Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ ~2

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАРПЕНКО ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

УДК 656.338.12

МОДЕЛІ ТА СТРАТЕГІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА УМОВ ЦИКЛІЧНОСТІ

Спеціальність 08.00.04  економіка та управління підприємствами

(автомобільний транспорт і дорожнє будівництво)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ –

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник доктор технічних наук, професор

Левковець Петро Романович,

Національний транспортний університет,

завідувач кафедри транспортного права,

системного аналізу і логістики

Офіційні опоненти:  доктор економічних наук, професор

   заслужений діяч науки і техніки

Коба Вячеслав Григорович,

Київська державна академія водного транспорту

ім. гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного,

завідувач кафедри економіки і менеджменту.

кандидат економічних наук, доцент

Омельянович Олексій Романович,

Національний транспортний університет

доцент кафедри менеджменту.

Захист відбудеться «12» червня 2008 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26. 059. 04 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук у Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1, ауд. 333.

З дисертацією можна ознайомитись  у  бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат  розісланий  «07» травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних

наук, доцент          В.В. Концева

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дисертаційного дослідження. Для сучасного етапу розвитку економіки характерні динамічність і суперечливість ринкових перетворень. Розгляд господарських процесів у русі показав, що вони розвиваються не по прямій, поступово набираючи висоту. Циклічний розвиток економіки супроводжується високим рівнем економічної активності протягом тривалого часу, а потім спадом цієї активності до рівня нижчого за припустимий. Економічні коливання впливають на стан економічних процесів країни в цілому і найбільшою мірою  на транспортну галузь.

Для забезпечення ефективності функціонування транспортної галузі в умовах економічної циклічності необхідно вирішити цілий ряд завдань як теоретичних, так і практичних, більшість з яких організаційно-економічні та управлінські.

Методологічними питаннями ефективного функціонування економічних систем в умовах циклічності займалися такі вчені –М.М. Авсентьєв, А.І. Амоша, С.П. Аукціонек, А.В. Базилюк, А.І. Бельчук, В.С. Дараян, Ю.П. Єхланов, А.Г. Івахненко, В.Г. Коба, Н.Д Кондратьєв, К.А. Кродерс, Г.М. Куманін, П.Р. Левковець, Л.А. Мендельсон, С.М. Меншиков, Митчелль Уеслей К, В.Я. Нусинов, О.Р. Омельянович, В.І. Павлюченко, Д.А Поспєлов, Г.С. Поспєлов, А.М. Румянцев, Ю.В. Яковець та інші.

Актуальність теми дисертаційної роботи полягає в системному, комплексному розгляді економічної системи країни і транспортної галузі в умовах зміни фаз економічного циклу та оптимізації основних факторів цієї системи на основі розроблення управлінських, організаційних та методичних засобів. Розроблення методів, моделей і критеріїв забезпечення ефективності функціонування підприємств транспортної галузі в умовах зміни фаз циклу та їх використання на практиці є основою для формування механізму прийняття управлінських рішень в умовах циклічності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано на кафедрі „Транспортне право, системний аналіз та логістика” Національного транспортного університету згідно з планами науково-дослідних робіт за темою „Забезпечення ефективності роботи автотранспортних підприємств в умовах зміни фаз економічного циклу” (номер державної реєстрації 0107U000303). Особисто автором у контексті цієї роботи розроблено теоретичні та удосконалено методичні аспекти формування оптимального механізму прийняття рішення та визначення альтернативи поведінки вантажних автотранспортних підприємств (АТП) в умовах зміни фаз економічного циклу.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розроблення та практична реалізація моделей, стратегій і механізму, які дозволяють установити наявність прямих та зворотних зв’язків між рівнями досліджуваної соціально-економічної системи, для врахування їх під час розроблення альтернатив поведінки АТП, що забезпечує системну ефективність функціонування підприємств в умовах зміни фаз економічного циклу.

Для досягнення поставленої мети у роботі розглянуто та вирішено такі завдання:

досліджено еволюцію поглядів на економічний феномен циклічності та показано необхідність їх врахування у практиці діяльності для вирішення завдань планування та управління автотранспортними підприємствами. Визначено сутність забезпечення системної ефективності функціонування підприємств транспортної галузі в умовах циклічності;

досліджено багаторівневу структуру соціально-економічних систем в Україні з метою врахування критеріїв ефективності різних рівнів при виборі стратегій подальшого розвитку діяльності автотранспортних підприємств;

побудовано моделі аналізу та прогнозування впливу циклічності на економічний стан систем різних рівнів для отримання об’єктивних даних, потрібних для розроблення альтернативних рішень щодо подальшого розвитку діяльності підприємств в умовах циклічності;

обґрунтовано організаційно-економічний механізм забезпечення ефективності функціонування транспортних підприємств в умовах зміни фаз економічного циклу;

розроблено алгоритм застосування критеріїв забезпечення ефективності підприємств в умовах циклічності на різних рівнях ієрархії соціально-економічної системи;

сформовано стратегії, у межах яких побудовано моделі вибору альтернативного управлінського рішення подальшого розвитку діяльності підприємства на різних фазах циклу;

проведено експериментальну перевірку та впроваджено на практиці запропонованих моделей, алгоритмів та механізмів на вантажних автотранспортних підприємствах м. Києва, що підтвердило актуальність, наукову новизну, практичну значущість та ефективність виконаних досліджень.

