Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

педагогічної роботи

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра  Бухгалтерського обліку та аудиту .

                                                                                                    

       “ЗАТВЕРДЖУЮ”

                                                                                        Проректор з навчально-педагогічної  роботи

                                                                                                     ___________________Т.Б. Кублікова

  

                                                                                                     “______”_______________20____ р.

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНА

з дисципліни

«Фінансовий облік»

для бакалаврів спеціальності  «Облік та аудит» .

заочної та вечірньої форм навчання

                                                                              Ухвалено

                                                       на засіданні кафедри

                                                                            бухгалтерського обліку та аудиту     

                                                                  Протокол № 6 від 26 січня 2011 р.

                                                                          Зав. кафедри ______________

                                                                  д.е.н.,проф. В.Ф.Максімова

                                                                              Укладачі:

                                                                к.е.н., доцент Шерер І.Л.

                                                                     к.е.н., доцент Кірсанов В.Д.

                                                                                 к.е.н., ст. викладач Бєкрєнєва Г.О.

                                                                                                             

Одеса 2011 р.


Програма державного екзамену з дисципліни «Фінансовий облік» для бакалаврів. Спеціальність «Облік та аудит» заочної та вечірньої форм навчання / Уклад. к.е.н., доц. В.Д. Кірсанов, к.е.н., доцент І.Л. Шерер – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 201____р. – _____с.

Укладачі: П.І.Б., посада, вчене звання

 Кірсанов Василь Данилович, доцент, к.е.н.

Шерер Ігор Леонідович, доцент, к.е.н.

 Бєкрєнєва Ганна Олександрівна, ст.. викладач, к.е.н.

Рецензенти: П.І.Б., посада, вчене звання

Коректор:

   


ЗМІСТ

Вступ

Стор.

1. Зміст програми державного екзамену з дисципліни «Фінансовий

   облік»…………………………..……………………………………….….

5

2. Приклад екзаменаційного завдання………………………………….…..

9

3. Критерії оцінювання відповідей ………………………………………...

19

4. Рекомендована література ……………………………………………….

20


ВСТУП

Мета державного екзамену – визначення рівня підготовленості студентів, які навчаються у Одеському державного економічному університеті.

Цілі та задачі проведення державного екзамену з дисципліни «Фінансовий облік» - виявлення реальних знань, умінь і навичок студентів як фахівців бакалаврського рівня

Характеристика змісту програми 

Програма складена для дисципліни «Фінансовий облік» циклу фахової підготовки, що відповідає чинній освітньо-кваліфікаційній характеристиці бакалавра зі спеціальності «Облік та аудит». Екзаменаційне завдання містить теоретичну частину, подану у формі тестування, і практичну частину, що надана двома практичними завданнями. Така структура екзаменаційного завдання дозволить перевірити знання студентів з дисципліни, їх уміння використовувати категорійний апарат, методи обґрунтувань і розрахунків.

Порядок проведення екзамену визначається Положенням про проведення письмових державних екзаменів зі спеціальності. Наведені в задачах цифрові дані – умовні.


Зміст програми державного екзамену з дисципліни

«Фінансовий облік» за темами

Тема 1. Фінансовий облік: зміст і принципи

Поняття фінансового обліку, його роль та призначення. Характеристика принципів фінансового обліку згідно із П(С)БУ 1.

Тема 2. Облік виробничих запасів.

Поняття, класифікація та оцінка виробничих запасів, що надходять на підприємство. Характеристика П(С)БО 9 «Виробничі запаси». Документальне оформлення руху виробничих запасів. Облік виробничих запасів на складі. Облік виробничих запасів у бухгалтерії:

Облік надходження виробничих запасів і розрахунків з постачальниками.

Облік вибуття виробничих запасів.

Бухгалтерські регістри обліку виробничих запасів у бухгалтерії.

Оцінка виробничих запасів при їх вибутті. Загальна схема обліку виробничих запасів в умовах оперативно-бухгалтерського методу. Синтетичний облік виробничих запасів. Відображення в обліку реалізації виробничих запасів на сторону. Формування облікової політики відносно запасів. Розкриття інформації про запаси у фінансовій звітності. Облік руху виробничих запасів з метою оподаткування.

