Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1271 р далі КЗпП передбачено що незалежно від форм власності й господарювання на підприємствах в установа

Работа добавлена на сайт samzan.net:


  1.  Облік матеріальної допомоги

 

Статтею 11 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) передбачено, що незалежно від форм власності й господарювання на підприємствах, в установах, організаціях, які використовують найману працю і мають права юридичної особи, укладається колективний договір.

Згідно з пп. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 цього Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Отже, якщо сума матеріальної допомоги має систематичний характер і надається всім або більшості працівників (наприклад, допомога на оздоровлення), при цьому її виплату передбачено положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати, і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставками, встановленими п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу — 15 (17)%, з урахуванням вимог п. 164.6 ст. 164 цього Кодексу. Тобто така матеріальна допомога оподатковується як і звичайна заробітна плата.

Оподаткування матеріальної допомоги разового характеру регулюється п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу. З метою оподаткування така допомога відноситься до нецільової благодійної допомоги. Це допомога, яка надається без встановлення умов та напрямів її витрачання.

Відповідно до абзацу першого пп. 170.7.3 цього пункту не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу, встановленого на 1 січня такого року (у 2013 р. — 1610 грн.). Сума перевищення включається до оподатковуваного доходу працівника згідно з пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 цього Кодексу й оподатковується за ставками, встановленими п. 167.1 ст. 167 зазначеного Кодексу, 15 (17)%.

При цьому благодійник — юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

Водночас слід зауважити про обов'язок працівника, який отримував протягом року нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума перевищує вищезазначений граничний розмір відповідно до абзацу четвертого пп. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу, подати річну податкову декларацію із зазначенням суми отриманої допомоги.

Нагадаємо, що працівник (фізична особа) повинен подати податкову декларацію до органів ДПС у строк до 1 травня року, що настає за звітним, за місцем податкової адреси (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податків в органі ДПС).

Нарахована матеріальна допомога (оздоровча тощо).

Дебет 65

Кредит 661

  1.  порядок нарахування та утримання аліментів

Відповідно до законодавства платниками аліментів стосовно одержувача можуть бути батьки, діти, один з подружжя, вітчим, мачуха, брати, сестри й інші особи, що перебувають у родинних стосунках з одержувачем. По статистиці серед аліментів найбільша питома вага належить аліментам на дітей. Розглянемо докладніше порядок нарахування саме цих аліментів.

Аліменти на дітей присуджуються з дня подачі заяви одержувачем. Згідно ст. 82 КШС аліменти на неповнолітніх дітей стягуються у розмірі: на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 заробітку (доходу)одного із батьків. Аліменти на користь дітей повинні складати не менше 1/2 неоподаткованого мінімуму доходів громадян на кожну дитину, а з осіб, що працюють за контрактом в іноземних державах, - не менш 25-ти НМДГ.

При певних обставинах за рішенням суду розмір аліментів, у т.ч. і мінімальний  2  , може бути зменшений, якщо батько, з якого стягують аліменти, наприклад, інвалід першої чи другої групи, чи в нього маються інші, менш забезпечені, неповнолітні діти (Ст. 82 КШС). У судовому порядку батьки можуть бути притягнуті до участі в додаткових витратах, що виникли в зв’язку з винятковими обставинами (важкою хворобою, каліцтвом дитини й ін.)

Доходи, з яких утримують аліменти

Перелік видів доходів, що враховуються при стягненні аліментів, регламентується Постановою №146. До таких видів доходів, зокрема, належать:

1. Основна зарплата (відповідно до посадового окладу, тарифної ставки, відрядних розцінок);

2. Усі види доплат і надбавок до зарплати;

3. Грошові і натуральні премії;

4. Оплата за понаднормову роботу, за роботу у святкові і вихідні дні;

5. Зарплата, що зберігається за час відпустки, а також отримана при звільненні компенсація за відпустку, невикористану протягом декількох років;

6. Зарплата, що зберігається за час виконання державних і суспільних обов’язків, а також в інших випадках збереження середньої заробітної плати;

7. Винагорода за загальні річні підсумки роботи підприємств і організацій;

8. Одноразова винагорода (процентні надбавки) за вислугу років;

9. Допомога по державному соціальному страхуванню, а також допомога по тимчасовій непрацездатності, що встановлена в колективних сільськогосподарських підприємствах;

10. Доплати до допомоги по державному соціальному страхуванню, виплачувані за рахунок підприємств;

11. Суми, які виплачуються для відшкодування витрат у зв’язку з втратою непрацездатності внаслідок каліцтва чи погіршення здоров’я, за винятком сум відшкодування витрат на догляд за потерпілим, на додаткове харчування, санаторно-курортне лікування (включаючи оплату проїзду) і протезування потерпілих;

12. Інші види заробітку і доходів, зазначені в Переліку № 146.

