеглих м'язів, але шкіра над утворенням рухлива. Якою має бути тактика лікаря?

A. Сканування кісток скелету

B. КТ черевної порожнини

C. Відкрита біопсія

D. Пункційна біопсія

E. Ампутація

 109 Серед населення міста зареєстровано 500 випадків сечокам'яної хвороби на 10000 мешканців. За допомогою якої статистичної величини відображені ці дані?

A. Показник відповідності

B. Показник наочності

C. Показник екстенсивності

D. Показник інтенсивності

E. Показник співвідношення

 110 У жінки 28 років, що раніше не вагітніла, скарги на кровотечі між менструальними циклами та важкі менструальні кровотечі. За останні 2 роки вона перенесла два вишкрябання, які не вирішили цю проблему. Оральні контрацептиви та антипростагландини також виявилися неефективними. Якою має бути лікарська тактика?

A. Гістеректомія

B. Гістероскопія

C. Почати терапію високими дозами прогестинів

D. Призначення антагоністів GnRH

E. Вишкрябання порожнини матки (повне видалення ендометрію)

 111 Жінка 28 років звернулася до лікаря зі скаргами на набряклість обличчя, незначні набряки ніг, іноді відзначає сечу кольру "м'ясних помиїв". У підлітковому віці часто хворіла на ангіни. Об'єктивно: бліді шкірні покриви, температура $36,8^0С$, Ps- 68 уд/хв., ритмічний. АТ- 170/110 мм рт.ст. Які зміни у сечі найбільш вірогідні?

A. Зниження відносної густини, протеїнурія, скудний сечовий осад

B. Еритроцитурія та уринозурія

C. Зниження відносної густини, протеїнурія, міоглобінурія

D. Протеїнурія, гематурія, циліндрурія

E. Підвищення відносної густини, гематурія, бактеріурія

 112 Хворому 43 років 6 років тому проведена холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холециститу, останні півроку став відзначати біль у правому підребер'ї та минущі жовтяниці. Останні 2 тижні жовтяниця не проходить. Під час обстеження виявлено стенозуючий папіліт протяжністю до 0,5 см. Оберіть найкращий варіант лікування хворого:

A. Проводити консервативне лікуваня: спазмолітики, антибіотики, протизапальні засоби

B. Провести ендоскопічну папілосфінктеротомію

C. Провести зовнішнє дренування холедоха

D. Провести холедоходуоденостомію

E. Провести трансдуоденальну папілосфінктеротомію

 113 У хворого 18 років розвинулася жовтяниця. Після обстеження діагностовано синдром Жільбера-Мейленграхта. З чим пов'язаний механізм розвитку жовтяниці у хворого?

A. Недостатністю глютаматтрансферази

B. Обтурацією загальної жовчної протоки

C. Недостатністю тирозинсульфотрансферази

D. Внутрішньосудинним гемолізом

E. Недостатністю глюкуронілтрансферази

 114 У хлопчика 4 тижнів спостерігається блювання протягом 10 днів, частота його збільшується. Блювотні маси не забарвлені жовчю. Дитина їсть з апетитом, виглядає добре, але втрачає вагу. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Пухлина головного мозку

B. Гастроентерит

C. Пілоричний стеноз

D. Непрохідність тонкого кишечнику

E. Інвагінація

 115 Чоловік 64 років, що страждає на важку емфізему легень та отримує інгаляції кисню на дому, госпіталізований у зв'язку з кровотечею з верхньої частини ШКТ. Кровотеча скоро припинилася, але у пацієнта розвинулося збудження та дезорієнтація, з приводу чого йому було введено в/м 5 мг діазепаму. Через 20 хвилин не реагує на голос. Хворий у ступорі, прокидається на больове подразнення, має місце набряк сосочка зорового нерву. Гази крові: рН- 7,17; $РаО_2$- 42 мм рт.ст.; $РСО_2$- 95 мм рт.ст. Якою має бути невідкладна

A. В/в введення 10 мг дексаметазону

B. Інтубація

C. Корекція гіпоксії інгалацією газової суміші з високим вмістом кисню

D. Корекція ацидоза шляхом інфузії бікарбонату

E. Консультація нейрохірурга

 116 Хвора 31 року протягом 14 років страждає на системну склеродермію. Неодноразово лікувалася в стаціонарах. Скаржиться на періодичний тупий біль у ділянці серця, серцебиття, задишку, головний біль, набряки повік, схуднення, біль та деформацію суглобів кінцівок. Ураження якого органу погіршує прогноз захворювання?

A. Шлунково-кишковий тракт

B. Легені

C. Нирки

D. Шкіра та суглоби

E. Серце

 117 У дитини 14 років, що страждає на вегетосудинну дистонію пубертатного періоду, розвинулася симпатоадреналова криза. Який з препаратів показаний для купірування кризи?

A. Но-шпа

B. Амізил

C. Обзидан

D. Еуфілін

E. Корглікон

 118 Хворий 58 років скаржиться на біль у лівій нижній кінцівці, який посилюється під час ходьби, відчуття похолодання та оніміння в обох ступнях. Хворіє 6 років. Об’єктивно: шкіра бліда, суха; гіперкератоз. На лівій гомілці волосяний покрив розвинений слабко, позитивний симптом "борозни". Пульс на артеріях ступні, підколінній артерії не визначається, на стегновій артерії - послаблений. На правій кінцівці пульсація підколінної артерії збережена. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок

B. Хвороба Бюргера

C. Облітеруючий ендартеріїт

D. Тромбоз стегнової артерії

E. Хвороба Рейно

 119 Пацієнт 13 років перебував на лікуванні в дерматологічному стаціонарі з приводу загострення атопічного дерматиту. Виписаний у стані клінічної ремісії. Які рекомендації повинен дати лікар пацієнту щодо догляду за шкірою з метою запобігання новим загостренням?

A. Систематична обробка шкіри дезінфікуючими засобами

B. Часте миття шкіри з миючими засобами

C. Використання індиферентних кремів із захисною метою

D. Систематичне використання місцевих кортикостероїдів

E. Запобігання сонячному опроміненню шкіри

 120 Чоловік 41 року, скаржиться на кашель, підвищення температури тіла до $39,4^0C$ та біль у лівій половині грудної клітки протягом 3-х днів. Захворювання органів дихання в анамнезі немає. На рентгенографії органів грудної клітини відзначається інфільтрація у нижній долі лівої легені. При забарвленні за Грамом виявлені злущені епітеліальні клітини, поодинокі нейтрофіли, змішана грам-позитивна та грам-негативна флора. Яка подальша тактика лікаря?