Тема 3. Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів

Поняття та класифікація МШП. Документування господарських операцій з МШП. Аналітичний облік стану і руху МШП. Синтетичний облік.

Тема 4. Облік основних засобів

Характеристика П(С)БО 7 «Основні засоби». Облік капітальних інвестицій: поняття, класифікація, документування, аналітичний та синтетичний облік. Поняття і класифікація основних засобів. Оцінка основних засобів. Документування руху основних засобів. Аналітичний облік. Облік надходження основних засобів. Амортизація (знос) основних засобів. Облік вибуття основних засобів. Облік витрат з поліпшення стану основних засобів. Податковий облік балансової вартості основних засобів та їх амортизація. Бухгалтерський та податковий облік переоцінки (індексації) основних засобів. Облік зменшення корисності основних засобів. Облік операційної та фінансової оренди основних засобів.

Тема 5. Облік інших необоротних матеріальних активів

Поняття і класифікація ІНМА. Оцінка ІНМА. Документування руху. Особливості аналітичного обліку. Синтетичний облік. Амортизація. Податковий облік.

Тема 6. Облік нематеріальних активів

Характеристика П(С)БО 8 «Нематеріальні активи». Поняття і класифікація НМА. Оцінка НМА. Документування операцій з руху НМА. Облік надходження НМА. Облік вибуття НМА. Амортизація НМА.

Тема 7. Облік грошових коштів та грошових документів

Документування касових операцій та операцій з іншими грошовими коштами. Характеристика рахунків з обліку грошових коштів. Облік касових операцій. Облік операцій на поточному рахунку та інших рахунках у банку. Облік грошових документів і грошових коштів у дорозі. Облік розрахунків з підзвітними особами.

 

Тема 8. Облік розрахунків з оплати праці

Організація оплати праці на підприємстві. Форми та системи оплати праці. Розрахунок окремих видів виплат. Документування оплати праці. Аналітичний облік розрахунків по оплаті праці Синтетичний облік розрахунків по оплаті праці. Розподіл витрат на оплату праці. Податковий облік витрат на оплату праці. Облік обов’язкових утримань із заробітної плати. Облік утримань із заробітної плати за ініціативою підприємства.

Тема 9. Облік відрахувань на соціальні заходи

Склад фонду оплати праці для оподаткування. Види відрахувань та порядок їх здійснення. Звітність про відрахування на соціальні заходи. Синтетичний і аналітичний облік відрахувань.

Тема 10. Облік дебіторської заборгованості

Характеристика П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». Облік довгострокової та поточної дебіторської заборгованості. Облік розрахунків за виданими авансами. Облік розрахунків за претензіями та з іншими дебіторами. Порядок формування та облік резерву сумнівних боргів.

Тема 11. Облік готової продукції та її реалізації

Облік випуску готової продукції та її облік на складі. Документування господарчих операцій з руху готової продукції та методи оцінки вибуття готової продукції. Облік розрахунків з покупцями. Характеристика відомості 3.1. Облік витрат на збут продукції. Облік доходу від реалізації продукції. Облік податку на додану вартість. Облік акцизного збору при реалізації продукції. Облік реалізації робіт і послуг.

Тема 12. Облік зобов’язань

Види зобов’язань. Характеристика П(С)БО 11 «Зобов’язання». Облік довгострокових позик. Облік довгострокових зобов’язань по облігаціях. Облік довгострокових зобов’язань з фінансової оренди. Облік поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями. Облік короткострокових позик. Облік розрахунків за податками і платежами. Облік розрахунків за страхуванням. Облік розрахунків по інших операціях.

Тема 13. Облік операцій з векселями

Поняття векселя. Види векселів та їх реквізити. Облік короткострокових і довгострокових векселів виданих. Облік короткострокових і довгострокових векселів отриманих.

Тема 14. Облік власного капіталу та забезпечень.  

Капітал та його складові. Облік статутного капіталу. Облік вилученого капіталу. Облік несплаченого капіталу. Облік резервного капіталу. Облік емісійного доходу. Облік іншого додаткового капіталу. Облік забезпечення виплат відпусток, додаткового пенсійного забезпечення та інших виплат і платежів.

