Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛНУ імені Тараса Шевченка 2012 УДК 7

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Своєволіна Г.В., , Сердюкова О. Я., Крамаренко Д.П.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання магістерських робіт зі спеціальності

8.01010401 Професійна освіта

профіль підготовки  Харчові технології

Луганськ

ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка»

2012


УДК 7.05(076.6)

ББК 30.18p3

 М54

Методичні вказівки до виконання магістерських робіт зі спеціальності 8.01010401 Професійна освіта  профіль підготовки  Харчові технології Держ. закл. „Луган. нац. ун-т імені Тараса Шевченка”. – Луганськ : Вид-во ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2012. с.

До змісту методичних вказівок входять загальні вимоги до оформлення магістерських робіт зі спеціальності 8.01010401 Професійна освіта профіль підготовки  Харчові технології, вимоги до написання науково-теоретичної частини дослідження, вимоги до виконання дослідницької частини магістерської роботи, графік роботи та звітів магістрантів кафедри харчових технологій, порядок подання та захисту магістерської роботи, зразки супроводжувальних документів та перелік рекомендованої літератури.

Вказівки призначені для магістратів спеціальності 8.01010401 Професійна освіта  профіль підготовки  Харчові технології денної та заочної форми навчання.

УДК 7.05(076.6)

ББК 30.18p3   М54

Рекомендовано навчально-методичною радою

Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

(протокол №  від  р.)

©

© ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2012


ЗМІСТ

Передмова

Розділ 1. ВИМОГИ ДО ПІДГОТОВКИ, ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ ………………………………………………..

1.1. Загальні вимоги до підготовки, оформлення та захисту магістерської роботи…………………………………………………………………

1.2. Графік роботи та звітів магістрантів кафедри харчових технологій

1.3. Науково-дослідна практика слухачів магістратури

за спеціальністю «Харчові технології» ……………………………..……

Розділ 2. ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНОЇ ЧАСТИНИ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ …………………………

2.1. Структура, зміст науково-теоретичної частини роботи ………......

2.1.1.  Вступ ……………………………………………………………….

2.1.2. Основна частина …………………...................................................

2.1.3. Загальні висновки ………………………………………………….

2.1.4. Список використаних джерел …………………………………….

2.1.5. Вимоги до оформлення списку використаних джерел ………….

2.1.6. Додатки …………………………………………………………….

2.2. Правила оформлення науково-теоретичної частини

магістерської роботи ……………………………………………………..

2.2.1. Оформлення магістерської роботи ……………………………….

2.2.2. Нумерація…………………………………………………….……..

2.2.3. Ілюстрації ……………………………………………………………

2.2.4. Таблиці і формули …………………………………………….......

Розділ 3. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ ........

Розділ 3. ПОРЯДОК ПОДАННЯ І ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ ……………………………………………….

4.1. Порядок подання магістерських робіт до захисту ………………….

4.2. Порядок захисту магістерських робіт ….……………..……………

4.3. Оцінювання магістерської роботи ………….…………………........

Рекомендована література …………………………………………..…….

Орієнтовна тематика магістерських робіт ……………………….……..

Додатки ……………………………………………………………………

4

6

6

9

10

13

13

15

20

22

24

25

25

26

26

27

27

28

30

32

32

33

34

38

40

43


ПЕРЕДМОВА

Сучасна система вищої освіти, як зазначено в  Державній національній програмі "Освіта", спрямована на забезпечення фундаментальної наукової, загальнокультурної, практичної підготовки фахівців, які мають визначати темпи і рівень науково-технічного, економічного та соціально-культурного прогресу нашого суспільства, на формування інтелектуального потенціалу України та всебічний розвиток особистості як найвищої цінності суспільства. Вища освіта має стати могутнім фактором розвитку духовної культури України.

У вирішенні означених завдань особливого значення сьогодні набуває педагогічна освіта. Професійна підготовка майбутніх фахівців за освітнім напрямом 8.01010401 Професійна освіта  профіль підготовки  Харчові технології стає дедалі більш актуальною і значущою в умовах сучасного розвитку науки та економіки. Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді діяльності (із «Закону України про вищу освіту»).

Зміст вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Магістр інженер-педагог-дослідник з харчових технологій » обумовлено цілями та потребами суспільства: Це система знань, умінь і навичок, професійних, світоглядних і громадянських якостей, що має бути сформована в процесі навчання з урахуванням перспектив розвитку суспільства, науки, техніки, технологій.

Зміст навчання за  освітньо-кваліфікаційним рівнем «Магістр інженер-педагог-дослідник з харчових технологій » передбачає повне засвоєння змісту і обсягу навчальної інформації, що забезпечує магістрові можливість здобуття вищої освіти і певної кваліфікації.


РОЗДІЛ 1. ВИМОГИ ДО ПІДГОТОВКИ,

ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

  1.  Загальні вимоги до підготовки, оформлення та захисту магістерської роботи

Магістерське дослідження (кваліфікація «інженер-педагог-дослідник з харчових технологій ») є кваліфікаційною роботою і готується з метою публічного захисту та отримання академічного ступеня магістра.

Магістерська робота є самостійним науковим дослідженням і кваліфікується як навчально-дослідницька праця, тематика та науковий рівень якої мають відповідати освітньо-професійній програмі навчання. Самостійність, унікальність роботи, її новизна і практична значущість є основними якісними характеристиками навчально-дослідницької праці магістранта.

Основне завдання автора магістерської роботи – продемонструвати рівень особистої наукової кваліфікації, вміння і здатності самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні науково-теоретичні й професійно-практичні завдання.

Магістерська робота характеризується ступенем сформованості інтелектуальних та творчих якостей особи, достатніх для здобуття кваліфікації, яка відповідає освітньо-кваліфікаційному рівню магістра.

Магістерська робота зорієнтована на:

розширення теоретичних знань магістрантів з фахової підготовки за спеціальністю 8.01010401 Професійна освіта  профіль підготовки  Харчові технології ;

систематизацію та самостійний аналіз сучасних підходів до розв'язання науково-теоретичних та проектних питань у галузі харчових технологій, пов'язаних із сучасною інтерпретацією певних наукових проблем, що стають об'єктом магістерського дослідження;

поглиблення знань магістрантів із суміжних наук, насамперед з філософії, психології, соціології, педагогіки  тощо;

подальше удосконалення умінь та навичок самостійної роботи із науковою літературою, спрямоване на виявлення тенденцій і закономірностей досліджуваних процесів;

формування навичок і умінь самостійно визначати категоріально-понятійний апарат та етапи науково-теоретичного дослідження, обґрунтувати систему заходів, необхідних для розв'язання теоретичних та прикладних завдань дослідження;

розвиток знань і умінь самостійно формулювати найбільш вагомі узагальнення та висновки з основних результатів дослідження;

розробку науково-методичних, практичних рекомендацій щодо виконання проектних завдань за обраною темою дослідження;

застосовування надбаних знань, вмінь, практичних навичок з харчових технологій у науково-дослідницькій, науково-педагогічній, творчій діяльності;

розробляти науково-методичні, практичні рекомендації щодо вдосконалення навчально-виховної роботи у навчальних закладах різного рівня акредитації.

Магістерські роботи виконуються всіма магістрантами. При оцінці випускної кваліфікаційної роботи виходять з того, що магістр повинен уміти:

формулювати актуальність, об’єкт, предмет, мету і завдання дослідження; складати перспективний план дослідження;

використовувати сучасні методи наукового дослідження, модифікувати їх виходячи із завдань конкретного дослідження;

вести бібліографічний пошук із застосуванням сучасних інформаційних технологій;

ефективно працювати із науковою, науково-технічною, науково-педагогічною літературою;

обробляти отримані теоретичні дані, аналізувати, порівнювати і синтезувати їх за напрямком магістерського дослідження;

аналізувати, обробляти наочні матеріали, отримані у результаті підготовчої роботи із аналогами у ході передпроектного дослідження  за обраною  темою;

оформляти результати дослідження відповідно до сучасних вимог щодо рекомендацій з написання магістерської роботи;

звітувати про результати дослідження у вигляді доповідей, повідомлень на конференціях, звітів на засіданнях кафедри, рефератів, статей, презентацій, переглядів тощо;

виконувати на достатньому рівні професійну діяльність за фахом «Харчові технології»;

продемонструвати вміння професійного володіння комп’ютерними технологіями.

Магістерська робота повинна мати науково-пошуковий характер і практичне спрямування. У роботі мають бути продемонстровані вміння студента методологічно грамотно проводити наукове дослідження, самостійно аналізувати, систематизувати, узагальнювати його основні наукові та практичні результати.

Тема магістерської роботи визначається магістрантом за погодженням із науковим керівником відповідно до планової наукової тематики кафедри і затверджується на засіданні кафедри, засіданні Вченої раді інституту, Вченої ради університету.

Магістерська робота готується протягом двох навчальних семестрів і до захисту подається переплетений текстовий примірник із електронним носієм (обов’язково додається диск із текстом дослідження) .

1.2. Графік роботи та звітів магістрантів кафедри харчових технологій.

Магістрант повинен ознайомитись із графіком роботи та звітів магістрантів кафедри харчових технологій (Додаток 1). Слід зауважити, що навчання у магістратурі є дуже насиченим і невиконання видів діяльності згідно до графіку роботи магістрантів кафедри призведе до невиконання повного обсягу навчальних завдань і унеможливить допуск до захисту.

Передбачається регулярне звітування про стан підготовки дослідницької роботи та опрацювання здобутих матеріалів на засіданнях кафедри протягом навчального року, до передзахисту.

1.3.  Науково-дослідна практика слухачів магістратури

за спеціальністю «Харчові технології»

Науково-дослідна практика проводиться наприкінці 1 семестру навчання у магістратурі протягом двох тижнів. Мета науково-дослідної практики магістранта – підготовка до виконання магістерського дослідження. Науково-дослідна практика є підсумком діяльності магістранта впродовж 1 семестру занять у магістратурі.

Відповідальним за науково-дослідну практику магістранта є науковий керівник.

Програма з науково-дослідної практики

слухачів магістратури за спеціальністю «Харчові технології»

  1.  Ознайомлення із програмою практики, участь у настановчій конференції. Оформлення щоденнику практики.
  2.  Підготовка зошиту для завдань й звітування про їх виконання, для спілкування із науковим керівником.
  3.  Проведення підсумкового аналізу своєї дослідницької діяльності згідно із вимогами до магістерського дослідження та графіком роботи магістрантів кафедри харчових технологій.
  4.  Вивчення і аналіз науково-літературних джерел.
  5.  Складання списку необхідних науково-літературних, науково-технічних, науково-методичних  джерел (складання СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ).
  6.  Визначення подальших шляхів, методів та способів дослідження.
  7.  Уточнення структури і загального плану магістерського дослідження.
  8.  Уточнення категоріально-понятійного апарату дослідження.
  9.  Складання тексту ВСТУПУ магістерського дослідження.
  10.  Завершення роботи над текстом 1 РОЗДІЛУ.
  11.  Звітування науковому керівнику та завідувачу кафедри про виконання завдань науково-дослідної практики.
  12.  Заповнення щоденника науково-дослідної практики магістранта (Додаток 2).
  13.  Магістранту і науковому керівнику виступити зі звітом на засіданні кафедри про виконання завдання.

Перелік основних завдань з науково-дослідної практики

слухачів магістратури за спеціальністю «Харчові технології»

Відвідування наукових бібліотек, робота із науково-літературними джерелами і написання текстової частини І розділу дослідження:

  •  конспектування науково-літературних джерел;
  •  чітке визначення структури і змісту роботи;  
  •  завершення роботи над текстом вступу;
  •  складання бібліографічного опису;
  •  завершення роботи над текстом першого розділу;
  •  виконання проектно-розрахунковихх завдань за темою дослідження;
  •  ведення протягом практики щоденника (Додаток 2) науково-дослідної практики магістранта кафедри харчових технологій, надання його науковому керівнику (зберігається на кафедрі).

Науковий керівник звітує на засіданні кафедри про стан виконання магістерського дослідження та науково-дослідної практики слухачів магістратури, про що зазначається у відповідному протоколі засідання кафедри.

РОЗДІЛ 2. ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

2. 1. Структура, зміст науково-теоретичної частини роботи

У магістерській роботі мають бути проаналізовані сучасні методи і підходи до вирішення певної наукової й професійної проблеми з урахуванням новітніх науково-технічних, науково-педагогічних джерел, особливостей сучасного стану розвитку інноваційних технологій у обраній для дослідження галузі харчових технологій, а також визначається авторська позиція щодо напрямів реалізації усіх аспектів даного дослідження.

Автор магістерської роботи повинен вміти викласти свій погляд на шляхи вирішення обраної проблеми. При цьому він має показати вміння оперувати науковою термінологією, осмислювати ті наукові визначення, які найбільш точно характеризують проблему дослідження.

