Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

О ДІДОРЕНКА ЗАТВЕРДЖУЮ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

імені Е.О. ДІДОРЕНКА

                         ЗАТВЕРДЖУЮ

                                                                 Ректор Луганського державного

                                                               університету внутрішніх справ

                                                                                  імені Е.О.Дідоренка

                                                                                  полковник міліції   

                                                                                  ___________В.М. Комарницький

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО

Н а в ч а л ь н а  п р о г р а м а

Луганськ

2012


Укладач: Коваленко Т.С., кандидат юридичних наук, доцент

Рецензенти:

Укладено на основі програми, ухваленої вченою радою Луганського державного університету (протокол №3 від 19 червня 2006 року). Ухвалено вченою радою Луганського державного університету імені Е.О. Дідоренка

(протокол № ___ від _______________ 2012 року)

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ навчального КУРСУ

«ГосподарськЕ процесУАЛЬНЕ ПРАВО»

(за вимогами ECTS)

Курс: 4, 5

підвищення кваліфікації

Напрям,

освітньо-кваліфікацій-ний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS:

1

Модулів: 2

Загальна кількість годин: 72

7.060101 - “Правознавство”

Лекції

(теоретична підготовка):

16 год.

Семінари:

6 год.

Практичні:

14 год.

Самостійна робота:

36 год.

Індивідуальна робота:

Вид контролю: іспит

МЕТА:

  1.  Освітня (навчальна)

розкриття цілісної концепції широкого розуміння курсантами, студентами, слухачами господарського процесуального права у взаємозв'язку з іншими дисциплінами, сприяння становленню сучасного висококваліфікованого фахівця;

формування умінь і навичок, необхідних для застосування норм господарського процесуального права;

формування базового господарсько-правового світогляду курсантів і студентів;

  1.  розвивальна  передбачає вдосконалення й самовдосконалення:

умінь логічно мислити, використовувати найважливіші методи, прийоми, способи (спостерігати, аналізувати, доходити висновків тощо);

умінь учитися (здобувати, відтворювати, трансформувати, узагальнювати, оцінювати й використовувати інформацію з певною метою);

творчих умінь (уявляти ймовірні варіанти розвитку господарської справи);

  1.  виховна

виховання відповідального ставлення до творчого та глибокого вивчення юридичних дисциплін;

формування у майбутнього спеціаліста-юриста спеціального господарського процесуального мислення й правової культури, професійних та особистих якостей, що допоможе йому стати на варті неухильного дотримання прав і законних інтересів суб’єктів господарювання.

Пояснювальна записка

У ході демократичних перетворень в Україні зростає роль права в регулюванні економічних (господарських) відносин і, як наслідок, активно вдосконалюється система судового захисту прав і інтересів суб’єктів господарювання.

Господарський процесуальний кодекс України було прийнято ще у 1991 році. Втім, саме за останній час проведена значна робота в галузі правового забезпечення діяльності господарських судів. Прийняття нової Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, Господарського та Цивільного кодексів України, Закону «Про судоустрій і статус суддів», а також внесення змін та доповнень до господарського процесуального законодавства України вимагають концептуального переосмислення ролі і взаємовідносин господарського процесу з іншими галузями права.

Враховуючи велику кількість нових концептуальних положень господарського процесуального права, а також необхідність їх роз’яснення та усвідомлення в нових умовах, автори навчальної програми намагались розглянути основні питання, які виникають під час вивчення діяльності господарських судів та у зв’язку з практичним застосуванням норм господарського процесуального права.

Активізація господарського правового і процесуального навчання курсантів і студентів ВНЗ системи МВС України передбачає включення в учбовий процес програм з економіко-правових дисциплін. В першу чергу - це навчальні програми з курсів "Господарське право" і "Господарське процесуальне право".

Ця програма враховує структурне реформування вищої освіти України, у тому числі юридичної, з огляду на Болонський процес. Вона побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

На необхідність упровадження болонських вимог у навчальний процес вищих навчальних закладів системи МВС України націлює і Програма реформування системи освіти МВС України та Концепція розвитку системи освіти МВС України від 15.03.2006 р. Згідно з зазначеними документами пріоритетними напрямами діяльності у сфері юридичної освіти й науки є інтеграція української освіти в європейський та світовий простір, забезпечення європейського рівня якості й доступності освіти, духовна зорієнтованість на демократизацію освіти, що знайшло своє відображення й у змісті цієї навчальної програми.

Так, програма курсу «Господарське процесуальне право» була розроблена відповідно до Законів України "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про міліцію", рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 24 квітня 2003 р. "Про проведення педагогічного експерименту щодо запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації", наказів МОН України № 48 від 23 січня 2004 р. "Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу", № 812 від 20 жовтня 2004 р. "Про особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу", Наказу МВС України № 263 від 15.03.2006 р. "Про реформування галузевої системи освіти та забезпечення ступеневої підготовки фахівців для органів внутрішніх справ", "Державної програми розвитку вищої освіти на 2005-2007 роки".

Господарське процесуальне право - нормативна навчальна дисципліна, яка регламентується відповідними державними стандартами освіти й належить до циклу професійно спрямованих наук. Ця юридична дисципліна покликана формувати професійний світогляд, знайомити із сучасними підходами до господарської процесуальної діяльності, сприяти вирішенню різноманітних правових ситуацій, які можуть виникати на практиці.

Курс "Господарське процесуальне право" має на меті дати той необхідний теоретичний мінімум, який потрібний фахівцеві-юристу для вироблення господарського – процесуального світогляду - системи знань про господарське судочинство, а не просто суми випадкових відомостей про неї, опанувати вміннями й навичками, необхідними в професійній діяльності.

Вивчення дисципліни засноване на використовуванні знань, одержаних студентами по наступних дисциплінах: "Теорія держави і права", "Конституційне право", "Судові і правоохоронні органи". Дисципліна напряму взаємодіє з курсами господарського права, цивільного права, цивільного процесу.

Виходячи з вищезазначеного, метою курсу є формування в майбутніх спеціалістів умінь й навичок досконалого володіння засобами господарського процесуального права в професійній сфері (розширення й поглиблення базових знань курсантів і студентів з господарського й господарського процесуального права); розкриття принципів організації й діяльності судів з розгляду та вирішення господарських справ; формування умінь і навичок складання претензій, позовних заяв та інших юридичних документів.

