Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА 19 ЗАДАЧА 1 Суд у складі двох суддів і трьох народних засідателів розглянув справу про обвинувачення В

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ТЕМА 19

ЗАДАЧА 1

Суд у складі двох суддів і трьох народних засідателів розглянув справу про обвинувачення Ващука, Гордона, Кобицького та ін. (всього 6 осіб) у скоєнні злочинів, передбачених п.п.4, 6, 11, 12 частини 2 ст. 115 КК України. З огляду на те, що справа буде розглядатися тривалий час головуючий оголосив про участь у складі суду запасного народного засідателя Куліша, який через два дні приїде з відрядження і прибуде до суду. Прокурор висловив заперечення проти продовження розгляду справи без участі запасного народного засідателя і запропонував судові на підставі ст.280 КПК розгляд справи відкласти до його прибуття на судове засідання. Головуючий відхилив пропозицію прокурора, мотивуючи тим, що ст. 280 КПК передбачає відкладення розгляду справи у зв’язку з неявкою кого-небудь з викликаних осіб або в зв’язку з необхідністю витребувати нові докази. Що стосується осіб, які входять до складу суду, то названа норма до них жодного відношення не має. Суд виніс ухвалу про продовження розгляду справи.

З’ясуйте такі питання:

  1.  Що таке „Законний склад суду” та його незмінність при розгляді справи?

У законі немає визначення «законний» або «незаконний» склад суду, але в будь-якому разі незаконним визнається склад суду, якщо були підстави, які виключали участь судді в розгляді справи ;вирок (постанова) підписаний суддею, що не брав участі у розгляді справи; порушені правила про розгляд справи судом у складі трьох суддів або двох суддів і трьох народних засідателів; суддя або судді, що розглянули справу, обрані в суд, якому ця справа не підсудна; у розгляді справи брали участь суддя або народний засідатель, термін повноважень яких минув; хоча б один із суддів не був обраний Верховною Радою України або призначений Президентом України у встановленому законом порядку; якщо суд у встановленому законом порядку не розглянув клопотання про відвід судді або народного засідателя.

     Щодо незмінності, то див ст. 319 КПК ( Судовий розгляд у кримінальному провадженні повинен бути проведений в одному складі суддів. У разі якщо суддя позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні, він має бути замінений іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті та статтею 320 цього Кодексу).

  1.  Чи допускається заміна когось із складу суду під час розгляду справи. Якщо так, то кого і за яких умов?

Так. Згідно ст.319 КПК може бути заміноне суддю.  Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку (виняток ч.2 ст.319 + ст.320 КПК).

  1.  У яких випадках суд може відкласти розгляд справи?

Коли справа не може бути розглянута в даному судовому засіданні у зв’язку з неявкою кого-небудь з викликаних осіб або у зв’язку з необхідністю витребувати нові докази, суд відкладає розгляд справи і вживає необхідних заходів для виклику осіб, що не з’явилися в судове засідання, або для витребування нових доказів. Справа в будь-якому разі не може бути розглянута в даному судовому засіданні при неявці підсудного у випадках, коли явка його є обов’язковою . Якщо в судове засідання не з’явиться прокурор або захисник чи коли при повторному невиконанні ними розпорядження головуючого їх заміна іншою особою неможлива без шкоди для справи , справа підлягає обов’язковому відкладенню. В останньому випадку, а також при несвоєчасному врученні підсудному копії обвинувального висновку справа мусить бути відкладена, відповідно, для ознайомлення викликаними в судове засідання прокурором та захисником з матеріалами справи, а підсудному і особам, які вперше вступили в справу, – для надання часу та можливості підготуватися до участі в судовому засіданні.

  1.  Які дії вживає суд у зв’язку з відкладенням розгляду справи: до закриття судового засідання і після його закриття?----------------

ЗАДАЧА 3

1.Стаття 321. Головуючий у судовому засіданні

1. Головуючий у судовому засіданні керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності та порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками кримінального провадження їхніх процесуальних прав і виконання ними обов’язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення з’ясування всіх обставин кримінального провадження, усуваючи з судового розгляду все, що не має значення для кримінального провадження.

2. Головуючий у судовому засіданні вживає необхідних заходів для забезпечення в судовому засіданні належного порядку. Нас стосується в більшій частині ч.2 цієї статті.

2. Стаття 330 ч.1,ч.2

1. Якщо обвинувачений порушує порядок у залі судового засідання або не підкоряється розпорядженням головуючого у судовому засіданні, останній попереджає обвинуваченого про те, що в разі повторення ним зазначених дій його буде видалено з зали судового засідання. При повторному порушенні обвинуваченим порядку судового засідання він може бути видалений за ухвалою суду з зали засідання тимчасово або на весь час судового розгляду. Якщо такий обвинувачений не представлений захисником, суд зобов’язаний залучити захисника для здійснення захисту за призначенням і відкласти судовий розгляд на строк, необхідний для його підготовки до захисту.

Після повернення до зали засідання обвинуваченому надається можливість ознайомитися з доказами, які були досліджені, а також з рішеннями, які були ухвалені за його відсутності, та дати пояснення щодо них. У разі видалення обвинуваченого на весь час судового розгляду, судове рішення, яким закінчено провадження в суді, негайно оголошується обвинуваченому після його ухвалення.

2. У разі невиконання розпорядження головуючого прокурором чи захисником головуючий робить їм попередження про відповідальність за неповагу до суду. При повторному порушенні порядку у залі судового засідання їх може бути притягнуто до відповідальності, встановленої законом.

