Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема має свою структуру 3 Міжнародна економічна інтеграція 4 Основні етапи розвитку світового господарств

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

                                        СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО

                                                          план

1 Світове господарство 

2 Світове господарство як система має свою структуру

3 Міжнародна економічна інтеграція

4 Основні етапи розвитку світового господарства

5 Використана лiтература

Вихідною категорією світового господарства є економічна діяльність як спосіб забезпечення життя людини, її головна сфера — матеріальне виробництво. Організаційною формою, в якій здійснюється економічна діяльність, є господарство. Таким чином, господарство — це економічна система, функціонування якої являє собою процес економічної діяльності Особливість національного господарства полягає в тому, що економічна діяльність обмежена рамками держави (країни). Отже, національне господарство — це економічна система, функціонування якої являє собою процес економічної діяльності в межах країни. Ця система єдина в економічному і організаційному відношенні й складається Із сукупності взаємопов'язаних; галузей та сфер діяльності.Як світ складається із країн, так і світова економіка (господарство) складається з національних господарств цих країн.

Світове господарство — система взаємодіючих господарств усіх країн світу, цілісний характер і функціонування якої визначаються об'єктивними законами розвитку людського суспільства.
Світове господарство як система має свою структуру. Тривалий час паралельно існувало три точки зору (підходи) на його структуру, формаційна (міжсистемна) концепція; концепція «трьох світів» і концепція «центру та периферії». Формаційний підхід полягає в тому, що світове господарство розглядається з точки зору суспільно-економічних формацій. Виходячи з цього, розрізняли світову систему капіталістичного господарства та світову систему соціалістичного господарства, а окремі національні економіки входили у відповідну систему господарства.

На сучасному етапі світове господарство нараховує понад 230 держав, у яких проживає більше 6 млрд. чоловік. Держави, що існують на планеті, відрізняються між собою за рівнем економічного розвитку, належністю до певних соціальних і політичних систем.

Основними показниками економічного розвитку держав є обсяг ВНП, що припадає в розрахунку на душу населення, обсяг ВНП на одного працівника (продуктивність праці) і розмір доходів на душу населення

Сучасному періоду розвитку світового господарства притаманні дві тенденції: з одного боку, поглиблення і розширення міжнародного поділу праці, а з другого — розвиток інтеграційних глобалізаційних процесів.

Міжнародна економічна інтеграція
Міжнародна економічна інтеграція - це вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин, коли інтернаціоналізація господарського життя проявляється у переплетінні національних господарств двох або кількох країн та проведенні ними узгодженої міждержавної торговельно-економічної політики.
 

Основні етапи розвитку світового господарства

Формування світового господарства розпочинається в XV—XVI ст.

1.Перший етап тривав до середини XIX ст. У цей час починають складатися світові економічні зв'язки. Основним видом їх у цей період була зовнішня торгівля.У торгових стосунках часто застосовувалася сила, грабіж. Не існувало міжнародних правових норм.

2.Другий етап у розвитку світового господарства розпочався з середини XIX ст. У цей період поряд з міжнародною торгівлею розвивається нова форма економічних зв'язків — закордонні інвестиції, тобто розміщення капіталів в інших країнах з метою одержання більшого прибутку. Це стійкіша форма зв'язку.Відбувається будівництво портів, шляхів. Економічні стосунки стають регулярними. Поряд із цим виникає ще одна форма економічних зв'язків — міграція робочої сили.

3.З середини XX ст. формування світового господарства вступає в третій етап. Він триває й тепер. Це етап економічної інтеграції. Економічна інтеграція — це процес взаємного переплетення виробничих процесів різних країн, який вимагає проведення узгодженої економічної політики. Вона проявляється в тому, що розвивається виробнича діяльність розвинутих країн за кордоном.

Використана лiтература:

Посiбник з экономики 1995р.

Yandex

google




1. Статья 1. Цели Закона 1
2. Реферат- Гендерная лингвистика
3. психологических вмешательств Характеристики клиникопсихологических вмешательств Перре Бауман-
4. Инфляция и антиинфляционная политика
5. Основна гімнастика 1
6. Контрольная работа Управление качеством на предприятиях
7. Акушерська справа 3
8.  sх Равномерное движение- ~хt sхt ~х t хt х0 ~х t t
9. Расчет производственно-технической базы автотранспортного предприятия
10. Тема- Концепция экологического образования детей дошкольного возраста
11. Статья МКldquo; 03
12. S- События образуют полную группу событий
13.  Экономическая политика
14. Потребительский выбор
15. задание части 1 ставится 1 балл
16. проведенні загальної реєстрації пацієнтів; веденні історії хвороби пацієнтів кожним лікарем; веденн
17. Сприяння соціальному підприємництву це новий проект Британської Ради в Україні та інших країнах світу
18. я не могу пить кажется глупым Особенно когда за ним скрывается я не хочу пить потому что и так в последнее
19. тема прерываний Сегментная организация памяти Системный интерфейс ПК Параллельный и последовател
20. федерация и конфедерация