Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЕКЦІЯ 5 ТЕРМОПУНКТУРА- МЕХАНІЗМИ ЛІКУВАЛЬНОЇ ДІЇ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

ЛЕКЦІЯ 5

ТЕРМОПУНКТУРА: МЕХАНІЗМИ ЛІКУВАЛЬНОЇ ДІЇ.

ВИДИ І СПОСОБИ ВПЛИВУ НА АКУПУНКТУРНІ ЗОНИ.

Термопунктура – вид теплового впливу на ТА та рефлексогенні зони. В літературі можна зустріти термін “цзю терапія” - припікання, прогрівання; “моксатерапія” - від назви рослини (полину), що використовується для припікання в Японії.

Види термопунктури:

  •  припікання (Цзю-терапія)
  •  низькотемпературний вплив на акупунктурні та рефлексогенні зони (гіпотермія, кріопунктура)
  •  контрастнотемпературний вплив на акупунктурні та рефлексогенні зони (гіпо-гіпертермія)

Механізми лікувальної дії термопунктури. Оскільки вплив в першу чергу здійснюється на терморецептори шкіри, тому відбувається розширення  капілярів шкіри, помірне пропотівання плазми і прискорення лімфообігу. Крім того, збільшується об'єм підшкірної клітковини, утворенні в ній численних кровоносних судин. Внаслідок теплової дії на шкіру виникає гіперемія різної інтенсивності, а при інтенсивному цзю – опік І-ІІ ст. (опік ІІ ст., як правило, в європейській рефлексотерапії не використовують). Крім звичайного для цзю тепла тліючого полину, опік І ст. можна викликати гірчичниками, ультрафіолетовим випромінюванням тощо. Попадання в кровообіг білкових речовин внаслідок опіку створює додаткове неспецифічне подразнення систем адаптації і впливає на судинний тонус. Припікання ТА тліючою полинною сигаретою впливає стимулюючим чином на ретикулоендотеліальну систему, імуногенез і стимулює захисні сили організму. Внаслідок складних біохімічних реакцій відбувається стимуляція фагоцитозу і активуються діенцефальні центри вегетативного гомеостазу. При правильному проведенні, сеанси цзю-терапії супроводжуються активацією адаптаційних нейрогуморальних реакцій, підвищенням імунної та неспецифічної резистентності, аналгезуючою, трофічною та протизапальною діями.

Основними фізичними чинниками при цзю-терапії є інфрачервоні промені. Причому в центрі горіння полинної сигарети створюється температура 550-8250С. Оптимальною температурою в зоні впливу є 43-450С. Є також дані про бактерицидну та протизапальну дію диму з полинної сигарети. При спалюванні полинну виділяються отруйні речовини типу кетону-туйон і алкоголю-туйол, що мають подразнюючу дію. Тому можлива певна подразнююча дія полинного диму на дихальні шляхи, зокрема у хворих з хронічними неспецифічними запаленнями дихальної системи.

Методика прогрівання ТА.

І. Конусне прогрівання

З дрібномеленої полинної сировини пресується конус, який можна накладати безпосередньо на шкіру пацієнта і підпалювати (пряме цзю). Тепло поступово посилюється, зростає і сягає максимальної інтенсивності приблизно через 100 сек. Максимальна інтенсивність відчуттів триває 15-20 сек., потім біль затихає протягом 14-15 сек., що в сумі дає 2-2.5 хв. Внаслідок цього утворюється жовтувато-білий вологий струп, виступаючи в центрі над поверхнею червоного ореола навколо, який відділяється через 10-15 днів, а ранка загоюється. Європейська рефлексотерапія не застосовує такого інтенсивного прогрівання і процедура переривається при досягненні максимуму відчуттів. Непряме припікання проводиться через зріз (прокладку) з часнику, імбиру, аконітову таблетку чи шар солі, конус з прокладкою ставлять на обрану ТА і підпалюють. Матеріал для прокладки обирають в залежності від виду захворювання. Імбир застосовують при захворюваннях органів травлення, що супроводжуються болями в животі, нудотою, блюванням, проносом, при патологічних полюціях, артритах. Часник використовують для ліквідації запальних процесів, як засіб дезінфекції, для знеболювання, при застійних явищах, укусах комах. Аконітова таблетка (подрібнений порошок кореню аконіту – борець) ефективна при ранах, що довго не загоюються, виразках (з серозним, але не гнійним секретом).