Тема 15.  Облік фінансових інвестицій

Поняття фінансових інвестицій. Види фінансових інвестицій. Оцінка фінансових інвестицій. Характеристика рахунків 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» та 35 «Поточні фінансові інвестиції». Облік розрахунків за нарахованими доходами. Облік доходу від участі в капіталі.

Тема 16.  Облік витрат, доходів і результатів діяльності

Основні вимоги до визнання, складу та оцінки доходів згідно П(С)БО 15 «Доходи». Класифікація доходів. Визнання, склад та оцінка витрат згідно П(С)БО 16 «Витрати». Облік витрат і доходів від операційної діяльності. Облік витрат і доходів від іншої операційної діяльності. Облік інших витрат і доходів. Облік витрат і доходів від надзвичайних подій. Облік фінансових результатів від діяльності підприємства.

Тема 17. Облік податку на прибуток

Характеристика П(С)БО 17 «Податок на прибуток». Бухгалтерський облік податку на прибуток. Відображення в бухгалтерському обліку відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов’язань.


Приклад екзаменаційного завдання

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Державний екзамен з дисципліни «Фінансовий облік»

для студентів IV курсу Комерційного факультету рівня «Бакалавр»

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ  БІЛЕТ

1. Тестування – 30 питань по 2 бали за кожну правильну відповідь. Максимальна кількість балів –  60.

Тестове завдання  1

Що розуміють під капітальними інвестиціями?

1) витрати підприємства на придбання, створення, реконструкцію і технічне переозброєння основних засобів і нематеріальних активів

2) витрати на утримання та експлуатацію основних засобів

3) витрати на реалізацію основних засобів

4) витрати, пов’язані із передачею основних засобів в статутний капітал іншого підприємства

Тестове завдання  2

Який з перерахованих документів регламентує відображення виробничих запасів в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності?

1) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 10

2) Податковий кодекс України

3) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 9

4) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 11

Тестове завдання  3

Який з перерахованих бухгалтерських регістрів служить для обліку надходження виробничих запасів власного вироблення?

1) відомість № 3.2

2) відомість № 3.3

3) відомість № 3.5

4) журнал 5

Тестове завдання  4

Підприємство використовує кошти соціального страхування:

1) на оплату усіх робочих днів, що доводяться на календарні дні непрацездатності

2) на оплату робочих днів, що доводяться на календарні дні непрацездатності, починаючи з шостого дня і до відновлення працездатності

3) на оплату перших п'яти робочих днів, що доводяться на календарні дні непрацездатності

4) для виплати пенсій працюючим пенсіонерам

Тестове завдання  5

Який з перерахованих документів призначено для ведення аналітичного обліку депонованої заробітної плати?

1) табель обліку використання робочого часу

2) розрахунково-платіжна відомість

3) особовий рахунок

4) реєстр або книга депонованої заробітної плати

Тестове завдання  6

Сума нарахованої додаткової заробітної плати:

1) включається до складу валових доходів і збільшує прибуток що підлягає оподаткуванню

2) включається до складу валових витрат підприємства і зменшує прибуток що підлягає оподаткуванню

3) не впливає на прибуток що підлягає оподаткуванню

4) збільшує валовий прибуток і зменшує прибуток що підлягає оподаткуванню

Тестове завдання  7

Що відображається по кредиту рахунку 662 «Розрахунки з депонентами»?

1) сума своєчасно не виданої з каси заробітної плати

2) суми нарахованої основної і додаткової заробітної плати, премій і допомоги

3) прямих витрати на оплату праці

4) прямих матеріальних витрати

Тестове завдання  8

Що є додатковою заробітною платою?

1) винагорода за невідпрацьований час

2) надбавки і доплати, що не передбачені законодавством і здійснюються понад встановлені розміри

3) винагорода за виконану роботу згідно зі встановленими нормами праці

4) доплати і надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, що передбачені чинним законодавством

Тестове завдання  9

Простої не з вини робітників оплачуються в розмірі:

1) не менше 2/3 тарифної ставки працівника з почасовою оплатою праці відповідного розряду

2) не менше 2/3 тарифної ставки відрядника відповідного розряду

3) 50 % тарифної ставки працівника з почасовою оплатою праці відповідного розряду

4) 100 % тарифної ставки працівника з почасовою оплатою праці або відрядника

Тестове завдання  10

Аліменти не утримуються з сум:

1) компенсаційних виплат при службових відрядженнях і переведенні на інші роботи

2) додаткової заробітної плати по основному місцю роботи

3) додаткової заробітної плати за сумісництвом

4) основної заробітної плати

Тестове завдання  11

Що відображається по дебету рахунку 15 «Капітальні інвестиції»?

