Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Ставлення до подій- мужність чи боягузство принциповість чи безпринципність оптимізм чи песимізм; 2

Работа добавлена на сайт samzan.net:


34.  Психофізіологічні властивості людини.

Характер - це сукупність найбільш стійких психічних рис особливості людини, які виявляються в її вчинках і

діях. Стійкі психічні властивості характеру дають змогу деякою мірою передбачати поведінку людини в різних життєвих ситуаціях. На підставі цих даних вирішується питання про здатність виконання людиною роботи того чи іншого ступеня складності.  

                                                                  РИСИ ХАРАКТЕРУ ЛЮДИНИ

1.Ставлення до подій: мужність чи боягузство, принциповість чи безпри-нципність, оптимізм чи песимізм;

2. Ставлення до людей :ввічливість чи грубість, товариськість чи замкнутість;

3. Ставлення до праці : лінощі чи працездат-ність, недбальство чи акуратність, сумлінність чи безвідповід;

4. Ставлення до себе:  вимогливість, соромли-вість, чванство, егоїзм.

Темперамент  - індивідуальна особливість психіки людини, в основі якої лежать відповідний тип нервової системи. Темперамент виражається в силі, швидкості, напруженості й урівноваженості перебігу психічних процесів індивіда, в яскравості і стійкості його емоцій і настрою. Усю різноманітність індивідуальних особливостей зведено до декількох груп психотипів особистості. Найбільш ранню класифікацію типів людської особистості дав давньогрецький лікар Гіпократ: поділив людей на 4 категорії : сангвінік, флегматик, холерик, меланхолік .

Психотипи людини:

Сангвінік    -  це рухливий, активний, вразливий, швидко реагує на зовнішні подразнення, легко справляється

з роботою, але не любить в ній одноманітності. Товариський, добрий, життєрадісний.

 Холерик - відзначається неврівноваженістю, важко стримує себе, в діях буває різкий і рішучий, але справедливий, швидко орієнтується в будь-якій обстановці.

 Флегматик  -  поміркований, зрівноважений тип, малорухливий, справу доводить до кінця. Від нього не можна чекати глибоких і живих почуттів, але можна сподіватись всього, що може бути досягнуто терпінням і наполегливістю. Він надійний товариш. Характерні лінощі апатія безтурботність.

 Меланхолік - боязкий, нерішучий, недовірливий, замкнутий, нетовариський, вразливий. легко піддається всьому,що відповідає його панівним ідеям. Важко долає труднощі, малорухливий. У меланхоліка можуть розвинутися такі негативні риси, як підвищена емоційна вразливість, замкнутість , відчудженість, схильність до тяжких внутрішніх переживань.

 

35. Біоритми.Теорія трьох біологічних ритмів

Біоритми – це періодичне повторювання зміни характеру та інтенсивності біологічних процесів і явищ у живих організмах.  Усі біологічні ритми за частотою повторення циклу поділяються на три групи:

  1.  ритми високої частоти з періодом, що не перевищує півгодинний інтервал (ритми скорочення м'язів, дихання, біохімічних реакцій);
  2.  ритми середньої частоти з періодом від півгодини до семи діб (зміна сну та бадьорості, активності і спокою, коливання артеріального тиску і температури тіла);
  3.  ритми низької частоти (зміна метаболізму живих організмів протягом року) пов'язані з сезонними явищами: зміною температурного, світлового та режиму вологості.

За чинниками біологічні ритми поділяються на зовнішні( біоритми пов'язані з розташуванням Землі в космічному просторі. Вони мають різну періодичність — від частки секунди до певної кількості років) та внутрішні(біоритми ритм дихання, серцебиття, травлення, виділення) відносно самостійні біологічні цикли живих організмів) . Зовніші біоритми можуть бути: сонячно-добові, місячно-добові, місячно-місячні, річні, багаторічні.

Суть теорії трьох біологічних ритмів полягає в тому, що момент народження людини стає пусковим сигналом для трьох стабільних коливальних процесів з періодичністю 23(підлягають такі характеристики людини, як фізична сила, хоробрість, стійкість), 28(емоційна збудливість, чутливість, інтуїція), 33-х (інтелектуального біологічного ритму )діб,  що визначає рівень фізичної емоційної та інтелектуальної активності. Її життя. Графічним зображенням таких багатоденних ритмічних

коливань  є синусоїди. При  їх  переході  від  позитивних  до від’ємних значень і навпаки вони проходять через нейтральні – “нульові” точки (так звані дні нульового цикл - НЦ). Особливо несприятливими є дні, коли всі три “НЦ” співпадають (так звані “чорні дні”). В той день, коли відбувається таке переключення фаз, організм людини мов би переходить на інший режим функціонування, супроводжується зниженням фізичної працездатності, емоційної стійкості та розумової продуктивності.

33. Що таке стрес.Причина, фази і прикмети.

