Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1 Мета та завдання курсової роботи Виконання курсової роботи з дисципліни ldquo;Фінансиrdquo; є складовою част

Работа добавлена на сайт samzan.net:


НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

Кафедра фінансів, обліку і аудиту         

Ф І Н А Н С И      

Методичні вказівки до виконання курсової роботи

КИЇВ

   МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ПО ВИКОНАННЮ КУРСОВОЇ РОБОТИ

1.1. Мета та завдання курсової роботи

Виконання курсової роботи з дисципліни “Фінанси” є складовою частиною навчального процесу. Мета  курсової роботи — поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань економіки та організації виробництва. У процесі написання курсової роботи студент має здійснити аналіз основних макроекономічних та інших фінансових показників господарювання, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви виробництва і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності первинної ланки виробництва. У роботі важливо також узагальнити кращий  вітчизняний та зарубіжний досвід організації виробництва в конкретній галузі народного господарства.

Виконання курсової роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дисципліни “Фінанси”, спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань фінансових відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен самостійно знайти та вивчити літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз статистичних даних підприємства чи галузі, показати вміння вирішувати економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань економіки, організації та фінансового планування на рівні первинної ланки виробництва.

1.2. Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота — це самостійне науково-практичне дослідження, яке дає змогу оцінити якість знань студента, його вміння застосувати їх на практиці.

Виконуючи роботу, студент має навчитися користуватися  спеціальною літературою, самостійно її аналізувати та узагальнювати.

Матеріал курсової роботи має бути викладений відповідно до вимог законів формальної логіки — закону тотожності, закону суперечності, закону достатнього обґрунтування, що означає:

  •  не можна висловлювати два суперечливих судження про один предмет;
  •  кожна висловлена думка, твердження мають бути достатньо обґрунтовані.

Курсову роботу студент денної форми навчання  повинен виконувати на основі ретельного вивчення й узагальнення передового досвіду господарювання, висвітленого в літературних джерелах, обов’язкового використання статистичних даних, наведених у науковій літературі, періодичній пресі та статистичних щорічних виданнях.

Студенти вечірньої та заочної форми навчання мають можливість і обов’язково повинні виконувати курсову роботу на матеріалах конкретного підприємства, чи галузі, де працюють.

Тема роботи має бути такою, яка давала б змогу майбутньому спеціалісту у комплексі вирішувати чи висвітлювати питання економіки, організації фінансів та фінансового планування виробництва. Результати дослідження треба викласти у вигляді висновків і пропозицій. Обсяг курсової роботи — 30 - 40 рукописних аркушів стандартної форми (включаючи  таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо).

У готовому (чистовому) тексті не дозволяється робити виправлення, закреслення, вставки, а також скорочувати слова та використовувати абревіатури (крім загальноприйнятих).

1.3. Вибір теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми.

Студенти стаціонару обирають тему курсової роботи за порядковим номером студента у журналі обліку відвідування занять відповідно до тематики курсових робіт, визначеної кафедрою фінансів, обліку і аудиту інституту. Ця тематика щороку переглядається і доповнюється.

Студенти  заочної  та дистанційної форм навчання вибір теми курсової роботи здійснюють, виходячи з суми останніх трьох цифр залікової книжки. Студент має змогу вибрати тему курсової роботи з урахуванням своєї практичної діяльності, можливостей використання матеріалів підприємств та організацій, де вони працюють, але також згідно з тематикою, визначеною кафедрою фінансів, обліку і аудиту. У цьому випадку студент повинен узгодити свій вибір з керівником курсової роботи. Якщо студент обрав тему, не визначену кафедрою, він повинен написати про це заяву на ім’я завідувача кафедри. У заяві слід зазначити назву обраної теми та обґрунтувати її вибір. Без погодження з кафедрою вільний вибір теми не дозволяється.

Вибираючи тему курсової роботи, студент має врахувати: її наукову та практичну значущість, а також наявність необхідних матеріалів, що стосуються теми курсової роботи та можливостей особисто ознайомитися з обраним об’єктом дослідження (підприємством, організацією).

Нижче наведена тематика курсових робіт.

                      Тематика курсової робот з дисципліни „Фінанси”

                 

Сучасна фінансова система України та її характеристика.

Сучасна податкова система України та шляхи її вдосконалення..

Прямі податки та їх вплив на господарську діяльність суб’єктів господарювання..

