Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему - Управління якістю продукції на підприємстві Виконала-

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

PAGE  66

Міністерство освіти і науки України

Житомирський державний технологічний університет

Кафедра менеджменту

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

З циклу дисциплін

на тему :

«Управління якістю продукції на підприємстві»

Виконала:                                                                 студентка IV курсу гр.МО-50

Ткачук Д.Ю.

Перевірив:                                                                            К.е.н., доцент кафедри менеджменту.

Бурачек І.В.

Житомир – 2012

Тема курсового проекту: «Управління якістю продукції на підприємстві»

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Якість продукції: зміст, основні показники оцінки

1.2. Принципи та фактори управління якістю продукції

1.3. Методи управління якістю продукції

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ

2.1. Загальна організаційно – економічна характеристика підприємства

2.2. Аналіз фінансово – господарської діяльності підприємства

2.3. Оцінка якості продукції досліджуваного підприємства

РОЗДІЛ 3. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПАТ «Біо мед скло»

3.1. Шляхи удосконалення якості продукції в умовах підприємства

3.2. Резерви підвищення якості продукції досліджуваного підприємства

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ
         ДОДАТКИ

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Якість продукції: зміст, основні показники оцінки………………………..7

1.2. Методи управління якістю продукції…………………………………..….10

1.3. Загальна теорія управління та управління якістю………………………...16

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ

2.1. Загальна організаційно – економічна характеристика підприємства……22

2.2. Аналіз фінансово – господарської діяльності підприємства…………….29

2.3. Оцінка якості продукції досліджуваного підприємства………………….35

РОЗДІЛ 3. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПАТ «Біо мед скло»

3.1. Шляхи удосконалення якості продукції в умовах підприємства………..47

3.2. Резерви підвищення якості продукції досліджуваного підприємства…..54

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ………………………………………………...58

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ…………………..63
         ДОДАТКИ………………………………………………………………………64

ВСТУП

В умовах розвитку міжнародної торгівлі і споріднених їй видів діяльності, усіх окремих підприємств та галузей економіки на зовнішньому і внутрішньому ринках повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають стандартам якості. Тому я вважаю що проблема забезпечення і підвищення якості продукції актуальна для всіх країн і підприємств. Від ЇЇ вирішення в значній мірі залежить успіх і ефективність національної економіки. При цьому необхідно враховувати те, що підвищення якості продукції - задача довгострокова і безперервна. Рівень якості продукції не може бути постійною величиною. Вироби залишаються технічно прогресивними, зручними, красивими, модними до тих пір, доки їм на зміну не прийдуть нові, ще більш досконалі, що обумовлено науково-технічним прогресом в науці і техніці. Але на кожному часовому етапі якість продукції повинна бути оптимальною, тобто такою, що максимально задовольняє потреби споживачів при відносно мінімальних затратах на її досягнення.

З розвитком науково технічного прогресу проблема якості не спрощується, а, навпаки, стає складнішою. Тому вирішувати її традиційними методами, тобто лише шляхом контролю якості готової продукції, практично неможливо. Повинен бути комплексний, системний підхід, реалізація якого можлива лише в рамках системи управління якістю. Відомий американський спеціаліст Едвард Демінг ще в 1950 р. Писав, що на 85% вирішення проблеми якості залежить не від людей, а від системи управління якістю.

Значну роль в підвищенні якості продукції відіграють стандарти, які є організаційно-технічною основою систем якості. На перших порах мала місце практика внесення в контракти вимог до систем якості, що доповнювали вимоги до продукції, а також до перевірки систем якості на підприємстві у виробника. Для регулювання процесу перевірки систем якості в ряді країн (США, Канада, Великобританія та інших) були створені національні стандарти, що встановлюють вимоги до систем якості, а в 1987 р. Міжнародною організацією із стандартизації ІSО були розроблені і впроваджені міжнародні стандарти серії 9000, 9001, доповнені в подальшому стандартами 10000, які сконцентрували досвід управління якістю, нагромаджений в різних країнах, і в багатьох із них були впроваджені як національні.

В останні десятиліття одним із важливих механізмів гарантії якості стала сертифікація, яка переросла в норму торгових відносин будь-якого рівня. Якщо на ранніх етапах появи і розвитку сертифікації в її проведенні був зацікавлений головним чином виробник (з метою одержання гарантій відповідності певних характеристик виробів) і споживач, то зараз до вирішення задач сертифікації залучені громадські і приватні виробники, споживачі та науково-технічні організації, уряди більшості країн і навіть міжурядові організації. При цьому сертифікація з продукції поширилась на системи якості.

Сертифікація продукції пов’язана з оцінкою показників її якості, тобто вимірюванням їх з використанням певних засобів вимірювання, достовірність і точність яких вивчає метрологія. Тому значно зростає роль метрологічного забезпечення якості продукції.

Таким чином, проблема забезпечення якості продукції є комплексною: науковою, технічною, економічною і соціальною, і у вирішенні її повинні приймати участь висококваліфіковані спеціалісти, які вільно володіють сучасними методами управління якістю, незалежно від того, в якому секторі вони працюють: державному чи приватному, на великих підприємствах чи в малому і середньому бізнесі, тому що загальні принципи організації і забезпечення високої якості продукції та послуг не залежать від розміру підприємства.

Зараз виготовляється багато продукції яка б могла стати конкурентоспроможною на світовому ринку, але їй не вистачає забезпечення якості. Це може бути обумовлено тим, що підприємці не знають як досягти більш високої якості без великих витрат, або допускаються деяких помилок при забезпеченні якості своєї продукції.

На сьогоднішній стан економіки України впливають багато чинників, причому у більшості ступені суб’єктивні чи об’єктивні: не сформованість ефективних менеджерів та керівників підприємств, як державних так і приватизованих.

Актуальність теми заключається в тому, що визначення якості продукції є однією з найважчих задач, що стоять перед будь-яким підприємством.

Мета роботи – здійснити аналіз якості продукції, що виготовляється на підприємстві та розробити шляхи її удосконалення.

Завдання:

  •  дослідити технологію виробництва продукції;
  •  дослідити асортимент продукції, що випускається підприємством;
  •  порівняти дану продукцію з товарами конкурентів;
  •  провести аналіз стандартів та норм виробництва;
  •  виявити основні причини зниження якості продукції;
  •  запропонувати шляхи удосконалення якості продукції;

Об’єктом дослідження виступає виробничо-господароська діяльність підприємства.

Предметом – асортимент продукції, що є результатом діяльності підприємства.

Основними методами, які використовувались при написанні курсового проекту є експертний метод, кабінетні дослідження, метод порівняння.

РОЗДІЛ 1.

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Якість продукції: зміст, основні показники оцінки

На сучасному етапі розвитку виробництва особливе значення приділяється підвищенню якості продукції. Саме якість впливає на конкурентоспроможність підприємства та його положення на ринку.

Це питання серйозно контролюється державою шляхом атестації та стандартизації продукції, сертифікації якості.

Якість товару - це сукупність його властивостей і характеристик, які додають йому здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця. Якість містить у собі не всі властивості товару, а тільки ті, що пов'язані із задоволенням конкретних потреб відповідно до призначення товару. Крім споживчих властивостей, якість включає й інші властивості товару, які забезпечують задоволення потреб проектувальників, виробників, працівників сфери обігу, які мають відношення до товару.[11]

Важливе завдання – якнайповніше виявляти закладені в товарі властивості, які формують його якість. Ці властивості можуть виявлятися на всіх стадіях життєвого циклу товару. Якість товару не можна пояснити і виміряти у відриві від його споживчої вартості і корисності. Не можна ототожнювати якість і споживчу вартість. Споживча вартість - це сам товар, який володіє корисністю і є конкретним благом. Товар як споживча вартість є носієм його якості. Підвищення якості невіддільне від прискорення науково-технічного прогресу, тому що тільки в сукупності рішення цих питань можна забезпечити конкурентноздатність товару на світовому ринку.

Показник якості товару - це кількісна характеристика одного чи декількох властивостей товару, які становлять його якість. Показник якості кількісно характеризує ступінь придатності товару задовольняти певні потреби. Номенклатура показників якості конкретного товару залежить від його призначення. У товарів, які виконують декілька різнорідних функцій, номенклатура показників може бути дуже широка, у товару одноцільового призначення вона буде значно звуженою. Класифікація показників якості наведена на рисунку 1.1.

Рис. 1.1. Класифікація показників якості продукції

Джерело: [ 17]

Залежно від характеру властивостей показники якості поділяються на такі групи: показники призначення (функціональні); показники надійності, ергономічні показники; естетичні, показники технологічності, показники транспортабельності; показники стандартизації й уніфікації; патентно-правові показники; екологічні показники; показники безпеки; економічні показники і показники однорідності. На стадії товарного обігу на внутрішньому ринку показники технологічності, стандартизації й уніфікації і патентно-правові, як правило, не використовуються.

Залежно від кількості властивостей показників, які характеризуються, їх поділяють на одиничні і комплексні. Одиничний показник кількісно характеризує одну просту властивість. Комплексний показник характеризує одним числом одночасно декілька властивостей товару або складну властивість.

Розрізняють показники фактичні, базові і відносні. Фактичний показник - це конкретний одиничний або комплексний показник, встановлений для даного товару. Базовий показник - це показник, прийнятий як вихідний при порівнянні з фактичним при оцінюванні якості. Відносний показник характеризує співвідношення фактичного і базового показників.

За способом вираження показники бувають розмірними, які виражаються в різних одиницях виміру, і безрозмірними, які виражаються в частках одиниці або у відсотках. Особливий вид - інтегральний показник, який виражає співвідношення корисного ефекту товару і сумарних витрат на його розробку, виготовлення, обіг і споживання. Отже, це співвідношення споживчої вартості і вартості.

Надійність - здатність товару зберігати функціональне призначення в процесі збереження або експлуатації впродовж установленого терміну. Залежно від критерію надійності розрізняють такі підгрупи: довговічність, безвідмовність, ремонтопридатність та зберігання.

Довговічність - здатність товарів зберігати працездатність до наступного стану або встановленого терміну технічного обслуговування і ремонту.

Довговічність - властивість непродовольчих товарів довгострокового використання. Воно не характерне для товарів продовольчих, а також непродовольчих, призначених для безпосереднього вживання, в ході якого вони частково або повністю безповоротно втрачаються (наприклад, парфумерно-косметичні товари).

Безвідмовність - здатність товарів виконувати функціональні призначення без появи дефектів, які заважають подальшій експлуатації. Безвідмовність характеризується термінами, впродовж яких товари експлуатуються безвідмовно з нормою передбачених дефектів. Показниками безвідмовності можуть бути середнє напрацювання до першої відмови, інтенсивність відмов.

Ремонтопридатність - здатність товарів відновлювати свої вихідні властивості, насамперед функціонального призначення, після усунення виявлених дефектів. Ремонтопридатність характерна для багатьох непродовольчих товарів, особливо складнотехнічних, які за цією властивістю поділяються на ремонтопридатні і ремонтонепридатні.

Збереження — здатність товару підтримувати вихідні кількісні та якісні характеристики без значних втрат упродовж певного терміну; якщо ж вони відбуваються, то це повинно бути економічно виправдане. Збереження починається з моменту виготовлення товару і продовжується до його утилізації. Етап збереження поділяють на два періоди: складське збереження у виготовлювача, оптовій і роздрібній торгівлі та домашнє збереження у споживачаОтже, поняття якості є стратегічним для кожного підприємства і показники її оцінки постійно моніторяться відповідними підрозділами. В залежності від того, яку продукцію виробляє підприємство, обираються показники, що найкраще відображатимуть особливості продукції.

1.2. Методи управління якістю продукції

У ринковій економіці проблема якості є найважливішим чинником підвищення рівня життя, економічної, соціальної й екологічної безпеки. Якість — комплексне поняття, що характеризує ефективність усіх сторін діяльності: розробку стратегії, організацію виробництва, маркетинг тощо. Найважливішою складовою всієї системи діяльності підприємства є якість продукції. У ДСТУ 3230 якість визначена як сукупність властивостей і характеристик продукції чи послуг, що надають їм здатності задовольняти обумовлені або передбачувані потреби.[14] Цим стандартом уведені такі поняття, як «забезпечення якості», «управління якістю», «петля якості».

