Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Процес ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності чітко визначений та регламенту

Работа добавлена на сайт samzan.net:


10

ВСТУП

Бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться на кожному підприємстві  з моменту його реєстрації і до ліквідації цього підприємства. Ведення бухгалтерського облік забезпечує збереження майна власника, надає інформацію для управління господарською діяльністю та дає можливість об’єктивно та своєчасно бачити фінансові результати від господарської діяльності підприємства. Дані бухгалтерського обліку є основою формування фінансової, податкової, статистичної та інших видів звітності.

Процес ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності чітко визначений та регламентується діючим законодавством України. Проте діючий стан бухгалтерського обліку в Україні передбачає ряд альтернативних варіантів ведення бухгалтерського обліку стосовно певних об’єктів. Все це  призводить до диференціації форм і методів обліку, виділення нових та скорочення окремих етапів облікових робіт. Тому порядок ведення бухгалтерського обліку на підприємстві та складання звітності вимагає глибокого вивчення на практиці із засвоєнням окремих особливостей та альтернатив ведення обліку.

Базою практики було обрано Чернівецьку обласну спілку споживчих товариств.

Метою виробничої практики є вивчення порядку ведення фінансового та податкового обліку, складання фінансової звітності.

Відповідно до мети, під час проходження виробничої практики потрібно вирішити такі завдання:

  1.  визначити особливості бухгалтерського обліку Чернівецької ОСС;
  2.  описати особливості обраних підприємством форм і методів ведення обліку;
  3.  розкрити порядок ведення обліку активів;
  4.  висвітлити основі аспекти та особливості обліку джерел формування майна;
  5.  розкрити порядок обліку розрахункових операцій;
  6.  визначити порядок ведення обліку витрат підприємства;
  7.  висвітлити процес обліку та визначення фінансових результатів та використання прибутку;
  8.   описати порядок ведення податкового обліку на базі дослідження;
  9.  висвітлити процес складання фінансової звітності.

Виконавши завдання виробничої практики, можна буде виробити практичні вміння та навички з ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на підприємстві та досягти поставленої мети.


1.Вивчення показників роботи і організації

бухгалтерського обліку підприємства.

Відповідно до вимог Закону України „ Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні ”, в Чернівецькій ОСС ведеться бухгалтерський облік. Процес ведення бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві відповідає всім вимогам чинного законодавства, а його особливості сформовані і відображені в обліковій політиці підприємства, відображенням якої є “ Розпорядження про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку ”. (Додаток 2).

Сума за будь-якою операцією відображається у відомості обліку за рахунком, що кредитується, у графі рахунку, що дебетується, та одночасно у відомості обліку за рахунком, що дебетується, із зазначенням кореспондуючого рахунку. Залишки коштів за відомостями мають бути зіставлені з відповідними даними первинних та зведених документів, на підставі яких було зроблено записи.

Первинні документи поточного місяця комплектуються до кожного регістру б/о в хронологічному і систематичному порядку, нумеруються і переплітаються (зшиваються) із зазначенням належності до регістру і періоду.

Ведення регістрів б/о та контирування документів первинного обліку здійснюються із застосуванням коду синтетичного рахунка.

Дата державної реєстрації – 25.11.1991р. , свідоцтво № 10381200000000653, ідентифікаційний код 01774425.

Організаційно-правова форма господарювання – спілка споживчих товариств.

Форма власності – приватна.

Вищестояща організація – Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка).

Форма фінансування – внески підвідомчих підприємств.

Основний вид діяльності – керівництво підприємствами, код 74.15.0

Наявність дозволів, патентів або ліцензій на вид діяльності не передбачено. Пільг немає.

Чисельність працівників на підприємстві – 40 чол.

На підприємстві облік ведеться на половину вручну, на половино за допомогою використання комп’ютерних програм.

Ознайомившись з посадовими інструкціями головного бухгалтера правління Чернівецької ОСС, головного бухгалтера правління, бухгалтера І категорії та бухгалтера ІІ категорії, побачив таку структуру бухгалтерії (Додатки 3,4,5,6):

Таблиця 1

Головний бухгалтер правління Чернівецької ОСС

Головний бухгалтер правління

Бухгалтер І категорії

Бухгалтер ІІ категорії

Документообіг підприємства представлений у « Графік документообігу» (Додаток 7)

При здійсненні бухгалтерського обліку Чернівецька ОСС використовує План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджений наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, зі змінами станом на 29.09.11 р. Робочий план рахунків, який використовується на підприємстві можна побачити в Оборотній відомості по рахунках головної книги на 2012рік. ( Додаток 8).


2.Облік грошових коштів і дебіторської заборгованості.

