Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему- Відповідальність за правопорушення на ринку фінансових послуг

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ І БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

РЕФЕРАТ

на тему:

«Відповідальність за правопорушення на ринку фінансових послуг»

                                        Виконав:

                                                    студент V курсу

                                              Сущеня А.О.

                                                 

                                                       Ужгород 2013


ЗМІСТ

Вступ

1. Державне регулювання ринків фінансових послуг в Україні.

2. Види заходів впливу щодо субєктів ринку фінансових послуг.

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

З метою встановлення порядку та умов застосування заходів впливу за порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, та забезпечення захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні розроблено  положення «Про застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу»

Це Положення визначає порядок провадження у справах про порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових, механізм прийняття рішень Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (про застосування заходів впливу та їх оскарження.

Метою даної роботи є розгляд та аналіз нормативно-правових актів щодо правопорушень на ринках фінансових послуг в Україні.

1.Державне регулювання ринків фінансових послуг в Україні

Провадження у справах про адміністративні правопорушення, а також загальні умови та порядок притягнення до адміністративної відповідальності передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення. Це Положення регулює лише особливості притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, пов'язані з діяльністю на ринках фінансових послуг.

Метою державного регулювання ринків фінансових послуг в Україні є:

1) проведення єдиної та ефективної державної політики у сфері фінансових послуг;

2) захист інтересів споживачів фінансових послуг;

3) створення сприятливих умов для розвитку та функціонування ринків фінансових послуг;

4) створення умов для ефективної мобілізації і розміщення фінансових ресурсів учасниками ринків фінансових послуг з урахуванням інтересів суспільства;

5) забезпечення рівних можливостей для доступу до ринків фінансових послуг та захисту прав їх учасників;

6) додержання учасниками ринків фінансових послуг вимог законодавства;

7) запобігання монополізації та створення умов розвитку добросовісної конкуренції на ринках фінансових послуг;

8) контроль за прозорістю та відкритістю ринків фінансових послуг;

9) сприяння інтеграції в європейський та світовий ринки фінансових послуг.

Дані та інформація про ознаки порушення законодавства про фінансові послуги може міститися в:

  •  матеріалах, отриманих за результатами перевірок, проведених Нацкомфінпослуг;
  •  звітності, що подається до Нацкомфінпослуг;
  •  повідомленнях, отриманих від органів державної влади;
  •  повідомленнях, отриманих від міжнародних організацій, іноземних органів державної влади, неурядових організацій іноземних держав;
  •  зверненнях громадян;
  •  повідомленнях, отриманих від юридичних осіб;
  •  повідомленнях, опублікованих у засобах масової інформації;
  •  матеріалах, отриманих на письмову вимогу Нацкомфінпослуг про надання необхідних документів та інформації.

2. Види заходів впливу

Нацкомфінпослуг може застосовувати такі заходи впливу:

1) зобов’язати порушника вжити заходів для усунення порушення;

2) вимагати скликання позачергових зборів учасників фінансової установи;

3)накладати штрафи в розмірах, передбачених статтею 41 Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”;

4) тимчасово зупиняти (обмежувати) або анулювати (відкликати) ліцензію на право здійснення діяльності з надання фінансових послуг;

5) відсторонювати керівництво від управління фінансовою установою та призначати тимчасову адміністрацію;

6) затверджувати план відновлення фінансової стабільності фінансової установи;

7) виключати відповідно до законодавства учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) з Державного реєстру фінансових установ або реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги;

8) установлювати для небанківських фінансових груп підвищені економічні нормативи, ліміти та обмеження щодо здійснення окремих видів операцій;

9) виносити рішення про заборону недержавним пенсійним фондам - суб’єктам другого рівня системи пенсійного забезпечення укладати нові пенсійні контракти з учасниками накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування у разі порушення вимог, установлених для таких недержавних пенсійних фондів законом та ліцензійними умовами.

 Уповноважений орган застосовує до суб'єктів підприємницької діяльності такі штрафні санкції:

1) за діяльність на ринках фінансових послуг без ліцензії, одержання якої передбачено законом, — у розмірі до 5000 НМДГ (Неоподатковуваний мінімум доходів громадян), але не більше 1 % від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, що вчинила правопорушення;

2) за ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірної інформації — у розмірі до 1000 НМДГ, але не більше 1 % від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, що вчинила правопорушення;

3) за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпоряджень, рішень уповноваженого органу про усунення порушень щодо надання фінансових послуг — у розмірі до 500 НМДГ, але не більше 1 % від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, що вчинила правопорушення.