ІІ. Сигаретне прогрівання

Переваги: безпечність, доступність, зручність у використанні, чітка градація методик тонізації і седації.

Припікання (цзю) поділяють на три види:

  •  метод стабільного цзю
  •  метод дзьобаючого (клюючого) цзю
  •  метод прасуючого цзю

Метод стабільного цзю полягає в розташуванні і утриманні над ТА тліючої полинної сигарети на відстані 1-1.5 см протягом 5-10 до 20 хв. При появі відчуття печіння сигарету треба віддалити від ТА, через певний час знову наблизити. Обрану позицію зберігають до утворення стійкої еритеми. Метод прасуючого цзю полягає в повільному пересуванні тліючої полинної сигарети над всією площиною патологічного вогнища на відстані 1-1.5 см. Хворий повинен відчувати приємне тепло. Сигарету пересувають в горизонтальному напрямку східчастими рухами, щоб при зворотному русі прогрівалися нові ділянки шкіри. Час проведення процедури 10-15 хв. Метод клюючого цзю полягає в періодичному (1 раз на секунду) наближенні до шкіри в ТА і віддаленні від неї тліючої полинної сигарети. При наближенні тліючого кінчика сигарети до шкіри у хворого виникає гостре відчуття жару чи болю, котрі швидко зникають при відведенні сигарети. При продовженні процедури больові відчуття при наближенні сигарети до ТА, як правило, не виникають. Тривалість впливу 1-2 до 5 хв. Можна послідовно впливати на декілька ТА. Наведені методики прогрівання ТА можна комбінувати.

Загалом, тривалість процедури прогрівання залежить від стану хворого, його конституції, чутливості ділянки шкіри, чи ТА, які обрані для проведення прогрівання. Поява стійкої гіперемії шкіри, приємного відчуття спокою, зменшення больових відчуттів – це ознаки оптимального дозування процедури точкового прогрівання.

ІІІ. Низькотемпературні методи впливу

Гіпотермія – зниження температури ділянки тіла нижче фізіологічної без зміни фазового стану води, тобто охолодження до температури не нижче 00С. Розрізняють помірну (32-280С) та глибоку (20-150С і нижче) гіпотермію.

Короткочасове застосування низьких температур з терапевтичною метою в режимі 00С і нижче, яке не призводить до деструктивних змін тканин, відносять до розділу кріотерапії.

Кріопунктура – застосування кріотерапії, як лікувального засобу на акупунктурні зони.

Гіпо-гіпертермія – застосування дозованих контрастних температур з терапевтичною метою в інтервалі +4+400С на акупунктурні зони.




1. Тема 1. ОБЩЕСТВО Задания уровня А Выберите один правильный ответ из четырех.html
2. Выполняя функцию общения ребенка со взрослым она является базой для развития мышления; обеспечивает возмож
3. Расчет и проектирования автоматической системы технологического оборудования
4. Лабораторная работа 6 ИССЛЕДОВАНИЕ И ОЦЕНКА ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ШУМА Цель работы- изучить и освоить метод.html
5. Основы эффективности государственного управления
6. Догляд за хворим
7. Профилактика девиантного поведения среди младших школьников
8.  Понятие и цели банковского менеджмента [4] 2
9. темам автоматики в настоящей работе отнесены устройства АПВ АВР АЧР АРТ
10. ужастиков должен написать как минимум по одному рассказу как о похоронах заживо так и о Комнате Призраков
11. тематическая обработка в ЭВМ цифровая субтракция изображений органов рентгенография в косых положения
12. тематической подготовки учащихся ~ задача сложная и многогранная
13. медиалогия Так вот ученые изучавшие роль СМИ в политической жизни пришли к выводу что ни один кандидат в
14. 15 сантиметров И есть хозяева кота которые спят на этой кровати
15. на тему базовая заработная плата7 1
16.  Позадипрямокишечное клетчаточное пространство
17. I. Произведенія литературныя.
18. но- в Германии никто до сих пор толком не знает как выглядит СанктНиколаус Snkt Nikolus
19. Русская православная Церковь в гражданском обществе
20. Курсовая работа- Отечественные педагоги-классики о работе со слабыми и отстающими в учении школьниками