Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Су

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

9

                                          

 

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ  АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Хворост Оксана Олексіївна

УДК 631.147:631.95

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ВРАХУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЯКОСТІ ґРУНТІВ В ОЦІНЦІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

Спеціальність 08.07.02 –Економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

    

Суми –


Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Сумському національному аграрному університеті

Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник    –кандидат економічних наук, доцент

Тархов Петро Вікторович, 

Сумський національний аграрний університет,

завідуючий міжкафедральною науково-дослідною лабораторією соціально-екологічної економіки

Офіційні опоненти:           доктор економічних наук, професор,

дійсний член Української академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України 

Месель-Веселяк Віктор Якович

заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”;

кандидат економічних наук, професор

Карпіщенко Олексій Іванович

декан  економічного факультету  Сумського державного університету

Провідна установа: Харківський національний аграрний університет ім.В.В.Докучаєва, Міністерства аграрної політики України, кафедра виробничого менеджменту та агробізнесу, м.Харків

Захист відбудеться "28" жовтня 2005 р. об 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 55.859.01 у Сумському національному аграрному університеті за адресою: 40021, м.Суми, вул. Кірова, 160, зал засідань вченої ради (ауд.329 гол.корпусу).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Сумського національного аграрного університету за адресою: 40021, м.Суми, вул.Кірова, 160.

Автореферат розісланий "____"   вересня   2005 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент   В.В.Пилипенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В сучасних умовах економіки України склалася вкрай напружена соціально-економічна й екологічна ситуація у різних галузях національного агропромислового комплексу. Фактично сільськогосподарське виробництво носить екстенсивний характер, що призводить до великих загальних витрат ресурсів та високої собівартості продукції на фоні погіршення екологічного стану навколишнього середовища. Зберігається низька урожайність, валове виробництво та низька якість врожаїв сільськогосподарських культур.

Існуючі теоретичні та методичні підходи стосовно оцінки земель сільськогосподарського призначення не враховують показники їх екологічної якості. Врахування екологічної якості ґрунтів в оцінці сільськогосподарських земель є необхідною умовою для визначення пріоритетних заходів щодо підвищення ефективності землекористування на екологічних засадах.

Таким чином, актуальність зазначених проблем  обумовлена необхідністю раціонального використання земельних ресурсів як головного засобу виробництва в сільському господарстві.

Проблеми ефективного використання земельних ресурсів та їхньої оцінки досліджені в роботах А. Маршала, К.Г. Гофмана,  О.Ф. Балацького,  Л.Г. Мельника,  О.М. Царенка,   П.П. Борщевського,  О.Л. Кашенко,  М.М. Федорова,  В.Г. Мінеєва, М.Ф.  Реймерса,  А.Я. Сохнича,  М.Г.  Ступеня,  П.Т. Саблука,  О.М. Третьяка,           В.Я. Месель-Веселяка, В.В. Горлачука, О.С. Новоторова, О.І. Карпіщенка, В.П.Цемко, І.А. Розумного, Є.В. Хлобистова  та інших.    

Однак, на наш погляд, проблема врахування екологічної якості ґрунтів в оцінці сільськогосподарських земель розглянута недостатньо, особливо в частині дослідження впливу забруднення та його врахування  в еколого-економічній оцінці земель. Це зумовило вибір теми, визначення мети, завдань і структури дисертаційної роботи.

Основна гіпотеза дисертаційної роботи полягає у тому, що тільки максимальне врахування усіх факторів, що впливають на якість продукції та продовольчу безпеку, якими в аграрному виробництві є, насамперед, екологічні, можуть забезпечити конкурентоспроможність та сталий розвиток агропромислового сектору економіки України.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до напрямів науково-дослідних робіт Сумського національного аграрного університету. Наукові результати, теоретичні положення й висновки дослідження використані при виконанні науково-дослідних тем: “Розробка організаційно-економічного механізму управління родючістю ґрунтів” (№ ДР 0101U007270, 1998-2001 рр.), “Удосконалення і практичне застосування економічних методів оцінки природних територій на сучасному етапі” (№ ДР 0199U001629, 1999-2001 рр.).

Мета і задачі дослідження.  Метою дисертаційного дослідження є  розробка теоретичних та методичних основ врахування екологічної якості ґрунтів в оцінці земель сільськогосподарського призначення.

