Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема заняття- Державна політика у сфері зайнятості

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Інструкційно – методична карта № 10

(навчальна практика із набуття первинних професійних умінь і навичок з дисципліни «Трудове право»)

Практичне заняття № 19- 20 (4 годин)

Самостійна робота  - 2 годин.

Тема заняття:  Державна політика у сфері зайнятості. Трудовий договір.

Зміст заняття: вирішення ситуацій щодо визначення значення та відмінності трудового договору від цивільно-правових договорів, пов’язаних  із працею,  розмежування видів трудових договорів, опрацювання загального порядку укладання трудового договору, переведення на іншу роботу та переміщення на інше місце роботи, підстави та порядок припинення (звільнення) трудового договору.

Мета заняття:  

- навчальна - формування у студентів професійних навичок щодо визначення значення та відмінності трудового договору від цивільно-правових договорів, пов’язаних  із працею,  розмежування видів трудових договорів, опрацювання загального порядку укладання трудового договору, переведення на іншу роботу та переміщення на інше місце роботи, підстави та порядок припинення (звільнення) трудового договору;

- виховна  - сприяти правовій грамотності студентів та розвиненню поняття беззаперечного виконання вимог закону.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

1. Конституція України. Прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року // ВВР України.-1996.-№30.-Ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // ВВР України.-2003 р.- №18-22.-Ст. 144.

3. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р // ВВР України.-2003 р.- № 40-44.-Ст. 356.

4. Кодекс законів про працю України від 10.12.71//Бюлетень законодавства і юридичної практики України.-2004. -№ 1. -С. 11.

5. Збірник документів. Трудові правовідносини” –К.: “Сплайн” – 2000.

6. Інструкція про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях. Затверджено Постановою КМУ від 27.04.93 р.

Ситуація 1.

За недбале ставлення до службових обов'язків, що призвело до нестачі товарів, завскладом Ванін був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений до двох років позбавлення волі (вирок суду набрав законної сили 14 жовтня цього року).

1. Визначте порядок припинення трудового договору в даному випадку.

2. Підготуйте наказ про звільнення працівника у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

3. Оформіть запис до трудової книжки.

Ситуація 2.

Луковенко О.Г. влаштувалася на роботу в середню загальноосвітню школу секретаркою з п'ятиденним робочим тижнем. При прийомі на роботу було встановлено випробувальний строк один місяць, про що було вказано в наказі. Через два тижні, перед початком нового навчального року стало відомо, що школа буде працювати з шестиденним робочим тижнем. Це не влаштовувало Луковенко і вона просила директора школи негайно звільнити її. Директор школи відмовився це зробити і запропонував Луковенко звільнитися за власним бажанням і відпрацювати два тижні, поки він підшукає їй заміну. Луковенко наполягала видати їй трудову книжку, вона вважала, що випробувальний строк ще не закінчився, отже вона, ще не оформлена як належить на роботу.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 3.

Пархоменко К.С. була прийнята на роботу з 1 травня 2009 р. на час перебування у відпустці за доглядом за дитиною бухгалтера Кутової В.О.. Кутова вийшла на роботу через дев'ять місяців. Пархоменко представила довідку про те, що вона вагітна, і відмовилася звільнити місце роботи. Незважаючи на заперечення Пархоменко К.С, директор видав наказ про її звільнення у зв'язку із закінченням строку трудового договору без згоди профспілкового комітету.

1. Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

2. Оформить наказ про припинення трудового договору.

3. Зробить запис до трудової книжки.

Ситуація 4.

Карпенко М.Н.- завідувач складом Сколівської турбази "Карпати" - подав заяву про звільнення за власним бажанням. Карпенко пояснив, що він знайшов іншу роботу на сусідній турбазі "Сколе", де йому обіцяють більш високу заробітну плату. Керівник турбази відмовився звільнити Карпенка, оскільки з ним було укладено строковий трудовий договір на два роки, строк договору не закінчився. Крім того, керівник попередив Карпенка, що його буде звільнено за прогул, якщо він не буде виходити на роботу, і до нього буде подано позов до суду за незбереження ввіреного йому на складі майна. На що Карпенко заявив, що адміністрація не мала права укладати з ним строкового договору за цією посадою, оскільки законодавством таке не передбачено, а він з цього питання консультувався з адвокатом. Через 2 тижні після подачі заяви Карпенко залишив роботу і через 2 місяці подав до суду позов про стягнення з турбази "Карпати" його середньої зарплати за цей період, оскільки турбаза не провела з ним розрахунку і не видала трудової книжки.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 5.

При проведенні атестації на державному підприємстві "Завод Автозапчастин": інженер II категорії відділу механіки Колодій Б.С. низький теоретичний і практичний рівні знань. Атестаційна комісія винесла рішення про те, що він не може надалі займати надану йому посаду.

1. Якими мають бути дії власника у даній ситуації?

2. Виходячи з рішення атестаційної комісії, підготуйте наказ про звільнення працівника.

3. Зробить запис до трудової книжки.

 

Ситуація 6.

