Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Особливості ділового іміджу Мета- З~ясувати основні поняття іміджу; основні вимоги до костюму ділової

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 9.6.2024

Лекція №16

Тема: Особливості ділового іміджу

Мета: З’ясувати основні поняття іміджу; основні вимоги до костюму ділової людини

План

1. Аспекти ділового іміджу

2. Імідж ділового чоловіка

3. Імідж ділової жінки

4. Особливості ділового іміджу

Самостійне опрацювання

Психологічне навантаження кольорів

  1.  Аспекти ділового іміджу

Походить поняття „імідж” від латинського imago, що пов’язане з відповідним латинським словом imitari, що означає «імітувати

Імідж – це штучна імітація або подання зовнішньої форми будь-якого об'єкта, особливо особи.

Імідж – це мислене уявлення про людину, товар чи інститут, який цілеспрямовано формується в масовій свідомості.

Імідж – це об'єктивний фактор, що грає істотну роль в оцінці будь-якого соціального явища або процесу.

Імідж - це враження, вироблене людиною, компанією або інститутом на одну або кілька груп громадськості.

Для того щоб добитися успіху, треба весь час в кращу сторону змінювати особистий імідж, імідж своєї фірми і якість пропонованих нею товарів чи послуг.

Імідж – це думка, представлення, що виражає оцінку кого-небудь, як правило, формоване цілеспрямовано. Але найперше значення іміджу (образу) – це, звичайно ж, зовнішній вигляд, вигляд людини .

Імідж будь-якої людини починається з правильно обраного одягу. Одяг – це своєрідна візитна картка, що вказує, хто ця людина, який в нього смак, статок, життєві цінності.

Імідж є в кожного – це враження про людину або її зовнішній і внутрішній вигляд, відповідно, у розумінні інших.

Імідж - це майстерно створений образ залежно від оточення. При створенні іміджу необхідно враховувати вік, стать, соціальний статус, інтереси і потреби людей, а також специфіку тієї сфери, в якій вони працюють.

Зовнішність, одяг людини – це джерело думки про нього, фактор формування враження.

Створення індивідуального іміджу за допомогою одягу – це складний творчий процес.

Імідж, як зазначають вчені, може бути:

  1.  особистий;
  2.  корпоративний;
  3.  товарний.

Особистий імідж. Як зазначає Е. Семпсон, „особистий імідж – це ваш образ. Ви не можете не мати іміджу! Хочете ви цього чи ні, оточуючі бачать те, що ви вибрали, щоб показати їм... Те, як ви йдете, сидите чи стоїте, є результатом навчання, темпераменту та умов, але те, як ви одягаєтесь, є результатом вашого особистого вибору”.

 Корпоративний імідж. В якості носіїв корпоративного іміджу виступають організаційно - діяльністні засоби. Імідж потрібен корпорації для того, щоб люди усвідомлювали і оцінювали її роль у економічному і соціально-політичному житті конкретного регіону

В якості носіїв товарного іміджу виступають матеріальні та виробничо - діяльністні засоби: матеріали, товари, групи виробів тощо.

З усієї величезної кількості матеріалу щодо створення іміджу люди беруть те, що використовувати легше усього: посміхатися усім і скрізь, демонструвати щирість і увагу, стежити за взуттям і зачіскою, одягом.

Особистий імідж є важливою складовою для кар'єри.

Особистий імідж формується під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів. Він відображає, підкреслює англійка Е. Семпсон, погляд на особистість як з боку свого «Я» - самоімідж, так і з боку оточення - бажаний імідж, а також необхідний імідж, повинен відповідати тому чи іншому статусу .

Бажаний імідж - це більш чи менш адекватний реальній людині образ особистості, який складається в її ділових партнерів на свідомому і підсвідомому рівнях. Будується він на основі:

  1.  зовнішнього вигляду ділової людини;
  2.  її манер (уміння триматись, спілкуватись, використовуючи мовні та невербальні сигнали);
  3.  зовнішньої й внутрішньої культури;
  4.  уміння себе подати (підкресливши свої позитивні і затушувавши негативні сторони).

Дуже важливо створити цілісний образ (починаючи з зачіски і закінчуючи взуттям). Стиль не повинний вступати в протиріччя з віком і професією.

Діловий стиль або бізнес-стиль – це суміш елегантності класичного і зручності спортивного стилю. Він підходить для політиків, юристів, фінансистів, державних працівників, менеджерів, секретарів і так далі.

Стиль – це єдність основних ідейно - художніх особливостей якого-небудь твору мистецтва або відмітних рис людини, яких він дотримує як в одязі, так і в поведінці.

