Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ВШильдська Д

Работа добавлена на сайт samzan.net:


   Міністерство освіти і науки України     Черкаський політехнічний технікум

ПОГОДЖУЮ                                                                                                            ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора з навчальної роботи                                                         Директор технікуму

_________________Г.В.Шильдська                                                              _________________Д.В.Галат

______________________2013р.                                                                     __________________2013р.

ПОГОДЖУЮ

Заступник директора з виробничого навчання

________________О.В.Романчук

_____________________2013р.

Методичні вказівки до виконання  практичної роботи

«Технічне обслуговування та ремонт електрообладнання ел.привода запірної арматури»

для студентів спеціальності 5.0370104»Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд»   

Галузь знань 0507»Електротехніка та електромеханіка»

Напрям підготовки 050701

Розробив: Викладач Пащина В.І……………………

Розглянуто і затверджено цикловою комісією                                                                                                          дисциплін професійно-практичної підготовки спеціальності 5.0370104                                                                                                                    Протокол№ ……від…………………………………                                                                                                                    Голова комісії………………………………М.М.Сахно

       

м.Черкаси   2013 рік

                                           Практична робота№8

Тема: Технічне обслуговування та ремонт,наладка електропривода з двосторонньою муфтою обмеження обертового момента для керування запірною арматурою.

Загальний час заняття-4 години

1.ТЕХНІКА  БЕЗПЕКИ І ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ СТУДЕНТІВ В ЛАБОРАТОРІЇ  З ТО ТА РЕМОНТУ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ ТА ЗАСОБІВ АВТОМАТИЗАЦІЇ.

          

Загальні положення.

Студент, що виконує практичну роботу, зобов'язаний:

вивчити дані правила і прийняти їх до обов'язкового виконання; дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, затверджених директором технікуму;

дотримуватися вимог техніки безпеки(ТБ), охорони праці та збереження  лабораторного устаткування і приладів, расписатися в журналі по ТБ;

попереджати порушення вимог безпеки з боку товаришів;

завчасно готуватися до майбутнього зайняття в лабораторії, використовуючи інструкції і методичні вказівки до робіт і рекомендовану літературу;

при виконанні практичної роботи знаходитися тільки на своєму робочому місці, не чіпати устаткування і прилади, що не відносяться до роботи, дотримуватися тиші і порядку.

виконувати усі вимоги керівника, що відносяться до вимог правил техніки безпеки, порядку виконання робіт, а також вимог по збереженню лабораторного устаткування і приладів;

Забороняється:

а) без дозволу чіпати або переносити із столу на стіл аппарати, прилади і інші предмети;

б) займатися справами, безпосередньо не пов'язаними з   роботою,що виконується;

в) сідати на столи, ставити ноги на електричні машини установки або інше устаткування. При порушенні даних правил або вимог викладача студент може бути відсторонений від проведення робіт і знову допущений до них лише з дозволу завідуючого  відділення або заступника директора з виробничого навчання. При всякому псуванні машин, приладів, апаратів і іншого обладнання, або засміченні робочого місця студент зобов'язаний в позаурочний час усунути ушкодження або привести в порядок робоче місце. За псування інвентаря і устаткування лабораторії, викликану недотриманням даних правил, студент несе матеріальну відповідальність.

Правила техніки безпеки

При виконанні робіт в лабораторії студенти зобов'язані пам'ятати про можливість враження електричним струмом і необхідність дотримання правил техніки безпеки. Невиконання правил безпеки, необережне поводження з апаратурою, неуважність і, як наслідок, випадковий дотик до струмоведучих частин схем можуть спричинити серйозні нещасні випадки.

Тому при роботи в лабораторії ,що має різноманітне електротехнічне устаткування і електричні машини, що обертаються, треба дотримуватися особливої обережності  і наступних  основних  правил техніки безпеки.

Електричну схему можна збирати тільки при відключеному  автоматичному вимикачі.

Включати схему під напругу дозволяється тільки після її перевірки викладачем.

Про включення схеми потрібно зробити попередження присутнім, переконатися, що ніхто не торкається струмопровідних або рухомих  частин.

Будь-які зміни в схемі можна робити тільки при відключеній електричній мережі.

В процесі проведення робіт  категорично забороняється торкатися до неізольованих частин схеми.

Щоб уникнути випадкового дотику до неізольованих частин схеми забороняється:

а) користуватися тимчасовим з'єднанням двох або декількох дротів скручуванням;

б) включати або відключати схему розривом ланцюга розєднанням  дротів замість  вимикача;

в) застосовувати дроти з пошкодженою ізоляцією;

г) переміщати вимірювальні прилади без зняття напруги;

д) розташовувати при записі показань зошит на вимірювальних приладах;

е) залишати без нагляду включені установки;

ж) заходити за встановлені загородження.

При спрацьовуванні автоматичного вимикача студенти за допомогою викладача усувають причину виникнення пере-вантаження або короткого замикання, включають схему знову під наглядом викладача.При проведенні робіт необхідно стежити, щоб в процесі  роботи ніхто з присутніх не наближався до  частин обладнаня що рухається.Категорично забороняється торкатися рукою або ногою частин електродвигунів або інших  механізмів для їхгальмування.При нещасному випадку негайно відключити установку і надати першу допомогу потерпілому. Аптечка швидкої допомоги знаходиться в лабораторії. У разі  необхідності  викликати швидку допомогу по телефону 103.

На випадок пожежі негайно відключити електроживлення лабораторії і вжити заходи до ліквідації пожежі. Ввідний  вимикачлабораторії знаходитьсяна ввідному щиті. Вогнегасник –біля робочого місця№1 на стіні. У разі потреби викликати пожежну команду по телефону 101

.Перед початком роботи в лабораторії студенти проходять інструктаж по техніці безпеки і розписуються в спеціальному журналі. Студенти, що не пройшли інструктаж по техніці безпеки, до роботи в лабораторії не допускаються.

Порядок виконання і захисту практичних робіт

Роботи виконуються бригадами по 2-3 людини  відповідно графіку проходження практичних  робіт.До роботи в лабораторії допускаються студенти, які надали бланк звіту майбутньої роботи, звіт по попередній роботі і звіти, що здали по раніше виконаних роботах. Бланк звіту наступної роботи повинний  включати титульний аркуш з назвою роботи, схему установки, таблиці, в які заноситимуться результати дослідів, і вільну сторінку (або дві) для запису паспортних даних  приладів і устаткування, необхідних розрахунків і пояснень. Там же наводяться питання самопідготовки, задані в інструкційних картах,чи викладачем,та відповіді на них.

