Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

вичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-06

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Навчання з питань охорони праці – це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів з метою отримання необхідних знань і на-вичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт. Організацію навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників під час підготовки, перепідготовки, здобуття нової професії, підвищення кваліфікації на виробництві здійснює служба охорони праці або інші спеціалісти, яким доручена ця робота. У відповідних навчальних програмах має передбачатися теоретичне та практичне навчання.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні проходити попереднє спеці-альне навчання і не рідше ніж один раз на рік – перевірку знань відповід-них нормативних актів про охорону праці. Перелік таких робіт затверджується Держгірпромнаглядом. Підготовка працівників для робіт з підвищеною небезпекою та працівників, зайнятих на роботах, що потребують професійного добору згідно з Переліком, затвердженим спільним Наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці від 23 вересня 1994 р. № 263/121, включаючи і роботи щодо обслуговування електроустановок, вантажопідіймальних кранів та посудин, що працюють під тиском, газового господарства, проведення підривних робіт тощо, проводиться тільки у навчальних закладах. У подальшому на виробництві працівники мають проходити попере-днє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці залеж-но від специфіки виробництва й з урахуванням вимог норм та правил безпеки праці для конкретних робіт з підвищеною небезпекою, але не рідше одного разу на рік. Такому навчанню і перевірці знань підлягають усі працівники, включаючи інженерно-технічних працівників, зайнятих на вищезазначених роботах. Працівник, який має перерву в роботі за профе-сією більше одного року, проходить навчання і перевірку знань заново.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною безпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно - технічний мінімум). Працівники зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до почат-ку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) прохо-дять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Посадові особи відповідно до Переліку посад, затвердженого Наказом Держнаглядохоронпраці, до початку виконання своїх обов’язків і пе-ріодично, один раз на три роки, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Перевірка знань працівників з правил безпеки та інших питань охорони праці проводяться за тими нормативними актами, що регламенту-ють безпеку, забезпечення та додержання вимог, які входять до їх службових або трудових обов’язків. При цьому керівний склад центральних і місцевих органів державної виконавчої влади, об’єднань підприємств, керівники структурних підрозділів, які організовують виробничий процес, спеціалісти служби охорони праці, члени комісій з перевірки знань цих органів, а також викладачі охорони праці вищих навчальних закладів проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці у Науково-інформаційному та навчальному центрі Держгірпромнагляду.

Для перевірки знань працівників з питань охорони праці на підпри-ємстві створюється постійно діюча комісія під головуванням керівника або заступника керівника підприємства. До складу комісії входять спеціалісти служб охорони праці, юридичної служби та інших виробничо-технічних підрозділів, а також представники органів Держгірпромнагляду і керівного органу профспілкової організації, уповноважені найманими працівниками особи, страхові експерти з охорони праці, Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України. Усі члени комісії у порядку, установленому Типовим положенням, повинні пройти навчання та перевірку знань з питань хрони праці.

Працівникам, які при перевірці знань показали задовільні результати, видаються посвідчення. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктажі і перевірку знань з охорони праці, забороняється. У разі не-задовільної атестації протягом місяця проводиться повторна перевірка знань. Термін збереження протоколів перевірки знань з питань охорони праці не менше 5 років. Позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фа-хівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці. Посадові особи, у тому числі фахівці з питань охорони праці підприємств, де стався нещасний випадок(професійне отруєння) груповий або із смертельним наслідком, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці в порядку, встановлено-му Типовим положенням, якщо комісією з розслідування встановлено факт порушення ними вимог нормативно - правових актів з охорони пра-ці.

 

Позачергове навчання з метою ознайомлення з новими нормативно-правовими актами з охорони праці може проводитися у формі семінарів.

