Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук Х

Работа добавлена на сайт samzan.net:


6

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ”

   

   

СІДЕНКО ЛАРИСА МИКОЛАЇВНА

УДК 615.218 + 615.217]: 615.07

СТАБІЛІЗАЦІЯ І СТАНДАРТИЗАЦІЯ СКЛАДУ ТА

ТЕХНОЛОГІЇ ОДЕРЖАННЯ ПРЕПАРАТІВ У ФОРМІ КРАПЕЛЬ

НА ПРИКЛАДІ НАЗАЛЬНИХ/ОЧНИХ КРАПЕЛЬ ВІЛОЗЕН І

ОЧНИХ КРАПЕЛЬ ТРОПІКАМІД

15.00.03 –стандартизація та організація

виробництва лікарських засобів

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фармацевтичних наук

 

Харків-2007


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в лабораторії очних, вушних та назальних лікарських форм Державного підприємства “Державний науковий центр лікарських засобів”Міністерства охорони здоров'я України.

Науковий керівник:

кандидат фармацевтичних наук,

старший науковий співробітник

Андрюкова Лариса Миколаївна,

ДП “Державний науковий центр лікарських засобів”, зав. лабораторією очних, вушних та назальних лікарських форм

Офіційні опоненти:

доктор хімічних наук, професор

Гризодуб Олександр Іванович,

Державне підприємство “Науково-експертний фармакопейний центр”, завідувач відділом Державної Фармакопеї України

доктор фармацевтичних наук, професор

Дмитрієвський Дмитро Іванович,

Національний фармацевтичний університет, завідувач  кафедри заводської технології ліків

Захист відбудеться “_25_” __грудня__ 2007 р. о __12_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.817.01 при Державному підприємстві “Державний науковий центр лікарських засобів” (61085, Харків-85, вул. Астрономічна, 33).

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Державного підприємства “Державний науковий центр лікарських засобів” (61085, Харків-85, вул. Астрономічна, 33).

Автореферат розісланий “_22_” __листопада__ 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат фармацевтичних наук    А.Г. Котов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Незважаючи на наявні в Україні виробничі потужності для випуску очних і назальних препаратів, номенклатура їх значно уступає закордонній як за загальним асортиментом, так і за сучасними фармакологічними субстанціями, що зумовлено рядом причин, у тому числі і рівнем вимог до лікарських форм (ЛФ) для офтальмології і ринології при їх створенні, виробництві та зберіганні. Серед цих вимог однією з найважливіших є стабільність в умовах тривалого зберігання і застосування. Ця проблема актуальна для очних і назальних крапель як на основі індивідуальних хімічних речовин, так і на основі біологічно активних речовин (БАР) рослинного і тваринного походження. Представниками цих груп є препарати на основі пептидних біорегуляторів і мідріатичні засоби.

Препарати у формі крапель на основі пептидних біорегуляторів в Україні відсутні, що можна пояснити труднощами одержання стабільних водних розчинів з необхідним терміном зберігання не тільки в герметичному пакуванні,  але й у період використання препарату. Проте, 70 % інвалідності при хворобах очей пов'язані з діабетичною ретинопатією і дистрофічними процесами сітківки, для лікування яких  застосовуються пептидні біорегулятори.

Для 25 % пацієнтів при відвідуванні офтальмолога потрібне застосування мідріатичного засобу. Ефективність мідріатичних препаратів визначається не лише їх терапевтичною дією, але й оптимальним для лікаря і пацієнта періодом дії, здатністю не порушувати зорові функції і не знижувати працездатність у наступному після застосування періоді. Препарати з такою характеристикою на українському ринку представлені тільки імпортними лікарськими засобами (ЛЗ). У цьому ряді найбільш перспективним вважається препарат Тропікамід.

Вищевикладене свідчить про актуальність створення нових якісних препаратів у формі очних і назальних крапель, які матимуть високу ефективність і будуть безпечними для людського організму у сучасному зручному пакуванні.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт ДП “ДНЦЛЗ”(№ держ. реєстрації 0104U004384, 0106U005007) та господарчих договорів між ДП „ДНЦЛЗ” та ВАТ „Фармак” (м. Київ) і ЗАТ „Біофарма” (м. Київ).

 Мета і завдання дослідження. Розробка і стандартизація стабільних у процесі зберігання і застосування назальних/очних крапель імуномодулюючої й антиалергічної дії (Вілозен) та очних крапель мідріатичної дії (Тропікамід 0,5 %).

