Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Технологія розрахунків у таблицях

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Лабораторна робота 8.

(2г.)

Тема: Технологія розрахунків у таблицях.

Мета: Познайомитися з загальними правилами підготовки таблиці. Отримати навички роботи з функціями за допомогою майстра функцій. Поняття відносної та абсолютної адреси чарунок. Робота з діапазоном чарунок. Використання у формулах імен чарунок.

Теоретичні відомості.

 Виділення діапазону чарунок. Більшість команд Excel оперують з активною чарункою або діапазоном чарунок. Для виділення суміжного діапазону чарунок слід за допомогою миші (утримуючи ліву клавішу миші натиснуто) підсвітити потрібний прямокутник чарунок. Для виділення колонки або рядка слід клацнути мишею по заголовку колонки або номеру рядка. Для виділення несуміжного діапазону чарунок слід, утримуючи натиснуто клавішу [Ctrl], пересувати курсор миші по чарунках, які потрібно виділити.

Виділити всі чарунки можна за допомогою команди Правка/Выделить все або натисненням сірої кнопки на перетині лінійок назв комірок (див.рис.).

Чарунки виділеного діапазону відображаються інверсним кольором, за винятком активної чарунки, яка зберігає звичайний колір. Для зняття виділення слід клацнути мишею по будь-якій комірці.

 Редагування діапазону чарунок. Виділений фрагмент можна вилучити, очистити, вставити, перемістити, скопіювати. При цих операціях використовують буфер обміну.

Робота команд Правка/Копировать, Правка/Вырезать, Правка/Вставить нічим не відрізняється від аналогічних команд буфера обміну середовища Windows. Перемістити або скопіювати діапазон чарунок швидше і зручніше за допомогою миші. Переміщення – встановити курсор миші на межі виділеного діапазону (курсор набуває форми стрілки), натиснути ліву кнопку миші і відбуксувати чарунки у потрібне місце. Копіювання відбувається аналогічно, але при цьому слід тримати натиснуто клавішу [Ctrl] (курсор набуває форми стрілки з хрестиком).

Вилучення чарунок відбувається за допомогою команди Правка/Удалить, при цьому у діалоговому вікні, яке з’явиться на екрані, слід вказати напрямок зсуву чарунок таблиці.

Очистка діапазону чарунок відбувається за допомогою команди Правка/Очистить. На екрані з’являється діалогове вікно, в якому слід вказати що потрібно очистити: формат, значення, примітку.

У формулах можуть використовуватися адреси окремих чарунок, а також посилання на діапазон чарунок. Вказуючи діапазон чарунок, задається адреса верхньої лівої клітинки і адреса нижньої правої клітинки, між ними ставиться двокрапка.

Наприклад:

Адреса виділеного діапазону чарунок: В2:В5.

 

За замовчуванням встановлюється режим автоматичного обчислення, тобто зміна вмісту чарунок веде до перерахунку формул, які використовують ці чарунки. Для встановлення ручного режиму обчислень слід активізувати команду Сервис/Параметры і у вкладці Вычисления встановити Ручной режим.


Абсолютна та відносна адресація

Посилання на чарунки бувають відносні, абсолютні та змішані.

Посилання, яке включає назву колонки і номер рядка, є відносним. При копіюванні формули таке посилання модифікується. При копіюванні формули вліво чи вправо – змінюється назва колонки.

Наприклад: формулу “=С3+25” скопіювали вліво на 1 колонку, формула змінилась на “=В3+25”, в разі копіювання вправо формула стала виглядати, як “=D3+25”.

При копіюванні формули вниз або вверх – змінюються номери рядків. Якщо скопіювати формулу на 2 рядка вверх, то номер рядка зменшиться на 2 одиниці, якщо донизу – збільшиться.

В абсолютних посиланнях перед назвою колонки або номером рядка стоїть спеціальний символ - $. Такі посилання не модифікуються, тобто при копіюванні, переміщенні такі адреси залишаються без змін. Наприклад: адреса -  $F$6.

У змішаних посиланнях абсолютною є назва колонки або номер рядка. У них модифікується тільки відносна частина посилання. Наприклад: адреси - $G3; B$3.

Приклади копіювання формул зі змішаними та абсолютним посиланням.

=$А1+В1

=$А1+С1

=$А1+D1

...