Перед початком роботи викладач перевіряє підготовленість  бригади до роботи шляхом опитування за змістом та методикою виконання роботи. Попередня підготовка до виконання роботи проводиться поза лабораторією з використанням методичних вказівок і рекомендованої  літератури.

Об'єм виконуваної в лабораторії роботи визначається викладачем, включає  практичну і експериментальну та  розрахункову частини. Викладач може змінити об'єм і характер роботи.

При виконанні роботи студенти повинні спочатку ознайомитися з основним устаткуванням і допоміжною аппаратурою, записати їх паспортні дані, потім підібрати вимірювальні  прилади з урахуванням роду струму і очікуваних значень вимірюваних  величин, записати основні дані приладів. При необхідності  зібрати електричну схему і запросити викладача для перевірки схеми і включення установки в роботу.При складанні електричної схеми слід керуватися наступними правилами: спочатку з'єднати усі послідовні ланцюги від затискачів  рубильника(автомата) до випробовуваного  обладнання ,потім підключити паралельні ланцюги і ланцюги управління. Не бажано використовувати довгі  провідники там, де можна обійтися короткими провідниками. Зібрана схема перевіряється усіма студентами, що виконують цю роботу. При цьому необхідно звернути особливу увагу на цілісність  провідників, щільність контактів, затягування  клем, положение ручок  апаратів управління і повзунків реостатів(відповідно до інструкції до роботи).Потім включити схему під напругу і виконати завдання. Зробити необхідні виміри і занести їх результати у чернетку. Записи в чернетку і подальша обробка дослідів повинні робитися індивідуально кожним студентом. При замірах слід мати на увазі, що характер експериментальних кривих з достатньою для лабораторних робіт точністю може бути за результатами 4-5 вимірів. Менше число вимірів може привести до спотворення результату.

Показати результати роботи викладачеві. Тільки при правильних результатах і з дозволу викладача можна приступати до наступної роботи.Після закінчення усієї роботи чернетки здаються на перевірку і підпис викладачеві. Чернетки зберігаються до здачі заліку по роботі і пред'являються спільно із звітом при захисті роботи. Без чернетки звіт не приймається.

Після підпису чернеток, з дозволу викладача необхідно розібрати схему, укласти на місце дроти, прилади, привести в порядок робоче місце. Якщо в роботі використовувалися конденсатори, то перед розбиранням схеми їх слід розрядити шляхом з'єднання виводів  провідником. У вільний час, що залишився, слід оформляти виконану роботу. Йти з лабораторії до дзвінка можна тільки з дозволу викладача.Захист звіту по виконаній роботі проводиться, як правило, у кінці зайняття, в години відведені на виконання,або на початку наступного навчального дня.

Приймаються до захисту звіти оформлені з урахуванням вимог, викладених  нижче. Звіт, виконаний недбало, з помилками, підлягає переробці, захищається  в додатковий час(наприклад, на консультації).По кожній роботі виставляється оцінка. На основі ряду оцінок виводиться середня оцінка по циклу робіт, яка враховується при заліку.При здачі звіту викладач опитує студента в об'ємі матеріалу виконаної роботи та контрольних питань. Робота зараховується в тому випадку , якщо студент показує знання мети, фізичної суті, методики виконаної роботи, використаних машин і обладнання  і може пояснити і проаналізувати отримані результати.Студент, що виконав усі роботи і своєчасно отримав позитивні оцінки при захисті звітів по даних роботах отримує залік по практиці.

Пропущені роботи відпрацьовуються у кінці  циклу робіт в спеціально призначений викладачем час.

Вимоги до оформлення звіту

Звіт про виконану роботу складається кожним студентом самостійно і має бути представлений викладачеві перед початком чергового зайняття.Як правило, звіт оформляється на декількох листах паперу у клітинку із звичайного учнівського зошита. Перший лист звіту-титульний(зразок-Додаток 1).На зворотному боці листа вказуються мета і програма работи. Подальші листи використовуються для зображення схем дослідів, таблиць, графіків. На останній сторінці записуються висновки по роботі, що містять критичну оцінку дослідів, число і розпис виконавця. Усі листи звіту склеюються або зшиваются, включаючи і лист з питаннями і відповідями по самопідготовці і нумеруються. Кожен звіт представляється окремо.Дозволяється усі роботи оформляти в окремому зошиті. Тоді обкладинка зошита оформляється за приведеним  зразком, з тією лише різницею, що вказується «Звіти по практичних  роботах дисципліни «ТО та ремонт електрообладнання та засобів автоматизації».

До кожної схеми складається специфікація на устаткування і прилади відповідно до ЄСКД по наступній формі:

Позиційне позначення ,найменування,кількість. Наприклад: QF Автоматичний вимикач А-63М; 1; 10 А.Окрім специфікації, в звіті наводяться основні технічні  дані устаткування, виписані з його паспортного щитка чи з даних, приведених в методичці  або на стойці приладів.

Схеми і графіки виконують акуратно, олівцем, з використанням лінійок, лекал, циркуля. Усі умовні позначення в електричних схемах повинні відповідати Госту. Схеми і графіки мають бути пронумеровані і мати  підмалюнкові написи.Побудову графіків можна виконувати на листах в клітинку, Але краще всього виконувати їх на міліметрівці. Масштаб треба вибирати так, щоб в прийнятій одиниці довжини містилося 1, 2 або 5 вимірюваних одиниць або їх десятих доль.

На одному графіку допускається зображувати декілька різних функцій одного і того ж аргументу(зазвичай не більше трьох). При цьому масштаби вибираються так, щоб криві  розміщувалися рівномірно по усьому полю малюнка. Для кожного графіку вісь функції наноситься окремо, з вказівкою розмірності.. Уздовж осей проставляються розмірні одиниці, причому цифрові значення осей у виконуваних роботах починаються, зазвичай, з нуля.

.

Мета роботи та її ціль.

Навчальна мета:  закріпити уміння, вдосконалити прийоми, сформувати уміння і  навички, навчити студентів, закріпленню знань, конкретизації важливих положень теми, залучення студентів до поглибленого осмислення поставлених на опрацювання завдань. Ознайомитись з конструкцією привода, отримати практичні навики проведення обслуговування, ремонту та наладки електропривода ,навчитись розбирати, збирати, виконувати технічне обслуговування, ремонт, випробування апаратів після ремонту.

Розвиваюча мета: Розвивати навики самоконтролю; розвивати професійне мислення; розвивати свідому трудову дисципліну; розвиток здібностей самостійного і колективного аналізу нової інформації; розвиток умінь аналізувати, зіставляти; розвиток мови студентів під час вивчення нової термінології  тощо.

