Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

з курсу Фінансовоправовий механізм формування доходної частини бюджетівrdquo; для підготовки магістрів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Національний УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра фінансового права

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні Вченої ради університету

протокол ___ від “____”_____ 2010 р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з курсу «Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”

для підготовки магістрів за напрямом підготовки 0601 «Право»

спеціальність 8.060101 Правознавство»

магістерської програми «Правове забезпечення фінансової діяльності держави»

спеціалістів за напрямом підготовки 0601 «Право»

спеціальності 8.060101 Правознавство»

спеціалізації «Фінансово-правова діяльність»

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни: нормативна

    

Ірпінь 2010


Робоча навчальна програма курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” складена на основі
освітньо-професійної програми підготовки магістрів та спеціалістів за напрямом 0601 «Право», затвердженої у 20__ році.

Автори: Л.О.Нікітіна, к.ю.н., доцент   кафедри фінансового права

Н.І. Блащук, асистент кафедри фінансового права

 

Рецензент: О.В.Шакірова, к.ю.н., доцент кафедри фінансового права

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансового права, протокол №___від “____”___________2010 р.

Завідувач кафедри    Л.М. Касьяненко, к.ю.н., доцент

Розглянуто і схвалено:

на засіданні вченої ради юридичного факультету

 №___від “____”___________2010 р.

Голова вченої ради  Г.М. Самілик, к.ю.н., доцент,

юридичного факультету декан юридичного факультету

 

Завідувач

навчально-методичного відділу   О.О. Бойко

Реєстраційний №________

 
Зміст

               Стор.

  1.  Передмова         4         
  2.  Опис навчальної дисципліни      7             
  3.  Структура навчальної дисципліни     8      
  4.  Зміст навчальної дисципліни за змістовими

модулями           9  

 

  1.  Методи оцінювання знань  та розподіл балів
  •  за рейтинговою системою       15
  •  методи оцінювання для заочної форми навчання

           

  1.  Контрольні питання з курсу      18
  •  • перелік питань до залікових кредитів    
  •   питання для аудиторної контрольної роботи (заочна форма навчання)
  •  перелік питань з курсу
  •  екзаменаційні питання з курсу

 

  1.  Рекомендована література       23
    •  нормативно-правові акти
    •  навчальна література       

  1.  ПЕРЕДМОВА

Розвиток та існування держави, її економіки і культури забезпечує бюджет. Державний бюджет є правовою формою фінансової діяльності держави, вирішальною і провідною ланкою фінансової системи країни.  У бюджеті будь-якої держави відбиваються її соціально-економічна і політична природа та зміст діяльності. Це знаходить свій прояв як у способах та джерелах отримання доходів, у долі національного доходу, що надходить до бюджету, у напрямках видатків, так і в побудові бюджету, в особливому порядку його формування та затвердження.

Бюджет завжди залишається обєктивною необхідністю. В ньому обєднані в одне ціле фінансові канали, по яких держава зосереджує встановлені законом надходження у необхідному для виконання її функцій фонді коштів на фінансування життєво важливих ланок народного господарства, управління, оборони тощо.

В умовах переходу до ринкової економіки роль бюджету ще більше посилюється. Він стає головним інструментом управління економікою. Не приділяючи достатньої уваги його формуванню, допускаючи помилки в розрахунках його пропорцій, держава фактично позбавляється одного з найголовніших важелів цього управління. За цих умов розвиток економіки загрожує вийти з-під контролю і стати стихійним та непрогнозованим.

З бюджетом повязані всі без винятку державні органи, підприємства, організації та установи. Вони так чи інакше беруть участь у його формуванні.

Актуальність і зміст дисципліни. Навчальна дисципліна передбачає визначення бюджетних повноважень України та органів місцевого самоврядування, розподіл доходів і видатків бюджетів всіх рівнів,  визначення ролі органів державної податкової служби у формуванні доходної частини бюджету, правового регулювання надходжень до бюджетів.

На вивчення курсу „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” на юридичному факультеті відведено 153 навчальні години.

Вивчаючи курс „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” слід починати з вивчення і аналізу Конституції України, Бюджетного кодексу України, Законів України “Про Державну податкову службу в Україні”, “Про систему оподаткування”, “Про податок на додану вартість”, “Про акцизний збір”, “Про оподаткування прибутку підприємств” та інших, які пропонуються в переліку рекомендованої літератури.

Мета і завдання дисципліни. Після вивчення курсу магістри повинні знати:

  •  місце та роль органів ДПС у формуванні доходної частини бюджету;
  •  завдання та права органів ДПС при формуванні доходної частини бюджету;
  •  місце податкових надходжень в системі державних доходів;
  •  порядок формування та використання державних цільових фондів.

Магістри повинні вміти:

  •  аналізувати надходження до Державного та місцевих бюджетів  у розрізі платежів та податків;
  •  аналізувати структуру надходжень до бюджету, причини і структуру втрат доходної частини бюджету;
  •  робити прогноз надходжень податків, враховуючи економічну ситуацію в країні;
  •  аналізувати судову практику розгляду спорів з метою внесення пропозицій про удосконалення формування доходної частини бюджетів.

Значення дисципліни:

– є науковим орієнтиром для практики фінансово-правового будівництва на основі пізнання і усвідомлення відповідних суспільних процесів і явищ.

– дає теоретично обґрунтовані і концептуально виважені знання про суть та значення фінансової діяльності держави для життя суспільства.

Міжпредметні зв'язки

„Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” є обов'язковою складовою сучасної юридичної науки. Разом з іншими юридичними дисциплінами дає основні уявлення про суть та значення доходів та видатків бюджету.

Методи і форми викладання дисципліни

Основними формами викладання дисципліни є: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів і контрольні заходи.

Основними видами навчальних (аудиторних) занять є: лекції, семінарські та індивідуальні заняття, консультації.

Лекція є одним з основних видів навчальних занять і, водночас, методів навчання у викладанні даної дисципліни. Вона покликана формувати у студентів основи знань з предмету „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів “, а також визначати напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з даної навчальної дисципліни.

Семінарське заняття як вид навчального заняття використовується для організації обговорення студентами питань з попередньо визначених тем робочою навчальною програмою. Семінарські заняття проводяться у формі бесіди (просемінар), рецензування та обговорення доповідей, дискусій.

Семінари сприяють розвитку самопідготовки студентів, поглиблюють інтерес до даної дисципліни, розвивають культуру мови, вміння та навички публічного виступу, участі в дискусії.

Індивідуальні заняття є однією із форм організації навчального процесу з предмету „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”. Вони передбачають створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів, які виявили особливі здібності в навчанні та нахил до науково-дослідної роботи і творчої діяльності.

Індивідуальні заняття проводяться у поза навчальний час за окремим графіком, складеним кафедрою з урахуванням потреб і можливостей студента і спрямовуються здебільшого на поглиблення вивчення студентами даної дисципліни, а у окремих випадках передбачають безпосередню участь студента у виконанні наукових досліджень та інших творчих завдань.

До індивідуальних завдань з даного предмету відносяться: доповіді, теоретичні запитання.

Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладача. Як правило, індивідуальні завдання виконуються окремо кожним студентом. У тих випадках, коли завдання мають комплексний характер до їх виконання можуть залучатися кілька студентів.

Передбачені й консультації як один із видів навчальних занять. Вони проводиться з метою отримання студентом відповіді на окремі теоретичні чи практичні питання та для пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування протягом семестру (поточні консультації, семестрові).

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу з даного предмету в час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

Самостійна робота студентів забезпечується всіма навчально-методичними засобами, необхідними для вивчення навчальної дисципліни чи окремої теми: підручниками, навчальними та методичними посібниками, конспектами лекцій тощо.

Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Методичне забезпечення самостійної роботи студентів передбачає й засоби самоконтролю (тести, пакети контрольних завдань).

Форми і засоби поточного та підсумкового контролю

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять, самостійної, індивідуальної роботи, консультацій та модульного контролю і має на меті перевірку рівня підготовленості студентів з певних розділів (тем) навчальної програми „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”, а також виконання конкретних завдань. Форми проведення поточного контролю під час навчальних занять здійснюється як усно так і письмово за запитаннями передбаченими навчальною програмою, тестами або у формі довільної співбесіди.

Семестровий контроль проводиться у формі семестрового екзамену за екзаменаційними білетами.

  1.  ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”

Предмет: теоретично обґрунтовані і концептуально виважені знання про сутність та значення  механізму формування дохідної частини бюджету.

Мета: надання знань про механізму формування дохідної частини бюджету, значення бюджету для функціонування держави, порядок його формування, розподілу та витрачання бюджетних коштів; роль податків у наповненні доходної частини бюджету; правове регулювання публічних доходів та видатків.

Змістово-модульна         структура дисципліни

Курс: 5

Семестр: 9

Напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчальної дисципліни

Шифр та назва напряму- 0601 „Право”

Нормативна

Кількість кредитів:

Шифр та назва спеціальності -

 національних - __

8.060101 „Правознавство”

 ЕСТS  -    4,2         

Освітньо-кваліфікаційний рівень магістр

Лекції: 10 год.

Кількість модулів - 3

Семінари: 8 год.

Загальна кількість годин: 153 год.

Індивідуальна робота:

39 год.

 

Самостійна робота:

96 год.

 

Вид контролю: екзамен

Передумови вивчення (попередні дисципліни): “Фінансове право”, «Податкове право», “Митне право”, “Правові основи здійснення фінансового контролю” та інші.


3. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів

напрям підготовки:  «Право», спеціальність «Правознавство»

магістерська програма

п⁄п

ЗМІСТОВІ МОДУЛІ

Кількість годин

всього

лекції

семінари

Інд. робота

самостійна робота

Модуль 1 = 1,2 залікових кредитів

ЗМ 1. (Т. 1.1-1.2) Бюджетні доходи та їх правове регулювання

Т1.1

Вступ. Поняття та значення бюджетних доходів

19

  1

6

12

Т1.2

Структура доходів державного та місцевих бюджетів

23

1

2

8

12

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

42

2

2

14

24

Всього по модулю

42

2

2

14

24

Модуль ІІ = 1,1 залікові кредити

ЗМ 2 (Т. 3-4) Правовий статус органів у сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів

Т2.1

Система органів, що беруть участь у формуванні доходної частини державного та місцевих бюджетів

22

2

5

15

Т2.2

Державна податкова служба України, як специфічний орган державного фінансового контролю

19

2

2

4

11

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

41

4

2

9

26

Всього по модулю

41

4

2

9

26

МОДУЛЬ ІІІ = 1,9 залікові кредити

ЗМ 3 (Т.3.1-3.4) Види доходів держави та порядок їх формування

Т3.1

Податкові надходження – основне джерело державних доходів

19

1

2

5

11

Т3.2

Неподаткові надходження

15

1

2

2

10

Т3.3

Доходи від операцій з капіталом

17

1

4

12

Т3.4

Міжбюджетні трансферти

19

1

6

12

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

  70

10

4

16

45

Всього по модулю

70

10

4

16

45

Разом годин з курсу

153

10

8

39

96

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів

напрям підготовки:  «Право», спеціальність «Правознавство»

програма для спеціалістів

п⁄п

ЗМІСТОВІ МОДУЛІ

Кількість годин

всього

лекції

семінари

Інд. робота

самостійна робота

Модуль 1 = 1,2 залікових кредитів

ЗМ 1. (Т. 1.1-1.2) Бюджетні доходи та їх правове регулювання

Т1.1

Вступ. Поняття та значення бюджетних доходів

19

  1

6

12

Т1.2

Структура доходів державного та місцевих бюджетів

23

1

2

8

12

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

42

2

2

14

24

Всього по модулю

42

2

2

14

24

Модуль ІІ = 1,1 залікові кредити

ЗМ 2 (Т. 3-4) Правовий статус органів у сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів

Т2.1

Система органів, що беруть участь у формуванні доходної частини державного та місцевих бюджетів

22

2

5

15

Т2.2

Державна податкова служба України, як специфічний орган державного фінансового контролю

19

2

2

4

11

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

41

4

2

9

26

Всього по модулю

41

4

2

9

26

МОДУЛЬ ІІІ = 1,9 залікові кредити

ЗМ 3 (Т.3.1-3.4) Види доходів держави та порядок їх формування

Т3.1

Податкові надходження – основне джерело державних доходів

16

1

2

2

11

Т3.2

Неподаткові надходження

15

1

2

2

10

Т3.3

Доходи від операцій з капіталом

14

1

1

12

Т3.4

Міжбюджетні трансферти

14

1

2

12

Контрольний захід – тестування, вирішення ситуаційних завдань за рахунок семінарських занять

Здійснення модульного контролю - модульна контрольна робота за рахунок семінарського заняття

Всього по заліковому кредиту

  55

10

4

7

45

Всього по модулю

55

10

4

7

45

Разом годин з курсу

144

10

8

30

96


СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів

напрям підготовки:  «Право», спеціальність «Правознавство»

магістерська програма

 

заочної форми навчання

п⁄п

ЗМІСТ

Кількість годин

всього

лекції

семінари

Інд. робота

самостійна робота

 РОЗДІЛ I Бюджетні доходи та їх правове регулювання

Т1.1

Вступ. Поняття та значення бюджетних доходів

19

  

12

Т1.2

Структура доходів державного та місцевих бюджетів

23

1

14

 розділ ІІ Правовий статус органів у сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів

Т2.1

Система органів, що беруть участь у формуванні доходної частини державного та місцевих бюджетів

22

1

15

Т2.2

Державна податкова служба України, як специфічний орган державного фінансового контролю

19

1

1

13

 

розділ ІІІ Види доходів держави та порядок їх формування

Т3.1

Податкові надходження – основне джерело державних доходів

19

1

1

12

Т3.2

Неподаткові надходження

15

1

12

Т3.3

Доходи від операцій з капіталом

17

1

12

Т3.4

Міжбюджетні трансферти

19

12

Разом годин з курсу

153

6

2

145


СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів

напрям підготовки:  «Право», спеціальність «Правознавство»

програма для спеціалістів

заочної форми навчання

п⁄п

ЗМІСТ

Кількість годин

всього

лекції

семінари

Інд. робота

самостійна робота

 РОЗДІЛ I Бюджетні доходи та їх правове регулювання

Т1.1

Вступ. Поняття та значення бюджетних доходів

19

  

12

Т1.2

Структура доходів державного та місцевих бюджетів

23

1

14

 розділ ІІ Правовий статус органів у сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів

Т2.1

Система органів, що беруть участь у формуванні доходної частини державного та місцевих бюджетів

22

1

15

Т2.2

Державна податкова служба України, як специфічний орган державного фінансового контролю

19

1

1

13

 

розділ ІІІ Види доходів держави та порядок їх формування

Т3.1

Податкові надходження – основне джерело державних доходів

16

1

1

9

Т3.2

Неподаткові надходження

15

1

12

Т3.3

Доходи від операцій з капіталом

14

1

9

Т3.4

Міжбюджетні трансферти

14

8

Разом годин з курсу

144

6

2

136

ЗМІСТ ПРОГРАМИ ЗА РОЗДІЛАМИ ТА ТЕМАМИ

МОДУЛЬ 1 = 1,2 ЗАЛІКОВИХ КРЕДИТА

ЗМ 1 (Т. 1-2) Бюджетні доходи та їх правове регулювання

Тема 1.1 Поняття та значення бюджетних доходів

Лекція

План

  1.  Бюджетна система України.
  2.  Поняття бюджетних доходів та їх значення для функціонування держави.
  3.  Принципи формування доходної частини державного та місцевих бюджетів.

Самостійна робота

 Аналіз та характеристика Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

Індивідуальна робота

Порівняльна характеристика бюджетних доходів України та інших країн.

 

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [1], [6].

Навчальна література: [1],[2],[10],[11],[16],[17],[21],[26],[30],[32],[33],[36],

[37],[48],[49],[51],[52],[54],[56].

Тема 1.2. Структура доходів державного та місцевих бюджетів

Лекція

План

  1.  Система бюджетних доходів в Україні та її правове значення.
  2.  Структура доходів Державного бюджету України.
  3.  Правові основи формування доходної частини місцевих бюджетів.

Самостійна робота

 Опрацювати Закон України Про Державний бюджет України на поточний рік (в частині доходів Державного та місцевих бюджетів).

Індивідуальна робота

Проаналізувати видатки Державного бюджету на поточний рік на фінансування діяльності органів ДПС України, їх обсяг.

Семінарське заняття

План

1. Поняття бюджетної системи та принципи її побудови.

2.  Значення доходів державного та місцевих бюджетів для функціонування держави.

3. Співвідношення понять “бюджетні доходи” та “доходи держави”.

4. Структура доходів Державного бюджету України.

5. Джерела формування доходів місцевих бюджетів.

6. Порівняльна характеристика доходів Державних бюджетів поточного та попереднього років.

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [1], [6].

Навчальна література: [3], [9], [13], [15], [19], [29], [31],[40].

МОДУЛЬ ІІ = 1,1 ЗАЛІКОВИХ КРЕДИТА

ЗМ 2 (Т. 3-4) Правовий статус органів у сфері забезпечення

процесу формування доходної частини бюджетів

Тема 2.1. Система органів, що беруть участь у формуванні доходної частини державного та місцевих бюджетів

Лекція  

План

  1.  Правосуб’єктність органів в сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів.
  2.  Система органів, що здійснюють загальне управління та контроль за формуванням доходів держави
  3.  Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів

Самостійна робота

  1.  Державне казначейство як орган державного фінансового контролю. Повноваження Верховної Ради України у сфері формування Державного бюджету.
  2.  Контроль  Рахункової палати України за використанням бюджетних коштів.
  3.  Повноваження Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, що стосуються контролю за формуванням доходної частини бюджетів.

Індивідуальна робота

Державна контрольно-ревізійна служба, НБУ як органи контролю у сфері формування доходної частини бюджетів.

Рекомендована література:

Нормативні акти: [1], [6],[8], [10], [14], [39],[103], [126]

 Навчальна література: [4], [5],[6], [7], [8], [11],[18], [20], [22], [24],[27], [31], [34], [38],[39], [41], [42], [43],[44], [45], [46], [47],[50], [55].

Тема 2.2. Державна податкова служба України, як специфічний орган державного фінансового контролю

Лекція  

План

1. Структура та завдання органів державної податкової служби.

2. Функції органів державної податкової служби.

3. Податковий контроль: поняття, види, методи.

Самостійна робота

1. Правове регулювання порядку здійснення податкових перевірок  органами ДПС України.

2. Характеристика документів, що складаються за результатами перевірок, особливості їх оформлення.

Індивідуальна робота

1. Види штрафних санкцій за порушення законодавства в сфері формування доходної частини бюджетів.

2. Порядок застосування  та стягнення штрафних санкцій органами ДПС України.

Семінарське заняття

План

1. Класифікація органів, які забезпечують процес формування доходної частини бюджетів та правове регулювання їх діяльності.

2 Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів.

3. Місце органів ДПС України у сфері формування доходів державного та місцевих бюджетів.

4. Порядок здійснення органами ДПС України перевірок платників податків, на предмет дотримання норм податкового законодавства.

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [9], [ 12], [28], [32 ], [46], [48 ], [143].

Навчальна література:  [14], [23],  [28],  [35].

МОДУЛЬ ІІІ = 1,9 ЗАЛІКОВИХ КРЕДИТА

ЗМ 3 (Т. 5-8) Види доходів держави та порядок їх формування

Тема 3.1 Податкові надходження  - основне джерело

державних доходів

Лекція  

План

1. Збори за спеціальне використання природних ресурсів.

2. Фіксований сільськогосподарський податок.

3. Рентна плата.

4. Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

5. Єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України.

6. Збір за використання радіочастотного ресурсу.

Самостійна робота

1. Податок на прибуток підприємств.

2. Податок з доходів фізичних осіб.

3. Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

4. Податок на землю.

5. Податок на додану вартість.

6. Акцизний збір.

7. Мито.

8. Державне мито.

9. Плата за використання лісових ресурсів.

10. Плата за спеціальне користування водними ресурсами.

11. Плата за користування надрами.

12. Податок на промисел.

Індивідуальна робота

1. Місцеві податки і збори.

2. Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва.

Семінарське заняття

План

1. Податок на прибуток підприємств.

