Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 1 Школа виховання та педагогічна думка в країнах Стародавнього Сходу Греції та Риму Гімнаcій ~ у Старо

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 10.5.2024

Тема 1. Школа, виховання та педагогічна думка в країнах Стародавнього Сходу, Греції та Риму

Гімнаcійу Стародавній Греції державний навчально-виховний заклад для юнаків, у Стародавньому Римі – загальноосвітня школа.

Дидаскал – учитель у Стародавній Греції, Візантії. Часто дидаскалами називали й учителів у братських школах України та греко-латинських школах російської держави XVП ст.

Кіфарист – приватний учитель в Афінах класичного періоду, який за плату навчав хлопчиків 7-14 років музиці та співу, а також знайомив їх з поезією.

Ритор – у Стародавній Греції та Римі оратор і вчитель красномовства.

Ефебіявійськова служба..

Палестра – гімнастична школа для хлопчиків у Стародавній Греції.

Агели – державні навчально-виховні заклади, в яких хлопчики перебували з 7 до 18 років під наглядом вихователів.

Тема 2. Розвиток школи, виховання і педагогічних ідей у середньовічній Європі в епоху Відродження та Реформації

Тривіум – три гуманітарні науки – граматика, риторика й діалектика, які в середні віки становили головні предмети в університетах.

Квадривіум – чотири предмети – музика, арифметика, геометрія, астрономія, з яких складався підвищений курс освіти в середньовічній школі.

Катехізис – виклад основ християнського віровчення (переважно у формі запитань і відповідей).

Схоластика – середньовічна ідеалістична філософія, представники якої намагалися теоретично обґрунтувати релігійний світогляд. Схоластиці властиві умоглядність, догматизм, звернення до Біблії як до найвищого критерію істини.

Діалектика – у первісному значенні  - мистецтво полеміки, логічний метод встановлення істини шляхом виявлення та подолання суперечностей у судженнях противника.

Граматика – частина лінгвістики, що вивчає будову мови.

Пансіон – середні, іноді вищі закриті навчальні заклади з гуртожитком і повним утриманням учнів.

Автономія – встановлення норм (правил) для себе самого.

Тема 3. Я.А.Коменський – засновник педагогіки нової доби

Класно-урочна система – організація навчального процесу, при якій учні обєднуються для проведення занять в групи (класи), що зберігають свій склад протягом установленого періоду часу (наприклад, навчального року), а головною формою організації навчання є урок.

Підручник – це основна навчальна книга з певного предмета, в якій систематично викладаються наукові основи певної освітньої галузі знань і яка слугує для навчання, освіти, розвитку та виховання школярів.

Школа – навчально-виховний заклад для навчання, освіти та виховання дітей, молоді та дорослих.

Гра – форма вільного самовияву людини, яка передбачає реальну відкритість світові можливого й розгортається або у вигляді зображення (виконання, репрезентації) якихось ситуацій, смислів, станів.

Дидактика – частина педагогіки, яка розробляє теорію освіти й навчання, виховання у процесі навчання. Дидактика науково обґрунтовує зміст освіти, вивчає закономірності, принципи, методи й організаційні форми навчання.

Спадщина – явища культури, науки, побуту і т. ін., що залишилися від попередніх часів, від попередніх діячів.

Вдосконалення – покращення чогось.

Обґрунтованість – наведення переконливих доказів, фактів, вмотивованість.

Принцип – основне, вихідне, науково обґрунтоване положення будь-якої теорії, вчення, науки, світогляду або правило поведінки.

Тема 4. Шкільництво, виховання та педагогічна думка країн Європи в XVIIXVIII ст.

Абсолютизм – необмежена монархія, форма правління, за якої верховна влада повністю належить монархові (царю, імператору, королю).

Коледж – вищий або середній навчальний заклад в Англії, США та інших зарубіжних країнах.

Буржуазна революція – докорінна якісна зміна, перехід  від старого до нового в розвитку суспільства. Вона спрямована на знищення феодального ладу чи його залишків, торування шляхів для поширення приватної власності й економічного та політичного планування буржуазії, утвердження капіталістичного ладу.

Індивідуалізація навчання – організація навчально-виховного процесу, при якій вибір способів, прийомів, темпу навчання враховує індивідуальні відмінності учнів, рівень розвитку їх здібностей до навчання.

Педагогіка – наука про навчання, виховання та розвиток особистості.

Епоха Відродження  – період у культурному й ідейному розвитку країн Західної й Центральної Європи (в Італії – XIVXVI ст., в інших країнах – кінець XVXVI ст.), що є перехідним від середньовічної культури до культури нового часу.

Реформація – суспільно-політичний та ідеологічний рух у більшості країн Західної та Центральної Європи в XVІ ст., що набрав форми боротьби проти католицької церкви – опори феодалізму.

Тема 5. Розвиток школи та педагогіки в країнах Європи в ХІХ ст.

Філантропін – освітньо-виховний заклад інтернатного Які нові предмети пропонував увести в курс навчання у школі Дж. Локк?

типу.

Педагогічний експеримент – науково поставлений дослід у галузі навчальної чи виховної роботи, спостереження досліджуваного педагогічного явища в спеціально створених і контрольованих дослідником умовах.