Об’єктом дисертаційного дослідження є процеси прийняття рішень забезпечення ефективності функціонування підприємств в умовах циклічності.

Предметом дослідження є методи, моделі і стратегії забезпечення системної ефективності функціонування підприємств в умовах циклічності.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених у роботі завдань використано економічну теорію, теорію управління, методи оброблення статистичних даних, теорію та методи математичного аналізу, регресійно-кореляційний аналіз, моделювання та оптимізації, методи аналізу та синтезу соціально-економічних складних систем, графічні методи та комп’ютерне програмування.

Інформаційна база дослідження  Закони України, нормативні документи Кабінету міністрів України, Міністерства транспорту та зв’язку України, офіційні матеріали Державного комітету статистики, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері дослідження економічної циклічності, стратегічного управління, кібернетики, організації виробництва, загальної теорії систем.

Наукова новизна отриманих результатів. У процесі проведеного дослідження отримані наступні результати, які складають наукову новизну:

отримано вперше:

побудовано параметричну модель трансформаційних перетворень галузевого та державного середовищ, на основі якої було з’ясовано, що розвиток транспортної галузі та економіки країни перебуває у фазі «пожвавлення», що має нестійкий характер і за умов продовження існуючої політики може призвести до переходу у фазу «стагнації». Така нехарактерна для фаз економічної циклічності їх послідовність вказує на особливість сучасного стану розвитку транспортної галузі та економіки України і необхідність застосування адекватної моделі вибору альтернатив поведінки з урахуванням корегування політики минулого періоду;

запропоновано використання нового прийому багаторівневого варіювання середовища для формування альтернативних рішень щодо забезпечення ефективності функціонування АТП. Суть цього прийому полягає у застосуванні показників, які відображають загальний розвиток транспортної галузі та економіки держави в цілому, для вибору альтернативного рішення забезпечення ефективності функціонування АТП. Застосування цього прийому дозволило сформувати матрицю варіантів прийняття рішень залежно від внутрішніх та зовнішніх факторів. Зокрема, залежно від фаз життєвого циклу підприємств було визначено, що доцільно застосовувати альтернативні рішення. Оцінювання стратегій на стійкість з використанням критеріїв циклічності дозволило визначити альтернативи поведінки АТП, зорієнтовані на забезпечення найефективнішого варіанту функціонування АТП;

удосконалено:

теорію розвитку фаз економічного циклу, яка доповнюється висновком про обов’язковість структурної кризи як завершальної фази економічного циклу, яка передує фазі зростання. З урахуванням цього положення з’ясовано нехарактерність сучасного етапу розвитку економіки України. Було встановлено, що за ознаками структурна криза закінчилася у 2000 року, однак перехід економіки до фази «зростання» наразі так і не відбувся;

методичні основи проведення аналізу функціонування АТП щодо застосування принципу декомпозиції ієрархічної системи зі зворотним зв’язком. Це дозволило розкрити можливості моделі щодо врахування параметричних особливостей всіх рівнів системи. Реалізація принципу декомпозиції сприяла підвищенню адаптивності аналізу для прийняття управлінських рішень за умов кон’юнктурних перетворень;

дістало подальший розвиток:

теорія антициклічного управління в частині виявлення причинно-наслідкових залежностей між формуванням управлінських рішень та фазовими змінами ринкової кон’юнктури, що дало змогу обґрунтувати особливості розвитку соціально-економічних систем в Україні та сформувати адаптовані під ці особливості матриці альтернативної поведінки АТП;

застосування показника сезонності у прогнозуванні тенденцій розвитку економіки галузевого та державного рівнів, що передбачає корегування прогнозних даних на коефіцієнти сезонних коливань. Це дозволяє забезпечити відповідність моделей між усіма рівнями ієрархічної системи та підвищити якість вихідного масиву даних для розроблення варіантів рішень щодо забезпечення ефективності функціонування АТП;

методи оцінювання динамічних рядів для встановлення синергитичності зв’язків між рівнями системи, що полягає у багато  ієрархічному виборі даних різних рівнів системи для поєднання їх у моделі, на базі якої визначаються альтернативи поведінки АТП. Застосування цього прийому дозволяє розробити ряд альтернативних рішень, які враховують досягнення підприємством як власної, так і загальносистемної мети.

Практичне значення наукових результатів роботи полягає в тому, що розроблені автором моделі та алгоритми вибору оптимальних альтернатив поведінки АТП в умовах циклічності доведено до рівня обчислювальних та організаційних процедур і можуть бути реалізовані в кожному АТП незалежно від форми власності та відомчої належності.

Результати дисертаційної роботи впроваджено на вантажному автотранспортному підприємстві: ВАТ «Комсомольське АТП-15347» (акт впровадження від 27 жовтня 2006 р.).

Отримані наукові результати можуть бути використані в наукових центрах та навчальних закладах транспортного спрямування.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею. Всі роботи написані одноосібно. В роботі [9] у списку опублікованих робіт за темою дисертації особисто автором викладена методика формування альтернатив поведінки функціонування АТП, які знаходяться на різних фазах циклу.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення дисертації доповідались і отримали позитивну оцінку на чотирьох наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів м. Київ, НТУ, 20042007 рр.

