Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА 10 Організаційне забезпечення стратегічного управління 10.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ТЕМА  10  Організаційне забезпечення стратегічного управління

10.1 Сутність і основні характеристики організаційного забезпечення стратегічного управління підприємством

Організаційне забезпечення стратегічного управління — це створення або удосконалення елементів організаційної системи підприємства для забезпечення його стратегічного розвитку.

Зміна цілей, розробка нових стратегій впливає на організаційні відносини всередині та за межами організації. Щоб ці відносини у процесі перетворень відповідали вимогам до підприємства з боку зовнішнього середовища, вони мають свідомо формуватись, спираючись на баланс інтересів усіх зацікавлених у стратегічному розвитку підприємства осіб.

Суб’єкт ОЗСУ – комплекс взаємопов’язаних підрозділів організації, які за допомогою різних форм організаційного впливу, забезпечують розробку, балансування та виконання окремих складових «стратегічного набору».

Метою ОЗСУ є забезпечення керованості та стратегічного розвитку організації, що досягається шляхом:

а) формуванні стратегічно-орієнтованого підприємства з відповідною структурою, здатною досягти визначених цілей;

б) організації діяльності фірми згідно з встановленими цілями та стратегіями;

в) організації стратегічного управління діяльністю підприємства (організації), в тому числі за допомогою перебудови діяльності всіх ланок для роботи у стратегічному режимі;

г) реорганізації як усієї оргструктури управління, так і окремих ланок, згідно з потребами ринку та стану зовнішнього середовища.

Особливості організації стратегічного управління організації значною мірою залежать від її організаційної структури.

Організаційна структура визначає впорядкованість завдань, посад, повноважень і відповідальності, виходячи з яких підприємство здійснює свою виробничу і управлінську діяльність.

Організаційна структура — це система зв’язків і відносин між підрозділами, що виникають у процесі діяльності підприємства згідно з обраною стратегією розвитку загального управління.

Організаційні елементи, взаємодіючи, змінюються. Організаційна структура може сприяти стратегічному розвитку підприємства або гальмувати його. Тобто стратегія та структура — однопланові явища З огляду на це великого значення набуває визначення порядку проведення структурних змін.

В умовах впровадження стратегічного управління здійснюється перехід від «традиційних» до стратегічних ОСУ.

Традиційні ОСУ, зорієнтовані на поточну діяльність (тобто на прийняття стандартних рішень), як правило, більш стабільні, створені за функціональним принципом, ієрархічні, з досить глибоким розподілом праці (горизонтальним, вертикальним, функціональним, технологічним і кваліфікаційним), із закріпленням обов’язків і повноважень в організації, з розробленими стандартами діяльності та організаційними документами. Контроль за діяльністю — переважно адміністративний, централізований та спеціалізований за сферами та ланками.

Стратегічні ОСУ, зорієнтовані на реакцію на зміни у зовнішньому середовищі, характеризуються більшою децентралізацією (різного типу), гнучкістю, універсальністю в діяльності окремих ланок, націлених на виявлення проблем і прийняття нових управлінських рішень.

  1.  Характеристика осоновних типів організаційних структур

1. Адхократичні структури ОСУ стратегічного типу відзначається – адхократією – тобто таким типом організації, що відкидає основні класичні принципи менеджменту: поділ праці та спеціалізацію, жорстке закріплення посад за виконавцями, ієрархічність тощо. Адхократичні структури постійно змінюються під впливом середовища, широко використовують групову динаміку та методи командної праці, вимагають від виконавців універсалізації знань та навичок, не визначають авторитетів, окрім тих, які базуються на знаннях, кваліфікації та досвіді.

2. Матричні структури застосовуються при розробці стратегій, нових продуктів, диверсифікації виробництва, нових програм. Головна ознака матричних структур — мета, спосіб досягнення якої має визначити та здійснити цільова група. Найчастіше така група складається з фахівців різних спеціальностей, що сприяє комплексному підходу до вирішення питань.

Рис. 10.1. Матрична структура

Переваги:

  •  створення організаційних умов для більш швидкого досягнення мети;
  •  висока динамічність, гнучкість структури;
  •  швидке стратегічне реагування;
  •  ефективна координація робіт по досягненню загальної мети;
  •  оптимізація використання ресурсів (особливо людських);
  •  орієнтація на нововведення;
  •  зниження оперативної навантаженості на вище керівництво.

Недоліки:

  •  труднощі у здійсненні балансу влади та відповідальності в організації;
  •  «дуалізм керівництва» — порушення єдності управління;
  •  збільшення управлінського персоналу і витрат;
  •  зниження ефективності структури зі збільшенням кількості проектів;
  •  соціально-психологічні проблеми в організації в цілому, пов’язані зі створенням більш ефективно працюючої групи;
  •  ускладнення інформаційної мережі.

3. Проектні структуриможуть базуватися на матричному принципі організації, але при цьому необхідно врахувати такі вимоги:

  •  підтримка постійного пошуку та генерації нових ідей як основи розвитку;
  •  сприяння проникненню стратегічних нововведень у діючі на підприємстві правила та процедури за рахунок розробки певних проектів;
  •  впровадження проектів у повсякденну діяльність, щоб нові ідеї ставали частиною оперативної роботи.

Основні принципи створення проектних структур:

  •  об’єднання частини матеріальних, людських та фінансових ресурсів у межах проектних груп, орієнтованих на розв’язання конкретних проблем;
  •  надання групі певної самостійності (певної автономії);
  •  налагодження інформаційних зв’язків;
  •  створення необхідної системи мотивації;
  •  спеціальна підготовка та залучення кадрів певної кваліфікації.