Магістерська робота (текст) виконується українською мовою і подається до захисту у зброшурованому вигляді (разом із електронним носієм).

Обсяг роботи складає 50 – 60 сторінок комп'ютерного тексту без урахування списку використаних джерел та додатків.

Необхідно звернути увагу на коректність висловлення думок у тексті. Вважаються некоректними висловлювання магістранта від першої особи: замість «Я дослідив…», зазвичай пишуть «Ми дослідили…» або «Досліджено...» тощо.

Також необхідно звернути увагу на правопис: при наборі тексту слід чітко диференціювати дефіс та тире.

Дефіс – це коротка риска (-), що вживається як знак переносу частин слова з одного рядка на інший або як з'єднувальна риска між словами, наприклад: «розрахунково-проектна діяльність».

Тире – довша риска ( – ) ставиться перед "це" та перед узагальнюючим словом, що стоїть після однорідних членів речення, тощо, наприклад: «методи проектування – це ...», «М. Волков –  дослідник, педагог».

Магістерська робота (текст) має бути чітко структурованою з виділенням окремих її частин, абзаців, з нумерацією сторінок, правильним оформленням посилань, виносок, цитат, списку використаних джерел (не менше 60 джерел, переважно за останні 10 років).

Пропонується наступна структура магістерської роботи (текст) :

Титульна сторінка.

ЗМІСТ.

ВСТУП.

ОСНОВНА ЧАСТИНА, яка складається з 3-4 розділів.

Науково-педагогічна частина (у вигляді додатку)

У першому розділі необхідно висвітлити результати теоретичного пошуку, аналізу існуючого стану досліджуваного питання. У другому розділі обґрунтовують вибір напрямку дослідження, наводять методи вирішення завдань та їхні порівняльні оцінки, наводять загальну методику проведення дослідження, опис експериментального обладнання. У третьому розділі  подається аналіз результатів експериментів; вибір і обґрунтування оптимальності технічних рішень або теоретичних та експериментальних методів досліджень поставлених завдань; вибір та обґрунтування можливих варіантів об'ємно-планувального рішення проектованого об'єкта з розміщенням технологічного устаткування у виробничих приміщеннях.

  •  ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Магістерська робота починається з титульного аркуша, на якому вказуються:

повне найменування вищого навчального закладу та кафедри, де виконується наукове дослідження;

назва роботи;

прізвище, ім'я та по батькові магістранта;

номер та назва спеціальності магістерської підготовки;

вчене звання і науковий ступінь наукового керівника;

місто та рік виконання роботи (зразок подається).

Зразок титульного листа подається у додатках (Додаток 3).

На перший сторінці магістерської роботи подається ЗМІСТ роботи (Додатки 4 - 6).

2.1.1. Вступ

ВСТУП є найважливішою частиною магістерської роботи, де автор чітко висловлює категоріально-понятійний апарат дослідження, доводить актуальність обраної теми. У ВСТУПІ до магістерської роботи обґрунтовується вибір теми роботи та здійснюється первинне формулювання проблеми, яка буде вирішуватися, дається опис питання чи проблеми, показується, коли і в наслідок чого  вони виникли. Визначаються об'єкт, предмет, мета, гіпотеза дослідження та формулюється завдання роботи. У ВСТУПІ необхідно чітко дотримуватись послідовності у викладі науково-теоретичного матеріалу.

Отже, пропонується план послідовного викладення теоретичного матеріалу вступної частини дослідження.

1. У ВСТУПІ доводиться актуальність проблеми, її наукове, соціально-історичне, практичне значення (прогнозується ситуація, якщо цю проблему не вирішувати). Треба зазначити, які виникають суперечки, протиріччя у певному явищі, що розглядається у дослідженні; аналізуються явища, які впливають певним чином на досліджуваний процес, завдяки чому виникає необхідність розгляду даної проблеми.

2. Відображається стан і ступінь розробки проблеми у технічній, науково-педагогічній літературі. Необхідно вказати, хто, коли та у яких напрямках досліджував питання чи проблему; назвати основні джерела інформації, основні теоретичні і методологічні підстави роботи; вказати, що вирішене, а що ще не вирішено і потребує вирішення.

3. Саме головне у ВСТУПІ – визначити об'єкт, предмет, мету  та гіпотезу дослідження.

Отже, визначається об'єкт та предмет дослідження.

Об'єкт – це процес, явище, які існують незалежно від суб'єкта пізнання та на які саме звернена увага магістранта-дослідника.

Предмет – це властивість, якість, певний аспект об'єкта, які підлягають глибокому спеціальному вивченню у магістерській роботі, та відносно яких магістрант-дослідник має отримати нові знання, захистити результати дослідження.

4. Один з центральних моментів ВСТУПУ – визначення мети магістерської роботи, мети дослідження (мета дослідження – це те, що в найбільш загальному вигляді повинно бути досягнуто у процесі роботи).

Мета дослідження повинна бути реалістичною і конкретною, досяжною, досить значущою, орієнтованою на результат.

Мета магістерської роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та перевірці на практиці певних умов, технології певного процесу, методики певного процесу, принципів побудови процесу, що сприяють ефективному вирішенню поставленої у дослідженні мети.

Наприклад, об’єктом вашого дослідження є технологічний процес виробництва борошняних кондитерських виробів.

Предметом дослідження можуть стати параметри технологічних режимів виробництва здобного печива.

Мета ж даного дослідження може полягати у теоретичному обґрунтуванні та практичній реалізації вибору оптимальних параметрів технологічних  режимів виробництва здобного печива.

5. Якщо робота має експериментальний характер, то формулюється гіпотеза дослідження: гіпотеза – це наукове припущення, яке висувається для пояснення і обов’язкового підтвердження певних фактів, явищ та процесів згідно з темою вашого дослідження. Пропонується висловити припущення про те, які позитивні наслідки і ефективні зміни прогнозуються, якщо вирішити ці питання чи розв’язати виниклу проблему.

6. Виходячи з визначених об'єкта, предмета, мети та гіпотези (за необхідністю) далі, обов’язково формулюється декілька завдань роботи – конкретних локальних комплексів чи дієвих заходів, цілеспрямованих і взаємопов'язаних дій, які саме спрямовані на реалізацію мети дослідження.

Наприклад, виходячи з визначених об'єкта, предмета, мети та гіпотези, ми ставимо такі завдання дослідження:

- проаналізувати стан і досвід досліджень у даній галузі;

- проаналізувати стан і досвід розробки даної проблеми у науковій літературі;

- вивчити структуру явища, предмету та вичленити певні підструктури, означити певні напрямки дослідження, напрямки вирішення проблеми чи питання тощо;

- проаналізувати шляхи і методи вирішення проблеми, провести дослідження … шляхом …;

- розробити модель… (методики, навчальні матеріали, підготувати пропозиції, тощо);

- показати практичне використання результатів дослідження.

7. Далі необхідно додати характеристику методів досліджень, які планується застосовувати в роботі (теоретичні методи – аналіз наукових праць, науково-технічної літератури, ретроспективний аналіз особистого досвіду тощо, та емпіричні методи – спостереження, анкетування, тестування, методи експериментального дослідження тощо).

Визначаються методологічні та теоретичні основи дослідження – науково-філософські положення про розвиток,  принципи, механізми функціонування певних явищ, процесів у суспільстві, у науково-технічній сфері, наукові, науково-технічні положення у сфері, згідно якої вивчається досліджувана вами проблема, певне явище чи процес.

На думку вчених, самі результати досліджень можуть виконувати різні функції: конкретизувати відоме, уточнювати, розширювати, доповнювати його або докорінно перетворювати.

Вчені виділяють три рівні новизни: конкретизація, доповнення й перетворення. На рівні конкретизації уточнюються відомі дані, деталізуються основні положення, що стосуються певних сторін досліджуваної проблеми чи питання, історії досліджуваного об’єкта, методології та методики тощо. В процесі доповнення розширюються відомі підходи, вносяться інші акценти, які поповнюють наші пізнання в тій чи іншій галузі без зміни їхньої суті. На рівні перетворення здобутий результат характеризується принципово новими положеннями щодо знань, які існували раніше.

Наведемо приклади коректного і змістовного формулювання наукової новизни результатів досліджень: «Вперше конкретизовано ..., доведено …, одержано …, встановлено, визначено ... таки-то принципи, які полягають у тому, що …»; «набуло подальшого розвитку …»;  «виявлені основні об’єктивні і суб’єктивні умови, які сприяють … засвоєнню змісту технологічної освіти студентів …»; «запропоновано й реалізовано концепцію …, яка полягає в тому, що у сучасних умовах структуроване і систематизовано інформацію про …»; «опрацьована система підготовки … майбутніх інженерів -педагогів до педагогічної діяльності, яка включає в себе багаторівневі цілі й завдання, …»; «визначено різні концептуальні підходи до проблеми проектування …»; «визначено ... аспект об’єкта, який складається з …, що полягає в …»; «розкриті особливості теоретико-методологічних засад … педагогіки у галузі харчових технологій …, до яких включається ...».

8. Далі у ВСТУПІ формулюється практична значимість проведеного магістерського дослідження (у роботах, що мають теоретичне направлення, пропонуються відомості про наукове використання результатів дослідження або рекомендації щодо їх використання; в роботах, що мають прикладне значення, надаються відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендації, як здобуті результати можна використати в практичній діяльності).

Відзначаючи практичну цінність здобутих результатів, необхідно надати інформацію про ступінь їх готовності до використання або вказати масштаби використання.

Треба вказати, де були використані певні, напрацьовані матеріали та результати.

9. У вступі подається інформація про участь магістранта у науково-практичних конференціях різного рівня, про написання наукової статті та її публікацію, про обговорення результатів магістерської роботи на засіданнях кафедри. Цей пункт має назву: «Апробація результатів дослідження».

10. За умови публікації магістрантом результатів магістерської роботи у різних наукових виданнях (стаття у науковому журналі, стаття у збірнику наукових робіт, стаття у збірнику матеріалів науково-практичної конференції тощо) ця інформація подається у такому пункті плану, як «Публікації»: потрібно вказати назви статей, назви збірок, дату виходу кожної статті.

12. Необхідно наприкінці вступу надати інформацію про структуру магістерської роботи, яка формулюється як «Структура роботи». Наприклад: «Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (60 – 70  найменувань), 2 додатків на 14 сторінках. Текст магістерської роботи проілюстровано 9 таблицями, 5 рисунками».

2.1.2. Основна частина

Магістерська робота має всі ознаки, що є властивими для наукових робіт, оскільки вона, як науковий твір, є вельми специфічною. Насамперед, її відрізняє від інших наукових творів те, що у системі освіти і науки вона виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою прилюдного захисту і отримання відповідного освітньо-професійного рівня магістра. У зв’язку з цим головне завдання її автора — продемонструвати рівень своєї освітньо-наукової кваліфікації, насамперед, вміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові задачі.

Магістерська кваліфікаційна робота, хоча й є самостійним науковим дослідженням, однак має бути віднесена до категорії навчально-дослідних робіт, в основі яких лежить моделювання вже відомих рішень. Її науковий рівень завжди має відповідати програмі навчання. Виконання такої роботи має не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки бути свідченням того, що її автор навчився самостійно вести науковий пошук, бачити професійні проблеми і знати найбільш загальні методи і прийоми їх вирішення.

Загальними вимогами щодо роботи із текстовою частиною є необхідність приділяти увагу логічному зв'язку розділів основної частини, використання результатів аналізу і досліджень у розробках і пропозиціях. Як теоретична, так і практична частини магістерської роботи повинні відбивати й власну, суб'єктивну думку магістранта, посилання на власний педагогічний, управлінський досвід, аналіз досвіду роботи колег.

Магістерська робота (текст) складається з 3 (4) розділів, кожен з яких поділяється на декілька підрозділів. Назви розділів та підрозділів формулюють стисло і чітко.

Перший розділ може бути присвячений аналізу і дослідженню історичних витоків виникнення проблеми, причин її існування, досвіду її вирішення в Україні та за кордоном. Головним засобом для цього є вивчення вітчизняних та закордонних літературних джерел, огляд періодичних видань, законодавчих та нормативних актів, іншої інформації.

Аналіз літератури з проблеми повинен бути переважно не фактографічним, а критичним, віддзеркалювати власну позицію і думку автора. Викладаються основні теоретичні і методичні положення теми, проблемні питання, дискусійні та невирішені аспекти теми, визначається власне становлення автора до них.

Теоретичний розділ магістерської роботи включає виклад результатів аналітичної роботи автора щодо понятійно-термінологічної бази дослідження, дослідження зовнішніх та внутрішніх чинників функціонування того чи іншого об'єкту у сфері харчових технологій.

Важливим аспектом теоретичної частини магістерської роботи має стати розкриття сутності та структури основних понять роботи, аналіз передового технологічного та педагогічного досвіду за обраною проблемою.

