Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

легенів України

Работа добавлена на сайт samzan.net:


 Вероніка Кияниця

8 грудня 2013

Зелена Україна, міф чи реальніть? (робоча назва)

Зацікавленість населення проблемами екології . Сучасний стан лісів та парків —      «легенів України». Святкування Нового року без шкоди для матінки-природи – альтернативні ялинки.

Вирубка дерев, екологія, проблеми України, Новий рік, етичне ставлення до природи.

Данні соціологічного опитування, проведеного у 2013 році  компанією Research & Branding Group свідчать про те, що 66% українців оцінюють екологічний стан місцевості, у якій вони проживають, як в цілому поганий. Лише 31%  опитаних вважають стан навколишнього середовища  сприятливим.  Данні, оприлюднені компанією говорять про те, що  майже кожен українець (90%) вважає проблему стану навколишнього середовища актуальною, не погоджуються з ними лише 7% громадян.

Якщо більша частина українців, як вони самі кажуть , живуть у несприятливих екологічних умовах, 90 % населення, як повідомляє опитування цікавляться проблемою екології – в чому ж проблема?

Найбільшою проблемою нашої громадськості є вона сама, зацікавленість проблемами навколишнього середовища , обуреність екологічним станом рідного краю починається та закінчується у власній голові, максимум – у власному дворі на лавочці. Людям катастрофічно не вистачає соціальної активності та віри у один одного і ,  нажаль , це і є основні характеристики менталітету сучасного українця.

Але істина  як завжди проста: хочеш змінити світ – почни з себе. Одна людина  протягом свого життя може вагомо вплинути на екологію в цілому  в той чи інший бік. В цьому впливі основними кроками не є виступи, мітинги й демонстрації, усе набагато простіше.

Ні для кого не є секретом, що  стан сучасних «легенів України» - їх з кожним місяцем, кожним роком усе менше й менше. Не менш сумна історія складається з нашими улюбленими з самого дитинства зеленими клаптиками міст – парками та скверами. Щорічно гектари лісів вирубаються через видобуток деревини, парки та сквери через аварійний стан затроюють новобудовами , торгівельними центрами та іншими благами сучасної цивілізації.

Зберегти ліси можна і для цього не потрібно вдаватися до крайнощів.

Декілька простих, посильних кожному  уроків етичного ставлення до природи:

  •  усвідомлення збитків, які людина щодня наносить природі;
  •  достойна поведінка у лісах,заповідниках, парках , тощо ( прибирання за собою сміття,  використання мангалу замість розпалення багаття;
  •  здача макулатури;
  •  участь у суботниках та інших заходах, направлених на прибирання зелених зон міста;
  •  заміна новорічної живої ялинки альтернативною (штучною);
  •  відвезення сміття, яке спричиняє шкоду природі ( ртуть, батарейки, тощо) до пунктів, що сприяють утилізації;

Чи є життя після смерті? Переробка та вторинне використання паперу .

Кожного дня ми сталкиваемся  з  непотрібним папером. В офісі, університеті, вдома, перебираючи старі довідки, записи, коробки з-під продуктів харчування ( наприклад круп), побутової техніки та багато іншого. Викинути його з усім іншим непотребом, або витратити півгодини свого часу та віднести до пункту прийому макулатури – вибір за кожним з нас. Проте,варто пам’ятати, що  переробка однієї тонни економить 20 000 літрів води, 1000 кВт електроенергії, рятує 10 дерев та запобігає викиду до атмосфери 1700 кг CO2.

Зраз прогресивні компанії  осознают, що збір макулатури – це не пережиток радянського минулого, а  цікавий тренд, який допомагає виразити піклування про екологію та спосіб життя працівників. Популярним стає святкування Paper Fee Day,позбавляючись від непотрібного паперу, демонструвати партнеру сертифікати з інформацією  про кількість врятованих дерев та приносити макулатуру з дому до офісу для того, щоб покласти в спеціальний красивий контейнер, звідки вона  відправляється на переробний завод.

Захист гаджету та природи в одному винаході.

Apple зарекомендувала себе як компанія, що виробляє якісну техніку на основі інноваційних технологій. Дизайнер Сетер Ву (Seter  Wu) розробив чохол для iPhone, який, по-перше, призначений для захисту корпуса, а по-друге,  виготовлений з екологічних матеріалів. Новинка отримала назву iRecycle, матеріалом для неї став перероблений папір.

Новий рік – веселе свято чи злочин проти природи?

За даними  Держкомлісгоспу, кожної зими на території України вирубається близько 5 мільйонів «новорічних дерев». Якщо порахувати кількість ялинок, що вирубаються браконьєрами – отримаємо ще стільки ж, якщо не більше.