Управління якістю продукції — напрями виконання функції загального управління, які визначають політику, цілі і відповідальність у цій сфері за допомогою таких засобів впливу на якість, як планування, оперативне управління, забезпечення та поліпшення її в межах всієї системи. Впровадження системи якості в організації приносить постачальнику найбільшу ефективність тоді, коли працівники останньої розуміють її призначення і принцип дії, особливо в тій сфері, яка безпосередньо стосується конкретних обов´язків, а також взаємозв´язок цієї сфери з іншими частинами системи.[5]

Відповідно до стандарту ISO життєвий цикл продукції включає такі етапи:

1) маркетинг, пошук і вивчення ринку;

2) проектування і розробка технічних вимог, розробка продукції;

3) матеріально-технічне постачання;

4) підготовка і розробка виробничих процесів;

5) виробництво;

6) контроль, проведення випробувань і обстежень;

7) пакування і зберігання;

8) реалізація і розподіл продукції;

9) монтаж і експлуатація;

10) технічна допомога й обслуговування;

11) утилізація після випробувань.[10]

Перераховані етапи наводяться в літературі з менеджменту у вигляді «петлі якості» (рис 1.2).

Найважливішим елементом системи якості є життєвий цикл продукції, або «петля якості». «Петля якості» («спіраль якості») - концептуальна модель взаємозалежних видів діяльності, що впливають на якість на різних стадіях: від визначення потреб до оцінки їхнього задоволення.

Рис. 1.2. «Петля якості»

Джерело: [складено автором на основі джерела 47]

За допомогою петлі якості здійснюється взаємозв'язок виготовлювача продукції зі споживачем і з усіма об'єктами, що забезпечують рішення завдань керування якістю продукції.[47]

Методи оцінки показників якості:

  •  органолептичний;
  •  реєстраційний;
  •  розрахунковий;
  •  вимірювальний;
  •  експертний;
  •  соціологічний.

Органолептичний метод ґрунтується на визначенні показників за допомогою органів почуттів людини: зору, нюху, слуху, дотику, смаку. Показники виражаються в балах. Цей метод найбільш прийнятний у торгівлі.

Реєстраційний метод ґрунтується на спостереженні і підрахунку числа визначених предметів, подій, слухів, витрат, явищ. Його використовують при статистичному контролі якості або при дослідному носінні.[31]

Розрахунковий метод грунтується на визначенні показників якості розрахунковим шляхом із застосуванням формул.

Вимірювальний метод найбільш об'єктивний, він дає найточніші результати. Перспективними напрямами цього методу є прискорені експрес-методи, які не руйнують контролю.

Якість продукції визначається тим її вирішальним значенням, яке вона має для споживача та її виробника:

- якість та ефективність виробництва перебувають у прямій залежності і доповнюють одна одну;

- якість є основою скорочення витрат і виживання фірми в умовах внутрішньої та особливо міжнародної конкуренції;

- з позиції споживача якість виробу визначає ступінь задоволення потреб, на які повинен своєчасно орієнтуватися його виробник.

Традиційний спосіб захисту споживачів - це здійснення вхідного контролю якості товарів, що надходять. Підвищення гарантії якості товарів та досягнення визначеного технічного рівня продукції на підприємстві потребує системного підходу до управління її якістю.

Система управління якістю - це сукупність організаційної структури, відповідальності, процедур, процесів та ресурсів.

Система управління якістю утворює логістику якості і посідає важливе місце в логістиці підприємства. Вона охоплює контроль якості матеріальних потоків і трудових процесів на всіх стадіях і етапах виробничого процесу, починаючи з надходження на склад підприємства матеріальних ресурсів до передачі продукції на склад готової продукції.

Споживач на основі діючої в постачальника системи якості має можливість вибирати підприємства постачальника, система якості якого, з погляду споживача, здатна забезпечувати належну якість товарів, що надходять.

Такий підхід взаємовідносин між постачальником і споживачем почав розвиватися з початку 80-х років. Спираючись на досвід національних організацій у сфері стандартизації, забезпечення та управління якістю, Міжнародна організація з стандартизації розробила та в 1987 р. видала перші п'ять стандартів ІSО серії 9000. Вони стали основою для досягнення стабільної якості будь-яким підприємством. Цими стандартами було встановлено, що кожне підприємство повинно вирішувати три головні завдання у сфері якості:

1) підтримувати якість продукції і послуг на рівні, що забезпечує постійне задоволення встановлених ним вимог споживача, які передбачаються;

2) забезпечувати керівництву впевненість у тому, що необхідна якість досягається і підтримується на заданому рівні;

3) забезпечувати споживачу впевненість у тому, що запланована якість продукції, що постачається, досягається або буде досягнута, якщо це передбачено контрактом.[14]

Для того щоб продукція відповідала вимогам ринку і в певний період часу була конкурентоспроможною, підприємство-виготовлювач повинно впровадити і підтримувати на відповідному рівні систему якості, яка забезпечує контроль всіх чинників, що впливають на якість продукції (послуг). Важливо вибрати та побудувати систему якості таким чином, щоб одночасно задовольняти потреби споживачів і захищати власні інтереси. Вдала структура управління якістю на підприємстві дає змогу знизити витрати, збільшити власний прибуток при постійному підвищенні якості продукції, що випускається.

ISО (Міжнародна організація з стандартизації) - це всесвітня федерація національних органів з стандартизації (комітетів - членів ISО). Міжнародні стандарти розробляють, як правило, технічні комітети ISО. Кожний комітет-член, зацікавлений у предметній галузі діяльності, для якої було створено технічний комітет, має право бути представлений у цьому технічному комітеті. Міжнародні урядові та неурядові організації, які взаємодіють з ISО, також беруть участь у роботах.

До переліку Державних стандартів України, гармонізованих із міжнародними стандартами, належать:

1. ДСТУ ISO 9000-2001 Системи управління якістю. Основні положення та словник. Цей стандарт замінює ДСТУ 3230-95 «Управління якістю та забезпечення якості. Терміни та визначення».

2. ДСТУ ISO 9001-2001 Системи управління якістю. Вимоги. Цей стандарт замінює ДСТУ ISO 9001-95 «Системи якості. Модель забезпечення якості в процесі проектування, розроблення, виробництва, монтажу та обслуговування», ДСТУ ISO 9002-95 «Системи якості. Модель забезпечення якості в процесі виробництва, монтажу та обслуговування», ДСТУ ISO 9003-95 «Системи якості. Модель забезпечення якості в процесі контролю готової продукції та її випробувань».

3. ДСТУ ISO 9004-2001 Системи управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності. Цей стандарт замінює ДСТУ ISO 9004-1-95 «Управління якістю та елементи системи якості. Частина 1. Настанови».

4. ДСТУ ISO 14001-97 Системи управління навколишнім середовищем. Склад та опис елементів і настанови щодо їх застосування.

5. ДСТУ ISO 9001-95 Системи якості. Модель забезпечення якості в процесі проектування, розроблення, виробництва, монтажу та обслуговування. Діє до 15.12.2003 р. під час сертифікації.

6. ДСТУ 3921. 1-1999 (ISO 10012-1 : 1992) Вимоги до забезпечення якості засобів вимірювальної техніки. Частина 1. Система метрологічного забезпечення засобів вимірювальної техніки.

7. ДСТУ 3921. 2-2000 (ISO 10012-2 : 1997) Забезпечення якості засобами вимірювальної техніки. Частина 2. Настанови щодо контролю процесів вимірювань.

Отже, на сучасному етапі розвитку виробництва поняття якості має надзвичайно важливе значення. Показник якості товару - це кількісна характеристика одного чи декількох властивостей товару, які становлять його якість. Показник якості кількісно характеризує ступінь придатності товару задовольняти певні потреби. Номенклатура показників якості конкретного товару залежить від його призначення. Якість включає в себе показники, які здатні характеризувати той чи інший товар у певній сфері використання – функціональні, економічні, технологічні, інші.

          Якість характеризується такими властивостями як довговічність, надійність, безвідмовність, ремонтопридатність, збереження. Саме вони збільшують довіру споживачів до продукції, та підсвідомо визначають їх прихильність до товару чи виробника.

Управління якістю продукції — напрями виконання функції загального управління, які визначають політику, цілі і відповідальність у цій сфері за допомогою таких засобів впливу на якість, як планування, оперативне управління, забезпечення та поліпшення її в межах всієї системи. Впровадження системи якості в організації приносить постачальнику найбільшу ефективність тоді, коли працівники останньої розуміють її призначення і принцип дії, особливо в тій сфері, яка безпосередньо стосується конкретних обов´язків, а також взаємозв´язок цієї сфери з іншими частинами системи. Тому петля якості є дуже важливою частиною управління якістю на підприємстві. Основними методами, за допомогою яких оцінюється якість продукції, що випускається є: органолептичний, розрахунковий, реєстраційний, вимірювальний, експертний, соціологічний. Кожен з цих методів, а також їх поєднання дають змогу найобєктивніше проаналізувати якість товару.

1.3 Загальна теорія управління та управління якістю

Як відомо, застосування основних принципів теорії управління можливо до будь-якого предмета за деяких початкових умов. Такими основними умовами є: наявність програм поведінки керованого об'єкта або заданий, запланований рівень параметрів його стану; нестійкість об'єкта відносно програми і заданих параметрів, тобто об'єкт може ухилятися від заданої програми або планових значень параметра; наявність способів і засобів для виявлення і вимірювання відхилення об'єкта від заданої програми або значень параметрів; наявність можливості впливати на керований об'єкт із метою усунення виникаючих відхилень.

Механізм управління, відповідно до загальної теорії управління, виглядає так, як він представлений на рис.1.1

Рис.1.1 Типова блок-схема механізму управління

Розглядаючи початкові умови можливого застосування основних принципів загальної теорії управління і схему механізму управління до організації робіт з якості, можна з великою відповідальністю за об'єктивність скласти схему механізму управління якістю продукції. Але спочатку кілька попередніх міркувань про характер якості продукції як про об'єкт управління.

Програми якості з установленням значень показників можуть входити складовою частиною в усі можливі плани і програми проектно-конструкторських організацій, виробничих об'єднань підприємств, договірні зобов'язання. Показники якості обумовлюються в угодах на товарних біржах і при інших формах руху товарів.

Вимоги до якості встановлюються і фіксуються в нормативних і нормативно-технічних документах: державних, галузевих, фірмових стандартах, технічних умовах на продукцію, у технічних завданнях на проектування або модернізацію виробів, у кресленнях, технологічних картах і технологічних регламентах, у картах контролю якості тощо.

Зі сказаного стає очевидним, що перша умова по теорії управління у випадку з якістю задовольняється.

Звернемося до другої умови. Тут потрібно розглянути кілька ситуацій. Насамперед, варто вказати на те, що відхилення якості продукції від заданих параметрів відбувається, як правило, у гіршу сторону і має загальні і конкретні прояви.

До числа загальних відноситься моральний знос, фізичне і моральне старіння продукції, тобто втрата первісних властивостей при експлуатації і збереженні.

Нестійкість, мінливість якості продукції виявляється не тільки в двох загальних тенденціях фізичного і морального старіння. Мають місце так звані приватні відхилення якості від встановлених вимог. Вони надзвичайно різноманітні й обумовлені вже не економічною і технічною природою, а умовами зовнішнього характеру: порушеннями правил і умов експлуатації, помилками розробників і виробників, порушеннями виробничої дисципліни, дефектами устаткування, за допомогою якого виготовляється і використовується продукція тощо.

Нестійкість якості, обумовлена випадковими відхиленнями від заданих параметрів, має, відповідно, випадковий характер. Час їхньої появи можна очікувати тільки з певним ступенем імовірності.

Існує ще один фактор, який впливає на нестійкість оцінок якості - це нестійкість і мінливість потреб. Параметри продукції можуть суворо відповідати нормативній і технічній документації, але змінюються вимоги споживачів і якість при незмінних параметрах погіршується або втрачається зовсім.

Можна констатувати, що якість продукції знаходиться в постійному русі. Отже, якість визначає собою хронічно нестійкий об'єкт. Це об'єктивна реальність, з якою приходиться мати справу. Таким чином, якість задовольняє і другій умові загальної теорії управління.

У практичній діяльності люди відслідковують процес втрати властивостей якості, вимірюють і оцінюють ці зміни. Для того, щоб сповільнити процес фізичного старіння, встановлюються сприятливі експлуатаційні режими й умови збереження, використовуються різні профілактичні заходи для технічного обслуговування і поточного ремонту. Якщо погіршення якості переходить за межі допустимих значень, проводиться капітальний ремонт. Отже, третій і четвертій умовам загальної теорії управління якість також задовольняє.

При організації раціональної й ефективної роботи з якості, незалежно від її масштабів, форм і методів здійснення, завжди діють приблизно за такою схемою:

Визначення потреби і формулювання вимог до якості продукції (план, програма якості);

Надання початковому матеріалу необхідних властивостей (виконання плану, програми якості);

Перевірка відповідності отриманої якості пред'явленим вимогам (виявлення відхилень) або констатація відповідностей;

Вплив для усунення відхилень отриманої якості від заданого (зворотний зв'язок).