Виховна мета:  Формування в студентів виховання трудової і технологічної дисципліни, створення умов для морального, естетичного виховання. Виховувати в студентів  творче ставлення до трудового процесу, акуратність в роботі, бережливе ставлення до обладнання, інструменту і економії матеріалів та електроенергії.

Порядок виконання роботи.

1.Вивчити будову приводу та ящика управління їх призначення,  принцип дії, призначення складових частин та вузлів. Вивчити роботу електричної принципової схеми стенда, записати техн1чну характеристику електропривода.

2.Підготувати робочий зошит для проведення випробувань привода після ремонту та налагодження.. .

3.Вивчити порядок проведення технічного обслуговування (ТО) та поточного ремонту (ПР)приводу та пускозахисної апаратури.,  обсяг випробувань та порядок проведення випробувань після ремонту. Допуск до практичної частини роботи   можливий після  перевірки знань по результатах самостійної роботи  студента(опитування по контрольних питаннях).

4.Провести ТО та ПР  апаратури(за завданням викладача). Провести наладку кінцевих вимикачів i муфт обмеження обертового  моменту для забезпечення роботи схеми.

5 Визначитися з відповідністю апаратури захисту від перевантажень та коротких замикань відносно навантаження.

6.Перевірити правильність вибору пускозахисної апаратури,що використовується,правильність її монтажу

7.Оформити звіт,захистити виконану роботу,. Отримавши при цьому позитивну оцінку.

Контрольні питання на допуск до практичного виконання робіт.

1.Які види приводів арматури використовуються в народному господарстві?

2Можливості приводу типу А  ,які надаються йому при використанні ЕБКВ(дати розшифровку даної абревіатури)

3.Дати пояснення щодо призначення моментної муфти,блоку шляхових вимикачів та змінного резистора в ел. схемі приводу типу А.

4.  Що означає ПВ-25%?Розшифрувати та пояснити суть.

5.Пояснити методику налагодження шляхових вимикачів,та муфти обертового моменту.

6.Обсяги та періодичність проведення ТО та ремонту приводів.

Склад звіту:

1.Розшифровка умовних позначень пускозахисної апаратури, та іншого електрообладнання (за завданням викладача.)

2.Обєм та періодичність ТО та ПР електрообладнання приводу.

3.Обєм  післісля ремонтних випробувань та вимірювань  електрообладнання приводу.

4.Відомість дефектів, що виявлені та усунені під час ремонту приводу.

5.Електрична принципова схема приводу,опис її роботи,призначення елементів схеми(за завданням викладача)

6.Протокол  випробувань магнітного пускача(контактора,реле, автоматичного вимикача) після ремонту.(за завданням)

Короткі теоретичні відомості.

Найбільш широке застосування для запірної арматури і для двохпозиційного регулювання отримали електроприводи (електромоторні). Для безперервного і безступінчастого регулювання найбільш часто використовуються мембранні пневматичні приводи.

Електричний привід арматури - це пристрій, що є видом електричних приводів, що служить для механізації і автоматизації трубопровідної арматури, і широко застосовується у всіх галузях промисловості, граючи найважливішу роль практично у всіх технологічних процесах. Найчастіше електроприводи використовуються для дистанційного керування арматурою, її відкриття та закриття, а також для визначення положення арматури. Крім електричних приводів, існують пневматичні, гідравлічні і електромагнітні арматурні приводи.Електроприводи з двосторонньою муфтою типів М, А, Б, В, Г, Д загального призначення і вибухозахищені, використовуються для комплектації запірної промислової трубопровідної арматури, яка встановлюється в приміщеннях, під навісом і на відкритому повітрі. Вибухозахищені електроприводи можуть встановлюватися у вибухонебезпечних зонах приміщень і зовнішніх установок згідно ГОСТ Р 51330.13-99 у відповідності з маркуванням вибухозахисту IExdIIBT4, 2ЕхdеIIСТ4 і маркуванням вибухозахисту IExdibIIBT4 Х, 2ЕхdеibIIСТ4 Х для електроприводів з електронним блоком кінцевих вимикачів (далі по тексту ЕБКВ). Рудничні електроприводи з маркуванням РВЕхdI Х по ГОСТ Р 51330.0-99 можуть встановлюватися в підземних виробітках шахт, рудників і в їхніх наземних будівлях, небезпечних по рудничному газу та / або горючому пилу. Електроприводи призначені для дистанційного і місцевого управління запірною арматурою. Електроприводи можуть працювати в системах автоматичного управління, в тому числі з використанням мікропроцесорної техніки. Установочне положення електроприводів  будь яке. Електроприводи розраховані для роботи в повторно-короткочасному режимі з тривалістю включення (ПB) - 25%. Живлення електродвигунів здійснюється від трифазної мережі змінного струму частотою 50 або 60 Гц, напругою від 220 до 660 В. Напруга і частота обговорюються при замовленні електроприводу. Допустиме відхилення частоти  2%, допустиме відхилення напруги % 15 % , при цьому відхилення напруги і частоти не повинні бути протилежними.   Електроприводи дозволяють здійснювати: закриття та відкриття умовного проходу арматури з пульта управління натисканням пускових кнопок і зупинку запірного пристрою арматури в будь-якому проміжному положенні натисканням кнопки «стоп»; автоматичне відключення електродвигуна муфтою обмеження  обертового  моменту при досягненні заданого обертового моменту на вихідному валу в положеннях «закрито», «відкрито» або при аварійному заклиненні рухомих частин в процесі ходу на закривання і відкривання; сигналізацію на пульті управління крайніх положень запірного пристрої арматури і спрацьовування муфти обмеження обертового моменту; автоматичне відключення електродвигуна шляховими вимикачами при досягненні запірним пристроєм арматури крайніх положень; місцеву індикацію крайніх і проміжних положень запірного пристрої арматури на шкалі місцевого покажчика; дистанційне показання ступеня відкриття проходу арматури на пульті управління (при наявності датчика положень); автоматичне перемикання електроприводу з положення ручного 'управління на електричне або незалежне ручне і електричне управління; електричне блокування електропривода з роботою інших механізмів і агрегатів; регулювання величини обертового моменту в межах, зазначених у паспорті приводу.. Для дистанційної інформації щодо ступеня відкриття проходу арматури електроприводи за замовленням споживача можуть поставлятися з резистором. Приймальний прилад в комплект поставки не входить. Електроприводи типів А, Б, В, Г, Д можуть поставлятися з електронним блоком кінцевих вимикачів (ЕБКВ), який дозволяє здійснювати наступні функції:  Видачу команд на зупинку  електроприводу в кінцевих положеннях «О» (Відкрито) і «З» (Закрито) арматури, або в будь-яких інших, в залежності  від налаштування  ЕБКВ; видачу команд на зупинку  електроприводу у разі досягнення необхідного обертового моменту на вихідному валу приводу;  Видачу сигналів індикації «О», «З», «М» (Муфта) на щит управління електропривода; Початкове налаштування ЕБКВ (занесення кінцевих і проміжних положень арматури при русі в сторону відкриття / закриття, занесення необхідного обертового моменту на валу приводу при необхідності ущільнення в положенні «О" / "З», установку пароля для зміни налаштувань ЕБКВ та ін) дистанційно, без розкриття  електроприводу, на відстані до 1 метра за допомогою пульта налагодження(ПН);  Автоматичний облік числа циклів роботи електропривода (один цикл відповідає послідовному зміні станів електроприводу «З" - "О" - "З»); Можливість зупинки електроприводу за допомогою ПН (не використовуючи щит управління);  Енергонезалежне відстеження переміщень шляхового та моментного датчиків при відсутності силового живлення (наприклад, при роботі з ручним дублером); Видачу уніфікованого струмового сигналу 4-20 мА або 0-5 мА (20/5 мА - «О», 4/0 мА - «З», 24/7мА - «Помилка»). Сигнал «Помилка» видається при перевищенні кінцевого положення арматури «О» або «З» більш ніж на 12.5% ​​робочого ходу; - Електроприводи забезпечують обслуговування віддаленого інтерфейсу RS-485 і організацію його по протоколу MODBUS (за бажанням споживача);  Відключення двигуна електроприводу при заклинюванні арматури (В тому числі і при заблокованій моментної муфті) або при зупинці двигуна внаслідок обриву однієї з фаз;  Візуалізацію (в тому числі при відсутності силового живлення) безпосередньо на ЕБКВ наступних станів приводу і арматури: а) обертання вала електропривода в бік відкриття (мигає зелений світлодіод) або в бік закриття (блимає жовтий світлодіод); б) знаходження арматури в положеннях «О» (горить зелений світлодіод, індикується «==»), «З» (горить жовтий світлодіод, індикується «] [») або «Помилка» (горить жовтий або зелений світлодіод, індикується «-»); в) перевищення необхідного крутного моменту на валу приводу в проміжному положенні арматури, тобто між положеннями «О» і «З» (Горить червоний світлодіод); г) знаходження арматури в проміжному положенні (індикується ступінь відкривання арматури у відсотках від повністю відкритого стану); д) режим установки кінцевих положень (поперемінно індикується «==» Та «] [»). На випадок аварійного відключення силового живлення передбачена можливість індикації поточного становища електроприводу від автономного живлення.