Головне завдання курсу - виробити у курсантів, студентів і слухачів концептуальне розуміння господарської процесуальної діяльності, сформувати здатність організовувати правову роботу і юридичне обслуговування суб'єктів господарювання, забезпечувати реалізацію правових засобів захисту їхніх прав та інтересів у господарському суді; навчити оцінювати та прогнозувати конкретні правові явища господарського процесу, вживати передбачені Господарським процесуальним кодексом України заходи, спрямовані на захист прав та інтересів суб’єктів господарювання.

Лекційний курс передбачає висвітлення актуальних проблем функціонування господарських судів, ознайомлення курсантів і студентів з основними теоретичними поняттями та категоріями навчальної дисципліни, стисло відтворює історичний шлях формування господарських судів; задачі господарських судів; принципи господарського процесуального права; господарську процесуальну форму.

Система практичних занять разом із системно організованою самостійною роботою дає змогу опанувати новий матеріал, закріпити й деталізувати його, з'ясувати форму й зміст процесуальних документів, які застосовуються у господарському судочинстві.

Реалізація програми "Господарське процесуальне право" передбачає:

формування у курсантів і студентів необхідної системи господарських процесуальних знань;

придбання практичних навиків із застосування господарського процесуального законодавства;

підвищення рівня культури господарських процесуальних правовідносин;

розуміння необхідності позитивної поведінки учасників господарського процесу при здійсненні процесуальної діяльності по захисту своїх прав і законних інтересів;

засвоєння специфіки господарського процесуального законодавства;

чітке розуміння цілей, задач, повноважень, принципів організації і діяльності господарських судів;

засвоєння порядку і правил вирішення господарських справ.

Програма курсу "Господарське процесуальне право" розрахована на курсантів і студентів всіх форм навчання, визначає круг основних питань і комплекс юридичних проблем, які освітлюються в процесі викладання лекційного матеріалу, проведення практичних та семінарських занять з використанням активних форм і методів правового навчання в об'ємі 72 годин. Вивчення предмету закінчується здачею іспиту на основі рейтинг – контролю.

У результаті засвоєння матеріалу навчального курсу "Господарське процесуальне право" курсанти і студенти повинні оволодіти певним обсягом знань, умінь і навичок, а саме: знати - місце господарського процесуального права у системі права; основні джерела господарського процесуального права; систему господарських судів та їх місце в судовій системі України; склад, права та обов’язки учасників господарського процесу; стадії господарського процесу та їх зміст; особливості розгляду господарських справ третейськими судами; уміти: орієнтуватися у системі нормативно-правових актів, регулюючих господарські процесуальні відносини; використовувати практичний досвід господарського процесуального права, аналізуючи конкретні правові ситуації; переконливо аргументувати свою правову позицію у справі, навики складання процесуальних документів, які застосовуються у господарському судочинстві; аналізувати законодавчі акти, які застосовуються при вирішенні та розгляді господарських справ з орієнтацією на їх застосування у професійній діяльності та подальшого удосконалення; брати участь у законопроектах і давати по ним свої пропозиції у доцільності здійснення функцій держави щодо регулювання економіки.

Володіти навичками впровадження ефективних правових заходів захисту прав та інтересів юридичних осіб та громадян-підприємців у процесі здійснення ними господарської діяльності; заходами досудового врегулювання господарських спорів; методами захисту прав підприємців і відстоювання їх законних інтересів в судах та інших державних органах.

Досягненню поставлених завдань сприяє структура навчальної програми, яка об'єднує 9 тем з основних проблем господарського процесуального права. Такий поділ відповідає логіці курсу, що вивчається, та сприяє глибшому засвоєнню знань курсантами, студентами та слухачами.

Контроль за учбовою роботою студентів, курсантів (слухачів) здійснюється на базі критеріїв оцінювання знань і вмінь за єдиною європейською трибальною системою. Підсумковою формою контролю є іспит.

Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1 Господарське процесуальне право: положення теорії та практики

Тема № 1: Поняття та сутність господарського процесуального права.

Історія розвитку і становлення господарських судів в Україні. Аналіз системи господарських судів України. Поняття принципів господарського процесу і їх значення. Система принципів господарського процесу. Зміст кожного з принципів, їх вираз на різних стадіях господарського процесу.

Основні поняття: господарське процесуальне право, господарський процес, місцевий господарський суд, апеляційний господарський суд, Вищий господарський суд, підвідомчість, підсудність, принципи господарського процесу, принципи організації системи господарських судів, функціональні принципи господарського процесу, стадії господарського процесу, джерела господарського процесуального права.

Тема №2: Правовий статус учасників господарського процесу.

Класифікація учасників господарського процесу. Правовий статус судді. Сторони в господарському процесі. Права і обов'язки сторін. Треті особи в господарському процесі. Прокурор як особливий учасник господарського процесу. Інші особи, що беруть участь в розгляді справи.

Основні поняття: учасники господарського процесу, сторони, треті особи, прокурор, державні органи, кредитор, боржник, експерт, перекладач, представник, належна сторона, неналежна сторона, процесуальна співучасть, процесуальне правонаступництво, суб'єкти представництва, повноваження представника.

Тема № 3 Доказування та докази в

господарському процесі

Поняття доказування в господарському процесі. Структура господарського процесуального доказування. Витребування, дослідження і оцінка доказів. Класифікація судових доказів. Стадії судового доказування. Особливості доказування по окремих категоріях справ.

Основні поняття: судове доказування, господарське процесуальне доказування, предмет доказування, відносність доказів, допустимість доказів, достовірність доказів, достатність доказів, речові докази, письмові докази, судова експертиза, висновок експерта, додаткова експертиза, повторна експертиза, факти, які не потребують доказування.

Тема №4 Правові засади розгляду та вирішення господарських спорів у суді першої інстанції

Підготовка справи до розгляду в господарському суді першої інстанції. Задачі підготовки справи до судового розгляду. Вжиття заходів по забезпеченню позову. Ухвалення позовної заяви. Відмова в ухваленні позовної заяви. Повернення позовної заяви. Порушення справи в господарському суді першої інстанції. Специфічні ознаки позовного виробництва. Позов як інститут процесуального права. Судовий розгляд. Строк розгляду справи. Порядок розгляду справи в господарському суді. Ухвалення рішення.