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні задачі:

- провести аналіз сучасного стану виробництва очних крапель в Україні, здійснити аналіз номенклатури препаратів на основі БАР тваринного походження, які застосовуються у цей час в офтальмології і ринології, проаналізувати й узагальнити літературні дані по стабілізації препаратів у формі очних і назальних крапель;

- теоретично обґрунтувати вибір сучасної ЛФ (розчинник і ліофілізований порошок) препарату для назального й офтальмологічного застосування на основі БАР вилочкової залози;

- провести комплекс фізико-хімічних, фармако-технологічних, мікробіологічних і біологічних досліджень з метою обґрунтування  і стандартизації оптимального складу допоміжних речовин (ДР) розчинника для ліофілізованого порошку Вілозен, що після змішування вмісту флаконів дозволить одержати назальні/очні краплі з необхідною хімічною і мікробіологічною стабільністю, а також збереженою біологічною активністю БАР вилочкової залози протягом 28 діб використання препарату;

- вивчити  параметри  ліофільного  сушіння  екстракту  Вілозен, дозованого по 5 мл у скляні флакони місткістю 10 мл;

- вивчити  фізико-хімічні  і  технологічні  властивості  тропікаміду  та  його поводження  у водних розчинах;

- обгрунтувати склад і технологію очних крапель Тропікамід 0,5 %;

- вивчити  стабільність  у  процесі  виробництва  і  зберігання   очних  крапель Тропікамід 0,5 %, розчинника, ліофілізованого порошку екстракту вилочкової залози, а також назальних/очних крапель Вілозен протягом 28 діб;

- розробити  і  стандартизувати  промислову  технологію  виробництва препаратів;

- розробити відповідну нормативну документацію на препарати;

- впровадити технологію одержання лікарських препаратів у виробництво.

Об'єкт дослідження. Діючі речовини –екстракт БАР вилочкової залози великої рогатої худоби і тропікамід; допоміжні речовини, що сприяють досягненню необхідної якості і характеристик ЛФ; лікарські форми - назальні/очні краплі Вілозен (ліофілізований порошок і розчинник у флаконах), очні краплі Тропікамід 0,5 %.

Вибір як об'єктів дослідження біопрепарату (Вілозен) і синтетичного препарату (Тропікамід) дозволяє сформулювати досить загальні підходи до розробки і стандартизації очних і назальних крапель.

Предмет дослідження. Розробка, стабілізація і стандартизація складу і технології одержання назальних/очних крапель Вілозен та очних крапель Тропікамід.

Методи дослідження. Фармакопейні фізичні, фізико-хімічні, фармако-технологічні та біологічні методи досліджень, методи математичної статистики.

Наукова новизна одержаних результатів. На підставі результатів фізико-хімічних, фармако-технологічних і біологічних досліджень вперше в Україні науково обґрунтовані, експериментально підтверджені і стандартизовані склад і технологія одержання сучасної ЛФ екстракту БАР вилочкової залози –назальних/очних крапель Вілозен у вигляді ліофілізованого порошку і розчинника у флаконах, що дозволяють одержувати хімічно і мікробіологічно стабільні протягом 28 діб використання краплі з необхідною біологічною активністю. На оригінальний склад та технологію назальних/очних крапель Вілозен подана заявка (№ u 2007 03013 від 22.03.2007 р.) на видачу патенту України.

Теоретично обґрунтовані, розроблені і стандартизовані  склад та технологія одержання офтальмологічного засобу на основі мало розчинної у воді субстанції тропікамід. Оригінальна технологія приготування дозволила одержати стабільні протягом двох років очні краплі Тропікамід 0,5 %. Новизна даної технології підтверджена заявками (№ u 2007 12157 від 02.11.2007 р. та № а 2007 12155 від 02.11.2007 р.) на видачу патентів України.

На основі комплексу досліджень теоретично обґрунтовані й експериментально підтверджені  показники якості і кількісні характеристики компонентного складу назальних/очних крапель Вілозен і очних крапель Тропікамід, що стандартизовані в аналітичній і технологічній документації, розробленій з урахуванням апаратурно-технологічного устаткування конкретних промислових виробництв.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено сучасні лікарські засоби для ринології й офтальмології у формі назальних/очних крапель Вілозен і очних крапель Тропікамід 0,5 %.

Технологія одержання нової лікарської форми назальних/очних крапель Вілозен у вигляді ліофілізованого порошку і розчинника апробована у виробничих умовах на ЗАТ “Біофарма”(акт впровадження від 07.06.2005 р.).

Розроблена  вітчизняна  технологія  виробництва  очних   крапель   Тропікамід

0,5 % впроваджена в промислове виробництво на ВАТ “Фармак”(акт впровадження від 15.07.2004 г). Препарат “Тропікамід-Фармак, краплі очні 0,5 %”зареєстрований МОЗ України № UA/1199/01/01 від 27.05.2004 р.

Розроблена і стандартизована аналітична і технологічна документація на “Вілозен, краплі назальні/очні, порошок ліофілізований у флаконах”, “Розчинник для Вілозену, по 10 мл у флаконах”і “Тропікамід-Фармак, краплі очні 0,5 %”.

