Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Дослідження геометричної точності токарних верстатів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                                           Лабораторна робота №1                                                             

      Тема: Дослідження геометричної точності токарних верстатів

       Мета роботи: Дослідити геометричну точність  токарно-гвинторізного верстата 16К20 та провести порівняльну характеристику зміни цих параметрів з часом експлуатації.

Обладнання робочого місця

1.   Токарний верстат 16К20.

2.   Індикаторна стійка.

3.   Індикатор з межами вимірювання 0…4 мм та ціною поділки 2 мкм.

4.   Комплект оправок для вимірювання геометричної точності.

5.   Штангенциркуль та лінійка. 

Призначення та технічна характеристика:

Токарно-гвинторізний верстат мод.16К20 призначений для різноманітних токарних робіт, нарізання різьб (метричної, дюймової, модульної, пітчової) різцем, свердлування отворів, обточування конусів в умовах як одиничного, так і серійного виробництв.

Характеристика:

Найбільший діаметр оброблюваної заготовки:

над станиною, мм 400

над супортом, мм 220

Відстань між центрами, мм 700

Діаметр отвору шпинделя, мм 52

Конус Морзе шпинделя №6

Кількість частот обертання шпинделя 22

Найменша частота обертання шпинделя, хв"1 12,5

Найбільша частота обертання шпинделя, хв"1 1600

Кількість подач 22

Найменша повздовжня подача, мм/об 0,05

Найбільша повздовжня подача, мм/об 2,8
Крок нарізання різьби:

метричної, мм 0,5-112

дюймової, ниток/дюйм 56-0,25

Потужність основного електродвигуна, кВт 10

Потужність допоміжного електродвигуна, кВт 1,0

Перевірка токарних верстатів на відповідність нормам точності виконується за методикою, що розроблена згідно ГОСТ 18097-83. Загальні вимоги до виконання випробувань подані у ГОСТ 8-82. Схеми та методи вимірювань геометричних параметрів вибирають згідно ГОСТ 22267-76.

Під час приймальних випробуваннях дослідних зразків перевірку найбільш важливих геометричних параметрів виконують до і після закінчення інших перевірок станка.

Загальний вигляд і розміщення органів управління токарно-гвинторізного верстата мод. 16К20:

Рукоятки управління: 2 - блокованого управління; 3,5,6 - установки подачі або кроку різі, що нарізається; 7, 12 - управління частотою обертання шпінделя; 10 - установки нормального і збільшеного кроку різі і для нарізування багатозахідних різей; 11 – зміни напряму нарезання різі; 17 - переміщення верхніх салазок; 18 - фіксації пінолі; 20 - фіксації задньої бабки; 21 - штурвал переміщення пінолі; 23 - включення прискорених переміщень супорта; 24 - включення і виключення гайки ходового гвинта; 25 - управління зміною напряму обертання шпінделя і його зупинкою; 26 - включення і виключення подачі, 28 - поперечного переміщення салазок; 29 - включення подовжньої автоматичної подачі, 27 - кнопка включення і виключення головного електродвигуна, 31 - подовжнього переміщення салазок; Вузли верстата: 1 - станина, 4 - коробка подач, 8 - кожух ремінної передачі головного приводу, 9 - передня бабка з головним приводом, 13 - електрошафа, 14 - екран, 15 - захисний щиток, 16 - верхні салазки, 19 - задня бабка, 22 - супорт подовжнього переміщення, 30 - фартух, 32 - ходовий гвинт, 33 - направляючі станини.

Під час приймальних випробуваннях оцінюється зростання точності верстата, що випробується відносно базового у відповідності з "РД 2 Н12-8-87 Оцінка точності металорізальних верстатів".

Результати випробувань верстата (на підприємстві-виробникові) на відповідність нормам точності згідно з технічними умовами на верстат:

переві-рки

Найменування перевірки

Допуск, мкм (за ТУ)

Допуск, мкм (фактичний)

1

Прямолінійність поздовжнього

переміщення супорта в вертикальній площині.