Навчання з охорони праці здійснюється на всіх підприємствах, в установах, навчальних закладах незалежно від форми власності (ст. 18 Закону). Вивчення нормативних дисциплін з охорони праці в усіх вищих на-вчальних закладах здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти від 02.12.98 № 420 „Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України”, а саме: предмета „охорона праці”(професійно-технічні навчальні заклади), навчальних ди-сциплін „основи охорони праці” (вищі навчальні заклади), „охорона праці в галузі” (вищі навчальні заклади), проводиться за типовими навчальни-ми планами і програмами з цього предмета і навчальних дисциплін, які затверджуються спеціально вповноваженим центральним органом вико-навчої влади в галузі освіти і науки за погодженням із спеціально впов-новаженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охоро-ною праці. Окремі питання (розділи) з охорони праці мають передбачатися у навчальних програмах загально технічних і спеціальних дисциплін.

Чи має фахівець з охорони праці коледжу право викладати навчальну дисципліну "Охорона праці" та "Безпека життєдіяльності", та в якій кількості навчальних годин?


1) Згідно ч.1 ст. 48 ЗУ "Про вищу освіту" посади педагогічних і науково-педагогічних працівників можуть обіймати особи з повною вищою освітою, які пройшли спеціальну педагогічну підготовку.


ч.3 ст. 48 цього ж закону передбачає, що на посади науково-педагогічних працівників обираються за конкурсом, як правило, особи, які мають наукові ступені або вчені звання, а також випускники магістратури, аспірантури та докторантури. Статутом вищого навчального закладу може бути встановлено додаткові вимоги до осіб, які приймаються на посади науково-педагогічних працівників.

Отож, якщо фахівець з охорони праці має повну вищу освіту то пройшовши спеціальну педагогічну підготовку він має право викладати у вищому навчальному закладі.


2) Пунктом першим наказу Міністерства освіти і науки України від 21.10.2010 року N 969/922/216 "Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України" встановлено, що нормативні навчальні дисципліни "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці", "Охорона праці в галузі" та "Цивільний захист" вивчаються всіма студентами, курсантами та слухачами вищих навчальних закладів України, крім навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України:

"Безпека життєдіяльності" - на 1-му чи 2-му курсі із загальним обсягом не менше 1,5 кредиту ECTS (54 академічних годин). Форма підсумкового контролю знань - диференційований залік;


"Основи охорони праці" - на 2-му чи 3-му курсі (молодший спеціаліст), на 4-му курсі (бакалавр) із загальним обсягом не менше 1,5 кредиту ECTS (54 академічних годин). Форма підсумкового контролю знань - іспит;


"Охорона праці в галузі" - на 4-му курсі (молодший спеціаліст), на 5-му курсі (спеціаліст, магістр) із загальним обсягом не менше 1 кредиту ECTS (36 академічних годин). Форма підсумкового контролю знань – іспит.

МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВЯЗКУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТРАНСПОРТУ

Реферат на тему «Охорона праці в ВНЗ»

Виконав студент групи

1-МОіА-маг

Калашник А.О.

Перевірив: старший викладач

Сорочинська

Київ-2012




1. Критерии естественно-научного познания
2. Справочник специалиста по охране труда Несчастный случай со смертельным исходом произошел в ОАО 13 Элек
3. отца она когда сестра ее вышла замуж с юных лет сделалась хозяйкою в его доме
4. 13 Градова Владимира Львовича
5. Современные методы лечения гипоспадии
6. Реферат- Архитектурные памятники Казанского Кремля
7. Создание информационной модели
8. Электротехника и электроника Выполнил студент группы 5 ЭН ~ Малинин М
9. Політичний режим
10. 1 Генезис категорії фінансів
11. Предмет изучения геомагнетизма
12. Введение Стремление людей к знанию их
13. Сущность и функции управленческих решений
14. влажностный режим для работы различной тяжести
15. юрист
16. Статья публикуется здесь в том первоначальном виде в каком была подана в редакцию журнала
17.  НЕТ Друзья родители мамы бабушки дедушки папы Присоединяйтесь Мы не должны молчать ~ необходимо бо
18. Экология терминін енгізді- BЭ
19. ЮРИДИЧЕСКАЯ ГУМАНИТАРНАЯ АКАДЕМИЯ Академия ВЭГУ Специальность 030501 Юриспруденция Специализация Гр.html
20. Явился Петр и по какомуто странному инстинкту души высокой обняв одним взглядом все болезни отечества пос