При такому погляді на послідовність дій по якості можна виявити явище, яке має велике значення для усієї філософії робіт з якості. Це наявність єдності й органічного сполучення прямих і зворотних зв'язків у всіх діях людей, пов'язаних зі створенням і використанням (споживанням) продукції.

Варіантів схеми управління якістю продукції може бути декілька. Опишемо універсальну схему (рис.1.2).

Вона складається з шести блоків. До числа факторів, що впливають на якість, відносяться: верстати, машини, інше виробниче устаткування; професійна майстерність, знання, навички, психофізичне здоров'я працівників.

Рис.1.2 Управління якістю продукції

Умови забезпечення якості, які обрамляють прямокутник факторів, більш численні. Сюди відносяться:

- характер виробничого процесу, його інтенсивність, ритмічність, тривалість;

- кліматичний стан навколишнього середовища і виробничих приміщень;

- інтер'єр і виробничий дизайн;

- характер матеріальних і моральних стимулів;

- морально-психологічний клімат у виробничому колективі;

- форми організації інформаційного обслуговування і рівень оснащеності робочих місць;

- стан соціальний матеріального середовища працюючих.

Чому необхідний розподіл на фактори й умови? Що це нам дає?

Засоби виробництва і праця реально змінюють властивості сировини і початкових матеріалів до заданого рівня якості. На їхніх можливостях позначаються умови, у яких вони взаємодіють. Практика показує, що такий розподіл, такий підхід дозволяє не тільки більш чітко організувати роботи з якості, але й більш цілеспрямовано й ефективно визначати заходи для забезпечення потрібної якості.

При виникненні відхилення від заданих параметрів якості, що виявляються в блоці порівняння і приймання рішення, блок засобів впливу для усунення цих відхилень направляє зусилля або на фактори, або на умови, або одночасно на те й інше. Заходи впливу і їхнє сполучення залежать від характеру і величини відхилень якості і від ефективності тих або інших можливих варіантів усунення відхилень.

За універсальною схемою працюють усі, але найбільш часто робітники, майстри, контролери ВТК. Для них план по якості закладений у кресленнях, технологічних операційних і контрольних картах. Вони самі безпосередньо здійснюють порівняння фактичних і заданих у технологічній документації параметрів якості, самі, як правило, приймають рішення про те, яким способом, прийомом ліквідувати відхилення. Тут механізм управління якістю знаходиться в руках працівника, і діяльність його залежить від професійних навичок і знань. Він, так би мовити, закладений у самому працівнику і тих умовах, у яких йому приходиться трудитися.

У даному випадку універсальна схема управління якістю виступає як первинна схему, первинна ланка всієї складної, різноманітної роботи з якості.

Однак, чим вище рівень концентрації виробництва, його спеціалізації і кооперування, тим вище рівень системи якості, а, отже, складніше механізм, що забезпечує її функціонування.

РОЗДІЛ 2

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПАТ «БІО МЕД СКЛО»

2.1. Загальна характеристика підприємства

ПАТ "Біо мед скло" було створене i введено в експлуатацію в 1984 році, як підприємство "Житомирський експериментальний завод лабораторного скла". На підприємстві було освоєно i введено в експлуатацію основний технологічний процес виробництва медичної склотари, оснований на використанні вітчизняного обладнання та імпортних склоформуючих ліній виробництва; підприємство спеціалізувалось на виробництві продукції медичного скла. В 1994 році державне підприємство "Житомирський завод лабораторного скла", згідно Наказу регіонального відділення Фонду державного майна України по Житомирській області від 07 грудня 1994 року 7-АТ було перейменовано у Відкрите Акціонерне Товариство "Біомедскло", відповідно до Законів України "Про приватизацію державних підприємств", "Про господарські товариства" та інших законодавчих актів. Товариство зареестроване виконкомом Корольовської районної Ради народних депутатів м. Житомира 14 грудня 1994 року. В даний час на підприємстві виробляється продукція для медичної i біологічної промисловостей, також тара для харчової, консервної та лікеро-горілчаної промисловостей. В зв’язку з тим, що основна спеціалізація підприємства - виробництво продукції медичного призначення, основна маса продукції виробляється з медичного скла марки МТО.

Завдяки залученим інвестиціям головного акціонера Uglass Holdings Ltd., (Греція), поетапно здійснюється повне переоснащення існуючих виробничих потужностей до рівня новітніх технологій ХХI століття. Підприємство, завдяки своїм потужностям, займає вагомий сегмент промислового ринку України. Воно утримує стабільні передові позиції в галузі виробництва медичного скла, а також виробництва склотари для лікеро-горілчаної промисловості.

В результаті проведеної реконструкції підприємство ПАТ "Біо мед скло" стало на рівень кращих підприємств по виробництву склопродукції по якості.[42]

Метою діяльності підпиємства є підприємницька діяльнють, спрямована на отримання прибутку акцюнерами Товариства, зростання добробуту акціонерів завдяки збільшенню ринкової вартості акцій Товариства та виплаті дивідендів акціонерам.

Предметом діяльності Товариства є діяльність по виробництву виробів із скла, а також  будь-які iнші господарські onepaції для забезпечення власних потреб Товариства.

Для досягнення вищевказаної мети та предмету діяльності Товариство може здійснювати наступні види діяльності:

виробництво скловиробів біологічного, медичного i лабораторного призначення;

скловиробів для харчової промисловості;

виробництво та торгівля формокомплектами;

виробництво до скловиробів комплектуючих з пластмаси;

оптова торгівля скловиробами біологічного, медичного і лабораторного призначення;

скловиробами для харчової промисловості; та іншими скловиробами;

торгівля кварцовим піском, кальцинованою содою, доломитом, глиноземом, сульфатом натрію;

надання безпроцентних цільових позик фізичним i юридичним особам;

здійснення операцій з металобрухтом:

операції з нерухомим майном;

будівельна діяльність (будівельно-монтажні роботи, проектні роботи, інжинірингові роботи, поточний ремонт, реконструкція);

здійснення пусконалагоджувальних робіт;

реалізація виробів з використанням дорогоцнних металів і дорогоцінних каменів;

організація допоміжних виробництв з метою забезпечення зазначених видів діяльності;

Організаційну та управлінську структуру підприємства наведено в додатку А та Б відповідно.

Вищою посадовою особою в керівництві підприємства є Голова правління ПАТ «Біо мед скло».

Задачами Голови правління в частині визначення і реалізації політики підприємства в галузі якості, як вищої посадової особи підприємства є:

визначення цілей в галузі якості, зобов’язань підприємства і стратегій їх виконання;

звітність керівництву про показники виконання процесів СУЯ і необхідності її удосконалення;

забезпечення інформованості усіх працівників про вимоги замовників.

До складу вищого керівництва підприємства входять: Голова правління, головних технолог, головний бухгалтер, директор з якості, директор з виробництва. Голова правління є відповідальним за актуалізацію організаційної структури і розподіл посадових осіб по відділах. Голова правління затверджує організаційну структуру своїм наказом.

На підприємстві створена, задокументована і впроваджена система управління якістю (СУЯ). Вона відображена на рисунку 2.1

Структура внутрішньої нормативної документації СУЯ має вид:

Рис. 2.1. Структура внутрішньої нормативної документації СУЯ

Джерело: [43].

Як основні види ресурсів, що знаходяться під управлінням СУЯ визначені:

персонал;

будівлі і приміщення;

виробниче обладнення;

виробниче середовище в частині умов праці персоналу, техніки безпеки.

Планування персоналу передбачає систему комплексних рішень і заходів з реалізації цілей організації і кожного працівника, яка забезпечує підприємство висококваліфікованим персоналом відповідно до кількості і вимог робочих місць. Потреба у персоналі базується на штатному розписі, плані організаційного розвитку підприємства. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу становить 150 осіб. Кадрова програма спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацii його працівників операцiйним потребам, реалiзується в процесi систематичної підготовки та пiдвищеннi квалiфiкацii персоналу; проведення робіт по створенню привабливих умов праці, гарантування її безпеки; створення можливостей для просування по службі з метою пiдвищення ступеня задоволення роботою.

В даний час виробничі потужності ПАТ "Біо мед скло" знаходяться у промисловій зоні м. Житомира і складаються з:

цеху виробництва скловиробів;

цеху упаковки;

цеху приготування шихти;

транспортного цеху;

електроцеху;

газорозподільчої станції;

насосоної станції;

компресорної станції;

адміністративно-побутового комплексу;

побутових приміщень;

складу готової продукції;

матеріального складу;

центральної заводської лабораторгї.

Підприємство має залізноколійний i автомобільний підїздні шляхи для постачання сировини i відвантаження готової продукції, всі необхідні системи енергозабезпечення, а також допоміжні цехи, які забезпечують безперервний технологічний процес виробництва продукції із скла. В технологічну схему виробництва склотари ПАТ "Біо мед скло" входять наступні одиниці:

лінії подачі шихти і склобою до печі;

одна скловарна піч;

дві склоформуючі лінії для виробництва скловиробів.

Всі виробничі потужності підприємства забезпечені енергоресурсами, необхідними для забезпечення виробничого процесу, водою, повітрям, опаленням. Дочірні підприємства та фірми відсутні.

На печі №1 встановлено чотири машинолінії для виробництва скловиробів:      

- три машинолiнiї на базі склофоpмуючих машин типу "Істра" індійського та угорського виробництва, на яких виготовляються флакони для бiопpепаpатiв та вакцин, флакони для крові, банки для харчових продуктів, флакони для косметичної та хімічної промисловості;

         - одна лінія на базі склоформуючого автомату ВВ-7, яка виробляє пляшки для харчових продуктів.

На печі №2 формування склопосуду здійснюється на 3-х технологічних лініях:

         - лінія витягування склодроту усіх типоpозмipiв в діапазоні діаметрів 4-26 мм;

- двох ліній на базі склоформуючого автомату ВВ-7 по виготовленню вузькогорлового посуду: пляшки для лiкеpо-гоpiлчаних виробів та флаконів для крові.       

 Для переробки склодроту i виготовлення з нього ампул та пpобipок організовано цех №4, де встановлено 20 напівавтоматів типу UO-18 карусельного типу та одна машинолінія АLS виробництва італійської фірми “SPAMI” для формування пеніцилінових  та інсулінових флаконів. Готові вироби подаються в піч відпалу.

Відпал проводиться з метою зняття остатніх напруг. Процес відпалу заключається в тому, що  вироби після виробітки вводять в піч, нагрівають до найвищої температури відпалу, витримують, а потім охолоджують так, щоб забезпечити остатні напруги у склі не вище, ніж допустимі.  

Готові скловироби заплавляються в пакети з допомогою термоусадочної поліетиленової плівки, а потім складаються в пiддон-пакети i обтягуються теpмоусадочною плівкою, що забезпечує їх стерильність при тpанспоpтуваннi i збеpiганнi.

Загальний технологічний процес показаний на рисунку 2.2.

Рис.2.2 Загальний технологічний процес виробництва продукції на ПАТ «Біо мед скло»

Джерело: [складено автором на основі джерела 34]

Враховуючи високий технічний рівень виробництва на пiдпpиємствi, квалiфiкацiю інженерних кадрів, оснащення дослідницької лабораторії сучасним обладнанням i приладами Держстандарт України в серпні 1995pоку акредитував лабоpатоpiю для здійснення контролю за скловиpобами, що виробляються на підприємствах України, на вiдповiднiсть вимогам Державних стандартів.

Так як технологічний процес скловаріння безперервний та енергоємний, на пiдпpиємствi експлуатується i обслуговується могутня система енергозабезпечення виробництва газом, електpоенеpгiєю, киснем, що дає змогу зекономити значну кількість коштів і нвправити їх на удосконалення виробництва і ремонт обладнення.

Для забезпечення виробництва фоpмооснащенням, запасними частинами i нестандартним обладнанням організовано металообробний цех №3. Вiдносини пiдпpиємства з iншими пiдпpиємствами, оpганiзацiями i гpомадянами в усiх сфеpах господаpської дiяльностi здiйснюються на основi договоpiв.

Акцiонеpне товаpиство вiльне у вибоpi пpедмета договоpу, визначеннi зобов'язань, будь яких iнших умов господаpських взаємовiдносин, що не суперечать законодавству України.

Пiдпpиємство не несе вiдповiдальностi за поставку пpодукцiї за деpжавним замовленням, якщо деpжавний оpган, що видав замовлення, не забезпечив його матеpiально-технiчними pесуpсами у повнiй номенклатуpi i обладнанням, якi необхiднi для виконання деpжавного замовлення за питомими ноpмами та пpоектними ноpмативами.

