Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 5 Суб~єкти міжнародного приватного права Тема 6

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Тема 5. Субєкти міжнародного приватного права

Тема 6. Особливості застосування іноземного права

1. Питання для обговорення

1.1 Правова кваліфікація та встановлення змісту права іноземної держави: суть проблем, приклади їх виникнення та шляхи вирішення відповідно до законодавства України.

1.2 Зворотне відсилання та відсилання до права третьої держави: суть проблем, приклади їх виникнення та шляхи вирішення відповідно до законодавства України.

1.3 Обхід закону у міжнародному приватному праві: суть проблеми, приклади її виникнення та шляхи вирішення.

1.4 Публічний порядок: суть проблеми, приклади її виникнення та шляхи вирішення.

2. Задачі

1.1 У відповідності до колізійних норм Закону України «Про міжнародне приватне право» судом України для визначення права на шлюб особи без громадянства підлягав використанню її особистий закон. Суду стало відомо, що особа без громадянства п’ять років тому володіла громадянством Італії, однак, на момент вирішення спору перебувала у Росії, незважаючи на те, що в цей час вважалась такою, що постійно проживає у Польщі. Право якої держави слід вважати особистим законом такої особи?

1.2 На підставі колізійних норм Закону України «Про міжнародне приватне право» судом України для встановлення цивільної дієздатності фізичної особи було застосовано право Англії, яке, в свою чергу, передбачає необхідність застосування для вирішення проблеми закон держави, де така особа постійно проживає, тобто - Іспанії. Норми матеріального права якої держави суду України слід взяти до уваги для встановлення цивільної дієздатності фізичної особи?

1.3 Перед судом України постала необхідність визначення особистого закону юридичної особи. Виконавчий орган управління юридичної особи знаходився у Туреччині, однак, сама компанія здійснювала свою діяльність у Греції, будучи зареєстрованою відповідно до законодавства Болгарії. Право якої держави суду слід вважати особистим законом юридичної особи?

3. Контрольні питання

  1.  Поясніть суть поняття правового режиму. Які види правових режимів було описано у спеціалізованій літературі?
  2.  Який правовий режим гарантується іноземцям на території України? Чи було передбачено законодавством будь-які винятки з такого режиму?
  3.  У чому полягає відмінність між обсягами прав, якими користуються на території України іноземці, котрі тимчасово перебувають на її території, та іноземці, котрі постійно проживають на території України?
  4.  На основі яких критеріїв встановлюють особистий закон фізичної особи? Як встановити особистий закон біпатрида за правом України та іноземних держав
  5.  Що в юриспруденції розуміють під поняттям юридичної особи? В яких організаційно-правових формах юридичні особи можуть здійснювати свою діяльність?
  6.  Які види колізійних прикріплень до особистого закону юридичної особи Вам відомі? За яким принципом встановлює національність юридичної особи право України?
  7.  Охарактеризуйте філії та представництва як суб’єктів господарської діяльності. Які вимоги до представництв іноземних суб’єктів господарювання передбачає законодавство України?
  8.  Яку роль у сучасних міжнародних відносинах відіграють транснаціональні корпорації? Які визначення поняття ТНК було запропоновано у юридичній літературі?
  9.  Яким чином можна обґрунтувати наявність імунітетів у держав в приватноправових відносинах? На які види такі імунітети поділяють?
  10.  Чи звільняється від цивільно-правової відповідальності за розповсюдження недостовірної інформації про іноземця державне інформаційне агентство?

Рекомендовані джерела для опрацювання:

  1.  Закон України «Про міжнародне приватне право» // Відомості Верховної Ради України. – 2005. - №32. – ст. 422.
  2.  Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2003. - №18, №19-20, №21-22. - ст. 144.
  3.  Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №31-32. – ст.. 263.
  4.  Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» // Відомості Верховної Ради. -  1991. - №29. - ст. 377.
  5.  Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та торгівлі України «Про затвердження Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні» від 18 січня 1996 [Електронний ресурс] / Офіційний веб-портал Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0034-96.




1. тема оздоровления П
2. плановая экономика
3. Международные преступления и преступления международного характера
4. История восточных славян Россия и Украина
5. Учебный курс Римское право
6. Загадка Рюрика
7. РЕФЕРАТ. ldquo; Социальные аспекты трудового права.
8. дипломная или выпускная квалификационная работа но по всей вероятности никто из членов ГАК Государственно
9. а Серией декретов принятых в июне июле Конвент где теперь преобладали якобинцы передал крестьянам общ
10. Солнечные затмения
11. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук
12. Теократическая идея.html
13. Интеграция стран Западной Европы- взгляд в будущее
14. СевероЗапад Пресс СанктПетербург Марлей О
15. Тема- Використання засобів оптимізації у середовищі MS Excel
16. Правовий захист використання земель
17. И под НГсекунд 3040 Автор- За сугробами пробегает заяц тудасюда
18. Основные принципы философии постмодернизма1
19. В Трифанов УГОЛОВНОЕ ПРАВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
20. і. Оны~ айма~ына программалар файлдарыны~ к~рсетімін орналастырады.