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано одинадцять робіт, що відображають основний зміст дисертації, загальний обсяг складає 2,6 ум.-друк. арк. Із них сім одноосібних у фахових виданнях загальним обсягом 2,4 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Структура дисертаційної роботи визначена завданнями досліджень і включає вступ, три розділи, загальні висновки, список використаних джерел, додатки. Основний текст дисертації становить 176 сторінок машинописного тексту, 63 рисунки, 26 таблиць. У вступі сформульовано науково-прикладне завдання, розкрито актуальність обраної теми, визначено мету досліджень та намічено напрями для її досягнення, наведено короткий зміст кожного з трьох розділів, обґрунтовано новизну отриманих результатів і подано інформацію щодо апробації та реалізації роботи.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичну значущість отриманих результатів, наведено результати їх впровадження у практику.

У першому розділі «Теоретичні аспекти обґрунтування ефективності роботи підприємств за умов зміни фаз циклу ділової активності» було проаналізовано та узагальнено загальні теоретичні аспекти щодо теорії циклічних коливань, визначено закономірності, які описують циклічність на ієрархічних рівнях соціально-економічної системи, сформовано концептуальний механізм прийняття рішення в умовах циклічності на базі аспектів ідентифікації фаз циклу, досліджено особливості прогнозування ринкової кон’юнктури в розрізі транспортної галузі.

Відсутність досвіду регулювання циклічних явищ в економіці України зумовила негативні результати трансформаційних перетворень від упровадження антициклічних державних програм «лібералізації» та «шокової терапії», наслідки яких можна спостерігати і в сучасному процесі прийняття рішень щодо забезпечення ефективності функціонування соціально-економічних систем.

Аналіз діючої соціально-економічної системи показав наявність циклів на державному, галузевому рівнях та рівні підприємства. Побудовані економетричні моделі на основі застосування гармонійних функцій вказують на наявність коливань (період 1990 –рр.) на всіх рівнях досліджуваної соціально-економічної системи.

Для вивчення цих циклів було застосовано системний підхід, на базі якого сформовано системний механізм прийняття рішення в умовах циклічності, сутність якого полягає у комплексному поєднанні всіх складових, що застосовуються у дослідженні циклічного розвитку.

Сучасну ситуацію розвитку української соціально-економічної системи проаналізовано з урахуванням розроблених аспектів ідентифікації фаз циклу. За допомогою цих аспектів визначено фазу циклу, у якій перебувала система на момент дослідження.

Обґрунтовано необхідність передбачення «коливань» у соціально-економічній системі та зазначено сучасну тенденцію розроблених стратегій до глобалізації. У результаті виконаного аналізу методичних аспектів оцінювання ефективності соціально-економічних систем та прогнозування їх розвитку було виявлено відсутність єдиного підходу до розроблення альтернатив поведінки суб’єкта господарювання в умовах коливань ринкової кон’юнктури.

З урахуванням визначеної ситуації та окреслених проблем зроблено висновок про потребу вдосконалювати процес розроблення альтернатив поведінки в ринкових умовах із врахуванням циклічності та застосуванням основних принципів системного підходу.

У другому розділі «Системний аналіз та моделювання впливу економічної динаміки на ефективність роботи підприємств» проаналізовано перетворення на рівні транспортної галузі та економіки держави, що відбувалися упродовж 1990 –рр., розроблено методику формування багатопараметричних моделей трансформаційних перетворень на всіх рівнях соціально-економічної системи, виявлено тенденції подальшого розвитку транспортної галузі та економіки держави в цілому.

В результаті проведеного аналізу було встановлено, що останні роки економічного розвитку та функціонування транспортної галузі характеризувалися стрибкоподібними змінами у бік зростання ВВП, фінансових результатів діяльності АТП та обсягів перевезень.

Водночас було виявлено фіксацію структурних перетворень після 2000 року, що вказує на завершення структурної кризи. З огляду на це господарська система України мала перейти до фази «зростання» або «пожвавлення».

Однак отримані результати свідчать про нестійкий сучасний стан економічного піднесення у розвитку транспортної галузі та економіки України. На основі побудованих параметричних моделей було виявлено нехарактерний розвиток транспортної галузі та економіки в цілому. Прогнозні дані вказують на те, що сучасний стан «пожвавлення» за умов продовження існуючої політики може спонукати до переходу у фазу «стагнації» (табл.1).

Таблиця 1

Прогнозні моделі розвитку соціально-економічної системи на державному

та галузевому рівнях

Рівень

Формула

Держава

Галузь

Внутрішньогалузевий рівень (вантажні перевезення)

Внутрішньогалузевий рівень (пасажирські перевезення)

Результати проведених досліджень циклічності за період 1980 –рр. свідчать про зародження критичного стану у транспортній галузі ще в середині 80-х років (рис.1).

Рис. 1. Динаміка пасажирських та вантажних перевезень за 1980 –рр.: а  обсяги вантажних перевезень; б  обсяги пасажирських перевезень

Водночас було виявлено що вантажні перевезення характеризуються більш різким темпом зниження та більшою глибиною кризових перетворень, що обумовило вибір для подальшого дослідження підприємств, які спеціалізуються на вантажних перевезеннях.