Пiдпpиємство має пpаво самостiйно pеалiзувати свою пpодукцiю, пpизначену для деpжзамовлення, якщо деpжавний оpган, що його видав, вiдмовився забезпечити пiдпpиємство всіма матеpiально-технiчними pесуpсами i обладнанням для виконання цього замовлення.

Пiдпpиємство самостiйно pеалiзовує всю пpодукцiю, яка не ввiйшла в деpжавне замовлення, на теpитоpiї Укpаїни i за pубежем, якщо це не забоpоняється законодавством Укpаїни.

         2.2. Аналіз фінансово - господарської діяльності ПАТ «Біо мед скло»

ПАТ "Бiо мед скло" самостiйно здiйснює матеpiально-технiчне забезпечення власного виpобництва i капiтального будiвництва чеpез систему пpямих угод, або чеpез товаpнi бipжi та iншi посеpедницькi оpганiзацiї Укpаїни та iнших деpжав.

Пiдпpиємство здiйснює pеалiзацiю своєї пpодукцiї, iнших матеpiальних цiнностей на основi пpямих угод, деpжавного замовлення, чеpез товаpнi бipжi, шеpенгу власних тоpгових підприємств одиницями. Інформація про майновий стан та фінонсово - господарську діяльність ПАТ «Біо мед скло» наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Майновий стан та господарська діяльність підприємства ПАТ «Біо мед скло за 2010 рік»

Найменування основних засобів

Власні основні засоби (тис. грн.)

Орендовані основні засоби (тис. грн.)

Основні засоби, всього (тис. грн.)

на початок періоду

на кінець періоду

на початок періоду

на кінець періоду

на початок періоду

на кінець періоду

1. Виробничого призначення:

170 298,000

160 061,0 00

0,000

0,000

170 298,000

160 061,0 00

будівлі та споруди

31 709,000

27 251,00 0

0,000

0,000

31 709,000

27 251,00 0

машини та обладнання

115 545,000

112 941,0 00

0,000

0,000

115 545,000

112 941,0 00

транспортні засоби

4 054,000

3 422,000

0,000

0,000

4 054,000

3 422,000

інші

18 990,000

16 447,00 0

0,000

0,000

18 990,000

16 447,00 0

2. Невиробничого призначення:

1 958,000

6 672,000

0,000

0,000

1 958,000

6 672,000

будівлі та споруди

585,000

5 009,000

0,000

0,000

585,000

5 009,000

машини та обладнання

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

транспортні засоби

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

інші

1 373,000

1 663,000

0,000

0,000

1 373,000

1 663,000

Усього

172 256,000

166 733,0 00

0,000

0,000

172 256,000

16 673,00 0

Опис

ПАТ "Біо мед скло" має обмеження щодо основних засобів вартістю 144 196 тис.грн., що пов'язане із заставою рухомого майна, згідно кредитного договору між ПАТ "Біо мед скло" та Європейським банком реконструкції та розвитку. Очікувані терміни використання основних засобів: - будівлі та споруди: 50-60 років; - транспортні засоби: 10-15 років; - обладнання: 8-10 років. Товариство користується основними засобами на таких умовах: використання засобів здійснюється за їх цільовим призначенням для здійснення виробничої діяльності Товариства. Первісна вартість основних засобів на кінець звітного року - 326 769 тис.грн., ступінь їх зносу - 48,97%, ступінь їх використання в середньому 60-80%, сума нарахованого зносу - 160 036 тис.грн. Зміни у вартості основних засобів зумовлені їх надходженням протягом року (надійшло основних засобів за 2010 рік на суму 17 384 тис.грн.), вибуттям (вибуло основних засобів за первісною вартістю за 2010 рік на суму 742 тис.грн.), нарахуванням амортизації за рік на суму 22 373 тис.грн.

Джерело [складено автором на основі річної фінансової звітності]

Оцінити фінансово – господарську діяльність підприємства можна проаналізувавши основні показники майнового стану підприємства. Дані про ці показники майнового стану наведені у таблиці 2.2

Таблиця 2.2

Показники майнового стану ПАТ «Біо мед скло», тис. грн.

з/п

Показники

Роки

2010р. до 2008р., %

2008

2009

2010

1

Статутний капітал

17635

17635

17635

100,0

2

Власний капітал

18860

19389

20971

111,2

3

Залучений капітал

-

-

-

-

4

Дебіторська заборгованість

21360

24892

22430

105

5

Кредиторська заборгованість

5679

6139

7976

140,4

6

Загальна вартість активів

18210

18630

19389

106,5

 

Джерело: [складено автором на основі фінансової звітності ПАТ «Біо мед скло»]

В статті „Статутний капітал” фінансової звітності наведена зафіксована в установчих документах ПАТ „Біо мед скло” загальна вартість активів, які є внеском учасників (власників) до статутного капіталу.

На початок звітного періоду величина статутного капіталу становила 17 635 тис. грн. Величина статутного капіталу на дату балансу складає 17 635 тис. грн. Структура статутного капіталу – 176 350 000 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,10 грн.

Статутний капітал сплачено повністю грошовими коштами.

На 31.12.2010 року акціями ПАТ „Біо мед скло” володіють 888 власників. Це чотири юридичні особи і 884 фізичних осіб. Більше ніж 10% акцій володіє юридична особа Югласс Холдінгз Лімітед, Кіпр, якій належить 174 565 560 акцій номінальною вартістю 17 456 556,00 грн., що складає 98,9881% статутного капіталу.

Фізичні особи володіють 1 775 502 акцій номінальною вартістю 177 550,20 грн., що складає 1,006806 % статутного капіталу, рештою акцій номінальною вартістю 893,8 грн. володіє решта власників – юридичних осіб.

Ведення реєстру власників іменних цінних паперів до переведення акцій в бездокументарну форму здійснювалось незалежним реєстратором - ТОВ „Компанія „Базис-реєстр”. Товариством 22 жовтня 2010 р. укладено договір з ВАТ «Національний депозитарій України» про обслуговування емісії цінних паперів. 01 листопада 2010 р. Товариство уклало договір з ТОВ «Фондова компанія «Фаворит» про відкриття рахунків у цінних паперах власникам акцій ПАТ «Біо мед скло» на дату припинення ведення реєстру.[40]

Дебіторська заборгованість за товари, роботи (послуги) у 2010 в сумі 22 430 тис. грн. вказана в балансі за чистою реалізаційною вартістю. Товариство класифікувало поточну дебіторську заборгованість за товари, роботи (послуги) за строками непогашення наступним чином: до 12 місяців 22 430 тис. грн. Згідно з положеннями Наказу про облікову політику Товариства, величина резерву сумнівних боргів встановлюється на основі аналізу платоспроможності окремих дебіторів, а заборгованість вважається сумнівною, якщо період несплати перевищує 180 днів. Виходячи з аналізу платоспроможності дебіторів, резерв сумнівних боргів в 2010 році Товариство не створювало.

Кредиторська заборгованість підприємства за товари роботи і послуги відображена в балансі в розділі про поточні зобовязання. Порівняно з попередніми роками, даний показник дещо зростає.

Розрахункова вартість чистих активів Товариства на початок звітного періоду складає 19 389 тис. грн. Так як розмір статутного капіталу становить 17 635 тис. грн., то вартість чистих активів на початок звітного періоду відповідає вимогам діючого законодавства.

Таблиця 2.3

Вартість чистих активів досліджуваного підприємства

Найменування показника

За звітний період(2010 р)

За попередній період (2009)

Розрахункова вартість чистих активів (тис. грн.)

20 971,000

19 389,000

Статутний капітал (тис. грн.)

17 635,000

17 635,000

Скоригований статутний капітал (тис. грн.)

17 635,000

17 635,000

Опис

Розрахунок вартості чистих активів відбувався відповідно до методичних рекомендацій ДКЦПФР (Рішення № 485 від 17.11.2004 року) та Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2"Баланс",затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 31.03.99 N 87. Визначення вартості чистих активів проводилося за формулою: Чисті активи = Необоротні активи + Оборотні активи + Витрати майбутніх періодів- Довгострокові зобов'язання - Поточні зобов'язання -Забезпечення наступних виплат і платежів - Доходи майбутніх періодів

Висновок

Розрахункова вартість чистих активів(20 971,00 тис.грн.) більше скоригованого статутного капіталу(17 635,00 тис.грн. ).Це відповідає вимогам статті 155 п.З Цивільного кодексу України.

Джерело [складено автором на основі річної звітності підприємства]

Вартість чистих активів на кінець звітного періоду складає 20 971 тис. грн., відповідно, розмір власного капіталу більше величини статутного капіталу, що дозволило Товариству приймати рішення про збільшення розміру статутного капіталу у відповідності з положеннями статті 15 «Збільшення статутного капіталу» Закону України «Про акціонерні товариства».

Основою ефективної діяльності підприємства є його  ресурси, а також забезпечення підприємства цими ресурсами. Показники ресурсного забезпечення ПАТ «Біо мед скло» наведено у таблиці 2.4.

Таблиця 2.4

Ресурсне забезпечення підприємства

з/п

Показники

Роки

2010 р. до 2008 р., %

2008

2009

2010

1

Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.

187,542

168,954

169,494

90,4

2

Середньорічна вартість оборотних фондів (активів), тис. грн.

63,866

68,894

65,042

101,8

3

Середньооблікова кількість працівників, чол.

154

155

155

100,6

Джерело: [складено автором на основі джерела[18]]

        Аналізуючи дані наведені у таблиці слід відмітити, що відносно постійною залишається середньооблікова кількість працівників. У порівнянні з 2008 роком, її зміна становить лише 0,6 %. Це є досить хорошим показником і свідчить про те, що на підприємстві низька плинність карів. Це підтверджує стабільність роботи підприємства та про успішність його функціонування.

         Середньорічна вартість оборотних фондів збільшилась на 1,8 %., а основних – зменшилась на 9,6%.

Оскільки основна мета функціонування підприємства – отримання прибутку, то для оцінки ефективності господарської діяльності ПАТ «Біо мед скло» необхідно проаналізувати такі показники як дохід від реалізації продукції, собівартість продукції, витрати, рентабельність продукції та фінансовий результат – збиток або прибуток. Аналіз цих показників наведений у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5

Показники ефективності господарської діяльності підприємства

з/п

Показники

Роки

2010 р. до 2008 р., %

2008

2009

2010

1

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

120974

126422

143219

118,4

2

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

81930

84657

101835

124,3

3

Адміністративні витрати, тис. грн.

6976

7242

5101

73,1

4

Витрати на збут, тис. грн.

7873

8067

6337

80,5

5

Інші операційні витрати, тис. грн.

25614

34516

20588

80,38

6

Валовий прибуток, тис. грн.

23853

27616

21181

88,8

7

Чистий прибуток (збиток), тис. грн.

953

868

6710

-

8

Рентабельність продукції, %

1,2

0,6

5

-

9

Рентабельність господарської діяльності, %

1,2

0.6

5,1

-

Джерело: [складено автором на основі джерела [18]]

Як бачимо, один із найважливіших показників – дохід, зростає з кожним роком, що свідчить про нарощування потужностей та обсягів виробництва.

Доходи Товариства від реалізації товарів, робіт (послуг) обліковувались на підставі первинних документів і склали за звітний період 143 219 тис. грн. Об’єми реалізації пов’язаним сторонам за звітний період складають 12 530 тис. грн.

Собівартість реалізованої продукції складає 123 016 тис. грн., валовий прибуток 21181 тис. грн.

До складу інших операційних доходів в сумі 33 820 тис. грн. включено доходи від продажу іноземної валюти в сумі 12 916 тис. грн. та доходи від операційної курсової різниці в сумі 20 904 тис. грн. Від операційної діяльності підприємство отримало прибуток в сумі 22 975 тис. грн. До складу інших доходів в сумі 3313 тис. грн. включено доходи від списання кредиторської заборгованості, доходи від продажу основних засобів, суми отриманих штрафів.

До складу інших витрат включено втрати від списання запасів, втрати від списання сумнівних боргів, суми сплачених штрафних санкцій. До складу фінансових витрат включено суми нарахованих процентів по кредитам.

Наведені в фінансовій звітності показники подають достовірно, в усіх суттєвих аспектах інформацію про фінансові результати діяльності Товариства за 2010 рік у відповідності з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Узагальнюючи наведену вище інформацію можна сказати, що підприємство успішно здійснює свою господарську діяльність, виробляючи продукцію і реалізуючи її як державним замовникам так і через товарні біржі і незалежних торгових посередників. Доходи від реалізації щорічно зростають, а саме підприємство є прибутковим.