A. Призначення еритроміцину

B. Дослідження промивних вод бронхів

C. Проведення томографії нижньої долі лівої легені

D. Проведення 3-х разового дослідження харкотиння на наявність кислотостійкої мікрофлори

E. Госпіталізація пацієнта для проведення трансбронхіальної біопсії

 121 Під час обстеження гігієнічних умов навчання у технічному ВНЗ постала необхідність оцінити зоровий режим студентів, які навчаються з 9.00 до 15.00. Який показник природнього освітлення буде найбільш інформативним?

A. Наявність сумісного (верхньо-бокового) освітлення

B. Глибина закладення навчальної кімнати

C. Світовий коефіцієнт

D. Час інсоляції кімнати

E. Коефіцієнт природнього освітлення

 122 Молодий чоловік 18 років доставлений до приймального відділення після ДТП. У свідомості, повністю орієнтований, але свідки повідомляють про короткий період непритомності після травми. На знімку черепа відзначається перелом лівої скроневої кістки. Після рентгенографії пацієнт раптово непритомніє і лікар відзначає дилятацію лівої зіниці. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Внутрішньочеревна кровотеча

B. Розрив вродженої аневризми

C. Епідуральна гематома

D. Гостра субдуральна гематома

E. Розрив артеріовенозної мальформації

 123 У роділлі 30 років, що народжує вперше, почалися інтенсивні потуги з інтервалом 1-2 хвилини, тривалістю 50 секунд. Наступає прорізування голівки плоду. Промежина, висота якої 4 см, зблідла. Що треба здійснити у даній ситуації?

A. Захист промежини

B. Притриматися вичікувальної тактики

C. Вакуум-екстракція плоду

D. Перінеотомія

E. Епізіотомія

 124 Хлопець 15 років з дитинства страждає на атопічний дерматит з алергією на м’ясо ракоподібних. Останні 3 місяці, після покупки акваріумних рибок, з’явилися риніт, кон’юнктивіт, свербіння у носі. Рівень якого імунологічного показника треба визначити у хворого?

A. Циркулюючі імунні комплекси

B. IgA

C. IgJ

D. IgE

E. IgM

 125 Дитина 7 місяців виписується з хірургічного стаціонару після консервативного розправлення ілеоцекальної інвагінації. Які рекомендації повинен дати лікар матері по профілактиці рецидиву цього захворювання?

A. Спостереження за характером стулу дитини

B. Загартовування дитини

C. Профілактика застудних захворювань

D. Суворе дотримання режиму вигодовування дитини

E. Профілактика шлунково-кишкових захворювань

 126 У дитини 1 року спостерігаються $t^0$=$39,8^0С$, рідкі випорожнення. Протягом 5 днів лихоманила з періодами підвищення температури до високих значень. Змарніла, бліда. Тургор тканин знижений. Тони серця приглушені. Живіт здутий, бурчання в ділянці пупка, болісність під час пальпації. Печінка +3,5 см. Випорожнення рідкі, 10 разів на добу, зеленого кольору, зі слизом. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ешерихіоз

B. Вірусний гепатит

C. Ротавірусна інфекція

D. Дизентерія

E. Сальмонельоз

 127 Шліфувальник 50 років звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабкість, затерплість кінцевих фаланг пальців та сильний біль у них. Об'єктивно: блідість шкіри пальців рук. Під час дослідження больової, тактильної та температурної чутливості виявлено незначні порушення. З боку інших органів та систем відхилень не було. Який найбільш

A. Сирінгомієлія

B. Поліневрит

C. Хвороба Рейно

D. Вібраційна хвороба

E. Деформуючий артроз

 128 Хвора 22 років скаржиться на нападоподібне побіління кінчиків пальців, що розвивається при охолодженні. При зігріванні пальці набувають спочатку синюшного, а потім бурякового кольору. Препаратом вибору для лікування даного синдрому є:

A. Аспірин

B. Ніфедипін

C. Дипіридамол

D. Каптоприл

E. Нітрати

 129 Хвора 43 років скаржиться на наявність новоутворення, біль у правій грудній залозі, підвищення температури до $37,2^0C$ протягом останніх 3 місяців. Самопочуття погіршується перед місячними. Об'єктивно: права грудна залоза набрякла, гіперемійована, сосок втягнутий. У нижніх квадрантах пальпується нечіткий болісний інфільтрат. Який найбільш

A. Правобічний гострий мастит

B. Передменструальний синдром

C. Рак правої грудної залози

D. Правобічний хронічний мастит

E. Туберкульоз правої грудної залози

 130 До жіночої консультації звернулась хвора 36 років зі скаргами на підвищену дратівливість, плаксивість, головний біль, серцебиття, набряки на руках та ногах, зменшення сечовиділення, нагрубання молочних залоз. Ці прояви виникають та поступово зростають за кілька днів до менструації і зникають з її початком. Менструальний цикл без порушень. Перераховані скарги почала відзначати протягом останнього року. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Адреногенітальний синдром

B. Клімактеричний синдром

C. Передменструальний синдром

D. Синдром Штейна-Левенталя

E. Синдром Шихана

 131 На прийомі хворий скаржиться на підвищення температури до $38,2^0С$, наявність набряку в області верхньої губи. При огляді: верхня губа різко набрякла, у центрі набряку –конусовидне здуття. Шкіра та слизова оболонка над ним темно-червоного кольору. Діагноз: фурункул верхньої губи. Хірург зробив розтин фурункулу, обробив рану розчином перекису водню та наклав пов’язку з гіпертонічним розчином. Який лікувальний режим треба рекомендувати хворому?

A. Лікування стаціонарне з загальним режимом

B. -

C. Лікування амбулаторне, потім –стаціонарне

D. Лікування амбулаторне

E. Лікування стаціонарне з ліжковим режимом

 132 З метою швидкого заповнення крововтрати хворому перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові, консервованої цитратом натрію. Під кінець гемотрансфузії у хворого виникли збудження, блідість шкіри, тахікардія, судоми м’язів. Про яке ускладнення можна думати в першу чергу?

A. Цитратна інтоксикація

B. Анафілактичний шок

C. Алергічна реакція

D. Пірогенна реакція

E. Цитратний шок

 133 Під час визначення адаптації учнів 1-го класу до навчання у школі встановлено, що у них невисока швидкість переробки інформації на уроці, переважання процесів гальмування над збудженням. Який ступінь адаптації у цих учнів?

