Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Podolski Towrystw Szkoly Ludowey Музей Подільський Товариства Народної школи

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Історія Тернопільського краєзнавчого музею

Тернопільський обласний краєзнавчий музей найдавніший заклад культур і просвітництва в області. Відкритий офіційно 13 квітня 1913 року як « Podolski Towarystwa «Szkoly Ludowey» (Музей Подільський Товариства «Народної школи»).

Це було перше сховище старожитностей Тернопілля. І хоча з плином часу назва та профіль музею помітно змінилися, однак його скарби залишаються гордістю міста до сьогодні.

Нині Тернопільський обласний краєзнавчий музей розташований у центрі древнього міста – у спеціально побудованому приміщенні (за проектом архітектора Олега Головчака), де у грудні 1982 року було відкрито експозицію, яку за своїм змістом та художньо-естетичним оформленням було визнана однією з кращих в Україні. 1983 року музей став дипломантом ВДНГ України, директор музею та керівник авторського колективу Венедикт Лавренюк нагороджений орденом «Знак Пошани».

Збірки музею нараховують 150 тис. пам’яток матеріальної та духовної культури, серед яких є унікальні речі, аналогів яким немає в жодному іншому музеї України. Стародруки, зброя, зібрання національного одягу, поштівки, рідкісні світлини та документи, предмети міського та селянського побуту, багаті філателістичні та нумізматичні колекції, цілий ряд вартісних антикварних речей, особисті речі та архіви видатних уродженців краю, рідкісні речі з графської родини Потоцьких, золото ткацтво та інше все те, чим жив і що творив наш народ упродовж кількох століть.

До огляду відвідувачів у трьох експозиційних відділах (природи, стародавньої, нової та новітньої істроії) знаходиться майже 10 тис. експонатів, решта колекцій експонуються на численних виставках, у т.ч. й зарубіжних. Музейні експонати були представлені на виставках у Польщі, Румунії, Німеччині.

На виставці, присвяченій 300-літтю з часу смерті польського короля Яна Собєського, з фондів музею експонувалися 12 унікальних речей цієї епохи, в т.ч. унікальний експонат – особиста шабля короля.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей сьогодні – це безцінна скарбниця пам’яток старовини, а також значний науковий і просвітницький заклад.

Науковці музею займаються експозиційною, науково-дослідницькою, просвітницькою, виставковою, видавничою роботою, охороною і збереженням пам’яток історії та культури, комплектуванням фондів та збереженням фондових збірок. Як методичний центр, музей надає кваліфіковану допомогу у створенні й роботі усіх музейних закладів області.

Великою є книгозбірня музею, у фондах якої понад 19,5 тис. рідкісних наукових видань XVI – XXст.: українською, польською, німецькою, латинською мовами.

Щорічно музей відвідують тисячі туристів і шанувальників прекрасного з усієї України, а також ближнього і західного зарубіжжя. Адже саме у тиші експозиційних залів можна пройнятися героїкою сивої давнини, відпочити у царині краси і мистецтва, поглибити свої знання про наш край, Україну, Всесвіт. Бо як сказав відомий музеєзнавець д-р Іларіон Свєнціцький: «…музей це: або скарбниця творчості людини у зв’язку із Всесвітом, або образ частини Всесвіту».

Інтер*єр кімнати робітника кінця XIX -початку XXстоліття

В краєзнавчому музеї знаходяться багато різних експонатів, Найбільше увагу привернув для мене Інтер*єр кімнати робітника кінця XIX -початку XXстоліття, в цій кімнаті є досить таки цікаві речі які колись використовувались в Україні.

Сама кімната вражає мене своїм інтерєром, розміщенням побутових речей. В кімнаті представлені такі речі як: годинник  який   є  художнім  виробом того часу ,  що має значну цінність завдяки унікальному дизайну, швейна машинка,праска, стільці, пічка -Буржуйка, столик, прекрасні келимки , Дерев*яне ліжко ( в моєї бабці в селі на стриху теж є деревяне ліжко старе таке , вона розказувала що колись небуло матрасів а солома ..спали на соломі) подушечка, валіза рогозяна, лампа гасова. Предмети побуту допомагають поринути у чудовий світ духовної  й  матеріальної культури наших  предків.

Висновок

Відвідавши цей  прекрасний  музей , я отримала велике задоволення.У Краєзнавчому музеї я дізналася про історичне минуле наших земель, про природу, яка була тут у різні періоди, про тварин, які проживали у наших краях від найдавніших часів і до сьогодні.

    Також  я побачила прекрасні картини та скульптури талановитих українських художників та скульпторів, про способи створення картин,про їх вік та події з якими вони пов'язані.Інтерєр музею захоплює, будівля одна а обстановки різні, вони  вдало підкреслюють цей музей, я ніколи небула в такому музеї,  і це для мене якесь нове відкриття.Найбільше мене вразило те , що були експонати з Бучача тому,  що я сама з Бучача і немогла подумати що так багато дізнаюсь про нього. Цей похід в музей був перший, і я постраюсь тепер  ще не раз побувати в ньому,  і розказати про нього своїм друзям  та близьким, і відвідати музей разам з ними.




1. Вступ. Комплекс програм з обліку розрахунку за газ здійснюється з допомогою рахункуквитанції.html
2. Академічні вчені не створюють якоїсь нової літературної мови а беруть за основу українську народну насичу
3. Реферат Академик Скочинский А
4. Порядок примирительной процедуры в стадии подготовки к судебному разбирательству (анализ проекта нового АПК РФ)
5. Курсовая работа- Уголовное право
6. а противника отражения его ударов и выполнения других тактических задач в ограниченном районе в течение кор
7. Тема уроку Практична робота Методичні рекомендації Дата
8. Получение серной кислоты путем гидратации оксида серы1
9. Индивидуальный подход к личности в процессе обучения и воспитания в коллективах НХТ
10. Тема 3- Згортання
11. Задание 1 Да или Нет
12. это состояние изделия при кот
13. Урок игра Путешествие по Южной Америке
14. Психология детей с нарушением поведения
15. Обучение в Германии
16. Структурное программирование
17. на тему Арабская культур
18. Реферат- Значение, цели, задачи и основные принципы трудового права
19. Курсовая работа- Риски залогового обеспечения
20. Владимир Соловьев в Москве