Отже, у першому розділі викладається матеріал з вивчення теоретичних проблем і питань дослідження, пропонується аналіз стану і досвіду вивчення даної проблеми у науковій літературі.  При цьому в першому підрозділі подаються матеріали з вирішення основного теоретичного завдання, у другому — додаткові теоретичні питання, що випливають з основного. У результаті виконання теоретичної частини роботи має бути сформульовано завдання експериментального дослідження та очікуваний результат.

У другому розділі, як правило, обґрунтовують вибір напрямку дослідження, наводять методи вирішення завдань та їхні порівняльні оцінки, наводять загальну методику проведення дослідження. Обов’язковим елементом цього розділу роботи є посилання на загальні методи та методику дослідження, які є концептуальною основою роботи, інструментом у добуванні фактичного матеріалу, виступають необхідною умовою досягнення поставленої в роботі мети.

Загальні методи — це методологія дослідження, тобто основний, вихідний пункт, світоглядні концепції, теоретичні положення галузі, на які спирається автор роботи. У цьому розділі студент має виявити рівень володіння науковими (філософськими, загальнонауковими, спеціальними) методами, а також визначити конкретні шляхи, способи досягнення наукового результату. Слід описати методи, використані під час наукового пошуку, основні етапи науково-дослідної роботи.

Третій розділ роботи магістранта рекомендується присвятити розробці основної концепції дослідження, дослідженню особливостей певного процесу чи проблеми, принципів проектування згідно з обраною темою дослідження. У цьому розділі наводяться результати проведених експериментів, розробляються практичні рекомендації, методи і методики впровадження результатів роботи, визначається економічна або соціальна ефективність проведених досліджень, їх практична та наукова цінність.

Студент має дати оцінку повноті вирішення поставлених завдань, достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), порівнюючи з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних авторів, обґрунтувати необхідність додаткових досліджень, навести негативні результати, які зумовлюють необхідність припинення подальших досліджень.

Робота повинна містити нове вирішення актуального наукового завдання: нові факти, уточнення відомих раніше, проте недостатньо вивчених фактів, виявлені закономірності, авторські висновки, рекомендації. У цій частині роботи наукові факти об’єднуються в систему, обґрунтовуються концептуальні положення.

Основна частина магістерської роботи містить, як правило, два-три розділи і декілька підрозділів відповідно до тих завдань, які вирішує дослідник.

Зміст розділів основної частини роботи має відповідати темі й повністю її розкривати. Текст розділів демонструє вміння студента стисло, логічно й аргументовано викладати матеріал.

Кожен розділ завершується висновками, які містять стислий виклад кожного наукового результату: його суть, новизну й достовірність, практичне значення.

Висновки до розділів не повинні носити реферативного характеру або форми викладу того, що зроблено, і мають базуватися на матеріалі розділу.

Третій розділ магістерської роботи за темами типу «Розробка асортименту страв з макаронних виробів з підвищеною біологічною цінністю та проектування підприємства для їх реалізації – ресторану з італійською кухнею на 100 місць у м. Луганськ»
може містити:

розроблення вимог до характеристик об'єкта проектування;

вибір і обґрунтування оптимальності технічних рішень або теоретичних та експериментальних методів досліджень поставлених завдань;

вибір та обґрунтування можливих варіантів об'ємно-планувального рішення проектованого об'єкта з розміщенням технологічного устаткування у виробничих приміщеннях;

експериментальні дослідження, розроблення методики досліджень, опис експериментального обладнання, аналіз результатів експерименту;

пропозиції та заходи щодо санітарно-гігієнічного забезпечення, охорони праці, техніки безпеки, охорони довкілля;

загальні висновки щодо відповідності отриманих результатів завданню та висунутим вимогам, можливість впровадження або застосування результатів.

Частиною магістерської роботи за наведеною вище тематикою є інформація рекомендаційного характеру, в якій наводяться пропозиції щодо перспективи розвитку та удосконалення діяльності об'єкта дослідження, організації/процесу/явища/ галузі в цілому або її окремих складових. Ці пропозиції мають супроводжуватися конкретними даними; розрахунками, основаними на об'єктивній, статистичній інформації (з посиланням на джерело), обґрунтованим формулюванням тверджень. Студент може зазначити, які економіко-математичні методи, моделі, програмні засоби при цьому використано або доцільно використати у майбутньому.

Обов'язковою складовою магістерської роботи, що містить проектування підприємства харчової промисловості або ресторанного бізнесу є розвиток проекту, який є завершальним етапом проектування і метою якого є розкриття вміння студента визначати стратегію підприємства, що проектується; ставити стратегічні завдання на плановий період, а також обґрунтовувати, оцінювати перспективність обраних цілей. Розвиток проекту – це чітко сформульована програма вдосконалення діяльності підприємства, його організаційно-технологічного розширення або виходу на нові перспективні ринки.

Розвиток проектованого підприємства для магістрів із харчових технологій може здійснюватися за такими напрямами:

підвищення якості ресторанних послуг щодо покращення рівня комфорту, удосконалення існуючих та впровадження унікальних технологій продукції та ресторанного обслуговування, забезпечення високого рівня компетентності персоналу (впровадження спеціальних програм управління персоналом - відбір, навчання, мотивація);

розвиток ресторанного сервісу щодо розроблення й освоєння нових ресторанних послуг, впровадження інноваційної продукції;

розширення підприємства за рахунок будівництва або ефективного використання ділянки забудови та прилеглої території;

збільшення обсягів діяльності підприємства харчової промисловості або ресторанного господарства за рахунок охоплення перспективного ринкового сегмента, диверсифікації діяльності тощо;

технічне переоснащення – повна чи часткова заміна технологічного обладнання; перехід на більш економічні види теплоносіїв (газ, рідке паливо тощо);

розроблення заходів зі створення та впровадження системи енергетичного менеджменту, реалізація перспективних енергозберігаючих заходів;

- посилення конкурентних переваг підприємства шляхом отримання сертифіката щодо підтвердження категорії підприємства, якості послуг, створення унікальних харчових технологій, використання сучасних ІТ-технологій, забезпечення популярності (високого іміджу).

2.1.3 Виклад практичного навчально-педагогічного досвіду

Виклад практичного навчально-педагогічного досвіду, напрацювань у сфері навчально-педагогічної практики, у конкретній педагогічній діяльності наводиться у додатках до магістерської роботи. На підставі проведеного дослідження обґрунтовується напрямок методичного характеру: обов’язково потрібно запропонувати навчально-методичні рекомендації з педагогічної діяльності, методичні розробки, вказівки чи пропозиції щодо проведення навчальних занять за обраною темою дослідження, викладається їх зміст з необхідною аргументацією, розрахунками, схемами, прикладами, ходом навчального процесу тощо.

Ця частина роботи включати спостереження магістранта під час науково-виробничого стажування, науково-педагогічної практики, аналіз власної роботи за проблемою дослідження; опис методики, результати кількісного та якісного аналізу практичної роботи.

Студенту необхідно представити план-конспект проведеного заняття за темою дослідження. Тому науково-педагогічна практика є базою для набуття практичного досвіду з викладання дисциплін кафедри харчових технологій. Магістранту необхідно відвідати урок викладача кафедри, провести ретельний аналіз заняття. Також, необхідно підготувати і провести заняття за темою дослідження. Звітні документи надаються у ДОДАТКАХ (Додатки 11, 12).

Остаточна структура основної частини роботи значною мірою залежить від специфіки досліджуваної проблеми, явища, процесу і може відрізнятися від даних рекомендацій.

Цінність магістерської роботи визначається її науковим значенням, а також логічністю, обґрунтованістю, чітким, ясним викладом матеріалу. Велике значення має вміння автора працювати на широкому просторі теоретичного матеріалу, орієнтуватись у розмаїтті думок і виділяти головне, порівнювати й аналізувати різні погляди, висловлювати власні думки щодо обговорюваної теми.

Магістерська робота може виступати продовженням і розвитком курсових і бакалаврських робіт.

3 ПІДГОТОВКА І ЗАХИСТ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

Підготовка і захист магістерської роботи проводиться у декілька етапів:

вибір та уточнення теми, підбір і вивчення літератури;

розробка плану роботи;

підготовка тексту магістерської роботи та її оформлення;

підготовка роботи до захисту, в тому числі й попередній захист на засіданні кафедри;

захист магістерської роботи на засіданні ДЕК.

3.1 Вибір та уточнення теми магістерської роботи, підбір та вивчення літератури

Першим етапом підготовки магістерської роботи є вибір (уточнення) теми, її узгодження з науковим керівником та затвердження кафедрою. Це здійснюється у процесі активного діалогу наукового керівника й студента. Тема має бути актуальною, значущою, такою, що надає можливість максимально застосувати знання, вміння та навички випускника. Бажаним є встановлення зв’язку з профілем його майбутньої роботи Якщо він направлений на навчання певною організацією чи закладом, то доцільно тему магістерської роботи попередньо узгодити із замовником. Керівниками магістерської роботи виступають провідні викладачі факультетів і кафедр. Як виняток, можливе спільне керівництво магістерською роботою викладачами двох факультетів або двох кафедр одного факультету у випадках, коли магістерська робота пишеться на стику двох спеціальностей.

У виборі теми кваліфікаційної роботи студенту можуть допомогти такі прийоми як перегляд каталогів захищених дисертацій і ознайомлення з виконаними на кафедрі дисертаціями, а також новітніми результатами досліджень у суміжних галузях знань. Підбір і вивчення літератури з теми дослідження має здійснюватися відповідно до загальних вимог щодо пошуку інформації в процесі наукової роботи.

Студент має право внести на кафедру свої побажання стосовно кандидатури наукового керівника своєї магістерської роботи. Остаточне рішення приймається кафедрою за згоди викладача і відповідно до планової кількості кваліфікаційних робіт, що ними має керувати цей викладач.

Науковий керівник надає постійну допомогу студентам на всіх етапах підготовки магістерської роботи: допомагає з формулюванням теми, розробкою її концепції та структури; дає рекомендації щодо добору літератури та обробки матеріалу; контролює хід її виконання, перевіряє форму і зміст магістерської роботи; готує письмовий відгук на роботу. Він також контролює підготовку до захисту магістерської роботи на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Теми магістерських робіт закріплюються за студентами на основі особистих заяв і затверджуються на засіданні Вченої ради інституту.

3.2Розробка плану магістерської роботи

Прийнятною вважається така структура магістерської роботи:

титульний аркуш;

зміст;

вступ;

розділи і підрозділи основної частини;

висновки;

список використаної літератури і джерел;

додатки (за необхідністю).

Наповнення кожної частини магістерської роботи визначається її темою. Початковим етапом у підготовці магістерської роботи є створення студентом її плану. Він складається після попереднього вивчення основних джерел літератури та осмислення матеріалу. Цей план, який студент узгодив з науковим керівником, має репрезентувати комплексний, системний підхід до розв’язання базової проблеми і складатись з двох-трьох чітко сформульованих найбільш важливих питань, які розкривали б сутність обраної теми, її головний зміст. Якісно підготовлений, добре продуманий, ясно і лаконічно сформульований план є одним з показників розуміння студентом обраної для вивчення проблеми й відіграє важливу роль в організації роботи. Назви розділів магістерської роботи не повинні дублювати назву самої роботи.

Після підготовчої роботи, яка завершується складанням завдання на виконання магістерської роботи (див. Додаток 4), можна переходити до безпосереднього продукування тексту роботи.

3.4 Підготовка тексту магістерської роботи та її оформлення

Вступ. Приблизний обсяг цього розділу роботи становить дві-чотири сторінки. У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, зазначити наукову й можливу практичну значущість роботи, подати коротку характеристику використаної літератури, сформулювати мету й завдання дослідження, об’єкт і предмет дослідження, навести його методологічне обґрунтування.

Перший розділ основної частини присвячений, як правило, огляду літератури й висвітлює теоретичні засади теми. Об’єм даного розділу — 10-25 сторінок, де автор має показати свою обізнаність з використаними джерелами та вміння працювати з ними. Слід подати узагальнений аналіз змісту теоретичних джерел у зв’язку з досліджуваною темою, визначити, наскільки повно в літературі було розкрито тему, дати свою оцінку питань, які мають істотне значення, проаналізувати різні погляди на дану проблему й висловити власне її розуміння.

Такий аналіз не може носити суто формального характеру (списування), а текст не повинен бути перевантажений цитатами. Магістерська робота як авторський твір має бути аналітичною, творчою, містити певні узагальнення й самостійні висновки.

У наступних розділах на основі теоретичних положень першого розділу має бути всебічно проаналізовано досліджувану проблему й запропоновано шляхи її розв’язання. Репрезентований у роботі матеріал має бути достатньо аргументованим і переконливим. Слід уникати як великої кількості цитат, так і непідтверджених відповідними посиланнями на джерела тез, думок, ідей.