A. Напружений

B. Задовільний

C. Незадовільний

D. Добрий

E. Уповільнений

 134 Жінка 26 років доставлена до приймального відділення зі скаргами на раптовий біль у нижній частині живота, слабкість, знепритомнення вдома. Попередньої менструації не було. Hb- 106 г/л, Ps- 120 уд/хв., АТ- 80/50 мм рт.ст. Болісність та симптоми подразнення очеревини внизу справа. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Порушена трубна вагітність

B. Перекрут ніжки яєчника

C. Апоплексія яєчника

D. Гострий апендицит

E. Правобічний гострий аднексит

 135 Хворий 32 років скаржиться на озноб, біль у попереку, м'язах гомілок, втрату ваги до 10 кг, затерплість кистей. Об'єктивно: шкірні покрови бліді. Тони серця приглушені, $t^0$ до $38,5^0С$, ЧСС= Ps- 110 уд/хв., АТ- 190/115 мм рт.ст. Симптом Пастернацького - слабкопозитивний з обох боків. У крові: ер.–$2,8*10^{12}$/л, Hb–г/л, ШЗЕ–мм/год, А/Г–,82, $\gamma$-глоб.–\%. У сечі: білок –,8 г/л, лейк.- 20-25 у п/з, ер. до 100 у п/з, креатинін–,190 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Вузликовий періартеріїт

B. Системний червоний вовчак

C. Нирково-кам`яна хвороба

D. Гострий нефрит

E. Дерматоміозит

 136 У новонародженої дитини набряклі повіки, гіперемовані кон'юнктиви та невелика кількість прозорих виділень з очей через 6 годин після народження. Який найбільш вірогідний

A. Гонококовий кон'юнктивіт

B. Дакріоцистит

C. Пневмококовий кон'юнктивіт

D. Хламідійний кон'юнктивіт

E. Хімічний кон'юнктивіт

 137 Дільничному лікарю доручили підготувати план проведення комплексу лікувально-профілактичних заходів серед населення на підпорядкованій території. Які заходи щодо вторинної профілактики захворювань він повинен внести у цей план?

A. Покращення умов життя населення

B. Усунення чинників виникнення захворювань

C. Попередження ускладнень захворювань

D. Попередження виникнення захворювань

E. Проведення реабілітаційних заходів

 138 До хірургічного стаціонару надійшов хлопець 19 років, який отримав закриту травму живота. Під час операції виявлені числені розриви селезінки та тонкої кишки. Артеріальний тиск прогресивно знижується. Виникла необхідність у гемотрансфузії. Хто може виконати визначення групи крові та резус-належності у потерпілого?

A. Лікар-лаборант

B. Лікар-травматолог

C. Лікар будь-якої спеціальності

D. Хірург

E. Лікар-анестезіолог

 139 Хвора 24 років, емоційно-лабільна за характером, після розлучення з чоловіком скаржиться на роздратованість, подавлений настрій, серцебиття, відчуття перебоїв та колючого болю в ділянці серця, загальну слабкість. Об'єктивно: гіпергідроз долонь, Ps- 72-78 уд/хв., лабільний, серце - без патології. ЕКГ у нормі. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку

A. Іпохондричний невроз

B. Малопрогредієнтна шизофренія

C. Неврастенія

D. Невроз нав'язливих станів

E. Депресивний невроз

 140 Хворий 66 років скаржиться на серцебиття, загальну слабкість, парестезії, зниження чутливості в ногах, порушення смаку, нюху. У крові: ер.- $2,1*10^{12}/л$, Нb- 84 г/л, КП- 1,2, макроцитоз, полісегментація ядер нейтрофілів. Що відіграє провідну роль у патогенезі цього стану?

A. Порушення синтезу гемоглобіну через хронічний дефіцит заліза

B. Підвищене руйнування еритроцитів

C. Порушення синтезу ДНК, мегалобластичний тип кровотворення

D. Дизеритропоез через порушення утилізації заліза на рівні кісткового мозку

E. Ушкодження кісткового мозку токсичними факторами

 141 Хлопчик 7 років перебуває на лікуванні протягом місяця. При госпіталізації спостерігалися виражені набряки, протеїнурія- 7,1 г/л, білок у добовій сечі- 4,2 г. У біохімічному аналізі крові утримується гіпопротеїнемія (43,2 г/л), гіперхолестеринемія (9,2 ммоль/л). Який з вказаних варіантів гломерулонефриту найімовірніше має місце у хворого?

A. Гематуричний

B. Нефритичний

C. Ізольований сечовий

D. Змішаний

E. Нефротичний

 142 У першороділлі з розмірами тазу 25-28-31-20 см почалася активна пологова діяльність. Води відійшли, чисті. Маса плоду - 4500 г. Голівка притиснута до входу в малий таз. Ознака Вастена позитивна. Розкриття шийки матки повне. Плідний міхур відсутній. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 136/хв. Яка тактика ведення пологів?

A. Кесарський розтин

B. Стимуляція пологової діяльності

C. Акушерські щипці

D. Консервативне ведення пологів

E. Вакуум-екстракція плоду

 143 В лабораторію для проведення дослідження надійшла проба молока. Установлені такі дані: колір –білуватий, запах –без особливостей, смак –характерний для молока, густина–,038, кислотність–$35^0$ Тернера, жирність–,2\%. Який ступінь якості молока?

A. Молоко умовно придатне

B. Молоко зниженої якості

C. Молоко фальсифіковане

D. Молоко доброякісне

E. Молоко недоброякісне

 144 Районним педіатром проведено аналіз дитячої смертності на підпорядкованій території. Які показники ним були використані?

A. Смертність немовлят у районі

B. Смертність підлітків у районі

C. Смертність дітей до 1 року, мертвонароджуваність

D. Смертність дітей до 1 року за віком, статтю, причинами

E. Летальність дітей за віком, у стаціонарах

 145 До жіночої консультації звернулася вагітна з супутнім цукровим діабетом. Що має очікувати та враховувати лікар при веденні такої пацієнтки?

A. Підвищена потреба в інсуліні на пізній стадії вагітності

B. Зменшення плацентарного транспорту глюкози у результаті гіперглікемії

C. Тенденція до розвитку гіперглікемії на ранньому етапі вагітності

D. Тенденція до розвитку ацидозу на ранньому етапі вагітності

E. Підвищена потреба в інсуліні на ранньому етапі вагітності 

 146 У кінці року в стаціонарі були отримані дані по кількості хворих, пролікованих протягом року, та середньорічній кількості ліжок, які використовувалися для лікування хворих. Який з показників роботи стаціонару можна розрахувати, виходячи з цих даних?