Місцеві податки і їх характеристика.

Напрямі податки та їх вплив на господарську діяльність суб’єктів господарювання.

Система фінансових показників підприємства та їх характеристика.

Склад і структура витрат державного бюджету України.

Спрощена система оподаткування та шляхи її розвитку..

Основні напрямки фінансово-кредитної політики України на сучасному етапі..

Сучасна кредитна система України, її структура і функції окремих ланцюгів.

Фондовий ринок України.

Інструменти фондового ринку України.

Фінансова політика держави та її типи.

Вексельне фінансування суб’єктів господарювання..

Бюджетна класифікація та її складові.

Порядок розробки та затвердження державного бюджету України..

Бюджетна система України та принципи її побудови..

Оцінка платоспроможності підприємства.

Фінансування державного дефіциту.

Механізм фінансового менеджменту, його структура  та складові.

Управляння державним боргом. Країни.

Характеристика і методи оцінки дефіциту державного бюджету.

Боргове фінансування суб’єктів господарювання.

Лізингове фінансування суб’єктів господарської діяльності.

Факторингові операції та їх вплив не підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства.

Фінансовий механізм та його роль  у реалізації фінансової політики держави.

Цінні папери та оцінка їх вартості.

Страхові фонди як джерело забезпечення страхового захисту.

Сучасна податкова система України.

Бюджетний устрій і бюджетна система України.

Методи обмеження та скорочення бюджетного дефіциту.

Франчайзинг як вид підприємницької діяльності.

Система фінансових показників підприємства та їх характеристика.

Склад і структура витрат державного бюджету України.

Міжнародний неринковий перерозподіл фінансових ресурсів..

Основні напрямки фінансово-кредитної політики України.

Бюджетний федералізм  і фінансове вирівнювання.

Механізм фінансового менеджменту, його сутність та  механізм.

Інструменти фондового ринку України.

Міжнародний ринковий механізм  перерозподілу  фінансових ресурсів  і капіталу.

1.4. Структура і зміст курсової роботи

Після вибору теми та погодження її з науковим керівником, призначеним кафедрою, студент повинен  розробити й викласти  в письмовій формі її план. План теми слід розробляти  після ознайомлення  з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з теми дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше  уявити собі структуру роботи, послідовно викласти її зміст, повніше  висвітлити коло питань, які мають бути вирішені.

План рекомендується складати з 4 - 8 питань. При цьому необхідно визначити, яке з них має бути головним, провідним. Його висвітленню підпорядковуються всі інші питання плану. В цілому він має включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються  теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її.

Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи. Структура і зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. Як приклад, можна рекомендувати таку схему плану:

Вступ — обґрунтування актуальності теми, визначення кола завдань курсової роботи, коротка  характеристика об’єкта дослідження (підприємства, організації). Обсяг -  2—3 стор.

      Перший блок  питань — виклад теоретичних і методологічних питань, що стосуються теми курсової роботи, та їхня практична значущість. Студент має розкривати основні теоретичні положення теми курсової роботи. Особлива увага тут приділяється новітнім теоретичним розробкам, аналізові різних точок зору економістів з того чи іншого питання, аргументації своєї точки зору.

Обсяг -  9—13 стор.

       Другий блок питань — економічний аналіз стану обраного об’єкта дослідження чи економічних явищ, що розглядаються. Має містити аналіз діючої практики різних ланок фінансово-кредитної системи на ділянці, яка відповідає темі дослідження. Особливу увагу слід приділити підбору фактичного матеріалу і використати тільки той, що найбільш повно характеризує об'єкт дослідження. Обсяг - 10—12 стор.

       Третій блок питань — огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища та шляхів вирішення питань, які досліджуються. Цій блок питань присвячується розробці та обґрунтуванню рекомендацій з метою поліпшення окремих сторін діяльності ланок фінансово-кредитної системи або інших об'єктів дослідження. Обсяг — 7—9 стор.

        Заключна частина — виклад основних результатів дослідження та основних заходів щодо ефективного вирішення питань, які розглядалися у роботі.  Обсяг — 1 стор.

Нижче наведено типовій план роботи .

Тема: “ Податкова система України та шліхи її вдосконалення ”

Вступ.

  1.  Сутність, класифікація податків та їх функції.
  2.  Податкова система України та її структура.
  3.  Принципи побудови оптимальних податкових систем.
  4.  Аналіз діючої податкової системи України.
  5.  Недоліки та проблеми діючої податкової системи України.
  6.  Основні напрямки вдосконалення податкової системи України.