Електропривод нормального виконання з приєднанням типа А(мал.2) з двосторонньою муфтою обмеження обертового моменту. (електропривід,що використовується на навчальному стенді)Максимальний обертовий момент, створюваний приводами, 60 і 100 Н-м. Передбачено вісім модифікацій електроприводів. Частота обертання вала електродвигуна 1500 об / хв.На один оборот приводного валу потрібно три оберти маховика ручного дублера. Електроприводи мають вбудовану коробку шляхових та моментних вимикачів. Електроприводи складаються з наступних основних вузлів і деталей: електродвигуна, редуктора (планетарного у електроприводів типів М, А; червячно-циліндричного у електроприводів типів Б, В, Г), вузла моментної муфти, вузла шляхових вимикачів, вузла ручного дублера з маховиком, вихідного валу з кулачками або квадратом для приєднання до запірного органу арматури і корпусних деталей.Для герметизації внутрішніх порожнин електроприводів в місцях нерухомих і рухомих з'єднань деталей передбачені ущільнюючі

Мал.2 Привід типу А              пристрої.  У корпусі електроприводу (Мал.3) змонтований планетарний редуктор, що складається з гальмівної шестерні 5, ексцентрикового валу 6, двухвенцового сателіта 7 і ведучої шестерні 8, яка закріплена на вихідному валу 9.Вузол моментної муфти складається з вала 30, черв'яка 11, підпружиненого з двох сторін пружинами 10 і гайками 13. Опорами валу 30 служать кришки, прикріплені до корпусу.На одному з кінців вала 30 встановлений маховик 31 для ручного керування електроприводом.Черв'як 11 з'єднаний за допомогою скоби із зубчастим сектором 33, який через шестерню 32 повертає валик 29. На валику 29 встановлені моментні кулачки 23 і 28. Вплив кулачків 23 і 28 на мікровимикачі 21 і 25 здійснюється через проміжні важелі 22 і 26.Установка моментних мікровимикачів у вихідне положення здійснюється за допомогою блокувальних кулачків 20 і 24, які встановлені на валику 19 і мають з ним фрикційний зв'язок.Вузол шляхових вимикачів складається з шестерні 16, встановленої на вихідному валу 9, зубчастого колеса 15, черв'яка 14, черв'ячного колеса 12, яке нерухомо встановлено на валику 19. На валику 19 встановлені кулачки 17, які впливають на кнопки шляхових мікровимикачів 18. Валик передає обертання стрілкою місцевого покажчика положення 27 і шестерні 35, яка через зубчасте колесо 36 впливає на резисторний датчик 34

  Мал.3 Кінематична схема приводу типу А

Робота електроприводу типу А при електричному управлінні

Обертання від електродвигуна 1 через кулачкові муфти 2 і 3 передається ексцентриковому  валу 6 і сателіту 7. Так як шестерня 5 загальмована черв'яком 11 і пружинами 10, то сателіт 7, обкочуючись  по ній, обертає ведучу шестерню 8 і жорстко пов'язаний з нею вихідний вал 9.Від валу 9 через колеса 16 і 15, червячную пару 14 і 12, вал 19 обертання передається стрілці місцевого покажчика 27, і через зубчасту передачу 35 і 36 на вал резистора.Моментні кулачки 23 і 28 отримують рух від осьового переміщення черв'яка 11 через зубчастий сектор 33, колесо 32 і вал 29.При електричному управлінні електроприводом можливо обертання маховика з невеликою швидкістю, що не є ознакою несправності.

Робота електроприводу типу А при ручному управлінніПри ручному управлінні обертання від маховика 31 через вал 30, черв'як 11 передається шестерні 5, яка обертає сателіт 7 навколо нерухомого ексцентрикового валу 6, загальмованого конусом 3, який підпружинений пружиною 4, і далі на колесо 8 і вал 9.