A. Ліжковий фонд стаціонару

B. Оборот ліжка

C. Середня тривалість простою ліжка

D. Середня тривалість перебування хворих у стаціонарі

E. Середньорічна зайнятість ліжка

 147 У хворого 64 років 2 години тому з'явилися стискаючий біль за грудниною з іррадіацією в ліве плече, виражена слабкість. Об'єктивно: шкіра бліда, холодний піт. Ps- 108 уд/хв., АТ- 70/50 мм рт.ст. Тони серця глухі. Дихання везикулярне. Живіт м'який, безболісний. Варикозне розширення вен на лівій гомілці. ЕКГ: ритм синусовий, ЧСС - 100/хв., різкий підйом сегмента ST над ізолінією у відведеннях ІІ, ІІІ, aV

Яка патологія виникла у хворого?

A. Тампонада серця

B. Тромбоемболія легеневої артерії

C. Кардіогенний шок

D. Розшаровуюча аневризма аорти

E. Серцева астма

 148 Хлопчик 15 років двічі переніс важкий анафілактичний шок після бджолиних укусів. Що з перерахованого є найбільш ефективним методом профілактики?

A. Обмеження знаходження поза приміщенням протягом літніх місяців

B. Десенсибілізація екстрактом бджолиної отрути

C. Тривале профілактичне лікування антигістамінними препаратами

D. Призначення кортикостероїдів протягом літа

E. Захисний одяг

 149 У дитини віком 40 годин спостерігаються гіперестезія, пригнічення ЦНС, порушення апетиту. Є підозра на сепсис. З чим слід проводити диференційний діагноз?

A. Гіпоглікемія

B. Гіпербілірубінемія

C. Гіперкаліємія

D. Гіпокальціємія

E. Гіпомагніємія

 150 Внаслідок ДТП потерпілий отримав числені переломи кінцівок та кісток тазу. В анамнезі: гемофілія А. Під час обстеження формуються гематоми на ушкоджених ділянках. Стан погіршується. АТ- 90/50 мм рт.ст. Яка найбільш доцільна комбінація інфузійних засобів для лікування пацієнта після застосування поліглюкіну та сольових розчинів?

A. Свіжозаморожена плазма, альбумін

B. Еритроцитарна маса, свіжозаморожена плазма

C. Еритроцитарна маса

D. Кріопреципітат, еритроцитарна маса

E. Кріопреципітат, глюкоза

 151 Хворий 56 років скаржиться на задишку з утрудненням видиху, виділенням харкотиння вранці протягом 22 років. Викурює 1 пачку цигарок на день з 18-річного віку. Під час проведення проби на ФЗД зворотність обструкції становить 10\%. Які препарати слід призначити на початку лікування?

A. Інгаляційні глюкокортикостероїди

B. Мембраностабілізатори (інтал, тайлед)

C. Антибіотики

D. Інгаляційні холінолітики (атровент)

E. Інгаляційні симпатоміметики (беротек)

 152 У хлопчика 8 років, що страждає на гемофілію А, через 8 годин після падіння виникла масивна кровотеча з лунки зуба, що випав. Вкажіть провідний метод терапії:

A. Дицинон

B. Переливання еритроцитарної маси

C. Введення кріопреципітату

D. Вікасол

E. Переливання свіжозамороженої плазми

 153 Чоловік 60 років був доставлений до лікарні з приводу гострого панкреатиту. Лабораторні показники: Ht–\%, лейк.–$14,0*10^9$/л, кальцій –,1 ммоль/л, сечовина –мг/дл, амілаза –од/л. Лабораторні аналізи, які відзеркалюють функцію печінки, у межах норми. Після 48 годин інфузійної терапії та спостереження, який з перелічених показників має свідчити про несприятливий прогноз?

A. Білірубін 42 мкмоль/л

B. Глюкоза 12,0 ммоль/л

C. Кальцій 1,8 ммоль/л

D. АЛТ 0,72 ммоль/(год*л)

E. Амілаза 2000 од/л

 154 Робітники рибних промислів підлягають впливу низьких температур оточуючого повітря від $–^0С$ до $–^0С$. Захворювання яких органів та систем найбільш часто зустрічаються у робітників цих виробництв?

A. Крові

B. Шлунково-кишкового тракту

C. Дихальної

D. Серцево-судинної

E. Печінки

 155 У лісовому літньому санаторії дітям з метою загартовування організму проводять різні процедури. Яка з нижчеперелічених процедур є найбільш загартовуючою?

A. Прогулянка на свіжому повітрі

B. Ранкова гімнастика на свіжому повітрі

C. Контрастний душ

D. Ванна з гідромасажем

E. Гігієнічний душ

 156 Дільничий лікар має підготувати доповідь про стан здоров'я населення своєї території обслуговування. Які медичні показники здоров'я населення він повинен використати при

A. Соціального добробуту, задоволення якістю життя

B. Способу життя, забруднення довкілля, генетичні

C. Захворюваність, інвалідність, демографічні, фізичний розвиток

D. Средня тривалість життя

E. Середня тривалість лікування хворого, питома вага ускладнень

 157 Хлопчик 8 років був вкушений домашньою собакою. В анамнезі у дитини були зроблені всі планові щеплення. Собака була щеплена проти сказу. При огляді: на стегні в наявності рана длиною 1 см, оброблена та закрита пластирем. Які додаткові профілактичні дії потрібні?