2.3 Оцінка якості продукції досліджуваного підприємства

За сучасних умов господарювання великого значення набуває поліпшення якості продукції.

Аналіз якості продукції грунтується на системі численних показників, серед яких слід вирізнити загальні й часткові, прямої й побічної дії. Найбільш узагальнюючий характер мають питома вага продукції зі знаком якості, або атестованої державою як продукція вищої якості (зараз цей показник поновлюється); питома вага в загальному обсязі випуску продукції, що одержала товарні знаки.

Своєрідним знаком якості є фірмовий знак корпорацій, котрі відомі у світі як виробники якісної продукції. Досить надійним показником якості є також і відповідність міжнародним стандартам. Фірмовий знак ПАТ «Біо мед скло» присутній в додатках Ж,З, а виробництво склопродукції регулюється міжнародним стандартом MC ISO 9001. Якість продукції є рекламою цієї продукції, що зробила її відомою у всьому світі, про що свідчать обсяги експорту скляної продукції медичного призначення в країни Європи.

Управління якістю в Товаристві здійснюється за такою схемою:

Рис. 2.5. Схема управління якістю на Пат «Біо мед скло»

Голова правління в частині визначення і реалізації політики у галузі якості :

- визначає цілі в галузі якості, зобов’язання підприємства та стратегії їх виконання;

- ініціація в рамках структури заходів, що забезпечують досягнення цілей діяльності підприємства, у тому числі по удосконалюванню системи управління якістю;

- виконує регулярний аналіз системи управління якістю для підтвердження її ефективності і виконання запланованих заходів і показників;

Уповноважений з якості несе персональну відповідальність за:

- забезпечення розробки, впровадження і виконання необхідних для СУЯ процесів;

- звітність керівництву про показники виконання процесів СУЯ і необхідності її удосконалення;

- забезпечення інформованості усіх співробітників про вимоги замовників.

Оскільки ПАТ «Біо мед скло» займається виробництвом багатьох видів продукції, основні показники якості продукції розглянемо за наступними напрямами:

  •  показники якості пляшок скляних для харчових напоїв;
  •  показники якості банок скляних для харчових продуктів;
  •  показники якості пляшок скляних для продуктів дитячого харчування;

    -   показники якості флаконів для розливу і зберігання біо- та медпрепаратів;

  •  показники якості пляшок для крові, трансфузійних та інфузійних препаратів одноразового використання;

        Перш за все, скляні пляшки для харчових напоїв відповідають технічним вимогам і кресленням, що затверджені на підприємстві рис. 2.6. (додаток Е). Водостійкість продукції становить до 95°с. Повна місткість – 270 мл, номінальна місткість 250 мл., похибка +/-8 мл., рекомендована вага 170гр., рівень наливу 23 мм, виготовлене з безкольорового скла, граничні відхилення по висоті і діаметрі <=13, товщина стінок пляшки 1,4мм, товщина дна – 2,0 мм, мають свої логотипи. Виготовляються із скла марки БТ згідно вимог ГСТУ 21-003. Продукція сертифікована в системі УкрСЕПРО. Всі ці дані свідчать про відповідність вимогам ДСТУ ГОСТ 10117.1., ГСТУ 21-003, ДСТУ ГОСТ 10117.1 та ДСТУ ГОСТ 10117.2., ГОСТ 12.3.002., а також про належну якість продукції досліджуваного підприємства.

Основними показниками якості скляних банок для харчових продуктів є:

  •  безкольоровість, відсутність різних відтінків;
  •  ефективна питома активність природних радіонуклідів не перевищує 370 Бк/кг;
  •  кислотостійкість;
  •  міцність;
  •  відсутність дефектів;
  •  термостійкість;
  •  прозорість.

Номінальна місткість цих банок дорівнює 300мл, а рекомендаційна вага – 240 гр. Граничні відхилення становлять +-1,3 мм по вертикалі і діаметру. Товщина стінок 1,2 мм., товщина дна 2,5 мм. Логотип банки відповідає логотипу фірми – виробника (рис. 2.7, 2.8., додаток Ж,З).

Пляшки скляні для крові, лікарських засобів, трансфузійних та інфузійних препаратів характеризуються тим, що вони відповідають вимогам ГОСТ 10782. Пляшки виготовляються типу II – з гладкою горловиною згідно ГОСТ 10782 – з обробленою внутрішнею поверхнею. Основні розміри, місткість і маса пляшок повинні відповідати значенням, наведеним на рисунках відображених у додатках.

Точечна відмітка відповідає місткості:

При номінальній місткості 50 см³ – 55 см³;

Те саме                                 100 см³ – 110 см³;

Те саме 250 см³ – 225 см³;

Те саме                                  450 см³ – 425 см³;

Те саме                                  500 см³ – 530 см³.

Граничні відхилення від повної та  номінальної місткості пляшки, а також від любої її частини, відміченої оцифрованою відміткою, не більні ніж +- 5% рис 2.9. (додаток К).

Оскільки внутрішня поверхня пляшок обробляється сульфатом амонію, вони характеризуються хімічною стійкістю та міцністю, що робить безпечним їх використання.

Скляні пляшки для продуктів дитячого харчування характеризуються: гладкістю поверхні, овальністю вінчика і пляшки відповідно до стандартів якості, термостійкістю, кислостійкістю, водостійкість, та багато інших показників, які простежуються при виробничому процесі. Пляшки витримують перепад температур не менше 50°С. Номінальна місткість пляшок, розміри, форми, наявність сторонніх включень, їх розміри та кількість можна розглянути на рисунку в додатку З. Пляшки стійкі до передстерилізаційної обробки та стерилізації, а також до дії механічних факторів при транспортуванні. Пляшки відпалюються і витримують внутрішній гідростатичний тиск не менше 0,8 Мпа. Маркування продукції включає в себе товарний знак виробника, номінальну місткість, дату виготовлення.

Перелік нормативних документів, якими регулюється якість продукції підприємства наведений у таблиці 2.10.

Таблиця 2.10

Основні нормативні документи, що регулюють якість виробництва продукції на ПАТ «Біо мед скло»

Найменування

Назва

1

СТ СЕВ 262-76

Тара скляна. Вінчики горлові з винтовою різьбою

2

СТ СЕВ 729-89

Пляшки скляні для крові, трансфузійних та інфузійних препаратів

3

СТ СЕВ 743-86

Трубки, капіляри і палочки з боросилікатного скла 3,3 ТУ

4

СТ СЕВ 825-77

Скло боросилікатне 3,3 ТУ

5

ISO 1135/1

Медичне обладнання для переливання

6

ОСТ 64-2-82-85

Банки і флакони із скломаси для лікарських речовин

7

ГОСТ 5717-91

Банки скляні для консервів. Технічні умови.

8

ГОСТ 7329-91

Вироби із скла хімічно-лабораторного і електровакуумного. Метод поляризаційно-оптичного виміру проходження променів.

9

ДСТУ ГОСТ 10117.1-2003

Пляшки скляні для харчових рідин. Загальні технічні умови.

10

ДСТУ ГОСТ 10117.2-2003

Пляшки скляні для харчових рідин. Типи, параметри і основні виміри.

11

ГОСТ 10782-85

Пляшки скляні для крові, трансфузійних та інфузійних препаратів. Технічні умови

12

ГОСТ 15844-92

Бутилки скляні для молока і молочних продуктів. Технічні умови

13

ГОСТ 30005-93

Тара скляна Терміни і визначення дефектів

14

ГОСТ 30288-95

Тара скляна. Загальні положення з безпеки, маркування і ресурсозабезпечення.

15

ГОСТ 30407-96

Посуд і декоративні вироби зі скла. Загальні технологічні умови

Джерело: [сладено автором на основі технологічних інструкцій з виробництва ]

Ідентифікація готової продукції виконується шляхом нанесення на дно склопосуду маркування (згідно НД на конкретний вид продукції). Маркування піддонів проводиться у відповідності до НД шляхом прикріплення на кожному пакет – піддоні кольорового ярлика.

          Крім того, використовуються такі загальні об’єктивні показники якості:

- сортність ( більшість продукції є першого сорту);

- марочність (для харчової промисловості марки скла БТ згідно вимог ГСТУ 21-003, сертифікація системи Укр-СЕПРО, для медичної промисловості скло марок НС – 1, НС – 2, АБ – 1 МТО по ГОСТ 19808);

- вміст корисних речовин або шкідливих домішок (% до загального обсягу або ваги визначається окремо для кодного виду продукції, проте він не повинен перевищувати 370 Бк/кг);

- строк служби визначається правильністю використання та дотриманням вимог експлуатації продукції;

-  надійність;

- визнання одного з часткових показників якості провідним (міцність, термостійкість, кислотостійкість).

Для найбільш обєктивного аналізу якості продукції Товариства було здійснено порівняння якості продукції ПАТ «Біо мед скло» з Полтавським заводом медичного скла на основі таких показників:

1. Технічні показники якості скло продукції:

- прозорість;

- термостійкість;

- вологостійкість;

- кислотостійкість;

- стандартність;

- міцність.

2. Естетичні показники якості продукції:

- маркування;

- упаковка;

- раціональність форми;

3. Технологічні показники якості продукції:

- сировина;

- енергомісткість;

- вода;

Порівняння технічних, естетичних, технологічник показників якості склопродукції ПАТ «Біо мед скло» та Полтавського заводу медичного скла наведена у таблиці 2.11.

Таблиця 2.11

Порівняльна характеристика показників якості продукції підприємств – виробників скляної продукції медичного призначення

Показники

Флакони для розливу і збереження біопрепаратів

ПАТ «Біо мед скло»

Полтавський завод медичного скла

1.

Технічні:

- прозорість;

- термостійкість;

- вологостійкість;

- кислотостійкість;

- стандартність;

- міцність;

4

5

4

4

5

5

4

4

5

2

4

4

2.

Естетичні:

- маркування;

- упаковка;

- раціональність форми;

4

3

4

3

2

3

3.

Технологічні:

- сировина;

- енергомісткість;

- вода;

4

4

3

3

5

3

Джерело [складено автором на основі показників якості продукції]

Фл біо мед скло = (4+5+4+4+5+5)/6*0,4+(4+3+4)/3*0,25+(4+4+3)/3 * 0,35 = 4.

Фл Полтав = (4+4+5+2+4+4)/6*0,4+(5+2+3)/3*0,25+(3+5+3)/3 * 0,35 = 3,64.

На основі здійснених розрахунків можна сказати, що підприємство «Біо мед скло» є якіснішим виробником скло продукції медичного призначення. Тому в наступній таблиці 2.12 його показники прийняті за основу.

Таблиця 2.12.

Порівняльна характеристика показників якості продукції

Показники

Флакони для розливу і збереження біопрепаратів

ПАТ «Біо мед скло»

Полтавський завод медичного скла

1. Технічні:

- прозорість;

- термостійкість;

- вологостійкість;

- стандартність;

- міцність;

- кислотостійкість;

1

1

1

1

1

1

1

0,8

1,25

0,8

0,8

0,5

2. Естетичні:

- маркування;

- упаковка;

- раціональність форми;

1

1

1

1,25

0,66

0,75

Технологічні:

- сировина;

- енергомісткість;

- вода;

1

1

1

0,75

1,25

1

Джерело: [складено автором на основі показників якості продукції]

Кути показників:

Технічні (360 * 0,4)/6 = 24°

Естетичні ( 360 * 0,25)/3 = 30°

Технологічні ( 360 * 0,35)/ 3 = 42°

Для розрахунку кута нахилу показників якості продукції обох підприємств використовувались дані в стовбцях наведеної вище таблиці 2.12.

Результати отриманих порівнянь показників якості продукції медичного призначення наведені на рисунку 2.6.

Рис 2.6. Петля якості показників скло продукції медичного призначення

На рисунку відображено співвідношення показників якості продукції ПАТ «Біо мед скло» та Полтавського заводу медичного скла. Як бачимо, такі показники як прозорість та водовикористання є рівними між собою. Проте, більшість показників ПАТ «Біо мед скло» є кращими і дорівнюють 1. А Потавський завод має більші показники якості лише у вологостійкості, маркуванні і енергомісткості, враховуючи що останній показник не є позитивним.

У процесі аналізу вивчалися і такі побічні показники якості продукції:

- наявність рекламацій, їхня кількість і вартість;

- кількість і сума штрафів за поставку неякісної продукції;

- відсоток браку;

- пониження сортності продукції за межами підприємства;

- відсоток повернення продукції для виправлення дефектів;

- відповідність моді;

- наявність і рівень попиту на даний виріб.