моя точка зору, що суддя правильно поступив,оскільки дана поведінка є некоректною .+ явна неповага до суду,можна ще добрати ст.Стаття 329. Обов’язки присутніх у залі судового засідання,а саме ч.2 2. Сторони та учасники кримінального провадження, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов’язані додержуватися порядку в судовому засіданні і беззаперечно підкорятися відповідним розпорядженням головуючого у судовому засіданні.

ЗАДАЧА 5.

1. ч.2,3 ст.337

2. ч.3,ст. 337, ч.3 ст. 338

на рахунок 4 питання не можу точно сказати, але думаю що він повинен самостіно ухалити увалу про зміну обнинувачення і винести ухвалу про це, або відмовити прокупору в його клопотанні. але повторюю це суто моя точка зору

якщо б суд відмовляв у клопотанні змінити обвинувачення,міг би посилатись а недотримання прокурором процери передбаченої кпк

ЗАДАЧА 6.

Стаття 337. Визначення меж судового розгляду

1. Судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

2. Під час судового розгляду прокурор може змінити обвинувачення, висунути додаткове обвинувачення, відмовитися від підтримання державного обвинувачення.

3. З метою ухвалення справедливого судового рішення та захисту прав людини і її основоположних свобод суд має право вийти за межі висунутого обвинувачення, зазначеного в обвинувальному акті, лише в частині зміни правової кваліфікації кримінального правопорушення, якщо це покращує становище особи, стосовно якої здійснюється кримінальне провадження.

Стаття 338. Зміна обвинувачення в суді

1. З метою зміни правової кваліфікації та/або обсягу обвинувачення прокурор має право змінити обвинувачення, якщо під час судового розгляду встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа.

2. Дійшовши до переконання, що обвинувачення потрібно змінити, прокурор після виконання вимог статті 341 цього Кодексу складає обвинувальний акт, в якому формулює змінене обвинувачення та викладає обґрунтування прийнятого рішення. Копії обвинувального акта надаються обвинуваченому, його захиснику, потерпілому, його представнику та законним представникам. Обвинувальний акт долучається до матеріалів кримінального провадження.

3. Якщо в обвинувальному акті зі зміненим обвинуваченням ставиться питання про застосування закону України про кримінальну відповідальність, який передбачає відповідальність за менш тяжке кримінальне правопорушення, чи про зменшення обсягу обвинувачення, головуючий зобов’язаний роз’яснити потерпілому його право підтримувати обвинувачення у раніше пред’явленому обсязі.

4. Суд роз’яснює обвинуваченому, що він буде захищатися в судовому засіданні від нового обвинувачення, після чого відкладає розгляд не менше ніж на сім днів для надання обвинуваченому, його захиснику можливості підготуватися до захисту проти нового обвинувачення. За клопотанням сторони захисту цей строк може бути скорочений або продовжений. Після закінчення цього строку судовий розгляд продовжується.

Стаття 339. Висунення додаткового обвинувачення

1. У разі отримання відомостей про можливе вчинення обвинуваченим іншого кримінального правопорушення, щодо якого обвинувачення не висувалось і яке тісно зв’язане з первісним та їх окремий розгляд неможливий, прокурор після виконання вимог статті 341 цього Кодексу має право звернутися до суду з вмотивованим клопотанням про розгляд додаткового обвинувачення в одному провадженні з первісним обвинуваченням.

2. У разі задоволення такого клопотання прокурора, суд зобов’язаний відкласти судовий розгляд на строк, необхідний для підготовки до захисту від додаткового обвинувачення та виконання прокурором вимог, передбачених статтями 276-278, 290-293 цього Кодексу, але не більше ніж на чотирнадцять днів. Строк відкладення судового розгляду може бути продовжений судом за клопотанням сторони захисту у випадку, якщо обсяг або складність нового обвинувачення вимагають більше часу для підготовки до захисту.

  1.  Після закінчення встановленого судом строку, судове провадження повинно бути розпочате з підготовчого судового засідання. Нове дослідження доказів, які вже були досліджені судом до висунення додаткового обвинувачення, здійснюється тільки у разі визнання судом такої необхідності.




1. Подмалевок Мнгослойная живопись Лессировки
2. тематизированы задания ЗФТШ заочная физикотехническая школа различных лет по физике математике информат.html
3. Рассчитать необходимое количество вытяжных и приточных каналов в помещении по откорму крупного рогатого с
4. Социализм Ленина
5. это элемент формы государства характеризующий организацию верховной государственной власти порядок
6. История политических учений.html
7. х гг 20го века до наших дней
8. на тему- Экономический рост- сущность типы модели и методы прогнозированияrdquo; Выполнил- сту
9. а усталость от войны армии и населения ухудшение положения народарост цен.
10.  Абрамчук Ю
11. Самовольный захват земли и его правовые последствия Платежи за землю и их виды
12.  2013 г ОТЧЕТ о производственной практике по специальности Социальнокультурный сер
13. Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи з дисципліни ldquo;Фінансовий ринокrdquo; для студе
14. Философия Аристотеля Сочинения Аристотеля
15. Россия и Польша при Александре II
16. Реферат- Черемуха обыкновенная
17. ТМ МС и И Учебное пособие по курсу- Станочные системы Специальнос
18. 1Forminghoneymoon periodthe group comes together nd members seem to hve friendly reltionship 2Stormingmember~s rel personlities come out nd they my rgue with ech other s they try to begin wo
19. ]. Понятие производства и производственной функции
20. на тему-