A. Прийом пеніцілину протягом 2 днів

B. Прийом антибіотиків недоцільний

C. Одноразовий прийом цефалексину

D. Прийом пеніцілину протягом 5 днів

E. Прийом еритроміцину протягом 5 днів

 158 Мати 9-ти місячної дитини звернулася до лікаря з приводу того, що "в сечі дитини з'явилася кров". Загальний стан дитини задовільний. У неї температура в нормі та не було уретральної травми. При макроскопічному дослідженні сеча рожевого кольору, але при мікроскопії еритроцити відсутні. Найбільш вірогідним поясненням цього явища є:

A. Гемоглобінурія

B. Порфірія

C. Лізис еритроцитів

D. Міоглобінурія

E. Наявність хромогенів в їжі дитини

 159 Чоловік 32 років протягом 4-х днів відзначає наростаючу слабкість у кінцівках. Був раніше здоровий, але переніс респіраторну інфекцію 10 днів тому. Температура $37,8^0C$, АТ- 130/80 мм рт.с., Ps- 94/хв., ЧДР- 42/мин. Дихання поверхневе. Спостерігається симетрична слабкість м'язів обох половин обличчя та проксимальних та дистальних груп м'язів кінцівок. Чутливість збережена. Глибокі сухожилкові рефлекси відсутні; відзначаються згинальні підошовні рефлекси. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Синдром Гійєна-Барре

B. Гострий дисемінований енцефаломієліт

C. Поліомієліт

D. Поліміозит

E. Міастенія гравіс

 160 Хворий 50 років, який тривалий час хворіє на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), скаржиться на поступове нарастання болю в кінцівках, особливо у зап'ястках, відзначає втрату маси тіла (близько 4 кг). Об'єктивно: шкіра зап'ястків тепла та гіперемована. Оглядова Rh-графія: періостальне потовщення, можливо остеомієліт. Яка наступна дія лікаря?

A. Призначення біопсії обох зап'ястків

B. Призначення рентгенографії грудної клітки

C. Призначення ципрофлоксацину

D. -

E. Призначення препаратів золота

 161 Хворий 41 року після підняття важкого предмету відзначив різкий біль у правій половині грудної клітки, різко посилилася задишка. Стан хворого важкий: ціаноз губ та слизових, ЧДР- 28/хв, Ps- 122 уд/хв. Над правою половиною грудної клітки перкуторно - тимпаніт, аускультативно - різко ослаблене дихання; акцент ІІ тону над легеневою артерією. АТ- 80/40 мм рт.ст. Який основний невідкладний захід на догоспітальному

A. Введення еуфіліну

B. Інгаляція кисню

C. Викликати кардіологічну бригаду

D. Аспірація повітря з плевральної порожнини

E. Введення адреналіну

 162 Чоловік 65 років, який приймає дигоксин з приводу хронічної серцевої недостатності, доставлений до лікарні з приводу раптового розлитого болю в животі, який виник 2 години тому. При огляді: шкірні покриви вологі, температура в нормі. Ps- 110 уд/хв., аритмічний. АТ- 120/70 мм рт.ст. При пальпації відзначається напруженість передньої черевної стінки на протязі всього живота. Кишкові шуми відсутні. Ампула прямої кишки пуста. На Rh-графії відзначаються повітряно-рідинні рівні в області кишечнику. На ЕКГ: миготлива аритмія без ознак ішемії міокарду. У крові: лейк.- $17,0*10^9$/л, рН артеріальної крові - 7,33, амілаза - 110 од/л. Найбільш вірогідним діагнозом є:

A. Ішемія кишечнику

B. -

C. Тромбоз мезентеріальних судин

D. Дивертикульоз

E. Кишкова непрохідність, обумовлена пухлиною

 163 8-місячна дитина була доставлена до лікарні з скаргами на утруднене дихання. Мати дитини повідомила, що 5 днів тому у неї була нежить, невеликий кашель та підвищення температури тіла до $38,3^0С$. Лихоманка зменшилася, але кашель залишився. Вранці дихання дитини почастішало та шкіра вкрилася п'ятнами. Об'єктивно: температура нормальна, але зберігається загальне нездужання, на відстанні чути свистячі хрипи. ЧД–/хв. Ps- 180 уд/хв. При перкусії легень звук з коробковим відтінком; при аускультації різнокаліберні сухі хрипи. Найбільш важливим кроком у плані обстеження є:

A. Дослідження цереброспінальної рідини

B. Проведення бронхоскопії

C. Посів з носоглотки

D. Визначення газів артеріальної крові

E. Розгорнутий загальний аналіз крові

 164 Хлопчик 3 місяців вигодовується коров'ячим молоком. Добре набирає масу тіла, профілактика рахіту вітаміном D не проводилася. Дитина пітніє, потилиця сплощена, краніотабес, волосся на потилиці викатане, погано спить. У крові –високий рівень лужної фосфатази. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Рахіт легкий, період розпалу, гострий перебіг

B. Рахіт легкий, період розпалу, підгострий перебіг

C. Рахіт середньотяжкий, період розпалу, гострий перебіг

D. Рахіт легкий, початковий період, гострий перебіг

E. Гіпервітоміноз D

 165 Хворий 20 років захворів гостро. На 2-й день хвороби скаржиться на сильний головний біль у скронях та ділянці орбіт, ломоту в тілі, сухий болючий кашель. Об'єктивно: $t^0$-$39^0С$, хворий адинамічний, слизова оболонка ротоглотки "палаюча", в легенях хрипи не вислуховуються.

A. Пневмонія

B. Парагрип

C. Респіраторний мікоплазмоз

D. Менінгококова інфекція

E. Грип

 166 У дитини періодично відзначається підвищення температури до $40^0С$, набряклість суглобів пальців. Скарги на біль у верхній частині груднини. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Остеоартрит

B. Септичний артрит

C. Ревматизм

D. Ювенільний ревматоїдниї артрит

E. Токсичний синовіїт

 167 Хворий 16 років. Протягом останнього року поступово змінилась поведінка: став усамітнюватись, втратив інтерес до друзів, навчання. Став байдужим до рідних, був безпричинно грубим, сам до себе говорив або сміявся. На питання відповідає формально правильно, малослівно. Вважає себе цілком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмірковує написання книги "Проекція людства на площину Всесвіту", носить при собі зошит, сторінки якого заповнені безліччю однакових хрестиків. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Депресивний розлад

B. Аутичний розлад особистості

C. Шизофренія

D. Хвороба Піка

E. Шизоїдний розлад особистості

 168 Дитина народилася з оцінкою за шкалою Апгар 8–балів. Коли слід прикласти її до грудей?

A. Після обробки пуповини та проведення профілактики гонобленореї

B. Через 30 хвилин після народження

C. Через 2 години після народження

D. Одразу після народження

E. Після обробки пуповини

 169 Чоловік 28 років захворів гостро, коли з'явилися озноб, відчуття жару, підвищення температури до $38,5^0С$, нападоподібний біль у лівій здухвинній ділянці, часті рідкі випорожнення у вигляді кров'янисто-слизової маси. Під час пальпації живота відзначається болісність у його лівій половині, сигмоподібна кишка спазмована. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Ешерихіоз

C. Злоякісна пухлина товстої кишки

D. Гостра дизентерія

E. Амебіаз

 170 При огляді плаценти, яка щойно народилася, встановлено наявність дефекту розміром 2х3 см. Кровотечі немає. Яка тактика найбільш виправдана?