У третьому розділі «Прикладні аспекти забезпечення ефективності роботи підприємств транспортної галузі в умовах економічної циклічності» виявлено, на підставі проведеного аналізу фазу ділового циклу, у якій на момент дослідження перебували АТП, наведено стратегії, в межах яких розроблено альтернативи поведінки кожного з АТП за умов циклічності, розроблено алгоритм прийняття рішень за умов циклічності, визначено параметри галузевого та державного рівнів, які впливають на прийняття стратегічних рішень, обґрунтовано вибір альтернативної поведінки АТП за результатами оцінювання стійкості моделей з використанням критеріїв циклічності.

Оброблення статистичних даних досліджуваних підприємств показало (рис. 2), що АПТ-1 перебуває у фазі «стрімкого зростання»; АТП-3 –у фазі «пожвавлення» й АТП-5 у фазі «вмирання»; залежно від цього можна стверджувати, що доцільно застосовувати адекватну стратегію розвитку для кожного з підприємств.

Рис. 2. Фази циклу ділової активності: А –фаза пожвавлення; Б –фаза стрімкого зростання; В –пікова фаза; Г –депресія; Д –фаза вмирання підприємства

Визначення стратегій та розроблення альтернатив поведінки АТП в умовах циклічності були сформовані на основі узагальненої моделі забезпечення ефективності соціально-економічної системи.

;

;

;  (1)

.

де:   - ефективність на рівні держави, складовими якої стали: валовий внутрішній продукт (ВВП), інвестиції (Інв), рівень інфляції (Інф), безробіття (Бзр), заробітна плата ();

- ефективність на галузевому рівні: валовий прибуток транспортної галузі (), заробітна плата () та інвестиції у транспортній галузі (), обсяги вантажних (Вп) та пасажирських перевезень (Пп);

- ефективність на рівні підприємства: прибуток (П); рентабельність (Р); собівартість (С); фондовіддача (Фв); продуктивність праці (Прп).

Системна модель є трирівневою критеріальною оптимізаційною моделлю, яка формується з критеріїв, що враховують специфічні особливості забезпечення ефективності функціонування всіх ланок економіки України. Поряд з цим для визначення напряму антициклічної політики, спрямованої на стабілізацію або на розвиток системи, було згруповано ці критерії.

Результати концептуальної моделі стали вхідними параметрами моделей мікрорівня (табл. 2), на основі яких були виконані формульні розрахунки ефективності функціонування різних АТП.

Графічне зображення цих розрахунків відображає характерні тенденції розвитку цих підприємств з урахуванням критеріїв державного рівня  інфляція (стабілізація) та галузевого рівня –інвестиції у транспортну галузь (розвиток).

З даних табл. 2 видно, що кожному підприємству відповідає певна фаза розвитку:

«затухаючі» коливання фінансового результату діяльності АТП-1  вказують на стабільність підприємства та необхідність впровадження новітніх заходів для подальшого розвитку, що відповідає фазі ділового циклу «стрімкого зростання»;

зростаюча амплітуда коливань фінансового результату діяльності АТП-3 та зміна знака цього показника з від’ємного на додатний  вказують на нестабільність діяльності цього підприємства та вихід з кризового стану, що відповідає фазі «пожвавлення»;

зменшення амплітуди коливань, наявність стрімкої тенденції до зниження фінансового результату діяльності АТП-5, а також від’ємне значення цього показника  вказують на незворотні перетворення, що властиві фазі «вмирання».

Використані при формуванні моделі показники вищих рівнів ієрархії дали змогу більш чітко виявити фази циклу, у яких перебуває кожне з підприємств.

Таблиця 2

Моделі системної ефективності підприємств

Підприємство

Формула

ВАТ «АТП-1»

ВАТ «АТП-3»

ВАТ «АТП-5»

Для визначення оптимальної альтернативи поведінки АТП було розроблено алгоритм прийняття рішення (рис.3), який ґрунтується на багаторівневості оптимізаційних процесів та обробленні матриць альтернативних рішень за допомогою критеріїв циклічності. Мінімальне значення комплексного критерію циклічності є підґрунтям для визначення оптимальної альтернативи поведінки АТП.

Рис. 3. Покроковий алгоритм концептуальної моделі прийняття рішення в умовах зміни фаз економічного циклу

Алгоритм, показаний на рис.3, поєднує всі види рівнів ефективності (Е), що були розглянуті вище у концептуальній моделі забезпечення ефективності (формула 1). Багатопараметричні моделі розвитку галузі, економіки держави та окремих підприємств наведено у блоках V та U (сукупність стратегій відповідно зовнішнього та внутрішнього середовищ).

Блок Y –багатокритеріальна матриця, що поєднує у собі критерії різних рівнів соціально-економічної системи. На цьому кроці алгоритму моделі АТП доповнюються критеріями галузевого та державного значення.

Наступний крок  розроблення альтернатив поведінки, які є трансформацією багатокритеріальної матриці з урахуванням варіювання критеріїв вищих рівнів. За отриманими результатами розрахунків мають обиратися варіанти поведінки, яким відповідає екстремальне значення показника ефективності функціонування АТП.

Надалі кожний варіант має піддаватися оцінці на стійкість з використанням критеріїв циклічності –, ,  (критерії регулярності, мінімуму зрушень та балансу відповідно);  –комплексний критерій оцінки циклічності.