Слюсар ВАТ "Ельфа" Стеценко В.О. 27 травня не вийшов на роботу, а з 29 травня пішов у відпустку без збереження заробітної плати до 15 червня.

Голова правління ВАТ видав наказ про звільнення Стеценка В.О. з роботи за п. 4 ст. 40 КЗпП і дав розпорядження бухгалтерії підприємства розрахувати Стеценка В.О. після його виходу з відпустки.

1. Що називається прогулом?

2. Проаналізуйте правильність дій адміністрації у даному випадку та вкажіть правильний шлях вирішення даного питання.

Ситуація 7.

Столяр Лопатюк Р.О. ТзОВ "Мрія" був звільнений з роботи за п. З ст. 40 КЗпП за систематичне порушення трудової дисципліни, оскільки протягом року на нього було накладено два дисциплінарних стягнення.

У суді, куди він звернувся з позовом про поновлення на роботі, було встановлено, що ніяких письмових пояснень до накладення стягнень адміністрація від нього не зажадала. Крім того, профспілковий орган не давав згоди на звільнення.

1. Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

2. Що розуміється під систематичним невиконанням трудових обов'язків?

3. Оформить відповідний наказ про розірвання трудового договору.

4. Зробить відповідний запис до трудової книжки працівника.

Ситуація 8.

У зв'язку із скороченням штатів на підприємстві були відібрані кандидатури для звільнення:

Іванова В.І. - бухгалтер, яка має 6 місяців вагітності.

Феофанов І.Е. - заготівельник, якому залишилось 1,5 роки до виходу на пенсію.

Лукіна С.Г. - бухгалтер, одинока мати, яка двох дітей у віці до п'яти років.

Нестренко П.Г. - касир, студентка заочного відділення НККЕП.

Хто з указаних працівників має переважне право залишитись на роботі при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці? Проконсультуйте роботодавця.

САМОСТІЙНА РОБОТА  (2 год.):

Ситуація 9. 

Бригадир будівельників Василенко В.І. протягом двох років пропрацював на будівництві за строковим трудовим договором. У липні, коли строк закінчився, громадянин Василенко подав заяву з проханням про звільнення, але директор відмовив у задоволенні його прохання, посилаючись на відсутність кваліфікованих будівельників і необхідність закінчити будівництво в стислий строк.

У листопаді того самого року було видано наказ про звільнення Василенка В.І. згідно з поданою ним заявою. Громадянин звернувся до суду з проханням про поновлення на роботі, оскільки в нього змінились обставини і він вирішив продовжувати роботу на будівництві ще протягом року.

Скорочення чисельності працівників на будівництві не проводилося.

1. Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

2. Складіть заяву до відповідного органу для вирішення даного спору.

Ситуація 10. 

Логіст Вінницької облспоживспілки Слєпков С.С. запізнився на роботу на 40 хв. У зв’язку з цим начальник відділу логістики через три дні направив голові облспоживспілки доповідну записку, в якій зазначив, що слід оголосити Слєпкову С.С. догану.

Через тиждень голова облспоживспілки видав наказ, у якому громадянинові Слєпкову оголошувалася догана за запізнення на роботу. Слєпков С.С. звернувся до КТС із заявою, у якій висловив прохання зняти з нього догану, оскільки він спізнився тому, що йому в цей день довелося їхати на роботу з передмістя. Пояснювальну записку про проступок у нього ніхто не вимагав, і в суті справи адміністрація не розібралася.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію підготувати правовий аналіз правомірності дій адміністрації та працівника., відповідь дайте  з посиланням на норми законодавства.

Напишіть заяву від імені Слєпкова С.С. для вирішення спору до КТС.




1. Методичні вказівки та завдання до лабораторних робіт за курсом ldquo;Інформатика та комп~ютерна технікаrdquo; д
2. Тема- Вступ до прблематики системного аналізу Принципи системного підходу є загальними положеннями що в
3. 112263 Стивен Кинг11
4. темами которые включают в себя конспективное изложение общей теории конфликта психологии и социологии конф
5. Решение проблем женщин и семьи в Иглинском районе Республики Башкортостан
6. а Коли виникло нотне письмо 14ст Автор першої класичної української симфонії Левко Ревуцький Осн
7. Контрольная работа- Основы теорий управления
8. Тема домашнього завдання Розробка стратегії промислового підприємства за обраною галуззю
9.  В этом уроке мы изучим как сказать ldquo;Я хочу
10. Тема- Заболевания и повреждения прямой кишки
11. на тему- Сталинград 70 лет назад Работу выпол
12. Болезни передаваемые половым путём
13. то уронит камешек то должен его поднять не разрывая цепи
14. тематизация знаний по специальным дисциплинам на основе изучения деятельности предприятия учреждения орг
15. Topic of it Of course I decided to write some lines to my friend
16. тест Выписать в три столбика В ~ визуальная А ~ аудиальная К ~ кинестетическая модальность предика
17. Шины персонального компьютера.html
18. м из путешествия в Крым проследовала через Курское наместничество
19. Реферат- Экономические методы управления персоналом
20.  Индекс это обобщающий относительный показатель сравнения двух совокупностей во времени состоящих из эле