Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

що воно таке і наслідування моди

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Профілактика тютюнокуріння

Куріння тютюну, або нікотиноманія, - поширена звичка в побуті багатьох
народів. Особливо поширене куріння серед молоді. Дослідженнями встановлено, що переважна більшість курців починає палити у віці між 15 і 20 роками.

Чим же куріння приваблює молодь? Це й цікавість — «що воно таке?», і наслідування моди. Бажання виділитися серед однолітків або «зрівнятися» з дорослими часто спонукає  підлітка  взятися за цигарку. Хибний сором за своє невміння палити штовхає до переборення  нудоти,  головного болю та інших неприємних відчуттів, що виникають після першої цигарки.

Але головною причиною все ж залишається приклад батьків, що палять. Природно, що їх вчинки завжди сприймаються дитиною як найбільш правильні. Прагнення бути схожим на батька чи матір сильніше за словесну заборону, тому підліток палить потай, поспіхом, роблячи глибокі затяжки, і цим завдає особливо тяжкої шкоди своєму здоров'ю. Так перебігає початкова стадія куріння.

Поступово вживання тютюну стає звичкою: в будь-яких складних ситуаціях людина вдається до цигарки, щоб трохи зняти напруження. В молодіжних компаніях до тютюну додається часто алкоголь для «підвищення» настрою, підтримання відповідного ритуалу.

З часом у курця виробляється потреба в нікотині, яка перетворюється в пристрасть до тютюну. Кожен знає, що куріння руйнує його організм, проте відмова від шкідливої звички —для багатьох справа нелегка. Раптове припинення куріння зумовлює неприємні відчуття: загальне нездужання, дратівливість, розлад сну й апетиту. Ці явища часто утруднюють відмову від куріння.

Шкідливий  вплив куріння на здоров'я людини незаперечно доведений багатьма дослідженнями. Смертність серед курців на 25—30% вища, ніж серед у тих, хто не палить, і прямо пропорційна кількості випалених цигарок. Встановлено, що куріння - одна з причин захворювання  на  рак легенів та бронхів. Кожна випалена цигарка збільшує риск захворювання серцево-судинної системи й судин і веде до атеросклерозу. Проведені в ряді країн дослідження показали; що курці в 2,5 раз частіше вмирають від коронарної хвороби серця та гіпертонії

Внаслідок вдихання тютюнового диму руйнуються епітеліальні клітини дихальних шляхів, порушується механізм нормального очищення дихального тракту, частинки тютюну осідають у легенях. Усе це посилює розвиток захворювання легенів, зменшує їх ємність. Зверніть увагу, як важко, зі свистом дихає завзятий курець; через недостатнє надходження кисню в нього розвивається задишка, почуття нестачі повітря. Вночі та вранці курці страждають від надсадного, болісного кашлю. Все це ознаки хронічних уражень дихальних шляхів, хронічного бронхіту, емфіземи легенів.

Куріння не лише спричиняється до багатьох захворювань, воно ослаблює захисні сили організму в боротьбі з іншими захворюваннями. Доведено, що респіраторні захворювання та грип у курців виникають значно частіше і перебігають набагато важче, ніж у тих, хто не палить.

Після припинення куріння через деякий час знижується риск виникнення багатьох хвороб, а наявні хронічні порушення перебігають значно легше.

Останнім часом куріння, на жаль, поширилося й серед жінок. Жіночий організм надзвичайно чутливий до шкідливого впливу тютюнового диму; в ньому швидше, ніж у чоловічому, настають хвороботливі зміни. Особливо недопустиме куріння для вагітних жінок. У переважній більшості випадків саме в таких жінок спостерігаються викиди , передчасні пологи, діти народжуються слабкі, з малою вагою. Відзначено також часті випадки смертності серед таких новонароджених у перші дні й місяці життя.