Основні поняття: Позов, зустрічний позов, підготовка справи до судового розгляду, передумови права на пред'явлення позову,  склад суду, рішення, додаткове рішення.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2 Стадії господарського процесу

Тема №5 Порядок розгляду господарських справ в апеляційному суді

Суть і поняття апеляційного провадження. Право апеляційного оскарження. Строк подачі апеляційної скарги. Відгук на апеляційну скаргу. Ухвалення апеляційної скарги. Порядок порушення апеляційного провадження. Порядок розгляду апеляційної скарги. Межі перегляду справи в апеляційній інстанції. Повноваження суду апеляційної інстанції. Підстави для скасування або зміни рішення. Ухвала господарського суду апеляційної інстанції.

Основні поняття: Апеляція, апеляційне провадження, передумови апеляційного оскарження, апеляційна скарга, відгук, ухвала апеляційної інстанції.

Тема №6 Порядок розгляду господарських справ в касаційному суді

Суть і поняття касаційного провадження. Порядок касаційного оскарження. Порядок порушення касаційного провадження. Порядок розгляду касаційної скарги. Строк розгляду касаційної скарги. Межі перегляду справи в касаційній інстанції. Повноваження суду касаційної інстанції. Перегляд судових рішень Верховним судом України. Повноваження касаційної інстанції. Обов'язковість вказівок, які містяться в ухвалі касаційної інстанції.

Основні поняття: Касаційна інстанція, касаційне провадження, касаційна скарга, відгук, ухвала касаційної інстанції.

Тема №7 Перегляд рішень, ухвал, постанов господарського суду за нововиявленими обставинами

Суть і значення нововиявлених обставин для перегляду рішень господарського суду. Підстави перегляду рішень господарського суду за нововиявленими обставинами. Перегляд актів господарського суду за нововиявленими обставинами, як виняткова стадія господарського процесу. Порядок і строк перегляду рішень господарського суду за нововиявленими обставинами.

Основні поняття: нововиявлені обставини, об'єкт перегляду рішень господарського суду за нововиявленими обставинами, предмет перегляду рішень господарського суду за нововиявленими обставинами.

Тема №8 Правові засади виконання рішень, ухвал, постанов господарського суду

Виконання судових актів як завершальна стадія господарського процесу. Учасники виконавчого провадження. Правовий статус державного виконавця державної виконавчої служби України. Права і обов'язки сторін і інших осіб, що беруть участь у виконавчому провадження. Порядок виконання рішень господарського суду. Обов'язковість виконання судових актів господарського суду. Відстрочка, розстрочка, зміна способу та порядку виконання рішення. Поворот виконання рішення, постанови господарського суду.

Основні поняття: Виконавче провадження, примусове виконання, органи примусового виконання, державний виконавець, стягувач, боржник, поняті, наказ господарського суду, виконавчі документи, мирова угода, поворот виконання рішення.

Тема № 9 Основні положення третейського розгляду господарських спорів

Принципи організації і діяльності третейських судів в Україні. Сторони третейського розгляду. Види третейських судів в Україні. Розгляд господарського спору третейським судом. Рішення третейського суду.

Основні поняття: третейський суд, третейський суддя, третейський розгляд господарських спорів, третейська угода, третейський збір, регламент постійно діючого третейського суду.


ОРІЄНТОВНА СТРУКТУРА КУРСУ

Тема

Лекції

Семінарські та практич-ні заняття

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Змістовий модуль I. Господарське процесуальне право: положення теорії та практики

1. Поняття та сутність господарського процесуального права.

2

2

Робота за індивідуальними завданнями

2. Правовий статус учасників господарського процесу.

2

2

3. Доказування та докази в господарському процесі.

2

4. Правові засади розгляду та вирішення господарських спорів у суді першої інстанції.

2

4

Змістовий модуль II. Стадії господарського процесу

5. Порядок розгляду господарських справ в апеляційному суді.

2

2

Робота за індивідуальними завданнями

6. Порядок розгляду господарських справ в касаційному суді.

2

2

7 Перегляд рішень, ухвал, постанов господарського суду за нововиявленими обставинами

2

2

8. Правові засади виконання рішень, ухвал, постанов господарського суду

2

4

9. Основні положення третейського розгляду господарських спорів

2

2

Усього годин: 72

16

6

14

Примітка: відповідно до навчального та тематичного планів

МЕТОДИ НАВЧАННЯ: робота в Інтернет, моделювання ситуативних завдань, підготовка таблиць, тренінги, рольові та ділові ігри тощо.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: поточне тестування, оцінки за самостійну роботу та індивідуальні науково-дослідницькі завдання, підсумковий тест (модуль-контроль).

Шкала ECTS – оцінок:

За шкалою

ECTS

За національною шкалою

За 100-бальною шкалою

A

відмінно

90-100

В

добре

83-89

C

75-82

D

задовільно

68-74

Е

60-67

F

незадовільно

менш 60

А   -   Відмінно -  свідчить про високий рівень знань, навичок і умінь, які отримав курсант (студент, слухач) з навчальної дисципліни, його вміння самостійно розв’язувати складні теоретичні та практичні завдання.

В  -   Добре  - результат, вищий за середній, але з декількома несуттєвими недоліками;

С    - Добре  - свідчить, що рівень теоретичної та практичної підготовки курсанта (студента, слухача) відповідає основним вимогам навчальної програми дисципліни, проте мають місце окремі суттєві недоліки в роботі;

D    -   Задовільно - посередній результат, зі значними недоліками;

Е     - Задовільно - результат задовольняє мінімальним вимогам щодо знань, умінь та навичок з цієї дисципліни;

F     -   Незадовільно - для одержання кредиту потрібна значна додаткова робота.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: законодавча база, нормативні документи МОН і МВС України, конспекти лекцій, інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни (ІКНМЗД), ілюстративні матеріали і т. і.

