Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2006 Дисертацією є р

Работа добавлена на сайт samzan.net:


КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

РАСУЛОВА  АЛЛА  МИКОЛАЇВНА

УДК 640.432

УПРАВЛІННЯ

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ

РЕСТОРАНІВ

Спеціальність 08.06.01 економіка, організація і управління

підприємствами

Автореферат

на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий

керівник:

кандидат економічних наук, професор

П’ЯТНИЦЬКА Ніла Олексіївна,

Київський національний торговельно-економічний      університет, професор кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Офіційні

опоненти:

доктор економічних наук, професор

КУДЕНКО Наталія Володимирівна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

ТКАЧОВА Світлана Сергіївна,

Харківський державний університет харчування та     торгівлі, доцент кафедри менеджменту

Провідна

установа:

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, кафедра маркетингу та комерційної справи, Міністерство освіти і науки     України, м. Донецьк

 

Захист відбудеться „17” березня 2006 р. о 14 годині на засіданні  спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 у Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, Київ-156, вул. Кіото, 19,        ауд. А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, Київ-156,       вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий „”  лютого  2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради           Н.І. Морозова

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Актуальною проблемою вітчизняної теорії та практики менеджменту є управління конкурентоспроможністю підприємств. Невизначеність зовнішнього середовища, посилення конкуренції у ресторанному господарстві роблять цю проблему одним із пріоритетних завдань, успішне вирішення якого забезпечить ефективне функціонування підприємств у нових умовах господарювання.

Найбільш значний внесок у створення теоретичних основ та методологічних підходів до розроблення системи управління конкурентоспроможністю підприємств та впровадження стратегій конкуренції зробили закордонні вчені-економісти: А. Аакер, І. Ансофф, П. Друкер, Б. Карлоф, Ж.-Ж. Ламбен,           М. Портер, А. Томпсон, В. Стівенсон, А.Дж. Стрікленд, Дж. Харінгтон,          А. Чандлер, Дж. О’Шонессі, Й. Шумпетер та інші. Однак у теоретичному тлумаченні сутності конкурентоспроможності підприємств учені не виробили єдиної позиції. Розроблені ними наукові підходи до системи управління конкурентоспроможністю підприємств та впровадження стратегій конкуренції мають загальний характер, що обмежує сферу їх застосування через специфічні галузеві особливості.

Важливий внесок у теорію та практику дослідження конкурентоспроможності та стратегічного управління зробили економісти України та інших країн СНД: Г.Л. Азоєв, Л.Г. Багієв, І.О. Бланк, О.П. Градов, П.С. Зав’ялов, Ю.Б. Іванов, М.І. Круглов, Н.В. Куденко, С.А. Кузнєцова, А.А. Мазаракі, В.В. Пастухова, Г.Т. П’ятницька, І.В. Смолін, Н.М. Ушакова, Р.А. Фатхутдінов,             З.Є. Шершньова, Г.І. Щедріна, А.Ю. Юданов та інші. Вони визнають особливе фундаментальне і системоутворююче значення особливостей управління підприємством в умовах жорсткої конкуренції. Проте галузеві особливості конкуренції у ресторанному господарстві також не знайшли належного відображення у працях науковців.

Проблеми управління закладами ресторанного господарства розглядають вітчизняні вчені А.О. Аветісова, В.І. Карсекін, О.І. Кочерга, Н.О. П’ятницька, В.М. Селютін, С.С. Ткачова, Л.М. Яцун та інші. У своїх дослідженнях вони доводять, що різні типи закладів галузі мають істотні відмінності у методах роботи, орієнтуються на власний контингент споживачів, що підтверджує специфічність їхньої діяльності та необхідність вироблення індивідуальних підходів до розроблення стратегій розвитку. У нових умовах господарювання особливе місце відводиться ресторанам, які надають споживачам широкий спектр послуг, активно впроваджують новітні технології виробництва продукції, обслуговування споживачів, сучасні методи просування послуг, що вимагає значних капіталовкладень у їх створення та розвиток. За останні 10 років у структурі загальнодоступних закладів галузі їх сегмент досяг 13,7 % та 70,0 % загального товарообігу ресторанного господарства м. Києва, що свідчить про його потужність. Дослідження показало, що для сучасного ринку послуг ресторанів характерним є нетривалий життєвий цикл –один-три роки. Спад активної діяльності пов’язаний із неспроможністю пристосовуватися до конкурентного оточення, вчасно реагувати на швидкі зміни у настроях та потребах споживачів, з недосконалістю механізму формування та управління своїми конкурентними перевагами. Ресторанний бізнес, за даними Всесвітнього довідника банкрутств Дунна та Бредстріта, з року в рік посідає третє-четверте місце за ступенем ризику банкрутства.