2. Податки на майно.

3. Непрямі податки.

4. Митні платежі.

5. Збори за спеціальне використання природних ресурсів.

Самостійна робота

Аналіз та характеристика податкових надходжень згідно Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [3], [23], [25], [56].

Навчальна література: [1], [6], [2], [3], [7], [24], [26], [27], [30], [31], [33], [34], [35], [38], [40], [42], [48], [51], [53], [57], [59], [60], [61], [66], [69], [72], [76], [87], [88], [89], [84], [90], [58], [100], [101], [104], [105], [107], [109], [110], [111], [112], [113], [116], [120], [123], [125], [129], [131], [132], [133], [134], [135], [136], [137], [141], [144], [145], [146], [147].

Тема 3.2  Неподаткові надходження

Лекція  

План

1. Надходження від грошово-речових лотерей.

2. Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності.

3. Надходження коштів від приватизації державного майна.

4. Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів внутрішніх справ.

5. Збори за послуги пов’язані з охороною прав на інтелектуальну власність.

Самостійна робота

1. Характеристика інших неподаткових надходжень.

Індивідуальна робота

1. Штрафи та санкції, сплачені за порушення податкового законодавства.

2.Відрахування від плати за транзит природного газу, нафти та аміаку

трубопроводами через територію України.

Семінарське заняття

План

1. Доходи від власності та підприємницької діяльності.

2. Надходження від штрафів та фінансових санкцій.

3. Інші неподаткові надходження.

4. Адміністративні штрафи та інші санкції.

5. Плата за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності.

Самостійна робота

Аналіз та характеристика неподаткових надходжень згідно Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

 

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [5],[11],[13], [15], [16], [17],[19],[21], [22], [29],[37], [42],

[43], [45],[49], [50], ],[52], [54],[ 55], [56], [62],[63], [64], [65],[67], [68], [70], [71], [73],[75], [77], [78], [79],[81], [82],[85] ,[91], [92], [95], [96],[97], [98], [99], [102],[106], [108], [109], [114],[115], [117], [118], [119],[122], [127], [128], [138],[139], [142].

Навчальна література: [3], [25],[53], [56].

Тема 3.3 Доходи від операцій з капіталом

Лекція

План

1. Надходження коштів до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України

2. Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.

Самостійна робота

1. Надходження від реалізації безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави та скарбів.

2. Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна та інших предметів, конфіскованих правоохоронними та іншими повноважними органами і конфіскована валюта.

Індивідуальна робота

Характеристика надходжень від продажу землі.

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [1], [4],[18], [23], [25], [41],[42], [44], [74], [83],[86], [93], [121], [124],[140].

Тема 3.4  Міжбюджетні трансферти

Лекція

План

1. Поняття трансфертів та їх місце в системі державних доходів.

2. Міжбюджетні трансферти та їх класифікація.

3. Дотації вирівнювання.

4. Субвенції, як один із видів міжбюджетних трансфертів.

Самостійна робота

  1.  Надходження від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях.
  2.  Аналіз обсягу надходжень від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях згідно Закону України про Державний бюджет за попередній рік та Закону України  про Державний бюджет на поточний рік.

Індивідуальна робота

Вивчення практики розподілу та використання міжбюджетних трансфертів.

 Рекомендована література:

Нормативні акти: [1], [42],[93], [140]. Навчальна література: [3], [25].


5. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ТА РОЗПОДІЛ БАЛІВ ЗА РЕЙТИНГОВОЮ СИСТЕМОЮ

Під час вивчення курсу „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” проводиться контроль засвоєння студентами  теоретичних знань.

Контрольні заходи стимулюють:

систематичну самостійну роботу над навчальним матеріалом, забезпечують закріплення та реалізацію набутих теоретичних знань;

прищепляють навички відповідального ставлення до своїх обов’язків, самостійного цілеспрямованого пошуку потрібної інформації, чіткої організації навчальної роботи студента.

Оцінювання знань студентів здійснюється за результатами поточного модульного контролю (ПМК) знань та екзамену 100-бальною шкалою (50балів ПМК + 50 балів екзамен).

Поточний контроль та оцінка знань, умінь і навичок студентів здійснюється на семінарських заняттях, консультаціях, під час виконання індивідуальних завдань.  

Види контролю: усне та письмове опитування з питань, поставлених в плані семінарських занять, самостійної роботи, виконання тестів.

Після засвоєння матеріалу кожного модуля виконується модульна контрольна робота (МКР) на семінарському занятті.

Якщо студент був відсутній під час написання МКР через поважну причину, він має право написати МКР за індивідуальним графіком, погодженим з викладачем.

Кількість балів за модуль визначається з урахуванням набраних балів на семінарських заняттях, за самостійну, індивідуальну роботу та МКР.

У разі невиконання визначених завдань поточного контролю через об’єктивні причини студенти мають право за дозволом декана факультету скласти їх до останнього семінарського заняття. Час та порядок складання визначає викладач.

Завдання першого, другого та третього модульного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 50 балів (включно) - перший модуль 11 балів; другий - 11балів, третій модуль -28 балів.

Індивідуальні завдання видаються викладачем, який проводить лекційні або семінарські заняття.

Підсумковий семестровий контроль з курсу «Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів» складається з суми балів за результатами модулів і екзамену. За підсумком студент може набрати максимальну кількість 100 балів.

 


Переведення 100 бальної шкали оцінювання в 4-х бальну здійснюється в такому порядку:

Оцінка за шкалою

ЕСТS

Оцінка за бальною шкалою, прийнятою в НУДПСУ

Оцінка за національною шкалою

А

90-100

5 (відмінно)

В

80-89

4,5 (дуже добре)

С

65-79

4 (добре)

D

55-64

3,5 (задовільно)

E

50-54

3 (достатньо)

FX

35-49

2 (незадовільно)

F

1-34

1 (неприйнятно)

У разі отримання оцінки «Незадовільно» студент має право на два перескладання викладачу і комісії. Замість перескладання комісії студент може вибрати повторне вивчення дисципліни.

У разі отримання оцінки «Неприйнятно» студент зобов’язаний вивчити курс понад обсяги, встановлені навчальним планом за рахунок власного часу в наступному навчальному періоді.


Розподіл балів при рейтинговій системі

Модуль І = 11  балів

ПМК= М1+М2+ М3+ екзамен (50 балів)=100 балів

Тема

Контрольний захід

   4  бали

Підсумкова атестація

по І-му  модулю

(формування   сумарної  оцінки)

11 бал.

Т1.1

Т1.2

Активність на сем.(практ.) заняттях

1

1

Виконання

сам.роботи

2

1

Виконання інд. роботи

1

1

Модуль ІІ = 11 балів

                               Тема

      Контрольний захід

         4 бали

Підсумкова атестація

по ІІ-му  модулю (формування сумарної  оцінки)

11 бал.

Т2.1

Т2.2

Активність на сем.(практ.) заняттях

1

1

Виконання

сам.роботи

1

2

Виконання інд. роботи

1

1

Модуль ІІ = 28 балів

Тема

Т3.1

Т3.2

Т3.3

Т3.4

       

       Модульна

контрольна робота

       4 бали

Підсумкова атестація

по ІІІ-му  модулю (формування сумарної  оцінки)

28 бал.

Активність на сем.(практ.) заняттях

2

2

2

2

Виконання

сам.роботи

2

2

2

2

Виконання інд. роботи

2

2

2

2


МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ТА РОЗПОДІЛ БАЛІВ ДЛЯ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Під час вивчення курсу „Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” проводиться контроль засвоєння студентами  теоретичних знань.

Семестровий контроль (екзамен) з дисципліни здійснюється за навчальним матеріалом, визначеним робочою навчальною програмою дисципліни у повному обсязі за семестр.

Семестровий екзамен проводиться у письмово-усній формі. Кожен білет містить:

  •  два теоретичні питання. визначення основних термінів;
  •  тестове завдання.

Відмінно «5», виставляється, якщо студент глибоко, в повному обсязі твердо засвоїв весь програмний матеріал, вичерпно та послідовно дав відповіді на всі питання екзаменаційного білета, тісно пов’язує теорію з практикою, показує знання літератури, вміння самостійно аналізувати та тлумачити правові норми та поняття і застосовувати їх при вирішенні завдань, правильно аргументує висновки, вміє самостійно узагальнювати матеріал і логічно його викладати, не допускаючи помилок.

Добре «4», виставляється, якщо студент твердо знає програмний матеріал, має навички аналізу та тлумачення правових норм та понять, логічно відповідає на поставлені питання, не допускає суттєвих помилок.

Задовільно «3», виставляється, якщо студент засвоїв основний матеріал, але не знає окремих деталей, допускає неточні відповіді та формулювання понять, порушує послідовність у викладенні програмного матеріалу, має прогалини в знаннях.

Незадовільно «2», виставляється, якщо студент не знає значної частини програмного матеріалу, допускає суттєві помилки, не володіє навичками застосування правових  норм, які забезпечували б вирішення ситуаційних  завдань.



6. контрольні питання  з курсу

Перелік питань до залікових кредитів

Модуль 1

  1.  Бюджетна система України.
  2.  Поняття бюджетних доходів та їх значення для функціонування держави.
  3.  Принципи формування доходної частини державного та місцевих бюджетів.
  4.  Система бюджетних доходів в Україні та її правове значення.
  5.  Структура доходів Державного бюджету України.
  6.  Правові основи формування доходної частини місцевих бюджетів.
  7.  Поняття бюджетної системи та принципи її побудови.
  8.  Значення доходів державного та місцевих бюджетів для функціонування держави.
  9.  Співвідношення понять “бюджетні доходи” та “доходи держави”.
  10.  Джерела формування доходів місцевих бюджетів.
  11.  Порівняльна характеристика доходів Державних бюджетів поточного та попереднього років.

