Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

країна що стоїть на перехресті Західної і Східної Європи

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Вступ

Польща - країна, що стоїть на перехресті Західної і Східної Європи. Країна, що має неординарну історію, країна яка досягала небувалих злетів і гірких падінь.  Зараз у Польщі проживає 38 млн. чол.  Територія становить 312 679 кв. км. Республіка Польща  з півночі омивається водами Балтійського моря, на північному сході межує з Росією (Калінінградською областю) і Литвою, на сході – з Білоруссю і Україною, на півдні – з Чехією і Словаччиною, на заході – з Німеччиною.

Історія гербу Польщі

Середньовіччя

У 960 р. князь Мешко Старий об'єднав ряд західнослов'янських племен в басейні Вісли і закріпив свою резиденцію в місті Гнєзно («Гніздо») в ​​землі полян. Згодом ця частина країни отримала назву Велика Польща. Через шість років - у 966 р. - Мешко хрестив Польщу за західним обрядом, і незабаром Гнєзно - уже центр архієпископства. Символом правлячої династії П'ястів, до якої належав князь Мешко і його нащадки, і її столиці на щитах, прапорах і печатках стає білий одноглавий орел.

Легенда веде походження символу Польської держави з часів правління в VIII в. родоначальника династії князя Леха: він заклав місто Гнєзно на місці, де високо в небі на фоні заходу кружляв білий орел, а на пагорбі було орлине гніздо. Колір багряного неба став кольором поля герба П'ястів і - довгий час - польського прапора, де зображувався білий орел.  Насправді, можливо, орел став державним символом по аналогії з чорним орлом Священної Римської імперії, але на знак незалежності Польської корони орел став білим.

В якості герба Гнєзно білий орел в червоному полі зустрічається з XIV ст., Коли місто було лише центром одного з багатьох польських князівств.

З XI ст. роль столичного міста став грати Краків - колишній племінний центр віслян. Князі і королі, які правили в Кракові, вживали свої символи, що поклали початок символіці міста. На початку XIII ст. на печатці зображувався піший воїн у шоломі, з трикутним щитом, що спирається на спис.

 У XV в. герб Кракова набув вигляду, що зберігся до наших днів майже без змін. На щиті в лазуровому полі - зображення червоного міської стіни з трьома вежами і розкритими, на знак гостинності, воротами. У воротах зображений білий коронований орел, що означає королівську резиденцію. До XIX ст. вживався вирізний щит (німецької) форми.

Річ Посполита

2 жовтня 1413 в селі Городло на Західному Бузі сейми Польщі і Великого Князівства Литовського підписали договір (Городельська унія), згідно з яким великий князь Литовський визнав верховну владу короля Польщі, титул великого князя Литовського ставав частиною титулатури короля Польщі, вводився спадковий інститут великого князя Литовського, який займав перше місце в коронному раді і ставав другим за значенням особою в об'єднаній державі. У Великому Князівстві Литовському вводилося однакові з Польщею адміністративно-територіальний поділ на воєводства, державні та військові посади, дворяни Великого Князівства Литовського католицького віросповідання отримували права польської шляхти, включаючи право на зарахування до того чи іншого шляхетського гербу (після цього в Литву прийшли 47 польських гербів ).

28 червня 1569 в м. Люблін на сеймі, скликаному королем Польщі Сигізмундом II Августом, був укладений договір, затверджений 1 липня того ж року роздільно депутатами польського і литовського сеймів (Люблінська унія). Договір передбачав об'єднання Королівства Польща та Великого Князівства Литовського в єдину федеративну державу під владою обраного польського короля і великого князя литовського і єдиним сеймом (при цьому зберігалися роздільні скарбниця, війська і судова система). Під управління установ корони польської були передані раніше належали Великого Князівства Литовського Київське, Волинське, Подільське та Підляське  воєводства.

Об'єднане держава отримала офіційну назву - Республіка Корони Польської та Великого Князівства Литовського (Rzeczpospolita Korony Polskiej i Wielkiego Księstwa Litewskiego).

Гербом Речі Посполитої (Республіки Обох Народів) був увінчаний короною четверочастний щит, в першому і четвертому червлених полях містився срібний польський орел, у другому і третьому червлених полях -срібна "Погоня". У центральному (серцевиною) щитку містився герб того чи іншого короля і великого князя.

                           Рис. 1                                                                   Рис. 2

Герб Речі Посполитої (рис.1), а також герб Сигізмунда II Августа ( рис.2)

Герб у XX столітті

Після проголошення незалежності Польщі в листопаді 1918 р. країна пережила період гострої політичної боротьби і соціальної нестабільності, що не сприяло увазі до місцевої геральдики. Лиш в кінці 1930-х. - Перед самим захопленням Польщі гітлерівцями - напіввійськовий авторитарний режим спробував зміцнити патріотичний дух в країні, посиливши увагу до символіки.

Вже у післявоєнній Польщі нове упорядкування міських гербів сталося в 1960-і рр.. Фактично Польща при комуністах уникла ідеологічних новацій в геральдиці, зберігши традиційні символи, у тому числі церковні. Лише білий орел, як і в державному гербі, подекуди в міських гербах позбувся корони.

ХІХ століття

І ось нарешті 1997 року 28 статтею Конституцією Республіки Польща був затверджений офіційний державний символ Республіки Польща. Зображення являє собою білого орла з золотими кігтями і дзьобом, в золотій короні, на червоному тлі.




1. Когда нет в жизни счастья
2. Frewell to rms
3. иного мира а иногда и высшей духовной сущности ~ Атмана
4. Бухгалтерский учет Содержание [1] Содержание [2] Введение
5. Сутре запуска Колеса Дхармы.
6. Диплом - Разработка строительства спортивного комплекса Дворец спорта
7. ЭкспрессЭлектроника 10-2003 28 Декабрь 2003 г Несмотря на постоянное р
8. ПРАВОВОЙ РЕЖИМ МЕЖДУНАРОДНЫХ РЕК Правовой режим внутренних рек устанавливается национальным законода
9. Р показывает количество продукта которое потребители готовы и в состоянии купить по каждой из предложенн
10. Реферат- Приемы общения
11. За пределами цитолеммы и в цитоплазме клетки находятся ионы концентрация которых в клетке больше чем снар
12. Введение. Анализ маркетинговой среды и оценка рыночных возможностей организации осуществляются в ходе ком
13. тема отсчета Материальная точка
14. ТЕМА- ОБЩАЯ ЭТИОЛОГИЯ ЗАБОЛЕВАНИЙ ОРГАНОВ ПИЩЕВАРЕНИЯ
15. лекція в системі професійної підготовки студентів
16. Trooping of the Colour the officil nme is the Queen`s Birthdy Prde
17. В Ванюков ~рдісімен шикізатты ~~деу технологиясы келесі операциялардан т~рады Шихтаны дайындау ж~не кепті
18. Продавец И гр
19. Вариант I Некоторые историки считают нэп полной противоположностью военному коммунизму другие про
20. 1. Тело движется равноускоренно вдоль траектории L