Рекомендована література:

а) інформаційні ресурси:

  1.  Конституція України // Відомості Верховної Ради України від 23.07.1996. - 1996. – № 30. – Ст. 141.
  2.  Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/ show/господарський кодекс України
  3.  Господарський процесуальний кодекс України від 06.11.1991 № 1798-XII : станом на 16.05.2012 [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/ show/1798-12/ed19920408
  4.  Постанова ВГСУ № 2/206-05 за касаційним поданням Військового прокурора Західного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, військової частини А-0215 від 04.04.2006 [Офіційний сайт Вищого господарського суду України] // Режим доступу до документа : http://arbitr.gov.ua/docs/ 28_1298245.html - назва з титулу екрану.
  5.  Постанова Вищого господарського суду України «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» від 24.10.2011 №10 // Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/ show/v0010600-11
  6.  Практика застосування судами Закону України «Про третейські суди»: Узагальнення практики Верховного Суду України від 11.02.2009 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  7.  Про виконавче провадження : Закон України від 21.04.1999 № 606-XIV [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show /про виконавче провадження
  8.  Про державну виконавчу службу : Закон України від 24.03.1998 № 202/98-ВР [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/про державну виконавчу службу
  9.  Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням конкурентного законодавства (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України): Лист Вищого господарського суду України від 04.04.2012 № 01-06/418/2012 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  10.  Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції: Постанова Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  11.  Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України: Постанова Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 7 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  12.  Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам: Постанова Вищого господарського суду України від 23.03.2012 № 7 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  13.  Про міжнародний комерційний арбітраж : Закон України від 24.02.1994 № 4002-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/ show/ про міжнародний комерційний арбітраж
  14.  Про нотаріат: Закон України від 02.09.1993 № 3425-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3425-12
  15.  Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні: Закон України від 21.03.1991 № 875-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. –Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/ laws/show/875-12
  16.  Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25.06.1991 № 1264-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/ laws/show/1264-12
  17.  Про підсумки роботи господарських судів України у 2011 році та завдання на 2012 рік: Постанова Вищого господарського суду України від 23.03.2012 № 1 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  18.  Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів: Лист Вищого господарського суду України від 15.03.2011 № 01-06/249 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  19.  Про практику застосування Вищим господарським судом України у розгляді справ окремих норм процесуального права: Лист Вищого господарського суду України від 21.11.2011 № 01-06/1623/2011 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  20.  Про практику застосування господарськими судами законодавства про постачання електричної енергії (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України): Лист Вищого господарського суд України від 30.12.2011 № 01-06/1872 [Електронний ресурс] //Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/
  21.  Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби і звернень учасників виконавчого провадження : Постанова 4. Пленуму Верховного Суду України від 26.12.2003 р. № 14. – Режим доступу до документа : http: //zakon1.rada.gov.ua/cgibin/laws/main.cgi
  22.  Про прокуратуру : Закон України від 05.11.1991 № 1789-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1789-12/page2
  23.  Про режим іноземного інвестування: Закон України від 19.03.1996 № 93/96-ВР [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/вр
  24.  Про свободу совісті та релігійні організації: Закон України від 23.04.1991 № 987-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/ show/987-12/ed20111024
  25.  Про судовий збір : Закон України від 08.07.2011 № 3674-VI [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show про судовий збір
  26.  Про судову експертизу: Закон України : Закон України від 25.02.1994 № 4038-XII [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/ про судову експертизу
  27.  Про судоустрій і статус суддів : Закон України від 07.07.2010 № 2453-VI [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2453-17
  28.  Про третейські суди : Закон України від 11.05.2004 № 1701-IV [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/про третейські суди
  29.  Про фермерське господарство: Закон України від 19.06.2003 № 973-IV [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/973-15/ed20111024
  30.  Рішення Конституційного суду України по справі № 3-рп/99 за конституційними поданнями Вищого арбітражного суду України та Генеральної прокуратури України щодо офіційного тлумачення положень статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України (справа про представництво прокуратурою України інтересів держави в арбітражному суді) [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://www.legal.com.ua/document/kodeks/0CH56003CH50710-99.html -назва з титулу екрана
  31.  Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням товариства з обмеженою відповідальність «Торговий дім «Кампус Коттон Клаб» щодо офіційного тлумачення положення частини другої ст. 124 Конституції України (справа про досудове врегулювання спорів) від 9 липня 2002 р. № 15-рп/2002 [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v015p710-02
  32.  Щодо судового збору: Лист Вищого господарського суду України від 25.08.2011 № 01-06/1175/2011 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документа : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/