Модуль 2

  1.  Правосуб’єктність органів в сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів.
  2.  Система органів, що здійснюють загальне управління та контроль за формуванням доходів держави
  3.  Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів
  4.  Державне казначейство як орган державного фінансового контролю.
  5.  Повноваження Верховної Ради України у сфері формування Державного бюджету.
  6.  Контроль  Рахункової палати України за використанням бюджетних коштів.
  7.  Повноваження Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, що стосуються контролю за формуванням доходної частини бюджетів.
  8.  Державна контрольно-ревізійна служба, Державна пробірна палата, НБУ як органи контролю у сфері формування доходної частини бюджетів.
  9.  Структура та завдання органів державної податкової служби.
  10.  Функції органів державної податкової служби.
  11.  Податковий контроль: поняття, види, методи.
  12.  Правове регулювання порядку здійснення податкових перевірок  органами ДПС України.
  13.  Характеристика документів, що складаються за результатами перевірок, особливості їх оформлення.
  14.  Види штрафних санкцій за порушення законодавства в сфері формування доходної частини бюджетів.
  15.  Порядок застосування  та стягнення штрафних санкцій органами ДПС України.
  16.  Класифікація органів, які забезпечують процес формування доходної частини бюджетів та правове регулювання їх діяльності.
  17.  Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів.
  18.  Місце органів ДПС України у сфері формування доходів державного та місцевих бюджетів.
  19.  Порядок здійснення органами ДПС України перевірок платників податків, на предмет дотримання норм податкового законодавства.

Модуль 3

  1.  Плата за спеціальне використання інших природних ресурсів.
  2.  Фіксований сільськогосподарський податок.
  3.  Рентна плата.
  4.  Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.
  5.  Єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України.
  6.  Збір за використання радіочастотного ресурсу.
  7.  Податок на прибуток підприємств.
  8.  Податок з доходів фізичних осіб.
  9.  Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.
  10.  Податок на землю.
  11.  Податок на додану вартість.
  12.  Акцизний збір.
  13.  Мито.
  14.  Державне мито.
  15.  Плата за використання лісових ресурсів.
  16.  Плата за спеціальне користування водними ресурсами.
  17.  Плата за користування надрами.
  18.  Податок на промисел.
  19.  Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету.
  20.  Місцеві податки і збори.
  21.  Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва.
  22.  Надходження від грошово-речових лотерей.
  23.  Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності.
  24.  Надходження коштів від приватизації державного майна.
  25.  Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів внутрішніх справ.
  26.  Збори за послуги пов’язані з охороною прав на інтелектуальну власність.
  27.  Штрафи та санкції, сплачені за порушення податкового законодавства.
  28.  Відрахування від плати за транзит природного газу, нафти та аміаку трубопроводами через територію України.
  29.  Надходження коштів до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України
  30.  Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.
  31.  Надходження від реалізації безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави та скарбів.
  32.  Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна та інших предметів, конфіскованих правоохоронними та іншими повноважними органами і конфіскована валюта.
  33.  Поняття трансфертів та їх місце в системі державних доходів.
  34.  Міжбюджетні трансферти та їх класифікація.
  35.  Дотації вирівнювання.
  36.  Субвенції, як один із видів міжбюджетних трансфертів.
  37.  Надходження від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях.
  38.  Аналіз обсягу надходжень від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях згідно Закону України про Державний бюджет за попередній рік та Закону України  про Державний бюджет на поточний рік.

ПИТАННЯ ДЛЯ АУДИТОРНОЇ контрольнОЇ РОБОТИ

(заочна форма навчання)

  1.  Бюджетна система України.
  2.  Поняття бюджетних доходів та їх значення для функціонування держави.
  3.  Принципи формування доходної частини державного та місцевих бюджетів.
  4.  Система бюджетних доходів в Україні та її правове значення.
  5.  Структура доходів Державного бюджету України.
  6.  Правові основи формування доходної частини місцевих бюджетів.
  7.  Поняття бюджетної системи та принципи її побудови.
  8.  Значення доходів державного та місцевих бюджетів для функціонування держави.
  9.  Співвідношення понять “бюджетні доходи” та “доходи держави”.
  10.  Джерела формування доходів місцевих бюджетів.
  11.  Порівняльна характеристика доходів Державних бюджетів поточного та попереднього років.
  12.  Правосуб’єктність органів в сфері забезпечення процесу формування доходної частини бюджетів.
  13.  Система органів, що здійснюють загальне управління та контроль за формуванням доходів держави
  14.  Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів
  15.  Державне казначейство як орган державного фінансового контролю.
  16.  Повноваження Верховної Ради України у сфері формування Державного бюджету.
  17.  Контроль  Рахункової палати України за використанням бюджетних коштів.
  18.  Повноваження Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, що стосуються контролю за формуванням доходної частини бюджетів.
  19.  Державна контрольно-ревізійна служба, Державна пробірна палата, НБУ як органи контролю у сфері формування доходної частини бюджетів.
  20.  Структура та завдання органів державної податкової служби.
  21.  Функції органів державної податкової служби.
  22.  Податковий контроль: поняття, види, методи.
  23.  Правове регулювання порядку здійснення податкових перевірок  органами ДПС України.
  24.  Характеристика документів, що складаються за результатами перевірок, особливості їх оформлення.
  25.  Види штрафних санкцій за порушення законодавства в сфері формування доходної частини бюджетів.
  26.  Порядок застосування  та стягнення штрафних санкцій органами ДПС України.
  27.  Класифікація органів, які забезпечують процес формування доходної частини бюджетів та правове регулювання їх діяльності.
  28.  Завдання та функції органів спеціальної компетенції у сфері формування доходної частини бюджетів.
  29.  Місце органів ДПС України у сфері формування доходів державного та місцевих бюджетів.
  30.  Порядок здійснення органами ДПС України перевірок платників податків, на предмет дотримання норм податкового законодавства.
  31.  Плата за спеціальне використання інших природних ресурсів.
  32.  Фіксований сільськогосподарський податок.
  33.  Рентна плата.
  34.  Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.
  35.  Єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України.
  36.  Збір за використання радіочастотного ресурсу.
  37.  Податок на прибуток підприємств.
  38.  Податок з доходів фізичних осіб.
  39.  Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.
  40.  Податок на землю.
  41.  Податок на додану вартість.
  42.  Акцизний збір.
  43.  Мито.
  44.  Державне мито.
  45.  Плата за використання лісових ресурсів.
  46.  Плата за спеціальне користування водними ресурсами.
  47.  Плата за користування надрами.
  48.  Податок на промисел.
  49.  Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету.
  50.  Місцеві податки і збори.
  51.  Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва.
  52.  Надходження від грошово-речових лотерей.
  53.  Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності.
  54.  Надходження коштів від приватизації державного майна.
  55.  Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів внутрішніх справ.
  56.  Збори за послуги пов’язані з охороною прав на інтелектуальну власність.
  57.  Штрафи та санкції, сплачені за порушення податкового законодавства.
  58.  Відрахування від плати за транзит природного газу, нафти та аміаку трубопроводами через територію України.
  59.  Надходження коштів до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України
  60.  Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.
  61.  Надходження від реалізації безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави та скарбів.
  62.  Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна та інших предметів, конфіскованих правоохоронними та іншими повноважними органами і конфіскована валюта.
  63.  Поняття трансфертів та їх місце в системі державних доходів.
  64.  Міжбюджетні трансферти та їх класифікація.
  65.  Дотації вирівнювання.
  66.  Субвенції, як один із видів міжбюджетних трансфертів.
  67.  Надходження від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях.
  68.  Аналіз обсягу надходжень від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях згідно Закону України про Державний бюджет за попередній рік та Закону України  про Державний бюджет на поточний рік.


ПЕРЕЛІК  ПИТАНЬ З КУРСУ

  1.  Поняття, значення та класифікація державних доходів.
  2.  Принципи формування доходів держави.
  3.  Система бюджетних доходів в Україні.
  4.  Правосуб’єктність органів в сфері забезпечення процесу формування доходів держави.
  5.  Система органів, що здійснюють стратегічне управління та загальний контроль за формуванням доходів держави.
  6.  Завдання та функції органів, що здійснюють безпосереднє управлінням та контроль за процесом надходження державних доходів.
  7.  Структура та завдання органів державної податкової служби.
  8.  Функції органів державної податкової служби.
  9.  Податковий контроль: поняття, види, методи.                    
  10.  Податок на прибуток підприємств.                             
  11.  Податок з доходів фізичних осіб.
  12.  Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.
  13.  Збори на спеціальне використання природних ресурсів.
  14.  Плата за землю.
  15.  Податок на додану вартість.
  16.  Акцизний збір.
  17.  Податок на промисел.
  18.  Плата за видачу ліцензій та сертифікатів.
  19.  Плата  за  державну  реєстрацію  суб’єктів  підприємницької діяльності.    
  20.  Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.  
  21.  Мито.   
  22.  Місцеві податки і збори.   
  23.  Штрафи та санкції, сплачені за порушення податкового законодавства.
  24.  Загальнодержавний   єдиний   (фіксований)   податок   для сільськогосподарських товаровиробників.
  25.  Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва.
  26.  Надходження від грошово-речових лотерей.
  27.  Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності.
  28.  Рентна плата.
  29.  Надходження коштів від приватизації державного майна.
  30.  Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів внутрішніх справ.
  31.  Державне мито.
  32.  Єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України.
  33.  Надходження від штрафів та фінансових санкцій.
  34.  Адміністративні штрафи та інші санкції. 
  35.  Інші неподаткові надходження.
  36.  Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна та інших предметів, конфіскованих правоохоронними та іншими повноважними органами і конфіскована валюта.
  37.  Надходження від реалізації безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави та скарбів.   
  38.  Надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна, передачу в оренду основних фондів Збройних Сил України та інших військових формувань, а також за виконані ними роботи та надані послуги. 
  39.  Відрахування від плати за транзит природного газу, нафти та аміаку трубопроводами через територію України. 
  40.  Збори за послуги пов'язані з охороною прав на інтелектуальну власність.
  41.  Збір за використання радіочастотного ресурсу.
  42.  Надходження коштів до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України
  43.  Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.
  44.  Надходження від продажу землі.
  45.  Поняття трансфертів та їх місце в системі державних доходів.
  46.  Офіційні трансферти від органів державного управління.
  47.  Дотації вирівнювання.
  48.  Субвенції з державного бюджету.
  49.  Офіційні трансферти із-за кордону.
  50.  Надходження від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях.


ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ З КУРСУ

  1.  Поняття, значення та класифікація державних доходів.
  2.  Принципи формування доходів держави.
  3.  Система бюджетних доходів в Україні.
  4.  Правосуб’єктність органів в сфері забезпечення процесу формування доходів держави.
  5.  Система органів, що здійснюють стратегічне управління та загальний контроль за формуванням доходів держави.
  6.  Завдання та функції органів, що здійснюють безпосереднє управлінням та контроль за процесом надходження державних доходів.
  7.  Структура та завдання органів державної податкової служби.
  8.  Функції органів державної податкової служби.
  9.  Податковий контроль: поняття, види, методи.                    
  10.  Податок на прибуток підприємств.                             
  11.  Податок з доходів фізичних осіб.
  12.  Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.
  13.  Збори на спеціальне використання природних ресурсів.
  14.  Плата за землю.
  15.  Податок на додану вартість.
  16.  Акцизний збір.
  17.  Податок на промисел.
  18.  Плата за видачу ліцензій та сертифікатів.
  19.  Плата  за  державну  реєстрацію  суб’єктів  підприємницької діяльності.    
  20.  Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.  
  21.  Мито.   
  22.  Місцеві податки і збори.   
  23.  Штрафи та санкції, сплачені за порушення податкового законодавства.
  24.  Загальнодержавний   єдиний   (фіксований)   податок   для сільськогосподарських товаровиробників.
  25.  Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва.
  26.  Надходження від грошово-речових лотерей.
  27.  Дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності.
  28.  Рентна плата.
  29.  Надходження коштів від приватизації державного майна.
  30.  Плата за надання послуг службою дозвільної системи органів внутрішніх справ.
  31.  Державне мито.
  32.  Єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України.
  33.  Надходження від штрафів та фінансових санкцій.
  34.  Адміністративні штрафи та інші санкції. 
  35.  Інші неподаткові надходження.
  36.  Надходження коштів від реалізації конфіскованого митними органами майна та інших предметів, конфіскованих правоохоронними та іншими повноважними органами і конфіскована валюта.
  37.  Надходження від реалізації безхазяйного майна, майна, що за правом спадкоємства перейшло у власність держави та скарбів.   
  38.  Надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна, передачу в оренду основних фондів Збройних Сил України та інших військових формувань, а також за виконані ними роботи та надані послуги. 
  39.  Відрахування від плати за транзит природного газу, нафти та аміаку трубопроводами через територію України. 
  40.  Збори за послуги пов'язані з охороною прав на інтелектуальну власність.
  41.  Збір за використання радіочастотного ресурсу.
  42.  Надходження коштів до Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України
  43.  Надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву.
  44.  Надходження від продажу землі.
  45.  Поняття трансфертів та їх місце в системі державних доходів.
  46.  Офіційні трансферти від органів державного управління.
  47.  Дотації вирівнювання.
  48.  Субвенції з державного бюджету.
  49.  Офіційні трансферти із-за кордону.
  50.  Надходження від секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях.