Для досягнення поставленої мети були визначені такі основні завдання:

–визначити та узагальнити основні фактори впливу на економічну оцінку екологічної якості ґрунтів, особливості та ступінь їхньої дії на стан земель сільськогосподарського призначення;

–визначити місце еколого-економічної оцінки якості ґрунтів в організації раціонального землекористування;

–розробити методичні рекомендації щодо економічної оцінки змін екологічної якості ґрунтів та їхнього впливу на кінцеву оцінку сільськогосподарських земель;

–розробити алгоритм врахування екологічної якості ґрунту та її економічної оцінки для об’єктивізації оцінки земельних ресурсів;

–доповнити методичні основи визначення економічної оцінки земель сільськогосподарського призначення на основі багатокритеріального вибору з урахуванням екологічної якості ґрунтів;

–провести оцінку зниження забруднення земель в регіональному аспекті по окремим напрямкам екологічної якості ґрунтів;

–удосконалити та систематизувати методичні рекомендації щодо оцінки збитків від забруднення земельних ресурсів;

–запропонувати організаційно-економічні заходи щодо впровадження економічної оцінки екологічної якості ґрунтів в системі управління земельними ресурсами.

Предметом дослідження є інструментарій та принципи врахування екологічної якості ґрунтів в оцінці земель сільськогосподарського призначення.

Об'єктом дослідження є еколого-економічні відносини щодо використання землі як бази та головного ресурсу агропромислового виробництва.

Методологічною основою дисертаційного дослідження є загальнотеоретичні методи наукового пізнання, зокрема діалектичний метод, фундаментальні положення загальної економічної теорії та дослідження в галузі економіки АПК, економіки природокористування та охорони навколишнього середовища. Для вирішення поставлених завдань використовувалися такі основні методи:   монографічний (вивчення існуючих підходів до оцінки земель), абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формування висновків), розрахунково-конструктивний та порівняння (порівняння фактичних та розрахункових показників), графічний, метод багатокритеріального вибору, загальноприйняті статистичні методи.

Інформаційною базою дослідження послужили відповідні закони та нормативні акти України, Земельний Кодекс України, офіційні дані Державного комітету статистики України та обласного управління статистики Сумської області,  дані обласного управління земельними ресурсами, спеціальна та періодична література стосовно питань дослідження та інші джерела.

Наукова новизна одержаних результатів. Найбільші суттєві результати дослідження, які містять наукову новизну, полягають у наступному:

вперше:

проведено оцінку забруднення земель в регіональному аспекті по окремим напрямкам екологічної якості ґрунтів;

–виконано інтегративну оцінку економічного збитку від забруднення сільськогосподарських земель, який включає зниження доходу з забруднених земель, витрати на відновлення, термін впливу забруднення та норми дисконту;

поглиблено:

–визначення поняття “екологічна якість ґрунту” та узагальнено основні фактори впливу на економічну оцінку екологічної якості ґрунтів;

–методичні основи визначення економічної оцінки сільськогосподарських земель на основі багатокритеріального вибору по дванадцяти показникам діагностичних ознак еталонного ґрунту, які формують рівень родючості з урахуванням коригувальних коефіцієнтів на показники екологічної якості ґрунтів;

розроблено:

–алгоритм врахування екологічної якості ґрунту та її економічної оцінки для об’єктивізації оцінки земельних ресурсів;

запропоновано:

–систему організаційно-економічних заходів щодо впровадження оцінки екологічної якості ґрунтів в економічному інструментарії управління земельними ресурсами.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому,  що висновки і пропозиції автора є методичною основою для подальших досліджень в цієї галузі. В дисертаційній роботі містяться конкретні приклади визначення економічної оцінки земель, які можуть бути використані працівниками сільськогосподарських підприємств.

Результати дисертаційного дослідження можуть бути використані при обґрунтуванні і розробці програм охорони ґрунтів різного ієрархічного рівня для удосконалення аграрної політики України та забезпечення раціонального землекористування.

Результати дисертаційного дослідження схвалені і прийняті до використання Інститутом агропромислового виробництва в Сумській області (довідка № 125 від 25.05.05 р.) та Обласним управлінням земельними ресурсами в Сумській області (довідка № 1176/01-26 від 18.08.05 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження  використовуються при викладанні дисципліни “Економіка землекористування” для студентів Сумського національного аграрного університету (довідка № 403 від 25.02.2005 р.).

Особистий внесок здобувача.  Особистим внеском здобувача є обґрунтовані і сформульовані наукові положення, висновки і пропозиції щодо вирішення завдань врахування екологічної якості ґрунтів в економічній оцінці земель сільськогосподарського призначення, що винесені на прилюдний захист. У дисертаційній роботі автором використано, головним чином, особисті ідеї, викладені в спільних опублікованих працях.