Заключна частина.

1.5. Підбір літератури та інших матеріалів з теми курсової роботи

Після складання плану і погодження його з науковим керівником або викладачем, який читає дисципліну “Фінанси”, необхідно з’ясувати стан вивчення обраної теми сучасною наукою, аби конкретніше визначити напрями дослідження та основні  питання курсової роботи.

Навчальну та спеціальну літературу з теми  курсової роботи студент добирає самостійно, використовуючи для цього алфавітний, предметний та систематизований каталоги, які є в кожній бібліотеці. Консультацію з питань добору літератури студент може отримати у викладачів кафедри чи у працівників бібліотеки.

Під час добору літератури особливу увагу слід звернути на першоджерела, що стосуються теми, періодичні видання, наукові статті, передовий виробничий досвід.

Наступний етап — складання бібліографії (списку літературних джерел). Передусім слід звернути увагу на рік видання того чи іншого літературного джерела. Користуватися необхідно лише новими виданнями. Обов’язково слід вивчити та використати у процесі написання курсової роботи нормативні акти (закони, декрети, постанови тощо), що стосуються обраної теми.

Перед виконанням роботи в останньому варіанті слід уважно  переглянути власноручні записи, зроблені у процесі вивчення літературних джерел з питань теми, а також записи щодо діяльності об’єкта дослідження (підприємства, галузі тощо). Ці матеріали мають бути систематизовані, ретельно проаналізовані, узагальнені і лише потім використані у тексті роботи.

Зібраний статистичний матеріал також необхідно ретельно опрацювати, згрупувати, класифікувати, звести у таблиці, зробити порівняльний аналіз. Подати ці матеріали можна також у вигляді діаграм, графіків, картограм, схем та ін.

Список використаних літературних джерел та інших матеріалів необхідно систематизувати і розмістити після заключної частини тексту курсової роботи.

1.6. Викладення змісту курсової роботи

Зібраний, вивчений та опрацьований матеріал з теми курсової роботи слід узгодити з планом і, якщо в цьому є потреба, уточнити останній.

При викладенні матеріалу необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, розкрити теоретичну значущість питань, що розглядаються в курсовій роботі, зробити аналіз фактичного матеріалу, який допоможе з’ясувати проблеми, що стосуються обраної теми, обґрунтувати шляхи їх вирішення, зробити відповідні висновки.

        Зміст питань курсової роботи необхідно висвітлювати лаконічно у логічній послідовності, без повторів та відступів від основної теми. Не слід нагромаджувати роботу громіздкими таблицями і неузагальненими статистичними даними.

   Таблиці мають супроводжуватися висновками, які випливають з аналізу наведених у них даних. При цьому основну увагу слід звернути на пошук напрямків вдосконалення діючої фінансової системи країни та окремих її ланок..

У роботі не може бути повторень, надмірного цитування. Цитати мають бути короткими й органічно пов’язуватися з основним текстом. На використані у роботі цифрові дані, цитати, таблиці мають бути посилання із зазначенням джерел.

Посилання на цитовані джерела оформляються у певному  порядку: для книг — вказуються їх автор, повна назва, номер тому, частини, місце видання (місто), назва видавництва, рік видання, номер сторінки; для журналів — автор статті, її повна назва, назва  журналу, рік і номер видання, номер сторінки; для газет — автор статті, її назва, назва газети, номер і дата випуску.

Посилання на джерела дозволяється робити як всередині тексту, так і після його викладення, але на тій самій сторінці, де наведено цитату. Вказувати на використане джерело необхідно позначкою у вигляді арабської цифри або зірочки в тексті та внизу сторінки, а джерело вказується, наприклад, так:

1/Сучасна фінансова система /За ред. В.Є. Хруцького. М., 2012, с. 117. 

Існує інший порядок посилання на джерела. Назву джерел указують не на кожній сторінці, а використовують для цього список джерел, який наводиться у кінці роботи. У такому разі після цитати у фігурних дужках зазначається порядковий номер джерела відповідно до загального списку використаних джерел, а після коми — сторінка, на якій розміщено текст цитати тощо. Отже, посилання на джерело матиме такий вигляд: [5, с. 17].

