Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

нормативних науковотехнічних соціальноекономічних та інших загальних питань охорони праці; ланки до

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

3. Які завдання вирішуються створенням СУОП?

 Організаційна структура СУОП

В даний час в Україні функціонує багаторівнева СУОП, функціональними ланками якої є відповідні структури державної законодавчої і виконавчої влади різних рівнів, управлінські структури підприємств і організацій, трудових колективів.

Залежно від спрямування вирішуваних завдань всі ланки СУОП можна розділити на дві групи:

  •  ланки, що забезпечують вирішення законодавчо-нормативних, науково-технічних, соціально-економічних та інших загальних питань охорони праці;
  •  ланки, до функціональних обов'язків яких входить забезпечення безпеки праці в умовах конкретних організацій, підприємств.

Розглянемо шляхи і методи вирішення завдань СУОП.

  1.  Аналіз повноти і якості вирішення питань охорони праці в проектно-технічній і організаційно-технологічній документації проходить при її узгодженні і затвердженні (Перелік питань охорони праці,  що розв'язуються у ПОБ і ПВР, визначений ДБН А.3.1-5-96 “Організація будівельного виробництва”, дод. 8 Снип ІІІ-4-80* “Техника безопасности в строительстве”).

При розгляді і затвердженні проектної документації керівники організацій, служба охорони праці та інші інженерні служби і провідні спеціалісти особливу увагу повинні приділяти прив'язці типових рішень до конкретних умов проведення робіт.

  1.  Навчання працюючих безпечним методам праці повинне проходити з урахуванням результатів аналізу виробничого травматизму і відповідно до “Типового положення про навчання з питань охорони праці”
    (ДНАОП 0.00-4.12-99). Професійний відбір проводиться при прийомі на роботу за окремими спеціальностями, до яких висуваються підвищені вимоги до погляду психофізичної придатності, обумовлені умовами праці. Перелік робіт, де необхідний професійний підбір, визначений ДНАОП 0.03-8.06-94.
    1.  Забезпечення безпеки будівельних процесів досягається розробкою і застосуванням безпечних технологій, оснащення і колективних засобів захисту враховуючи діючі вимоги норм і правил охорони праці, стандартів безпеки праці; приведення у відповідність до них технологічних процесів, які використовуються на підприємстві. При цьому повинні ліквідовуватися причини виникнення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, а технологічна послідовність виробничих операцій повинна бути такою, щоб попередня операція не була джерелом виробничої небезпеки при виконанні наступних. Якщо небезпеку впливу небезпечних і (або) шкідливих факторів ліквідувати не можна, то варто передбачити ефективні засоби колективного і (або) індивідуального захисту, а також застосувати систему пільг і компенсацій за роботу в небезпечних (шкідливих) умовах.

Забезпечення працюючих ЗІЗ повинно здійснюватися відповідно до Закону, діючих норм і встановленим порядком  видачі, чищення, сушіння, ремонту, збереження і використання (ДСТ 12.4.011-89).

  1.  Безпека будівельних машин, механізмів, виробничого обладнання досягається шляхом приведення їх у відповідність до діючих норм і правил; при неможливості цього – заміною новими безпечними машинами, а також забезпеченням їх безпечної експлуатації.
    1.  Забезпечення безпеки будівель і споруд, що знаходяться в експлуатації і ремонті, досягається  шляхом дотримання відповідних вимог, правил і норм охорони праці.
      1.  Забезпечення оптимальних режимів праці і відпочинку повинно передбачатися для всіх категорій працюючих і враховувати специфіку їх праці (важка, напружена, монотонна, можливий вплив небезпечних і шкідливих виробничих факторів). Пільгові режими праці і відпочинку встановлюються відповідно до трудового законодавства, рішеннями і нормативними актами і рекомендаціями Міністерства праці і соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я і Держнаглядохоронпраці України.