Особистий внесок дисертанта за списком опублікованих праць визначається таким чином: у роботі 3 проведено аналіз ефективності використання сільськогосподарських угідь;  у роботі 4 за списком робіт: досліджено міжнародні аспекти ведення системи альтернативного землеробства; у роботі 9 за списком робіт: запропонована модель оптимізації використання добрив при вирощуванні цукрових буряків в господарствах Сумської області;  у роботі 13 за списком робіт: проведено визначення коригувальних коефіцієнтів, які впливають на формування економічної оцінки землі; у роботі 14 за списком робіт: проаналізовані основні положення формування екобезпеки регіону; у роботі 18 за списком робіт: проаналізовано вплив обсягів внесення добрив на урожайність сільськогосподарських культур в господарствах області; у роботі 22 за списком робіт: наведені методичні рекомендації щодо визначенні оцінки земельних ресурсів в ринкових умовах.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції “Регіональні проблеми розвитку агропромислового комплексу України: стан і перспективи вирішення” (м. Київ, 2000 р.), 8-й международной научно-практической конференции “Современные технологии, экономика и экология в промышленности, на транспорте и в сельском хозяйстве” (г.Алушта, 2001 г.), Международной научно-практической конференции “Бизнес, экология, здоровье” (г.Донецк, 2001 г.), Международной научно-практической конференции “Проблемы обеспечения экономической безопасности” (г.Донецк, 2001 г.), 2-й Міжнародній науково-практичній конференції “Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої продукції” (м. Суми, 2001 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Теорія і методи оцінювання, оптимізації використання та відтворення земельних ресурсів” (м. Київ, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Еколого-економічні проблеми розвитку АПК” (м. Львів, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції (м. Чернівці, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції ”Механізм господарювання і проблеми економічного росту в агропромисловому комплексі України” (м. Луганськ, 2002 р.), 3-й Міжнародній науково-практичній конференції “Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої продукції” (м. Суми, 2003 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Інвестиційні стратегії сталого розвитку” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Формування конкурентноздатності підприємств АПК в умовах ринкової трансформації економіки” (м. Полтава, 2004 р.), 4-й Міжнародній науково-практичній конференції “Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої продукції” (м. Суми, 2005 р.).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 27 праць ( з них 21 одноосібних), загальним обсягом 4,21 друк.арк. (особисто автору належить 3,59), з них 11  у наукових фахових виданнях обсягом 2,05 друк.арк.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел з 195 найменувань, 8 додатків. Загальний обсяг дисертації складає  218 сторінок, у тому числі 48 таблиць та  13 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі“Екологічна якість ґрунтів як об’єкт економічних досліджень” проаналізовано сучасний стан земельних ресурсів Україні, вирішення проблеми екологічно сталого розвитку землекористування, а також використання показників екологічної якості земель в економічному інструментарії управління земельними ресурсами.

На сьогодні в Україні відбувається не тільки зниження урожайності, а й зменшення обсягів валового виробництва, зниження харчової цінності раціону, що корелює із зниженням природного приросту населення.

Виявлено, що розвиток сталого землекористування потребує еколого-економічної оцінки його результатів. Дана оцінка землі як єдиного фактору, що дозволяє переводити енергію сонця в харчову продукцію є основою формування організаційно-економічного механізму землекористування та відповідно механізму управління якістю продукції з точки зору її безпеки для здоров’я населення. Для досягнення поставленої в дисертаційній роботі мети нами сформульовано визначення поняття “екологічна якість ґрунту”. Екологічна якість ґрунту –це інтегральний показник його екологічної стійкості, рівня родючості, показників та критеріїв екологічного стану (рис.1). Ці показники враховуватися при розробці та впровадженні організаційно-економічного механізму раціонального землекористування. Цей напрям в дисертаційній роботі приймається як головний шлях екологізації землекористування та невід’ємна складова забезпечення екологічної безпеки продукції рослинництва.

c5 (- )

c3 ,

c5




1. Божественный Клавдий
2. Доверенность- понятие виды сроки передоверие прекращение доверенности
3. тематическая абстракция которая должна быть соответствующим образом конкретизироваться в зависимости от т
4. РСО Руководитель р
5. Динамика численности населения в странах ЕС
6. Автор- Денисова Наталья Геннадьевна музыкальный руководитель д-с N 47 г.
7. а Имя замечательного австрийского биолога и философа лауреата Нобелевской премии Конрада Лоренца 19031989
8. мизм.Компромис науки и религии тенденции его развития после 2го Ватиканского собора
9. почему воспринимают их как вредность баловство.html
10. реферат Василинчук А
11. Я слышу ~ и забываю Я в
12. Несовершенная конкуренция
13. Священный молот как средство эвтаназии в бретонской традиции
14. вариант 2
15. Тема 8 Международноправовая ответственность План Понятие международноправовой ответственност
16. в возрасте 4060 лет
17. Булева алгебра
18. Контрольная работа БМП 1101 Абанькина Мария
19. і Зокрема за загальною кількістю відвідань країна ще значно поступається іншим країнам що межують з Україн
20. Повышение рентабельности финансово-хозяйственной деятельности предприятия на примере ОО УИ Энергоремонтного производств