A. Зовнішній масаж матки

B. Ручна ревізія порожнини матки

C. Нагляд за породіллю

D. Інструментальна ревізія порожнини матки

E. Призначення утеротонічних препаратів

 171 Пацієнт 28 років скаржиться на болі в ногах під час ходіння, мерзлякуватість ступнів, пальців ніг. Хворіє протягом року. Об’єктивно: шкіра ніг бліда, прохолодна, тургор знижений, гіпотрихоз. Пульсація на стегнових та підколінних артеріях ослаблена, на артеріях ступнів пальпується після нітрогліцеринової проби. Реографічний індекс $<1$. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Облітеруючий атеросклероз

B. Хвороба Рейно

C. Облітеруючий ендартеріїт

D. Хронічний тромбофлебіт

E. Хвороба Бюргера

 172 Хворий 18 років скаржиться на біль у колінних та гомілковоступневих суглобах, підвищення температури тіла до $39,5^0C$. За півтора тижні до того переніс респіраторне захворювання. Об'єктивно: температура тіла $38,5^0C$. Відзначається припухлість колінних та гомілковоступневих суглобів. Ps- 106 уд/хв., ритмічний. АТ- 90/60 мм рт.ст. Межі серця не змінені, тони послаблені, м’який систолічний шум на верхівці. Який показник найбільш пов'язаний з можливою етіологією процесу?

A. Креатинкіназа

B. Ревматоїдний фактор

C. Антистрептолізин-О

D. Серомукоїд

E. 1-антитрипсин

 173 У хворої 65 рокiв при пальпацii живота у ділянці пупка та вище пальпується пухлина розмiром 13х8 см, помiрно болісна під час пальпацii, не змiщується, пульсує. Аускультативно: систолічний шум. Який найбільш вірогідний дiагноз?

A. Артеріо-венозна аневризма

B. Аневризма черевної аорти

C. Недостатність мітрального клапану

D. Недостатність тристулкового клапану

E. Пухлина шлунку

 174 Жінка 60 років скаржиться на нестерпний біль у правому підребер'ї. В анамнезі - гострий панкреатит. Температура - $38,2^0С$. Об'єктивно: жовтяничність склер. Симптомів подразнення очеревини немає. Позитивні симптоми Ортнера, Губергриця-Скульского. Діастаза сечі - 320 г/год. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Гострий холецистит

B. Рак підшлункової залози

C. Хронічний холецистит

D. Хронічний панкреатит

E. Гострий холангіт

 175 Хворий 40 років з клінічними ознаками виразкової хвороби у сполученні з важкою діареєю. В анамнезі - три виразки дванадцятипалої кишки, які часто рецидивують. Одна з виразок локалізується близько до тонкої кишки. Гастрин сироватки 200 пг/мл. Яке дослідження буде найбільш інформативним у цьому випадку?

A. Тест з ін'єкцією секретину

B. Рентгенографія ОЧП

C. КТ живота

D. Колоноскопія

E. Ендоскопічна ретроградна холангіографія

 176 Під час проведення медичного огляду лікар звернув увагу на студентку ростом 162 см та масою тіла 59 кг, яка скаржилась на те, що у вечірній час втрачає здатність до чіткого бачення предметів, які оточують. Об’єктивно спостерігається сухість шкіри, гіперкератоз. У складі добового раціону студентки виявлений такий вміст основних вітамінів: вітамін А–,5 мг, вітамін $В_1$–,0 мг, вітамін $В_2$–,5 мг, вітамін $В_6$–мг, вітамін С–мг. Визначте вид гіповітамінозу:

A. $В_2$–гіповітаміноз

B. $В_6$–гіповітаміноз

C. $В_1$–гіповітаміноз

D. С–гіповітаміноз

E. А–гіповітаміноз

 177 На земельній ділянці сільської дільничої лікарні на 50 ліжок виділені такі зони: лікувального корпусу для неінфекційних хворих, лікувального корпусу для інфекційних хворих з відокремленими садово-парковими зонами, а також господарська зона, в якій розташоване патологоанатомічне відділення. Яке порушення допущено при плануванні ділянки?

A. Відокремлення садово-паркових зон

B. Розташування патологоанатомічного відділення на ділянці лікарні

C. Розташування інфекційного відділення на ділянці лікарні

D. Розмежування зон для інфекційних та неінфекційних хворих

E. Поєднання господарської та патологоанатомічної зон

 178 Жінка 55 років з декомпенсованим цирозом печінки, що знаходиться у стаціонарі, отримує спіронолактон, розчин хлориду калію та фуросемід. На теперішній момент у хворої виражена загальмованість та гіпотонія без порушення дихання. Спостерігаються симптоми, які характерні для хронічного захворювання печінки, асцит та невеликі периферійні набряки. На ЕКГ регулярний, уповільнений (55/хв) ритм, зубець Р відсутній, розширений змінений комплекс QRS переходить у розширений сегмент ST та зубець Т. Що з перерахованого слід ввести внутрішньовенно?

A. Розчин лідокаїну

B. Розчин магнію

C. Розчин кальцію

D. Фізіологічний розчин

E. Розчин калію

 179 Хвора 37 років скаржиться на різкий біль, який виник раптово у правому підребер'ї, а потім швидко поширився на весь живіт. Живіт втягнутий, пальпація його болюча, симптом Блюмберга-Щоткіна позитивний. На оглядовій рентгенграмі органів черевної порожнини, виконаній у вертикальному положенні хворої, визначається серповидне просвітлення під куполом діафрагми. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Перфорація виразки шлунку

B. Гострий холецистит

C. Гостра кишкова непрохідність

D. Печінкова коліка

E. Гострий апендицит

 180 Пацієнт 74 років страждає на доброякісну гіперплазію простати протягом останніх 5 років. 4 доби тому після вживання алкоголю виникла гостра затримка сечовипускання. На догоспітальному етапі двічі на добу катетеризували сечовий міхур металевим катетером. При огляді: придаток правого яєчка збільшений, ущільнений, болючий, є гнійні виділення з уретри. Який вид невідкладної допомоги слід обрати?