Загальні висновки

Висновки до магістерської роботи — це підсумки виконаної роботи. Їх обсяг становить дві-три сторінки. Бажано висновки нумерувати, оскільки це дисциплінує виклад матеріалу. В них автор зазначає перспективи подальшого дослідження проблеми, вказує на сфери можливого використання результатів роботи. Крім цього, у тексті роботи наприкінці кожного розділу роботи варто давати короткий висновок-підсумок щодо матеріалу, який викладений у розділі.

У ЗАГАЛЬНИХ ВИСНОВКАХ віддзеркалюється ступінь досягнення поставленої мети роботи шляхом систематизації в інтегрованому вигляді всього змісту та результатів роботи. Цей розділ повинен показувати незалежному читачу (голові державної комісії, члену державної комісії): важливість, значимість і актуальність проблеми, яким чином вона вивчалася і аналізувалася у минулому та слухачем, що показав аналіз, які додаткові дослідження були зроблені, чому для вирішення проблеми були обрані саме таки шляхи, що конкретно розроблено у роботі і що саме пропонується, можливо звернути увагу на практичне застосування результатів дослідження. Обов’язково потрібно вказати певні шляхи подальшого вирішення цієї проблеми.

Приблизний зразок ключових висловлювань з формулювання  ЗАГАЛЬНИХ ВИСНОВКІВ наведено у Додатку ….).

Наприкінці ВИСНОВКІВ потрібно зауважити, що дослідження не вичерпує зазначену проблему і передбачає подальший науковий, науково-педагогічний, проектний чи мистецтвознавчий пошук, пов’язаний з  роботою за певним спрямуванням тощо.

Викладення матеріалу має бути логічним, всі структурні елементи роботи (вступ, розділи і підрозділи, основні висновки) — взаємопов’язаними. Робота повинна містити в собі ідеї, узагальнення і висновки, спрямовані на розв’язання основної проблеми.

У тому випадку, якщо в магістерській роботі є матеріали, які можуть мати практичне значення, наприклад, для навчального процесу, слугувати основою для підготовки методичних матеріалів, студент разом з науковим керівником готує анотацію, яка передається разом з роботою на розгляд до Державної екзаменаційної комісії.

2.1.4. Список використаних джерел

Список використаної літератури і джерел наводиться в кінці роботи з нової сторінки за алфавітом авторів і назв робіт. Він повинен містити лише ті джерела, які автор використав при підготовці кваліфікаційної роботи і на які є посилання в тексті роботи.

До списку джерел включаються наукові публікації різного рівня, архівні джерела, що використовувалися автором для обґрунтування позицій своєї роботи. Посилання на літературу подаються відповідно до прийнятих стандартів.

Нагадаємо деякі загальні правила цитування та посилання на використані джерела.

У процесі написання наукової роботи магістрант повинен обов'язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати. Посилання бажано робити на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли праці, в яких міститься необхідний матеріал, не перевидавалися (твори відомих педагогів, психологів та ін.).

В посиланні потрібно точно вказати номери сторінок з джерела, на яке дано посилання в науковій роботі, якщо використовуються матеріали з великою кількістю сторінок.

Посилання в тексті магістерської роботи на джерела слід зазначати у квадратних дужках порядковим номером цього джерела за бібліографічним списком (списком використаної літератури) і відповідною сторінкою, наприклад: [9, 76]. Цей запис означає, що науковець посилається на роботу, яка значиться у списку літератури під номером 9, а матеріал взято зі сторінки 76 цього джерела.

Якщо наводять цитату або статистичні дані з джерела з великою кількістю сторінок, крім номера зазначають сторінку, де взята цитата, наприклад: “...на думку американського фахівця Ф.Котлера доцільно виділити такі етапи проведення маркетингового дослідження [43, с 234]”.

Переказ думок ряду авторів оформляється зазначенням у квадратних дужках номерів їх праць у бібліографічному списку через крапку з комою. Наприклад, запис  [5;   7;   9]  означає посилання на джерела під номерами 5, 7, 9 у списку літератури.

Джерела, з яких запозичені таблиці та рисунки подають безпосередньо після таблиць та рисунків. Далі залишають два інтервали та продовжують текстову частину.

Посилання на рисунки, таблиці та формули в дипломній роботі вказують їх порядковим номером, наприклад: “на рис. 2.3 можна побачити...” / “повернемося до табл. 1.3...” / “розрахуємо за формулою (2.1)...”.

Слід пам'ятати, що магістерське дослідження передбачає критичний аналіз цих джерел, а не механічне переписування чужих думок без відповідних посилань. Саме критичний аналіз наукової літератури дає можливість визначити ще невивчені сторони наукової проблеми і точно окреслити завдання своєї роботи.

2.1.5. Вимоги до оформлення списку використаних джерел

Список використаних джерел – елемент бібліографічного апарату, котрий містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновків.

Використані у роботі джерела слід розміщувати у списку в алфавітному порядку прізвищ авторів (якщо авторів декілька, то прізвищ перших авторів), а також заголовків праць. До списку літератури включаються всі публікації вітчизняних і зарубіжних авторів, на які є посилання в роботі. Всі джерела вказуються тією мовою, якою вони видані.

Неприпустимим є переклад російських видань українською мовою. Література іноземними мовами наводиться в кінці списку використаної літератури. Відомості про джерела, що включені до списку, подаються згідно з вимогами державного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць.

У посиланнях на архівні джерела вказується назва архіву, номер фонду, номер опису та номер справи, до  яких звертається дослідник. Якщо робота йде тільки з деякими аркушами у справі, то вказуються й номери цих аркушів. Назва архіву у посиланнях як правило подається у вигляді абревіатури.

В окремих архівах існують свої особливості організації фондів, їхньої нумерації. Обов'язковою є вказівка на номер фонду. У деяких архівах, бібліотеках фонди мають свої імена і свої номера, який можна з'ясувати у бібліографічному відділі архіву або бібліотеки.

Необхідним фактором щодо успішного написання і захисту магістерської науково-дослідницької роботи є взаємодія з працівниками бібліотеки, архіву.

 

2.1.6. Додатки

Магістерська робота  з харчових технологій повинна включати такий структурний підрозділ як ДОДАТКИ, до яких входять: виклад практичного навчально-педагогічного досвіду, методичні розробки, наочні примірники, ілюстрації, таблиці, рисунки, графіки, анкети, тести, програми бесід із студентами, питання до інтерв'ю зі студентами чи педагогічними працівниками, тощо.

Розміщуються додатки у кінці магістерської роботи, у порядку появи посилань у тексті. Додаток повинен мати заголовок, який друкується у правому верхньому куті малими літерами (перша – велика) із зазначенням його номера, але без знака №, наприклад: "Додаток 3". Якщо до наукової роботи включено лише один додаток, то слово "Додаток" подається без номера.

Наведемо приблизно приклад змісту і структури магістерської роботи у додатках (Додатки ).

2.2. Правила оформлення магістерської роботи

2.2.1. Оформлення магістерської роботи

Обсяг магістерської роботи становить 50–80 стандартних сторінок основного тексту. Стандартна сторінка — 1800 знаків, включаючи пробіли (приблизно 30 рядків по 60 знаків у рядку).

Текст магістерської роботи розташовується на одному боці стандартного машинописного паперу формату А 4 (210 х 297 мм). Колір паперу має бути білий.

Магістерська робота друкується за допомогою комп’ютера. При використанні персонального комп’ютера встановлюються наступні відступи та інтервали — інтервал 1,5, розмір шрифту — 14 Times New Roman. Поля обов’язкові. Розміри полів: згори — 20 мм, знизу — 20, ліворуч –30, праворуч — 10 мм.

Магістерську роботу друкують на комп'ютері з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм) з полуторним міжрядковим інтервалом.

Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору, середньої жирності.

Обсяг тексту магістерської роботи становить 50-80 сторінок без урахування списку використаних джерел та додатків.

Текст магістерської роботи необхідно друкувати, залишаючи поля:

вгорі, внизу – 20  мм,

з лівого боку – 30  мм,

з правого боку – 15  мм.

Абзац – полуторний (1,25).

Шрифт – Times New Roman,

кегль - 14.

Заголовки структурних частин магістерської роботи, а саме: «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ симетрично до тексту, по центру. Заголовок розділу друкується з нового рядка великим літерами симетрично до тексту.

Заголовки підрозділів (параграфів) друкують з абзацу маленькими літерами (крім першої літери, яка друкується великою).

Крапка в кінці заголовків не ставиться. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапками.

Відстань між заголовком структурних частин, підрозділів (параграфів) та текстом повинна дорівнювати 2 – 3  інтервалам.

Кожний структурний розділ магістерської роботи (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛИ, ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ) слід починати з нової сторінки.

2.2.2. Нумерація

Нумерація сторінок, розділів параграфів, таблиць подається арабськими цифрами без знака № у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Першою сторінкою магістерської роботи є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок, але номер сторінки (1) не ставиться. На наступних сторінках номер ставиться у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Після слова «РОЗДІЛ» ставиться номер розділу, після номера розділу крапка не ставиться (РОЗДІЛ 1).

Підрозділи (параграфи) нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу й порядкового номера параграфа, між якими ставиться крапка. В кінці номера підрозділу теж ставиться крапка і далі, в цьому ж рядку, йде заголовок підрозділу (Наприклад: 1.1. Сутність і принципи проектування елементів фірмового стилю).

2.2.3. Ілюстрації

Основними видами ілюстративного матеріалу у магістерських роботах є: фотографія, репродукція, плакат, елементи фірмового стилю, логотип, знаки візуальної комунікації, шрифт, креслення, схема, графік тощо. Ілюструють наукові роботи тільки необхідним якісним матеріалом. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст — ілюстрації.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу (за винятком ілюстрацій, поданих у додатках). Номер ілюстрації складається із номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: «Рис. 1.3» (третій рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальний підпис розміщується безпосередньо під ілюстрацією.

Номер ілюстрації та відповідну назву розміщують під рисунком. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис).

У тому місці наукової роботи, де викладається тема, пов'язана із ілюстрацією, і якщо потрібно вказати на неї, посилання розміщують у вигляді висловлення у круглих дужках, наприклад: (рис. 2.1) або зворот типу: «... як це видно з рис. 2.1» або «...як це показано на рис. 2.1)».

Якщо в тексті роботи використовуються ілюстрації (малюнки, графіки, схеми) і таблиці, то вони подаються безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше. Якщо ілюстрація чи таблиця мають розмір більший за формат А4, то її можна розмістити у ДОДАТКАХ.

2.2.4. Таблиці і формули

Таблиці нумеруються послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщується напис: «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці  повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу).

Якщо таблиця переноситься на наступну сторінку, то над таблицею пишеться «Продовження таблиці» і вказується її номер, наприклад: «Продовження табл. 1.2». Назви граф у таблиці пишуться з великої літери, підзаголовки – з маленької, якщо вони складають одне речення із заголовком. Якщо вони самостійні, то пишуться з великої літери.

Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлюватися у вигляді таблиць. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею та друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Назву наводять жирним шрифтом.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті так, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку роботи або з поворотом за стрілкою годинника. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. При посиланні в тексті на таблиці слово «таблиця» пишеться скорочено, наприклад: «... в табл. 2.2».

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил. Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Формули в магістерській роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставиться крапка. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів слід наводити безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Значення кожного символу та числового коефіцієнта потрібно подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації.

Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: а) у тексті перед формулою є узагальнююче слово; б) цього потребує побудова тексту, що передує формулі.

Розділовими знаками між формулами, котрі йдуть одна під одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

РОЗДІЛ 4. ПОРЯДОК ПОДАННЯ І ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ

4.1. Порядок подання магістерських робіт до захисту

Магістри повинні представити за місяць до захисту магістерську роботу у повному обсязі. Після того, як виконаний рукопис магістерської роботи надруковано, магістрант повинен ретельно вичитати і перевірити його. Роботи мають бути написані грамотно: не повинно бути ні граматичних, ні стилістичних помилок. Особливої уваги при перевірці потребують цитати, таблиці, бібліографічні посилання.

На останній сторінці робота підписується автором.

Перший варіант магістерської роботи подається науковому керівнику за місяць до захисту. Позитивна оцінка наукового керівника є підставою для включення магістранта до наказу, який складається за результатами обговорення на засіданні кафедри питання про допуск магістерських робіт до захисту.

Остаточно перевірена, оформлена, зброшурована магістерська робота та виконане, надруковане, оформлене практичне завдання подаються на кафедру за 2 тижні до захисту.

Після зазначеного терміну

магістерські роботи не приймаються,

магістранти до їх захисту не допускаються.

Текст магістерської роботи подається у друкованому зброшурованому, переплетеному вигляді та електронному варіанті на  носії СD-R.

До магістерської роботи додаються відзив наукового керівника та рецензія офіційного рецензента. 

Магістрант повинен бути ознайомлений зі змістом відзиву та рецензії.