7. рекомендована література

Нормативно-правові акти

  1.  Бюджетний кодекс України від 21.06.01. - №2542-ІІІ. // Голос України - 24.07.01. - №129.
  2.  Водний Кодекс України від 6.06.95. - № 213/95-ВР. // Голос України -  20.07.95. - №133.
  3.  Земельний Кодекс України  від 18.12.90. - № 561-XII. // Голос України - 11.01.91. - №7.
  4.  Земельний кодекс України від 25.10.01. - №2768-IІІ. //  Урядовий Кур’єр – 15.11.01. - №211-212.
  5.  Кодекс про адміністративні правопорушення від 07.12.84. - №8073-Х.
  6.  Конституція України:  прийнята  на п’ятій  сесії  Верховної  Ради України 28 черв. 1996р. – К.: Преса України, 1997.
  7.  Лісовий Кодекс України від 21.01.91. - №3852-XII. // Голос України -  13.04.94. - №68.
  8.  Митний кодекс України  від 12.12.91. - №1970-ХІІ. // Голос України - 25.03.92. - №54.
  9.  Питання державної податкової служби в Україні: Постанова  Кабінету Міністрів України“// Збірник постанов Кабінету Міністрів України. – 1992. - № 12.
  10.  Положення про Державне казначейство України / Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 31.07.1995р. // Збірник Указів Президента України. – 1995. - №  11. – ст. 262
  11.  Положення про Державний фонд охорони навколишнього природного середовища:  Постанова Кабінету Міністрів України від 07.05.98. - № 634. // Офіційний вісник України - №19 (28.05.98) ст.692.
  12.  Положення про Державну податкову адміністрацію України затверджене Указом Президента України від 13.07.2000 року // Урядовий кур’єр. – 2000.  - 13 березня. - № 166.
  13.  Положення про дозвільну систему: затверджене Постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.92. -  № 576.
  14.  Положення про Міністерство фінансів України: Указ Президента України   від 26.08.1999 // Збірник Указів Президента України. - 1999. - № 3. - С.   32-139.
  15.  Положення про порядок надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла: затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.01. - № 584.
  16.  Положення про порядок обчислення та сплати до Державного бюджету відрахувань від надходжень за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та від плати за переміщення трубопроводами аміаку, природного газу через територію України: Постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.01. - №1742. // Офіційний вісник України - №48 (15.12.2000) ст.2083.
  17.  Положення про порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності: Постанова Кабінету Міністрів України  від 22.04.01. - № 543. // Урядовий Кур'єр - 13.06.01. -№103.
  18.  Положення про порядок формування та зберігання Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України: Постанова Кабінету Міністрів України від 30.03.98. - № 387. // Офіційний вісник України - №13 (16.04.98) ст.496.
  19.  Порядок встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору: Постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.99. - № 303. // Урядовий Кур’єр - 08.04.99. - №656-66.
  20.  Порядок збору та використання коштів для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом, реконструкцію, ремонтом і утримання автомобільних доріг загального користування: Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.93. - № 83. // Зібрання постанов Уряду України – 1993 - №4-5, ст.83.
  21.  Порядок надання дозволів військовим частинам Збройних сил на передачу закріпленого за ними рухомого та нерухомого майна в оренду: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.05.01. - №778. // Офіційний вісник України -  №20 (02.06.2000) ст. 821.
  22.  Порядок обліку доходів та видатків Державного інноваційного фонду: Наказ Міністерства України у справах науки і технологій від 01.10.98. - № 258.
  23.  Порядок організації проведення конкурсу на право постачання і відпуску матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі мобілізаційного: Наказ Держкомрезерву від 18.06.98. - № 86. // Офіційний вісник України - №28 (30.07.98) ст.1079
  24.  Порядок справляння плати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і нормативів плати за їх спеціальне використання: Постанова Кабінету Міністрів України від 6.04.98. - № 449.// Урядовий Кур'єр - 30.04.98. - №82-83.
  25.  Порядок формування, розміщення та проведення операцій з матеріальними цінностями державного резерву: Постанова Кабінету Міністрів України від 08.05.97. - № 1129. // Офіційний вісник України - №111 (24.10.97) С.60.
  26.  Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби: Закон України  від 15.09.95. - №329 – ВР. // Голос України - 12.12.95. - №234-235. //  Урядовий кур’єр - 14.12.95. - №187-188.
  27.  Про акцизний збір: Декрет Кабінету Міністрів України від 26.12.92. - №18 – 92. (в редакції Закону України від 10.04.93. - №43 – ВР). // Урядовий кур’єр - 12.01.93. - №4-5.
  28.  Про вдосконалення діяльності державної податкової служби та зміцнення її матеріально-технічної бази: Постанова Кабінету Міністрів України // Збірник постанов Кабінету Міністрів України. – 1993. - № 3.
  29.  Про вдосконалення фінансової та організаційної діяльності фонду сприяння молодіжному житловому будівництву при державному комітеті у справах сім’ї та молоді: Постанова Кабінету Міністрів України від 17.05.99. - № 825 // Урядовий Кур'єр - 12.08.99. - №150-151.
  30.  Про внесення змін в Указ Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва”: Указ Президента України від 03.07.98. - № 727. // Офіційний вісник України - №26 (16.07.99) ст. 1230.
  31.  Про внесення змін до Закону України  “Про запровадження єдиного збору, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України”: Закон України від 12.07.01. - № 2659-ІІІ. // Урядовий Кур'єр - 07.08.01. - №140.
  32.  Про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні": Закон України від 5 лютого 1998 року// Відомості Верховної Ради України. – 1998. - № 29. Ст. 190.
  33.  Про внесення змін до Закону України “Про джерела фінансування  дорожнього господарства України”: Закон України від 16.12.97. - № 724/97 - ВР. // Голос України - 13.01.98. - №5.
  34.  Про внесення змін до Закону України “Про патентування деяких вдів підприємницької діяльності”: Закон України від 10.02.98. - №102/98-ВР. //  Голос України - 10.09.98. - №45.
  35.  Про внесення змін і доповнень до Інструкції про прибутковий податок з громадян: Наказ Головної державної податкової інспекції України від  21.10.93. - № 12.
  36.  Про внесення змін та доповнень до  Закону Української РСР "Про державну податкову службу в Українській РСР": Закон України від 7 липня 1992 року // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 39.
  37.  Про впорядкування залучення і використання іноземних кредитів, повернення яких гарантується Кабінетом Міністрів України, вдосконалення системи залучення зовнішніх фінансових ресурсів та обслуговування зовнішнього державного боргу: Постанова Кабінету Міністрів України від 5.06.97. - № 414. // Офіційний вісник України -  1997 рік.
  38.  Про встановлення рентної плати за нафту і природний газ, що видобуваються в Україні: Указ Президента України від 21.12.94. - № 785/94. \\ Урядовий Кур'єр - 22.12.94. - №197-198.
  39.  Про Державне казначейство України: Указ Президента України від      27.04.1995р. // Збірник Указів Президента України. – 1995. - №  2
  40.  Про державне мито: Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.93. - № 7-93. //  Голос України" - 12.02.93. - №27.
  41.  Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними: Закон України від 18.11.97. - №637/97-ВР. // Голос України - 16.12.97. - №239. // Урядовий Кур’єр - 11.12.97. - №230-231.
  42.  Про Державний бюджет України на 2001 рік: Закон України від 7 грудня 2000 року.
  43.  Про Державний Комітет стандартизації, метрології та сертифікації України: Указ Президента України від 26.07.00. - № 926/2000. // Офіційний вісник України -  №30 (11.08.2000) ст.1261.
  44.  Про державний матеріальний резерв: Закон України  від 24.01.97. - №51/97 - ВР. // Голос України - 22.02.97. - №33.
  45.  Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення: Декрет Кабінету Міністрів України від 8.04.93. - № 30-93. // Голос України - 21.04.93. - №71.
  46.  Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів: Закон України // Відомості Верховної Ради України., - 1995. - № 2. – Ст. 10.
  47.  Про державну податкову службу в Україні: Закон України від 12.04.90. - №509-ХІІ. // Голос України - 12.01.91. - №8.
  48.  Про державну податкову службу в Українській РСР: Закон УРСР //Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 6.
  49.  Про державну програму приватизації: Закон України від 18.05.00. - №1723-ІІІ. // Урядовий Кур'єр - 22.06.00. - №112.
  50.  Про додаткове забезпечення гарантій або інших зобов’язань Уряду України, які надаються іноземним кредиторам щодо погашення кредитів в іноземній валюті, що залучаються українськими юридичними особами: Постанова Кабінету Міністрів України від 17.08.95.- №655. // Урядовий Кур'єр - 31.08.95. - №129-130.
  51.  Про запровадження в порядку експерименту єдиного (фіксованого) податку для сільськогосподарських товариств: Закон України від 15.01.98. - №25/98-ВР. // Голос України - 13.02.98. - №28-29.
  52.  Про затвердження Єдиного тарифу на послуги, пов’язані з придбанням, зберіганням, обліком, перевезенням вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, вибухових матеріалів, а також щодо предметів, на які поширюється дозвільна система: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.95. - № 1060. \\ Урядовий Кур'єр - 18.01.96. - №10-11.
  53.  Про затвердження Інструкції про механізм справляння збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду: Наказ Державного комітету лісового господарства України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, Державної податкової адміністрації України від 15.10.99. - №91/241/129/236/565.
  54.  Про затвердження Інструкції про порядок зарахування, обліку і використання коштів, одержаних від плати за державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності: Наказ Ліцензійної палати України, Міністерства фінансів України від 11.09.98. - № 85/186. // Офіційний вісник України - №37 (01.10.98)  ст.1385.
  55.  Про затвердження Інструкції про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби: Наказ Державної податкової адміністрації України від 17.03.01. - №110. //  Офіційний вісник України - №13 (13.04.2001) ст. 578.
  56.  Про затвердження Інструкції про порядок надходження, обліку і витрачення коштів Фонду України соціального захисту інвалідів: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України від 02.08.99. - №130/171/398.
  57.  Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту: Наказ Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 01.10.99. - №231/539/118/219.
  58.  Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і стягнення платежів за використання надр при добуванні корисних копалин: Наказ Міністерства екологічної безпеки України, Міністерства праці України Державної податкової адміністрації України Державного комітету геології України  від 30.12.97. - № 207/472/51/157. // Офіційний вісник України - №3 (05.02.98) ст.125 в редакції Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Міністерства праці та соціальної політики України від 13.06.00. - №51/128/307/128.
  59.  Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання рибних та інших водних ресурсів: Наказ Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 24.12.99. - № 167/156/299/300/650. // Офіційний вісник України - №3 (04.02.00) ст.97.
  60.  Про затвердження Інструкції про порядок сплати платежів за спеціальне використання диких тварин: Наказ Міністерства екологічної безпеки України, Міністерства фінансів України від 09.04.96. - № 37/68.
  61.  Про затвердження Інструкції про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету: Наказ Комітету України з питань геології та використання надр, Державної податкової адміністрації України   від 23.06.99. - №105/309.
  62.  Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна: Постанова Кабінету Міністрів України від 04.10.95. - № 786. // Урядовий Кур'єр - 18.01.96. - №10-11.
  63.  Про затвердження Переліку власних надходжень бюджетних установ та організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 29.06.00. - №146. //  Офіційний вісник України -  №29 (04.08.2000) ст.1236.
  64.  Про затвердження переліку органів ліцензування: Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.00. - № 1698. // Урядовий кур’єр - 07.12.00. -№228.
  65.  Про затвердження переліку палатних послуг, що надаються підрозділами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.0. - № 556. \\ Урядовий Кур'єр - 6.06.01. - №98.
  66.  Про затвердження Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору і маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів і Порядку реалізації реалізації або знищення конфіскованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів: Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.96. - №1284. // Урядовий кур’єр - 21.11.96. - №218-219.
  67.  Про затвердження Положення про консульський збір України: Наказ Міністерства закордонних справ України від 15.12.99. - № 217. // Офіційний вісник України - №52 (14.01.2000) ст.2610.
  68.  Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску і проведення державних грошових лотерей України:  Постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.98. - № 574. // Урядовий Кур’єр - 12.05.98. - №88
  69.  Про затвердження Положення про порядок стягнення й обліку фіксованого сільськогосподарського податку: Постанова Кабінету Міністрів України від  19.04.99. - № 658. // Урядовий кур’єр - 06.05.99. - №83-84.
  70.  Про затвердження Положення про порядок формування і використання страхового фонду безпеки авіації: Наказ Міністерства транспорту України, Міністерства фінансів України, Міністерства з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю від 30.12.98. - №553/273/400/93.
  71.  Про затвердження Порядку визначення сум, що вносяться до державного бюджету підприємствами-монополістами у 2001 році та у І кварталі 2002 року у зв’язку з перевищенням рахункової величини фонду оплати праці: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.06.01. - № 738.
  72.  Про затвердження Порядку випуску, обігу і погашення векселів, що видаються на суму ПДВ при ввезенні (перетинанні) товарів на митну територію України: Постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.97. - №1104. // Урядовий кур’єр - 09.10.97 -. №187-188.