Перед початком роботи із замовником підприємство попередньо визначає повязані з виробництвом та послугами юридичні і регламентні вимоги. В подальшому вони відображаються в договірній документації. Начальник управління з продажів несе загальну відповідальність за виконання договору, узгодження поточних питань із замовником, запуску замовлення у виробництво.

Особливо уважно слід проаналізувати одержані підприємством рекламації. Інформація про них є в юридичному відділі (у юрисконсульта) підприємства. Вивчення змісту одержаних рекламацій уможливлює розуміння суттєвості й масштабності проблеми якості продукції для підприємства. Аналізуючи рекламації, що надійшли до юридичного відділу, слід пам’ятати, що споживачі не завжди звертаються на підприємство, а іноді самостійно виправляють дефекти продукції.

На підприємстві здійснюються наступні дії з невідповідною продукцією:

  •  відбракування продукції на етапі формування скловиробу операторами та налагоджувальниками;
  •  відбракування продукції в проесі візуального контролю;
  •  відбракування продукції інспекційними машинами;
  •  відбракування забрудненої продукції. Вона не підлягає сортуванню і використовується повторно у виробництві як зворотній склобій.
  •  Відбракування продукції, що знаходиться на складі.

        Інформація щодо браку продукції відображена у табл. 2.13.

Таблиця 2.13.

Розрахунок показників браку продукції для ПАТ «Біо мед скло»

Показники браку,грош.од.

2009 рік

2010 рік

2011 рік

2011/2009

1.

Cобівартість кінцевого браку, грн.

27500,0

29530,0

28700,0

1,04

2.

Витрати на виправлення браку

12600,0

15300,0

14200,0

1,13

3.

Абсолютний розмір браку

40100,0

44830,0

42900,0

1,07

4.

Суми, стягнені з осіб – винуватців браку

      —

2350,0

4200,0

5.

Суми, стягнені з постачальників

10800,0

12230,0

16100,0

1,27

6.

Абсолютний розмір втрат від браку

29300,0

30250,0

22600,0

0,77

7.

Валова товарна продукція по виробничій собівартості

84657000,0

101835000,0

113765000,0

1,34

8.

Відносний розмір браку

0,05

0,04

0,04

-

Джерело: [складено автором на основі фінансової звітності]

Аналізуючи результати розрахунків, можна сказати, що брак продукції підприємства дуже малий. Він пов’язаний з якістю сировини, яка використовується при виробництві.

Політику у сфері якості було розроблено та впроваджено для досягнення високої якості та безпечності виробленої продукції, забезпечення безпечних умов праці та захисту навколишнього середовища, в якій поряд з маркетинговими викладено стратегічні цілі компанії.

На ПАТ "Біо мед скло" проведено сертифікацію підприємства на відповідність вимогам міжнародного стандарту ІSO 9001:2008 та отримано сертифікат, що свідчить про здатність підприємства пропонувати покупцю продукцію високої якості та постійно покращувати результативність своєї роботи, гнучко реагувати на вимоги сучасного ринку, гідно конкурувати на ньому, завдяки позиціонуванню підприємства, як надійного та стабільного партнера. В процесі реалізації "Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції", затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.08.02 № 447-р та з метою подальшого удосконалення системи управління на підприємстві розпочато розробку та впровадження інтегрованої системи управління підприємством (СУП), що відповідає вимогам міжнародних стандартів ІSO серії 9000, ІSO серії 14000, OHSAS серії 18000.

Отже, продукція яка виробляється на досліджуваному підприємстві являється досить високої якості, про що свідчать усі показники якості скляної продукції медичного призначення. Низький відсоток браку відображає ефективність системи управління якістю продукції, та цілковите виконання працівників своїх обов’язків.

РОЗДІЛ 3

         3.1. Шляхи удосконалення якості продукції ПАТ «Біо мед скло»

Система якості є сукупністю взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів організаційної структури, визначених механізмів відповідальності, повноважень та процедур організації, а також процесів та ресурсів, які забезпечують здійснення загального керівництва якістю та її відповідність встановленим вимогам.

Підвищення технічного рівня та якості продукції визначає темпи науково-технічного прогресу та ріст ефективності виробництва в цілому, суттєво впливає на інтенсифікацію економіки, конкурентоспроможність вітчизняних товарів та життєвий рівень населення країни.

Соціально-економічне значення підвищення якості й конкурентоспроможності продукції, що виробляється підприємствами нашої держави полягає передовсім у такому:

1.  Високоякісна й конкурентоспроможна продукція завжди повніше та ліпше задовольняє суспільно-соціальні потреби в ній;

2. Підвищення якості продукції є специфічною формою виявлення закону економії робочого часу: загальна сума витрат суспільної праці на виготовлення й використання продукції більш високої якості, навіть якщо досягнення такої пов'язане з додатковими витратами, істотно зменшується;

3. Конкурентоспроможна продукція забезпечує постійну фінансову стійкість фірми, а також одержання нею максимально можливого прибутку;

4. Підвищення якості та конкурентоспроможності продукції впливає на зростання продуктивності суспільної праці, структуру виробництва та функціональний розподіл потужностей, темпи й ефективність науково-технічного прогресу.

Планування підвищення якості продукції на досліджуваному підприємстві базується передусім на старанному вивченні поточного та перспективного попиту на його продукцію, аналізі відгуків споживачів. Досягнення необхідного рівня якості та конкурентоспроможності реалізованих на відповідних ринках товарів ПАТ «Біо мед скло» можна різними способами, які можна поділити на три групи (рис. 3.1.):

Рис. 3.1. Способи підвищення якості продуції ПАТ «Біо мед скло»

Технічні:

1.  Використання досягнень науки і техніки в процесі проектування виробів і продукції зі скла;

2. Запровадження новітньої технології виробництва і суворе дотримання технологічної дисципліни, яка зазначена у Настанові з якості, проведення удосконалення процесу виробництва;

3.  Забезпечення належної технічної оснащеності виробництва, оновлення основних фондів підприємства, закупівля нового обладнення;

4. Удосконалення застосовуваних стандартів і технічних умов відповідно до вимог законодавства, що регулює питання виробництва даної галузі;

5. Поліпшення стандартизації як головного інструменту фіксації та забезпечення заданого рівня якості, адже саме стандарти й технічні умови відображають сучасні вимоги споживачів до технічного рівня та ін.( ГОСТ 10117-91, ГОСТ 19808-86, МС ISO 9001);

6. Збільшення випуску сертифікованої продукції, що певним чином залежить від кількості замовлень та їх обсягів);

7. Покращення окремих показників якості продукції, що випускається (надійність, економічність, міцність склопродукції медичного призначення);

8.  Удосконалювати показники транспортабельності продукції, куди відносяться допустимі температура, вологість, тиск, час транспортування;

9.  Підприємство повинно вимагати від своїх постачальників відповідного покращення якості сировини, матеріалів, напівфабрикатів, що постачається;

10. Досягнення й перевершення технічного рівня та якості найкращих вітчизняних та зарубіжних зразків;

Організаційні:

1.  Запровадження сучасних форм і методів організації виробництва та управління на кожному етапі створення продукції на підприємстві;

2. Удосконалення методів контролю й розвиток масового самоконтролю на всіх стадіях виготовлення продукції і приймання сировини від постачальників;

3. Розширення прямих господарських зв'язків між продуцентами та покупцями (споживачами) шляхом проведення виставок – ярмарок новинок склопродукції;

4. Узагальнення й використання передового вітчизняного та зарубіжного досвіду в галузі підвищення конкурентоспроможності продукції, здійснюючи порівняння з іншими підприємствами – виробниками склопосуду, і на основі отриманих даних вносити корективи в сучасну політику Товариства;

5.  Модернізація або зняття з виробництва неконкурентоспроможної продукції;

Економічні та соціальні:

1.  Застосування узгодженої системи прогнозування і планування необхідного рівня якості виробів;

2. Установлення прийнятних для продуцентів і споживачів цін на окремі види  товарів, а для постійних клієнтів розробка системи знижок в залежності від обсягу продукції і кількості товару;

3. Використання ефективної мотивації праці всіх категорій персоналу підприємства шляхом матеріального і морального заохочення, підвищення кваліфікації, кар’єрний зріст;

4.  Всебічна активація людського чинника та проведення кадрової політики, адаптованої до ринкових умов господарювання.

Покращення якості продукції відображається у збільшенні її сортності, додатковий прибуток створюється за рахунок підвищення ціни на продукцію вищого сорту. При покращенні якості продукції зростає собівартість, як правило, збільшується строк служби нового виробу. Економічна ефективність цього полягає в додатковому прибутку підприємства, що отримується від виробництва і реалізації продукції підвищеної якості.

Проблема пiдвищення якостi продукції має кiлька аспектiв: технологiчний, організаційний, економiчний, соцiальний, юридичний, комерцiйний, при цьому вирiшення економiчних питань є першочерговими [21].

Підвищення якостi та конкурентоспроможностi продукції:

  1.  впливає на зростання продуктивності суспільної працi; темпи й ефективність науково-технiчного прогресу; структуру виробництва та функціональний розподiл потужностей;
  2.  забезпечує ефективне використання основних фондів; економiю сировини, матерiалiв, палива, енергії; зростання ефективностi iнвестицiй;
  3.  сприяє повнішому задоволенню рiзноманiтного попиту споживачiв; виходу пiдприємств на свiтовий ринок, збільшенню експорту; формуванню iмiджу підприємства як економiчного надiйного партнера.

Вирiшення проблеми підвищення якостi продукцiї на пiдприемствi - це, насамперед, високий його iмiдж серед покупцiв, це вихід не тiльки на внутрiшнiй, а й на зовнішній ринок, це основа для одержання максимального прибутку та забезпечення стійкого фiнансового становища [20].

В мiру ринкового реформування української економiки вiтчизнянi підприємства починають виявляти все бiльший інтерес до проблеми якостi. Цю тенденцію підтверджує зростання кiлькостi органiзацiй, які прагнуть одержати сертифiкат, що підтверджує наявність у них функцiонуючої системи якості, що вiдповiдає вимогам мiжнародних стандартiв ISO серiї 9000, 9001.

Основними мотивами до сертифікації системи якості можуть бути: вимоги споживачiв при підписанні контрактiв; прагнення пiдвищити конкурентоспроможність продукцiї i пiдприємства в цілому; прагнення забезпечити сертифiкацiю продукцiї, обов'язковою умовою якої є сертифiкацiя системи якості; усвiдомлене бажання вищого керiвництва пiдприємства привести умови свого виробництва у відповідність з мiжнародними вимогами; необхідність вiдповiдати умовам участi в тендерах, конкурсах i iнших заходах, що можуть закінчитися контрактом i є рекламою для пiдприємства тощо.

Вирішення проблеми якостi є невідємним елементом стратегiї розвитку сучасних підприємств. Оскiльки дiяльнiсть по формуванню системи якості шляхом реалiзацiї стандартiв ISO серії 9001 орiєнтується на підвищення якості продукцii пiдприємства, то всi процеси, зв'язанi з цiєю дiяльнiстю, варто починати з аналiзу потреб та очікувань споживачiв цiєї продукцiї. Тому підприємству необхiдно розробити стратегiю, що буде відображати iнтереси й особливості споживачiв i характер конкурентних переваг її продукції, за рахунок яких пiдприємство розраховує досягти успiху.

План процесу пiдвищення якостi повинен містити в собi мету, засоби (ресурси) i методи досягнення мети, терміни та контроль за виконанням, перелік вiдповiдальних осiб. Для успішного здійснення управління якістю продукції ПАТ «Біо мед скло» слід розробити стратегію підвищення якості продукції.Основні етапи стратегії наведені в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Основні етапи  розробки стратегії підвищення якості продукції ПАТ «Біо мед скло»

Основні етапи

Фази

Забезпечення стратегічних цілей

1. Розробка плану

Аналіз зовнішнього середовища

Оцінюються слабкі та сильні сторони, конкурентноспроможність, виявляються загрози і можливості розвитку підприємства.

Підготовка

Формується комітет та робоча група, що будуть займатися документуванням різних процесів і модернізацією елементів системи якості.

Навчання персоналу

Організовується навчання персоналу, що бере участь у розробці системи підвищення якості, починаючи з вищого керівництва, що приймає стратегічні рішення про необхідність розробки системи якості. Найбільший ефект досягається, якщо навчання проходить перевірку зверху-вниз: керівники підприємства – керівники структурних підрозділів – співробітники.

2.Затрвердження плану

Визначення цілей

Визначаються стратегічні цілі в області якості на основі аналізу місії організації. Для ПАТ «Біо мед скло» основними цілями будуть: 1) більш висока ефективність; 2) збільшення і збереження частини ринку; 3) забезпечення задоволеності замовників.