У відзиві наукового керівника обов'язково визначається рівень підготовки магістранта до виконання наукових досліджень та дизайнерського проекту, його вміння працювати з першоджерелами, з літературою, самостійно вирішувати наукові та практичні проблеми; характеризуються ступінь оволодіння сучасними методами дослідження й вміння втілювати у виробництво та практику навчання теоретично обґрунтовані нові наукові ідеї, а також вміння логічно, послідовно, аргументовано викладати матеріал і робити висновки. Науковий керівник визначає відповідність магістерської роботи вимогам до професійного рівня, до наукових досліджень такого типу. Науковий керівник має чітко висловити свою думку щодо рекомендації магістерської роботи до захисту (Додаток 9).

Рецензенти визначають актуальність обраної проблеми, новизну і методику дослідження, теоретичне і практичне значення роботи, аргументовано характеризують її позитивні сторони та недоліки. На підставі саме цього рецензенти оцінюють роботу за чотирибальною шкалою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно» (Додаток 10).

4.2. Порядок захисту магістерських робіт

Магістрант отримує дозвіл до захисту магістерської роботи у встановлений директоратом термін передзахисту (протокол засідання кафедри, затвердження теми в остаточному вигляді, затвердження тем на рівні Інституту та Університету).

Попередня апробація магістерських робіт відбувається на науково-практичних конференціях різного рівня (університетських, регіональних, Всеукраїнських), на засіданнях кафедри харчових технологій ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Захист магістерської роботи проводиться на засіданні Державної екзаменаційної комісії у присутності магістрантів. Він не повинен перевищувати 20 хвилин.

На захисті відзив керівника та рецензія зачитуються головою або одним з членів ДЕК.

На захист магістерської роботи магістрант готує доповідь (до 10-12 хвилин), а також наочний матеріал: планшети, плакати, таблиці, схеми, графіки, діаграми, тощо. Вказані матеріали обов'язково узгоджуються з науковим керівником. Надійною передумовою для доброї доповіді є ґрунтовно опрацьовані висновки по роботі. У доповіді головна увага повинна бути приділена власним дослідженням і розробкам та отриманим результатам.

Під час захисту магістерської роботи магістрант повинен:

стисло обґрунтувати вибір теми, її актуальність, мету і завдання; розкрити теоретичну та практичну значущість дослідження;

чітко сформулювати основні висновки та рекомендації;

показати ґрунтовні знання першоджерел та наукової літератури з обраної проблеми, всебічне володіння матеріалом дослідження;

продемонструвати здатність самостійно аналізувати й узагальнювати результати дослідження;

викласти свої міркування з приводу зроблених критичних зауважень з боку рецензента, голови та членів ДЕК.

Магістрант зобов'язаний відповісти на запитання голови, членів ДЕК, науковців та магістрантів, присутніх на захисті.

Після виступу магістранта заслуховуються відзив наукового керівника, оцінка роботи рецензентом, надається слово бажаючим висловити свою думку щодо рівня дослідження магістранта.

Хід захисту фіксується у протоколі ДЕК. Оцінка обговорюється на закритому засіданні ДЕК та оголошується головою ДЕК на відкритому засіданні у присутності членів ДЕК, усієї групи магістрантів.

4.3. Критерії оцінювання магістерської роботи

При оцінюванні магістерської роботи державна екзаменаційна комісія бере до уваги такі фактори:

якість магістерської роботи в цілому – її творчий характер, вміння  автора аналізувати теоретичний матеріал, аргументованість позиції автора та його висновків, наявність власних досліджень, нестандартних підходів та елементів новизни, рівень представленого на захист наочного матеріалу (презентації), обґрунтованість сформульованих практичних та навчально-методичних рекомендацій;

самостійність у розробці проблеми;

якість оформлення магістерської роботи – структура і логічність побудови, коректність викладу матеріалу, науковий стиль викладу, грамотність, правильність цитування, використання літературних та інформаційних джерел, дотримання вимог щодо оформлення списку використаних джерел, ілюстративного матеріалу, додатків тощо;

рівень виступу магістранта (побудова доповіді, чіткість у формулюванні актуальності, мети і завдань роботи, логічне, чітке пояснення наочного матеріалу, вміння зробити правильні висновки, культура мовлення, відповіді на питання, вміння зосередитись у процесі встановленого на захист часу);

відзив керівника: оцінка наукового рівня дослідження, якість роботи магістранта;

відгук рецензента: оцінка наукового рівня дослідження.

Укажемо на типові помилки в написанні та оформленні магістерської роботи:

  1.  Зміст роботи не відповідає плану магістерської роботи або не розкриває тему повністю в її основній частині.
  2.  Сформульовані розділи та параграфи не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об'єкта та предмета дослідження.
  3.  Мета дослідження не пов'язана з проблемою, сформульована абстрактно чи відірвана від завдань дослідження,  не відбиває специфіки об'єкта і предмета дослідження.
  4.  Автор не виявив самостійності, робота являє собою компіляцію або плагіат.
  5.  Відсутній глибокий і всебічний аналіз сучасних офіційних і нормативних документів, нової наукової спеціальної літератури (останні 5-10 років) за темою дослідження.

6. Поверховий, анотований характер аналітичного огляду вітчизняних і зарубіжних публікацій за темою роботи, що не відбиває рівня досліджуваної проблеми.

7. Не розкрито концепцію дослідження, поверхово висвітлено стан практичної роботи.

  1.  Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням та не підтверджується гіпотеза дослідження.
  2.  У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичене матеріал.
  3.   Неприпустимим є використання матеріалів з Internet-ресурсів та інших джерел без посилань чи цитування.
  4.   Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури подається без дотримання вимог державного стандарту.
  5.   Ілюстративний матеріал запозичений не з першоджерел, а з підручників, навчальних посібників, монографій або наукових статей.
  6.   Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками, має фрагментарний характер.

Наведемо загальноприйняту систему оцінювання.

Кількість балів

Національна оцінка

Позначка про залік

Оцінка за ЕСТS

90 – 100

відмінно

зараховано

А

83 – 89

добре

В

75 – 82

добре

С

63 – 74

задовільно

D

50 – 62

задовільно

Е

21 – 49

незадовільно

не зараховано

0 – 20

незадовільно

F

Отже, оцінка «відмінно» виставляється, коли:

обґрунтована актуальність теми, тема розкрита повністю, дослідження виконане на високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовані, висновки й рекомендації є переконливими; продемонстровано вільне володіння матеріалом дослідження; оформлення текстової та практичної частин роботи відповідає вимогам.

Оцінка  «добре» виставляється, коли:

обґрунтована актуальність теми, тема розкрита повністю, дослідження виконане на достатньо високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовані, але висновки не є переконливими, або відсутні рекомендації, або є незначні зауваження до оформлення роботи.

Оцінка «задовільно» виставляється, коли:

тема розкрита повністю, але науково-теоретичний,  методичний рівень її виконання не дуже високий; одержані результати систематизовані недостатньо; висновки зроблені непереконливо; під час захисту продемонстровано середній рівень володіння матеріалом дослідження; не повністю дотримані вимоги щодо оформлення роботи.

Оцінка «незадовільно» виставляється, коли:

тема розкрита неповністю, науково-методичний рівень роботи низький; висновки непереконливі; наочні ілюстрації виконані на низькому рівні, магістрант погано володіє матеріалом свого дослідження, неспроможний  відповісти на запитання; є суттєві зауваження щодо оформлення роботи, знайдено плагіат.

Державна екзаменаційна комісія може прийняти рішення про відзнаку магістерської роботи та рекомендацію магістранта до вступу в аспірантуру.

Державна екзаменаційна комісія може рекомендувати найбільш вагомі результати магістерських робіт до публікації у збірниках наукових праць молодих учених, збірниках наукових праць, вісниках, журналах, інших наукових виданнях, а також рекомендувати для застосування в лекційних курсах та на семінарсько-практичних заняттях з педагогічних дисциплін.

Захищені магістерські роботи зберігаються 3 роки на кафедрі.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1.  Апет Т.К. Справочник технолога кондитерского производства: в 2 - х томах / Т.К.Апет, З. Н. Пашук. – СПб.: ГИОРД, 2004. – Т.1. – 560 с. 
  2.  Остриков А.Н. Экструзия в пищевой технологии /А.Н.Остриков, О.В.Абрамов.  – М.: Пищ. пром-сть, 2006. – 300с.
  3.  Безрукова В.С. Педагогика. Проективная педагогика. Учебное пособие для инженерно-педагогических институтов и индустриально-педагогических техникумов / В. С. Безрукова. – Екатеринбург: Издательство «Деловая книга», 1996. – 344 с.
  4.  Брюханова Н. О. Основи педагогічного проектування в інженерно-педагогічній освіті: Монографія. – УІПА. – Харків: НТМТ, 2010.
  5.  Ботов М.И. Тепловое и механическое оборудование предприятий торговли и общественного питания./ Ботов М.И.., Елхина В.А., Голованов О.М.  - М.: Издательский центр "Академия", 2002. - 464с.
  6.  Васильєв И. Б. Профессиональная педагогика: конспекти лекций для студентов инженерно-педагогических специальностей.- Харьков, 1999. – 151 с.
  7.  Гришин А. С. Дипломное проектирование предприятий хлебопекарной промышленности./ Гришин А. С., Покатило Б. Г., Молодых Н. Н. — М.: Агропромиздат, 1986.— 247 с.
  8.  Гинзбург А.С. и др. Теплофизические характеристики пищевых продуктов: Справочник. / Гинзбург А.С. и др. - М.: Агропромиздат, 1990. - 286с.
  9.  Дейниченко Г.В. Оборудование предприятий питания. Справочник. Ч. І./ Дейниченко Г.В., Ефимова В.А., Постнив Г.М. - Харьков: Мир техники и технологии.; 2002г. - 256с.
  10.  Дейниченко Г.В. Оборудование предприятий питания. Справочник. Ч. І / Дейниченко Г.В., Ефимова В.А., Постнив Г.М. - Харьков: Мир техники и технологии.; 2003г. – 378 с.
  11.  Дипломное проектирование. Правила оформления, инженерные и автоматизированные расчеты на ПЭВМ: Учеб. пособие/Л.В. Антипова , И.А. Глотова, Г.П. Казюлин; Воронеж, гос. технол. акад. Воронеж, 2001. — 584 с.
  12.  Домарецький В.А. Технологія солоду та пива. / В.А. Домарецький К.: Урожай, 1999. -544 с.
  13.  Драгилев А.И., Сезанаев Я.М. Технологическое оборудование предприятий кондитерского производства. / Драгилев А.И., Сезанаев Я.М.  - М.: Колос, 2000. — 496 с.
  14.  Дробот В. І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва / Дробот В. І. - К.: «Руслана», 1998 .
  15.  Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва. / В. І. Дробот - К.: «Руслана», 2002  .
  16.  Кишковский З.Н. Технология вина /Кишковский З.Н., Мержанин А.Н.   - М.: Лег. й пищ. пром-сть, 1984.- 405с.
  17.  Коваленко Е. Э. Методика профессионального обучения: Учебник для инженеров-педагогов, преподавателей спецдисциплин системы профессионально-технического и высшего образования – Х.: ЧП „Штрих”, 2003. – 480с.
  18.  Концепція розвитку інженерно-педагогічної освіти. – Харків: УІПА, 2004. – 40 с.
  19.  Кузьмина Н. В. Профессионализм личности преподавателя и мастера производственного обучения . — М.: Высш. шк.., 1990. – 119 с.
  20.  Лебедева Л. Н. Производство кондитерских изделий на предприятиях и в цехах малой мощности: Учебное пособие / Лебедева Л. Н., Дудко С Д., Оболкина В.И.  - К.: Фирма «ИНКОС», 2010. - 312 с: ил. ISBN 978-966-8347-78-8.
  21.  Лунин О.Г. Курсовое и дипломное проектирование технологического оборудования пищевых производств. / Лунин О.Г. Вельтищев В.Н., Березовский Ю.М. и др.- М.: Агропромиздат, 1990. - 269 с.
  22.  Матвеева И.В. Пищевые добавки и хлебопекарные улучшители в производстве мучных изделий // Учебное пособие / Матвеева И.В., Белявская И.Г.– М: 2001.– 116 с. 
  23.  Медведев Г. М. Технология макаронного производства / Медведев Г. М.   - М.: «Колос», 2000. 
  24.  Мелецинек А. Инженерная педагогика. Практика передачи технических знаний / А. Мелецинек. – М., 1998. - 360 с.
  25.  Нечаева А.П. Химические процессы в пищевых технологиях / Нечаева А.П. – М.: Пищ. пром-сть, 2006.- 256с.
  26.  Нечаев А.П. Пищевые добавки: учебно-методическое пособие / Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А. Н. – М.:1999, –  70с.
  27.  Никифоров В. И. Основы и содержание подготовки инженера-преподавателя к занятиям: Учеб. Пособие./ В. И. Никифоров  – Л.: Изд-во Ленингр.ун-та, 1987. – 144 с.
  28.  Олейникова А. Я. Проектирование кондитерских предприятий: Учебник. – 2-е изд., расшир. и доп./ Олейникова А. Я., Магомедов Г. О. – СПб.:ГИОРД, 2005. – 416 с.: ил.
  29.  Рогов  Й.А. Общая технология  получения  й переработки мяса / Рогов Й.А.,  Забашта А.Г.,  Казюлин  Г.П.   М.: Колос, 1994. - 368 с.
  30.  Рябов В.И. Электрооборудование в общественном питании.      / Рябов В.И. - М.: Экономика, 1990. - 175с.
  31.  Технология молока й молочних продуктов. / Под. ред. Твердохлеб Г.В. - М.: Агропромиздат, 1991. - 463 с.
  32.  Технологічне прогнозування / Ю.Г. Кожанов, Л.О. Сухой, В.І. Оболкіна // Харчова і переробна промисловість. – 1998. – № 4. – С. 8.
  33.  Тхоржевський Д. О. Методика трудового та професійного навчання. / Тхоржевський Д. О. – Київ. ДІНІТ, - 2000. – 242 с.
  34.  Шуміло Г. І. Технологія приготування їжі./ Шуміло Г. І. – К.: Кондор, 2003.– С. 84-132.
  35.  Фіцула М. М. Педагогіка вищої школи: Навч.посіб./ Фіцула М. М. – К., 2006 – 352 с.
  36.  Цехмістрова Г.С. Управління в освіті та педагогічна діагностика. Навч. посібник для студ. вищих навч. закладів / Г. С. Цехмістрова,   Н. А. Фоменко. – К.: Видавничий Дім «Слово», 2005. –    280 с.
  37.  Энциклопедия профессионального образования: в 3-х т. / под ред. С.Я. Батышева. – М.: АПО, 1998 – Т. 1 : А – Л. -568 с.
  38.  Якуба Ю. А. Взаимосвязь теории и практики в учебном процессе средних профессионально-технических училищ: Профпедагогика /  Ю. А. Якуба. – М.: Высш. шк., 1985. – 175 с.
  39.  ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення. - Київ: Держстандарт України, 1995. - 38с.
  40.  ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки та техніки. Структура і правила оформлення [Текст]. – К.: Держстандарт України,195. – 38с.
  41.  ГОСТ 17481-02. Технологические процессы в кондитерской промышленности. Термины и определения / НИИКП. — М.: 2002. — 48 с.
  42.  Единая система конструкторской документации. Общие правила выполнения чертежей. - М.: Гос. Комитет СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1991. - 240с.
  43.  Единая система конструкторской документации. Основные положения. - М.: Гос. Комитет СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1991. - 201с.
  44.  ГОСТ 2.004-88 ЕСКД. Общие требования к выполнению конструкторских и технологических документов на печатающих и графических устройствах вывода ЭЭМ.
  45.  Торты и пирожные. Технич. условия, М.: Экономика, 1999. - 288 с.