Аліменти утримуються з зарплати і додаткових виплат, як по основному місцю роботи, так і на роботі за сумісництвом. Якщо на тому самому підприємстві працівник крім основної зарплати одночасно одержує грошові виплати за роботу по сумісництву, аліменти стягуються як з основного заробітку, так і з доходів по сумісництву. Варто звернути увагу на особливості визначення доходів при стягненні аліментів у деяких категорій працівників. Так, наприклад:

а) У письменників, композиторів, художників і інших творчих працівників аліменти утримуються із сум авторського гонорару і винагороди, одержаних за публікацію творів, а в тих, які одержують зарплату, - із зарплати.

б) Позаштатні лектори аліменти виплачують з оплати, одержаної за читання лекцій.

в) У членів колективних сільськогосподарських підприємств відрахування здійснюються із сум, одержуваних за роботу в цих господарствах, включаючи вартість натуральних виплат.

г) У фермерів і осіб, що працюють у сільському господарстві на сімейному підряді, аліменти утримуються наприкінці року, після реалізації продукції, вирощеної у власному господарстві.

д) У військовослужбовців Збройних Сил України й інших військ, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ при стягненні аліментів враховуються усі види грошового забезпечення, зокрема: оклад по штатній посаді, оклад за військове чи спеціальне звання, процентна надбавка за вислугу років, учене звання і науковий ступінь, кваліфікація й умови служби.  

Утримання аліментів

Не виключено, що аліменти можуть утримуватися і на добровільних засадах (як на додаток до виконавчого листа, так і без нього) Для цього працівник-боржник надає керівнику підприємства письмову заяву про утримання і перерахування чи видачу з каси аліментів. У заяві вказується розмір (у % від зарплати; "тверда" сума) і термін, протягом якого утримуються аліменти, а також дані одержувача: прізвище, ім’я, по батькові, домашня чи інша адреса, за якою потрібно відправляти утримані суми  5  . Заява повинна бути зареєстрована в спеціальному журналі в такому ж порядку, як і виконавчий лист (дивися "ШБ" № 13). Характерно, що на підставі заяви аліменти можуть утримуватися й у тому випадку, якщо їхня загальна сума, утримана на підставі виконавчого листа і заяви, перевищує 50 % зарплати працівника  5  , а також, якщо з платника утримуються аліменти на іншу дитину. На підставі заяви працівника бухгалтерія стягує аліменти в такому ж порядку, як і при наявності виконавчого листа: не пізніше триденного терміну з дня виплати зарплати5 . Однак, заява, на відміну від виконавчого документа, у будь-який час може бути змінена чи відкликана платником. У випадку, якщо працівник вирішив відкликати заяву, чи змінити суму утримань, він зобов’язаний:

5  При цьому необхідно пам’ятати, що по виконавчому листу утримання повинне перевищувати 50 %, а за заявою може бути утримана будь-як сума. Але необхідно враховувати те, що якщо є тільки заява, то це може бути 100 % заробітку, а якщо є виконавчий лист і заява, то спочатку утримується по виконавчому листу, а потім за заявою.

6  Видача аліментів бухгалтерією одержувачу проводиться одразу після одержання коштів з банку.

1. Якщо зміниться тільки сума утримань, то подати нову заяву і вказати нову суму утримань і термін, протягом якого вони здійснюються;

2. Якщо припиняються утримання достроково - працівник повинен подати нову заяву, у якій вказує дату, з якої припиняються утримання з його зарплати.

Виплата аліментів

З огляду на те, що одержувачами аліментів є фізособи, звернемо увагу на порядок перерахування належних їм сум.

Аліменти можуть виплачуватися шляхом:

1. Перерахування на рахунок одержувача в банку;

2. Перерахування через підприємства поштового зв’язку (поштовий переказ на адресу місця проживання одержувача аліментів);

3. Видачі наявних коштів з каси підприємства.