Велика частина людства довіряє респектабельним, солідним людям. Діловій людині просто необхідно створити такий імідж, що з першого моменту знайомства розташовував би до себе навколишніх

Зовнішня привабливість ділової людини істотно впливає на враження, що виникає від зорового сприйняття.

Зовнішній вигляд ділової людини, його одяг – це перший крок на шляху до успіху, на шляху просування по кар'єрним сходам, тому що костюм служить своєрідним свідченням про ступінь і надійність.

Акуратний, зі смаком одягнений, підтягнутий – такий зовнішній вигляд ділової людини, будь то мужчина або жінка.

Принципами ділового одягу є:

  1.  універсальність (це стиль для роботи, він повинний бути зручний і функціональний);
  2.  охайність і акуратність (м'ята спідниця, недбало зав’язана краватка створюють відчуття метушливості, поспішності, невимогливості до себе або байдужність до навколишніх).

Діловий світ досить консервативний стосовно моди. Але мода тут не є чимось обов'язковим для усіх. Завжди повинна бути присутнім індивідуальність (особливо в жінок) і гарний смак.

Діловий стиль близький до класичного, але усе-таки відрізняється від нього більшою об'ємністю костюма, що не занадто облягає силуетом.

Від спортивного діловому стилеві дісталася форма (більш вільна, деталі застібки, блискавка, обробка) від класичного – строгість.

Цей стиль одяг позицінує такі якості, як:

  1.  діловитість;
  2.  авторитетність;
  3.  організованість;
  4.  доглянутість;
  5.  надійність.

Діловий стиль дуже інформативний. Чоловікам, одягненим по діловому приписують надійність, силу, впевненість у собі; жінкам – критичність, серйозність, упевненість, незалежність, організованість і працелюбність.

Діловий стиль припускає для чоловіків класичний костюм, для жінок – костюми: жакет зі штанами або спідницею, рідше жакет і плаття.

Взуття повинне бути в класичному стилі (завжди чистим і доглянутим) без помітних елементів.

Аксесуари в діловому стилі не повинні бути авангардними і помітними. Починаючи із сумки і закінчуючи годинником усе повинно бути в класичному стилі (принцип простоти й елегантності).

Діловий стиль – це стиль для тих, кого цікавить кар'єра, хто хоче зробити враження людини надійної, упевненої в собі, організованої і розумної, людини, з якою можна вести справи і на яку можна покластися.

Зовнішній вигляд, манера триматись, вміння встановити контакт, почуття впевненості і комфорту - це складові необхідного іміджу ділової людини.

Одяг, в якому людина приходить на першу зустріч, як і її загальний зовнішній вигляд, одразу ж справляє певне враження.

2. Імідж ділового чоловіка

Бути чоловіком традиційно означає боротися за виживання в цьому суворому світі, відстоювати свою незалежність, постійно тримати себе в руках, уміти конкурувати з іншими, бути сильним і непереможним. Все це вимагає немалої напруги, оскільки самоімідж чоловіка прямо залежить від його досягнень.

Практика ділового спілкування доводить, що зі смаком одягнена людина успішніше веде справи, ніж та, що одягається «аби як»!

Імідж – це перший крок до успішної кар'єри. Від одягу залежить перше враження про людину.

Діловому чоловіку підходить тільки класичний стиль, що характеризується строгістю, консерватизмом і перевагою холодних і темних тонів у гардеробі

Основний компонент класичного стилю для чоловіка – це костюм строгого покрою з мінімум декоративних деталей. Найбільш поширені два види чоловічих костюмів – це так названі:

  1.  двійки, що складаються з піджака і штанів,
  2.  трійки, що складаються з піджака, штанів і доповнені жилетом.

Головний принцип – костюм повинний підходити за розміром і повинний бути добре «підігнаний» по фігурі.

За офіційних обставин піджак повинен бути застебнутим.

В ансамблі чоловічого костюма велику роль відіграє сорочка. Дуже важливо, щоб вона гармоніювала з костюмом.

Головне у виборі сорочки – це строгість і елегантність. Комір повинний бути не занадто маленьким, але і не занадто великим. Не допускаються сорочки з короткими рукавами.

Краватка – це основна прикраса чоловічого костюма. Краватка - це головний показник смаку і статусу чоловіка.

Шкарпетки мають бути досить довгими, щоб прикривати гомілки, коли підіймаєтесь сходами або кладете ногу на ногу.

Ще в старі часи лише наявність взуття наділяла людину певним статусом.