За результатами оцінки визначається оптимальний варіант рішень. Оптимальною є альтернатива, за якою комплексний критерій циклічності є мінімальним.

Виконані варіантні розрахунки показали, що для АТП-1 необхідно діяти в межах стратегії «інтегрованого зростання»; для АТП-3 –«стратегії концентрованого зростання» і для АТП-5 –у межах «стратегії скорочення».

Для визначення альтернативи поведінки суб’єкта використовуємо побудовану матрицю умов формування альтернатив поведінки (табл. 3) із врахуванням критеріїв трьох рівнів системи.

Таблиця 3

Матриця умов формування альтернатив поведінки

АТП-1

«Розширення зовнішнього середовища» –

«Розширення всередині» –

, %

-15

+15

, %

0

%

%

-10

+10

%

%

-35

-25

-20

%

+20

+15

+10

%

%

-11

-9

-7

%

-11

-9

-7

АТП-3

«Посилення позиції на ринку» –

«Розширення ринку» –

, %

0

, %

-15

+15

%

-10

+10

%

%

-30

-20

-15

%

%

%

+10

+15

+20

%

+11

+9

+7

%

+7

+9

+11

АТП-5

«Збір врожаю» –

«Скорочення» –

, %

0

, %

-15

+15

%

-10

+10

%

-10

+10

%

+30

+20

+15

%

+15

+20

+30

%

-20

-25

-35

%

-35

-25

-20

%

%

+7

+10

+15

Розрахунок фінансового результату на основі матриці умов формування альтернатив поведінки для підприємств, що перебувають у різних фазах розвитку, дозволив сформувати матрицю результатів діяльності підприємств за різних умов їх функціонування (табл.4). У межах цієї матриці обираємо найбільш оптимальний варіант альтернативи, яким є той, що відповідає максимальному показнику фінансового результату.

Виконані розрахунки показали, що для АТП-1 стали властиві такі альтернативи поведінки:  = 2 342,11 тис. грн та  = 3 609,58 тис. грн; для АТП-3: =278,27 тис. грн та  = 413,22 тис. грн; для АТП-5  = 89,62 тис. грн та  = 224,10 тис. грн (табл.4).

Таблиця 4

Матриця результатів діяльності підприємств за різних умов їх функціонування

АТП-1

індекс

А

В

С

індекс

А

В

С

1

887,39

845,49

803,60

854,73

915,79

690,58

2

114,75

072,85

030,96

731,93

792,99

053,04

3

342,11

300,21

258,32

609,13

670,19

702,23

АТП-3

індекс

А

В

С

індекс

А

В

С

1

,97

,16

,27

-57,73

-57,72

-57,72

2

,13

,32

,43

,74

177,75

,75

3

,29

,48

,59

,21

,217

,22

АТП-5

індекс

А

В

С

індекс

А

В

С

1

,62

,58

,49

,10

,06

,97

2

,00

,96

,87

,23

,19

,10

3

,38

,34

,25

,36

,32

,23

Розрахована матриця результатів діяльності підприємств за різних умов їх функціонування стала основою для вибору оптимальної альтернативи поведінки. Було побудовано таблицю критеріїв вибору оптимальної альтернативи, якій відповідає найменший показник комплексного критерію циклічності (табл.5).

Таблиця 5

Критерії вибору оптимальної альтернативи поведінки

АТП

Показник

АТП–

,0000156

,000002

,000003

,000042

,0000172

,000001

,0000016

,000039

АТП–

,0000124

,00000103

,0000032

,000033

,0000108

,00000087

,00000203

,000017

АТП–

,000011

,0000002

,0000005

,000001

,0000203

,0000011

,000001

,000002

З табл. 5 видно, що для АТП-1 оптимальною стала друга альтернатива поведінки, що спрямована на розширення сфери діяльності «усередині» підприємства, тобто 3 690,58 тис. грн підприємство отримає за рахунок вкладання власних коштів у реструктуризацію та розширення організаційного складу підприємства.

Для АТП-3 –також оптимальною є друга альтернатива, яка спрямована на розширення спектру послуг за рахунок інвестування залучених коштів у основні засоби, за рахунок чого підприємство має отримати 413,22 тис. грн.

Для АТП–було обрано першу стратегію –«збір врожаю»  отримання максимального прибутку у короткостроковий період, що принесе підприємству 89,62 тис. грн. За другою альтернативою підприємство може отримати більший прибуток, однак на цю альтернативу справляє сильний вплив циклічний характер розвитку економіки. Альтернатива можлива в разі відновлення «нормального» рівня платоспроможності, що дасть змогу залучити додаткові кошти для реорганізації підприємства.

Розроблені в роботі моделі та алгоритми вибору оптимальних альтернатив поведінки АТП в умовах циклічності доведено до рівня обчислювальних та організаційних процедур і можуть бути реалізовані в кожному АТП незалежно від форми власності та відомчої належності. Використання результатів дослідження дозволить: обґрунтувати альтернативи поведінки підприємства; окреслити основні чинники впливу циклічності на його діяльність; здійснити моделювання результатів діяльності за певних альтернатив поведінки та з урахуванням чинників впливу циклічності; забезпечити вибір оптимальної альтернативи поведінки підприємства в умовах циклічності економіки.