Утримана з працівника сума аліментів і сума витрат на доставку  Д 661 К 685  

Перераховано суму аліментів і суму витрат на доставку поштовому підприємству  Д 685  К 311

  1.  Облік депонованої заробітної плати

Визначення терміну

Відповідно до п. 1.2 Положення НБУ № 637 депонована заробітна плата — це готівкові кошти, отримані підприємствами (підприємцями) для виплат, пов’язаних з оплатою праці, і не виплачені у встановлений строк окремим фізичним особам. Розглянемо, як оформляється в касі підприємства і враховується в бухгалтерському і податковому обліку депонована заробітна плата.

Касовий облік депонованої заробітної плати

Спочатку зазначимо, що підприємства мають право зберігати в своїй касі отримані з банку для виплати зарплати грошові кошти, сума яких перевищує встановлений ліміт каси, протягом трьох днів (включаючи день одержання коштів з банку)1. Це вимога п. 2.10 Положення НБУ № 637.

Зарабітна плата, не видана протягом трьох днів з каси підприємства працівникові цього підприємства:

а) повертається в банк не пізніше наступного робочого дня банку;

б) залишається в касі в межах установленого ліміту кас

Джерелом виплати заробітної плати може бути і готівкова виручка, отримана від контрагентів до каси підприємства. У такому випадку підприємство має право зберігати в своїй касі готівкові кошти у вигляді виручки, сума яких перевищує встановлений ліміт каси, протягом трьох днів від дня настання строків виплати заробітної плати. Причому якщо вся заробітна плата виплачується виключно за рахунок виручки, то її сума має відповідати сумі, зазначеній в переданих з бухгалтерії до каси підприємства платіжних (розрахунково-платіжних) відомостях.

Тобто зрозуміло, якщо у встановлений для виплати заробітної плати строк, що дорівнює трьом дням2, працівник не з’явився для її одержання в касу підприємства, то така зарплата вважається депонованою, а працівник, що не одержав зарплату — депонентом. Як необхідно документально оформити таку невиплачену заробітну плату? Відповідь знаходимо в п. 3.9 Положення НБУ № 637, яким передбачене здійснення декількох дій для оформлення депонованої заробітної плати в касі підприємства.

Перше, що необхідно зробити касирові після закінчення встановлених строків виплати заробітної плати, — це зробити напис «Депоновано» в платіжних (розрахунково-платіжних) відомостях після прізвищ працівників, яким не здійснено виплату зарплати. Відзначимо, що такий напис робиться касиром власноручно (наприклад, ручкою) або ж за допомогою відбитка штампа.

Друга дія касира — складання реєстру депонованих сум з використанням даних платіжних (розрахунково-платіжних) відомостей. Розглянемо порядок складання цього документа на конкретному прикладі.

Депонування зарплати  Д 661 К 662




1. разному Так с точки зрения философов творчество ~ это зарождение нового
2. либо по телефону либо участвуя в совещаниях и заседаниях мы не отдавая себе отчёта частенько выводим на ли
3. Архивная реформа
4. Российский государственный университет нефти и газа им
5. Лабораторная работа 38 1
6. докладов на семинаре Символика архитектурных форм русского православного храма Символика внутренн
7. На тему Заключение международных договоров по дисциплине Международное право
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Київ ~6
9. Реферат- Арбитражное процессуальное право
10. Про стан кадрового забезпечення підрозділів обласної державної адміністрації за віковою ознакою в якій з
11. Технология сладких блюд
12. Стаття 9 Європейської конвенції гарантує свободу думки совісті і віросповідання
13. оптимизация бизнеспроцессов компании и внедрение аутсорсинга
14. Историки экономисты социологи могут воочию наблюдать за процессом становления независимых государств из
15. на тему ЯЗЫКОВЫЕ ПРИЕМЫ В ТЕКСТАХ СМИ СтудентЗильбер М
16. сутність фінансового менеджменту
17. Ричардом Йейтсом в юбке и даже американским Чеховым; она публиковалась в НьюЙоркере и в журнале Опры У
18. никак это моя история и больше ничья да и быть никогда не могла ничьей только моей ~ со сна который привиде
19. Курсовая работа Организация учета и оценка незавершенного производства
20. Какой форме оплаты труда рабочих отдано предпочтение ЕНиРом и вами