Але що ж за новий рік без ялинки? Дійсно, ця традиція вже досить плітно прижилася майже в усіх куточках планети. За однією версією її започаткував Мартін Лютер,який повертаючись пізнім вечором додому був зачарований оточуючою його красою – крізь волохаті гілки дерев світилися зірки. Він вирішив поділитися прекрасним з іншими, зрубав маленьку ялинку, приніс додому та прикрасив свічами замість зірок. В Росії  цю традицію пов’язують з указом Петра І, згідно якого свято «новолетия» було перенесено з 1 вересня на 1 січня, святкування  проходило у столиці, де вулиці мали бути прикрашені гілками ялинки , сосни та можевельника. В середні ХІХ ст. новорічні дерева стали популярними в усій Європі, а згодом і в Америці. Не розуміли вбиваючої природу традиції лише на Сході, дерево в багатьох східних культурах вважається наставником людини, його необхідно поважати , слухати та слухатися як людину.

Хвойні дерева виростають до  метрової висоти приблизно за 5 років, після чого їх рублять, відвозять  на ринки, далі вони потрапляють у квартири людей, радують око близько 2 тижнів та відправляються на смітник. Слід зазначити,що ялинки  не потребують особливих умов почви та погоди ,живуть 250 - 300 років , протягом яких постійно лишаються зеленими, кожного дня наопвнюючи повітря киснем та фітицинідами, та поглинаючи CO2. Крім того, хвойні дерева підтримують своїм корінням піщані ґрунти. Наслідки масової вирубки ми бачимо на власні очі -  кожної весни «тонуть» Карпати, вода змиває разом з пнями колишніх дерев домівки та людей.

Ідеї альтернативних ялинок на будь-який смак та гаманець.

Ціна штучної ялинки залежить від її висоти, найдешевша дванадцяти сантиметрова настільна коштує близько 15 гривень. Альтернативне «новорічне дерево» середньої висоти (1 метр) обійдеться приблизно у 110 українських грошей. Як бачимо, ціна штучних ялинок майже не відрізняється від ціни на живі дерева, проте ялинка з пластику прослужить щонайменше п’ять років, після її демонтажу не треба ще місяць прибирати гілки з усіх куточків квартири та  її головний плюс – ви не інвестуєте свої гроші у діяльність браконьєрів, не платите людям за те , що вони забирають кисень з повітря, яким Ви  ж і дихаєте.

У минулому році у стартував конкурс «НеЯЛИНКА 2013», а рамках якого оголосили всеукраїнський конкурс  альтернативної ялинки.

Волонтери  пояснювали , як зустріти Новий рік без шкоди для природи –ялинка  з   екологічно чистих матеріалів: з шишок, паперу, навіть з огірків та капусти, її можна з’їсти прямо за святковим столом. Волонтери пропонують використовувати замість пластикових новорічних іграшок  прикраси з пресованого картону або паперові, склеєні вручну , замість зрубаної ялинки – жива ялинка в горщику.

Продаж ялинок у горщиках – практика вже давно поширена  закордоном. Такі ялинки можна придбати в великих садових центрах, де зелена красуня в горщику заввишки 1,5 м коштуватиме орієнтовно 500 грн. Великою перевагою такого придбання є те, що ви згодом цю ялинку можете посадити на своєму подвір’ї чи на дачі.

На останнє хотілося б додати, що усі екологічні проблеми, що згодом переростають у екологічні катастрофи починаються з дрібниць, на які ми не звертаємо увагу. Ніхто і ніщо так хибно не впливає на стан природи як людина, створюючи все нові й нові блага цивілізації. Екологи  не призивають  повертатися  на тисячоліття назад та жити в печерах, все набагато простіше. Природу на сьогоднішній день може врятувати лише усвідомлення факту знищення її людиною, та переходу цього усвідомлення у етичне ставлення до неї. Усі зміни народжуються всередині нас, тож спробуйте почати з малого – з себе.

 




1. Применение лазеров
2. тематизировать свои знания
3. Реалізація суперскалярної обробки в Athlon 64
4. Герат снаружи и изнутри
5. 1. Лицо ответственное за разработку Ф
6. Дивлюсь я на небо
7.  Землепользование СПК им
8. Примером такого оружия может служить электромагнитная катапульта
9. Новая история для 10 кл
10. Областная реформа Петра I
11. Тема 12. Антикризове фінансове управління підприємством12.
12. 1. Особенности современного этапа российской социальной работы
13.  Культурноисторические условия становления религиозной философии в России во второй половине ХIХ в
14. Беллевью в НьюЙорке мне приходится видеть слишком много человеческих страданий не только психически больн
15. Половое развитие и воспитание кобелька
16. Договір майнового найму
17. историческая теория развития психики и развития личности разрабатывалась В этом подходе Л
18. Парижский сбой В ночь с 29 на 30 декабря в 1 час 05 минут во многих местах Парижа остановились часы
19. Я хотел бы выразить свое восхищение и благодарность великолепному учителю.1
20. Реферат- Основные направления организации труда и их содержание