ВИСНОВКИ

Узагальнення отриманих результатів дослідження дозволяє дійти висновку та розробити рекомендації теоретичного, методичного і прикладного характеру, основні з яких зводяться до такого:

  1.  Циклічність як економічне явище не є негативним, а об’єктивним результатом функціонування ринкової економіки, тому при формуючи управлінські рішення, доцільно її врахувати.
  2.  Установлено, що ефективність управління підприємством залежить від багатьох як взаємопов’язаних, так і не пов’язаних факторів. Тому актуальним є впровадження управління на принципах кібернетики, що дає змогу забезпечити високий ступінь формалізованості управління, звести до мінімуму затримки обміну важливими даними.

Установлено, що соціально-економічна система функціонує на принципах кібернетики, тому дослідження проводилося з Урахуванням ієрархічності взаємозв’язків рівнів системи. На базі системного підходу був сформований у конструктивному вигляді механізм прийняття рішення в умовах циклічності. Наведено структурну схему процесу формування системного механізму прийняття рішень щодо забезпечення ефективності функціонування економічних систем в умовах зміни фаз циклу.

  1.  Аналіз динамічних та структурних зрушень у галузі транспорту та економіки країни в цілому дозволив виявити низку перетворень, які впливають на структурний склад та розмір кінцевого результату діяльності як галузі, так і економіки України. Водночас було виявлено фіксацію структурних перетворень після 2000 року, що вказує на завершення структурної кризи. З огляду на це господарська система України мала перейти до фази «зростання» або «пожвавлення».

У результаті дослідження динамічних змін у транспортній галузі протягом 25 років було виявлено, що вантажні перевезення характеризуються більш різким темпом зниження та більшою глибиною кризових перетворень, що пояснюється їх жорсткою залежністю від змін у галузях обробної та важкої промисловості.

  1.  Розроблено організаційно-економічний механізм забезпечення ефективності функціонування вантажних підприємств в умовах зміни фаз економічного циклу, який має подолати існуючі проблеми, пов’язані з недосконалістю методики формування цілей функціонування ієрархічних соціально-економічних систем. Запропоновано критерії оцінки ефективності функціонування АТП, які враховують, з одного боку, основні аспекти беззбиткової діяльності підприємств і, з другого, стабілізаційний вплив на прийняття альтернативного рішення.
  2.  Розроблений алгоритм прийняття рішень в умовах циклічності відображає поступовий процес формування альтернатив поведінки підприємства з поєднанням критеріїв ефективності вищих рівнів соціально-економічної системи, а також вибір оптимальної альтернативи, на основі оцінки моделей на стійкість за допомогою критеріїв циклічності.
  3.  Зазначено, що для системи ефективного функціонування підприємства вагоме значення має прогнозування розвитку подій, числові значення факторів та показників. З огляду на це побудовано прогнозну регресійну модель фінансового результату (прибутку або збитку) від звичайної діяльності методом множинного регресійного аналізу, на підставі якої побудовано модель вибору оптимальної альтернативи поведінки в умовах зміни фаз економічного циклу. Методика прогнозування та алгоритм визначення оптимальної альтернативи поведінки дозволяє підприємствам планувати свої дії наперед із врахуванням одразу декількох чинників впливу циклічності.
  4.  Упровадження результатів досліджень підтвердило їх ефективність, актуальність і значущість для автотранспортних підприємств. Так, на ВАТ «Комсомольське АТП-15347» на основі застосування методики розроблення системних критеріїв для вибору оптимальних стратегій поведінки в умовах циклічності прийнято відповідні управлінські рішення, що дало змогу зменшити рівень втрат від сезонних коливань на 3,5%; за рахунок впровадження методики своєчасного аналізу впливу циклічності на фінансові результати діяльності підприємств дозволило підвищити значення рентабельності доходу на 4 %; у результаті застосування системної моделі прийняття рішення в умовах циклічності визначено ефективні стратегії подальшого розвитку підприємства.

Результати дисертаційної роботи можуть використовуватися для автотранспортних підприємств усіх рівнів та підпорядкування. Наведені формули, порядки їх використання, алгоритми, методика не потребують змін для використання конкретним підприємством. Отримані дані можна також використовувати для навчальних цілей у процесі вивчення дисциплін з курсів управління підприємством та економіко-математичного моделювання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Надруковані у фахових наукових виданнях:

1. Карпенко О.А. Дослідження циклічності ділової активності АТП // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. /Редкол.: В. Є. Канарчук (голов. ред.). –К.: НТУ, ТАУ. –. Вип. 14. –с. –С.29 –.

. Карпенко О.А. Життєвий цикл як попереджуючий фактор негативних наслідків циклічності // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. /Редкол.: М. Ф. Дмитриченко (голов. ред.) –К.: НТУ, ТАУ. –. Вип. 16. –с. –С.274 –.

. Карпенко О.А. Зважена ковзаюча середня у прогнозуванні пасажиро- та вантажопотоків // Вісн. Нац. трансп. ун–ту. –К.: НТУ,  2004. Вип. 9. –с. –С. 223 –.

. Карпенко О.А. Застосування факторних моделей для аналізу динаміки розвитку транспортної галузі // Управління проектами, системний аналіз і логістика: Наук. журн. –К.: НТУ. –. Вип. 2. ––с. С. 194 197.

