Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

десяти століть з VIV ст

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-06

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

9.

Перший період

Добу, яка охоплює час протягом восьми-десяти століть, з V-IV ст. по Різдву і до V-VI ст. по Різдві, ми означаємо як античну епоху. За цієї доби Україна втягується в орбіту античного світу і на Україні поширюється матеріальна культура, яка несе на собі виразні ознаки впливів культури тодішнього античного світу.

Господарство України в цей період включається в економічну систему античного світу. Воно модернізується, підпорядковується економічним формам цього останнього. За зміненої економічної системи основою господарства стає на Україні не худоба, а збіжжя. Скотар-вершник-номад поступово робиться пережитком-господарчим, соціальним і політичним. У міру росту господарського значення хліборобства, у міру втягнення Наддніпров'я в орбігу античного світу, інтенсифікації процесу еллінізації людства зменшувалося значення скотарства, сезонового кочів-ництва, укріплених городищ як локальних центрів вершницької верхівки, війни й грабіжництва, як безпосереднього джерела збагачення верхівки. Не можна одночасно крамарювати й воювати.

Цілком зрозуміло, що за античної доби європеїзм основного масиву людства, у нових суспільно-господарчих умовах, повинен був зміцніти й виступити яскравіше, як це було досі. Можна припустити, що він у цей період втратив свої архаїчні риси тубільної відокремленості і, втягнений в орбіту античного світу, зміг набути певних мовних ознак, спільних індоєвропейським народам античного світу. Розуміється, усі ці формули носять лише попередній і приблизний характер, але все ж таки етнічного погляду розв'язання етногенетичної проблеми. Це могло б значити, що народ звільняється від чужинських домішок, привнесених дотеперішньою акцією верхівки, приплив чужинських елементів припиняється. У етнічному житті країни зникає тенденція, запроваджувана верствою кочових скотарів-вершників, розчинитись в туранському або іранському світі. Соціальна й господарча нівеляція наявних племен на широкому географічному просторі повинна була призвести до зменшення цих станово-племінних відмін і до витворення одноманітної й суцільної народної маси.

Отже, як ми стверджували вище, що кераміка культури заруби-нецького типу не прийшла на Наддніпров'я з Заходу, то вона є продуктом тубільного наслідування античного посуду, який потрапив у Наддніпров'я з Півдня, з Причорномор'я, з тамтешніх грецьких колоній і, насамперед, з Ольвії.

Як ми вже згадували вище, в історії України давніх часів за античної доби ми відрізняємо два періоди: перший, давніший, з V-IV ст. про який уже була мова, і другий, наступний, який ми датуємо І-V століттям по Різдві, що становить собою дальший і вищий стан розвитку матеріальної культури попереднього періоду.

Між верхівкою скіфської доби і античної є ґрунтовна різниця, бо ця друга існує поруч з своїми співплеменицями, а не окремо від них. Антична доба, усунувши з соціально-господарчого життя противенства попередньої, уніфікувала людність, однотипізувала населення на території Дністра - Донця -Десни - Моря. Територія звузилася, людність сконцентрувалася. Хліборобство античної доби створило знов нову етнічну єдність, на яку доводиться вважати, переходячи від праісторії й передісторії до історії.

З V-VI ст. спочатку візантійські письменна, а потім арабські джерела починають говорити про слов'ян на території України. Слід сказати, що матеріальна культура слов'ян V-IX ст. і наступна культура князівських городищ X-XIII ст. не тотожні з культурою Черняхова або Маслова. Антична доба закінчується десь в IV- V ст. і слов'янська починається у V-VI. Між цими двома добами стався культурний розрив. Культура античної доби й культура слов'янської доби - це культура, що різко відрізняється одна від одної. Хто винищив тодішню людність України? Гуни чи готи?.. На це важко відповісти сьогодні. Але процеси, властиві часам великого переселення народів, призвели до занепаду античної доби і до знищення того хліборобського людства, яке заселяла територію Наддніпров'я. Є підстави стверджувати, що етнографічна культура українського народу своїм корінням - історично, завдячує у культурі античної доби, хліборобській культурі, матеріальній культурі "черняхівського" типу. Культура східних словян зростає на грунті культури аграного типу.




1. первых это материальный носитель закрепляющий отражающий этот результат интеллектуальной деятельности н
2. Реферат Этика нового времени ВЫПОЛНИЛ СТУДЕНТ 2 КУРСА ГМУ- Толстикова А
3. МОСКОВСКИЙ ГУМАНИТАРНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ УТВЕРЖДАЮ- проректор по учебной работе А.html
4. Спорт в постсоциалистическом обществе
5. на тему- Мониторинг образовавшихся отходов в период реконструкции и в период эксплуатации ГАУЗ РТ Больница
6. Лабораторная работа ’ 7 Corel Photo Pint Создание анимации Задание по работе 1.html
7. Расчетно-пояснительная записка по расчету винтового конвейера
8. ~~рылыс ендірісін ~йымдастыруды~ негізгі ережелеріне с~йкес реттеліп отырылады.html
9. Языково-стилистические особенности заголовков в газет
10. Секстаккордом называется как известно первое обращение трезвучия
11. тематика Числові ряди
12. Биография Кулешова Льва Владимировича.html
13. а Міністерство освіти і науки України Львівський національний університет імені Івана Фран
14. Александр Невский
15. Эдем Джейми МакгвайрЭдем Серия- Легенда об ангеле ~ 3 Scn OCR RedCheck Марфушка; Conv
16. і Статутний капітал на державному підприємстві являє собою державні кошти виділені у постійне користуван
17. Боль
18. протолкнуть его к потребителю сделать его более доступным к покупателю донести информацию о нем наиболее.html
19. Внутрішня форма слова є відношення змісту думки до свідомості- вона показує як представляється людині її вл
20. Готовимся к экзамену по информатике