1) витрати на експлуатацію основних засобів

2) витрати на утримання основних засобів

3) витрати на придбання виробничих запасів

4) витрати на придбання, створення, реконструкції і технічного переозброєння основних засобів і нематеріальних активів

Тестове завдання  12

Чому дорівнює первинна вартість об'єктів основних засобів що поступили як внесок в статутний капітал?

1) їх справедливої вартості

2) їх залишковій вартості

3) їх відновній вартості

4) їх ліквідаційній вартості

Тестове завдання  13

Витрати на транспортування і підготовку до експлуатації об'єктів основних засобів, отриманих в порядку бартерного обміну:

1) включаються до складу операційних витрат

2) включаються до складу витрат діяльності підприємства

3) погашаються за рахунок прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства після сплати податків

4) включаються в первинну вартість отриманого об'єкту

Тестове завдання  14

Яким первинним документом оформляється списання реалізованих основних засобів?

1) накладною на внутрішнє переміщення

2) актом на списання

3) актом приймання-передачі

4) інвентарною карткою

Тестове завдання  15

До малоцінних швидкозношуваних предметів відносяться:

1) матеріальні активи, очікуваний термін корисного використання яких більший за 1 рік

2) матеріальні активи, очікуваний термін корисного використання яких більше за 1 рік і вартість більше 1000 грн.

3) засоби праці, які використовуються не більше одного року

4) матеріальні активи, очікуваний термін корисного використання яких менш 1 року або вартість менше 1000 грн.

Тестове завдання  16

Що використовується у якості  первинної вартості виробничих запасів, придбаних за плату?

1) собівартість їх виробництва

2) їх покупна ціна плюс транспортно-заготівельні витрати

3) їх справедлива вартість

4) собівартість їх реалізації

Тестове завдання  17

Які з перерахованих витрат не включаються в первинну вартість виробничих запасів?

1) недостачі і наднормативні втрати запасів

2) витрати на придбання запасів

3) послуги товарних бірж

4) митні збори і мито

Тестове завдання  18

Облік виробничих запасів за фактичною собівартістю припускає:

1) відособлене відображення на бухгалтерських рахунках покупної вартості запасів і транспортно-заготівельних витрат, пов'язаних з їх придбанням

2) відображення транспортних витрат в ціні запасів на тих же бухгалтерських рахунках

3) по одному з двох приведених вище варіантів

4) відображення торговельної націнки в ціні товарів на тих же бухгалтерських рахунках

Тестове завдання  19

У якому з перерахованих випадків підприємство має право на податковий кредит з ПДВ?

1) у разі придбання виробничих запасів у постачальників

2) у разі реалізації виробничих запасів покупцям

3) за наявності податкової накладної на суму ПДВ, сплачену постачальникам виробничих запасів

4) у разі реалізації виробничих запасів покупцям

Тестове завдання  20

Яким з перерахованих документів оформляється відвантаження готової продукції зі складу покупцям?

1) податкової накладної

2) видатковою накладною

3) приймально-здавальною накладною

4) актом приймання-передачі основних засобів

Тестове завдання  21

Які з перерахованих витрат не вимагають документального підтвердження?

Не вимагають документального підтвердження:

1) добові витрати

2) витрати на проїзд до місця відрядження і назад

3) витрати на мешкання

4) витрати на проїзд у місті відрядження

Тестове завдання  22

У якому з перерахованих випадків можуть використовуватися векселі в господарській діяльності підприємства?

1) для здійснення розрахунків з бюджетом по транспортному податку

2) для проведення заліку заборгованості (при індосаменті простого і перевідного векселів)

3) для проведення розрахунків за реалізовану продукцію підприємствами, що перейшли на сплату єдиного податку

Тестове завдання  23

Що відображається по кредиту рахунку 341 «Короткострокові векселі, одержані в національній валюті»?