Каса підприємства призначена для приймання,видачі і зберігання готівкових коштів та інших цінностей. Приміщення каси на підприємстві оснащене засобами безпеки. В приміщенні каси є великий сейф для зберігання грошей який міцно прикріплений до підлоги. Відповідальний за зберігання коштів несе касир, який уклав договір про повну матеріальну відповідальність

В касі Товариства знаходяться такі цінності:

  1.  Готівка в національній і іноземній валюті
  2.  Грошові документи
  3.  Бланки суворої звітності
  4.  Цінні папери

Ліміт залишку готівки в касі, затверджений керівником підприємства становить 150 000 грн. Вся готівка понад встановленого ліміту повинна здаватись для зарахування на поточний рахунок у порядку, в строки, встановлені і узгоджені з установою банку, в якому відкрито поточний рахунок.

Касові операції на даному підприємстві оформляються такими документами:

  1.  Прибутковий касовий ордер
  2.  Видатковий касовий ордер
  3.  Касова книга

Оприбуткування готівки в касу здійснюється на підставі прибуткового касового ордеру, підписаного головним бухгалтером або заступником головного бухгалтера. (Додаток 9). У прибутковому касовому ордері зазначається сума, від кого надійшли кошти та на якій підставі.

Видача готівки оформляється видатковим касовим ордером. (Додаток 10). Заповнюється аналогічно до прибуткового касового ордеру.

 Таблиця 2   

Журнал реєстрації господарських операцій з обліку касових операцій

№ п.п.

Зміст господарської діяльності

Кор.рахунок

Сума

Дт

Кт

1

Надійшли кошти в касу за путівку

301

685.3

1079,40

2

Видано кошти підзвітній особі

372

301

318,73

В кінець робочого дня, касир складає  касову книгу з надходження і вибуття готівки на касі. (Додаток  11). В касовій книзі вказується дата складання касової книги, номер листа. В табличній частині вказуються: тип і номер документа, від кого отримано чи видано, номер кореспондуючого рахунку і сума внеску,видачі. В кінці касової книги касир ставить підпис і ініціали, кількість прибуткових та видаткових касових ордерів, відносить касову книгу до бухгалтерії, головний бухгалтер перевіряє і опрацьовує касову книгу і ставить свій підпис.

Під час проходження технологічної практики в Чернівецькій ОСС я взяв участь у проведенні інвентаризації грошових коштів в касі. Інвентаризація проводиться для співвідношення фактичних даних із даними бухгалтерського обліку. Інвентаризація розпочинається на підставі наказу (розпорядження) керівника. Перед початком інвентаризації матеріально відповідальна особа засвідчує, всі видаткові і прибуткові документи на кошти, які здані до бухгалтерії, і всі кошти, що надійшли під її відповідальність, оприбутковані, а ті, що вибули, списані за видатками. Складається затверджена інвентаризаційна комісія у складі головного бухгалтера та бухгалтера. Перевірка проводиться шляхом покупюрного перерахунку коштів. Складається акт про результати інвентаризації наявних коштів в касі. Результатом проведення інвентаризації можуть бути виявленні лишки або недостачі. Проте, під час інвентаризації не виявлено ні недостач ні лишок – що свідчить про високу кваліфікацію касира.

Підприємство для проведення безготівкових розрахунків з кредиторами та дебіторами, має поточний рахунок в банку Укоопспілки.

Для такого розрахунку використовує платіжне доручення. (Додаток 12). Воно видається банку, банк опрацьовує його і виписує підприємству виписку банку.(Додаток 13). Працівник бухгалтерії перевіряє і опрацьовує виписку банку.

Порядок видачі коштів підзвіт, строки та розмір суми визначається Положенням «Про порядок ведення касових операцій в національній валюті в Україні» та Інструкцією « Про службові відрядження в межах України  і за кордон». Під звіт видається готівка на операційні,господарські та витрати пов’язані з відрядженням, на визначений термін. Готівка на відрядження видається на підставі «Розпорядження про відрядження» та «Посвідчення про відрядження».(Додатки 14, 15).  Після того, як підзвітна особа, повертається з відрядження, вона повинна надати звіт про використання коштів, виданих на

відрядження або під звіт, де вказує витрати наданих товариством за призначенням і пред’явити підтверджувальні документи, а також внести до каси невикористану суму.(Додаток 16). Аналітичний облік за 372 рахунком ведеться в Журналі по рахунку № 372 «Розрахунки з підзвітними особами»     (Додаток 17).

Під час проходження практики, взяв участь у перевірці розрахунків підприємства з іншими організаціями. Облік розрахунків ведеться з дотриманням вимог ПСБО 10 «Дебіторська заборгованість» .

Таблиця 3

Журнал реєстрації розрахунків з підзвітними особами

№ п.п.