Додаток А

ГРАФІК РОБОТИ ТА ЗВІТУВАННЯ МАГІСТРАНТІВ КАФЕДРИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Місяць

План та види роботи

Документальне підтвердження та відповідальний

Термін звітування

Примітки про виконання

Вересень

ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ

на засіданні кафедри

Збір матеріалу за обраною темою дослідження

Протокол №

Жовтень

Затвердження теми на засіданні Вченої ради інституту та Вченої ради Університету

Структура та план магістерського дослідження.

Зміст, методи, етапи та шляхи дослідження.

Збір та обробка матеріалів.

Протокол №

Листопад

Затвердження категоріально-понятійного апарату.

Збір та обробка матеріалів.

Робота над практичною і теоретичною частиною

Науковий керівник

Грудень

НАУКОВО-ДОСЛІДНА ПРАКТИКА.

Звіт:

  •  Конспекти науково-літературних джерел;
  •  ЗМІСТ роботи;  
  •  Текст ВСТУПУ;
  •  СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ;
  •  Текст 1 РОЗДІЛУ;

Виконані проектні завдання.

Протокол №

Термін практики

Січень

Робота над практичною і теоретичною частиною.

Написання тексту 2 РОЗДІЛУ

Науковий керівник

Лютий

Робота над практичною і теоретичною частиною.

Текст 1 і 2 РОЗДІЛІВ

Перегляд виконаної роботи.

Протокол №

Березень

Підготовка до педагогічної практики:

Написання тексту з розділу –  підготовка плану-конспекту уроку (лекція-візуалізація за темою дослідження) та складання методичних вказівок за темою дослідження;

Підготовка статті до наукового збірника.

Науковий керівник

Квітень

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА.

Звіт: 

  •  заповненні бланки документів про відвідування та проведення заняття;
  •  подання плану-конспекту уроку у повному обсязі (лекція-візуалізація за темою дослідження);
  •  подання методичних вказівок за темою дослідження;
  •  подання науково-теоретичної частини дослідження (текст у повному обсязі, ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ);
  •  подання практичної частини дослідження – виконане проектне завдання (графічна частина);

НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

Виступ на Науково-теоретичній конференції для студентів і магістрантів.

Протокол №  

Термін практики

Травень

ПЕРЕДЗАХИСТ

Подання роботи на передзахист за 1 місяць до захисту.

Подання текстового примірника у переплетеному вигляді. Практична частина – подання на планшетах у роздрукованому вигляді.

Протокол №

Червень

ЗАХИСТ

Протокол №

Дата ____________________________________________________________________

Магістрант ______________________________________________________________

Науковий керівник ________________________________________________________

Завкафедрою харчових технологій _____________________________________________________

ЩОДЕННИК

виконання  завдань з науково-дослідної практики

слухача магістратури__________________________________________

Науковий керівник____________________________________________

Термін практики______________________________________________

Завдання

Термін виконання

Зміст завдання

(скорочено)

підпис керівника

  1.  Ознайомитись із програмою практики, взяти участь у настановній конференції. Оформити щоденник практики.

  1.  Підготувати зошит для завдань й звітування про їх виконання, для спілкування із науковим керівником.

  1.  Ознайомитись із Вимогами до магістерського дослідження.

  1.  Провести аналіз науково-літературних джерел.

  1.  Визначити шляхи, методи  та способи наукового дослідження.

  1.  Скласти список необхідних науково-літературних, науково-технічних, науково-методичних джерел.

  1.  Розробити структуру і план магістерського дослідження.

  1.  Визначити понятійно-категоріальний апарат дослідження:

Актуальність

Об’єкт

Предмет

Мета

Завдання

Гіпотеза

9. Скласти загальний план магістерського дослідження.

10. Скласти ВСТУП магістерського дослідження.

11. Звітувати науковому керівнику про виконання завдання.

12. Заповнити щоденник науково-дослідної практики магістранта.

Дата…………………………………………………………………………………

Керівник науково-дослідної

практики магістранта………………………………………………………………


Додаток В

Міністерство освіти і науки України

Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка

Кафедра харчових технологій

ІВАНЧЕНКО СЕРГІЙ СЕРГІЙОВИЧ

ПРИНЦИПИ ПРОЕКТУВАННЯ

СУЧАСНОЇ РОЗВАЖАЛЬНО-ГУМОРИСТИЧНОЇ КНИГИ

Магістерська робота

за спеціальністю 8.020210 «Дизайн»

Науковий керівник:

Морозов Іван Іванович,

кандидат педагогічних наук, доцент

Луганськ – 2010


Додаток  Г

ЗМІСТ

Розділ 1

1.1.

1.2.

Розділ 2

2.1.

2.2.

Розділ 3

3.1.

3.2.

ВСТУП…………………………………………………………………………

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОЕКТУВАННЯ ПОДАРУНКОВИХ ВИДАНЬ АЛЬБОМНОГО ТИПУ ……………………………………………………..

Теоретичні та історичні основи проектування подарункових видань …….

Сутність і специфічні ознаки подарункових альбомних видань …………..

Висновки з першого розділу ………………………………………………….

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЕКТУВАННЯ  ПОДАРУНКОВИХ ВИДАНЬ АЛЬБОМНОГО ТИПУ .………………………….............................................

Розробка концепції проектування подарункових альбомних видань Шляхи і методи  проектування подарункових альбомних  видань ………...

Висновки з другого розділу ………………………………………………….

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ДИЗАЙНЕРІВ-ГРАФІКІВ З ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ..........................

Навчально-методичні вказівки з організації навчального процесу з проектування подарункових альбомних  видань ……………………………

Методичні рекомендації по проведенню занять з проектування подарункових альбомних видань …………………………………………….

Висновки з третього розділу ……………………………….............................

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ ……………………………………………………...

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………………......

ДОДАТКИ ………………………………………….……..............................

3 – 8


Додаток Ґ

ЗМІСТ

Розділ 1

1.1.

1.2.

Розділ 2

2.1.

2.2

Розділ 3

3.1.

3.2.

ВСТУП……………………………………………..

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОЕКТУВАННЯ ХРЕСТОМАТІЙНИХ ВИДАНЬ З МИСТЕЦТВА………………………………………………

Теоретичні аспекти проектування хрестоматійних видань ………….

Сутність і специфічні ознаки хрестоматійних видань з мистецтва …

Висновки з першого розділу ………………………………………….

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЕКТУВАННЯ  ХРЕСТОМАТІЙНИХ ВИДАНЬ З МИСТЕЦТВА ..……………………………………………………….

Розробка концепції проектування хрестоматійних видань з мистецтва………………………………………………………………..

Використання концепції проектування хрестоматійних видань з мистецтва ……………………………………………………………….

Висновки з другого розділу …………………………………………….

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ПРОЕКТУВАННЯ ХРЕСТОМАТІЙНИХ ВИДАНЬ З МИСТЕЦТВА ..............................

Методичні рекомендації для дизайнерів з проектування хрестоматійних видань з мистецтва ………………………………….

Методичні вказівки для студентів-графіків з проектування хрестоматійних видань з мистецтва ……………………………….…

Висновки з третього розділу …………………………………………...

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ ……………………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………….…

ДОДАТКИ…………………………………………….…………………..

3 – 8


Додаток Д

Зразок ЗМІСТУ дослідження за темою: ОСОБЛИВОСТІ ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ГРАФІЧНОГО ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З УРАХУВАННЯМ ІДЕЙ МОДЕРНІЗМУ

Розділ 1

1.1.

1.2.

Розділ 2

2.1.

2.2

.

Розділ 3

3.1.

3.2.  

ВСТУП………………………………………………………………….

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ГРАФІЧНОГО ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З УРАХУВАННЯМ ІДЕЙ МОДЕРНІЗМУ

Проектування об’єктів графічного харчових технологій як проблема сучасної культури……………………………………..........................................

Теорія і практика модернізму як феномен культури, мистецтва та харчових технологій 20 століття…………………………………………………….

Висновки з першого розділу ………………………………………….

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ГРАФІЧНОГО ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З УРАХУВАННЯМ ІДЕЙ МОДЕРНІЗМУ …………….

Розробка концепції проектування об’єктів графічного харчових технологій

з урахуванням ідей модернізму ………………………………………..

Шляхи і методи проектування об’єктів графічного харчових технологій з урахуванням ідей модернізму у дизайнерській практиці………………………………………………………................

Висновки з другого розділу …………………………………………..

МЕТОДИЧНІ ПИТАННЯ  ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ГРАФІЧНОГО ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ З УРАХУВАННЯМ ІДЕЙ МОДЕРНІЗМУ

Методичні рекомендації для дизайнерів з проектування об’єктів графічного харчових технологій з урахуванням ідей модернізму ………………

Організація і методика проведення занять з проектування об’єктів графічного харчових технологій з урахуванням ідей модернізму………………..

Висновки з третього розділу …………………………………………..

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ ………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….

ДОДАТКИ………………………………………………………………

3 – 9


Додаток Є

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  1.  Дана робота є … Встановлено, що … робота … є актуальною проблемою сучасної теорії харчових технологій та методики професійної дизайнерської освіти. Являючи собою складне, ... системне, комплексне … утворення та враховуючи ..., можна зазначити, що ... … збагачують …, сприяють …, дозволяють …
  2.  Науково-теоретичний пошук дозволив виділити та проаналізувати існуючі погляди вчених щодо. .., розглянути їх як … соціальну, художню, проектну …, психологічну та культурологічну … категорію чи проблему. Водночас, … э важливий чинник … діяльності, характерними ознаками чого є: …
  3.  З метою … проаналізовано існуючі підходи (гносеологічний, психологічний, культурологічний, системний, комплексний) до ..., обґрунтовано … умови …, критерії та показники, необхідні …, здійснено розробку критеріїв, що дозволяють ..., обґрунтовано  принципи … Зазначимо, що значна частина … дослідження.   , що підтвердило існування ряду протиріч та проблемних питань, які пов’язані з недостатньою …
  4.  У досліджені розкрито роль …, …, висвітлено зміст та форми …, виявлено принципи, закономірності, особливості, функції … , які …
  5.  За результатами дослідження вдалося виявити особливості , принципи, зв’язки …, зазначити, що вони належать до складних за своїм змістом, структурою, формою та способами  утворень, знаходяться у залежності від ..., від характеру психологічних процесів, а також від …, які супроводжують …
  6.  Матеріали … дозволили визначити вплив …, особливості, принципи, …, роль … тощо.
  7.  Встановлено, що на … впливають соціокультурні та психологічні процеси тощо. Водночас посилюється роль … У роботі наголошено на необхідності …
  8.  У дослідженні… теоретично обґрунтовано ..., необхідні для … Вони передбачають ...
  9.  Автором роботи … розроблена …, перевірена ефективність використання концепції … …
  10.  Новизна дослідження полягає у …
  11.  Практична значущість результатів дослідження …. Створено методичні вказівки,  рекомендації для дизайнерів, студентів
  12.  Дослідження не вичерпує означену проблему і передбачає …..