1) вартість переданого по індосаменту векселя в оплату товару

2) вартість виданого векселя ремітенту в оплату товару

3) вартість одержаного векселя в оплату товару

4) вартість придбаних вексельних бланків

Тестове завдання  24

Як відображається в бухгалтерському обліку списання заборгованості покупців за відвантажену їм продукцію в рахунок раніше одержаного авансу?

1) Дт 301 Кт 361

2) Дт 681 Кт 361

3) Дт 361 Кт 681

4) Дт 631 Кт 371

Тестове завдання  25

Що відображають по дебету рахунку 90 «Собівартість реалізації»?

1) списання собівартості реалізованої продукції на фінансовий результат

2) виробничу собівартість реалізованої продукції

3) відпускну вартість відвантаженої покупцям продукції

4) собівартість випущеної із виробництва готової продукції

Тестове завдання  26

У якому з перерахованих документів відображається зарахування виручки на поточний рахунок за відвантажену покупцям готову продукцію?

1) журналі № 5

2) відомостях 1.2 і 3.1

3) калькуляції

4) прибутковому касовому ордері

Тестове завдання  27

Яка з перерахованих статей визначає наявність постійних відмінностей між бухгалтерським і податковим прибутком?

1) втрати від участі в капіталі

2) витрати на оплату праці виробничих робітників

3) витрати майбутніх періодів

4) витрати на обов’язкове державне страхування

Тестове завдання  28

Який з перерахованих показників відображається бухгалтерським записом: Дт 981 Кт 641?

1) сума податку на прибуток, визначена за даними податкового обліку

2) сума прибутку, що підлягає оподаткуванню за даними податкового обліку

3) сума податку на прибуток, визначена за даними бухгалтерського обліку

4) сума нерозподіленого прибутку звітного періоду

Тестове завдання  29

Що відображається по кредиту рахунку 443 «Прибуток, використаний в звітному періоді»?

1) списання прибутку, який використано протягом звітного року

2) списання збитків звітного року і суми використаного прибутку

3) сума отриманих в звітному році збитків

4) збільшення суми використаного в звітному році прибутку

Тестове завдання  30

Бухгалтерською проводкою: Дт 79 Кт 441 відображається:

1) вартість відпущеної в порядку реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

2) сума податкового зобов'язання з ПДВ

3) сума отриманого в звітному періоді прибутку

4) сума отриманого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Практична частина (40 балів за вірне рішення)

Завдання 1 (20 балів, по 2 бали за одну правильно відображену господарську операцію).

Відобразити на бухгалтерських рахунках перераховані господарські операції.

1. Відповідно рахунку постачальника відображено вартість придбаного виробничого обладнання 54000 грн., в т.ч. ПДВ.

2. Надійшли від постачальника та оприбутковані на склад виробничі запаси 15000 грн., в т.ч. ПДВ.

3. Нараховано заробітну плату виробничім робітникам 30000 грн.

4. Зараховано на поточний  рахунок суму авансу, який надійшов від покупця готової продукції 60000 грн. в т.ч. ПДВ 10000 грн.

5. Нараховано знос будинку заводоуправління 1500 грн.

6. Утримано із заробітної плати податок з доходів фізичних осіб 3000 грн.

7. Відображено вартість реалізованого виробничого обладнання покупцям 15000 грн., крім того ПДВ 3000 грн.

8. Списано вартість матеріалів, які передано зі складу у цех для виробництва готової продукції 8000 грн.

9. Списано собівартість реалізованих покупцям паливо мастильних матеріалів 5400 грн.

10. Відповідно до акту інвентаризації відображено суму нестачі сировини на складі 500 грн.

Рішення

1. Відповідно рахунку постачальника відображено вартість придбаного виробничого обладнання 54000 грн., в т.ч. ПДВ.

Дт 152 Кт 631 – 45000

Дт 641 Кт 631 – 9000

2. Надійшли від постачальника та оприбутковані на склад виробничі запаси 15000 грн., в т.ч. ПДВ.

Дт 20 Кт 631 – 12500

Дт 641 Кт 631 2500

3. Нараховано заробітну плату виробничім робітникам 30000 грн.