Робота муфти обмеження обертового моменту .При досягненні запірним пристроєм арматури заздалегідь відрегульованої величини обертового моменту в положенні «Зачинено» або «Відкрито», або в разі заклинювання в проміжному положенні вихідний вал 9 з колесом 8 зупиняється. Так як вал електродвигуна 1 продовжує обертатися, сателіт 7, обкачуючись  по колесу 8, змусить обернутися шестерню 5, яка перемістить в осьовому напрямку черв'як 11. Поступальний рух черв'яка 11 перетворюється в обертальний рух моментних кулачків 23 і 28 за допомогою сектора 33 і колеса 32. Кулачки 23 і 28, повертаючись, дають можливість важелів 22 і 26 звільнити кнопки мікровимикачів 21, 25 і розімкнути ланцюг електродвигуна.

Електрична схема управління

Для керування електроприводами застосовуються схеми, наведені на малюнках4,5.

Мал.4 Електрична принципова схема приводу типу А

При управлінні арматурою відключення електродвигуна відбувається в результаті спрацьовування шляхового вимикача SQ1 або SQ2. У цьому випадку при монтажі схеми керування електроприводами необхідно зняти перемички між контактами (клемами) 13-14 малюнок 4.

Моментні вимикачі SQ3 і SQ4 після спрацьовування повертаються в початкове положення при обертанні вихідного вала у зворотний бік.

Умовні позначення схеми управління

Позначення Найменування

М Електродвигун

SQ1 шляховий вимикач відкривання

SQ2 шляховий  вимикач закривання

SQ3 моментний вимикач відкривання

SQ4 моментний вимикач закривання

Sl; S2 Додаткові шляхові вимикачі

КМ1 Магнітний пускач відкривання

КМ2 Магнітний пускач закривання

ЕL1 Лампа сигнальна «Відкрито»

ЕL2 Лампа сигнальна «Зачинено»

SВ1 Кнопка управління «Відкрито»

SВ2 Кнопка управління «Зачинено»

SВ3 Кнопка управління «Стоп»

ЕL3 Лампа сигнальна «Муфта»

R Резистор

SА Автомат

FU Запобіжник

Х1 клемна колодка

Х2 клемна колодка

Х6 клемна колодка

Х7 клемна колодка

Мал.5 Монтаж внутр внутрішніх з'єднань електроприводів типу А

Мал.6 Розміщення мікровимикачів у вузлі шляхових та моментних вимикачів.

Забезпечення вибухозахищеності.

Вибухозахищеність електроприводу досягається за рахунок застосування вибухозахищеного електродвигуна у виконанні з маркуванням вибухозахисту 2ЕхdеIIСТ4, 1ЕхdIIВТ4/2ЕхdеIIСТ4 (або з більш високим ступенем вибухозахисту) і коробки шляхових та моментних вимикачів з видом вибухозахисту «вибухонепроникна оболонка» по ГОСТ Р 51330.1-99 і захистом виду «е »по ГОСТ Р 51330.8-99. Вибухозахисні поверхні захищені від корозії антикорозійним змащенням (ЦИАТИМ-201); фарбування і будь-які механічні пошкодження їх не допускаються.Вибухонепроникність вводу кабелів і проводів досягається шляхом ущільнення їх еластичними гумовими кільцями, а дроти, що проходять з однієї порожнини в іншу, залиті епоксидним клеєм холодного затвердіння.Для обмеження переміщення валики механізму управління на одній стороні мають бурт, а на іншій - маточину важеля управління. Втулки валиків запресовані в оболонку. Всі болти і гайки, які кріплять деталі із вибухозахисними поверхнями, а також струмоведучі та заземлюючі затиски забезпечені від самовідгвинчування пружинними шайбами ​​або контргайками. Зовнішні кріпильні болти мають головки, доступ до яких можливий тільки за допомогою торцевого ключа. Всі знімні деталі оболонки мають пристосування для пломбування. На знімних кришках є попереджувальний напис:

«Відкривати, вимкнувши від МЕРЕЖІ!»

Вибухозахищеність електроприводів з ЕБКВ досягається установкою плати бар'єру безпеки, блоку процесора і індикації в штатній коробці вимикачів з видом вибухозахисту «вибухонепроникна оболонка» по ГОСТ Р 51330.0-99 і ГОСТ Р 51330.1-99, вибухозахищеність датчиків шляхового і моментного має вид вибухозахисту «іскробезпечне електричне коло »(1ЕхibIIСТ4) по ГОСТ Р 51330.0-99 і ГОСТ Р 51330.10-99.

Вибухозахищеність ПН забезпечується видом вибухозахисту «іскробезпечне електричне коло» 1ЕхibIIСТ4Х по ГОСТ Р 51330.0-99 і ГОСТ Р 51330.10-99. Для виконання відповідних вимог ГОСТів, елемент живлення ПН (хімічне джерело струму типу GP GREENCEL 6F22 номінальною напругою 9В) розміщений в окремому відсіку корпусу, кришка якого забезпечена попереджувальним написом «ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ВІДКРИВАТИ у вибухонебезпечних приміщеннях (зонах)». При цьому елемент живлення відокремлений від решти частини схеми ПН струмообмежувальним  резистором, розміщеним у тому ж відсіку корпусу.Заміна елементів живлення здійснюється тільки поза вибухонебезпечною зоною.

Вимоги до монтажу, обслуговування та ремонту приводів.

Тривалість служби електроприводів і справність дії їх механізмів, деталей і вузлів залежать від правильного поводження з електроприводами та догляду за ними, від правильної підготовки до роботи,

Порядок встановлення та вимоги до монтажу.

При монтажі виробу необхідно керуватися:інструкціями з монтажу та експлуатації електрообладнання вибухонебезпечних установок;правил улаштування електроустановок;інструкцією по експлуатації електродвигуна у вибухозахищеному виконанні;правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів;правилами техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів; інструкцією зексплуатації. Перед монтажем виріб має бути оглянутий. При цьому необхідно звернути увагу на:знак вибухозахисту і попереджувальні написи;відсутність пошкоджень оболонки;наявність всіх кріпильних елементів (болтів, гайок, шайб);засобів ущільнення (для кабелів);заземлюючих і пломбувальних пристроїв;заглушок в невикористовуваних ввідних пристроях.При монтажі необхідно перевірити стан вибухозахисних поверхонь деталей, що піддаються розбиранню (подряпини, тріщини, вм'ятини та інші дефекти не допускаються), відновити на них антикорозійне мастило.Всі кріпильні болти повинні бути затягнуті, знімні деталі повинні прилягати до корпусу оболонки щільно. Деталі з різьбовими кріпленнями повинні бути загвинчені на всю довжину різьби і застопорені. При монтажі виробу слід звернути увагу на те, що максимальний зовнішній діаметр кабелю повинен бути на 1-2 мм менше діаметра прохідного отвору в корпусі ввідного пристрою і діаметра прохідного отвору в нажимному фланці.Ущільнення кабелю має бути виконане самим ретельним чином, так як від цього залежить вибухонепроникність ввідного пристрою.Виріб має бути заземлено за допомогою як внутрішнього заземлюючого затискача, так і зовнішнього. В якості заземлюючого елементу використовуються гвинти (шпильки) з різьбою М6.Місце приєднання зовнішнього заземлюючого провідника повинне бути ретельно зачищено і після приєднання заземлювального провідника захищене  від корозії шляхом нанесення шару консистентного мастила. Зняті при монтажі кришки та інші деталі повинні бути встановлені на місцях, при цьому звертається увага на наявність всіх кріпильних елементів і їх затяжку. Після всього цього проводиться пломбування.Експлуатація виробу повинна здійснюватися таким чином, щоб дотримувалися всі вимоги, зазначені в розділі «Забезпечення вибухозахищеності» інструкції з експлуатації..У період експлуатації необхідно стежити за цілісністю лакофарбового покриття.