Рішення уповноваженого органу про застосування штрафних санкцій може бути оскаржено в суді.

Здійснення операцій на ринках фінансових послуг без ліцензії, отримання якої передбачено законом, тягне за собою накладення на фізичну особу — суб'єкта підприємницької діяльності чи посадову особу штрафу у розмірі від 20 до 50 НМДГ.

Ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірних відомостей уповноваженому органу, якщо подання цих відомостей передбачено чинним законодавством, тягне за собою накладення на фізичну особу — суб'єкта підприємницької діяльності чи посадову особу — суб'єкта підприємницької діяльності — юридичної особи штрафу у розмірі від 50 до 100 НМДГ.

Протоколи про вчинення правопорушення складаються посадовими особами Держфінпослуг у разі виявлення ними відповідних правопорушень.

Посадові особи, які порушують законодавство про здійснення діяльності з надання фінансових послуг, несуть кримінальну відповідальність, установлену законом.

Посадові особи Держфінпослуг за невиконання або неналежне виконання посадових обов'язків несуть відповідальність у порядку, визначеному законом.

Шкода, заподіяна учасникам ринку фінансових послуг неправомірними діями Держфінпослуг при здійсненні ним своїх повноважень, підлягає відшкодуванню в повному обсязі за рахунок держави відповідно до закону.

Про виконання (невиконання) вимог розпорядження (припису) Особа зобов'язана письмово повідомити Держфінпослуг у визначений у розпорядженні (приписі) термін.

Невиконання вимог розпорядження (припису) є підставою для застосування інших заходів впливу у визначених законодавством випадках.

Вимога скликати позачергові збори учасників фінансової установи - це письмове розпорядження, що направляється з метою попередження загрози невиконання зобов'язань фінансової установи перед її учасниками, клієнтами або третіми особами, у разі невжиття необхідних заходів для усунення такої загрози з боку інших органів управління фінансової установи. Вимога оформляється постановою.

Фінансова установа, яка отримала вимогу, зобов'язана надіслати до Держфінпослуг інформацію про результати її розгляду не пізніше п'ятнадцятиденного строку з дня отримання із зазначенням дати скликання позачергових зборів.

Фінансова установа після виконання рішень, прийнятих на загальних зборах учасників фінансової установи, у п'ятнадцятиденний строк з дати їх реалізації зобов'язана надіслати до Держфінпослуг інформацію про результати виконання рішення загальних зборів.

Штрафна санкція (штраф) - плата у фіксованій сумі, але не більше одного відсотка від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, що вчинила порушення. Рішення про накладення штрафних санкцій приймається у вигляді постанови.

Зупинення (обмеження) дії ліцензії - це рішення директора департаменту Держфінпослуг про заборону укладати договори щодо зазначеного в рішенні виду (видів) фінансових послуг із можливістю подальшого зняття такої заборони.

Анулювання (відкликання) ліцензії - це рішення директора департаменту Держфінпослуг про заборону укладати договори щодо зазначеного в рішенні виду (видів) фінансових послуг без права подальшого поновлення дії такої ліцензії.

Заборона не розповсюджується на виконання зобов'язань за вже укладеними договорами.

У рішенні мають бути зазначені:

1) найменування Особи, до якої застосовано захід впливу;

2) місцезнаходження Особи;

3) код за ЄДРПОУ;

4) зміст встановленого посадовою особою Держфінпослуг порушення;

5) норма законодавства про фінансові послуги, яку порушено;

6) посилання на дату і номер акта, в якому зафіксовано порушення;

7) дата та номер рішення;

8) посада, прізвище та підпис уповноваженої особи;

9) відбиток печатки;

10) строк набрання чинності рішенням;

11) серія та номер ліцензії.

Рішення директора департаменту про зупинення (обмеження) дії ліцензії або її анулювання (відкликання), прийняте відповідно до його компетенції, має бути схваленим Комісією (Держфінпослуг) як колегіальним органом (далі - Комісія) протягом десяти робочих днів. У разі, якщо таке рішення директора департаменту не буде схвалене Комісією у визначений строк, воно підлягає скасуванню.