б) базова література

  1.  Абрамов Н. А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебное пособие (курс лекций) / Н. А. Абрамов. - Издание второе. — X. : Одиссей, 2003.— 336 с.
  2.  Арбитражный процесс: Учеб. пособие / Под ред. Р. Е. Гукасяна и В. Ф. Тараненко. – М. : Юрид. лит., 1996. – 208 с.
  3.  Арбітражні суди України: історико-правовий нарис, портрети, події / За заг. ред. Д. М. Притики. — Наук.-попул. видання. — К. : Видавничий Дім «Ін Юре», 2001. — 205 с.
  4.  Балюк І. А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / І. А. Балюк. — К. : КНЕУ, 2008. — 224 с.
  5.  «Бейкер и Макензи»: международный коммерческий арбитраж. Государства Центральной и Восточной Европы и СНГ. – М. : Изд-во БЕК, 2001. – 544 с.
  6.  Беляневич В. Е. Хозяйственно-процессуальный кодекс Украины: Научно-практический комментарий / В. Е. Беляневич. – К. : Юринком Интер, 2011. - 673 с.
  7.  Біда К. М. Касаційне провадження в господарському судочинстві України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня  канд. юрид. наук: 12.00.04 / К. М. Біда. – К., 2005. – 20 с.
  8.  Бондар І. В. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / І. В. Бондар; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2009. — 18 с.
  9.  Брунцева Е. В. Международный коммерческий арбитраж / Е. В. Брунцева. – СПб.: Изд. Дом «Сентябрь», 2001. – 368 с.
  10.  Вангородська Н. А. Третейський суд в Україні у X - XVIII ст.: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Н. А. Вангородська; Нац. акад. внутр. справ. — К., 2011. — 20 с.
  11.  Васильев С. В. Хозяйственное судопроизводство Украины : Учеб. пособие / С. В. Васильев. - [ изд. 2-е, перераб. и доп.]. - Х. : Эспада, 2004. - 408 с.
  12.  Васильев С. В. Хозяйственный процесс : Учебное пособие для подготовки к зачету и экзамену / С. В. Васильев. – Х. : Эспада, 2003.
  13.  Васьковский Е. В. Курс гражданского процесса /Е. В. Васьковский. - М., 1913.
  14.  Гавриленко В. А. Третейское разбирательство споров как гарантия защиты интересов субъектов предпринимательской деятельности : автореф. дисс. на соискание научн. степени канд. юрид. наук : 12.00.15 – Гражданский процесс; арбитражный процесс / Гавриленко Владимир Александрович. – СПб, 2006. – 32 с.
  15.  Горобець В. Влада та соціум Гетьманату. Дослідження з політичної та соціальної історії ранньомодерної України / В. Горобець. - НАН України. Інститут історії України. – К. : Інститут історії України, 2009. – 271 с.
  16.  Господарське процесуальне право України: Підручник / В. Д. Чернадчук, В. В. Сухонос, В. П. Нагребельний, Д. М. Лук’янець ; За заг. ред. к.ю.н. В. Д. Чернадчука. – Суми : ВТД «Університетська книга», 2009. – 378 с.
  17.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О. І. Харитонової. — К. : Істина, 2009. — 360 с.
  18.  Господарське судочинство в Україні : Правові засади та судова практика / уклад. В. С. Москаленко [та ін.] ; ред. Д. М. Притика ; Вищий господарський суд України. - К. : Видавничий дім «ІнЮре», 2004. - 769 с.
  19.  Господарський процес: Практикум: навчальний посібник / Горевий В. І., Куліш А. М., Чернадчук В. Д. – Суми : Університетська книга, 2009. – С. 30-48.
  20.  Господарський процесуальний кодекс України : наук.-практ. комент. / [Притика Д. М., Тітов М. І., Гайворонський В. М. та ін.]. – 4-е вид., випр. та допов. - Х. : Консум, 2004. - 286 с.
  21.  Зейкан Я. П. Адвокат у господарському процесі / Я. П. Зейкан // Адвокат. - 2007. - № 10. - С. 33-50.
  22.  Зейкан Я. П. Захист у господарській справі: Науково-практичний коментар / Я. П. Зейкан. - К. : КНТ, 2010. - 536 с.
  23.  Калпин А. Г. Письменные доказательства в судебной практике по гражданским делам : автореф. дисс. ... канд. юрид. наук / А. Г. Калпин. - М., 1966.- 19 с.
  24.  Клеандров М. И. Арбитражные суды Российской Федерации : Учеб. пособие / М. И. Клеандров.  М. : Юристь, 2001. 191 с.
  25.  Комаров В. В. Международный коммерческий арбитраж / В. В. Комаров. – Х. : Основа, 1995. - 340 с.
  26.  Коротких М. Г. Самодержавие и судебная реформа 1864 года в России / М. Г. Коротких. - Воронеж : Изд-во Воронежского ун-та, 1989. – 185 с.
  27.  Котельников А. Г. Правовая природа арбитражного соглашения и последствия его заключения : автореф. дисс. на соискание научн. степени канд. юрид. наук : 12.00.15 – Гражданский процесс; арбитражный процесс / Андрей Геннадьевич Котельников. – Екатеринбург, 2008. – 29 с.
  28.  Кройтор В. А. Джерела господарського процесуального права. Довідкова допомога / В. А. Кройтор. – Х. : Еспада, 2003. – 264 с.
  29.  Лебедев С. Н. Международный торговый арбитраж / С. Н. Лебедев. – М. : Международные отношения, 1965. — 218 с.
  30.  Ніколенко Л. М. Доказування в господарському судочинстві: навч. посібник / Л. М. Ніколенко. — Одеса : Фенікс; Суми : Університетська книга, 2007. — 415 с.
  31.  Осетинський А. Й. Організація та функціональні засади діяльності касаційної інстанції (на прикладі судової палати Вищого господарського суду України): Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.10 / А. Й. Осетинський; Акад. адвокатури України. — К., 2005. — 20 с.
  32.  Пахольчик Е. Д. Организационно-правовые и процессуальные основы коммерческого правосудия в России в XIX веке : автореф. дисс. на соискание научн. степени кандидата юридических наук : 12.00.01 – теория и история права и государства; история учений о праве и государстве / Елена Дмитриевна Пахольчик. – М. , 2009. – 25 с.
  33.  Притика Д. М. Організаційно-правові засади становлення і діяльності господарських судів України : Автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.10 / Д.М. Притика; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого. — Х., 2003. — 30 с.
  34.  Притика Д. М. Правові засади організації і діяльності органів господарської юрисдикції та шляхи їх удосконалення: Монографія / Д. М. Притика. К. : Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. 328 с.
  35.  Притика Д. М. Арбітражний суд: проблеми організації та діяльності: Монографія / Д. М. Притика. К. : Оріяни, 2000. 320 с.
  36.  Притика Ю. Д. Закон України «Про третейські суди»: Науково-практичний коментар / Ю. Д. Притика. – К. : Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2005. – 200 с.
  37.  Притика Ю. Д. Проблеми захисту цивільних прав та інтересів у третейському суді: Монографія / Ю. Д. Притика. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. – 636 с.
  38.  Роїна О. М. Господарський процес : Практичний посібник / О. М. Роїна. – К. : Алерта ; ЦУЛ, 2011. – 192 с.
  39.  Степанова Т. В. Доказування та докази в господарському процесі України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : 12.00.04 «Господарське право; господарське процесуальне право» / Тетяна Валеріївна Степанова. – К., 2005. – 22 с.
  40.  Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави : національна доповідь / За заг. ред. В. М. Гейця [та ін.]. – К. : НВЦ НБУВ, 2009. – 687 с.
  41.  Хамник М. М. Формування і розвиток господарських судів в Україні (історико-правовий аспект) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 / М. М. Хамник; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2009. — 16 с.
  42.  Цивільний процес: Навч. посіб./ А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Н. Л. Бондаренко / За ред. Ю. В. Білоусова. –К. : Наукова думка; Прецедент, 2004.
  43.  Шелухін M. Господарське процесуальне право: навч. посібник у схемах / М. Шелухін, О. Зубатенко. - К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 26 с.
  44.  Шицький І. Б. Правовий статус місцевих господарських судів в Україні: становлення і розвиток : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура / І. Б. Шицький. – К., 2006. – 30 с.
  45.  Щеглов В. Н. Законность и обоснованность судебного решения : автореферат дисс. ... канд. юрид. наук / В. Н. Щеглов ; Свердловский юридический институт им. А. Я. Вышинского. - Томск, 1955.– 16 с.
  46.  Щербина В. С. Суб'єкти господарського права: монографія / В. С. Щербина. - К. : Юрінком Інтер, 2008. - 263 с.
  47.  Юлдашев С. О. Правове регулювання третейського розгляду господарських спорів: Автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.04 / С. О. Юлдашев; НАН України. Ін-т екон.-прав. дослідж. — Донецьк, 2006. — 18 с.