  73.  Про затвердження Порядку відрахування в доход державного бюджету 10% вартості продукції, виготовленої з тимчасовими відхиленнями від вимог відповідних стандартів щодо її якості: Наказ Міністерства фінансів від 9.11.93. - № 86.
  74.  Про затвердження порядку відшкодування витрат, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, експертною оцінкою, сертифікацією знищенням конфіскованого та іншого майна: Наказ Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Державної митної служби від 2.04.99. - №96/168/197.
  75.  Про затвердження порядку внесення та використання плати на послуги, пов’язані з придбанням, зберіганням, обліком, перевезенням вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, вибухових матеріалів, а також щодо предметів, на які поширюється дозвільна система: Наказ Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України від 17.08.93. - № 117.
  76.  Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та його стягнення: Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.99. - №115.
  77.  Про затвердження Порядку зарахування до державного бюджету дивідендів, одержаних від акцій, що належать державі в акціонерних товариствах: Наказ Міністерства фінансів України від 21.08.98. - №172.
  78.  Про затвердження Порядку зарахування до Державного бюджету України коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних Сил України, за виконані роботи, надані послуги, здавання в оренду основних фондів та іншого майна Збройних Сил України, і фінансування потреб оборони за рахунок цих коштів: Наказ Міністерства фінансів України від 26.03.99.- №81. // Офіційний вісник України - №15 (30.04.99) ст.626.
  79.  Про затвердження Порядку надання і погашення пільгових довгострокових державних кредитів індивідуальними сільськими забудовниками та визначення максимального розміру цього кредиту: Наказ Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства сільського господарства і продовольства України, Ощадного банку України від 25.10.94. - № 101/150/305/22.
  80.  Про затвердження Порядку надання Фондом державного майна України та його регіональними відділеннями та представництвами дозволів державним підприємствам, організаціям на передачу в оренду цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів та нерухомого майна: Наказ Фонду держмайна України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 04.05.00. - № 935/95/31. // Офіційний вісник України -  №30 (11.08.2000) ст.1289.
  81.  Про затвердження Порядку нарахування в 1999 році до державного та місцевих бюджетів коштів, одержаних від приватизації об’єктів державної та комунальної власності: Наказ Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації України від 04.08.99. - №180/408. // Офіційний вісник України -  №38 (08.10.99), ст. 1920.
  82.  Про затвердження Порядку нарахування частини прибутку (дивідендів) на акції, що належать державі в статутних фондах відкритих акціонерних товариств, створених у процесі корпоратизації підприємств Міністерства оборони України, та їх перерахування до Державного бюджету України: Наказ Міністерства фінансів України, Міністерства оборони України від 16.01.01. - №15/14. // Офіційний вісник України -  №6 (23.02.2001), ст.249.
  83.  Про затвердження Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави і розпорядження ним: Постанова Кабінету Міністрів України від 25.08.98. - № 1340. // Урядовий Кур'єр - 17.09.98. -№178-179.
  84.  Про затвердження Порядку обчислення та внесення до Державного бюджету України рентної плати за нафту та природний газ у 2001 році: Постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.01. - №256. // Урядовий Кур'єр - 04.04.01. - №60.
  85.  Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації об’єктів державної власності: наказом Державного казначейства України, Фонду державного майна України, від 30.03.01. - №43/511. // Офіційний вісник України -  №19 (25.05.01),. ст 820.
  86.  Про затвердження Порядку розпорядження валютними цінностями (крім цінних паперів), дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням, що переходить у власність держави: Постанова Національного Банку України від 31.03.99. - № 153, Наказ Міністерства фінансів України від 13.01.99. - № 11. // Офіційний вісник України -  №18 (21.05.99), ст.800.
  87.  Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту: Постанова Кабінету Міністрів України від 16.08.99. - № 1494.
  88.  Про затвердження Порядку справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин: Постанова Кабінету Міністрів України від 12.09.97. - № 1014. // Офіційний вісник України - №3 (05.02.98) ст.98.
  89.  Про затвердження Порядку стягнення збору і використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства: Постанова Кабінету Міністрів України  від 29.06.99. - № 1170. // Урядовий Кур’єр - 26.08.99. - №158-159.
  90.  Про затвердження Поряду справляння збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду: Постанова Кабінету Міністрів України від 6.07.98. - № 1012.
  91.  Про затвердження Правил розповсюдження державних лотерей: Наказ Державного комітету України з фізичної культури і спорту від 28.10.98. - №2120. // Офіційний вісник України - №1 (22.01.99), ст.38.
  92.  Про затвердження розмірів плати за послуги, що надаються підрозділами Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України та Порядку їх справляння: Наказ  Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 16.07.01. - № 549/333/147. // Офіційний вісник України -  №30 (10.08.2001), ст.1374.
  93.  Про затвердження формули розподілу обсягу міжбюджетних трансферів між державним бюджетом та місцевими бюджетами: Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.01 року № 1195. // Офіційний вісник України - №38 (05.10.2001) ст.1729.
  94.  Про затвердження формули розподілу обсягу міжбюджетних трансферів між державним бюджетом та місцевими бюджетами: Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09. 01. - № 1195. //  Офіційний вісник України - №38 (05.10.2001) ст.1729.
  95.  Про заходи щодо впровадження в Україні єдиної системи проведення авіаційних робіт з пошуку і рятування: Указ Президента України від 2.09.97. // Голос України - 04.09.97. - №165.
  96.  Про заходи щодо додаткового забезпечення гарантійних або інших зобов’язань Кабінету Міністрів України, які надаються в забезпечення зобов’язань юридичних осіб – резидентів, та вдосконалення системи відшкодування ними витрат державного бюджету: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.98. - № 1879. // Офіційний вісник України -  №48 (17.12.98) ст.1754.
  97.  Про заходи щодо забезпечення міжнародної авіаційної діяльності України: Указ Президента України від 30.12.92. // Голос України -  05.01.93. - №1.
  98.  Про заходи щодо залучення державного або під державні гарантії іноземних кредитів і  надання державних гарантій: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.01. - №787. // Офіційний вісник України - №27 (27.07.2001) ст.1249.
  99.  Про заходи щодо здійснення контролю за цільовим та ефективним використанням іноземних кредитів залучених державою або під державні гарантії: Постанова Кабінету Міністрів України від 6.08.99. - № 23. // Офіційний вісник України -  №2 (29.01.99) ст.59.
  100.  Про збільшення неоподатковуваного мінімуму та ставки прогресивного оподаткування доходів громадян: Указ Президента України від 13.09.94. - №519/94. // Урядовий Кур'єр - 17.08.94. - №144.
  101.  Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства: Закон України від 09.04.99. - №587-ХІV. // Голос України - 07.05.99. - №82.
  102.  Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 01.06.00. - № 1775 - ІІІ. // Урядовий кур’єр - 02.08.00. - №139.
  103.  Про митну справу в Україні: Закон України від 25.06.91р.
  104.  Про місцеві податки і збори: Декрет Кабінету Міністрів України  від 20.05.93. - № 56-93. // Голос України - 11.06.93. - №108.
  105.  Про надра:  Кодекс України від 27.08.94. - № 132/94. // Голос України -  31.08.94. - №161.
  106.  Про невідкладні питання діяльності навчально-виховних закладів: Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.92. - № 143 // Урядовий Кур'єр – 10.03.92. -№14.
  107.  Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України  від 28.12.94 - №335 / 94 – ВР (в редакції Закону України від 22.05.97 - №283 / 97 – ВР) // Голос України - 14.02.95. - №29.
  108.  Про оренду державного та комунального майна: Закон України  від 10.04.92. - № 2269-ХІІ. // Голос України -  02.06.92. - №101.
  109.  Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25.06.91. - № 1264-XII. //  Голос України - 24.07.91. - №141.
  110.  Про плату за землю: Закон України від 03.07.92. - № 2535-12. // Урядовий Кур'єр - 31.07.92. - №31.
  111.  Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів: Закон України від 11.12.91. - № 1963-12. // Голос України  -11.01.92. - №5.
  112.  Про податок на додану вартість: Закон України  від 03.04.97. - №168/97 – ВР. // Голос України - 15.05.97. - №82.
  113.  Про податок на промисел: Декрет Кабінету Міністрів України від 17.03.93. - № 24-93. // Голос України - 02.04.93.- №61.
  114.  Про пожежну безпеку: Закон України від 17.12.93. - № 3745 - ХІІ. // Голос України -  29.01.94. - №18.
  115.  Про портові збори: Постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.00. - №1544. // Офіційний вісник України - №42 (03.11.00 ) ст.1784.
  116.  Про порядок видачі дозволів на спеціальне використання ресурсів і встановлення лімітів використання природних ресурсів загальнодержавного значення: Постанова Кабінету Міністрів України від 10.08.92. - № 459. //   Урядовий Кур'єр - 28.08.92. - №35.
  117.  Про порядок внесення комерційними банками плати за користування тимчасово вільними залишками бюджетних коштів і коштів державних позабюджетних фондів: Постанова Кабінету Міністрів України, Національного банку України від 30.10.98. - № 1714. // Урядовий Кур'єр -  05.11.98. - №213-214.
  118.  Про порядок державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.98. - № 740. // Урядовий кур’єр - 02.06.98. - №103.
  119.  Про порядок оплати послуг по оформленню документів на право виїзду за кордон і послуг, пов'язаних з в’їздом іноземних громадян в Українську РСР: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.91. - № 85. // Урядовий кур’єр - 09.91. - №23-24.
  120.  Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами: Закон України  від 21.12.00. - Офіційний вісник України - №7 (02.03.2001) ст.259.
  121.  Про порядок продажу суб’єктам підприємницької дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння: Постанова Кабінету Міністрів України від 7.05.98. - № 653 // Урядовий Кур’єр - 04.06.98. - №104-105.
  122.  Про правовий режим майна у Збройних Силах України: Закон України від 21.09.99. - № 1075-ХІV. // Голос України - 02.11.99. - №204.
  123.  Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення: Указ Президента України від 19.01.99. - № 32/99. // Урядовий Кур’єр - 23.01.99. - №13.
  124.  Про радіочастотний ресурс України:  Закон України від 7.12.00. - №2120-ІІІ. // Голос України - 11.07.00. - №121.
  125.  Про Рахункову палату: Закон України від 11 липня 1996року із наступними змінами і доповненнями. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст.. 141.
  126.  Про регулювання розміру плати за користування тимчасово вільними залишками бюджетних коштів державних позабюджетних фондів: Указ Президента України від 07.09.98. - №982/98. - Голос України - 09.09.98. - №172.
  127.  Про розвиток житлового будівництва та поліпшення соціально-демографічної ситуації на селі: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.11.92. - № 421. // Урядовий Кур'єр - 07.08.92. - №32.
  128.  Про рослинний світ: Закон України від 09.04.99. - № 591-XIV. // Урядовий Кур'єр - 13.05.99. - №89-88.
  129.  Про систему оподаткування: Закон України  від 25.06.91. – №1251 – XII //Голос України. – 1991.- №153.
  130.  Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (предмети): Закон України від 07.11.96. - №313/96-ВР. // Голос України - 01.08.96. - №141.
  131.  Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі транспортні засоби та шини до них: Закон України від 05.24.96. - №216/96-ВР. // Голос України - 12.06.96. - №105.
  132.  Про ставки акцизного збору та ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої: Закон України від 05.07.96. - №178/96-ВР. // Урядовий кур’єр - 10.05.96 №98-99.
  133.  Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби: Закон України  від 02.06.96 -. №30/96-ВР. // Голос України - 02.03.96. - №42.
  134.  Про ставки одноразових платежів за видачу ліцензій на використання радіочастотного ресурсу України: Постанова Кабінету Міністрів України від 14.02.01. - №140. // Урядовий Кур'єр - 07.03.01. - №43.  
  135.  Про ставки щомісячних зборів за використання радіочастотного ресурсу: Постанова Кабінету Міністрів України від 31.01.01. - №77. // Урядовий Кур'єр - 07.03.01. - №43.  
  136.  Про створення Державного інноваційного фонду: Постанова Кабінету Міністрів України від 18.02.92 . - № 77. // Урядовий Кур’єр - 03.92. - №10.
  137.  Про створення Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях: Постанова Кабінету Міністрів України. // Зібрання постанов Уряду України  -1994, №2, ст.48.
  138.  Про створення фонду соціального захисту інвалідів: Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.91. - № 92. // Урядовий Кур’єр - №23-24.
  139.  Про структуру бюджетної класифікації: Постанова Верховної Ради України  від 12.07.96. - № 327/96 – ВР. // Голос України - 26.07.96. - №137.
  140.  Про тваринний світ: Закон України від 3.03.93. - № 3041-XII. // Голос України - 06.04.93. - №63.
  141.  Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу: Постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.00. - № 1755. // Офіційний вісник України - №48 (15.12.2000р.) ст.2093.
  142.  Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій: Указ Президента України від 22 серпня 1996 року // Урядовий кур’єр. – 1996. –29 серпня. - № 144.
  143.  Про формування фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення: Закон України від 20.06.97. - № 386 / 97 – ВР. // Голос України - 11.07.97. - №127.
  144.  Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення: Закон України від 10.02.00. - №1445-ІІІ. //  Голос України - 21.03.00. - №49.
  145.  Тимчасовий порядок справляння плати за спеціальне використання диких тварин: Постанова Кабінету Міністрів України 25.01.96. - № 123. // Урядовий Кур'єр - 15.02.96. - №30-31.
  146.  Щодо заповнення декларації про сукупний річний дохід: Лист Головної державної податкової інспекції України від 20.01.93. - № 14-104.