A. Встановлення інтрапростатичного стента

B. Мікрохвильова термотерапія простати

C. Встановлення постійного уретрального катетера

D. Троакарна або відкрита епіцистостомія

E. Трансуретральна резекція або простатектомія

 181 Хлопчика 2 років госпіталізовано зі скаргами на зменшення маси тіла, нестійкі випорожнення, анорексію, які з`явилися після введення в раціон манної каші (з 5 місяців). Дитина адинамічна, млява, шкіра бліда, суха, підшкірно-жировий шар значно стоншений. Живіт здутий, напружений, під час перкусії у верхній частині живота тимпаніт, шум плеску, випорожнення пінисті, світлого кольору, смердючі. Копроцитограма: нейтральний жир –багато. Яка найбільш вірогідна причина

A. Хронічний ентеріт

B. Целіакія

C. Муковісцидоз

D. Дисбактеріоз кишечнику

E. Дисахаридазна недостатність

 182 Лікарем вивчаються рівні загальної захворюваності населення сільської лікарської дільниці. Який обліково-статистичний документ є джерелом отримання цієї інформації?

A. Статистичний талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів

B. Медична карта профілактично оглянутого

C. Контрольна карта диспансерного спостереження

D. Медична карта амбулаторного хворого

E. Талон на прийом до лікаря

 183 Серед населення, що мешкає поблизу підприємства по виробництву пестицидів, динамічно підвищується рівень вроджених вад розвитку, що проявляються в центральному паралічі, ідіотії та сліпоті новонароджених. Сполуки якого забруднювача навколишнього середовища можуть зумовити розвиток даної патології?

A. Залізо

B. Стронцій

C. Хром

D. Кадмій

E. Ртуть

 184 Хворий 27 років, близько року відмічає втому, пітливість, важкість у лівому підребер’ї, особливо після приймання їжі. Об'єктивно: збільшення селезінки, печінки. У крові: ер.- $3,2*10^{12}/л$, Hb- 100 г/л, КП–,87, лейк.- $100*10^9/л$, б.- 7\%, е.- 5\%, м.- 15\%, ю.- 16\%, п.- 10\%, с.- 45\%, лімф.- 2\%, мон.- 0\%, ретикул.- 0,3\%, тромб.- $400*10^9/л$, ШЗЕ- 25 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий лейкоз

B. Хронічний мієлолейкоз

C. Еритремія

D. Хронічний лімфолейкоз

E. Цироз печінки

 185 У 12-річної дівчинки після вживання двох таблеток аспірину через 4-5 годин температура тіла підвищилася до $39-40^0С$. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, раптову появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуванням епідермісу, з ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадували опіки другого ступеня. Позитивний симптом Нікольського. Який найбільш вірогідний

A. Герпетиформний дерматит Дюринга

B. Бульозний дерматит

C. Поліморфна ексудативна еритема

D. Пухирчатка вульгарна

E. Гострий епідермальний некроліз

 186 Хворий 58 років обстежується у терапевта у зв'язку з загальною слабкістю, втомлюваністю, помірним болєм у лівому підребер'ї, іноді - часте сечовипускання з ріжучим болєм. Виявлена помірна спленомегалія. У крові: нейтофільний лейкоцитоз із зсувом до мієлоцитів, базофіли- 2\%, еозинофіли- 5\%. У сечі: маса уратів, ер.- 2-3 у полі зору. Який попередній

A. Цироз печінки

B. Сечокам'яна хвороба

C. Лімфогранулематоз

D. Лейкемоїдна реакція

E. Хронічний мієлолейкоз

 187 При якій з перерахованих супутніх патологій вагітність має бути перервана?

A. Дефект міжшлуночкової перетинки

B. Дефект міжпередсердної перетинки

C. Синдром Ейзенменгера

D. Аритмія Вольф-Паркінсон-Уайт (WPW-синдром)

E. Відкрита артеріальна протока

 188 У здорової жінки 75 років, що веде помірно активний спосіб життя, при профілактичному огляді виявлена сироваткова концентрація загального холестерину на рівні 5,1 ммоль/л та холестерину ЛПВЩ- 70 мг/дл. ЕКГ без патології. Яка з перерахованих дієтичних рекомендацій найбільш прийнятна?

A. Зменшення прийому насичених жирів

B. Збільшення вживання клітковини

C. Зменшення прийому простих вуглеводів

D. Ніяких змін у дієті

E. Зменшення прийому холестерину

 189 Жінка 43 років протягом 3 тижнів скаржиться на колючий біль у ділянці серця, задишку, перебої в діяльності серця, підвищену стомлюваність. Місяць тому перенесла ГРЗ. Об'єктивно: межі серця +1,5 см вліво, тони приглушені, м'який систолічний шум на верхівці та в т.Боткіна, ЧСС- 98/хв, поодинокі екстрасистоли. АТ- 120/80 мм рт.ст. Печінка не пальпується, набряків немає. У крові: лейк.- $6,7*10^9$/л., ШЗЕ- 21 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматизм, мітральна недостатність

B. Гострий міокардит

C. Клімактерична міокардіодистрофія

D. ІХС, стенокардія

E. Гіпертрофічна кардіоміопатія

 190 Хвора 41 року протягом 5 років страждає на неспецифічний виразковий коліт. Під час ректороманоскопії знайдено виражений запальний процес нижніх відділів кишечнику, псевдополіпозні зміни слизової оболонки. У крові: лейк.- $9,8*10^9$/л, ер.- $3,0*10^{12}$/л, ШЗЕ- 52 мм/год. Який препарат є патогенетичним при лікуванні цієї хвороби?

A. Мотиліум

B. Сульфосалазин

C. Вікасол

D. Лінекс

E. Креон

 191 Хворий 6 років скаржиться на значну слабкість. Захворів гостро з підвищенням температури тіла, нездужанням, болем у суглобах та за ходом м’язів ніг. Об’єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей та над колінними суглобами. ЧСС- 120/хв., тони серця ослаблені. У крові: лейк.- $12*10^9/л$, ШЗЕ- 40 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматоїдний артрит

B. Атопічний дерматит

C. Системний червоний вовчак

D. Реактивний поліартрит

E. Дерматоміозит

 192 Хворий 60 років скаржиться на виражений біль у правому оці, світлобоязнь, сльозотечу, зниження зору на це око, біль у правій половині голови. Біль з'явилася 2 дні тому. Об'єктивно: Vis OD- 0,03, застійна ін'єкція очного яблука, різкий набряк рогівки, передня камера глибока, зіниця вузька, райдужка атрофічна, на очному дні глаукоматозна екскавація зорового нерву. ВОТ- 38 мм рт.ст. Vis OS- 0,8, не коригується. Око спокійне, здорове. ВОТ- 22 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний

A. Увеїт правого ока

B. Кератит правого ока

C. Макулодистрофія

D. Гострий напад глаукоми

E. Неврит зорового нерву

 193 У жінки 30 років після емоційного потрясіння з'явилися тонічні судоми, які змінилися на клонічни судоми із знепритомленням, супроводжувалися появою піни з роту, мимовільним сечовипусканням. Вогнищевої симптоматики не виявлено. АТ- 120/60 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Синкопальний стан

B. Еклампсія

C. Інсульт

D. Епілепсія

E. Неврастенія

 194 У дитини, яка народилася на 8-му місяці вагітності, виявлено мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом температури до $37,5^0С$, збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі та кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Яке захворювання перенесла мати під час вагітності?