1.7. Оформлення курсової роботи та порядок її захисту

Курсова робота має бути літературно та технічно грамотно виконана і відповідати певним вимогам оформлення. Вона мусить включати титульну сторінку, план роботи (зміст), виклад матеріалу згідно із планом, заключну частину, список першоджерел, додатки.

Таблиці, діаграми, схеми, графіки тощо виконуються відповідно до чинних стандартів.

Складні таблиці, які не вміщуються в тексті, а також інші допоміжні матеріали включаються в додатки до роботи. При цьому в тексті на них робляться відповідні посилання.

На всі таблиці, схеми, рисунки, діаграми, графіки, що мусять мати окрему наскрізну нумерацію, у тексті слід давати посилання. Назви таблиць мають відображати основний текст ілюстративного матеріалу, період часу, за який наводяться дані, а також одиниці виміру; в графіках і діаграмах зазначається масштаб.

        Курсова робота має бути зброшурована у твердій обкладинці, написана чорнилом одного кольору (можливий будь-який, крім червоного), чітким почерком, без скорочення термінів (крім загальновизнаних), на одному боці аркуша паперу стандартного формату. Усі сторінки роботи мають бути пронумеровані. На останній сторінці роботи студент зазначає дату закінчення роботи і ставить свій підпис.

Допускається друкування рукопису. На кожній сторінці слід залишати поля, на яких рецензент робитиме зауваження чи позначки. Всі сторінки слід пронумерувати — порядковий номер ставиться у правому верхньому куточку сторінки. Титульний лист оформляється згідно з встановленими вимогами.

У кінці роботи дається повний список використаних джерел. Його необхідно складати у певному порядку: спочатку наводяться законодавчі та нормативні акти (закони, укази тощо) з відповідних господарських питань, статистичні довідники, загальна та спеціальна література за алфавітом.

На останній сторінці, після заключної частини, студент ставить свій підпис і дату виконання роботи.

Курсова робота виконується відповідно до цих методичних вказівок, інакше її не буде допущено до захисту.

Робота має бути виконана і подана на кафедру не пізніше зазначеної у навчальному плані дати.

Курсову роботу рецензує викладач кафедри “Фінансів, обліку і аудиту”. Якщо рецензія позитивна, студента повідомляють про допущення його роботи до захисту. Дату і час захисту встановлює кафедра. Остаточно оцінюється робота після її захисту автором.

Студентам дозволяється здавати екзамен з дисципліни “Фінанси” тільки після захисту курсової роботи та одержання відповідної позитивної оцінки за неї. Курсова робота оцінюється за 5-бальною системою.

Зразок оформлення титульного листа роботи наведений нижче.


Міністерство освіти і науки України

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут економіки та менеджменту

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра фінансів, обліку і аудиту

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни “Фінанси”

на тему:

“Податкова система України та шляхи її вдосконалення”

Виконала:

студентка 2-го курсу 301 групи

Яценко Ганна Олександрівна

Науковий керівник:

к.е.н., доцент Селіверстова І.О.

КИЇВ-20__ р.




1. Сегодня необычный день Алия Сегодня удивительный день Сегодня
2. Сценарии жизненного пути сценарии
3. Демографическая проблема и деятельность ООН
4. Управление финансовыми потоками на примере предприятия РосСибСтрой
5. з курсу Автоматизація обробки технічної інформації Основи статистичних розрахунків
6. МЕНТАЛИТЕТ- СУЩНОСТЬ ПРОБЛЕМЫ Такие феномены как этничность нация национальный характер язык национал
7. 1цельзадачи курса История Отечества всегда вызывала огромный интерес мыслящей части нашего общества
8. Ломоносов М.В. - жизнь и творчество великого русского гения
9. А. Вампилов. Утиная охота.html
10. тема категорий законы и основные функции социологии
11. ~обыланды жыры Х~Х~І ~асырларда ~ырым ханды~ында рулы~ со~ыстар Ер Тар~ын жыры ~аза~тар мен но~айлын
12. ДекорГрупп Сахалин СТУДЕНЧЕСКАЯ СРЕДА ЗАЯВКА на оказание услуг по изготовлению любых ви
13. Лист докум
14. Бухгалтерский учет амортизационных отчислений
15. а по 23 июля вторник 2013 г
16. Лечебное дело Терапия Ижевск 2000 г
17. Курсовая работа- Организация учёта основных средств.html
18. ТЕМА- Правовые отношения Сод
19. Лабораторная работа- Внимание- его устойчивость и колебания
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук Київ 1999Дисертацiєю