20

(базова довжина

500 мм)

2

Прямолінійність поздовжнього переміщення супорта в горизонтальній площині

12

(500 мм)

3

Радіальне биття зовнішньої центруючої поверхні  шпинделя

10

4

Торцеве биття опорної поверхні шпинделя

16

5

Осьове биття шпинделя

8

10

6

Прямолінійність та паралельність

траєкторії поздовжнього переміщення супорта відносно осі обертання шпинделя :

    в вертикальній площині а

    в горизонтальній площині б

(базова довжина      200 мм )

16 (вниз)

8 (на робочих)

53

2

7

Прямолінійність та паралельність

траєкторії переміщення верхніх

різцевих салазок супорта відносно осі шпинделя в вертикальній площині

15

(100 мм)

55

8

Рівновисотність осі шпинделя до осі пінолі задньої бабки відносно направляючих станини

30

(300 мм)

9

Прямолінійність та перпендикулярність траекторії поперечного переміщення поперечних салазок супорта до осі шпинделя

               8

         (100 мм)

         −

10

Еквідистантність (рівновіддаленість)

траєкторії переміщення пінолі задньої бабки та супорта:

    в вертикальній площині а

    в горизонтальній площині б

(базова довжина      50 мм )

10

8

15

5

11

 

Прямолінійність і паралельність траєкторії переміщення супорта відносно осі конічного отвору пінолі задньої бабки:

    в вертикальній площині а

    в горизонтальній площині б

(базова довжина      100 мм )

10

10

2

12

                

Зміст перевірок, що виконуються в роботі:

 

        Перевірка 5. Осьове биття шпинделя передньої бабки (перевірка 2.9 за ГОСТ 18097-88").

        На непорухомій частині верстата (рис 1.1) встановлюють співвісно з шпинделем 1 індикаторну стійку з індикатором 3 так, щоб його вимірювальний наконечник дотикався торця короткої оправки 2, встановленої в калібрований отвір шпинделя.                      

        Шпиндель приводять в обертання з частотою, що дозволяє реєструвати показники індикатора. Вимірювання проводять, послідовно обертаючи шпиндель в обох напрямках. Осьове биття шпинделя дорівнює алгебраїчній різниці показників індикатора.

         Перевірка 6. Прямолінійність та паралельність траєкторії поздовжнього переміщення супорта відносно осі обертання шпинделя передньої бабки (перевірка 2.12 за ГОСТ 18097-88) у вертикальній площині - а, в горизонтальній площині - б.

         Індикаторну стійку з індикатором 2 (рис. 2.1), встановлюють на супорті 1 так, щоб вимірювальний наконечник індикатора розташовувався перпендикулярно в точці дотику до циліндричної поверхні оправки 3, встановленої в шпиндель 4. У кожній площині вимірювання виконуються за двома діаметрально протилежними твірними (шпиндель з оправкою повертають на 180 град.).

         Відхилення від паралельності дорівнює середньому арифметичному двох значень алгебраїчної різниці показників індикатора, що отримані до і після повороту оправки. При цьому для кожного повороту оправки (до і після) визначають алгебраїчну різницю показників індикатора на початку і в кінці переміщення супорта. Загальне відхилення від прямолінійності та паралельності траєкторії переміщення супорта відносно осі дорівнює середньому арифметичному двох значень найбільшої алгебраїчної різниці показників індикатора. При цьому для кожного положення оправки (до і після повороту) визначають найбільшу алгебраїчну різницю показників індикатора в межах довжини переміщення супорта. Вільний кінець оправки може відхилятися тільки в сторону розташування різця.

                        

         Перевірка 7. Прямолінійність та паралельність траєкторії переміщення верхніх різцевих салазок супорта відносно осі обертання шпинделя у вертикальній площині (перевірка 2.13 за ГОСТ 18097-88).