A. Цитомегаловірусна інфекція

B. Токсоплазмоз

C. Краснуха

D. Герпетична інфекція

E. Хламідійна інфекція

 195 Повторнонароджуюча 25 років надійшла у першому періоді пологів з переймами середньої сили. Дана вагітність третя. В анамнезі - кесарів розтин з приводу клінічно вузького тазу та 1 штучний аборт. Раптом у роділлі з'явилися сильний біль у животі, слабкість; АТ знизився до 90/50 мм рт.ст. З піхви з'явилися помірні кров'янисті виділення. Серцебиття плоду не прослуховується. Пологова діяльність припинилася. Найбільш вірогідний діагноз:

A. Емболія навколоплідними водами

B. Передлежання плаценти

C. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

D. Синдром нижньої порожнистої вени

E. Розрив матки

 196 Хворий 14 років захворів гостро, коли виникли сильна лихоманка та різкий біль у правій гомілці. Через два тижні на рентгенограмі у проекції середньої третини діафізу великогомілкової кістки визначаються ділянки просвітлення (деструктивні вогнища) з нерівними контурами. Впродовж межі кістки на відстані 1-2 мм від її поверхні виявляється вузька смужка затемнення (періостит). Для якої патології характерна

A. Туберкульоз правої гомілки

B. Травма правої гомілки

C. Сифіліс правої гомілки

D. Остеомієліт правої гомілки

E. Кісткова кіста

 197 Хвора 74 років скаржиться на біль та здуття живота, нудоту. Страждає на ішемічну хворобу серця, постінфарктний та атеросклеротичний кардіосклероз. Об'єктивно: стан важкий, живіт здутий, черевна стінка слабко бере участь в акті дихання. Під час лапароскопії: у черевній порожнині невелика кількість мутного випоту, одна з петель тонкої кишки темно-синюшнього кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Заворот кишечнику

B. Тромбоз мезентеріальних судин

C. Ішемічний абдомінальний синдром

D. Гостра кишкова непрохідність

E. Бешихове запалення

 198 При вивченні захворюваності на туберкульоз легень були отримані дані про соціально-економічні умови життя та шкідливі звички хворих. Який з указаних методів дозволяє оцінити міру впливу цих чинників на захворюваність на туберкульоз?

A. Обчислення коефіцієнту регресії

B. Обчислення коефіцієнту кореляції

C. Обчислення коефіцієнту вірогідності

D. Обчислення показника відповідності

E. Обчислення стандартизованих показників

 199 Жінка 29 років надійшла до лікарні із скаргами на прогресуючий сильний біль внизу живота та блювоту протягом останніх 2 днів. Відмічає затримку менструації на 6 днів. Живе статевим життям та не використовує контрацептиви. Температура $38,3^0С$. При огляді відмічається напруженість передньої черевної стінки у нижніх відділах. При вагінальному дослідженні відмічається лейкорея з цервікального каналу та напруженість матки під час бімануального дослідження. Зона придатків дещо напружена, але ніяких ущільнень не пальпується. Яке дослідження являється найбільш доцільним для встановлення

A. Визначення людського хоріотропного гонадотропіну

B. Посів з цервікального каналу

C. Пункція заднього склепіння

D. УЗД органів малого тазу

E. Лапароскопія

 200 У чоловіка 30 років виявлено вузол у щитовидній залозі. Батько хворого помер від раку щитовидної залози, у брата - сечокам'яна хвороба. У крові: кальцитонін 2000 пг/мл (N<100); кальцій та фосфор сироватки у межах норми. Яке діагностичне дослідження має провести лікар перед направленням пацієнта

A. Діагностичний курс лікування радіоактивним йодом

B. Визначення концентрації тиреоїдстимулюючого гормону на фоні супресивної дози тирокисну

C. Тест з інфузією кальцію

D. Визначення концентрації катехоламінів у сечі

E. Сканування печінки




1. Тема- ФИЛОСОФИЯ ПРИРОДЫ Цель- Раскрыть понятия природа и показать связь природы и общества
2. В настоящее время когда речь заходит о методах детской психологии имеют в виду две группы методов- методы.
3. Теории преступности
4. неклассическое направление трансцендентальнокритической философии основоположником которого является Г
5. з курсу Методи економічних досліджень для студентів спеціальності 8.
6. ЛЕКЦІЯ 1 МОНІТОРИНГ НЕБЕЗПЕК ЩО МОЖУТЬ СПРИЧИНИТИ НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ Питання які розглядають
7. а Кіраўнік- Ст
8. А. АЛЕШИН доцент Л
9. Норма уголовного права- понятие, виды, структура
10. Тема 1- Нейроциркуляторна дистонія Протокол сеансу велоeргометрії 1 Стать- чол
11. 65 Таможенное дело Дисциплина- СоциологияГруппа- ТД12Дата тестирования- 13
12. Вопросы местного значения и полномочия органов местного самоуправления города Екатеринбурга
13. Просування тарифного плану МТС Смартфон далі ~ Акція 1
14. Образовательные технологии на основе системы управления обучением Moodle
15. Понятие и источники дипломатического права
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук Льві
17. Реферат Глобальные проблемы современности Содержание
18. КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ Рекомендовано редакционно ~ издательским советом университета в качестве учебно
19. СРЕДНЯЯ ОБЩЕОБРАЗОВАТЕЛЬНАЯ ШКОЛА 2ГОРОДСКОГО ОКРУГА ГОРОД ВОЛГОРЕЧЕНСККОСТРОМСКОЙ ОБЛАСТИ
20. Сценическая обработка танцевального фольклора Московской области