Перед монтажем електроприводів перевірити:стан електроприводів;наявність і стан техдокументації;легкість переміщення рухомих деталей при роботі від маховика.Підключити електропривод до мережі згідно зі схемою (мал.4), попередньо встановивши запірний пристрій арматури в середнє положення за допомогою маховика. Монтаж електроприводів у вибухозахищеному виконанні проводиться кабелем марки КСРБГ 19 × 1,0 або КВРГ 19 × 1,0.Після монтажу перевіряються:опір ізоляції;робота електроприводів від маховика;робота електроприводів від електродвигуна;налагодження на відкривання і закривання і чіткість спрацьовування сигналізації (для чого роблять 2-3 цикли «ВІДКРИТО» - «ЗАКРИТО»);перехідний опір заземлення, повинний бути не більше 0,1 Ом.Увага!Перед пуском електроприводу перевірте правильність під'єднання фаз до електродвигуна.Для чого:ручним дублером виведіть запірний орган в проміжне положення; натисніть кнопку «Зачинено» («Відкрито») і перевірте напрям руху запірного органу: стрілка місцевого покажчика повинна обертатися в сторону закривання (відкривання).Пуск здійснювати на короткий час, що дозволяє визначити напрямок руху. Час руху обмежувати натисканням кнопки «Стоп».Якщо стрілка буде обертатися в напрямку зворотному заданому, поміняйте місцями фази електродвигуна і повторіть перевірку.

Підготовка до роботи, регулювання та настроювання

Арматура, на якій можлива установка електроприводів, ділиться за способом ущільнення на три види:

не вимагає примусового ущільнення в положеннях «ЗАКРИТО», «ВІДКРИТО»;

вимагає примусового ущільнення тільки в положенні «ЗАКРИТО»;

вимагає примусового ущільнення в положеннях «ЗАКРИТО» і «ВІДКРИТО»

В електроприводах, встановлених на арматурі першого виду, необхідно:відрегулювати шляхові вимикачі для автоматичного відключення електроприводу і сигналізації крайніх положеннь запірного пристрою арматури;муфту обмеження обертового моменту налаштувати на максимальний момент в обидві сторони обертання. При цьому муфта виконує роль автоматичного блокування електроприводу на випадок аварійного заїдання затвора арматури або відмови шляхових вимикачів у крайніх положеннях.В електроприводах, встановлених на арматурі другого виду, необхідно:відрегулювати моментну муфту для автоматичного відключення електроприводу в положенні «ЗАКРИТО» і на випадок аварійного перевантаження в бік відкривання;налаштувати шляхові вимикачі для сигналізації в положенні «ЗАКРИТО» і автоматичного відключення електроприводу і сигналізації при досягненні запірним пристроєм положення «ВІДКРИТО»;моментну муфту в бік відкривання налаштувати так само, як для арматури першого виду.В електроприводах встановлених на арматурі третього виду, необхідно:налаштувати моментну муфту на величини, необхідні для автоматичного відключення електроприводу в положеннях «ЗАКРИТО», «ВІДКРИТО» та в разі аварійного перевантаженняпоходу роботи;налаштувати шляхові вимикачі для сигналізації крайніх положеннях.Регулювання шляхових вимикачів проводиться в наступному порядку:обертаючи маховик, перевести запірний пристрій арматури в необхідне положення «ЗАКРИТО» або «ВІДКРИТО»;підвести відповідний кулачок закривання або відкривання до виступу відповідного важеля до спрацьовування контакту мікровимикача (при цьому повинен бути чутний характерний клацання) і отримання відповідного сигналу на пульті управління, закріпити кулачок в цьому положенні .Регулювання моментної муфти проводити в наступному порядку :обертаючи маховик, встановити запірний пристрій арматури в будь-якому проміжному положенні, повертаючи маховик в обидві сторони від 30 до50 °, переконатися, що силові елементи муфти обмеження обертового моменту знаходяться в середньому положенні, тобто не навантажені;ослабити кріплення моментних кулачків гайкою, встановити кулачки так, щоб риски на кулачках збіглися з поділом шкали, відповідним необхідному моменту, керуючись графіком налаштування, наведеним у паспорті електроприводу;закріпити кулачки;заблокувати моментні важелі 1 важелями 3 натисканням на важелі 1 в напрямку стрілки або обертанням блокувального кулачка 4 в напрямку стрілки;При наростанні обертового моменту кулачок через важелі 3, 1 звільнить кнопку мікровимикачів. Ланцюг електродвигуна розімкнеться.Це положення збережеться до тих пір, поки електропривод не буде запущений в протилежну сторону. При цьому блокувальний кулачок 4 натисне на важіль 1, а важіль 3 під дією пружини 2 займе своє початкове положення. Блокувальний кулачок 4 одночасно служить для запобігання відключення електродвигуна муфтою обмеження обертового моменту в момент пуску, при цьому він утримує важіль 1 на кнопці мікровимикача. Розташування мікровимикачів у вузлі шляхових та моментних вимикачів див. на малюнку 6.Для налаштування місцевого покажчика необхідно:відкрити арматуру;зняти кришку (скло місцевого покажчика);послабиш гвинт і встановити стрілку проти індексу «О» на диску і застопорити стрілку гвинтом;закрити арматуру;встановити покажчик з індексом «3» проти стрілки.Перевірити настройку місцевого покажчика та сигналізацію на пульті управління.З цією метою справити 2-3 пуску електропривода в обох напрямках.