         Індикаторну стійку з індикатором 2 (рис.3.1) встановлюють на різцевій салазці 1 так, щоб вимірювальний наконечник індикатора розташувався перпендикулярно в точці дотику до циліндричної поверхні оправки 3, встановленої в шпинделі 4. Вимірювання проводять за двома діаметрально протилежним твірними (шпиндель з оправкою повертають на 180 град.).

         Відхилення дорівнює середньому арифметичному двох значень алгебраїчної різниці показників індикатора, отриманих до і після повороту оправки.

                       

         Перевірка 10. Еквідистантність траєкторії переміщення пінолі задньої бабки та супорта в вертикальній площині - а та горизонтальній площині - б (перевірка 2.14 за ГОСТ 18097-88).

         Індикаторну стійку з індикатором 2 (рис. 4.1) встановлюють на супорті 1 так, щоб вимірювальний наконечник індикатора дотикався перпендикулярно до пінолі 3 задньої бабки 4. Супорт та піноль задньої бабки пересувають в одному напрямку на довжину 100 мм.

         Відхилення від еквідистантності (паралельності) траєкторії переміщення дорівнює найбільшій алгебраїчній різниці показників індикатора.

         Перевірка 11. Прямолінійність та паралельність траєкторії переміщення супорта відносно осі конічного отвору пінолі задньої бабки в вертикальній площині - а та горизонтальній площині - б (перевірка 2.15 за ГОСТ 18097-88).

         Контрольну оправку 2 (рис. 5.1) встановлюють в конічний отвір пінолі 4 задньої бабки. Індикаторну стійку з індикатором 3 встановлюють на супорті 1 так, щоб вимірювальний наконечник індикатора дотикався утворюючої оправки та був перпендикулярним їй у площині вимірювання.

        Супорт переміщують на довжину 100 мм.

        При вимірюванні оправку повертають на 180 градусів.

        Відхилення від паралельності дорівнює середньому арифметичному двох значень алгебраїчної різниці показників індикатора, що отримані при вимірюванні до після повороту оправки.

        При цьому для кожного положення оправки (до і після повороту) визначають алгебраїчну різницю показників індикатора на початку та в кінці переміщення супорта.

   

Висновок: на даній лабораторні роботі ми дослідили геометричну точність  токарно-гвинторізного верстата 16К20 та провели порівняльну характеристику зміни цих параметрів з часом експлуатації. За результатами перевірок можна сказати, що верстат не придатний до експлуатації, так як похибки які він показує значно переважають допустимі.


Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

мн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

5

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

3

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

3

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

4

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

5




1. Измерение длительности импульса
2. хотим выразить свою любовь и благодарность людям которые вложили в нас частичку своей души
3. . Механика Ньютона Введение Предметом механики является изучение простейшей формы движения в природе ~ м
4.  Юридическая ответственность это применение мер государственного принуждения к нарушителю за совершени
5. Зельман Абрахам Ваксман
6. CUSTOMS TARIFFS, TAXES AND DUTIES
7. Аполитичные политики
8. Гражданское право (общая часть)
9. EURO GmbH зав кафедрой теории и практики муниципального управления ВШППИнститута проректор Пермского институ
10.  политика контрреформ кратко После убийства царя Александра 2 на престол вступил его сын Александр 3 18
11. Педагогічна техніка як складова навчальної технології
12. Основные стадии создания автоматической системы управления
13. Политическая культура общества
14. Введение в культуру нового энтомологического объекта Phthorime operculell Zeller (Lepidopter Gelechiide)
15. варианта контрольной работы Ф
16. Техника перевода и личность переводчика.html
17. Влияние партизанского движения в годы II мировой войны
18. Тема- Система показників економічної та соціальної статистики
19.  2013 г Кафедра Финансового и административного права Лист контрольных меропри
20. традиционный анализ произведения ~ самый привычный путь разбора произведения в школе