Стрес – це стан психічного напруження при вирішенні важливого завдання, це сукупність захисних фізіологічних реакцій, що виникають в організмі  у  відповідь  на  дію  несприятливих  зовнішніх  чинників.  (Г. Сельйо –1936 р. канадський фізіолог). Сильнi зовнiшнi подразники можуть порушити рiвновагу. Органiзм реагує на це захисно-пристосувальною реакцiєю пiдвищеного порушення. За допомогою порушення органiзм намагається пристосуватися до подразника. Це неспецифiчне для органiзму порушення i є станом стресу.

Прикметами стресового стану є – помилки у роботі,погіршення пам’яті, підвищення збудливості, неможливість

зосередитися.  

Причини стресу : незадоволення роботою, брак часу,постійні конфлікти, незадоволення життям, відсутність поваги до себе вдома і на роботі. У певних життєвих ситуаціях емоційний стан може запо-

бігти небезпеці і допомагає людині боротися за життя.

У ходi розвитку стресу спостерiгають три фази:

  1.  Фаза тривоги. Наявнiсть такого подразника викликає ряд фiзiологiчних змiн: у людини учащається подих, трохи пiднiмасться тиск, пiдвищується пульс. Змiнюються i психiчнi функцiї: пiдсилюється порушення, вся увага концентрується на подразнику, виявляється пiдвищений особистiсний контроль ситуацiї. Усе разом покликано мобiлiзувати захиснi можливостi органiзму i механiзми саморегуляцiї на захист вiд стресу. Якщо цiєї дiї досить, то тривога i хвилювання вщухають, стрес закiнчується.
  2.  Фаза опору. Настає у випадку, якщо стрес фактор, що викликав, продовжує дiяти. Тодi органiзм захищається вiд стресу, витрачаючи "резервний" запас сил, з максимальним навантаженвям на всi системи органiзму.
  3.  Стадiя виснаження. Якщо подразник продовжує дiяти, то вiдбувається эменшення можливостей протистояння стресовi, тому що виснажуються резерви людини. Знижується загальна опiрнiсть органiзму. Стрес "захоплює" людину i може привести його до хвороби.

32. Що таке емоція. Види емоцій, емоційний стан, емоційна реакція.

Емоції – це психічні процеси, які відображають особисту значущість та оцінку зовнішніх і внутрішніх ситуацій

для життєдіяльності людини у формі переживання. Прояв емоційного життя людини відбувається у таких

станах як афекти, власне емоції, почуття , настрій і стрес.

                                                                         Види емоцій.

Афект – це найсильніша емоційна реакція. Афект повністю захоплює людину і підкоряє її думки та рухи. Він завжди ситуаційний, інтенсивний і відносно короткий. Афект постає як наслідок якогось потрясіння. В стані афекту знижується можливість переключення уваги, забувається все, що відбувалося до події, яка викликала афектну реакцію. Власне емоції – це більш тривалі реакції і ті, що виникають не тільки внаслідок події, яка сталася, а й ті, що передбачаються або згадуються.   Почуття – стійкі емоційні стани, які мають чітко

означений предметний характер і висловлюють ставлення як до конкретної події або людей, так і до уявлення.   Настрій – найстійкіший емоційний стан. Відображує загальне ставлення щодо сприйняття або не сприйняття людиною світу). Стрес – це стан психічного напруження при вирішенні важливого завдання, це сукупність захисних фізіологічних реакцій, що виникають в організмі  у  відповідь  на  дію  несприятливих  зовнішніх  чинників.  (Г. Сельйо –1936 р. канадський фізіолог).




1. ТЕМА 5 ОПРЕДЕЛЕНИЕ КЛАССИФИКАЦИЯ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ СПЕЦИАЛЬНЫХ ФОРМИРОВАНИЙ ЗДРАВООХРАНЕНИЯ
2. Тема- СНС и макроэкономические показателиПри условии что личные потребительские расходы сократились на 30 де
3. 01 июня 2013 года г
4. Сравнительный анализ антимонопольного законодательства России и зарубежных стран
5. ТЕМА 2 ОСМЫСЛЕНИЕ ПОНЯТИЯ СИСТЕМА ПОДЗЕМНОЙ РАЗРАБОТКИ РУДНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ исходные посылки и
6. Энергия морей и океанов
7. Контрольная работа- Особенности производства по делам о преступлениях несовершеннолетних
8. Расширяющееся сознание и нравственность
9. Слово о полку Игореве эпизод Бой в разных переводах Д
10. Лабораторная работа 52
11. Взаимосвязь ценностной ориентации с образом врага1
12. Стану ли я героем повествования о своей собственной жизни или это место займет ктонибудь другой ~ должны по
13.  Музеї зберігають досліджують та презентують природну і культурну спадщину людства
14. железного занавеса стабилизировался
15. Реферат- Организационные и адаптивные структуры
16. Витамины и минеральные вещества
17. Реферат- Українські легенди та перекази про комах, риб та раків
18. В случае упругих деформаций является потенциальной
19. Контрольная работа- Сварочное пламя
20. Вариант работы выбирается по последней цифре номера зачетной книжки1