в) додаткова література

  1.  Арбітражний процес : законодавство та практика застосування. Ч.1. / Д. М. Притика, М. І. Тітов. - Х. : Консум, 1999. – 544 с.
  2.  Барабаш Т. М. Моніторинг теорії доказування у процесуальному праві України / Т. М. Барабаш // Судова апеляція. – 2009. - № 2. – С. 6-15.
  3.  Беднарская В. М. Полномочия суда при пересмотре судебных решений в связи с вновь открывшимися обстоятельствами / Беднарская В. М. // Вісник Луганської академії внутрішніх справ / Відп. ред. Б. Г. Розовський. – Луганськ : Луганська академія внутрішніх справ, 2005. – Вип. 2. – С. 235 – 237.
  4.  Беднарская В. М. Пересмотр судебных решений и контроль за ними / В. М. Беднарская // Матеріали науково-практичної конференції [Стан судової реформи в Україні: проблеми і перспективи], (Харків, 18 – 19 квітня 2002 р.) / Ред. кол.: Сташис В. В. (голов. ред.) та ін. – К.; Х. : Юрінком Інтер, 2002. – С. 242 – 245.
  5.  Бєлкін М. Л., Бєлкіна Ю. Л. Застосування принципу розумності в господарських та цивільних спорах / М. Л. Бєлкін, Ю. Л. Бєлкіна // Вісник господарського судочинства. – 2009. - №1. – С. 98-103.
  6.  Біда К. М. Виникнення і розвиток касації / К. М. Біда // Вісник Хмельницького інституту регіонального управляння та права. – 2004.- № 3.- С. 112-121.
  7.  Біда К. М. Суб’єкти права на касаційне оскарження в господарському судочинстві України (сучасність та перспективи) / К. М. Біда // Вісник господарського судочинства. – 2004. – № 4. – С. 180-187.
  8.  Біда К. М. Принципи касаційного провадження в господарському судочинстві України / К. М. Біда // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – 2003. – № 41. – Ч. 2. – С.186-191.
  9.  Богля С. С. Відображення в інституті судових витрат принципів процесуальної економії та доступності судового захисту / С. С. Богля // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. – 2003. - № 2. – С. 238-288.
  10.  Богля С. С. Судові витрати в цивільному судочинстві: автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.03 / С. С. Богля; Нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2005. — 20 с.
  11.  Бондар І В. Порушення норм права під час перегляду судових постанов за нововиявленими обставинами (за матеріалами практики) / І. В. Бондар // Правові проблеми сучасності в умовах розвитку юридичної науки: Збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції до Дня науки, 19 травня 2005р. – Чернігів : КП «Видавництво «Чернігівські обереги», 2005.- С.192-194.
  12.  Бондар І. Рішення суду як об’єкт перегляду у зв’язку з нововиявленими обставинами / І. Бондар // Адвокат. – 2007. – № 11- 12. – С. 18-21.
  13.  Бондар І. В. Становлення інституту перегляду за нововиявленими обставинами у процесуальному законодавстві / І. В. Бондар // Вісник господарського судочинства. – 2009. - № 2. - С.96-100.
  14.  Бондар І. В. Перегляд судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами / І. В. Бондар // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. Випуск 7.- Ужгород : Поліграф центр «Ліра», 2007.- С.168-170.
  15.  Бондар І. В. Суб’єкти звернення із заявою про перегляд рішень суду у зв’язку з нововиявленими обставинами / І. В. Бондар // Адвокат. – 2008.- №10 (97).- С.19-22.
  16.  Вангородська Н. А. Відродження третейського судочинства в Україні / Н. А. Вангородська // Проблеми вдосконалення правового забезпечення прав та основних свобод людини і громадянина : Матеріали Всеукраїнської міжвузівської наукової конференції молодих вчених та аспірантів, м. Івано-Франківськ, 20 квітня 2007 р. – Івано-Франківськ, 2007. – С. 7–12.
  17.  Вангородська Н. А. Інститут посередників у третейському судочинстві України (історико-правовий аналіз) / Н. А. Вангородська // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія право. – 2007. – № 8. – С. 233–238.
  18.  Вангородська Н. А. Модернізація джерел права третейського судочинства та їх місце в правовій системі України / В. П. Самохвалов, Н. А. Вангородська // Про українське право. Часопис кафедри теорії та історії держави і права / За ред. І. Безклубого. – Число ІІ. – К., 2007. – С. 123–143.
  19.  Вечірко І. О. Особливості реалізації принципу диспозитивності в процесі розгляду господарським судом справ про банкрутство / І. О. Вечірко // Вісник господарського судочинства. – 2009. - № 1. – С. 19-25.
  20.  Гола Л. В. Переваги та недоліки досудового порядку вирішення господарських спорів [Електронний ресурс] / Л. В. Гола // Офіційний сайт «Publishing house Education and Science s.r.o.» – Режим доступу до документа : http://www.rusnauka.com/ 8_NND_2010/Pravo/60704.doc.htm
  21.  Гонтаренко Н. Проблемні аспекти способів вирішення господарських спорів в Україні / Н. Гонтаренко // Підприємництво, господарство і право. - 2010. - № 12. - С. 24-27.
  22.  Григор’єва В. Загальна характеристика стадій господарського процесу / В. Григор'єва // Підприємництво, господарство і право. - 2011. - № 6. - С. 84-86.
  23.  Григор’єва В. Рішення суду як зовнішня форма виразу судження суду / В. Григор’єва // Підприємництво, господарство і право. – 2007. – № 12. – С. 142-143.
  24.  Григор’єва В. В. Здійснення принципу оперативності при прийнятті рішення господарським судом / В. В. Григор’єва // Законодательное обеспечение экономической политики государства и юридическое образование: Материалы междунар. науч.-практ. конф. (Донецк – Святогорск, 16-17 апр. 2009 г.) / МОН Украины. Донецкий национальный университет; ред. кол.: А. Г. Бобкова и др. – Донецк : Юго Восток, Лтд., 2009.С. 254-256.
  25.  Григор’єва В. В. Поняття та сутність рішення господарського суду / В. В. Григор’єва // Сучасний розвиток державотворення та правотворення в Україні: проблеми теорії та практики: зб. тез наук. праць за матеріалами І Міжрегіонал. конф. студентів, аспірантів і молодих вчених (Маріуполь, 14 берез. 2008 р.). – Маріуполь: МДГУ МОН України, 2008. – С. 248-251.
  26.  Григор’єва В.В. Законна сила рішення господарського суду / В.В. Григор’єва // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право: зб. наук. праць. – Ужгород: Ужгородський нац. ун-т МОН України, 2007. – Вип. 8. – С. 242-245.
  27.  Гурін Д. М. Рекомендації щодо оформлення апеляційних скарг суб’єктами підприємницької діяльності та іншими особами, які брали участь у справі / Д. М. Гурін // Наше право: Науковий журнал. – 2010. - № 1. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/ portal/soc_gum/Nashp/2010_1/Gurin.pdf
  28.  Дем’як В. Суддя як учасник судового господарського процесу / Дем’як В. // Підприємництво, господарство і право. – 2009. – № 10. – С. 165-167.
  29.  Домбровський С. Ф. Організація правової роботи та юридичного обслуговування підприємств, установ, організацій / С. Ф. Домбровський. – Х. : Консум, 2005. – 396 с.
  30.  Згама А. О. Правова природа повноважень суду апеляційної інстанції в господарському процесі / А. О. Згама // Митна справа. – 2011. –№ 4. – С. 335-340.
  31.  Ізарова І. О. Поняття та ознаки нововиявлених обставин у цивільному процесі / І. О. Ізарова // Вісник Академії адвокатури України : Науковий журнал. – 2011. – № 3. – С. 57-61.
  32.  Ковалишин О. Р. Докази в корпоративних спорах / О. Р. Ковалишин // Вісник Академії адвокатури України: Науковий журнал. – 2011. - № 1. – С. 37-43.
  33.  Коваль М. В. Порядок оскарження рішень третейського суду // М. В. Коваль, Н. А. Литвин // Науковий вісник Національного університету ДПС України (економіка, право). – 2010. - № 49. – С. 183-189.
  34.  Комаров А. Разрешение международных коммерческих споров / А. Комаров // Закон. – 1994. - № 2. – С. 25.
  35.  Комаров В. В. Проблеми уніфікації та диференціації судових процедур / В. В. Комаров // Матер. наук.-практ. конф. [Питання удосконалення судової системи України] / Голов. ред. Ю. В. Баулін. – Х. : Кроссроуд, 2007. – С. 29-32.