Дт 23 Кт 661 - 30000

4. Зараховано на поточний  рахунок суму авансу, який надійшов від покупця готової продукції 60000 грн. в т.ч. ПДВ 10000 грн.

Дт 311 Кт 681 – 60000

Дт 643 Кт 641 – 10000

5. Нараховано знос будинку заводоуправління 1500 грн.

Дт 92 Кт 131 1500

6. Утримано із заробітної плати податок з доходів фізичних осіб 3000 грн.

Дт 661 Кт 641 – 3000

7. Відображено вартість реалізованого виробничого обладнання покупцям 15000 грн., крім того ПДВ 3000 грн.

Дт 377 Кт 712 – 18000

Дт 712 Кт 641 – 3000

8. Списано вартість матеріалів, які передано зі складу у цех для виробництва готової продукції 8000 грн.

Дт 23 Кт 201 8000

9. Списано собівартість реалізованих покупцям паливо мастильних матеріалів 5400 грн.

Дт 943 Кт 203 – 5400

10. Відповідно до акту інвентаризації відображено суму нестачі сировини на складі 500 грн.

Дт 947 Кт 201 – 500

Завдання 2 (20 балів за вірне рішення).

Розрахуйте суму всіх необхідних нарахувань та утримань із заробітної плати робітників підприємства за грудень місяць та визначте суму до виплати, якщо відомо:

1. Всього у грудні 21 робочий день, тривалістю 8 годин (168 годин).

2. Заробітна плата за попередній місяць виплачена всім робітникам у сумі заборгованості на початок місяця.

3. Інформація про відпрацьований час, виробіток, тарифні ставки або оклади кожного робітника:

п.п

Ф.И.О.

Категорія працівника, посада

Заборгованість за підприємством на  01.03.п.р. (грн.)

Фактично відпрацьовано годинника по табелю

Відхилення від нормальних умов праці за місяць

Годинна тарифна ставка або оклад (грн)

Додаткова інформація

1.

Петров О.С.

Слюсар

V розряду

730

179 ч.

Наднормово відпрацював 3 години

8,55

За відпрацьований період виготовив 70 шт. виробів з відрядною розцінкою 15 грн. за 1 шт.

2.

Никітов В.С.

Слюсар

IV розряду

890

48 ч.

З 14.03.п.р. пішов в чергову відпустку:
- березень – 18 дн.
квітень – 6 дн.

7,56

1. За фактично відпрацьований період виготовив 62 шт. продукції.
2. Відрядна розцінка за од. продукції – 12,2 грн.
3. Заробітна плата за передуючих відпустці 12 місяців роботи – 21000 грн.

Окремі етапи рішення задачі оцінюються таким чином:

  1.   правильний розрахунок нарахувань – 10 балів;
  2.   правильний розрахунок утримань та суми до виплати - 10 балів.

Рішення

Петров О.С.

Нараховано:

Відрядно: 70 виробів х 15 грн. = 1050 грн.

За понаднормову роботу: 3 год. х 8,55 грн. = 25,65 грн.

Усього нараховано: 1075,65 грн.

Утримано:

ПФ: 1075,65 х 2 : 100 = 21,51 грн.

Соцстрах: 1075,65 х 1 : 100 = 10,76 грн.

Безробіття: 1075,65 х 0,6 : 100 = 6,45 грн.

Усього: 38,72 грн.

ПДФО: (1075,65 – 334,5 - 38,72) х 15 : 100 = 105,36 грн.

Усього утримано: 38,72+105,36=144,08 грн.

До виплати з каси: 1075,65 – 144,08 = 931,57 грн.

Никітов В.С.

Нараховано:

Відрядно: 62 виробів. х 12,2 грн. = 744 грн.

Відпускні:

Відрядна заробітна плата за 12 міс.: 21000 : 355 = 59,15 грн.

Відпускні за 24 календарних дні: 59,15 х 24 = 1419,6 грн.

в т.ч. березень 1419,6/24*18=1064,7

         квітень 1419,6 – 1064,7=354,9

Усього нараховано: 744 + 1419,6 = 2163,6  грн.

Утримано:

ПФ: 2163,6 х 2 : 100 = 43,27

Соцстрах: 2163,6 х 1 : 100 = 21,64 грн.

Безробіття: 2163,6 х 0,6 : 100 = 12,98 грн.