Додаток Ж

Приклади бібліографічного опису окремих видів документів

Книги одного автора

Конверський А. Є. Логіка традиційна та сучасна [Текст]: Підруч. для студ. вищих навч. закл. / А. Є. Конверський. — К.: ВПЦ «Київський ун-т», 2007. — 440 с. — ISBN 966-594-977-2.

Заборовський В. П. Основи маркетингу [Текст]: конспект лекцій /

B. П. Заборовський; М-во аграр. політики України, Поділь. держ. аграр.- техн. акад. — Кам’янець-Поділь.: Вид.-полігр. фірма «Абетка», 2002. 145 с.: ілюстр. — Бібліогр.: с. 125–127. — ISBN 966-682-073-1.

Книги двох авторів

Горбаченко Т. Г. Етно-конфесійна специфіка становлення християнської писемної культури [Текст]: Монографія / Т. Г. Горбаченко,

C. М. Піддубна; за ред. докт. філософ. наук, проф. Т. Г. Горбаченко. — К. :[б.в.], 2002. — 253 с. — Бібліогр.: с. 247–252. — ISBN 5-7107-2749-0 .

Єришев А. О. Логіка = Logic [Текст]: Курс лекцій / А. О. Єришев, М. П. Лукашевич; рец.: В. Т. Циба; МАУП. — 2-е вид., перероб. і допов. — К.: МАУП, 1999. — 128 с.: ілюстр. — Бібліогр. в кінці лекцій. — ISBN 966-7312-67-4.

Книги трьох авторів

Березненко М. П. Метрологія: історія та сьогодення [Текст]: Навч. посібник для студентів вищ. навч. закладів / М. П. Березненко, Д. В. Головко, Н. Г. Савчук; Київ. нац. ун-т технологій та харчових технологій. — К.: КНТД, 2002. — 174 с.: ілюстр., табл. — Бібліогр.: с. 173. — ISBN 5-7763-1255-2.

Горбаченко Т. Г. Теорія та історія релігійного мистецтва [Текст]: Навч.-методич. посіб. / Т. Г. Горбаченко, В. І. Лубський, Н. Ю. Фатюшина; за ред. докт. філософ. наук, проф. В. І. Лубського; рец.: М. М. Закович, П. М. Кралюк. — К.: Укрпапір, 2003. — 220 [3] с. — Бібліогр.: с. 207–219 (146 назв). — ISBN 5-93437-056-1.

Книги чотирьох і більше авторів

Кримінальне право України. Загальна частина [Текст]: Підруч. для студ. вищ. навч. закладів / М. І. Бажанов [та ін.]; ред. М. І. Бажанов; Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. — К.: Юринінком Інтер.; Х. : Право, 2002. — 414 с. — Бібліогр. в підрядк. прим. — ISBN 966-7784-90-8.

Психологія релігії [Текст]: ч. 1: Навч. посібник і хрестоматія для студентів вищ. навч. закладів / В. І. Лубський, О. І. Предко, Т. Г. Горбачен-ко, С. М. Піддубна. — К.: Крок, 2002. — 247 с. — ISBN 5-9763-1212-2.

Релігієзнавство [Текст]: предмет, структура і методологія курсу. Релігія як предмет дослідження. Загальна характеристика релігій світу. Ранні національні релігії. Пізні національні релігії. Світові релігії. Нетрадиційні релігії. Свобода совісті як загальнолюдська цінність : підручник / В. І. Лубський та ін. — К.: Видавничий центр «Академія», 2000. — 408 с. — (Альма-матер). — ISBN 966-580-071-Х.

Книги, що видані без зазначення авторства

Біблія або книга Святого Письма Старого і Нового Заповіту [Текст]: із мови давньоєврейської й грецької на українську дословно наново перекладена / пер. проф. Івана Огієнка. — К.: Укр. біблійне т-во, 2002. — 1375 с. — ISBN 966-7136-21-3.

Библия. Н. З. Евангелие от Марка. Евангелие от Иоанна. Послание к римлянам [Текст]: пер. / Славян. библей. фонд. — С.-Пб.: [б. и.], 1997. — 159 с. — ISBN 5-85733-031.

Contemporary American Poetry [Text] / ed. by A. Poulin. — 4th ed. — Boston: Houghton Mifflin Company, 1985. — 727 p. — ISBN 966-682-073-1.

Бібліографічні записів документів під заголовком, що містять ім’я колективного автора

Актуальні проблеми філософських, політологічних і релігієзнавчих досліджень. (До 170-річчя філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка)=Problemata actualia philosophiae, politologiae et religionis (Ad 170 annos facultatis philosophicae Kiioviensis nationalis universitatis nomine Taras Schevtschenco) [Текст] : матеріали Міжнар. наук. конф. «Людина-Світ-Культура» (20-21 квітня 2004р., Київ) / Київський нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. Філософський факультет / А. Є. Конверський (голов.ред.). — К.: [б. в.], 2004. — 976 с. — Текст укр. та рос. мовами. — ISBN 966-8365-12-7.

Народний Рух України. Всеукраїнські Збори (6; 1995, Київ). VІ Всеукраїнські Збори Народного Руху України, м. Київ, 16–17 груд. 1995 р. [Текст]: стеногр. звіт. — К.: [б. в.], 1996. — 273 с. — Вид. НРУ. — ISBN 5-707-4900-8.

Україна. Закони. Гірничий закон України [Текст]: за станом на 28 жовт. 2005 р. / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К.: Парламет. вид-во, 2005. — 31 с. — (Сер. «Закони України»). — ISBN 966-611-420-8.

Багатотомні видання

Лубський В. І. Історія релігій [Текст]: Підручник для студентів вищ. навч. закладів: у 2 т. / В. І. Лубський, М. В. Лубська; Київський нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. — К.: Видавничо-поліграф. центр «Київський унт», 2008. — (До 175-річчя Київського нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка). — ISBN 966-594-991-85-85647-056-7 загальний .

Т. 1. — 383 с.: [13 арк. іл.] .– ISВN 966-594-992-6 — т. 1.

Т. 2. — 415 с.: [10 арк. іл. — ISВN 966-594-993-6 — т. 2.

Гиппиус З. Н. Сочинения [Текст]: в 2 т. / Зинаида Гиппиус ; [вступ. ст., подгот. текста и коммент. Т. Г. Юрченко; Рос. акад. наук, Ин-т науч. информ. по обществ. наукам]. — М.: Лаком-книга: Габестро, 2001. — 22 см. — (Золотая проза серебряного века). — На пер. только авт. и загл. сер. — ISBN 5-85647-056-7. Т. 1: Романы. — 367 с. — Библиогр. в примеч.: с. 360–366. — Содерж.: Без талисмана; Победители ; Сумерки духа. — В прил.: З. Н. Гиппиус / В. Брюсов. — ISВN 5-85647-057-5. Т. 2: Романы. — 415 с. — Содерж.: Чертова кукла ; Жизнеописание в 33 гл.; Роман-царевич: история одного начинания; Чужая любовь. — ISВN 5-85647-058-3.

Роботи

Горбаченко Тетяна Григорівна. Вплив християнства на становлення писемної культури Русі-України: філософсько-релігієзнавчий аспект [Рукопис]: дис. ... докт. філософ. наук: спец. 09.00.11: захищена 27.02.2002; затв. 12.06.2002 / Т. Г. Горбаченко; Київський нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. — К.: [б. в.], 2003. — 456 с. — Бібліогр.: с. 388–456. — 435678.

Автореферати дисертацій

Лубський Володимир Іонович. Проблеми війни і миру в контексті віроповчальних систем основних релігій світу [Текст]: автореф. дис. ... д-ра філос. наук: спец. 09.00.11 / В. І. Лубський; Ін-т філософії НАН України. — К.: [б. в.], 1997. — 46 с.

Статті з періодичних видань

Бушанський В. В. Політика та мистецтво [Текст] / В. В. Бушанський // Віче. — 2007. — № 18. — С. 2–5.

Статті з енциклопедій

Фарисей [Текст] // Библейская энциклопедия: в 3 т. — М., 1991. — Т. 2. — С. 227–228.

Статті з матеріалів наукових конференцій і продовжуваних видань

Казанова Х. Моделі відокремлення церкви від держави у США та Західній Європі [Текст] / Х. Казанова // Свобода віровизначення. Церква і держава в Україні: матер. міжнарод. наук. конф., Київ, 1994. — К., 1996. — С. 94–96.

Дьюрем К. Перспективи релігійної свободи в дзеркалі сучасних правових реалій [Текст] / К. Дьюрем // Релігійна свобода. — 2000. — № 4. — С. 12–19.

Розділ з книги

Релігія в контексті національного відродження України [Текст] // Колодний А. М. Релігійна духовність українців: вияви, постаті, стан / А. М. Колодний, Л. О. Филипович. — К., 1996. — С. 167–182.

Газети

Урядовий кур’єр [Текст]: газета центральних органів виконавчої
влади України / засновник Каб. міністрів України. — 1990. — К.: Преса України, 2003. — 16 шпальт. — 5 разів на тиждень.

2003, №1 (2415) — 248 (2663). — 101063 пр.

Журнали

Науковий світ [Текст] : щомісяч. наук.-популяр. журн.-ревю / засновники: Вища атестац. коміс. України і трудов. колектив ред. — 1998 серп. — К.: Ред. журн. «Бюлетень Вищої атестац. коміс. України», 2003,  — № 1–12. — ISSN 1917-3789.

Видання, що продовжуються

Наука. Релігія. Суспільство [Текст] / Донець. держ. ін-т проблем штучного інтелекту; А. І. Шевченко, гол. ред. — 2001. — Донецьк : ІПШІ «Наука і освіта», 2001. — ISSN 1728-3671. 2001, № 1–3, 230 пр.; 2002, № 1–4, 280 пр.; 2003, № 1–4, 300 пр.

Стандарти

ДСТУ 3018-95. Видання. Поліграфічне виконання. Терміни та визначення [Текст]. — Введ. 23.02.95. — К.: Держстандарт України, 1995. — 23 с.

СТП 14307699.005-2003. Управління документами. Методика якості [Текст] / Держ. акціонер. холдінгова компанія «Артем». — Введ. 07.01.2003. — К., 2003. — 8 с. — (Система управління якістю).

ГОСТ Р 517721-2001. Аппаратура радиоэлектронная бытовая Входные и выходные параметры и типы соединений. Технические требования [Текст] . — Введ. 2002. 01. 01. — М. : Изд-во стандартов, 2001. — IV, 27 с.: ил.

Патентні документи

Спосіб прогнозування викидонебезпечності призабійної частини гірничого масиву [Текст]: Пат. 17449 Україна, МПК6 Е 21 F 5/00 / О. В. Агафонов, Г. І. Колчін, І. А. Бобров (Україна); заявник Держ. Ма-кіїв. н.-д. ін-т по безпеці робіт в гірничій промисловості (Україна) . — №95104378; заявлено 04.10.95 ; опубл. 31.10.97, Бюл. № 5. — 10 с.: ілюстр.

Медичний інструмент [Текст]: Пат. 10457 Україна, МПК5 А 61 В 17/00 / Ю. Л. Шальков, Ю. О. Віннік (Україна). — № 95041920; заявлено 25.04.95; опубл. 25.1296, Бюл. № 4. — 3 с. : ілюстр.

Заявка 1095735 Российская Федерация, МПК7 B 64 G 1/ 00. Одноразовая ракета-носитель [Текст] / Тернер Э. В. (США) ; заявитель Спейс Системз/Лорал, инк. ; пат. поверенный Егорова Г. Б. — № 2000108705/28 ; заявл. 07.04.00; опубл. 10.03.01, Бюл. № 7 (1 ч.) ; приоритет 09.04.99, № 09/289, 037 (США). — 5 с. : ил.