Стратегічний аналіз

Вироблення альтернативних стратегій- варіантів стратегічного розвитку: підвищення якості за рахунок інновацій у виробництві, документообігу, закупці сировини.

Затврдження кінцевого плану

Вибір найбільш прийнятної стратегії з альтернатив – підвищення якості продукції за рахунок вдосконалення менеджменту якості на підприємстві.

3. Регулювання

Самооцінка в організації

Необхідно критично проаналізувати діючі процеси і процедури незалежно від того, документовані вони чи ні, а також сформовану діяльність в області якості, і порівняти результати з вимогами ISO 9001.

Ідентифікація процесів

Розробляються тактичні середньострокові та оперативні плани та проекти; починається процес реалізації підходу до підвищення якості продукії

4. Контроль

Розробка плану усунення невідповідностей

Визначаються дії і ресурст, які потрібні для усунення невідповідностей, виявлених на  3 етапі; встановлюється необхідність і розробляється календарний план виконання необхідних робіт, переглядаються існуючі процеси і готується необхідна документація.

Впровадження системи якості

Впроваджується документація системи підвищення якості продукції та поширюється серед користувачів, затверджуються структури служби управління якістю.

Джерело: [20]

Вдосконалення системи управління якістю, поліпшення якості бізнес-процесів виробничої діяльності, продукції i послуг призводить до зростання кількості споживачів та тривалої тенденції збільшення прибутків. Відтак формування ефективної системи управління якістю на підприємстві позитивно вплине на його економічний розвиток i конкурентоспроможність.

Впровадження даної системи дозволить ПАТ «Біо мед скло» вийти на якісно новий рівень обслуговування споживачів, що повинно позитивно відзначиться на іміджі підприємства, підвищить його прибутковість та створить додаткові конкурені переваги на зовнішнішньому та внутршньому ринках.

Отже, узагальнюючи наведену вище інформацію, можна сказати що для найефективнішого функціонування підприємства та реалізації політики підвищення якості продукції медичного призначення, необхідно дотримуватися усіх важливих напрямків. Одночасне і найповніше виконання завдань дасть змогу підприємству вийти на якісно новий рівень виробництва продукції, що забезпечить хорошу репутацію підприємства та збільшить кількість потенційних замовників, фірм.

3.2. Розрахунок економічного ефекту від запропонованих заходів

Прогрес науки і техніки активно впливає на розширення і обновлення номенклатури та асортименту продукції, що випускається. Науково-технічний прогрес є основним фактором підвищення ефективності виробництва і впливає на всі сфери діяльності підприємства. Тільки завдяки прогресивним методам, організаційно-технічному оснащенню підприємства, застосуванню нових машин та електронних пристроїв, обчислювальних засобів можливо домогтися автоматизації та механізації виробничих процесів.

Ефективність у широкому значенні цього слова означає співвідношення між результатом (ефектом) та витратами.

Дослідження якості як одного із важливих резервів підвищення прибутковості роботи досліджуваного підприємства, ефективності виробництва, продуктивності праці і конкурентоспроможності продукції, потребує уточнення всіх видів ефективності від підвищення якості продукції, а саме:

- економічна (комерційна) ефективність полягає у збільшенні прибутку та зменшенні собівартості продукції, забезпеченні її конкурентоспроможності на ринку, збільшенні попиту. Збільшення обсягу випуску якісної продукції зменшить загальні вирати на її виробництво;

соціальна ефективність, виникає в результаті відповідності якості продукції вимогам окремих споживачів і замовників, суспільства в повному обсязі, тому що висока якість продукції є основою високоякісного життя населення.

ефективність безпеки полягає в тому, що недостатньо висока якість, через технічні, фізичні та фізіологічні причини, може зменшувати безпечність продукту в процесі його використання. Скляна продукція медичного призначення характеризується досить високим рівнем биття, тому використовувати його потрібно належним чином і лише за призначенням.

Форми прояву всіх напрямів ефективності підвищення якості продукції, пропонується  на рисунку 3.3.

Рис. 3.3. Напрями ефективності заходів підвищення якості склопродукції ПАТ «Біо мед скло»

Для оцінки економічної ефективності, важливо правильно визначити методику розрахунку отриманого результату та охарактеризувати ціле направленість витрат на якість. оцінку економічної ефективності доцільно здійснювати за такими напрямками: розрахунок економічної ефективності розробки та впровадження систем управління якістю продукції на основі їх стандартизації; розрахунок економічних ефектів від впровадження окремих заходів для підвищення якості.

Розрахунок економічної ефективності розробки та впровадження систем управління якістю продукції на основі їх стандартизації:

1. Ефективність на стадії розробки:

а) витрати на стадії розробки продукції;

б) витрати на підготовку персоналу.

  1.   Ефективність на стадії виробництва продукції.
  2.   Ефективність на стадії використання.

Розрахунок економічної ефективності впровадження окремих заходів для підвищення якості продукції:

  1.  Ефективність окремих заходів.
  2.  Внутрішні втрати від браку.
  3.  Додаткові витрати на виправлення внутрішнього браку.

Аналізуючи вище згадану інформацію, пропонується крім показників економічної ефективності якості продукції, провести оцінку ефективності заходів по підвищенню якості продукції для удосконалення процесу управління нею.

При проведенні економічної оцінки на даній стадії вважаємо необхідним враховувати ефект від розвитку якості за трьома напрямами: розширення частки ринку (збільшення об'єму продаж) внаслідок появи нових споживачів продукції за рахунок підвищення рівня якості продукції та збільшення попиту на продукцію вже існуючими замовниками; підвищення ціни на продукцію більш високої якості; зменшення собівартості внаслідок підвищення ефективності виробництва та зменшення втрат від випуску неякісної продукції.

         Оцінка ефективності заходів по підвищенню якості продукції ПАТ «Біо мед скло» наведена на рисунку 3.4.

Рис. 3.4. Оцінка ефективності заходів по підвищенню якості продукції на ПАТ «Біо мед скло»

Як бачимо з наведеного вище рисунку видно, що використання і впровадження усіх запропонованих заходів сприятиме підвищенню якості скляної продукції медичного призначення, яка виробляється на досліджуваному підприємстві. Варто зазначити, що якість відповідного рівня збільшить рівень прибутку і рентабельності діяльності підприємства. Якість продукції слугуватиме своєрідною рекламою підприємства, яка розширить спектр діяльності ПАТ «Біо мед скло» і забезпечить вихід на нові ринки збуту. Про підвищення якості призведе до підвищення ціни на відповідну продукції, проте замовники, які розуміються на якості платитимуть більше, адже від цього залежить і їх імідж у суспільстві.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Якість товару - це сукупність його властивостей і характеристик, які додають йому здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця. Якість містить у собі не всі властивості товару, а тільки ті, що пов'язані із задоволенням конкретних потреб відповідно до призначення товару. Крім споживчих властивостей, якість включає й інші властивості товару, які забезпечують задоволення потреб проектувальників, виробників, працівників сфери обігу, які мають відношення до товару. Номенклатура показників якості конкретного товару залежить від його призначення. У товарів, які виконують декілька різнорідних функцій, номенклатура показників може бути дуже широка, у товару одноцільового призначення вона буде значно звуженою. Основними показниками якості вважаються такі як надійність, довговічність, безвідмовність, ремонтопридатність, збереження та інші.

Найважливішим елементом системи якості є життєвий цикл продукції, або «петля якості». «Петля якості» («спіраль якості») - концептуальна модель взаємозалежних видів діяльності, що впливають на якість на різних стадіях: від визначення потреб до оцінки їхнього задоволення. До методів, за допомогою яких здійснюється оцінка якості продукції відносяться: органолептичний, реєстраційний, розрахунковий, вимірювальний, експертний, соціологічний.

Cкляна промисловість України є однією з базових галузей економіки і відіграє важливу роль у формуванні макроекономічних показників окремих регіонів і країни в цілому. Перевагами скляної тари, що обумовлюють широке її використання у різноманітних галузях промисловості та в побуті є: гігієнічність, прозорість, можливість виготовлення тари різноманітних розмірів та форми, можливість герметичного закривання та багаторазового використання, доступна ціна.

Українська скляна промисловість спеціалізується на виробництві продукції  медичного призначення зі скла, переважно ампул і флаконів для фармацевтичних підприємств України, Країн СНД та Європи. ВАТ "Полтавський завод медичного скла". Житомирський завод "Біо мед скло" та ВАТ "Мар'янівський склозавод" - є предствниками вітчизняного ринку скляних пляшок для крові, лікарських засобів, трансуфузійних та інфузійних препаратів, флаконів для пеніциліну та інсуліну.

На ПАТ «Біо мед скло» виробляється продукція для медичної i біологічної промисловостей, також тара для харчової, консервної та лікеро-горілчаної промисловостей. В зв’язку з тим, що основна спеціалізація підприємства - виробництво продукції медичного призначення, основна маса продукції виробляється з медичного скла марки МТО.

Товариство може здійснювати наступні види діяльності:

виробництво скловиробів біологічного, медичного i лабораторного призначення;

скловиробів для харчової промисловості;

виробництво та торгівля формокомплектами;

виробництво до скловиробів комплектуючих з пластмаси;

оптова торгівля скловиробами біологічного, медичного і лабораторного призначення;

скловиробами для харчової промисловості; та іншими скловиробами;

-    інші види діяльності.

До складу вищого керівництва підприємства входять: Голова правління, головних технолог, головний бухгалтер, директор з якості, директор з виробництва. Голова правління є відповідальним за актуалізацію організаційної структури і розподіл посадових осіб по відділах. Голова правління затверджує організаційну структуру своїм наказом.

В даний час виробничі потужності ПАТ "Біо мед скло" знаходяться у промисловій зоні м. Житомира і складаються з цеху виробництва скловиробів, цеху упаковки, цеху приготування шихти, транспортного цеху, електроцеху, газорозподільчої станції, насосоної станції, компресорної станції, адміністративно-побутового комплексу, побутових приміщень, складу готової продукції, матеріального складу, центральної заводської лабораторії. Всі виробничі потужності підприємства забезпечені енергоресурсами, необхідними для забезпечення виробничого процесу, водою, повітрям, опаленням. Дочірні підприємства та фірми відсутні.

На підприємстві розроблений технологічний процес виробництва скляної продукції медичного призначення, який  і забезпечує високий рівень продукції, що випускається. ПАТ "Бiо мед скло" самостiйно здiйснює матеpiально-технiчне забезпечення власного виpобництва i капiтального будiвництва чеpез систему пpямих угод, або чеpез товаpнi бipжi та iншi посеpедницькi оpганiзацiї Укpаїни та iнших деpжав. Пiдпpиємство здiйснює pеалiзацiю своєї пpодукцiї, iнших матеpiальних цiнностей на основi пpямих угод, деpжавного замовлення, чеpез товаpнi бipжi, шеpенгу власних тоpгових підприємств. Підприємство має добре і своєчасне ресурсне забезпечення, що є дуже важливим аспектом для підприємства з безперебійним виробництвом. Підприємство розвивається, збільшується статутний капітал, збільшуються обсяги виробництва, зростають доходи і прибутки.

На підприємстві функціонує маркетинговий відділ, який включає в себе відділ постачання, збуту, контролю якості і логістики. Загальну координацію маркетингової діяльності компанії у функціональній моделі, прийняття стратегічних маркетингових рішень здійснює перший керівник або його заступник, який відповідає за маркетингову діяльність. Товариство успішно здійснює товарну, збутову та комунікаційну політику, співпрацюючи на договірній основі з іншими підприємствами та біржами. Цінова політика товариства цілком контролюється органами державної влади, зокрема Законом України «Про ціни і ціноутворення». Розробляються та модернізуються різновиди продукції, інформаційна політика здійснюється за принципами відкритості та прозорості, що забезпечує довіру від клієнтів.

Аналіз якості продукції грунтується на системі численних показників, серед яких слід вирізнити загальні й часткові, прямої й побічної дії. Найбільш узагальнюючий характер мають питома вага продукції зі знаком якості, або атестованої державою як продукція вищої якості (зараз цей показник поновлюється); питома вага в загальному обсязі випуску продукції, що одержала товарні знаки. Основними показниками якості скляної продукції є: безкольоровість, відсутність різних відтінків, ефективна питома активність природних радіонуклідів, яка не перевищує 370 Бк/кг, кислотостійкість, міцність, відсутність дефектів, термостійкість, прозорість. Якість продукції, що виробляється регулюється рядом нормативних документів, стандартів згідно законодавства. В результаті порівняння продукції ПАТ «Біо мед скло» і Полтавського заводу медичного скла було виявлено, що продукція першого є більш якісніша. Брак продукції підприємства дуже малий. Він пов’язаний з якістю сировини, яка використовується при виробництві.

