Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема Людвіга Андреаса Фейєрбаха

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Антропологічний матеріалізм Фейербаха та його місце в філософії.

Період німецької класичної філософії закінчує філософська система Людвіга Андреаса Фейєрбаха. Він змолоду був учнем і послідовником Гегеля, але вже в 1827-1828 роках починає сумніватися в істинності гегелівського вчення і розробляє свою філософію. Його основні праці такі: «До критики філософії Гегеля» (1839), «Сутність християнства» (1841), «Тези до реформування філософії» (1842), «Основні положення філософії майбутнього» (1843).

Філософія Фейєрбаха є нетрадиційною як у самій постановці проблеми, так і в її вирішенні, і в цьому полягає її своєрідність. Виокремимо такі риси вчення Фейєрбаха:

1. Основою філософії Фейєрбаха є вчення про природу. 2. Матеріалізм Фейєрбаха був антропологічним. 3. Антропологічний матеріалізм Фейєрбаха був метафізичним. 4.У теорії пізнання Фейєрбах був на позиції сенсуалізму. 5.Філософія Фейєрбаха мала атеїстичний характер. 6.У розумінні суспільного життя Фейєрбах був ідеалістом.

Антропологічний матеріалізм

У контексті своїх роздумів Фейєрбах, відкинувши стару філософію, логічний раціоналізм Гегеля, прагнув створити нову філософію - філософію людини (антропологію). Він вважав, що ця філософія повинна вивчати людину, дати розуміння людини і служити справі її звільнення від релігійних заблуджень. Вирішення цих завдань бачиться ним у площині усвідомлення й розуміння того, що людина не творіння Бога, а частина, ідо того ж найдосконаліша, вічного світу природи.

Таким чином, складається і формується фейєрбахівська концепція антропологічного матеріалізму. Мислитель відходить від механіцизму XVIII ст. Об'єктивну і суб'єктивну реальність не зводить до механічного руху, а природу розглядає скоріше не як механізм, а організм, тобто як біологічний рух. У центрі уваги Фейєрбаха не абстрактне поняття матерії, а людина як єдність психічного й фізіологічного, душі і тіла. В дусі матеріалізму мислитель стверджує, що тіло у його цілісності і складає сутність людського "Я". Духовне начало в людини не може бути відділеним від тілесного, дух і тіло - дві сторони тієї реальності, котра називається людським організмом. Логічно, що людська природа тлумачиться ним переважно біологічно, а окремий індивід не як суспільна (історично-духовна) істота, а як окрема ланка в розвитку людського роду.

Антропологічний матеріалізм Фейєрбаха - це реакція на ідеалізм. Фейєрбах не сприйняв ні об'єктивного, ні суб'єктивного ідеалізму, але й не побудував послідовного матеріалізму. Проблеми, порушені класичними німецькими філософами-ідеалістами, у філософії Фейєрбаха вирішуються яскраво, хоча Й багато в чому слабкіше, ніж це мало місце у його попередників. 

Попри всі недоліки, властиві філософії Фейєрбаха, її безперечним досягненням є те, що вона звернулася до людини, відтворила матеріалістичні принципи і, таким чином, мала значний вплив на розвиток філософської думки.Суть фейєрбахівського антропологізму полягає в тому, що людина постає як родова істота,  тобто як істота, наділена рисами, притаманними людському роду взагалі. Такими родовими рисами він вважав мислення (розум), волю i чуттєвість (серце). Значно менше уваги, порівняно з попередниками, він приділяв культуротворчій природі людини, її історичному способу буття.




1. тема 11.05.2011 Структура цели и функции Структура банковской системы ЦБРФ АСВ КО
2. ШСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
3. Управление и Эксплуатация; г
4. EMULS D USUM INTERNUM EMULSIONES D USUM INTERNUM Эмульсиями называют дисперсные системы состоящие из двух жидкостей не раств
5. Эволюция человека из обезьяны, точнее- как ее не было
6. Художественные образы акцентуаций личности
7. ТЕМА- ИНФЛЯЦИЯ И БЕЗРАБОТИЦА Вопросы- 1
8. і. У сучасній політологічній літературі поняття
9. Учет реализации готовой продукции
10. РЕФЕРАТ Великая теорема Ферма Подготовил- П
11. тематика факультет химии и высоких технологий 1 курс 20132014 уч
12. на тему Лагерь как модель государства на примере произведений русской и зарубежной литературы
13. Право- Акты применения права Аналогия закона Аналогия права Гипотеза Дееспособность
14.  Грамматический материал к уроку 5
15. Реферат- Инвентаризация материальных запасов
16. тематически мечтающий спросонья об избавлении от сушняка либо черствый начисто лишенный чувства прекрасно
17. тема проводимых субъектом хозяйствования обычно государством мероприятий направленных на улучшение качес
18. Разработка политики товаропродвижения в маркетинговой деятельности
19. ления особливо словеснологічного тому коли проводится психодіагностика розвитку мислення вона частково
20.  Диагностика индивидуальной типологии а темперамент- 1