Технічне обслуговування

До обслуговування електроприводів допускається тільки проінструктований належним чином персонал. Обслуговування електроприводів має вестися у відповідності з діючими «Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів» та цією інструкцією.Під час експлуатації арматури з електроприводами проводити періодичні огляди в терміни, встановлені графіком, залежно від режиму роботи установок, але не рідше одного разу на три місяці.Капітальний ремонт проводити один раз на 5 років. Планово-попереджувальний ремонт і капітальний ремонт проводити відповідно до робочих креслень і технічних умов. Відремонтований електропривод встановити на арматуру, випробувати у взаємодії з нею в експлуатаційних умовах і здати в експлуатацію за актом.При огляді звернути увагу на цілісність оболонки, наявність всіх кріпильних деталей і їх елементів, наявність пломб, попереджувальних написів, заземлюючих пристроїв, заглушок в невикористаних ввідних пристроях, на ущільнення ввідних кабелів.При профілактичному огляді провести чистку електроприводу, заміну мастила, перевірити вибухозахисні поверхні, опір ізоляції.Ремонт, пов'язаний з відновленням вибухозахисту, проводити відповідно до «Інструкції з ремонту вибухозахищеного електрообладнання».При розбиранні та складанні електроприводів можливість їх забруднення та попадання сторонніх предметів у внутрішні порожнини електроприводу і арматури повинна бути виключена.Перед складанням деталі очистити і промити в бензині Б-70 ГОСТ 1012-72 або уайт-спірит ГОСТ 3134-78 і протерти чистою ганчіркою. Деталі з гуми і картону протерти сухою ганчіркою. Перед складанням оброблені поверхні вузлів і деталей змастити тонким шаром мастила ЦИАТИМ-201 ГОСТ 6267-74, рухомі з'єднання метал-гума - мастилом ЦИАТИМ-221 ГОСТ 9433-80.Примітка. Мастила, не рекомендовані інструкцією з експлуатації електроприводів, можуть застосовуватися тільки після офіційного підтвердження їх придатності підприємством-виробником.При установці вузла вимикача необхідно забезпечити повне зачеплення зубчастої передачі, після чого гвинти надійно закріпити.Увага:Для виключення пошкодження кабелів і роз'ємів датчиків положення і моменту при демонтажі коробки вимикачів необхідно:відвернути гайки кріплення коробки вимикачів;піднявши коробку вимикачів, не допускаючи при цьому натягнення кабелів,провести  розстикування двох роз'ємів типу «РС»;зняти коробку вимикачів.При установці коробки вимикачів операції проводити в зворотному порядку .

Таблиця змащування електроприводу .

Найменування вузла

місце змащування

марка мастила

спосіб змащування

Періодичність змащування

ручний дублер

Рухомі частини механізму ручного дублера

ЦИАТИМ-201 ГОСТ 6267-74 або ЛИТОЛ-24 ГОСТ 21150-87 (для електроприводів типів М і А) і ЛИТОЛ-24 ГОСТ 21150-87 (для електроприводів типів Б, В, Г, Д).Для рухомих з'єднань метал-гума - ЦИАТИМ-221 ГОСТ 9433-80

При збиранні нанести тонкий шар мастила на робочі поверхні деталей

При плановопо-переджувальних та капітальних ремонтах

Шляховий і моментний вимикачі та місцевий покажчик

Зубчаті та черв'ячні передачі, вали, втулки (Мікровимикачі від мастила захищати)

При збиранні заповнити мастилом западини між зубцями, на вали і підшипники нанести тонкий шар мастила

Вузол муфти обертового моменту

Втулки, шліцеві з'єднання

При збиранні нанести тонкий шар мастила на поверхню деталей

силовий редуктор

Підшипники кочення на вихідному і шліцевом валах і на важелі Циліндричні та черв'ячні передачі

При збиранні заповнити мастилом від 0,5 до 0,7 вільного об'єму між кільцямиПри збиранні заповнити мастилом западини між зубцями

Можливі несправності та способи їх усунення

Несправності

Причина

Спосіб усунення

При натисканні пускових кнопок ротор електродвигуна не обертається

1. Несправний силовий ланцюг або магнітні пускачі.

2. Немає напруги на щиті керування

1. Перевірити силовий ланцюг і магнітні пускачі і усунути несправність

2. Подати напругу на щит управління

При досягненні затвором арматури положення «ЗАКРИТО» або «ВІДКРИТО» електродвигун не відключається.

1. Розрегулювався шляховий або моментний кулачок закривання (відкривання)

2. Відмовив шляховий або моментний мікровимикач закривання (відкривання)

1. Відрегулювати шляховий або моментний кулачок закривання (відкривання) і надійно закріпити його.

2. Замінити шляховий або моментний мікровимикач закривання (відкривання)

Під час ходу на закривання арматури електропривід зупинився і на пульті управління загорілася лампа «Муфта»

Заїдання рухомих частин арматури або електроприводу

Включити електропривод у зворотному напрямку і повторити пуск електропривода в тому напрямку, в якому відбулося заїдання. Якщо при повторному пуску відбудеться зупинка електроприводу, то треба виявити причину і усунути несправність.

На пульті управління одночасно горять лампи «ЗАКРИТО» і "ВІДКРИТО

Коротке замикання між проводами, що йдуть до шляхового вимикача.

Знайти місце замикання і усунути несправність

У крайніх положеннях затвора арматури на пульті управління не горять лампи «ЗАКРИТО» і «ВІДКРИТО»

1. Перегоріли лампи

2. Розрегулювалися кулачки шляхових вимикачів.

3. Відсутня напруга в ланцюзі управління

1. Замінити лампи

2. Відрегулювати кулачки і надійно закріпити їх

3. Перевірити ланцюг управління, усунути несправність і подати напругу в ланцюг управління

Під час ходу електроприводу стрілка місцевого покажчика не обертається

Відвернувся гвинт, що кріпить стрілку місцевого покажчика

Встановити стрілку в положення, відповідне положенню арматури і надійно закріпити стрілку гвинтом

Неприпустимі витоки між поверхнями ущільнювачів арматури

1. Недостатній обертовий момент

2. Між поверхнями ущільнювачів потрапили тверді частинки

1. Підрегулювати муфту обмеження обертового моменту

2. Прочистити прохід арматури

При закриванні або відкриванні вручну маховик обертається з труднощами або не обертається

Заїдання рухомих частин арматури або електроприводу

Обертаючи маховик у зворотному напрямку, перевірити закривання або відкривання. Якщо після цього заїдання залишається, то виявити причину і усунути несправність

Методика пошуку неполадок в принципових електричних схемах.

             Пошук несправностей в електричних схемах при перевірці їх під напругою.