. Карпенко О.А. Економічний та математичний аналіз функціонування транспортної галузі // Управління проектами, системний аналіз і логістика: Наук. журн. –К.: НТУ. –. Вип. 3. –с. –С. 236 –.

. Карпенко О.А. Прогнозування динаміки розвитку транспортної галузі на базі трендових моделей // Вісн. Нац. трансп. ун–ту. –К.: НТУ, 2006. Вип. 11. ––с. –С. 299 –.

. Карпенко О.А. Дослідження процесів прийняття рішень в умовах зміни фаз економічного циклу// Вісн. Нац. трансп. ун–ту: В 2-х ч. –К.: НТУ, 2006. Ч.1, Вип. 13–с. –С. 210 –.

Тези доповідей на конференціях:

8. Карпенко О.А. Моделювання впливу економічної динаміки на ефективність роботи автотранспортних підприємств // 60-та наук. конф. професорсько-викладацького складу і студ. Нац. трансп. ун–ту. (Київ, 2004): Тези доп. –К.: НТУ, 2004. –С. 146 –.

. Левковець П.Р., Карпенко О.А. Методика застосування системного підходу для прийняття рішення щодо забезпечення ефективності функціонування підприємств транспортної галузі за умов зміни фаз економічного циклу // 61-ша наук. конф. професорсько-викладацького складу і студ. Нац. трансп. ун–ту. (Київ, 2005): Тези доп. –К.: НТУ, 2005. –С. 185.

. Карпенко О.А. Забезпечення ефективності роботи підприємств в умовах зміни фаз економічної циклічності // 62-га наук. конф. професорсько-викладацького складу і студ. Нац. трансп. ун–ту. (Київ, 2006): Тези доп –К.: НТУ, 2006. –С. 160 –.

. Карпенко О.А. Методологія та практика прийняття рішень в умовах зміни фаз економічного циклу // 63-тя наук. конф. професорсько-викладацького складу і студ. Нац. трансп. ун–ту. (Київ, 2007): Тези доп. –К.: НТУ, 2007. –С. 185 –.

АНОТАЦІЯ

Карпенко О.А. Моделі і стратегії функціонування автотранспортних підприємств за умов циклічності. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 економіка і управління підприємствами. –Національний транспортний університет, Київ, 2008.

Дисертація містить наукові дослідження з питань забезпечення системної ефективності функціонування підприємств в умовах зміни фаз економічного циклу шляхом розроблення та практичної реалізації моделей, стратегій і механізму, які дозволяють встановити наявність прямих та зворотних зв’язків між рівнями досліджуваної соціально-економічної системи, для врахування їх при розробленні альтернатив поведінки АТП. Аналіз діючої соціально-економічної системи показав наявність циклів на державному, галузевому та рівнях підприємства.

Для вивчення циклів було застосовано системний підхід, на базі якого сформовано системний механізм прийняття рішення в умовах циклічності. Сутність цього механізму полягає у комплексному поєднанні всіх складових, які застосовуються у дослідженні.

Розроблені автором моделі та алгоритми вибору оптимальних альтернатив поведінки АТП в умовах циклічності доведено до рівня обчислювальних та організаційних процедур, і їх можна реалізовувати в кожному АТП незалежно від форми власності та відомчої належності. Використання результатів дослідження дозволить: обґрунтувати альтернативи поведінки підприємства; окреслити основні чинники впливу циклічності на його діяльність; здійснити моделювання результатів діяльності за певних альтернатив поведінки та з урахуванням чинників впливу циклічності; забезпечити вибір оптимальної альтернативи поведінки підприємства в умовах циклічності економіки.

Ключові слова: циклічність ринкового середовища, ієрархічна соціально-економічна система, альтернативи поведінки, прогнозна модель.

АННОТАЦИЯ

Карпенко О.А. Модели и стратегии функционирования автотранспортных предприятий при условиях цикличности. –Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 экономика и управления предприятиями. –Национальный транспортный университет, Киев, 2008.

Диссертация содержит научные исследования по вопросам обеспечения системной эффективности функционирования предприятий в условиях изменения фаз экономического цикла путем разработки и практической реализации моделей, стратегий и механизма, которые позволяют установить наличие прямых и обратных связей между уровнями исследуемой социально-экономической системы, для учета их при разработке альтернатив поведения АТП. Анализ действующей социально-экономической системы показал наличие циклов на государственном, отраслевом уровнях и уровне предприятия.

Разработаны критерии идентификации фаз циклов, с учетом особенностей проведения политики на всех уровнях иерархической социально-экономичной системы.

Для изучения циклов был применен системный подход, на базе которого сформирован системный механизм принятия решения в условиях цикличности. Сущность данного механизма состоит в комплексном объединении всех составляющих, которые применяются в исследовании.

С целью выявления фазы цикла на государственном и отраслевом уровнях, был проведен анализ, в результате которого выявлено окончание структурного кризиса в 2001 году, что должно было за собой повлечь переход в фазу «роста».

Однако проведенный прогноз показал, что при сохранении существующей политике развития экономика Украины перейдет в фазу «стагнации».