2

Практичне значення вказаних проблем та об`єктивна необхідність адаптації наукових підходів до розроблення інструментарію управління конкурентоспроможністю ресторанів, позиціювання їх на ринку для визначення стратегії конкурентної поведінки з огляду на галузеву специфіку обумовили актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилось у рамках наукового напряму кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Київського національного торговельно-економічного університету. Базовими для підготовки та подання дисертаційної роботи були науково-дослідні роботи, передбачені планами КНТЕУ: госпрозрахункова –“Стратегічний розвиток громадського харчування в Україні” (номер державної реєстрації 0101U000930), у рамках якої автором проведено дослідження сучасного стану розвитку послуг ресторанів м. Києва;       вивчено основні економіко-демографічні фактори формування попиту на продукцію ресторанів; проведено аналіз їх товарно-цінової політики та комерційної діяльності; розроблено програму удосконалення діяльності загальнодоступних закладів ресторанного господарства на рівні локального регіону (довідка        № 632/33 від 22.03.2005 р.). Відповідно до держбюджетної тематики в рамках теми “Розробка методики оцінки конкурентоспроможності підприємства громадського харчування на різних сегментах ринку” автором проведено моніторинг факторів, що формують конкурентні переваги ресторанів на ринку; визначено одиничні, групові показники та розроблено модель оцінки конкурентоспроможності ресторанів (довідка № 360/33 від 18.02.2005 р.).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у науковому обґрунтуванні та розробленні методичних підходів до управління конкурентоспроможністю ресторанів. Реалізація поставленої мети обумовила необхідність вирішити наступні завдання:

  •  розкрити еволюцію та семантику поняття “конкурентоспроможність підприємства”;
  •  на основі проведеного порівняльного аналізу методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства розробити методику оцінки конкурентоспроможності ресторанів;
  •  дослідити передумови формування конкурентних відносин та оцінити рівень інтенсивності конкуренції на ринку послуг ресторанів;
  •  

3

визначити фактори та дослідити ступінь їх впливу на формування попиту споживачів на послуги ресторанів, оцінити якість задоволення їх потреб;

дослідити чинники, що формують конкурентні переваги ресторанів на ринку;

розробити модель оцінювання конкурентоспроможності ресторанів;

обґрунтувати комплексний підхід до управління конкурентоспроможністю ресторанів;

  •  розробити стратегічні напрями підвищення конкурентоспроможності ресторанів на основі генерації пріоритетних стратегічних альтернатив.

Об’єктом дослідження є система управління конкурентоспроможністю підприємства.

Предметом дослідження є науково-методичні проблеми управління конкурентоспроможністю ресторанів.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження склали наукові розробки вітчизняних і закордонних науковців з питань управління конкурентоспроможністю підприємств, законодавчі та нормативні акти України. У процесі досліджень використовувалися дані бухгалтерської та статистичної звітності ресторанів м. Києва та органів статистики, результати безпосередніх вибіркових соціологічних досліджень.

Вирішення поставлених завдань досягнуто завдяки застосуванню загальнонаукових методів аналізу та синтезу, економіко-математичних методів (групування, порівняння, методу відносних та середніх величин, індексного методу тощо), методів кореляційно-регресійного аналізу, економіко-статистичних методів, вибіркових обстежень, анкетування, графоаналітичного методу. Обробка інформації здійснювалася за допомогою ПЕОМ із використанням програм електронних таблиць Excel для Windows-XP.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

Вперше:

розроблено економіко-математичну модель управління конкурентоспроможністю ресторанів і теоретично обґрунтовано форму взаємозв’язку між узагальненим показником конкурентоспроможності та комплексними показниками внутрішнього та зовнішнього середовищ;

обґрунтовано поняття “ресторанний продукт”, яке розглядається як комплекс послуг з організації харчування, відпочинку та дозвілля споживачів, задоволення гастрономічних потреб, а також надання інших сервісних послуг залежно від мети відвідування ресторану.