=А$1+В1

=В$1+С1

=С$1+D1

...

=$А2+В2

=А$1+В2

=$А3+В3

=А$1+В3

...

...

=$А$1+В1

=$А$1+С1

=$А$1+D1

...

=$А$1+В2

=$А$1+В3

...

Якщо у формулі є посилання на чарунки, які знаходяться на іншому листі, то посилання повинно містити ім’я листа, знак оклику та адресу чарунки. Наприклад: Лист3!В2.

Аналогічно додається назва файлу, якщо у формулі є посилання на чарунки іншого файлу. Наприклад: Книга2!Лист3!С5.

Excel дає можливість назначати імена чарункам, робиться це за допомогою команди Вставка/Имя/Присвоить… У формулі можуть використовуватися посилання на чарунки, які містять не адреси, а їх імена.

Функція. Excel містить понад 400 вбудованих функцій. Функція має ім’я та список аргументів, які записуються у круглих дужках. Наприклад:

Аргументами можуть бути числа, текст, адреси чарунок, посилання на діапазон чарунок. Вибір функції виконується за допомогою майстра функцій:

  1.  Встановити курсорну рамку в комірку де має знаходитись результат.
  2.  Активізувати команду Вставка/Функция або натиснути кнопку  fx  на панелі інструментів Стандартная.
  3.  На екрані відкриється діалогове вікно Мастер функций – шаг 1 из 2, в якому спочатку потрібно вибрати категорію функції, а потім конкретну функцію із списку функцій даної категорії. Натиснути кнопку ОК.
  4.  З’явиться друге діалогове вікно, в якому потрібно вказати аргументи функції (мал.1). Для цього встановити курсор у рядок аргументів і курсором миші виділити на робочому листі діапазон комірок. Натиснути ОК.

 

Мал.1

Наприклад: =СРЗНАЧ(A2:А10), значенням цієї функції буде середнє арифметичне чисел, які знаходяться у діапазоні чарунок від А2 до А10.

Функція суми використовується у електронних таблицях часто, - тому для неї в панелі інструментів Стандартная знаходиться спеціальна кнопка (Автосуммирование). Якщо активізувати чарунку та натиснути кнопку , то з’явиться формула суми, яку можна модифікувати. При подвійному натискуванні на , результат відразу фіксується у чарунці, автоматично обчислюється сума чисел, які знаходяться над поточною чарункою або зліва від неї.

Помилки у формулах. Якщо при обчисленні формули сталася помилка, то в чарунку виводиться повідомлення про помилку, яке починається із символу «#». Excel виводить такі повідомлення про помилки:

#ДЕЛ/0! – спроба поділити на нуль або на порожню чарунку.

#ИМЯ? – формула використовує не існуюче ім’я (іноді адресу чарунки вводять російськими буквами).

#ЗНАЧ! – помилка при обчисленні функція (наприклад, замість посилання на число у арифметичній формулі використовується посилання на текст).

#ССЫЛ! – формула посилається на неіснуючу чарунку.

#Н/Д! – формула посилається на чарунку з невизначеними даними.

#ЧИСЛО! – помилка у числі, число неможливо подати в Excel.

####### - число не вміщується у чарунку даного розміру, треба збільшити ширину чарунки.

Хід роботи.

  1.  Оформити звіт про товарообіг за поточний день по даному зразку.  
  2.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Выравнивание розвернути текст у деяких заголовках на 90º (дивіться зразок).
  3.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Выравнивание у деяких заголовках включити перемикач для переносу тексту по словам (дивіться зразок).
  4.  Для інших чарунок, де знаходяться заголовки, вибрати вирівнювання по центру.
  5.  За допомогою кнопки Объединить и поместить в центре з’єднати потрібні чарунки у заголовках таблиці (дивіться зразок).
  6.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Число у всіх колонках, де буде писатися ціна товару та сума грошей перейти до грошевого формату.


Надходження

Продаж

Залишок

Відділ

Назва товару

Одиниці вимірювання

ціна

кількість

ціна

кількість

сума

кількість

сума

1

Кондитерський

Зефір

кг

4,60грн

15

8

2

Кондитерський

Шоколад

шт.

1,30 грн

25

6

3

Кондитерський

Рулет

упак.

4,20 грн

10

4

4

Кондитерський

Торт

шт.