Перевірка електричних схем під напругою проводиться тільки після перевірки їх правильності монтажу, тільки після перевірки роботи апаратів цих схем без напруги і перевірки опору ізоляції ланцюгів, після перевірки надійності всіх зажимів в схемах, хитанням руками і викруткою. Перевірка схем проводиться за знятої напруги силового ланцюга, щоб не включалися електроприймачі.

Перша подача напруги в електросхему.

При першій подачі напруги в електросхему може згоріти запобіжник в ланцюзі живлення схеми або спрацювати автомат через коротке замикання на корпус. У цьому випадку необхідно знайти місце короткого замикання при відключенні схеми від мережі. Це можна зробити повторним вимірюванням опору ізоляції схеми щодо корпусу в різних точках схеми, з роз'єднання частин схеми, якщо це необхідно.Після подачі напруги в електричну схему перевіряється робота всіх її апаратів при всіх режимах роботи, передбачених схемою.

Можливі відмови елементів електричних схем при перевірці їх під напругою

При перевірці електричних схем під напругою можливі відмови в роботі окремих елементів схем. Всі ці відмови можна звести до декількох видів:

1. Відсутність контактата, де він повинен бути, - порушення в роботі контактів в апаратах, слабкі контакти в затисках, пошкодження проводів.

2. Наявність контакту там, де його не повинно бути, - порушення в роботі контактів в апараті, замикання між струмоведучими частинами, замикання на корпус струмоведучих частин обладнання

.3. Наявність обхідного  ланцюга для струму (шунтування) - наприклад пробою на корпус кнопкового поста повз кнопки. Це викликає самовключення апарату, що може бути при вогкості і струмопровідного пилу

.4. Невідповідність схемі деяких апаратів і її частин, наприклад котушка апарату на іншу напругу, ніж напруга в схемі управління. Всі ці несправності можуть виявлятися періодично що ускладнює їх пошук.

Методи налагодження в таких випадках залежать від особливостей схеми.Як знайти несправності в електричній схемі розглянемо на прикладі частини електричної схеми керування, на якій простежимо за пошуками несправності при порушеннях в роботі пускача КМ3.

Припустимо, КМ3 не включається. Тоді треба ще раз перевірити включення автомата SF в ланцюзі управління. При його включенні потрібно перевірити наявність напруги на виході автомата індикатором.Ключ КУ потрібно поставити в положення Н - налагодження, так як в цьому положенні пускач КМ3 можна включити незалежно від інших.Якщо при натисканні кнопки Пуск пускач не включається, то потрібно перевірити напругу на затискачі 1 котушки, можна перевірити індикатором.Напруга є. У цьому випадку необхідно перевірити цілісність нульового проводу, перевіривши напругу двуполюсним індикатором між точками N і 1. Напруга є. Тоді потрібно перевірити щільність затискачів на котушці пускача або контактів торкання, якщо потрібно з її вийманням, зачистити затискачі від окислів, перевірити цілість обмотки котушки. Після цього справна котушка повинна працювати. Якщо напруги на котушці немає при при визначенні двуполюсним індикатором, однополюсний індикатор показує напругу в точці 1. У цьому випадку потрібно перевірити цілість підключеного до котушки нульового проводу, підхід нульового проводу до всього ланцюга управління, перевіркою напруги індикатором на виході з автомата SF відносно корпусу.Напруга в точці 1 відсутня. Перевірити напругу в точці 2. якщо вона є, то перевірити затискачі і цілість провідника 1 - 2.Напруги в точці 2 немає. Перевірити напругу в точці 3. Якщо воно є, то перевірити контакти реле КК, затискачі реле КК.Напруги в точці 3 немає. Перевірити напругу в точці 4, і якщо вона є, то перевірити цілістьпровідника 3 - 4, його закріплення.Напруги в точці 4 немає. Перевірити контакти іприєднання провідників до кнопки Пуск, і якщо напруги немає, то перевіряти далі у напрямку до автомата SF.Всі перевірки до кнопки Пуск від котушки пускача повинні проводитися при натиснутій кнопці Пуск або приєднанням паралельно її контактам провідника(пунктирна лінія на малюнку).Після усунення несправностей в положенні вимикача Н – наладка, можна пробувати включати пускач в положенні Р - робота. При цьому вводиться залежність включення пускача КМ3 від включення пускачів КМ1 і КМ2, тому при перевірці вони повинні бути включені.Якщо КМ3 не включається, то потрібно таким же чином перевірити від точки 7 до точки 17 (7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 15 - 17).

 

Додаток 1

Черкаський  політехнічний технікум

 

 

Лабораторія «Технічного  обслуговування і ремонту електрообладнання  і засобів автоматизації»

           

                                                                                                  "  

 

 

 

 

ЗВІТ

 

по практичній  роботі

________________________________

________________________________

 

 

 

                                                                       Студент __________________ Група ________

 

Дата виконання __________________________

 

                             Керівник занять _____________________  

 

Використана література: 

Гуревич Д.Ф. та ін «Експлуатація приводний арматури на хімічних підприємствах.» Л. Хімія. ... Гуревич Д.Ф». Довідник конструктора трубопровідної арматури.» Л. 1987

Електропривод З двосторонніми муфтами типів  М, А, Б, В, Г, Д Технічний опис та інструкція з експлуатаціїТЕ099.088-00м ТО




1. по объектам управления а финансовоэкономический основанный на финансово стоимостных поклях периодиче
2. Охорона праці Інструктажі їх види і методика проведення
3. лекция в Кембриджском Фольклорном Обществе в доме доктора Х
4. Аудит и Ревизия
5. 21 ДЕКАБРЯ Москва ИНИОН РАН ИНИЦИАТОРЫ КОНФЕРЕНЦИИ- Институт научной информации по общественным нау
6. Курсовая работа- Роль СМИ в освещении геополитических конфликтов(на примере Ливана)
7. Цели менеджмента в печатных СМИ- обеспечение существования периодического издания путем формирования и укр
8. выйти сухими из воды во всех возможных случаях
9. при изучении социальной реальности нельзя ограничиваться только анализом состояния общественного сознани
10. Повторнородящая 32 г
11. Геополитические отношения
12. Граждане, как субъекты гражданского права
13. это время благости и поэтому пищеварение так же должно быть в благости
14. ТЕМА ’ 11 Правове регулювання міжнародних автомобільних перевезень ЛЬВІВ ~ 2013 ТЕМА ’ 11
15. 2 гостиные дворы Хлебного рынка 3
16. I. nd Belrussin lnds becme the ren of militry ctions
17. Формирование общественного мнени
18. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Харкі
19. Суть комерційної діяльності на підприємстві
20. ФИЗКУЛЬТУРА И СПОРТ 1982~ Авторский ко л