  36.  Коритко Л. Я. Характеристика засобів регулюючого впливу та контролю Австрійської держави за діяльністю суб’єктів господарювання (ІІ половина ХІХ – початок ХХ ст.) / Л. Я. Коритко // Вісник господарського судочинства. – 2009. - № 2. – С. 112-118.
  37.  Кройтор В. А. Претензии и иски в практике разрешения хозяйственных споров : научн. – практ. пособие / В. А. Кройтор. – Х. : Эспада, 2001. – С. 73-152.
  38.  Крупнова Л. В. Правовий статус державного виконавця державної виконавчої служби України / Л. В. Крупнова // Держава і право. - 2005. - № 30. – С. 338.
  39.  Кузнєцова Н. До питання про підвищення професійної підготовки суддівських кадрів / Н. Кузнєцова// Право України . – 2010. - № 5. – С. 25-29.
  40.  Лесницкая Л. Ф. Некоторые проблемы пересмотра судебных постановлений в суде общей юрисдикции / Л. Ф. Лесницкая. -Проблемные вопросы гражданского и арбитражного процессов / Под ред. Л. Ф. Лесницкой, М. А. Рожковой. – М. : Статут, 2008. – С. 360-378.
  41.  Лунін С. В. Докази — ключ до змагальності сторін у судовому процесі / С. В. Лунін // Вісник Академії адвокатури України: Науковий журнал. – 2010. - № 2. – С. 86-89.
  42.  Луць В. В. Строки в цивільних правовідносинах / В. В. Луць. – Львів, 1994.
  43.  Мамутов В. К. Арбітражні суди та економіка / В. К. Мамутов // Вісник господарського судочинства. – 2001. - № 1. – С. 127.
  44.  Нецька Л. С. Проблемні питання процесуальної участі прокурора у справах про банкрутство / Л. С. Нецька // Вісник Академії адвокатури України: Науковий журнал. – 2011. - № 2. – С. 243-245.
  45.  Николюкин С. В. Международный коммерческий арбитраж / С. В. Николюкин. – М. : Юстицинформ, 2009. – 130 с.
  46.  Ніколенко Л. М. Історичний розвиток апеляційного провадження у господарському судочинстві до 1917 року / Ніколенко Л. М. // Часопис Київського університету права. – 2011. - № 3. – С. 152-156.
  47.  Ніколенко Л. М. Історичні передумови становлення господарського процесуального законодавства під впливом матеріально-правових актів / Л. М. Ніколенко // Часопис Київського університету права. – 2010. - № 2. – С. 179-186.
  48.  Осетинський А. Й. Визначення ролі касаційної інстанції в системі господарських судів України / А. Й. Осетинський // Часопис Київського університету права. - 2004. -№ 3.- С. 54 - 61.
  49.  Осетинський А. Й. Касаційна інстанція в господарському судочинстві як чинник зміцнення законності в економічній сфері / А. Й. Осетинський // Вісник господарського судочинства. – 2005. - № 3. – С. 164-174.
  50.  Осетинський А. Й. Касаційний перегляд судових рішень у господарських справах: проблеми та перспективи розвитку / А. Й. Осетинський // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 21. - К. : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2003. - С. 423-427.
  51.  Осетинський А. Й. Касаційний перегляд як спосіб забезпечення правильного застосування процесуального та матеріального законів у практиці господарських судів / А. Й. Осетинський // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2003. - № 11. - С. 42-48.
  52.  Осетинський А. Й. Реформування системи судів господарської юрисдикції в аспекті реалізації конституційного статусу касаційної інстанції / А. Й. Осетинський // Право України. - 2005. - № 6. - С. 3-9.
  53.  Осетинський А. Й. Функціональна основа організації касаційної судової інстанції господарської юрисдикції / А. Й. Осетинський//  Вісник Академії правових наук України. - 2004. - № З.- С. 153-161.
  54.  Перевозова І. В. Застосування економічної експертизи при вирішенні господарських спорів / І. В. Перевозова // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія ЕКОНОМІКА. – 2011. – Спецвипуск 33. Частина 1. – С. 158-160.
  55.  Песков В. Пересмотру – «правовую определенность». О необходимости ограничения прав истца при новом рассмотрении дела в хозяйственном процессе / В. Песков // Юрид. практика. – 2007. – № 48. – С. 21.
  56.  Притика Д. Місце і роль господарських судів у судовій системі України /Д. Притика // Вісник Академії правових наук України. – 2003. – № 2 (33) – № 3 (34). – С. 455-466.
  57.  Притика Ю. Д. Види та класифікація третейських судів / Ю. Д. Притика // Вісник господарського судочинства. - 2003. - № 4. - С. 175 – 180.
  58.  Притика Ю. Д. Проблеми визначення місця інституту третейського розгляду в системі українського права / Ю. Д. Притика  // Право України. - №3. - 2006. - С. 16 - 34
  59.  Протасов С. Чи слід застосовувати позасудовий порядок вирішення господарських спорів / С. Протасов // Правовий тиждень. – 2008. - № 45. – С. 14;
  60.  Рибальченко Н. Конфлікти й протиріччя – у суді й поза ним [Електронний ресурс] / Н. Рибальченко // Офіційний сайт щотижневої інформаційно-правової газети «Правовий тиждень». – Режим доступу : http://www.legalweekly.com.ua/article/ ?uid=775 . - Назва з титулу екрана.
  61.  Салашний П. Державна виконавча служба: ефект присутності / П. Салашний // Юридичний журнал. – 2008. – № 6. – С. 22–24.
  62.  Середа А. Становлення судової системи в Україні (1917-1918 рр.) / А. Середа, О. Середа // Підприємництво, господарство і право. – 2004. - № 9. – С. 20.
  63.  Стасюк С. Досудове врегулювання спору: можливість чи необхідність? [Електронний ресурс] / С. Стасюк // Офіційний сайт юридичної газети «ЮР. ГАЗЕТА». – Режим доступу : http://www.yur-gazeta.com/ru/oarticle/1105/ . - Назва з титулу екрана.
  64.  Степанова Т. Місце судових доказів у процесі розгляду господарських спорів / Т. Степанова // Вісник господарського судочинства. - 2001. – № 4. – С. 183-186.
  65.  Степанова Т. Особливості класифікації доказів у господарському процесі / Т. Степанова // Підприємництво, господарство і право. - 2001. – № 11. – С. 13-15.
  66.  Таликін Є. А. Господарсько-процесуальні запобіжні заходи в системі державного регулювання господарської діяльності / Є. А. Таликін // Соц.-ек. проблеми сучас. періоду України. - 2008. - № 6(74). – С. 180-186.
  67.  Тітов М. І. До питання про необхідність прийняття Господарського процесуального кодексу України / М. І. Тітов // Вісник господарського судочинства. – 2001. – № 1. – С. 140–149.
  68.  Хрімлі О. Г. Захист прав суб’єктів підприємницької діяльності у процесі виконання рішень господарських судів / О. Г. Хрімлі // Економіка та право. – 2009. - №3. – С. 199-203.
  69.  Цікало В. І. Поняття та правова природа давності в цивільних правовідносинах / В. І. Цікало // Вісник Львівського університету. – 2001. – Вип. 36. – С. 302.
  70.  Шицький І. Б. Формування системи господарських судів в Україні/ І. Б. Шицький // Вісник господарського судочинства. – 2005. - № 1. – С. 210.
  71.  Штелик С. П. Судова ланка та судова інстанція: питання співвідношення / С. П. Штелик // Часопис цивільного і кримінального судочинства: Науково-практичний журнал. – 2011. - № 3. – С. 119-130.
  72.  Штелик С. П. Теоретичні аспекти інстанційної організації судової системи / Штелик С. П. // Адвокат: Науковий журнал. – 2011. - № 8. – С. 37-43.
  73.  Щербина В. Проблеми захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання (матеріально-правовий та процесуальний аспект) / В. Щербина // Українське комерційне право. Науково-практичний журнал. – 2007. - № 8. – С. 12-20.
  74.  Юлдашев С. О. Деякі питання правового регулювання недержавного судочинства / С. О. Юлдашев// Підприємництво, господарство і право. – 2005. – № 5. – С. 90-92.
  75.  Юлдашев С. О. Третейський розгляд комерційних спорів / С. О. Юлдашев // Підприємництво, господарство і право. – 2005. – № 10. – С. 26-28.
  76.  Ямковий В. І. До питання підтвердження адвокатом своїх повноважень як представника у господарському процесі та забезпечення його добросовісності / В. І. Ямковий // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2010. - № 4 (51). - Частина 2. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/vkhnuvs/2010_51_2/51-2/26.pdf
  77.  Янукович В. Ф. Арбітражне судочинство в умовах економічного зростання й удосконалення господарських відносин / ВФ. Янукович // Вісник господарського судочинства. – 2001. - № 1. – С. 132-134.