Великі вимоги класичний стиль пред'являє і до взуття чоловіка. Взуття – одна з важливих елементів чоловічого костюма

Взуття в першу чергу повинне відповідати вимогам моди, бути зручним. Взуття бажано носити з натуральної шкіри.

Чоловіча елегантність – це не тільки питання інтуїції. Потрібно освоїти деякі непорушні істини. Найважливіше з них: одяг і аксесуари повинні відповідати місцю і часу.

Дуже важливий аксесуар для ділового чоловіка – годинник. Годинник – це єдина прикраса, що може собі дозволити діловий чоловік, тому він повинний бути красивим, елегантним, у класичному стилі. Інші прикраси (різні ланцюги, персні) недоречні.

Ювелірні вироби також слід вибирати обережно. Не рекомендується одночасно одягати прикраси з різних металів – із золота та срібла.

Із прикрас ділові чоловіки інколи носять перстень (обручку або печатку), запонки і заколки для краватки. Обручку чоловіки одягають здебільшого на прохання їх дружин, які хотіли б зменшити потенційну погрозу з боку інших представниць кращої половини суспільства, або ж щоб бути таким, як всі. Для богобоязливого чоловіка обручка залишається символом подружньої вірності.

Наявність печатки на пальці ще з часів середньовіччя є символом благородного походження, свого роду паспортом, символом презентації на високий статус.

Браслети і ланцюжки на руках, на шиї, а особливо сережки не відповідають іміджу ділової людини.

Разом з модою на класику повертається і самий елегантний головний убір для чоловіків – капелюх

Чоловічі сумки тепер можуть нагадувати військові «планшетки» на довгих ремінцях. А замість пухких громіздких портфелів знову в моді кейси. Правда, тепер вони значно менші колишніх і бовтаються на довгих ремінцях. Для всіх паперів і документів підійде аташе-кейс із гарної шкіри, однотонний, бажано темних або холодних відтінків. В аташе-кейсе повинний бути порядок, що вказує акуратність чоловіка. Діловому чоловіку просто необхідні записна книжка або щоденник у гарному плетінні і пристойна ручка .

Ручка, що носить із собою діловий чоловік, повинна сприйматися як аксесуар. Ручка переважно повинна бути чорнильної, модель «Дуопол» (фірма «Паркер»).

Як і багато років тому, для упевненого в собі, консервативного чоловіка, запонки сьогодні як і раніше актуальні. І, насамперед для вечірнього гардероба.

Можна надягти простий шкіряний ремінь з металевою пряжкою або ремінь зі шкіри алігатора. Підбирати ремінь необхідно як можна ретельніше. Він повинний бути з натуральної шкіри, пряжка повинна бути середнього розміру. Ремінь підбирається в тон до костюма, але головне правило: колірний відтінок ременя і взуття повинний бути максимально наближений або збігатися.

У ділового чоловіка повинна бути гарна коротка стрижка, що підходить до типу лиця, віку, стану волосся.

Головна вимога до зачіски ділового чоловіка - акуратність і компактність. Неприпустима в діловому світі і щетина, навіть одноденна.

Що стосується парфумерії, то тут існує одне правило: в усьому повинна бути міра «хто пахне занадто добре, той пахне дурно».

Недоглянуті нігті і руки охарактеризують чоловіка як неохайного і неакуратного. Тому необхідно стежити за тим, щоб руки були доглянутими.

3. Імідж ділової жінки

Ділова жінка - це жінка, що веде свою справу (леді), - це представниця різних фірм, агентств, банків, адміністративного сектора.

Для всіх зазначених категорій ділових жінок пред'являються високі вимоги до їхніх ділових якостей. Ділова жінка повинна уособлювати впевненість у собі, зібраність, організованість, заглибленість у справу.

Діловий стиль або бізнес-стиль – це суміш елегантності класики і зручності спортивного стилю.

В усім світі діловим одягом, призначеної для роботи є костюм. Правильно підібраний костюм може створити сприятливе враження і підкреслити професійні якості ділової жінки.

До ділового костюма відносяться жакет зі спідницею або штанами, плаття в тон з жакетом, плюс блузки.

В усьому світі найкращим для ділової жінки визнається костюм. Сукню можна одягати тільки в спекотну погоду і тільки однотонну.

Універсальним одягом жінки є спідниця, кофта, а також сукня і костюм.

Ділова жінка повинна носити панчохи в будь-яку пору року, улітку теж.

Туфлі ділової жінки - це класичні «лодочки» з підбором близько 4 см синього, чорного, темно-коричневого кольорів.

Аксесуари – найважливіша частина гардероба ділової жінки. Кольорова хусточка, брошка, фігурна шпилька, оригінальний пояс, елегантна сумочка – ці й інші деталі жіночого туалету додають її вигляду індивідуальність, шарм, відмінність від інших жінок.