Природовідповідність – педагогічний принцип, згідно з яким вихователь у своїй діяльності повинен керуватися факторами природного розвитку дитини.

Розвиваюче навчання – спрямованість принципів, методів і прийомів навчання на досягнення найбільшої ефективності розвитку пізнавальних можливостей як дітей різного віку, так і дорослих: сприймання, мислення, пам’яті, уяви тощо.

Система – сукупність елементів, які на основі певного закону, принципу, закономірності знаходяться у певних відношеннях, взаємозв’язку, послідовності та створюють певну цілісність, єдність, об’єднання.

Тема 6. Стан розвитку шкільництва та педагогічної думки Росії в XVIII – на початку ХХ ст.

Земські школи – загальноосвітні школи в Росії до 1917 р., які відкривалися земствами в сільській місцевості після земської реформи 1864 р.

Аналіз – подумки або реальне розчленування об’єкта на елементи; розкладання цілого на частини за допомогою практичних дій і мислительних операцій; уточнення логічної структури міркування; часто це слово вживається як синонім наукового дослідження взагалі.

Педагогічна діяльність – цілеспрямована діяльність з метою виховання та навчання підлітків і дорослих людей; професійна діяльність педагога.

Інтелігенція – люди розумової праці, які мають спеціальні знання з різних галузей науки, техніки й культури.

Наступність у навчанні – послідовність і системність у розміщенні  навчального матеріалу, зв’язок і узгодженість ступенів і етапів навчально-виховного процесу.

Тема 7.  Головні тенденції розвитку школи і педагогічної думки зарубіжних країн у першій половині ХХ ст.

Вільне виховання –  напрям у педагогіці другої половини XIX  і початку XX ст., для якого характерні надзвичайна індивідуалізація виховання та категоричне заперечення спеціально організованого виховання та систематичного , планомірного навчання (освіти) в рамках обов’язкового навчального процесу.

Диференціація – поділ, розчленування цілого на якісно відмінні частини.

Індивідуалізація –  це...

Експериментальна педагогіка – одна з течій педагогіки кінця XIX початку XX ст. Намагалися всі свої положення обґрунтувати даними емпіричних спостережень і спеціально поставленого експерименту.

Прагматизм – суб’єктивно-ідеалістичний напрям філософії, за яким практична цінність знань означає їх цінність.

Християнська мораль – система норм і принципів поведінки у ставленні один до одного та до суспільства згідно християнського віровчення.

Творчість – продуктивна людська діяльність, здатна продовжувати якісно нові матеріальні та духовні ціності суспільного значення; передбачає наявність певних особистісних і процесуальних характеристик: здібностей, мотивів, умінь, уяви, інтуіції тощо.

Тема 8. Сучасна національна система освіти в розвинених країнах

Тести успішності – стандартні завдання, що застосовуються для визначення рівня знань і вмінь, фактично здобутих індивідом у певній галузі навчальної діяльності.

Статус – правове становище осіб або організацій, установ, навчальних закладів тощо.

Вищі навчальні заклади – освітні установи, які мають статус юридичної особи й реалізує професійні освітні програми вищої професійної школи.

Управління – упереджений, цілеспрямований вплив на об’єкт управління, який забезпечує виконання ним дій і досягнень, заданих цілей, і ґрунтується на врахуванні характеристик та особливостей як об’єкта управління, так і діяльності, що йому передує.

Департамент – певний самостійний орган управління.

Самостійність – одна з властивостей особистості, що характеризується: сукупністю засобів – знань, умінь і навичок, якими володіє особистість; ставленням особистості до процесу діяльності, її результатів і умов здійснення, а також зв’язками з іншими людьми, які складаються у процесі діяльності.

Приватні школи – навчальні заклади, які належать приватним особам, благодійним, освітнім, релігійним та іншим організаціям.

Повноваження – права, надані особі або підприємству, організації, закладу освіти органами влади.




1. Механизм формирования государства
2. темам где наблюдатель не может быть отделен от объекта наблюдения
3. Барнаульский водоканал 3 ТЭЦ3
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук
5. Разработка комплекса мер по оценке воздействия на окружающую среду
6. Учёт и аудит уставного капитала
7. Управление персоналом
8. видавничої ради Чернівецького національного університету ім
9. Правда и Известия.html
10. Стандартизация услуг Legal due diligence в сфере обращения коммерческой недвижимости
11. модульдейді ПК шы~ысында цифрлы сигнал салыстырмалы кодпен ~алыптасады сонды~тан да ФМД шы~ысында ОФМ сиг
12. железного друга источник неоправданных расходов времени денег и нервов
13. Уровни организации живой материи
14. КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ Лекциия 1
15. Курсовая работа- Договор купли-продажи недвижимости
16. Пояснительная записка к курсовому проекту Промышленные здания
17. Характеристика Нью-Йорка
18. Владивостокский государственный медицинский университет Министерства здравоохранения Российской Феде
19. 10 Групповой руководитель- ученая степень ученое звание должность
20. на тему 25- Несовершенная конкуренция- олигополия.