Директор наглядового департаменту, відповідно до його компетенції, може прийняти рішення про поновлення дії ліцензії, якщо були усунені порушення, які стали підставою для обмеження або зупинення дії ліцензії. Таке рішення набирає чинності з дня його схвалення Комісією.

Відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації - це захід впливу, який застосовується з метою попередження загрози невиконання зобов'язань фінансової установи перед її учасниками, клієнтами або третіми особами, у разі неможливості (нездатності) вжити заходів, необхідних для уникнення такої загрози, з боку органів управління фінансової установи.

Рішення про відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації приймається у формі розпорядження Комісії.

Затвердження плану відновлення фінансової стабільності - це рішення директора департаменту Держфінпослуг про затвердження комплексу заходів, спрямованих на оздоровлення фінансового стану фінансової установи.

План відновлення фінансової стабільності повинен містити:

1) проведення комплексної перевірки фінансово-господарської діяльності фінансової установи, у тому числі аудиторської перевірки;

2) встановлення обмеження на вільне користування та розпорядження майном фінансової установи;

3) встановлення обов'язкового для виконання графіка здійснення розрахунків зі споживачами фінансових послуг.

Порушення питання про ліквідацію установи полягає в зверненні Держфінпослуг, у передбачених законом випадках (у тому числі в разі здійснення діяльності без відповідної ліцензії чи діяльності, забороненої законом), до суду з позовом про ліквідацію установи.

Порушення питання про ліквідацію фінансової установи може бути застосоване лише в разі систематичного порушення фінансовою установою норм законодавства, якщо інше не передбачено законом.

Якщо в процесі розгляду справи про правопорушення виявляються підстави застосування заходів впливу, Голова Нацкомфінпослуг за власною ініціативою або директор департаменту за напрямом здійснення нагляду за окремими ринками фінансових послуг за погодженням із членом Нацкомфінпослуг відповідно до розподілу обов’язків та повноважень виносить це питання на розгляд Нацкомфінпослуг протягом 20 днів з дня порушення провадження у справі про правопорушення.

Справу про правопорушення не може бути порушено, а наявна в провадженні справа про правопорушення підлягає закриттю в разі:

  •  якщо не доведено факт вчинення особою порушення законодавства про фінансові послуги;
  •  якщо вирішення справи про правопорушення не належить до компетенції Нацкомфінпослуг;
  •  якщо з дня вчинення порушення минуло три роки;
  •  наявності за одним і тим самим фактом іншої справи про правопорушення;
  •  якщо за тим самим фактом порушення є нескасоване рішення

Керівник або уповноважений представник особи при розгляді справи про правопорушення має право:

  •  знайомитися з усіма матеріалами, які є у справі про правопорушення;
  •  бути присутнім при розгляді справи про правопорушення;
  •  надавати пояснення (у тому числі письмові), заявляти клопотання по суті виявленого порушення.

Обставинами, що пом’якшують відповідальність за правопорушення, визнаються:

  •  відвернення особою шкідливих наслідків порушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;
  •  вчинення порушення під час впливу обставин непереборної сили, якщо від таких обставин залежало вчинення порушення;
  •  вчинення порушення, яке не призвело до негативних наслідків для учасників ринків фінансових послуг.

Обставинами, що обтяжують відповідальність за правопорушення, визнаються:

  •  повторне вчинення особою порушення протягом року після застосування до особи заходів впливу;
  •  наявність спричинених порушенням негативних наслідків для споживачів фінансових послуг.

Рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходу впливу може бути оскаржене особою до Нацкомфінпослуг як колегіального органу або до суду, а рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходів впливу - до суду.

За результатами розгляду скарги Нацкомфінпослуг у двадцятиденний строк з дня надходження скарги приймає одне з таких рішень:

  •  про залишення рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходу впливу без змін, а скарги - без задоволення;
  •  про скасування рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходу впливу та задоволення скарги;
  •  про скасування рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходу впливу і направлення справи про правопорушення на новий розгляд;
  •  про залишення скарги без розгляду.