Усього: 43,27 + 21,64 + 12,98 = 77,89 грн.

ПДФО: (2163,6 – 77,89) х 15 : 100 = 312,86 грн.

Усього утримано: 77,89+312,86 = 390,75 грн.

До видачі з каси: 2163,6 – 390,75 = 1772,85

Критерії оцінювання знань студентів за результатами державного екзамену з дисципліни «Фінансовий облік»

ДЕК оцінює письмові відповіді студента (на кожне завдання окремо) за такими критеріями:

90-100 балів – студент дав правильну й вичерпну відповідь на поставлене запитання, продемонстрував глибокі знання понятійного апарату і літературних джерел, уміння аргументувати своє ставлення до відповідних категорій, залежностей та явищ, навів приклади; вірно розв’язав задачу.

70-89 балів – студент дав правильну й вичерпну відповідь на поставлене запитання, продемонстрував достатні знання понятійного апарату; вірно розв’язав задачу, показав задовільні знання літературних джерел. Припустив несуттєві помилки у розв’язанні задач.

50-69 балів - студент загалом відповідав на поставлене запитання, але не спромігся переконливо аргументувати свою відповідь, помилився у використанні понятійного апарату, показав задовільні знання літературних джерел. Припустився несуттєвих помилок у розв’язанні задач.

0-49 – студент дав неправильну або неповну відповідь на запитання, ухилився від аргументації, показав незадовільні знання понятійного апарату і спеціальної літератури чи взагалі нічого не відповів. Не розв’язав задачі.

Увага! У разі використання заборонених джерел студент на вимогу викладача залишає аудиторію та одержує загальну нульову оцінку.

Перерахунок оцінки зі стобальної оцінки на чотирьохбальну та за шкалою ECTS здійснюється за такою схемою (табл.2).

Таблиця 2

Оцінка за шкалою ECTS

Загальний бал із державного екзамену

Оцінка за чотирьохбальною системою

A

90-100

5 „відмінно”

B

89-80

4 „добре”

C

79-70

D

69-60

3 „задовільно”