Анализ динамики пассажирских и грузовых перевозок дал возможность обосновать выбор для дальнейших исследования предприятий перевозящих грузы, так как их деятельность сильнее подвержена циклическим колебаниям.

В результате проведенного анализа деятельности предприятий были идентифицированы фазы цикла, на которых находится каждое из предприятий и обоснована стратегия, в границах которой разработаны альтернативы поведения АТП.

Для АТП-1 разработка альтернатив поведения проводилась в рамках стратегии «интегрированного роста», для АТП-3 –в рамках стратегии «концентрированного роста» и для АТП-5 –в рамках стратегии «сокращения».

Для определения альтернативы поведения субъекта используется построенная матрица условий формирования альтернатив поведения с учетом критериев трех уровней системы.

На основе расчета финансового результата на основе матрицы условий формирования альтернатив поведения для предприятий, которые находятся на разных фазах развития, было сформировано матрицу результатов деятельности предприятий при разных условиях их функционирования. В границах данной матрицы был выбран наиболее оптимальный вариант альтернативы, которым есть тот, что отвечает максимальному показателю финансового результата.

В результате проверки полученных результатов на стойкость относительно циклических колебаний были отобраны наиболее оптимальные альтернативы поведения для предприятий, которые находятся на разных фазах делового цикла: для предприятий, которые находятся на фазе «стремительного роста», наиболее оптимальной альтернативой является та, что направлена на «расширение деятельности предприятия в середине»; для предприятий, которые находятся на фазе «оживления» наиболее оптимальной альтернативой является та, что направлена на «расширение рынка»; для предприятий, которые находятся на фазе «умирания», наиболее оптимальной альтернативой является та, что направлена на «сбор урожая».

Разработанные автором модели и алгоритмы выбора оптимальных альтернатив поведения АТП в условиях цикличности доведены до уровня вычислительных и организационных процедур и могут быть реализованы на каждом АТП независимо от формы собственности и ведомственной принадлежности. Использование результатов исследования позволит: обосновать альтернативы поведения предприятия; описать основные факторы влияния цикличности на его деятельность; осуществить моделирование результатов деятельности при определенных альтернативах поведения и с учетом факторов влияния цикличности; обеспечить выбор оптимальной альтернативы поведения предприятия в условиях цикличности экономики.

Ключевые слова: цикличность рыночной среды, иерархическая социально-экономическая система, альтернативы поведения, прогнозная модель.

SUMMARY

Karpenko O.A. Models and strategies of functioning of motor transport enterprises on conditions of recurrence. - the Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of candidate of economic sciences from speciality 08.00.04 - economy and management of the enterprises. - National transport university, Kiev, 2008.

The dissertation scientific researches on questions of providing of system efficiency of functioning of enterprises in the conditions of change of phases of economic cycle by development and practical realization of models, strategies and mechanism, which allow to set the presence of direct and reverse connections between the levels of the probed socio-economic system, for an account them at development of alternatives of conduct of motor transport enterprise. The analysis of the operating socio-economic system showed the presence of cycles on to state, industry and level of enterprise.

For the study of cycles approach of the systems, on the base of which the system mechanism of decision-making is formed in the conditions of recurrence, was applied. Essence of this mechanism consists of complex association of all constituents which are used in research.

The models and algorithms of choice of optimum alternatives of conduct of ATP developed an author in the conditions of recurrence are proved to the level of calculable and organizational procedures, and can be realized in every ATP regardless of pattern of ownership and department belonging. Drawing on research results will allow: to ground the alternatives of conduct of enterprise; to outline the basic factors of influencing of recurrence on his activity; to carry out the design of results of activity at the certain alternatives of conduct and taking into account the factors of influencing of recurrence; to provide the choice of optimum alternative of conduct of enterprise in the conditions of recurrence of economy.

Keywords: a market recurrence is environments, hierarchical socio-economic system, alternatives of behavior, prognosis model.




1. Курсовая работа- Дослідницька та творча діяльність на уроках біології
2. Пять этапов бенчмаркинга.html
3. Тема- Лікарські рослини які містять ефірні олії
4. ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА
5. Статистика 1
6. тема менеджменту заснована на вимогах S 8000 має загальні вимоги з ISO 9001
7.  ldquo; ich hereinrdquo; frgt der Student
8. Насчитывает он несколько тысячелетий и сравним разве что с египетским стилем и вавилонским по сроку давнос
9. внутренние таблицы состоят из множества полей большинство из которых созданы про запас и обычно не испо
10. Реферат- Роль государства в повышении качества продукции
11. ПРОГРАМУВАННЯ ТА АЛГОРИТМІЧНІ МОВИ для студентів які навчаються за спеціальністю 5
12. Понятие вещных прав 2
13. Лабораторна робота 9 ВИЗНАЧЕННЯ КОНСТАНТ І ШВИДКОСТІ ПРОЦЕСУ ФІЛЬТРУВАННЯrdquo; Вико
14. Права и свободы человека и гражданина Положение человека его права свободы являются центральным объекто
15. Русский бунт Основные участники пенсионеры а также молодежь которая обеспокоена вопросом о защите пра
16. Язык и сознани
17. Реферат- Виды ревизий
18. Горе от ума 1 Комедия Александра Сергеевича Грибоедова
19. I. Результаты исследований Первый этап работы ~ определение должного и фактического биологического в.html
20. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук