Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Відкриті гірничі роботи

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лекція 4

Тема: Відкриті гірничі роботи.

Мета: отримати загальні уявлення про ведення гірничих робіт відкритим способом.

Вид заняття: лекція

Тип: традиційна (поточна)

                                             

 План лекції:

1. Сутність відкритих гірничих робіт

2. Етапи і періоди гірничих робіт.

Сутність відкритих гірничих робіт

Відкритими гірничими роботами називається комплекс робіт, при якому всі виробничі процеси, необхідні для вилучення корисної копалини із надр Землі, виконуються на поверхні.

При проведенні відкритих гірничих робіт у земній корі утворюються відкриті гірничі виробки, які, на відміну від підземних, безпосередньо примикають до земної поверхні, і тому мають незамкнутий контур поперечного перерізу.

Сукупність відкритих гірничих виробок, призначених для розробки родовища корисних копалин, називають кар’єром. Також кар’єром називають гірниче підприємство, яке виконує розробку родовища відкритим способом. Перше визначення є технічним, друге – адміністративно-господарчим.

У вугільній промисловості кар’єр називають розрізом, а на розсипних родовищах – копальнями.

Ділянка земної поверхні, яка займається гірничим підприємством, називається гірничим відводом, площа якого в декілька разів перевищує кар’єрне поле.

Для видобутку корисних копалин відкритим способом необхідно виймати значні об’єми покривних і вміщаючих пустих порід. Тому процес виїмки корисних копалин відкритим способом підрозділяється на розкривні і видобувні роботи.

Розкривні роботи – це сукупність виробничих процесів виїмки і віддалення пустих порід, покриваючих і вміщуючих корисну копалину.

Видобувними роботами називають сукупність виробничих процесів виїмки корисної копалини із надр землі.

Об’єми розкривних робіт на сучасних кар’єрах, як правило, перевищують об’єми видобувних. Річні об’єми пустих порід, що вилучаються, на кар’єрах з горизонтальним або пологим заляганням пласта корисних копалин перевищують об’єми видобутку в 10-30 разів, а при крутоспадному – в 1,5-5 разів.

Вилучення значних мас вміщуючих і покривних порід є основною технологічною особливістю відкритих розробок.

Таким чином, основною умовою при виборі відкритого способу розробки є можливість одержання кращих техніко-економічних результатів, ніж при підземних роботах.

Кар’єрне поле – родовище або його частина, яка відпрацьовується одним кар’єром.

Вироблений простір – утворюється в процесі відкритих гірничих робіт. На поверхні вироблений простір обмежується границями кар’єрного поля, по глибині – підошвою кар’єру.

Сучасні кар’єри мають об’єм виробленого простору у сотні мільйонів кубометрів. При цьому порушується природна рівновага массиву гірничих порід, який оточує кар’єр, що може призвести к деформації бокових поверхонь кар’єру (обвалення). Для уникнення цих наслідків боковій поверхні кар’єру надається  визначений уклін, який забезпечує стійкість порід.

Розробка корисних копалин при відкритій розробці ведеться горизонтальними або слабо похилими шарами паралельно (з деяким відставанням робіт на нижньому шарі), внаслідок чого профіль кар’єру має форму сходинки. Ця сходинка має назву уступ.

 

Етапи і періоди гірничих робіт.

По технічному призначенню і організаційним ознакам розрізняють декілька етапів і періодів відкритої розробки родовищ.

До етапів розробки, що виділяється по технічному призначенню, відносяться:

1) підготовка поверхні кар'єрного поля, осушення родовища і огорожа його від зовнішніх притоків води.

2) розкриття родовища і підготовка початкового фронту розкривних і видобувних робіт; 

3) розкрівні роботи;

4) видобувні роботи.

5) рекультивація порушених земель і поверхні відвалів.

Завданням першого етапу є підготовка умов для проведення розкривних, а згодом і видобувних робіт. Сюди включають вирубку лісу і корчування пнів, осушення боліт і озер, відведення струмків і річок за межі кар'єрного поля, знос будівель і споруд, перенесення доріг і тому подібне

Осушення родовища створює умови для роботи устаткування і підвищення стійкості бортів кар'єру. Роботи по осушенню зазвичай проводять до початку гірських робіт і потім продовжують в процесі розробки родовища.

