Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- ЗОБРАЖЕННЯ ФІГУРИ Мета познайомити учнів з процесом роботи художника над зображенням людини; р

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

ТЕМА: «ЗОБРАЖЕННЯ ФІГУРИ»

  Мета

познайомити учнів з процесом роботи художника над зображенням людини;

розвивати навички оволодіння технікою малювання;

виховувати мотивацію до навчальної діяльності;

вчити виконувати малюнок олівцем.

навчити зображати пропорції людини

Обладнання: наочний посібник: 1) «Великі художники. Леонардо Да Вінчі »2 Наочності

.

Хід уроку .

I. Організаційний момент .

 Перевірка готовності до уроку .

II . Актуалізація основних образотворчих знань.

Малюнок - найважливіші засіб вивчення та зображения дійсності , першооснова всього реалістичного образотворчого мистецтва. Володіння малюнком необхідно художникам всіх спеціальностей : графікам , живописцям , скульпторам , архітекторам , оформлювачам . Воно необхідне і інженеру , і географу , і лікаря. Сьогодні на уроці ви почнете осягати техніку виконання малюнка , ми познайомимося з правилами побудови особи і людського тіла .

III Вивчення нового матеріалу

Зображення людиною самого себе у вигляді схематичних наскальних малюнків , скульптур , висічених з каменю та кістки , з'явилося значно раніше , ніж сформувалося свідоме уявлення про художню творчость . Усвідомлення людиною самої себе як особистості і звернення до художньої творчості було найбільшою подією , що не має собі рівних в історії людства за тим можливостям , які в ньому були закладені. Задовго , до появи писемності наші предки знайшли можливість розповісти нам дуже багато чого про свій спосіб життя , про клімат і фауну , про свій гармонійний зв'язок з природою.

 У всі епохи людина була і залишається головною темою в образотворчому мистецтві. Але безсумнівно людині , його духовної та фізичної краси стало античне мистецтво. В образах олімпійських богів і міфологічних героїв елліни прославили досконалість людини , в якому фізична краса атлетичного тіла поєднується з духовним благородством і моральною чистотою . Ніхто не зміг досягти такої досконалості в зображенні фігури людини , як греки. Образи їх богинь , наділених неземною красою , струнких і м'язистих богів при всій їх ідеальності життєві і природні.

Прагнення до зображення людської фігури ідеальних пропорцій продовжилося і в мистецтві Відродження. Всією своєю творчістю Мікеланджело стверджував думку про велич людини і краси людської фігури і майстерно передав це в статуях Давида та Мойсея. Всі видатні майстри прекрасно знали будову тіла людини , і треба відзначити , що з усього того , що малює художник , найскладнішим є постать людини. У більшості творів мистецтва зображений чоловік. Більше того , він часто є головним композиційним елементом картини , тому художник не може бути майстром своєї справи , якщо не навчиться малювати людей з натури і без натури. Принцип малювання фігури людини нічим не відрізняється від роботи над іншою моделлю , тобто спочатку потрібно визначити саму верхню і саму нижню точки фігури , щоб модель вмістилася на аркуші паперу. Далі необхідно правильно розташувати фігуру , визначивши її положення по відношенню до горизонтальної площини , на якій стоїть модель , і положення її в просторі по відношенню до вертикалі. Для цього потрібно визначити положення центральної осьової лінії , що йде уздовж хребта і визначає положення торсу. Дуже часто в малюнках початківців художників стоїть постать справляє враження падаючої . Відбувається це від того , що перпендикуляр , опущений з центра ваги тіла , знаходиться поза ступенів його ніг. Якщо фігура стоїть, ні на що не спираючись , то цей перпендикуляр повинен проходити в межах ступень або між ними. Тільки за такої умови стоїть постать буде робити враження стійкості .

 Початківці художники також часто припускаються помилок в основних пропорціях : то голова занадто велика або мала по відношенню до тулуба , то короткі ноги , то довгі руки або шия , як у " жирафа " , тулуб , як у " слона " і т.п. Для полегшення роботи в побудові фігури людини , художники визначили основні пропорції ( канон ) , взявши за одиницю виміру якусь частину тіла , наприклад , голову. У людини високого зросту зазвичай нижня частина тіла (від лобка до следка ) дорівнює верхній (від тім'я до лобка ) ; у людей середнього і низького зросту верхня частина фігури дещо більше нижньої , так як зростання людей змінюється головним чином за рахунок довжини ніг; розмір голови у високих людей відкладається по довжині тіла 8 разів , у людей середнього зросту - 7,5 рази , а у людей низького зросту - 7 разів; у вартого людини опущені руки з витягнутими пальцями досягають половини стегна , якщо стоїть людина розкине руки в сторони , то відстань між кінчиками пальців правої і лівої рук дорівнюватиме його росту. Зазначені пропорції не є точною формулою , якою повинен користуватися малює , не звертаючи уваги на модель. Кожна людина , як і всяке творіння природи , індивідуальний, унікальний і неповторний , зрозуміти і побачити це можна тільки будучи спостережливим.

IV.Постановка навчального завдання:

Завдання.

Використовуючи запропоновані схеми малюнків, вам потрібно виконати серію нарисів з натури. У своїй роботі ви можете користуватися олівцями різної твердості.

  Під час виконання практичної роботи вчитель робить цільові обходи:

1) Контроль організації робочого місця;

2) Контроль правильності виконання прийомів малюнка;

  3) оказія ня допомоги учням, які відчувають скруті;

 V. Керівництво практичною діяльністю учнів.

Упродовж самостійної роботи учнів, проводжу поточний інструктаж, аналіз роботи, вказую на недоліки, та аналізуємо помилки.

  1.  Виставка робіт учнів.

VI.  Аналіз дитячих робіт.

VII.  Підсумки уроку.

- Які пропорції ви запам’ятали?

- Що таке ілюстрація?

- Що таке фактура?

Чи сподобалася вам ця казочка?

VIII. Прибирання робочого місця.

ІХ. Домашнє завдання.

Поцікавтесь нашими пейзажними мотивами




1. Развитие рыночных отношений требует от предприятий эффективных форм хозяйствования и управления про
2. Пути совершенствования финансового планирования на предприятии
3. Инвестиционный проект по производству соевого молока
4. если собственник поблизости молча наблюдает как чтолибо используется другими в течении десяти лет он не и.html
5. Учебное пособие по социодинамике культуры подготовлено доцентом кафедры социологии психологии и права Поп
6. і Обов~язкова та необов~язкова проводка лоцманом судна
7. ВАРИАНТ 1 1. Тазобедренный сустав относится к категории суставов- А
8. реферату- Книгарь на барикадах боротьби за ШевченкаРозділ- Журналістика Книгарь на барикадах боротьби за Ш
9. Цены на нефть - снижение неизбежно, но не скоро
10. История изобретения транзистора
11. Разгневанное поколение 6
12. аргентинская война 1982 г
13. Физическое воспитание ребенка с рождения до трех лет
14. com 20140118175404752 Шигина Валентина Нищенка и Король Пролог В большом кабинете с зеркальными стенами си
15. Клиент и рекламное агентство
16.  Не механические свойства металлов
17. наукового інституту підготовки кадрів кримінальної міліції Національної академії внутрішніх справ у слідч
18. тематического маятника- дифференциальные уравнения их решения графики и основные характеристики колебани
19.  г
20. Рефлекторная регуляция дыхания