Навчальна література

  1.  Александров А.М. Финансы социализма. -  М.: Финансы, 1965.   
  2.  Александров Н.Г. Законность и правоотношения в социалистическом обществе. – М.: Госюриздат, 1955.
  3.  Алисов Е.А. Финансовое право Украины. Учебное пособие. – Х.: «Эспада», 2000.
  4.  Альский А.О. Задачи и методы финансового контроля. М.: Госюриздат, 1925.
  5.  Афанасьев В.Г. Человек в управлении обществом. М.: Политиздат, 1977.
  6.  Бахрах Д.Н. Основные понятия теории социального управления. Учебное пособие по спецкурсу. - Пермский ун-т, 1978.
  7.  Берг А.И. Кибернетика - наука об оптимальном управлений. М., 1964.
  8.  Большой энциклопедический словарь / 2-е изд. перераб. й дополн. - М.: Большая Российская энциклопедия, Санкт-петербург: Норит,1998.
  9.  Василик О.Д. Теорія фінансів : Підручник. – К.: НІОС. – 2000.
  10.  Витте С.Ю. Конспект лекций о государственном хозяйстве. 3-е изд. – С-Пб, 1914.
  11.  Вознесенский Е.А. Дискуссионные вопросы теории социалистических финансов. – Л.: ЛТУ, 1969.  
  12.  Вознесенский Э.А. Финансовый контроль в СССР. - М.: Юридическая литература, 1973.
  13.  Годме П.М. Фінансове право. – М.: Прогрес, 1978.
  14.  Голуб Н. 2000 рік був успішним і цікавим для податкової служби  // Вісник податкової служби України. – 2001. - № 3.
  15.  Государственное страхование в социалистических странах. – М.: Финансы и статистика, 1981.
  16.  Гурвич  М. А. Советское финансовое право. – М.: Госюриздат, 1952.
  17.  Гуревич  И.С. Очерки банковского права.- Л.: ЛГУ, 1959.
  18.  Додонов В.Н., Крылова М.А., Шестаков А.В. Финансовое и банковское право. Словарь-справочник. / Под ред.д.ю.н. О.Н. Горбуновой. - М.:ИНФА.- М., 1997.
  19.  Епіфанов А.О., Сало І.В., Д’яконова І.І. Бюджет і фінансова політика України. _ К.: Наукова думка, 1997.
  20.  Звіт Рахункової палати про свою діяльність у 1997 році // Голос України - 1998 - 20 лютого - №33( 1 783).
  21.  Иоффе О.С. Правоотношение по советскому гражданскому праву. – Л.:  ЛТУ, 1949.
  22.  Кірєєв О. Держказначейство опановує вищий рівень роботи // Урядовий кур'єр. - 2000 - 14 грудня. - № 233.
  23.  Кучерявенко М.П. Основи податкового права. Навчальний посібник. – Х.: Логос, 2001
  24.  Малеин Н.С. Кредитно-расчетные правоотношения и финансовый контроль. - М., 1964.
  25.  Мельник П.В. Розвиток податкової системи в перехідній економіці. - Ірпінь, 2001.
  26.  Міжбюджетна реформа в Україні 2001 року. – К.: Парламентське видавництво, 2001.
  27.  Нагребельська І. Структуризацію розпочинає Мінфін / Урядовий кур'єр. - 1999.- 13 березня.
  28.  Онищенко В. Організація роботи з платниками податків у податковій службі України // Вісник податкової служби України. – 2001. - № 28.
  29.  Онуфриев О. Государственная пошлина и защита прав // Хозяйство и право. – 1991. - №6.
  30.  Павлов И.В. О системе советского социалистического права // Советское государство и право. – 1958. - №11.
  31.  Пацурківський П.С. Правові засади фінансової діяльності держави: проблеми методології. - Чернівці: ЧДУ, 1997.
  32.  Петров Г.И.  Сущность советского административного права. – Л.: ЛГУ, 1959.
  33.  Пискотин М.И. Советское бюджетное право. М.: Юридическая литература. -  1971.
  34.  Погосян Н.Д. Счетная палата Российской Федерации. - М.: Юристь, 1998.
  35.  Полюхович В.І. Державна податкова служба в Україні: організація і діяльність; Теньков С.О. Коментар до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” // Бюллетень законодавства і юридичної практики України. – 1999. - № 3.
  36.  Райхер  В.К.  Обшественно-исторические типы страхования. – М.: АН СССР, 1947.
  37.  Ровинский Е.А. Основные вопросы теории советского финансового права. - М.: Госюриздат, 1960.
  38.  Садовський  В.В.  Основания  общей  теории  систем.  Логико- методологический анализ. М.: Наука, 1974.
  39.  Социальное управление. Словарь - справочник. / За ред. В.И. Добренькова, И.М. Слепенкова. - М.: МГУ, 1994.
  40.  Степаненко В. Впорядкування кредитних взаємовідносин // Закон і бізнес. –1996. - №44.
  41.  Тентюк В. Державне казначейство: вектор якісних змін // Вісник Національного банку України, 1997., № 5.
  42.  Тентюк В. Створення Державного казначейства крок до порядку в державних фінансах. // Голос України. – 1996 - 19 червня № 110.
  43.  Тентюк В.П. Українське казначейство: додаткова фінансова інституція чи державна необхідність? // Фінанси України, 1996, № 7.
  44.  Терещенко В.І. Організація і управління: Досвід США. К.: Товариство Знання", 1990 (Серія 3 "Економіка і управління") № 5.
  45.  Утеуш Э.В., Утеуш З.В. Введение в кибернетическое моделирование. - М., 1971.
  46.  Финансовое право. Учебник. / Отв. ред. Н.И.Химичева. 2-е издание переработанное й дополненное М.: Юристь, 2000.
  47.  Финансовое право. Учебник. / Под ред. проф.О.Н.Горбуновой. - М.: Юристь, 1996.
  48.  Финансовое право./под ред. Е. А. Ровинского. М.: Юридическая литература, 1971.
  49.  Фінансове право: навчальний посібник для студентів юридичних вузів та факультетів. – К.: Вентурі, 1998. – С.68.
  50.  Фінансове право: Підручник // Алісов Є.О. Воронова Л.К. Кадькаленко С.Т. та ін. / Керівник авт.колективу і відп.ред. Л.К. Воронова. - X.: Консум,1998.
  51.  Халфина Р.О. К вопросу о предмете и системе советского финансового права //Вопросы советского административного и финансового права. – М.: АН СССР, 1952.
  52.  Халфина Р.О. Методологический аспект теории правоотношения // Советское государство и право. – 1971. - №10.
  53.  Цивільне право: Навчальний посібник для студентів юридичних вузів та факультетів. - К.: Вентурі, 1996.
  54.  Цыпкин С.Д. Доходы государственного бюджета СССР. Правовые вопросы. – М.: Юридическая литература, 1973.
  55.  Шохин С.О. Воронина Л.И., Бюджетно-финансовий контроль и аудит. Теория и практика применения в России. - М.: ФиС, 1997.
  56.  Щербаков О.Г. Громадянин як суб’єкт податкових правовідносин. - Чернівці: Рута, 2000.  
  57.  Явич Л.С. Проблемы правового регулирования общественных отношений. – М.: Госюриздат, 1961.


Рецензія

на робочу навчальну програму з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”

для підготовки магістрів та спеціалістів за напрямом „Правознавство”

спеціальності 6.030401 „Право

На сьогоднішній день у нашій державі склалися нові фінансово-правові інститути, розширилося коло суб’єктів фінансового права, змінилися їх права, обов’язки та відповідальність. Змін зазнала система органів, які забезпечують реалізацію в нашій державі фінансової політики, змінився їх правовий статус. Оскільки фінансова політика держави проводиться в життя через фінансове законодавство викладання курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” є обгрунтовним та   забезпечить студентам необхідну правову підготовку.

Робоча навчальна програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” розроблена на основі освітньо-професійної програми підготовки магістрів та спеціалістів.

Матеріали охоплюють вивчення: структури доходів державного та місцевих бюджетів, поняття та значення бюджетних доходів, правового статусу органів у сфері забезпечення процесу формування дохідної частини бюджету, та видів державних  доходів і порядок їх формування.

Програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” передбачає основні види навчального процесу, розподілені години дають можливість виявити ступінь засвоєння матеріалу студентами.

У робочій навчальній програмі з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” чітко викладено питання лекційного матеріалу, семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи, міститься повний та розгорнутий перелік літературних джерел, які рекомендуються студентам для підготовки до занять.

Робоча навчальна програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” відповідає навчально-методичним вимогам і може використовуватися у навчальному процесі.

 

К.ю.н., доцент  кафедри фінансового права  О.В. Шакірова


Рецензія

на робочу навчальну програму з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів”

для підготовки спеціалістів за напрямом „Правознавство”

спеціальності 6.030401 „Право

На сьогоднішній день у нашій державі склалися нові фінансово-правові інститути, розширилося коло суб’єктів фінансового права, змінилися їх права, обов’язки та відповідальність. Змін зазнала система органів, які забезпечують реалізацію в нашій державі фінансової політики, змінився їх правовий статус. Оскільки фінансова політика держави проводиться в життя через фінансове законодавство викладання курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” є обгрунтовним та   забезпечить студентам необхідну правову підготовку.

Робоча навчальна програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” розроблена на основі освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів.

Матеріали охоплюють вивчення: структури доходів державного та місцевих бюджетів, поняття та значення бюджетних доходів, правового статусу органів у сфері забезпечення процесу формування дохідної частини бюджету, та видів державних  доходів і порядок їх формування.

Програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” передбачає основні види навчального процесу, розподілені години дають можливість виявити ступінь засвоєння матеріалу студентами.

У робочій навчальній програмі з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” чітко викладено питання лекційного матеріалу, семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи, міститься повний та розгорнутий перелік літературних джерел, які рекомендуються студентам для підготовки до занять.

Робоча навчальна програма з курсу “Фінансово-правовий механізм формування доходної частини бюджетів” відповідає навчально-методичним вимогам і може використовуватися у навчальному процесі.

 

К.ю.н., доцент  кафедри фінансового права            О.В. Шакірова




1. Лео Брауэр
2. Маркетинговые стратегии фирмы
3. Курсовой проект 42 с
4. БЕКІТЕМІН Экономика бизнес ж'не 'леуметтік 'ылымдар Жо'ары мектебіні' Проректорыдиректоры
5. дипломная практика является ведущим этапом практической подготовки экономистов к решению вопросов по эконо
6. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
7. Ода Рылеев Материал из Викитеки свободной библиотеки Непроверенная Гражданское мужество Ода Кто эт
8. Реферат- Логика (Контрольная)
9. Ибо вы знаете благодать Господа нашего Иисуса Христа что Он будучи богат обнищал ради вас дабы вы обогатил
10. Статья- О Небесной иерархии
11. Проблемы организации управленческого учета на предприятии
12. Гарантия как способ обеспечения исполнения обязательств
13. Птолемея В течение столетий вновь обнаруживаемые факты использовались для ее подтверждения а вот Коперник
14. Квантовая механика наука 20 века
15.  Стрекоза и муравей
16. Вариант 1 1
17.  Вчера нас собралось лишь шестеро
18. Традиционная и инновационная модели образования Цель игры- формирование у студентов ценностного от
19. . Введение к проблеме 2
20. Кіровоградський клуб велолюбителів ТамДеМи 1