Рис. 10.2. Проектна структура

Проектна структура, побудована за лінійно-проектним (програмним) принципом, має певні переваги й недоліки.

Переваги:

  1.  Гнучкість структури.
  2.  Горизонтальна інтеграція і координація функціональних ланок.
  3.  Швидке оперативне, організаційне, стратегічне реагування.
  4.  Ефективність використання ресурсів.

Недоліки:

  1.  Труднощі взаємодії управляючих проектів і керівників-функціоналів.
  2.  Високі вимоги до керівника проекту.
  3.  Труднощі формування та управління проектними групами.

4. Дивізіональні структури 

У великих виробничих системах з метою підвищення керованості застосовується дивізіо структура управління. За рахунок делегування повноважень вона дає змогу створити децентралізовані ланки, створені за різними ознаками: за продуктом, за споживачами та за географічною ознакою.

 

 Рис. 10.2. Дивізіональна структура

Переваги:

  1.  Швидка пристосовуваність до змін у зовнішньому середовищі.
  2.  Децентралізація управління: кожний дивізіон здійснює весь цикл. Господарської та управлінської діяльності.
  3.  Зменшення мережі комунікацій, прискорення прийняття рішення, краща координація.
  4.  Націленість на якнайшвидше досягнення кінцевого результату.

Недоліки:

  1.  Дублювання функцій управління в кожному відділенні.
  2.  Зростання витрат на управління.
  3.  Можливості диверсифікації виробництва ведуть до утворення конгломератів, у яких дуже важко здійснювати єдину загальну стратегію.
  4.  Тенденції до повної незалежності в дивізіонах можуть розвалити організацію.

10.3 Створення ОСУ стратегічного типу

При створенні ОСУ стратегічного типу підприємствам доводиться вирішувати дві суперечливі проблеми:

1) Постійно змінюватись відповідно до вимог зовнішнього середовища і внутрішніх потреб розвитку (вимоги гнучкості ОСУ);

2) Зберігати загальну організаційну стабільність як засіб уникнення дезорганізації діяльності та хаосу (вимога стабільності ОСУ).

Швидкі зміни в зовнішньому середовищі зумовили пошуки більш гнучких ОСУ, які б адекватно реагували на ці зміни. Теорія та практика менеджменту винайшли цілий клас ОСУ, які дістали назву адаптивних. Такі системи характеризуються своєчасною і адекватною реакцією на зміни зовнішнього середовища.

Реакція ОСУ — це якість і тип змін, які спроможне здійснити підприємство, що використовує той чи інший вид структури, під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів.

Розрізняють такі види реакцій:

  1.  Виробнича — стандартизація діяльності, спеціалізація, підвищення продуктивності, зниження витрат і мінімізація чисельності, децентралізація оперативних рішень, ефективне використання виробничого потенціалу;
  2.  Конкурентна — оптимізація прибутків у короткостроковій перспективі, об’єднання виробничо-збутових ланок, реакція на попит, універсалізація та інтеграція;
  3.  Стратегічна — забезпечення довгострокового існування підприємства, оптимізація прибутків у довгостроковій перспективі, самооновлення на основі передбачення та формування майбутнього, адаптація до майбутнього на основі системи стратегій, гармонізація видів діяльності;
  4.  Інноваційна— оптимізація розробок нововведень, довгострокова прибутковість і зростання, стратегії маркетингу в окремих напрямках формування науково-технічного потенціалу;
  5.  Підприємницька— пошук і реалізація «прибуткових ідей», балансування різних напрямків діяльності, розвиток зовнішніх комунікацій;
  6.  Адміністративна — забезпечення керованості на основі досконалих інформаційних технологій, вдосконалення роботи всіх ланок управління, розширення сфери впливу за межі підприємства завдяки створенню великих організаційних формувань.

При формуванні ОСУ необхідно враховувати вплив таких факторів:

 Рис. 10.3. Фактори, що впливають на вибір ОСУ

Побудові майбутньої ОСУ передує аналіз діючої ОСУ. У свою чергу, організаційний аналіз має здійснюватися з цільовими оцінками, а це можливо тільки за умов проведення стратегічного аналізу за окремими складовими «стратегічного набору»

Рис. 10.4 Основні компоненти та порядок побудови моделі ОСУ

Таким чином, формування ОСУ організації з урахуванням забезпечення її адаптивності (гнучкості) відповідає сучасним тенденціям у стратегічному управлінні і дозволяє організаціям підвищити ефективність реалізації стратегій.




1. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Сімфероп
2. Понятие природноресурсного потенциала
3. а на территории РФ
4. то церковником в конце 13 в или в начале 14
5. Мир Галактик Галактики и звездные системы.html
6. В помещении могут находиться следующие вредные вещества- пары лейконата пары этила пары бензина пар
7. і Поступово це поняття поширюється і на інші сфери людської діяльності зокрема на виховання і навчання са
8. Тобольская средняя школа 116 Тарановского района Костанайская область Конспект урока по биоло
9. лет МАДОУ 3 Максимова Елена Юрьевна 2 Сватков
10.  Світогляд сукупність поглядів оцінок принципів знань вірувань ідеалів цінносте
11. социология происходит от латинского слова societs общность группа и греческого logos слово учение и озна
12. АбрисД Дольник В
13. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Київ 2006.
14. внутри жизненной сферы человека при включении в этот процесс элементной системы мышления лежат в осно
15. терзают смутные сомнения
16. Физкультура и здоровый образ жизни
17. 2007 Дефект межпредсердной перегородки открытое овальное окно ~ врожденный порок сердца при котором имеет
18. Вклад Ломоносова в русский язык и литературу
19. тематике Тема- Аппроксимация функций Выполнил- Студент гр
20. Тинькофф Кредитные системы