Удосконалено:

сутність поняття “конкурентоспроможність підприємства” та обґрунтовано, що його конкурентна позиція залежить від рівня ефективності оперування потенціалом, ступеня адаптації до умов зовнішнього середовища через стратегії конкуренції, а також ступеня задоволення потреб споживачів, що постійно змінюються;

4

науково-методичні підходи до оцінювання конкурентоспроможності ресторанів шляхом введення багаторівневої ієрархічної структури одиничних і групових показників забезпечення їхніх конкурентних переваг;

Дістали подальший розвиток:

науково-методичні підходи до стратегічної сегментації ресторанів та методичне оформлення процесу ідентифікації позиції підприємства на ринку на основі матричного інструментарію, зокрема розроблено нові підходи до позиціювання ресторанів за: рентабельністю господарської діяльності – якістю продукції (послуг); якістю послуг – ціною послуг; обертанням місць – ціною послуг; показниками внутрішнього та зовнішнього середовищ;

методичне забезпечення системи контролю за якістю послуг шляхом розширення вимог до ресторанів та удосконалення процедури підтвердження заявленого типу та класу закладів ресторанного господарства.

Практичне значення результатів дослідження полягає у розробленні:

  •  методичного інструментарію діагностики стану та позиціювання ресторану у конкурентному середовищі, який дає змогу забезпечити коригування господарської діяльності відповідно до вимог ринку та ресурсів підприємства (довідка № 1249/01 від 29.12.2004 р.);
  •  структурно-логічної схеми управління конкурентоспроможністю ресторанів, яка дозволяє гармонізувати внутрішній потенціал підприємства до вимог конкурентного оточення (довідка № 29 від 8.09.2004 р.);
  •  стратегічної сегментації ресторанів за класом, місцем розташування, а також методичного оформлення процесу ідентифікації позиції підприємства на ринку на основі матричного інструментарію (довідка № 360/33 від 18.02.2005 р.);
  •  положення та критеріїв оцінки відповідності ресторану обраному класу та моделі удосконалення організації системи атестації ресторанів, що посилить методичне забезпечення формування та оцінки якості їх послуг (довідка       № 1943/25 від 14.09.2005 р.);
  •  кваліфікаційних характеристик нових професій працівників ресторанного господарства;
  •  моделі організації конкурентоспроможного кейтерингового обслуговування на території ринку (торговельного комплексу). Рекомендації з її впровадження затверджено наказом Міністерства економіки України № 198 від 4 вересня 2001 р. (довідка № 54-51/384 від 19.05.2004 р.).

Рекомендації щодо удосконалення методичних підходів до оцінювання конкурентної позиції підприємства та визначення стратегічних напрямів підвищення конкурентоспроможності апробовані та впроваджені у діяльність ресторану “Славутич” м. Києва (довідка № 1249/01 від 29.12.2004 р.) та ресторану “Санчо Пансо” ТОВ “Вертикаль плюс” м. Києва (довідка № 29 від   8.09.2004 р.). Теоретичні висновки, науково-практичні рекомендації та інші результати дисертаційного дослідження використовуються на семінарських та практичних заняттях з курсів “Менеджмент ресторанного господарства”, “Конкурентоспроможність підприємств ресторанного господарства”, “Виробничий менеджмент, а також у написанні підручника “Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства” (довідка № 1943/25 від 14.09.2005 р.).

5




1. тема общества система институтов гос
2. тематических платежей mortiztion pyments в течение всего периода займа
3. Реферат- Политика государства и бизнеса в отношении инвалидов и пенсионеров
4. Бухгалтерский учет в кредитных организациях учет операций с государственными краткосрочными ценными бумагами
5. Економічна кібернетика 6
6. а Материалы Нитки Teddy 50 г
7. Система проведения анализа инвестиционного проекта
8. Реферат- Шпоры по истории
9. Реферат- Социология Спенсера
10. Д2 Технические характеристики
11. о ~ ассоциативна bc справидливо obocoboc
12. Крипторхизм и его хирургическое лечение
13. Реферат- Общение как форма межличностных отношений
14. Основные признаки по которым можно судить о наличии зрения у новорожденного
15. Задание 1 Выделите корни в следующих словах
16. 2013г УТВЕРЖДАЮ Президент Региональной Молодежной Общественной Организации Лига
17. Анализ рынка сотовой связи Санкт-Петербурга.html
18. . Ж~мысты~ ма~саты- ферромагниттік материалдарды~ гистерезисін зерттеу магниттенуді~ негізгі ~исы~ын т~р~
19. Результаты реставрации в политической и религиозной области
20. 03050701 8.03050701 Фінанси і кредит 7