Зміст господарської діяльності

Кор.рахунок

Сума

Дт

Кт

1

Видано працівнику з каси кошти  на відрядження .

372

301

72,86

2

Списано на адміністративні витрати кошти видані на відрядження

92.6

372

72,86


3. Облік необоротних активів.

Поточний аналітичний і синтетичний облік надходжень об’єктів, їх вибуття, ремонт ведеться у відповідності з ПСБО 7 «Основні засоби», затвердженого наказом МФУ від 27.04.2000 р. №92. Знос основних засобів. визначається у відповідності з п. 26 ПСБО 7 прямолінійним методом. Групування основних засобів. в аналітичному обліку проводиться згідно з  вимогами інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій. Для відокремлення малоцінних необоротних активів від основних засобів на товаристві прийнято що,  малоцінний необоротний визнається, якщо його вартість не перевищує 1000 грн.  Ліквідаційну вартість об’єктів основних засобів та нематеріальних активів прийнято рівною нулю. Переоцінку, дооцінку,уцінку балансової вартості основних засобів, нематеріальних активів, інших матеріальних необоротних активів до їхньої справедливої вартості проводити у разі необхідності раз на рік станом на 31 грудня.  Розрахунок, необхідний для переоцінки зазначених активів та відображення їх результатів в обліку, складає постійно діюча інвентаризаційна комісія і затверджує голова цієї комісії.

Аналітичний облік основних засобів ведеться по кожному об’єкту за допомогою карток обліку руху основних засобів. Кожному об’єкту основних засобів  присвоюється інвентарний номер, який зберігається за цим об’єктом протягом усього періоду його експлуатації на даному підприємстві. На підприємстві регістром аналітичного обліку основних засобів є «Книга по рахунку № 10 Основні засоби». (Додаток 18).

Синтетичний облік надходження і вибуття основних засобів здійснюється за допомогою прибуткових і видаткових накладних. (Додаток 19). Аналітичний облік надходження і вибуття основних засобів здійснюється за допомогою зведених меморіальних ордерів. (Додаток 20). Введення в експлуатацію основних засобів фіксується у меморіальних ордерах. (Додаток 21).

Таблиця 4

Журнал реєстрації господарських операцій з обліку руху основних засобів за 14 вересня 2011року

№ п.п.

Зміст господарської діяльності

Кор.рахунок

Сума

Дт

Кт

1

Отримано( оприбутковано) об’єкт основних засобів у т.ч. ПДВ

152

641

685.3

685.3

4147,25

691,21

2

Введено в експлуатацію  об’єкт основних засобів

104.3

152

3376,04

Під час проходження практики взяв участь у проведенні інвентаризації основних засобів. Інвентаризація проводиться для співвідношення фактичних даних із даними бухгалтерського обліку. Інвентаризація розпочинається на підставі наказу (розпорядження) керівника. Перед початком інвентаризації матеріально відповідальна особа засвідчує всі розхідні та привхідні документи на цінності які здані до бухгалтерії і всі цінності, що надішли під відповідальність матеріально-відповідальної особи оприбутковуються, а ті що вибули – списуються у видаток. Складається затверджена інвентаризаційна комісія у складі головного механіка, заступника головного бухгалтера, та бухгалтера по обліку матеріальних цінностей. Під час інвентаризації комісія в обов’язковому порядку проводить перевірку відповідності технічної документації, записує в описі найменування цих об’єктів та їхні інвентарні номери.




1. Реферат- Подразделения химии
2. ВК РФ существенно изменил правовой режим водоохранной зоны
3. 11 12 1997 г 4 Переживание как переосмысление ребенком себя и своего собственного существования
4. на тему- Виховна та навчальна робота учителя в школі за методом В
5. прийшов брат Він як завжди був п~яним і як завжди вимагав грошей на спиртне та загрожував фізичною розправ
6. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
7. на тему Моё желание в социальной сети ВКонтакте в сообществе Федеральная сеть ЦЕНТРОЗАЙМ
8. интерактивное общение 5 2
9. Курсовая работа- Особенность и источники конституционного права.html
10. Меншiктен айыру деген не-А б~л адамны~ ~мiр с~ру игiлiктерi мен ресурстарды ~зiнi~ тiршiлiк ету м~мкiншiлiгiне айн.
11. С гениальностью все просто
12. свадебный координатор церемония на английском языке свадебный сертификат организация церемонии на п
13. Характеристика и классификация минеральных вод
14. Стальная рабочая площадка промздания
15. К истории почитания трех святителей и происхождения их праздника
16. вариант Часть 1 А1
17. логічного мислення
18. либо осуществиться
19. Толерантность или терпимость- о борьбе красиво и понятно
20. ое и грамое значения в слове.html