У завдання другого етапу входить створення транспортного доступу із земної поверхні до корисної копалини. Її виконують проведенням в'їзних траншей або, значно рідше, за допомогою спеціальних підземних вироблень. Початковий фронт розкривних і видобувних робіт виконують шляхом проведення розрізних траншей.

Завданням третього етапу є своєчасна підготовка фронту видобутку кар'єру - видалення покриваючих і вміщуючих порід, створення резерву підготовлених до видобутку запасів корисної копалини.

Завдання четвертого етапу - витягання з надр корисної копалини відповідно до заданої продуктивності кар'єру і вимог до якості корисної   копалини, яка відвантажується.

Завдання п'ятого етапу полягає в приведенні порушених гірськими роботами земель і поверхні відвалів в стан, придатний для подальшого використання в народному господарстві

Розглянуті етапи гірських робіт спочатку виконують послідовно, а потім одночасно, але при цьому роботи з підготовки поверхні до осушення родовища випереджають розкривні роботи, які передують видобувним.

За організаційними ознаками розрізняють наступні періоди відкритої розробки:

1) будівельний період до пуску кар'єру в експлуатацію;

2) період від пуску кар'єру в експлуатацію до досягнення проектної продуктивності;

3) період роботи кар'єру з проектною продуктивністю;

4) період доопрацювання кар'єру.

У будівельний період виконуються всі гірські роботи, необхідні для створення первинного фронту видобувних робіт. Вони називаються капітальними. У всіх випадках ведення гірських робіт прагнуть по можливості зменшити витрати на будівництво кар'єру і закінчити його в найбільш короткий термін.

У період від пуску в експлуатацію до досягнення проектної продуктивності кар'єр нарощує свою виробничу потужність від певної її частини (30-50%) до проектної. Гірські роботи цього періоду фінансуються в основному за рахунок реалізації корисної копалини.

Період роботи кар'єру з проектною виробничою потужністю характеризується планомірною здобиччю корисної копалини відповідно до заданої виробничої потужності і вимог до його якості. Всі гірські роботи цього найбільш тривалого періоду повністю фінансуються за рахунок реалізації корисної копалини.

В період доопрацювання кар'єру відбувається поступове загасання відкритих гірських робіт у зв'язку з вичерпанням запасів корисної копалини або у зв'язку з досягненням кінцевої глибини кар'єру, при перевищенні якої відкрита розробка родовища стає недоцільною. У останньому випадку можливий перехід з відкритих робіт на підземні.




1. пособие по маркетингу и менеджменту сервиса и запасных частей.html
2. Реферат Сущность и принципы планирования как функции управления
3. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття вченого ступеню кандидата технічних наук М
4. Краткосрочное кредитование
5. вступает в переписку с незнакомкой обещающей ему незабываемое любовное приключение
6. ЭКОНОМИКА 1991 Содержание [1] ПРЕДИСЛОВИЕ [2] ВВЕДЕНИЕ [2
7. Свидетельства
8. Тема- ПРАВОВЫЕ АСПЕКТЫ НАСЛЕДОВАНИЯ БИЗНЕСА В РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
9. оно может только быть и быть тождественным себе
10. Ответы на вопросы к зачету по этнопсихологии
11. Воздействие человека на атмосферу
12. участниц Шенгенского соглашения гражданам России и СНГ для въезда в Латвию требуется виза
13. на тему- Организация контроля затрат и анализа деятельности организации по данным бухгалтерского управле
14. Только одновременное наличие всех трёх указанных свойств выделяет процессы Р.
15. Больше поле битвы, чем человек
16. это перечень закусок блюд напитков мучных кондитерских изделий имеющихся в продаже на данный день с указа
17. Ференц Лист
18. Судебно-исполнительская деятельность в Эстонской Республике
19. I Title PQ81801773813 1988 863 8740484 ISBN 0394561619 ISBN 0394571088 lim
20. Теория рационального выбора Дж