Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Київ 1998 Дисертацією є

Работа добавлена на сайт samzan.net:


УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ

На правах рукопису

САМЕР ДЖАМІЛЬ МОХАМЕД САЇД

УДК 796.3.071.5

КОМПЛЕКТУВАННЯ ГРУП ПОЧАТКОВОЇ ПІДГОТОВКИ
НА ПІДСТАВІ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ
ЮНИХ ФУТБОЛІСТІВ 9—11 РОКІВ

24.00.01 — Олімпійський і професійний спорт

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата педагогічних наук

Київ —1998


Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Українському державному університеті фізичного виховання і спорту, Державний комітет України з фізичної культури і спорту.

Науковий керівник — кандидат педагогічних наук, доцент Кулиба Вадим Миколайович, Український державний університет фізичного виховання і спорту,
доцент кафедри олімпійського та професійного спорту.

Офіційні опоненти:      доктор педагогічних наук, професор Волков Леонід Вікторович,  Переяслав-Хмельницький державний педагогічний інститут ім Г. Сковороди, завідуючий кафедрою фізичного виховання;
кандидат педагогічних наук, доцент
Ніколаєнко Валерій Вадимович, Український державний університет фізичного виховання і спорту, доцент кафедри футболу.

Провідна установа   —  Харківський державний інститут фізичної культури, Державний комітет України з фізичної культури і спорту, м. Харків.

Захист відбудеться 26 лютого 1998 р. о 14 30 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 50.29.01 Українського державного університету фізичного виховання і спорту (252650, м. Київ-5, вул. Фізкультури,1).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Українського державного університету фізичного виховання і спорту (252650, м. Київ-5, вул. Фізкультури,1).

Автореферат розіслано “  23  ''        січня            1998 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,                                                   
                                  Іващенко Л.Я.

доктор педагогічних наук, професор  

Для досягнення поставленої мети було визначено такі завдання:

1. Вивчити рівень розвитку фізичних і рухових здібностей юних футболістів 9 — 11 років і діапазон їх індивідуальних особливостей.

2. Визначити рівень функціональних можливостей систем енергозабезпечення і діапазон індивідуального розвитку юних футболістів 9—11 років.

3. Обгрунтувати комплексні критерії відбору для комплектування груп початкової підготовки юних футболістів 9—11 років.

Наукова новація досліджень полягає в такому:

— виявлено діапазон індивідуальної різниці у показниках енергетичних можливостей   (потужності аеробної та анаеробної систем енергозабезпечення) у дітей 9, 10 і 11 років, які тренуються з футболу в дитячих спортивних школах;

—  встановлено відносну інформативність педагогічних (бігові та стрибкові) і фізіологічних (велоергометричні) тестів, які характеризують рівень функціональної підготовленості (аеробної, анаеробної, алактатної і лактатної продуктивності);

—  запропоновано комплексний підхід в оцінюванні спортивних здібностей юних футболістів для комплектування груп початкової підготовки.

Теоретична   значущість  дослідження   виражається   у   розробці побудованого на  результатах педагогічних і  фізіологічних тестів комплексного критерію оцінки спортивних здібностей, який дасть основу для комплектування груп початкової підготовки з футболу.

Практична значущість полягає у використанні вікових моделей для комплектування талановитими дітьми груп початкової підготовки з футболу та індивідуалізації тренувального процесу.

Об'єкт дослідження: спортивні здібності юних футболістів 9 — 11 років.

Предмет   дослідження:   педагогічні   та   фізіологічні   критерії комплектування груп початкової підготовки для занять футболом.

Основні положення дисертації, шо виносяться на захист:

1. Зміст комплексного підходу до оцінювання спортивних здібностей юних футболістів 9—11 років.

2. Модельні величини і діапазон індивідуальної різниці показників, що характеризують енергетичні та рухові здібності юних футболістів 9—11 років, відібраних до груп початкової підготовки з футболу.

3. Інформативні показники і критерії рівня та структури рухових здібностей для комплектування груп початкової підготовки з футболу.

4. Врахування індивідуальної та групової динаміки показників рухових та енергетичних можливостей юних футболістів у процесі занять.

Методологія, методи й організація досліджень.

Методологія дослідження грунтувалася на систематичному підході, що розглядає організм людини як єдине ціле, що знаходиться у постійному розвитку (П.К. Анохін, 1975; В.М. Платонов, 1977).

Дослідження проводились протягом 1995 — 1997 років у м. Києві. В дослідженнях брали  участь  юні  спортсмени  1985 року народження футбольного  клубу "Динамо" Київ. Всього взяло участь 28 осіб.

Комплексне дослідження містило педагогічні та фізіологічні тести.

Педагогічне тестування проводилося у природних умовах з метою визначення у юних футболістів рівня розвитку рухових якостей. Реєструвались показники, які характеризують рівень виявлення швидкісних і швидкісно-силових можливостей, спеціальної (швидкісної) і загальної витривалості.

Швидкісні можливості визначались у тесті "Біг на ЗО м". Час реєструвався на кожному десятиметровому відрізку. Для реєстрації часових інтервалів використовувалася система "Вісті".

Швидкісно-силові можливості оцінювались у тесті "Стрибок у висоту з місця поштовхом обома ногами".

Спеціальна витривалість визначалась за результатами човникового бігу під час подолання п'яти двадцятиметрових відрізків з найбільшою швидкістю. Реєструвався час проходження кожного двадцятиметрового відрізка, ЧСС, загальний час проходження дистанції.

Загальна витривалість визначалась у біговому тесті на 2000 м. Після проходження дистанції реєструвалась ЧСС і проводився забір крові для біохімічного аналізу.

Аналіз техніки проводився за результатами спеціально розроблених нами рухових тестів. Також аналізувався відеозапис футбольних матчів команди, за яку тестовані виступали у першості м. Києва і в товариських матчах з 1995 до 1997 року.

Фізіологічне тестування проводилось у лабораторних умовах з використанням велоергометричних тестів з газоаналізом. Для цього використовували газоаналізатор типу Ваkman, який має вихід на портативний комп'ютер, і велоергометр з електромагнітним гальмуванням. В основу фізіологічних тестів було покладено дозування навантаження різної тривалості (15, 60 секунд і 4 хвилини), яке відповідало різним шляхам енергозабезпечення   організму,   а  саме:  анаеробного  алактатного, анаеробного лактатного і аеробного. Реєструвались: механічна потужність, кисневий борг, максимальне споживання кисню, частота серцевих скорочень.

Рівень анаеробного алактатного енергозабезпечення оцінювали за абсолютною  і   відносною  величиною   потужності,  що   розвивалась  у  тесті, а також за рівнем приросту креатиніну у крові зразу ж після навантаження відносно початкового рівня.

Рівень анаеробного лактатного енергозабезпечення оцінювали за абсолютною і відносною величиною потужності, яка розвивалась у 60-секундному тесті, а також за рівнем кисневого боргу.

Рівень аеробного енергозабезпечення оцінювали за абсолютною і відносною величиною потужності, яка розвивалась у 4-хвилинному тесті, а також за рівнем максимального споживання кисню.

Дослідження проводились у три етапи. Перший етап — восени 1995 року, коли тестованим було 9 років, другий — в травні 1996 року, вік відповідно 10 років, і третій, завершальний, навесні 1997 року, вік дітей — 11 років. Ми намагалися, наскільки можливо, зберегти контингент тестованих незмінним. Інтервал між фізіологічним та педагогічним тестуваннями не перевищував 10 днів.

Отримані результати педагогічного та фізіологічного тестувань за допомогою кореляційного аналізу були опрацьовані на персональному комп'ютері Реntium з використанням програми Statistika. Було визначено кореляційний взаємозв'язок між показниками у бігових, cтрибкових і велоергометричних тестах.

Апробація роботи. Основні положення дисертаційного дослідження доповідались на Міжнародному науковому конгресі в м. Києві у травні 1997 року, на Міжнародній конференції з питань відбору, на конференціях УДУФВС 1996 і 1997 років. Результати досліджень впроваджено у тренувальний процес дитячо-юнацької спортивної школи "Динамо" м. Києва, у навчальний процес кафедри футболу УДУФВС, Вищої школи тренерів України.

Дисертацію виконано відповідно до зведеного плану НДР Українського державного університету фізичного виховання і спорту на 1996 — 2000 рр., тема  1.3.1.  "Критерії відбору  і  орієнтації у  видах спорту  із складнокоординаційною структурою рухів у процесі багаторічної підготовки спортсменів" (індекс УДК 796.071.5, номер державної реєстрації 0196 U 010523).

Конкретний внесок автора визначається розробкою комплексної програми тестування юних футболістів, до якої входять педагогічні та фізіологічні методи, а також розробки модельних характеристик функціонального стану юних футболістів 9—11 років.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація викладена на 144 сторінках друкованого тексту, містить вступ, огляд літератури, два розділи результатів власних досліджень, заключення, висновки, список літератури і додатки. Роботу ілюстровано 20 таблицями, 15 малюнками.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

Проведені протягом трирічного педагогічного експерименту дослідження дозволили отримати середньогрупові результати в бігових і стрибкових тестах (табл. 1), які характеризують рівень швидкісних можливостей, швидкісної витривалості, загальної витривалості, вибухової сили у юних футболістів 9, 10, 11 років.




1. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ им
2. Поиск подстроки в строке с помощью хеш-функции
3.  КОМПИЛЯЦИЯ ФИНАНСОВОЙ ИНФОРМАЦИИ Введение 1
4. интеллигент и интеллект
5. Административные правоотношения
6. Проблемы и перспективы социальной работы с молодыми семьями в сельской местности
7. Брест Брест Москва 4 910 Гарантийный платеж от невыезда- 670 Топливный сбор 670 Итого- 24 774 День1Отправле
8. Изучение видового состава и консортивных связей насекомых на мониторинговых площадках охраняемых видов кальцефильных растений Донского природного парка
9. Топик- Your actions speak louder than words
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук.html
11. Интеллект способность системы создавать в ходе самообучения программы в первую очередь эвристические д
12.  Педагогические идеи в работах выдающихся зарубежных мыслителей1 часть 1
13. Контрольная работа- Антисоциальные сделки
14. узаконена и как учебный предмет начала преподаваться в советских а затем российских аудиториях
15. побутовими послугами транспортне та інформаційне забезпечення
16. 70х років Доктор політичних наук доцент О
17. 235018257 Эта книга одинаково занимательна и полезна
18. Зарегистрированные сигналы
19. Реферат- Поведение человека в толпе
20. Вариант 1 Пиратская метаморфозы