У разі якщо в процесі розгляду скарги буде встановлено, що рішення Нацкомфінпослуг про застосування заходу впливу винесене уповноваженою особою Нацкомфінпослуг, неправомочною вирішувати таку справу про правопорушення, то таке рішення скасовується і справа про правопорушення направляється на розгляд уповноваженій особі Нацкомфінпослуг, яка правомочна вирішувати таку справу про правопорушення.

У разі якщо за результатами розгляду скарги рішенням Нацкомфінпослуг скасовується рішення про застосування заходу впливу, а справа про правопорушення направляється на новий розгляд, провадження у справі здійснюється з повідомленням особи про розгляд справи про правопорушення згідно з пунктами 4.11 та 4.13 розділу ІV цього Положення. Рішення у справі про правопорушення має бути прийнято в межах строків, передбачених пунктами 4.5 та 4.6 розділу ІV цього Положення, що відраховуються з дня прийняття рішення Нацкомфінпослуг про скасування рішення про застосування заходу впливу.

Висновки

Отже, за порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, та забезпечення захисту прав споживачів фінансових послуг субєкти ринку фінансових послуг несуть відповідальність згідно з положення «Про застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу». Здійснення операцій на ринках фінансових послуг без ліцензії, отримання якої передбачено законом, тягне за собою накладення на фізичну особу — суб'єкта підприємницької діяльності чи посадову особу штрафу у розмірі від 20 до 50 НМДГ.

Ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірних відомостей уповноваженому органу, якщо подання цих відомостей передбачено чинним законодавством, тягне за собою накладення на фізичну особу — суб'єкта підприємницької діяльності чи посадову особу — суб'єкта підприємницької діяльності — юридичної особи штрафу у розмірі від 50 до 100 НМДГ.

Протоколи про вчинення правопорушення складаються посадовими особами Держфінпослуг у разі виявлення ними відповідних правопорушень.

Посадові особи, які порушують законодавство про здійснення діяльності з надання фінансових послуг, несуть кримінальну відповідальність, установлену законом.

Посадові особи Держфінпослуг за невиконання або неналежне виконання посадових обов'язків несуть відповідальність у порядку, визначеному законом.

Список використаної літератури

1. Указ Президента України “Про Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України” від 4 квітня 2003 року № 292.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2013 року № 436-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2013. – № 18, № 19–20, № 21–22. – Ст. 144.

3. Лист Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 06.04.2012 № 157.

4. Про затвердження Положення про застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу: Розп. Держ. комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 20.11.2012 № 125.

 

18




1. Реферат- Организация подготовки аудиторской проверки
2. Средняя общеобразовательная школа 76 Адаптация пятиклассников Выступление на заседан
3. ОРГАНИЗАЦИЯ И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ НАЛОГОВЫХ ПРОВЕРОК Правовые основы налогового контроля его су
4. 4Т ОГ61 ОТ635 ОБ61 рост102 см вес до 17 кг 74 00075
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Киї
6. tecnic di cnto Secondo lei Molti di noi non hnno neppure un p~ di conspevolezz dell propri voce si cntt che prlt l trscurno e non ne vlorizzno le mille possibilit~ tr cui i benefici che un
7. Слове о полку Игореве автор наделяет природу человеческими чувствами способностью различать добро и зло.html
8. КОНТРОЛЬНЫЕ ТЕСТОВЫЕ ЗАДАНИЯ по дисциплине «Экономика торгового предприятия»
9. Спрос на продукцию и услуги общественного питания
10. деструктивных организаций в российском обществе и мире еще не была достаточно рассмотрена в контексте рад
11. Стили семейного воспитания
12. Язык телодвижений как читать мысли по жестам
13. Учебное пособие- Вычислительные машины, комплексы, системы и сети
14. Виховання гуманстично спрямованої особистості підлітка у позаурочний час
15. Metody psywnej polityki p~stw n rynku prcy to- zsi~ki dl bezrobotnych Progresywny podtek od pondnormtywnych wyp~t wyngrodze~ zost~ zst~piony w 1995 roku przez- rbitr~ Sk
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Київ
17. АМЕРИКАНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Уч
18. На тему- Интерполирование функций; сглаживание линейной и квадратичной функции Выпол
19. Work work wlk home then bum round until I go to bed
20. Факторы определяющие рост и развитие растений а также урожай и его качество подразделяются на нерегулир