Діловій жінці варто носити класичні сумки, середнього розміру з однотонної натуральної шкіри. Колір сумки повинний сполучитися з кольором взуття.

Головний убір надає жіночому костюму закінчений вигляд

Окуляри вносять істотний вклад в імідж ділової жінки, додають серйозність і солідність усьому зовнішньому виглядові.

Ділова жінка може носити ювелірні прикраси, але без усяких надмірностей і помітності, середнього розміру. Допускаються комплекти прикрас у діловому класичному стилі, що включають не більш трьох елементів: - серги, каблучка і ланцюжок;

- серги, каблучка і намисто середнього розміру;

- брошка, серги, каблучка;

- гладкий, строгий браслет, серги і гладка каблучка;

- годинник, кулон, серги в єдиному стилі.

Використання прикрас - це показник не стільки матеріального достатку жінки, скільки її культури та смаку.

Прикраси не повинні заважати в роботі. Щодо шлюбних обручок - у деяких фірмах їх не носять за спільною домовленістю, але загалом ті жінки, які перебувають у шлюбі, повинні їх носити. Шлюбна обручка свідчить про статус жінки, оскільки статус заміжньої жінки, а тим більше жінки-матері значно вище. Крім того, обручка слугує певною перепоною від небажаних залицянь. Відсутність обручки може свідчити про наявність певних сімейних проблем, або про лідерство в сім'ї.

Сережки, як зазначають дослідники, свідчать про смак жінки, а також про її характер.

Годинник також повинний бути в класичному стилі – на білому циферблаті римські цифри.

Волосся - це природна краса жінки. Воно завжди входить в стереотип людського образу. Волосся не тільки «гріє голову», як кажуть діти, воно надає зовнішньому вигляду певної завершеності.

Дослідивши імідж ділової жінки ми дійшли висновку, що головне в культурі одягу ділової жінки не ультромодність і помітність, а почуття міри, елегантність, смак і доцільність, що підкреслюють ділові якості.

Імідж ділової людини визначають його зовнішній вигляд (від одягу до аксесуарів), постава і хода, культура мовлення, ввічливість, пунктуальність.

Привабливий зовнішній вигляд - це поєднання багатьох компонентів: колір обличчя, доглянута шкіра, укладене волосся, макіяж і одяг. Одна невірно підібрана деталь може зіпсувати, перекреслити все враження. Але визначальним фактором є одяг.

Діловий стиль – це стиль на щодня. Одяг у діловому стилі повинний бути функціональної й у той час елегантний, що підкреслює вами ділові якості. Жінці, одягненої в діловому стилі, припишуть діловитість, енергійність, рішучість, впевненість у собі, акуратність і працездатність.

При виборі одягу ділова жінка повинна дотримувати визначеної «ділової палітри» відтінків, уникаючи при цьому яскравих, кричущих квітів. Не слід носити одяг, що надмірно облягає фігуру і підкреслює сексуальність (мини, декольте). Спідниця повинна бути ледве вище коліна, силует – напівприлягаючий. Також виключені всякі романтичні оборки, волани і рюші, що знижують рейтинг ділових якостей.

Ділова жінка може вносити у свій костюм елементи жіночності, романтики (шарф, хустка, зав'язана на шиї), що відтіняють її індивідуальність, неповторність.

Варто відмовитися від завитого, розпущеного довгого волосся і необхідно пам'ятати про сивину, що у випадку ділової жінки, значно знижує рейтинг ділових якостей.

Для ділової жінки дуже важливо пам'ятати про свою зовнішність, про те як вона одягнена. Тому що, одяг – один з факторів престижу, спосіб довести свою значущість у діловому світі.

4. Особливості ділового іміджу

Наступає жіночий час, світ міняється психологічно. І зараз жінці приходиться працювати в чоловічому суспільстві і колективі в 2 – 3 рази частіше, ніж у жіночому. Доведено, що жінці дуже важко стати частиною чоловічої компанії, особливо компанії «старих друзів», тому що в таких випадках жінці перестає вистачати впевненості в собі, незалежності, високої самооцінки, у результаті вони схильні недооцінювати власне уміння й інтелект. Але в кожної жінки існує енергетична можливість «вмонтуватися в чоловічий потік».

Психологи установили, що жінки-лідери, на відміну від чоловіків, більш ефективні, адже в них краще розвинуті організаторські здібності, тобто чудово розподілені обов'язки і відповідальність, а також вони можуть прекрасно керувати колективом.  