Серйозну тривогу викликає “пасивне куріння”, тобто вдихання тютюнового диму некурцями. На жаль, ті, хто палять, або не усвідомлюють шкоди, якої завдають оточуючим, або не хочуть з цим рахуватися. Особливо шкідливим є перебування в задимленому приміщенні; вдихання тютюнового диму протягом однієї години  рівносильне випалюванню чотирьох сигарок. Лабораторні дослідження

сечі  таких осіб виявляють у ній певну кількість нікотину. У ”пасивних курців” підвищуються втомлюваність, подразливість, значно зменшується концентрація уваги , зосередженість, швидкість реакції.

Негативний вплив тютюнового диму на організм  людини зумовлений насамперед вмістом у димі нікотину, ароматичних вуглеводів, окису  вуглецю. Нікотин легко всмоктується слизовою оболонкою порожнини рота і верхніх  дихальних шляхів. Окис вуглецю подразливо діє на слизову, викликаючи її хронічне запалення, завдає великої шкоди серцю  курця. В сполуці з гемоглобіном крові він утворює карбоксигемоглобін і перешкоджає надходженню кисню до тканин. А киснева недостатність, у свою  чергу, веде до почуття  нестачі повітря, задишки, швидкого стомлення.

Під впливом тютюнового диму слизова  оболонка стає сухою, часто набрякає. На твердому піднебінні, язиці, слизовій щік з’являються білі плями – лейкоплакія, що є результатом постійного пливу тютюну.

Усі ці зміни, поступово нагромаджуючись, призводять до серйозних порушень у функціонуванні різних органів. Лише тоді, коли захворювання набирає тяжкого характеру, курець змушений кинути цигарку. Проте неприємні почуття, сильний потяг до тютюну можуть переважити бажання покінчити з курінням. Тому курець повинен психологічно усвідомити необхідність такого кроку, його благотворний вплив і на самого себе, і на тих, хто його оточує. В цьому необхідна підтримка близьких та друзів, їх співчутливе ставлення до бажання  курця покінчити із шкідливою звичкою. Велику допомогу може надати  лікар психотерапевт.

Ось декілька порад тим, хто хоче кинути палити:

  •  щодня зменшуйте кількість випалюваних цигарок на 2-3 шт.;
  •  збільшуйте проміжки часу між випалюванням цигарок;
  •  не випалюйте цигарку до кінця, бо саме в останній її третині скупчується щонайбільше шкідливих речовин;
  •  робіть менше затяжок, не тримайте цигарку весь час в роті, робіть одно - двохвилинні паузи між затяжками;
  •  кінчайте з курінням раніше, ніж виникне потяг до нікотину;
  •  пам’ятайте, що нікотиноманії легше запобігти, ніж вилікувати це захворювання;
  •  вживайте в їжу більше молочних продуктів, фруктів та овочів, які містять у собі багато вітамінів, особливо А та С.

Це допоможе вам легше перенести утримання від нікотину, швидше вивести з організму шкідливі речовини.

 




1. Tахира Мафи Разрушь меня- АСТ; М.html
2. сущность объективная необходимость и основные модели реформирования экономики [4] 3.html
3. Биохимические сдвиги в организме при мышечной работе
4. Экономика и основные этапы ее эволюции
5. Тема урока в 3 классе- Правописание падежных окончаний имён существительных в предложном падеже Цель ур
6. в отрезках Каждое уравнение первой степени Ах By Сz D 0 в декартовых координатах определяет
7. Доклад- Синдром недостаточности пищеварения
8. Роль информации в системе управления
9. измеряющей общество
10. Категория игры в немецкой классической философии
11. на тему- Анализ финансового состояния предприятия ОАО
12. тема наблюдений и проверки соответствия процесса функционирования управляемого объекта принятым управленч
13. Формування основ наукового світогляду
14. 1947 mericn industrilist best known for his pioneering chievements in the utomobile industry
15. Тема 1. Предприятие как субъект хозяйствования Предпринимательство ' это самостоятельная инициатива си
16. ВОЗБУДИМЫЕ ТКАНИ
17. Советский писатель
18. варусный перелом хирургической шейки бедра 2 вопрос про какогото водителя 55 лет ситуационная ЗАДАЧА
19. Лизинг
20. 1989 Начало войны в Афганистане В шестидесятых годах в королевстве Афганистане крайне отсталой полуфео