Політику у сфері якості було розроблено та впроваджено для досягнення високої якості та безпечності виробленої продукції, забезпечення безпечних умов праці та захисту навколишнього середовища, в якій поряд з маркетинговими викладено стратегічні цілі компанії.

На ПАТ "Біо мед скло" проведено сертифікацію підприємства на відповідність вимогам міжнародного стандарту ІSO 9001:2008 та отримано сертифікат, що свідчить про здатність підприємства пропонувати покупцю продукцію високої якості та постійно покращувати результативність своєї роботи, гнучко реагувати на вимоги сучасного ринку, гідно конкурувати на ньому, завдяки позиціонуванню підприємства, як надійного та стабільного партнера.

ПАТ «Біо мед скло» прагне удосконалити виробництво і підвищити якість продукції. В курсовому проекті пропонується це здійснювати шляхом освоєння нових сегментів ринку, підвищення відсотку випуску якісної продукції, підвищення об’єму випуску готової склопродукції по відношенню до одного працівника, зниження рівня виробничих втрат, підвищення рівня задоволеності працівників умовами праці, скорочення терміну впровадження нового виду продукції.

На підприємстві були виявлені резерви, які можна використати шляхом регулярного проведення технічного обслуговування, планових ремонтів, створення ремонтних запасів, впровадження прогресивних форм організації виробництва й підвищення рівня управління, збільшення часу служби матеріально-технічних засобів шляхом організації змінної роботи, завершення перегляду    та    затвердження     основоположних стандартів національної системи стандартизації з урахуванням вимог міжнародної та європейської систем стандартизації та сертифікації.

Використання і впровадження усіх запропонованих заходів сприятиме підвищенню якості скляної продукції медичного призначення, яка виробляється на досліджуваному підприємстві. Варто зазначити, що якість відповідного рівня збільшить рівень прибутку і рентабельності діяльності підприємства. Якість продукції слугуватиме своєрідною рекламою підприємства, яка розширить спектр діяльності ПАТ «Біо мед скло» і забезпечить вихід на нові ринки збуту.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Закон України «Про державний нагляд за дотриманням стандартів, норм, правил і відповідальність за їх порушення. Декрет КМ України. // Відомості ВРУ. - 2001, №23.»
  2.  Декрет Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" // Діло, 11.05.93р.
  3.  Указ Президента України "Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції" // Голос України, 24.12.2001р.

4. Державна програма стандартизації на 2006-2010 рр, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2006 р, № 229.

5. Алферов Н.П. Управление качеством. Учебник. - М.: ИНФРА-М, 2003. - 374с.

6. Адлер Ю.П. Мотивация в системах качества // Стандарты и качество - 2002, №5.-С.15-18.

7. Аналітичний огляд світової скляної промисловості АПСП «Скло України», www.sklo.kiev/ua 

8. Баклан О.П. Роль законів управління у впровадженні міжнародних стандартів якості // Актуальні проблеми економіки. – 2004 – №8(26) – С. 156-164

9. Безверхний С. Решение проблем качества - на уровень национальной идеи. // Стандарти и качество. - 2002, № 10. - С. 19-21.

10. Болюх М. А., Бурчевський В.З.,підручник Економічний аналіз., Аналіз якості продукції.

11. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник. – Київ.: Лібра, 2002. – 712 с.

12. Газета "Голос України" .,Рынок стекла: ситуация в отрасли, 2010.

13. Гривковський В.О. «Скляна залежність».- «Голос України».- 8 липня 2008 р.

14. ДСТУ ISO 13485:2005 «Системи управління якістю. Вимоги щодо керування»

15. Економіка виробничого підприємництва: Навчальний посібник. -К.: Знання, 2001. -405 с.

16. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. - 2-ге вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2000. - 528 с

17. Єськов П.О. Українська асоціація якості - запорука якості в Україні. // Факти, 25.10.2002р. с.3-4

18. Звіт про фінансові результати ПАТ «Біо мед скло» за 2010 рік

19. Звіт про виробництво видів продукції ПАТ «Біо мед скло»

20. Зимовець Г.О. Підходи до створення системи управління якістю промислових підприємств // Вісник економічної науки України. - 2008. - № 1. - 33 с.

21. Золотарьов В. Системний підхід до управління якістю – фундамент перспективного розвитку підприємства // Стандартизація, сертифікація, якість. 2003. – №1. С. 57-61.

22. Кайфман Ю.І. "Управління якістю і забезпечення якості" Довідник. - К.-1995

23. Калагшик Оцінка ефективності управління якістю продукції на промислових підприємствах // Економіка та держава. - 2008. - № 9. - 75 с

24. Канюка І.В. Сучасні екологічні аспекти скляного виробництва. Кіотський протокол як можливе джерело інвестування в розвиток скляної промисловості України: аналітичний огляд., Черкаси, 2008, www.sklo.kiev.ua

25. Кодекс корпоративного управління ПАТ «Біо мед скло»

26. Койфман Ю., Герус О., Кисільова Т. Міжнародна стандартизація та сертифікація систем якості. - Львів-Київ, 1999.

27. Крикавський Є.В., Чухрай Н.І. Промисловий маркетинг: Підручник 2-ге вид.- Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2005. – 472 с.

28. Котлер Ф., Келлер К.Л. Маркетинг менеджмент. 12-е изд. – Спб.: Питер, 2010. – 816 с

29. Маркетинг в отраслях и сферах деятельности: Учеб. пособие /Под ред. д-ра экон. наук, проф. НА. Нагапетьянца. – М.: Вузовский учебник, 2007. – 272 с.

30. Міжнародні стандарти ISO 9000

31. Момот О.І.Менеджмент якості та елементи системи якості.Навч.посібник

Центр учбової літератури,2007

32. Настанова з якості ПАТ «Біо мед скло»

33. Пешкова Е.П. Маркетинговий аналіз в діяльності фірми.М: Ось-89, 2000р. 80с

34. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про управління виробництвом» (ПОЛ12.4-11)

35. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про ідентифікацію і простежування управління невідповідностями». (ПОЛ 16.5-11)

36. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про порядок придбання сировини  матеріалів, регламент дій з укладання договорів та взаємодією з постачальником при конфліктах по якості». (ПОЛ11.5-11).

37. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про управління проектуванням та розробкою нової продукції».(ПОЛ10.5-11)

38. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про управління виконанням коригувальних і запобіжних дій у системі управління якістю»

39. Положення ПАТ «Біо мед скло» «Про підготовку і аналіз звіту  функціонування системи управління якістю»

40. Річна інформація емітенту цінних паперів за 2010 рік

41. Cкляна індустрія України: стан, динаміка і перспективи розвитку 2002-2008 рр.., Київ, 2009,-262с.

42. Статут публічного акціонерного товариства «Біомед скло»

43. Современный взгляд на системы качества и их развитие. // Стандарты и качество. -2000, № 1. - С.25-26.

44. Святненко В.Ю. Промисловий маркетинг: Навч. посібник К.: МАУП, 2001. –264 с.

45. Скляна індустрія України: стан, динаміка, перспективи розвитку, Київ, 2009.-262 с

46. Технологічний процес варіння скломаси. Матеріали технологічного відділу ПАТ “Біомедскло”.

47. Трофимов К. Міжнародні стандарти з управління якістю ІSО 9001 в Україні. // Стандартизація, сертифікація, якість. - 2001, № 2. - С.23-25.

48. Фейгенбаум. А. Контроль якості продукції. К.: Діло,2005р.. - 318с

49. Чеботар С. І., Ларіна Я. С., Луцій О. П., Маркетинг. Навчальний посібник / Київ «Наш час» , 2007.- 504 c.

50. Чухрай Н., Патора Р. Товарна інноваційна політика: управління інноваціями на підприємстві. Чухрай Н., Патора Р. Підручник -К.: Кондор, 2009 - 400с.

MC ISO 9001:2008 «Системи менеджменту якості - вимоги»

51. http://www.geograf.com.ua/library/geoinfocentre/20-human-geography-ukraine-world/717-tovarni-resursi-sklyanoji-promislovosti-ukrajini

52. http://www.biomedsklo.com.ua/company/profile/?lang=uk


Класифікація показників якості продукції

За характером властивостей

За способом вираження

За кількістю властивостей

функціональні

показники надійності

ергономічні

стандартизації й уніфікації

показники технологічності, траспортабельності

економічні

одиничні

комплексні

розмірні

безрозмірні

оказники однорідності

Система якості

Забезпечення

Управління

Покращення

Проектування Розробка

МТС

Підготовка і

Розробка техніки

Виробництво

Контроль і випробування

Маркетинг

Утилізація після

використання

Техдопомога

Обслуговування

Експлуатація

Монтаж

Упаковка і

збереження

Розподіл і реалізація

Політика в галузі якості.

Цілі в галузі якості

Настанова з якості

Положення

Інструкції: технологічні, робочі, посадові.

Реєстраційні документи, в тому числі протоколи якості відповідно до п. 4.2.4 стандарту MC ISO 9001, ДСТУ ISO 13485.

Нормативні документи

Завантаження шихти та слобою в ванну піч

Варка скла

Виготовлення продукції з скломаси

Транспортування продукції в піч відпалу

Відпал

Контроль

Пакування продукції

Контроль пакування

Транспортування на склад зберігання

Голова правління

Служба якості

Відділ технічного контролю

Хімічна лабораторія

Технічні

Організаційні

Економічні та соціальні

Способи підвищення якості продукції

Напрямки ефективності заходів підвищення якості продукції

Економічний

Соціальний

Безпеки

- ріст прибутку Товариства;

- збільшення обємів продажу та реалізації продукції;

- збільшення частки ринку ПАТ «Біо мед скло»;

- покращення репутації на ринку;

- збільшення кількості зв’язків з клієнтами і партнерами

-  конкуренто-спроможність підприємства;

- підвищення задоволення потреб замовників;

- підвищення активності працівників в управлінні якістю продукції;

- розширення асортименту продукції;

- збалансування виробництва і використання склопродукції;

Оцінка ефективності заходів по підвищенню якості продукції

Оцінка зміни економічних показників виробництва під впливом зміни якості

скляної продукції підприємства:

1. Зміна обсягів продукції за рахунок

зміни якості.

2. Абсолютна зміна фондомісткості та фондовіддачі за рахунок зміни якості продукції.

3. Зміна матеріаломісткості за рахунок

зміни якості продукції досліджуваного підприємства.

4. Розрахунок зміни продуктивності

Праці на ПАТ «Біо мед скло».

5. Розрахунок зміни величини прибутку

за рахунок зміни якості продукції.

6. Розрахунок зміни рентабельності виробництва через  покращення якості продукції.

Оцінка ефекту від підвищення якості продукції досліджуваного підприємства за рахунок:

1. Розширення частки ринку за рахунок появи нових замовників продукції внаслідок підвищення якості продукції та збільшення попиту на продукцію вже існуючими клієнтами.

2. Підвищення ціни на продукцію більш високої якості.

3. Зменшення собівартості внаслідок підвищення ефективності виробництва та зменшення втрат від випуску неякісної продукції.




1. Мета бюджетування Purpos of Budgeting Здійснення періодичного планування Забезпечення координаці
2. Профилировщик приложений
3. Безопасность и жизнедеятельность
4. DMSEL IN DISTRESS Дева в печали Бывают занятия спасительные в минуту душевной невзгоды
5. Особенности страхов у детей старшего дошкольного возраста
6. Theme- Ntionl identity Grmmr- Must hve to should obligtion Techer- Sriyev.
7. СЕВАСТОПОЛЬ м
8. I. Иск как процессуальное средство защиты
9. тема Диагностика внутренней среды организации.html
10. Введение Абиотические факторы наземной среды почвенного покрова водной среды
11. Chichester etc- Wiley 1996 XI 345 p
12. Иldquo;Об открытии и закрытиибанковских счетов счетовпо вкладам депозитамrdquo; Код ф
13. Підготовка текстового редактора Word 2007 до роботи
14. Начальная профессиональная подготовка подразделений Государственной противопожарной службы
15.  Создайте документ с белым фоном
16. а кроме баранины Вторник Обед- вареная или жареная курица без кожи Ужин- 2 вареных яйца сала
17. Тонкораспыленная вода- правда и вымысел
18. блоксхемы Какие типы вершины бывают у блоксхемы Каким образом должен быть составлен алгоритм
19. Под порывом осеннего ветра цветы опадают
20. Планування та підготовка ділових поїздок