E

59-50

FX

49-20

2 „незадовільно” - з можливістю повторного складання екзамену

F

0-19

2 „незадовільно” - з обов’язковим повторним курсом вивчення дисципліни


Перелік рекомендованої літератури

  1.  Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996 – ХІV (зі змінами і доповненнями).
  2.  Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 2464 від 08.07.2010 р.
  3.  Податковий кодекс України № 2755 від 02.12.2010.
  4.  Інструкція по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 р. № 291.
  5.  План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затверджений наказом МФУ від 30.11.1999 р. № 291.
  6.  Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні. Затверджене НБУ від 15.12.2004 р. № 637.
  7.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.
  8.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.
  9.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.
  10.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.
  11.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 «Звіт про власний капітал», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 р.
  12.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України №246 від 20.10.1999 р.
  13.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 237 від 08.10.1999 р.
  14.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 20 від 31.01.2000 р.
  15.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 91 від 26.04.2000 р.
  16.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 «Фінансові інструменти», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 559 від 30.11.01 р.
  17.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Доход», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 290 від 29.11.1999 р.
  18.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 318 від 31.12.1999 р.
  19.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 353 від 28.12.2000 р.
  20.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 «Об’єднання підприємств», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 163 від 07.07.1999 р.
  21.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 20 «Консолідована фінансова звітність», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 176 від 30.07.1999 р.
  22.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24 «Прибуток на акцію», затверджене наказом Міністерства фінансів України № 344 від 16.07.2001 р.
  23.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затверджене наказом Міністерства фінансів № 601 від 28.10.2003 р.
  24.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 27 Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність, затверджене наказом Міністерства фінансів № 617 від 07.11.2003 р.
  25.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 32 Інвестиційна нерухомість, затверджене наказом Міністерства фінансів № 779 від 02.07.2007 р.
  26.  Атамас П.Й. Бухгалтерський облік в галузях економіки 2-ге видання, перероблене та доповнене, навчальний посібник, - К: ЦУЛ 2010- 392 с.
  27.  Батищев В., Бакун Ю., Максутов С. Деякі особливості нарахування та облі-ку резерву сумнівних боргів. - // Бухгалтерія. – 2001 р. - № 7.
  28.  Білуха М. Бухгалтерський облік. – К., 2001 р. – 320 с.
  29.  Бойцова М., Маханько О., Клыженко Я. «Все об учете запасов».: Фактор, 2007. – 368с.
  30.  Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит» /Ф.Ф.Бутинець, С.В.Івахненков, Т.В.Давидюк, Т.В.Шахрайчук; За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – 2-те вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута” 2006. – 544с.
  31.  Бухгалтерський облік в Україні. Від теорії до практики: У 2 т./За ред. А.М.Коваленко.-Дніпропетровськ: ВКК «Баланс-Клуб», 2010.-Т.1-656 с. –рос. мовою
  32.  Верхоглядова Н.І., Шило В.П., Ільїна С.Б. та ін. Бухгалтерський фінансовий облік: Теорія та практика: навч.- практичний посібник. – К:ЦУЛ, 2010 – 536 с.
  33.  Волинец Л. «Бухгалтерский и налоговый учет запасов на предприятии»:Консульт, 2007. – 256с.
  34.  Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні з використанням національних стандартів. - К., АСК, 2001 р. – 270 с.
  35.  Куцмида Н. Нюанси бухобліку: погляд Мінфіну / Дебет- Кредит.- 2009.- №5. - с.20- 21.
  36.  Матвієць С. Списання безнадійної заборгованості: бухгалтерський і податковий облік. - // Баланс-Агро. – 2002 р. № 11.
  37.  Орлова В.К., Орлів М.С.,Хома С.В. Фінансовий облік, навч.посібник. –К: ЦУЛ, 2010.- 510 с.
  38.  Пушкар М.С..Фінансовий облік . Підручник. – Тернопіль: Карт - бланш, 2008. – 628с.
  39.  Сук Л.К. Бухгалтерський облік у галузях народного господарства. Навч. посібник. – К.: Знання, 2007. – 312 с.
  40.  Харитонова А. Капітальний ремонт основних засобів: документальне оформлення та облік. - // Баланс-Агро. – 2006 р. № 4, 6.
  41.  Цветкова Н.М. Документальное оформление операций по движению материальных ценностей на предприятии // Бухгалтерия. Бизнес. Налоги. -2009. -№ 15. -с. 40-44.
  42.  Чалый И. Методология учета основних средств: рекомендательно, но важно// Бухгалтерия.-2008. №13 (792). с. 98-100


ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНА

з дисципліни “Фінансовий облік”

для бакалаврів спеціальності «Облік та аудит»

Вечірньої та заочної форми навчання

Укладачі: к.е.н., доцент В.Д. Кірсанов

                   к.е.н., доцент І.Л. Шерер

                   к.е.н., ст. викладач Г.О. Бєкрєнєва




1. КСС АНКЕТА УЧАСНИКА
2. Смысл жизни как проблема социологии личности
3.  В 1992 году первое московское автошоу уместилось на территории в пять квадратных километров
4. Концепция развития рынка вторичных ресурсов
5. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Київ ~
6. По методике Бэка были исследованы две группы студентов
7. Введение Учебная практика является важнейшей формой подготовки студентов и составной частью учебного
8. В. 2412 5 Волосова О.html
9. о судебной экспертизе
10. класс для сценаристов писателей и не только РОБЕРТ МАККИ Перевод с английского MERCTOR GROUP внешний вид
11. ПО ТЕМЕ- Пропорциональные отрезки в круге учебник Л
12. во частей- 3 Статус- закончен Описание-Всего лишь три коротких красивых и романтичных истории разных жанро
13. методическое пособие для студентовюристов ПЕРВОГО КУРСА ЗАОЧНОГО ОТДЕЛЕНИЯ 2 семестр.html
14. задание по технологии инвестиционного проектирования 4
15. Лекция 7. Правовые аспекты торговли Государственное регулирование торговли Закон РБ О торговле
16. Курсовая работа- Управление персоналом в гостиничном бизнесе
17. 2086415 0950286355 0681877957@ukr
18. Царско-сельский лицей
19. .1] Признаки процессуальной формы [2.
20. тема которая требует кропотливого изучения и анализа применительно к разным слоям населения к разным регио