PAGE  23




1. на тему- История предприятий Тагилстроевского района Проект подготовили- Зюрин Алекса
2. Философия техники
3. Космологическое многообразие моделей мира Наша незначительность в материальном мире не оскорбительна
4. Варіант роботи обов~язково узгодити з викладачем
5. Реферат- Українські легендарні оповіді про надприродних істот- Злидні та Уособлення хвороб
6. Тема. Ребенок раннего возраста План- Закономерности развития ребенка раннего возраста Воспитание
7. Центральный Банк РФ его функции и роль Правовая основа деятельности ЦБ РФ
8. Происхождение права
9. Тема- Акции и их виды
10. задание представить в электронном или распечатанном виде для обсуждения с преподавателем ведущим лаборат
11. Равновесие фирмы в условиях монополистической конкуренции в краткосрочном и долгосрочном периодах Моноп
12. Литература - Микробиология (Гепатиты)
13. Поступление на службу и перемещение по службе сотрудников органов внутренних дел
14. Синтетические пестициды bellum contra omnes
15. Лекция 1 Правовая защита Субкодекс по правовой экспертизы включает разделы- 1 правовая экспертиза докумен
16. Проект создания фирмы производящей высококачественную конкурентоспособную гибкую упаковку
17. монголотатарского ига
18. .ЖООны~ толы~ курсты~ ба~дарламасынан ~ткен бітірушіге ~андай академиялы~ д~реже беріледі а бакалавр б
19. Золотой век русского дворянства был вместе с тем веком пугачевщины Наказ и Уложенная комиссия соседство.
20. Организация и регулирование биржевой торговли