Особистий внесок здобувача. Проведено пошук і аналіз джерел літератури щодо сучасних вимог до лікарських препаратів у формі очних і назальних крапель,  умов їх виробництва, стану проблеми створення і стабілізації препаратів  у формі крапель, номенклатури органопрепаратів, які застосовуються в офтальмології і ринології, та спектру їх терапевтичної дії, впливу фізико-хімічних і технологічних факторів на стабільність препаратів, що містять БАР, стану виробництва очних крапель в Україні.

Проведено дослідження фізико-хімічних і технологічних властивостей діючих і допоміжних речовин, обґрунтовані й експериментально підтверджені склад і технологія одержання назальних/очних крапель Вілозен і очних крапель Тропікамід. Автором впроваджено технології одержання препаратів у промислове виробництво.

За участю автора розроблені методики якісного і кількісного аналізу діючих і ДР, визначення стерильності препаратів, ефективності антимікробних консервантів, біологічної активності назальних/очних крапель Вілозен, встановлені терміни придатності препаратів. Наукові праці опубліковані у співавторстві з Андрюковою Л.М., Жемеровою К.Г., Деркач Н.З., Морозюк А.В., Филиповською Г.Г., Гладковою Л.В., Літвіновою О.В., Чудіновою О.І.

 Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи повідомлені на Науково-практичній конференції “Наукові досягнення в галузі створення лікарських засобів: технологія, аналіз, фармакологія”(Харків, 2004); XII Російському національному конгресі “Человек и лекарство”(Москва, 2005); на Міжнародних медико-фармацевтичних конгресах “Ліки та життя” (Київ, 2005, 2007).

Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 9 наукових праць, у тому числі 4 статті у наукових фахових виданнях та 5 тез доповідей.

 Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 182 сторінках машинописного тексту, складається зі вступу, огляду літератури (розділ 1), об'єктів і методів досліджень (розділ 2), експериментальної частини (розділи 3-4), загальних висновків, списку використаних літературних джерел та додатку. Робота ілюстрована 28 рисунками і 42 таблицями. Список використаної літератури містить 182 джерела, з яких 83 -  зарубіжних авторів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертаційної роботи викладена актуальність теми, сформульована мета та основні завдання досліджень, визначена наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі проаналізовані дані літератури з питань стабілізації препаратів у формі крапель. Наведена характеристика органопрепаратів, які застосовуються в офтальмології та ринології. Обгрунтована актуальність розробки нових безпечних та ефективних сучасних лікарських засобів.

У другому розділі описані характеристики діючих та допоміжних речовин, які визначають технологію приготування крапель, методи фізичних, фізико-хімічних, фармако-технологічних, біологічних досліджень та метод математичної статистики.

У третьому розділі наведені результати теоретичних та експериментальних досліджень з розробки складу та технології препарату у формі назальних/очних крапель на основі екстракту вилочкової залози.

В основу створення очних крапель покладено такі важливі вимоги, щодо складу та умов виробництва цієї ЛФ, як відповідність фізіологічним показникам слізної рідини і показникам якості при виробництві, зберіганні і застосуванні (рис. 1). Їх дотримання дозволяє одержати стабільний, ефективний і комфортний у застосуванні препарат.

Підходом до забезпечення основних вимог було комплексне застосування хімічного, фізичного і мікробіологічного методів стабілізації.

d1b3f1

d1

ccb3e0 ea

c5b3f1 ecb3ea

d2b3ed b3 efb3f1 ea




1. Тема- Роль социального взаимодействия в развитии мышления подростка
2. Лекция 2 Реклама в средние века
3. на тему Эпоха застоя в советской истории- была ли она застойной.
4. Создание структурированного курса дистанционного обучения в среде Moodl
5. Тобольская государственная социальнопедагогическая академия им
6. Влияние типов темперамента на поведение супругов в конфликте
7. Курсовая работа- Современные материальные носители документированной информации
8. то думать о счастье не гнаться за ним и принимать его не задумываясь заслуженно оно или нет и идет ли на поль
9. Модуль Алгебра 1
10. Гарри Марковиц р
11. Социальное призрение детей в России
12. УТВЕРЖДАЮ ПРОРЕКТОР ПО УЧЕБНОЙ И ВОСПИТАТЕЛЬНОЙ РАБОТЕ
13. Реферат- Влада як феномен екзистенції
14. В Египте продолжалась острая политическая борьба сопровождавшаяся вытеснением старых военных элит ислами
15. Тема 2
16. Лекция 8 Культура в середине 50х середине 60х годов 5 марта 1953 г
17. ЛУЧШИЙ КЛАСС ГОДА ’пп Критерии Уровен
18. 60 г - л цилиндурия
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук Одеса 2006
20. На тему- Методы структурного программирования на примере численных методов- метод итераций метод парабол.html