8,00 грн

8

3

5

Канцтовари

Зошит

шт.

0,65 грн

30

22

6

Канцтовари

Олівці

упак.

3,40 грн

14

11

7

Канцтовари

Лінійка

шт.

0,50 грн

25

16

8

Канцтовари

Ручка

шт.

0,85 грн

45

30

Разом:

Мінімум:

Максимум:

  1.  Провести обчислення у таблиці згідно з наступними положеннями:
  •  Ціна продажу збільшується відносно ціни надходження на 15%.
  •  Сума грошей, отриманих за продаж кожного виду товару дорівнює:

«=Ціна продажу * Кількість продажу».

  •  Кількість товару, який залишився у магазині дорівнює

«=Кількість надходженняКількість продажу».

  •  Сума грошей за товар, який залишився, дорівнює: «=Ціна продажу * Кількість залишку».
  1.  Порахувати за допомогою команди Автосуммирование загальну суму грошей, отриманих після продажу товару за поточний день.  
  2.  За допомогою майстра функцій знайти за продаж якого товару було вилучено найменше грошей, а за який товар – найбільше. Функції МИН та МАКС знаходяться у категорії функцій Статистические.
  3.  За допомогою команди Формат/Ячейки розфарбувати рядки заголовків, провести границі між чарунками, для цього слід активізувати вкладки Граница та Вид.
  4.  Зберегти Книгу.

Контрольні питання і завдання.

  1.  Які формати чисел підтримує Excel?
  2.  Як вибирається обрамлення для заголовків колонок і рядків створеної таблиці?
  3.  Що таке діапазон чарунок? Якими способами можна виділити діапазон чарунок?
  4.  Які операції редагування доступні для виділеного діапазону?
  5.  Які типи посилань на чарунки використовують у формулах?
  6.  Якими способами можна вставити функцію у формулу?
  7.  Як за допомогою миші спростити ручний ввід формули?
  8.  Описати два засоби використання функції додавання.
  9.  Які типи помилок можливі при обчисленні формул?

Література:

  1.  Шафрин Ю. Основы компьютерной технологии. Учебное пособие.- М.,1996.
  2.  Ефимова О., Моисеева М., Шафрин Ю. Практикум по компьютерной технологии.-М.:ABF,1997.
  3.  Руденко В.Д., Макарчук О.М., Патланжоглу М.О. Практичний курс інформатики.-К.: Фенікс, 1997.
  4.  Конспект лекцій.




1. база данных dtbse был введен в обиход в области вычислительной техники примерно в 1962 году
2. Сердцеобличитель Описываемые события происходят в таймлайне второго сезона между эпизодами 2
3. Johnny ct your ge Пример- CHILD- w come on Let me see your book MRY- Be quiet nd ct your ge
4. Реферат- Профилактика правонарушений среди несовершеннолетних в училище
5. Полесский государственный университе
6. Тюменский государственный университет Филиал в г
7. Стерилизация кошки1
8. Европейскую равнину из Центральной Европы а конкретнее из верховьев Вислы Одера Эльбы и Дуная
9. Тема 16. Особенности субъекта управленческих действий Аппарат управления.
10. во сумма 1 2 3 4 Стирол собств
11. ТЕМА 15 ОРГАНИЗАЦИЯ ВНЕДРЕНИЯ СТРАТЕГИИ КАК ВАЖНАЯ СТАДИЯ ПРОЦЕССА СТРАТЕГИЧЕСКОГО МЕНЕДЖМЕНТА Лекция 8
12.  Общее и особенное в современных европейских конституциях
13.  ФИЗИКОГЕОГРАФИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА МУХОРШИБИРСКОГО РАЙОНА
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук Донецьк
15. Спарта. 2.1. Архитектурные особенности объекта и его расположение в городе.html
16. Course курс ход dte дата designer дизайнер diry дневник discover открыть обнаруж
17. и 14 в ногтевом сервисе не используется изза специфической мелкой спиральной нарезки плохо работающей по а
18. Тема 35 Налог на прибыль организаций 3
19. Реферат- Гуманистический подход в социальной работе- теоретико-методологический аспект
20. Тема- ПРЕДМЕТ И МЕТОДОЛОГИЯ ИСТОРИЧЕСКОЙ НАУКИ