Організація раціональних режимів праці і відпочинку будівельників здійснюється відповідно до “Методичного посібника з організації раціональних режимів праці і відпочинку будівельників, які працюють у різних кліматичних зонах країни” (М.: Стройиздат, 1979).

  1.  Санітарно-побутове обслуговування працюючих відбувається відповідно до СН 276-74 “Инструкция по проектированию бытовых зданий и помещений санитарно-монтажных организаций”, ГОСТ 23345-84 “Здания инвентарные. Устройства санитарно-технические. Общие технические устройства”, ДБН А.3.1-5-96 “Організація будівельного виробництва”.
    1.  Організація лікувально-профілактичного обслуговування працю-ючих повинна передбачати попередні і періодичні медичні огляди працюючих і проведення лікувально-профілактичних заходів щодо профілактики професійних і загальних захворювань.

Організація і проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працюючих проводиться відповідно до “Положення про медичний огляд працівників певних категорій” (Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.94 № 45).

Лікувально-профілактичне харчування працюючих  у випадках, визначених “Переліком виробництв, професій і посад, робота в яких надає право на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування в зв'язку з особливо шкідливими умовами праці”, “Правилами безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних продуктів робітникам та службовцям, зайнятим у виробництві, цехах і в інших підрозділах зі шкідливими умовами праці”.

9.  Зміцнення трудової, виробничої і технологічної дисципліни досягається проведенням заходів щодо регламентації і підвищення відповідальності працюючих за виконання посадових обов'язків.

10. Пропаганда охорони праці направлена на виховання свідомого ставлення працюючих до виконання норм і правил охорони праці і є однією з важливих елементів у системі забезпечення безпеки праці, а також на поширення передового досвіду. Для досягнення поставленої мети використовують плакати, кінофільми, діафільми, тематичні лекції, огляди, конкурси.

Слід зазначити, що організація забезпечення безпеки праці припускає вирішення різних завдань залежно від рівня управління і періодів виконання будівельно-монтажних робіт. Так, наприклад, забезпечення безпеки праці в підготовчий період будівництва направлене на розгляд, аналіз проектної документації – прийнятих у ній технічних, технологічних і організаційних рішень. Одночасно аналізуються можливості будівельної організації – її потужність, наявність машин, механізмів, устаткування, мастильних засобів  й обладнання, засобів колективного й індивідуального захисту тощо.

Результати такого аналізу й оснащення дозволяють вчасно виявити дефіцит ресурсів, визначити джерела фінансування й адреси розміщення замовлень на придбання необхідних ресурсів і засобів.




1. Сибирское предпринимательство в области книжного дела (вторая половина XIX века)
2. 612192 О ВРЕМЕННЫХ РЕКОМЕНДАЦИЯХ ПО ОРГАНИЗАЦИИ СЛУЖБ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ЭКСПЕРТИЗЫ УСЛОВИЙ ТРУДА За п
3. Виды залога в немецком и английском праве
4. Лекция 6 Программное обеспечение компьютеров 6
5. Тема 3 Система охорони інтелектуальної власності в Україні Тема 4
6. тема в музыке и живописи А
7. Галатеи ДК последнего Странствия Персилеса и Сихизмунды
8. Финансы государственных унитарных предприяти
9. Криворізький національний університет Кафедра філософії випереджаючої освіти та управління інноваційн.html
10. Site suffered from cute rdition effects lthough lrge proportion of childhood thyroid cncers dignosed since the ccident is likely to be due to intke of rdioctive iodine fllout
11. Марафон Козла Доминиканская меренга I Урания
12. Контрольная работа- Работа с таблицами и диаграммами в Microsoft Excel
13. Социодиалекты в системе русского языка
14. Бухарский джейрановый питомник- итоги, перспективы, проблемы
15. Правознавство для студентів магістратури ННІ права Дніп
16. а; Персональний комп~ютер; Інтернет; Телебачення
17. Лабораторная работа 7 Фильтрование Теоретическая часть 1
18. по теме- Meine Fmilie
19. Балет
20. Стандарткост 1