Відповідно до жіночих стереотипів, у жінках більше цінуються такі здібності як доброта, відданість, уміння присвятити себе іншим

Жінка-керівник не рідкість у наші дні. Ділові якості, уміння домагатися результатів, володіння методами керування, рівень інтелекту властиві будь-кому керуючому незалежно від статі. Саме діловий керівник завжди вірний взятим на себе зобов'язанням, у цьому виявляється його професіоналізм.

По своїй природі жінка більш обов'язкова в порівнянні з чоловіком; вона може не виконати справу до визначеного терміну, але вона постарається довести її до кінця, а не кинути з появою труднощів і зайнятися чимось більш важливим.

Велика помилка жінки – втрата внутрішньої незалежності, прагнучи до незалежності зовнішньої.

Незважаючи на той факт, що чоловіки частіше чим жінки стають лідерами, роблять кар'єру, визначне дослідження, проведене американськими соціологами, показало, що жінки, можуть бути настільки ж ефективними керівниками, як і чоловіки.

Дорослі чоловік і жінка за середніми показниками інтелектуального розвитку нічим не відрізняються. Різниця тільки в тому, що розкид здібностей у жінки рівномірний, тоді як серед чоловіків більше високообдарованих, як і більше розумово відсталих.

Чоловікам властивий раціоналізм, а жінкам – інтуїція і комунікабельність.

Зараз жінки всі частіше заводять власні справи, просуваються по кар'єрним сходам і стають високо кваліфікованими фахівцями.

Але значна їхня частина працює на низькооплачуваних роботах. Жінки повільніше просуваються по службі, чим чоловіки.

Прагнення жінки реалізувати свої здібності переплітається з почуттям провини перед родиною, щоб родина не страждала від її кар'єри. Багато жінок змушені працювати на низькооплачуваних роботах тільки тому, що вони сполучають роботу із сімейними обов'язками .

Потрапляючи у світ бізнесу, діловий світ жінка зіштовхується з такою проблемою, як необхідність відмовитися від таких якостей, як емоційність, увага до міжособистісних відносин, чутливість. Чоловікам простіше, у тому змісті, що сучасний діловий світ побудований на чоловічих цінностях: змагальності, агресії, рішучості, орієнтації на справу, а не на людину.

Важливою складовою успіху є вміння вести ділову розмову.

У ділових і політичних колах прийнято здороватися за руку. Рукостискання - традиційне чоловічий спосіб вітання. У більшості жінок він викликає легкий дискомфорт, оскільки їй невідомо заздалегідь, чи будуть її руку енергійно трясти як товаришу по партії чи спробують поцілувати. В запобіганні плутанини і незручності, краще подати руку ні у вертикальній площині (як для потиску), ні в горизонтальній (як для поцілунку), а в проміжному положенні під кутом до площини: хочете цілуйте, хочете жміть. Рукостискання повинне бути лаконічним, і досить енергійним.

Щоб тебе сприймали як особистість, треба, насамперед, нею бути. Людина, що володіє цілісністю: інтелектом, власним стилем, власною позицією, неодмінно буде сприйнята як особистість .




1. Через несколько минут каждый из нас пойдет своей дорогой
2.  Зарождение экономических знаний
3. Психосемантический анализ мотивационных детерминант благотворительной активности человек
4. Реферат- «Философия жизни» как концепция культуры
5. Устройства хранения информации1
6. і Її розробив австрійський психоаналітик Зігмунд Фройд 18561939 наприкінці 19на початку 20 ст
7. Золотой ключик Республики Татарстан Муса Джалиль в наших сердцах Конспект интегрированн
8. ТЕМА 12 МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ План теми- 12
9. ТЕМА 1 РОЛЬ ФИНАНСОВОГО РЫНКА В ЭКОНОМИКЕ 1
10. темах Тема- Построение концептуальных моделей представления знаний о технологии стандарта IEEE 802
11. тема яка охоплює мову мистецтво і самодіяльне професійне науку природничу і суспільну ідеологію право
12. Фонд заработной платы основных рабочих по операциям
13. темами Тема- Теория автоматического управления Выполнил- курсант группы
14. Подготовка евро к наличному обращению
15. Шаг в будущее Водные ресурсы Республики Тыва и их использование Автор- Хова
16. Конституционно-правовая ответственность- проблемные вопросы теории
17. . Теоретические основы мотивации трудовой деятельности
18. РЕФЕРАТ диссертации в виде опубликованной монографии на соискание ученой степени кандидата исторических.
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Льв
20. ДИПЛОМНАЯ РАБОТА Социальнопсихологическая реабилитация пожилых людей