Звіти про науково дослідну роботу

Дослідження стійкості й розробка рекомендацій за параметрами бортів кар’єру Південного ГЗКа [Текст]: звіт про НДР (заключ.) / Держ. мале підприємство з маркшейдер., екол. й гідротех. досліджень «МЕГГІ»; керівник роботи Б. І. Воскобойніков. — Кривий Ріг, 1992. — 244 с.: ілюстр. — 3.12-3-А-97-91-3. — Інв. № 0-810.

Аудіовізуальні документи

От заката до рассвета [Видеозапись] / реж. Роберт Родригес ; в ролях : К. Тарантино, Х. Кейтель, Дж. Клуни ; Paramount Films. — М. : Пре-мьервидеофильм, 2002. — 1 вк.

Роман (иеромонах). Песни [Звукозавись] / иеромонах Роман ; исп. Жанна Бичевская. — СПб. : Центр. духов. просвещения, 2002. — 1 электрон. опт. диск. — (Песнопения иеромонаха Романа ; вып.3).

Електронні ресурси

Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського [Електрон ний ресурс]. — Електрон. дан. — К.: Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 1997. — Режим доступу: http:// www.nbuv.gov.ua/, вільний. Назва з екрану. — Мови укр., англ., рос.

Цветков Виктор Яковлевич. Компьютерная графика: рабочая программа [Электронный ресурс]: для студентов заоч. формы обучения гео-дез. и др. специальностей / В. Я. Цветков. — Электрон. дан. и прогр. — М.: МИИГАиК, 1999. — 1 дискета. — Систем. требования: IBMPC, Windows 95, Word 6.0. — Загл. с экрана. — № гос. регистрации 0329900020.

Атлас-98 [Электронный ресурс]: 3D: самый подроб. полностью трех-мер. атлас мира. — Электрон. дан. и прогр. — [Б. м.], 1998. — 1 электрон. опт. диск (CD-ROM): зв., цв.; 12 см. — (abc) (Весь мир в 3D). — Систем. требования: PC 486 DX-33; 8 Мб RAM ; 15 Мб HDD; Windows 3.1 или Windows 95 ; 2-скоростной дисковод ; 256 цв. SVGA дисплей; зв. карта; мышь. — Загл. с контейнера.

Britannica CD-98 [Электронный ресурс] = Британника CD-98: Encyclopedia : Knowledge for the informationage. — Multimedia ed. — Электрон. интерактив. мультимедиа. — [Б. м.], 1998. — 3 электрон. опт. диска (CD-ROM, includes: installation CD, advanced search CD, multimedia CD). — Систем. требования: Pentium 100 МГц ; 16 Мб RAM; Windows 95; 2-скоростной дисковод; SVGA видеокарта, 256 цв.; зв. карта ; мышь. — Загл. с контейнера. — Содерж.: text of 32-volume print set plus more..!

Английский для бизнесменов. Английский технический. Английский для чтения газет и журналов [Электронный ресурс]: курс изучения иностр. яз. Intel. — Электрон. дан. и прогр. — М.: сор. Квант, 1994-1997. — 1 электрон опт. диск (CD-ROM): зв., цв. — (25 кадр). — Систем. требования: IBM PC AT 386; 4 Мб ОЗУ; MS Windows 3.1 и выше ; 2-скоростной CD ROM; VGA-видеокарта (или выше); зв. карта; мышь. — Загл. с этикетки диска.

Додаток

СТРУКТУРА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ЧАСТИНИ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ ТА ВИМОГИ ДО ЇЇ ОФОРМЛЕННЯ

Науково-педагогічна частина є додатком до магістерської роботи й містить такі складові частини:

назву;

вступ;

основну частину, структура якої визначається у залежності від завдання;

висновок;

список використаних джерел (включається в загальний список літератури до дипломної роботи).

Загальний обсяг методичної частини дипломного проекту (роботи) складає 15-20 сторінок друкованого тексту. Науково-педагогічний розділ оформлюється відповідно до вимог, встановлених для оформлення магістерських робіт.

Завдання для виконання науково-педагогічної частини магістерських робіт наведено у Додатку О.

Критерії оцінювання науково-педагогічної частини магістерських робіт

Оцінка за виконання методичної частини дипломних проектів (робіт) виставляється керівником цієї частини роботи у балах, кількість яких максимально може досягати 100. Для визначення кількості балів, що отримує студент за виконання науково-педагогічної частини магістерської роботи використовуються вказані  в таблиці 1 критерії.

Оцінка у 100-бальній шкалі перераховується в оцінку по чотирьохбальній шкалі таким чином:

90 – 100 балів – відмінно,

75-89 балів – добре,

60 – 74 бали – задовільно.

В тому випадку, якщо магістрант не одержав мінімальну кількість балів (60 балів), він не допускається до захисту магістерської роботи.

Таблиця 3.1

Показники і критерії оцінки методичної частини магістерських робіт

1

Відповідність вимогам методичних вказівок.

Навчально-педагогічна частина виконана у відповідності до вимог методичних вказівок у повному обсязі.

65

Навчально-педагогічна частина виконана, але є зауваження до повноти або якості виконання завдання.

60

3

Наявність творчої компоненти виконання завдання

Творчий підхід продемонстрований при виконанні всього завдання

до 20

Творчий підхід продемонстрований при виконанні окремих питань при виконанні завдання

До 10

4

Якість розробки ілюстративного матеріалу

Розроблені презентаційні кадри

До 10

Розроблений та оформлений плакат

До 5

5

Термін завершення науково-педагогічної частини магістерської роботи.

Робота виконана і підписана керівником до строку, що вказаний у графіку.

До 5

Додаток З

Орієнтовна схема відзиву керівника магістерської роботи

Відзив наукового керівника

про магістерську роботу  (прізвище та ініціали)_

 (назва теми) 

за спеціальністю 8.01010401 Професійна освіта

профіль підготовки Харчові технології

Актуальність теми.

Відповідність змісту роботи обраній темі.

Рівень повноти розробки питань і окремих проблем.

Рівень теоретичної та професійної підготовки магістранта, його здатність до  самостійної роботи.

Логічність, послідовність, аргументованість викладу матеріалу, вміння робити висновки.

Характеристика студента під час роботи над магістерською роботою (дисциплінованість, наполегливість, підготовленість, своєчасність виконання завдання тощо).

Важливість запропонованих магістрантом рекомендацій для їх впровадження в практику роботи навчальних закладів різного рівня.

Відповідність дослідження вимогам, що ставляться до магістерських робіт.

Дата                                                           підпис керівника магістерської роботи

із зазначенням посади,

наукового ступеня

та вченого звання.


Додаток К

Орієнтовна схема рецензії на магістерську роботу

Рецензія

на магістерську роботу  (прізвище та ініціали)

 (назва теми)__________

за спеціальністю 8.01010401 Професійна освіта

профіль підготовки  Харчові технології

Актуальність теми.

Практична цінність питань, які  розроблені в науковій роботі.

Коротка характеристика магістерської роботи за розділами.

Позитивні моменти і недоліки магістерської роботи.

Новизна й оригінальність   ідей, покладених  в  основу роботи.

Методика вивчення і обробка матеріалів дослідження.

Наявність  в  роботі  певних  рекомендацій та  їх обґрунтування:

Якість оформлення дипломної (магістерської) роботи.

Недоліки роботи.

• Оцінка магістерської роботи за чотирибальною системою.

Дата                                                                                                      

Підпис  рецензента

із зазначенням  посади, наукового

ступеня та вченого звання


Додаток Л

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА (МАГІСТРАТУРА )

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ (1)

ВІДВІДУВАННЯ ЗАНЯТТЬ

Відвідав заняття магістрант кафедри харчових технологій _____________________________

Викладач кафедри харчових технологій  _____________________________________________

Відвідано магістрантом: лекцію, практичне, лабораторне завдання, перегляд робіт студентів, відкрите заняття чи ін. форми аудиторної (поза аудиторної) роботи – необхідне підкреслити.

Дата

Курс, група

Предмет

Назва теми уроку

Наявність

навчально-

методичної

документації

1. Робоча програма, поурочний план.

2. Текст лекцій; наявність завдань з практичної; самостійної роботи.

3. Наочний матеріал; ілюстративний та демонстраційний матеріал.

4. Методичні посібники, підручники тощо.

Мета уроку

Хід уроку

  1.  Оргмомент….
  2.  
  3.  

Підсумок уроку

Позитивний відгук

Зауваження

Висновок

Підпис магістранта…………………………………………………………

Підпис викладача……………………………………………………………

Підпис керівника практики…………………………………………………


Додаток М

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА (МАГІСТРАТУРА )

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ (2)

ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

МАГІСТРАНТ кафедри харчових технологій       ______________

Проведено магістрантом: лекцію, практичне, лабораторне заняття,

перегляд робіт студентів, відкрите заняття чи ін. форми аудиторної (поза аудиторної) роботи (необхідне підкреслити)

Присутній викладач, керівник практики ________________________________

Дата

Курс, група

Предмет

Назва теми

Наявність

навчально-

методичної

документації

1. Робоча програма, поурочний план.

2. Текст лекцій; наявність завдань з практичної; самостійної роботи.

3. Наочний матеріал; ілюстративний та демонстраційний матеріал.

4. Методичні посібники, підручники тощо.

Мета уроку

Хід уроку

Оргмомент….

Підсумок уроку: заповнюється магістрантом

Позитивний відгук:

заповнюється викладачем

Зауваження:

заповнюється викладачем

Висновок:

заповнюється викладачем

Підпис магістранта…………………………………………………………………

Підпис викладача……………………………………………………………………

Підпис керівника практики…………………………………………………………


Додаток Н

Приблизний перелік тем магістерських робіт


Додаток О

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ЧАСТИНИ МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ

  1.  Сучасні підходи до методичної діяльності інженера-педагога.
  2.   Сутність педагогічної технології навчання.
  3.  Методи і прийоми активізації пізнавальної діяльності студентів інженерно-педагогічних спеціальностей.
  4.   Методика професійного навчання як важливий розділ педагогічного знання.
  5.   Використання сучасних навчальних технологій у підготовці інженерів-педагогів.
  6.   Самостійна робота студентів у процесі викладання спеціальних дисциплін.                   

7. Лекція як провідна форма організації процесу навчання у ВНЗ.

8. Методика викладання спецдисциплін у закладах професіної освіти III-IV рівнів акредитації як окрема методика.

9. Інноваційні форми організації навчальння інженерів-паедагогів.

10. Місце методики професійної освіти у структурі педагогічної компентності інженера-педагога.

11. Нові педагогічні підходи до викладання дисциплін технологічного циклу

12. Методичні засади  організації контролю знань у закладах професіної освіти III-IV рівнів акредитації.

13. Педагогічне тестування як метод об'єктивної діагностики якості навчання закладах професіної освіти III-IV рвінів акредитації.

14. Форми організації навчання у вищій школі та їх розвиток.

15. Ділові ігри у підготовці інженера-педагога.

16. Дидактичні особливості навчального процесу при вивченні  спеціальних дисциплін закладах професіної освіти III-IV рвінів акредитації.

17. Удосконалення методики навчання спеціальних предметів у ступеневій професійній підготовці фахівців.

18. Форми організації навчання у закладах професіної освіти III-IV рівнів акредитації.

19. підготовки інженера-педагога в агротехнічному вузі на основі взаємозв'язку психолого-педагогічних і спеціальних дисциплін.

20. Завдання інженерно-педагогічної освіти України в умовах євроінтеграції.

21. Загальна характеристика змісту інженерно-педагогічної діяльності

1

1




1. по теме- Выполнение задания по программированию в TURBO PSCL
2. I Как формируется суд присяжных Формирование скамьи присяжных заседателей сложная процедура включающая
3. Отчет о производственной практике (Гражданское право)
4. Задание 1 ~ определить экспериментально момент инерции маятника
5. Варіант 1 Порівняти склад та функціонування фінансової системи України та розвинутих країн- США Великобр
6. 3.Теория черт лидерства
7. тематическим занятиям физкультурой и спортом; оздоровления подрастающего поколения профилактики правонар
8. Курсовая работа- Роль международных корпораций и финансовых групп в мировой экономике
9. - государству - должностным лицам - физическим и юридическим лицам - правоохранительным органам I-.html
10.  Маслоу 2 Мэйо 3 Тейлор 4 Мак Грегор Вопрос 2 Как называется процесс побуждения себя и других к
11. Си'а дусты' Саша хат яза
12. тема показателей себестоимости на ж
13. Парсиваль
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Одеса ~ Дисерта
15. Возрастные периоды развития быстроты
16. тематичних наук Чернівці2003 Дисертацією є рукопис
17. Акаусыз ондіріс ушін курес принципін кай ел колданады Жапония Басеке ~ капитализмдегі реттеуші куш бо
18. Гамлет як герой світової літератури
19. Курсовая работа- Конфликты в святоотеческой и светской психологии
20. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА По дисциплине Механика материалов и конструкций студенты заочной формы обучения